8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Merhaba 19.02.2004 tarihinden itibaren calıştıgım işyerimden dün kovuldum ve tazminat ödemeyeceklerini söylediler ve bana imzalattıkları fesih bildiriminde yazılanları sizinle paylaşmanızı ve yol göstermenizi istiyorum cok zor durumdayım
fesih bildiriminde yazan : 27.01.2012 tarihinde şirket merkezimizde çalışanlara maaşlarında yapılacak iyleştirmenin bildirilmesi sebebiyle yapılan toplantıda maaşınız yapılan zam oranından hoşnut olmamış tarafınıza verilen tebliğ tarfını geriçevirmiş ve kontrolden cıkarak yöneticinize güneydoğu avrupa direktörümüzü kastederek 100 liralık zam istemiyorum söyleyin başımın gözümün sadakası olsun cümlesini sarf etmiş ve kapıyı carparak dışarı cıkmış bulunmaktasınız.oysa tarafınıza anılan toplantı öncesi bu zamların bütçr planında olmadıgını ancak personelin durumunu dikkate alarak belirli bir fon dahilinde yapıldıgı bildirilmiştir. buna karşılık şu anda yapmakta oldugunuz görevleri yerine getirmeyeceginizi bildirdiniz ayrıca 30.01 2012 tarihinde yöneticiniz e posta gondererek yapılan zammı kabul etmediginizi maaşınızı 1.750 tl ye yükseltilmedigi takdirde yapmakta yükümlü oldugunuz görevleri yerine getirmeyeceginizr ve tazminat karşılıgı iş akdinizi fesih edecegiş bulunmaktasınız. gerek görevleriniz yerine getirmeyeceginizi beyan etmeniz gerekse kontrolden cıkarak yoneticinize sarf ettiginiz söyleyin başımın gözümün sadakası olsın şeklindeki sözünüz kapıyı carparak odayı terk etmeniz ve yöneticinize karşı saygısız ve saldırgan tavrınız ve görevli oldugunuz işi yapmayacagınız yönündeki beyanlarınız şirketimizce kabul edilemez bu sebelerle 4857 sayılı iş kanununun md 25//II AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARINA UYMAYANA HALLER VE BENZERİ SEBEPLERE DAYANARAK İŞ AKDİNİİ DERHAL HÜKÜM İFADE ETMEK ÜZERE FESİH EDİYORUZ DURUMU TARAFINIZA BİLDİRİRİZ. şeklinde bir yazıyla işime son verildi şimdi be ne yapabilirim bu durumda tazminat ihbar ücreti alma hakkım varmı lütfen bilgi veriniz
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Geçmiş olsun.
Düşünceme göre, belirtilen sebep , tazminatsız sözleşmenizin feshi için doğru bir sebeptir.
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
İş mahkemesine başvursak kazanma hakkımız ne kadardır erdoğan bey bu konuda geçmiş yorumlarınızı icelediğimde sizin cümlelerinize gerçekten ihtiyacımız var cünkü ortada 8 yıllık bir emek var.
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Elbetteen doğrusu, bir avukatla yüzyüze görüşerek durumunuzu değerlendirmeniz olacaktır.
Şahsi düşüncem, sarfettiğiniz sözlerin işveren açısından fesih için haklı sebep olduğudur.
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Ben bu konuda yine davamı acıp yasalara inandığım güvendiğim için hakkımı yasal yollardan aramak istiyorum .. son bir sorum olucak sizlere türkiye'de acacagım davayı kaybetmem durumunda aihm dava acma şansım var mı ?
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
son olarak işisizlik ödenegi alma hakkım varmıdır ?
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Hayır....
Ancak dava açıp, kazanmanız durumunda işverenin geçersiz sebeple feshi olacağından, işsizlik maaşına hak kazanabilirsiniz.
Bunun için de , şimdiden kuruma başvuruda bulunun.
Mahkeme ile haklılığınız ıspatlanıncaya kadar maaş alamazsınız, ama en azından başvurunuzu zamanında yapmış olursunuz.
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Bence tazminatınızı mahkeme ile alırsınız gibime geliyor..
sizin hatanız söylediğiniz sözler ve çalışmayacağım demek olmuş ama bunlar 25/II ye uyar mı uymaz mı mahkeme belirleyecek..tazminatsız çıkmayı kasdediyorum
"İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi."
iş kanunundaki bu kısmı mahkemeler nasıl belirliyor?
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
şöyle aslında görevleri yapmayacagım dememiştim işverene, sadece kapasitem dışında cok fazla bölümümle ilgili görevler verildigi için kendi görevim dışında verilen ek görevleri yapmam kendi işimi yapmamı aksattığı için ek görevleri yapamayacagımı belirtmiştim ancak onlar bunu farklı şekilde kendilerine uygun olarak cevirdiler ve tek kalemde cıkışımı verdiler.. yasal süreci dün başlattım eger sonuç gelmezse aıhm de başvuracagım adalete güveniyorum ve hakkımı sonuna kadar arayacagım 8 yıl az bir zaman değil..
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Bahsettiğiniz ek görevleri ne kadar süredir yapıyordunuz , artık yapmamaya karar verdiniz?
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Dİğer personelin cıkışını verdikleri tarih 20 ekim o tarihten sonra yapmaya başladığımın 2. haftası kendi işimdeki aksaklıklardan dolayı yonetime cıkıp sözlü olarak durumu anlattım ve ocak ayının zam ayı oldugunu ek görevleri yapmam karşılıgında tatmin edici bir zam verecekleri ve ek gorevleri yapmama devam etmemi istedikleri söylediler ve sadece verdikleri (4 yıl zam alamamıştım ) zam 125 lira oldu ek görev + kendi işime verilen zam bende buna itiraz edip ek görevleri yapamayacagımı söyledim ve kapı önünde konuldum .
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi
MADDE 22.- İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.
Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz
Sözleşmenin feshinde usul
MADDE 19.- İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.
Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması
Davayı kazanamaman için sebep göremiyorum.İşveren 8 yıl çalışmış işçinin haklarını ödemeden sözleşmesini feshedemezi belediyemizde el yazısı ile istifa eden işçinin istifasında bile mahkeme işçiyi haklı görmüştür. basıkı olduğundan tazminat ödememek için bu yola gidilmiştir denmiştir.Kararı temyiz ettik fakat onanacağını düşünüyorum.
Yargıtay özellikle uzun süre çalışan işçilerin haklarını almadan istifa etmelerini kabul etmemektedir.Ayrıca olayda olduğu gibi işverenin kendi hatasından kaynaklana işçini basit olumsuz bir davranışı yüzünden 25/2 hayatta kabul etmez.
Zımmete para geçiren işçiye bile haklarını ödeyin demiştir.İşçi çalışmışsa bundan doğan hakalrını eğer istrese vereceksiniz diyor.Kıdem tazminatı maaş gibi olabiri ilerde tabi. Bence işverem işçiye hakalrını ödemeden kurtaramaz. Kurtarması için işçinin haklarını istememesi dışında pek sebep göremiyorum. Uygulamada böyle gidiyor. 9.Hukuk dairesi işçiyi haklı olarak koruyor.İşverenlerin dürüst olanı ne kadar çok değil mi (!):DD
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Sayın İbrahim bey paylaşma erdemliğinde bulunğunuz için cok cok teşekkür ediyorum .. Cevabınız deyim yerindeyse yüregime su serpti ne kadar güzel tanımlamışsınız .. Ben de yasalara güvendiğim inandığım için hakkımı aramak adıa önce siz degerli uzmanların fikirlerinden yola cıktım ardından uygulamaya geçtim ancak dava acmadan önce noter kanalıyla tazminatımın ödenmesi için işyerinde bir tebligat gonderimi yapmam daha mı uygun olur du yoksa sadace iş mahkemesine dava acmak yeterlimidir?
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Sayın avukatlarımız ve konu hakkında bilgisi olan üye arkadaşlar biliyorum ki cevap verme zorunluluğu yok formumuzda ancak ilerleyecegim yolda sizlerin fikirlerine ihtiyacım var lütfen yardım ediniz
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Vakit geçirmeden işverenin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne başvur.Haklarını onlar bir güzel tespit ederler.
Orada matbu dilekçe vardır yardım ederler.
işyerinde 30 veya daha fazla işçi çalışıyorsa işe iade davası açabilirsin. Süre 1 ay . Sakın kaçırma. 30 dan az işçi çalışıyorsa süre skıntın yok. Kıdem tazminatı için 10 yıl diğer tazminatlar için 5 yıl dava açma süresi var.
İhtar çekmen şart değil. İstersen direkt dava aç.
En iyisi SGK Müdürlüğüne gidip derdini anlatma. İşverenler baya yola geliyorlar.
Kolay gelsin:
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
Bu yazılanlar tazminatsız fesih nedeni değil. Sadece ihbar süresini beklemeksizin fesih nedenidir. Zaten seni bu nedenle işten çıkaran birisi sana yakında tazminat için gel anlaşalım diyecektir. Sen ihbar ve kıdem tazminatını SGK'dan hesaplattır ve bir ihbarname çek. Eğer tekrar işe girmek istemiyorsan ipleri attıysan sgknın 170 nolu telefonunu ara ihbar et. eğer biryerlere tüm alacaklarımı elden nakit olarak teslim aldım diye imzalamamışsan tazminatını alırsın.
Cevap: 8 yıldır çalıştığım işyerinde tazminatsız kovuldum .
sen onların yazdkları iş aktine fes etme tutanağını imzaladıysan hiç bi hak sahibi deilsin .ama imzalamadıysan tazminat davası açabilirsin