Kıdem tazminatı hakkında?
Üniversite eğitimim sonrası 21yaşında 13/03/2002 de iş başı yaptığım ve ilk sigorta başlangıcı tarihi de olan 24/05/2002 tarihinde ssk başlangıcım olmak üzere aynı firmada aynı iş yerinde halen 10.yılımı çalışmaktayım.Ancak 3600 günü doldurduğum 24/05/2012 tarihinden sonraki bir yakın tarihte çalışma şartlarımı ve maaşımı beğenmediğim için ayrılmayı düşünüyorum. min. 10yıllık olan kıdem tazminatımı alarak ayrılmak için nasıl bir çalışma yapmalıyım. Bigilerinizi rica ederim. Saygıarımla
Cevap: kıdem tazminatı hakkında?
Anlaşılan ssk lı olarak ilk çalışmaya başladığınız tarih 2002 dir.3600 Gün ödenen pirimde bir sorun yok ancak 15 yıl sigortalılık yaşının dolmasına daha 5 yıl var.15 yıllık sigorta yaşı ve 3600 gün pirim ödemeden tazminat alıp işten ayrılmanız için,sigorta yaşınızın 15 yılık olduğu 2017 tarihini beklemeniz gerekmektedir.Örneğin ilk ssk nosu aldığınız tarih 1997 olsaydı şu an bu haktan yararlanıyor olacaktınız.Şu durumunuzda kendi isteğinizle işten ayrılırsanız tazminat almaya hak kazanamazsınız.Gayet net anlattım sanırım.
Cevap: Kıdem tazminatı hakkında?
Kıdem tazminatı alabilir yazısının bir süresi var mıdır acaba, üzerinde bir son tarih yok, ne kadar süre içinde işverene vermek gerekir?
Teşekkürler
Tazminatı alıp işten ayrılmaya karar verdiğiniz zaman verirsiniz.
Örneğin işten ayrılmak istiyorsam 3 sene önce aldığım "kıdem tazminatı alabilir" yazısını verebilir miyim yoksa yenisini mi almam gerek
Sanırım sorulmak istenen soru budur.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Örneğin işten ayrılmak istiyorsam 3 sene önce aldığım "kıdem tazminatı alabilir" yazısını verebilir miyim yoksa yenisini mi almam gerek
Sanırım sorulmak istenen soru budur.
3 yıl önce alınmış vaz mı geçilmiş tazminat alıp çıkma fikrinden,o alınan belgede hala duruyor mu çekmecede.Yinemi birşeye sinirlenildi çıkmak isteniyor.Şartlarda tamam,ehh parada fena olmaz dimi.Versin bakalım bir personel departmanına kabul etmezlerse yenisini alır.Acaba resmi evraklar gibi 6 ay geçerlimidir bu belge.Ah nolacak sgk binasıda çok mu uzak acaba.:k
Sayın Feyyar;
Aslında alıntı ile yanıtla yapacaktım ama sunucu buna izin vermeyecek kadar ağır. Umarım mesaj gider.
Kıdem tazminatı alabilir yazısını alabilecek şartları sağladığında, gerektiğinde kullanmak üzere kişinin bu yazının almasını neden muhatabınızla alay etmeyi mübah kılacak derecede anormal karşıladığınızı merak ettim.
Sayın Feyyar;
Aslında alıntı ile yanıtla yapacaktım ama sunucu buna izin vermeyecek kadar ağır. Umarım mesaj gider.
Kıdem tazminatı alabilir yazısını alabilecek şartları sağladığında, gerektiğinde kullanmak üzere kişinin bu yazının almasını neden muhatabınızla alay etmeyi mübah kılacak derecede anormal karşıladığınızı merak ettim.
Alıntı:
Sayın Feyyar;
Mesajınız gelmiş hem de 2 adet,güzünüz aydın.Sayın Senoleker,sinir olduğum şey sahsınızla ilgili değil.Şunu açıkca belirtmek isterim bazı bilgim olduğu konularda gidip yerinden bile neredeyse bu kadar net ve açık bilgi almaları süpheli iken,veriyorsunuz bilgiyi birde kaç yıl bekletebilirim veya o belge ne zamana kadar geçerli vs vs gibi açık söylüyorum saçma ek sorularla geri dönüldüğünde çıldırıyorum desem yeridir.
O belge özünde kullanılmak için şartları uygun olanlara verilir.özündeki uygulamaya karar verildikten sonra gidip alınır.
Ha sorulan soru;Alındı fakat işten ayrılmaktan bir süre vaz geçildi,şimdi ne olacağımı.
Verildiği tarihten itibaren 6 aydır.Tıpkı savcılıktan alınan adli sicil raporu gibi.Yada nufus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi gibi.vs vs ...
Alıntı:
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
Verildiği tarihten itibaren 6 aydır.Tıpkı savcılıktan alınan adli sicil raporu gibi.Yada nufus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi gibi.vs vs ...
Diploma ya da terhis belgesi gibi bir kez alındıktan sonra sürekli geçerli olan bir şey mi yoksa sizin örneklerinizdeki gibi bir şey mi diye ben de merak ettim ve sordum.
Aslında bir defa bu şartları sağladıysam ileriki zamanlarda bu şartları sağlamaz duruma gelmeyeceğime göre terhis belgesi / diploma gibi "bundan sonra sürekli geçerli" bir belge olması akla daha uygun geliyor ama her şey akla uygun olamuyor her zaman tabii.
Şahsen bu cevabınızı görmesem, bunun bir süresi olabileceği aklımın ucundan geçmezdi.
Alıntı:
Diploma ya da terhis belgesi gibi bir kez alındıktan sonra sürekli geçerli olan bir şey mi yoksa sizin örneklerinizdeki gibi bir şey mi diye ben de merak ettim ve sordum.
Aslında bir defa bu şartları sağladıysam ileriki zamanlarda bu şartları sağlamaz duruma gelmeyeceğime göre terhis belgesi / diploma gibi "bundan sonra sürekli geçerli" bir belge olması akla daha uygun geliyor ama her şey akla uygun olamuyor her zaman tabii.
Şahsen bu cevabınızı görmesem, bunun bir süresi olabileceği aklımın ucundan geçmezdi.
Bakın öncelikle şunu belirtmek isterim herkes herşeyi bilecek diye bir şart,kural yok.
Bu belge neden bir terhis belgesi veya diploma gibi değil onu ben size açıklamaya çalışayım..
Öncelikle bu bahsedilen şart,ilgili mevcut yasaya göre hak edilmiştir.Bu değişebilir bir yasa olduğundan daimi kullanılacak bir belge değildir.Mesela ÇSGB'lığı meclise bir tasarı sunar bu yasa resmi gazetede yayımlanır ve o tarihten sonra hiç kimse 15 yıl sigortalılık yaşı ve 3600 gün pirim ödeme şartı ile kıdem tazminatını alıp işten ayrılamaz der,ve gider sizin diploma veya terhis belgesi anlatabildim umarım.
İkincisi bu belgeler sürelidir çünkü değişkenlik gösterir.Mesela 15 yıl sigortalı ve 3620 gün pirimi olan biri o kağıdı aldığında gereğini yapmaz ve bunu bekletirse 6 ay sonra o kişi 15.6 yıl sigortalı ve 3800 pirim ödemesine kavuşmuş olur.Çalışmaya devam ettiği sürece yani.
Değişkenlik gösteren ve halihazırdaki yasalara göre kazanılmış bir hak olduğu için,terhiş belgesi veya diploma gibi kalıcı değer taşımamaktadır..
İyi forumlar....
Kafam yine basmadı :)
60 gün geçerli ise, bu süre içinde ÇSGB nın dediğiniz türde bir tasarı sunup kanun çıkmayacağı garantisi olamaz ki. Adam belgeyi aldıktan 1 ay sonra da çıkabilir o kanun.
İkinci savınız da aynı şekilde; 15 yıl sigortalı ve 3620 gün pirimi olan biri belgeyi aldıktan 1 ay sonra yani henüz geçerli iken; o kişi 15.08 yıl sigortalı ve 3650 pirim ödemesine kavuşmuş olur. Yine değişir yani.
Neyse; Devletimiz öyle diyorsa öyledir.
Alıntı:
Kafam yine basmadı :)
60 gün geçerli ise, bu süre içinde ÇSGB nın dediğiniz türde bir tasarı sunup kanun çıkmayacağı garantisi olamaz ki. Adam belgeyi aldıktan 1 ay sonra da çıkabilir o kanun.
İkinci savınız da aynı şekilde; 15 yıl sigortalı ve 3620 gün pirimi olan biri belgeyi aldıktan 1 ay sonra yani henüz geçerli iken; o kişi 15.08 yıl sigortalı ve 3650 pirim ödemesine kavuşmuş olur. Yine değişir yani.
Neyse; Devletimiz öyle diyorsa öyledir.
Mesela o veya benzer bir kanun çıktığında geçerlilik diye bir şey kalmaz.
Son iletinizdende anlaşılacağı gibi o belge bir diploma veya terhis belgesi niteliğinde değildir.
İyi forumlar