-
İşhanı 2. katında komşu işyeri kamera koymuş ne yapılabilir?
Bir işhanı içerisinde 2. katta işyerim var.Yan komşu , kendi işyeri giriş kapısının hemen üstüne kamera koymuş.Aynı zamanda bu kamera asansör biniş inişlerini de yani iş hanı koridorunu görecek şekilde ve ben bu durumdan rahatsızım.Konu ile ilgili yapılacak birşey varmıdır? İşyerinin böyle bir hakkı varmıdır ? Eğer yoksa ne yapmam gerekir?
Bilgi verecek üstadlara şimdiden teşekkürler.
-
Cevap: İşhanı 2. katında komşu işyeri kamera koymuş ne yapılabilir?
Kameranın çektiği bölge isteyen herkesin girip çıkabildiği bir alan yanlış anlamadıysam. Dolayısı ile özel hayatın gizliliği ihlali olmadığını düşünüyorum.
-
İş yerinin önüne kamera koyma hakkı vardır o şahsın yalnız herkesi gözlemesi gibi bir durum sözkonusu.Burada hakkın kötüye kullanımı vardır,dava açarsanız büyük olasılıkla kazanırsınız.
-
Alıntı:
Seyit Onur Kartal rumuzlu üyeden alıntı
İş yerinin önüne kamera koyma hakkı vardır o şahsın yalnız herkesi gözlemesi gibi bir durum sözkonusu.Burada hakkın kötüye kullanımı vardır,dava açarsanız büyük olasılıkla kazanırsınız.
Hem kamera koyma hakkı vardır diyor, hem de hakkın kötüye kullanımı vardır diyorsunuz. Nasıl oluyor bu?
senoleker mantıklı bir cevap vermiş. İşyerleri, işhanları,..vs. kişiye özel alanlar değildir, umumidir. İşyeri sahibi giriş kapısının üzerine kamera koyabilir, hakkıdır. Sanırım gocunulan durum kameranın görüş alanı.
-
Sadece işyerinin önü gözlenebilir denmek isteniyor sanırım...
Ama kameralar genelde daha geniş bir alanı görürler, kameraların şu anda kullanılan
pozisyonlarını düşünürsek sadece işyerinin ön kısmını görmek pek mümkün değil, illaki daha ötesini görecekler...
Pozisyonu ve/veya merceği değişirse daha dar bir alanı görmesi sağlanabilir...
-
Kamera genelde güvenlik amaçlı kullanılır. Komşunuzun kamerası sizinde güvenliğinizi sağlamaz mı? İş yerleri; işi olan herkesin gireceği yerlerden olup, Aynı zamanda ihtiyaçlarımızı gideren kuruluşlar dır. İşhanınızın bir yönetimi vardır diye düşünüyorum..
-
Alıntı:
Kdz.Ereğlili rumuzlu üyeden alıntı
Hem kamera koyma hakkı vardır diyor, hem de hakkın kötüye kullanımı vardır diyorsunuz. Nasıl oluyor bu?
senoleker mantıklı bir cevap vermiş. İşyerleri, işhanları,..vs. kişiye özel alanlar değildir, umumidir. İşyeri sahibi giriş kapısının üzerine kamera koyabilir, hakkıdır. Sanırım gocunulan durum kameranın görüş alanı.
Evet ona gocunuyoruz kardeşim(bu senin tabirin) , doğrusu:"ondan rahatsız oluyoruz" , iyi anlamışsın bravo.Sorumda o zaten.Mantık yürütenlerden değilde,üstadlardan yorum alabilirmiyim?
-
Alıntı:
TURHAN HARİTA rumuzlu üyeden alıntı
Kamera genelde güvenlik amaçlı kullanılır. Komşunuzun kamerası sizinde güvenliğinizi sağlamaz mı? İş yerleri; işi olan herkesin gireceği yerlerden olup, Aynı zamanda ihtiyaçlarımızı gideren kuruluşlar dır. İşhanınızın bir yönetimi vardır diye düşünüyorum..
Evet İşhanımızın bir yönetimi var , doğru tahmin etmişsiniz.Tüm İşhanlarının ve apartmanların yönetimi olur, ancak tüm sorunları yönetimler çözebiliyor olsa idi Kat Mülkiyeti Kanunu olmazdı diye düşünüyorum.
-
Kat mülkiyeti kanunundan dolayı yönetim oluşturuluyor,
-
''Ben bu konudan rahatsızım''
Yani,şunu mu söylemek istiyorsunuz,bu kişi benim büroma gidip gelenleri kaydetmek amacıyla bu kamerayı taktı.
Yani;şunu mu demek istiyorsunuz, bu kişi beni takip ediyor.
Bu konuda delilleriniz nedir?
İşhanında sadece ,sizin katta sizin dışınızda diğer büroları da mı gözetleyip kayıt tutuyor?Sonrasında bu kayıtları kople aleyhinize mi kullanacak?İşte o zaman haklı olursunuz........
-
Dükkanlar kaç metrekare. Siz ne iş yapıyorsunuz, komşu hangi işi yapıyor? Kamera kayıt yapabilen cinsten mi (DVR kamera kayıt sistemleri), yoksa sadece monitöre görüntüleme mi yapıyor? Kameranın konulduğu yer ile monitörün konulduğu yer arasında ne kadar mesafe var? Yani kameraya gerçekten ihtiyaç var mı? Yoksa zaten oturduğu yerden dışarıyı izlemek mümkün mü?
-
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Dükkanlar kaç metrekare. Siz ne iş yapıyorsunuz, komşu hangi işi yapıyor? Kamera kayıt yapabilen cinsten mi (DVR kamera kayıt sistemleri), yoksa sadece monitöre görüntüleme mi yapıyor? Kameranın konulduğu yer ile monitörün konulduğu yer arasında ne kadar mesafe var? Yani kameraya gerçekten ihtiyaç var mı? Yoksa zaten oturduğu yerden dışarıyı izlemek mümkün mü?
Dükkan değiliz İş merkezi içinde ofisleriz 2. katta.Bürolarımız 65m2.Bizimki turizm , komşu avukat ve mali müşavir ortak bürosu.Kameranın DVR olup olmadığı konusunda bilgim yok , bilgi alamamda.Kameranın konulduğu yer hemen büro kapısı mesafe yok.Kapıyı açık tutmaları durumunda dışarıyı rahatlıkla izleyebilirler.Ayrıca iş merkezimiz son derece güvenlikli,24 saat 2 adet güvenlik görevlisi olan bir yer , ayrıca iş merkezinin kendine ait güvenlik kameraları da mevcut.Ayrıca binada bulunan 80 küsür büro içinde sadece bu büro kamera kullanıyor durumda(kapıyı açacağı veya açmayacağı kişileri seçmek için konulduğunu düşünüyorum)
Sanırım bu bilgiler gerekliydi ne yapılıp , yapılamayacağı konusunda.Bilgilerinizi bekliyorum.
Teşekkür ederim.
-
Ben hakim olsam talebinizi reddederdim. Çünkü kamera sizin özel hayatınızı (veya işinizi) izlemek için konulmuş görünmüyor. Meslek olarak da haksız rekabet teşkil edebilecek bir durum görünmüyor. Sizin de belirttiğiniz gibi kapıyı açmak istemeyebilecek kişiler için konulmuş olabilir, sırf gösteriş olsun diye de konulmuş olabilir.
-
Alıntı:
(kapıyı açacağı veya açmayacağı kişileri seçmek için konulduğunu düşünüyorum)
Demekki sizle bir ilgisi yokmuş.....
-
Alıntı:
sonyaka34 rumuzlu üyeden alıntı
Demekki sizle bir ilgisi yokmuş.....
benimle olan ilgisi şudur tekrar yazayım isterseniz : kapıyı açıp açmayacağı kişileri görürken aynı anda asansör kapılarını ve koridoru da görüyor ve ben, benim ofisime gelen kişileri gözetlemesinden şikayetçiyim.Ayrıca şahsi değil , bilgi sahibi kişilerden hukuki yorum beklediğim için bu foruma yazdım , yoksa gider başka bir forumda bu durumdan şikayet etmelimiyim etmemelimiyim konususunu açardım.
-
Şikayetçi olabilmeniz için karşınızdakinin suç olan bir şey yapıyor olması gerek. Ya da sizin -suç olmasa da- yapılan bu şeyden zarar görüyor olmanız gerek.
Sizin işyerinize girip çıkanları gözetlemek ise yaptığı; burada ben bir suç unsuru göremedim. Kapınızın bulunduğu yer kamuya açık bir alan, isteyen hernagi bir kişi kamera da koymadan gelip orada bekleyip geleni geçeni gözetleyebilir.
Ancak siz bundan rahatsız olduğunuza göre size bir zarar veriyor olmalı. Size verdiği bu zararı öne sürmelisiniz. Sizin müşterilerinizi izlemesi size bir rahatsızlık / zarar veriyor olmasa buraya bunu yazmazdınız zaten.
-
Sizin ki şeye benzedi....
Bıçak var elinde , ekmek kesmek için alsa da ,adam da kesebilir....bu nedenle her ihtimal düşünülmeli ve bıçaklar yasaklanmalı.......:)
Hala ,bir gerekçe sunamadınız....sizi neden rahatsız ediyor....HUKUKİ cevap mı istiyorsunuz....somut gerekçe sunacaksınız....Ya görüntüleri kaydedip aleyhime kullanırsa ,ya ekmek bıçağını kullanıp beni yaralarsa bir gerekçe değildir......
-
Alıntı:
eagle30 rumuzlu üyeden alıntı
benimle olan ilgisi şudur tekrar yazayım isterseniz : kapıyı açıp açmayacağı kişileri görürken aynı anda asansör kapılarını ve koridoru da görüyor ve ben, benim ofisime gelen kişileri gözetlemesinden şikayetçiyim.Ayrıca şahsi değil , bilgi sahibi kişilerden hukuki yorum beklediğim için bu foruma yazdım , yoksa gider başka bir forumda bu durumdan şikayet etmelimiyim etmemelimiyim konususunu açardım.
Bize bilgi sahibi olmadığımızı, hukukçu olmadığımızı mı söylüyorsunuz. Lütfedip de cevap vermemize teşekkür edeceğinize bir de bilmemekle suçluyorsunuz. Ben hukukçuyum ama sizin için kanun yapamam. İlla desteklenmek, şımartılmak istiyorsanız bahsettiğiniz dandik forum sitelerine gidebilirsiniz. Son kere görüş bildiriyorum; Bahsettiğiniz güvenlik kamerası suç değil. Zorla suç mu ihdas edelim. Ne zaman kayıtları alırlar da rakip firmanıza kullandırırlar, ne zaman o kayıtları basına verirler o zaman 1.ci de sizin haksız rekabet, 2.ci de ise görüntüsü kaydedilen KİŞİNİN şikayet hakkı var. Bunun dışında kameranın görüş açısı nedeniyle kişiye ÖZEL olmayan tüm iş merkezinin ORTAK ALANI olan bir yeri görüyor diye suçlayamazsınız. Üstelik bu komşunuzun avukat olduğunu da söylediniz. Bir avukat bile bile böyle bir suç işler mi?
-
Bir kez daha hatırlatmakta fayda var; İşhanlarının yönetimi vardır, 634 sayılı kat mülkiyeti yasasında da yönetimin görevleri, idare şekli vb belirtilmiştir.
Kamerayı yaptıran işhanı sakini işte bu yönetimden izin alması gerekir.... Bu yönetimin genel olarak güvenlik amaçlı kamera yaptırması gerekiyorsa karar alır ve yaptırır. Aksi halde işhanında görüntü kirliliği olur.
Yani burası işhanı ise; Kamera sistemi gerekiyorsa işhanı yönetimi yaptırmalıdır. Bunu yönetime iletmeniz gerekir.
-
Görüntü kirliliği açısından yaklaşılırsa; kamerayı koyan işyeri sahibi mevcut kamerayı çıkartıp görüntü kirliliğine sebep olmayacak "pinhole" olarak adlandırılan kameralardan koyabilir. Yönetimin hiç kamera konmamasını sağlayacak bir yaptırımı olabileceğine emin değilim.
-
Yaptırımı vardır. işhanı güvenliği ile ilgili tedbirleri yönetim alır,
-
peki, tam evimizin kapısını görecek şekilde konmuş bir kamera var ve özel hayatımız izleniyorsa ne yapacağız?
tüm sözlü ve yazılı ihtarlarımıza rağmen de bu izleme devam ediyorsa?
kanunda bununla ilgili bir suç maddesi var ise, özel hayatın gizliliğine müdahale gibi, yardımcı olur musunuz?
-
GÜVENLİK KAMERALARI İLE İLGİLİ VALİLİK GENELGESİ
GENELGE NO:2011/
GENEL HÜKÜMLER
Amaç:
Madde 1 : Suç ve suçluyla mücadelede caydırıcı etkisi, suç oluştuktan sonra ise faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından güvenlik kameraları büyük bir öneme sahiptir. İnsan gözünün atlayabileceği bir detay, güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kayıt altına alınabilmektedir. Delilden sanığa ulaşma genel prensibinde de; her delilin suçlunun belirlenmesindeki önemi yanında, suçun oluşmasını engelleyici etkisi de mevcuttur. Suçluluğun en aza indirilmesi için yapılacak her çalışmanın belli bir maliyeti olmasının yanında hem maddi hem de psikolojik getirileri çok daha fazladır. Toplumsal huzurun ve güvenliğin sağlanması, teknolojik imkanların kullanımını zorunlu kılmakta, işyeri vb. yerlerde güvenlik kameralarının takılmasının gerekli olduğu öngörülmektedir. Bu doğrultuda Güvenlik Kuvvetlerimiz dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de güvenlik amaçlı kameralarla suç bölgelerini ve halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde, sokak ve meydanları izlemeye almaktadır. Ancak, güvenlik kuvvetlerinin mevcut imkanlarla tüm suç işlenebilecek yerleri kameralarla izlemesi mümkün olamayacağından, gelişmiş batılı.ülkelerdeki uygulamanın Adana ilinde de uygulamaya sokularak, özel güvenlik hizmetlerinin devreye sokulması ve belirlenen işyerlerinin güvenlik amaçlı kamera kullanması amaçlanmıştır.
Kapsam:
Madde 2 : Adana Valiliğince uygulamaya konulan program, il ve ilçelerimizde faaliyet gösteren, halkın yoğun olarak bulunduğu işyerleri, otogarlar, metro istasyonları, akaryakıt istasyonları, hastaneler, alış veriş merkezleri, bankalar, iş hanları, büyük marketler, kuyumcular, döviz büroları, oteller, araç kiralama şirketleri, oto galerileri, sanayi siteleri, internet kafeler ve gerekli görülen diğer işyerleri ile 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümlerine göre Valiliğimizden özel güvenlik izni alan kurum ve kuruluşları kapsar.
Dayanak:
Madde 3
a- Anayasa (Madde 48)
b- Türk Medeni Kanunu (Madde 981)
c- İl İdaresi Kanunu (madde 9 - C, Ç, E, İ) (Madde 11 -A, C)
d- Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (Madde 2)
e- Kabahatler Kanunu (Madde 32 emre aykırı davranış)
f- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek Protokol -1 (Madde 1)
g- 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ( Madde 6), (Madde 20-C)
Temel ilkeler:
Madde 4 : Devletin suçu önlemede alacağı tedbirlerin yanında, vatandaşların kendi can ve mal emniyetini sağlayacak tedbirlerin alınmasında işbirliği yapması, genel asayiş ve huzurun sağlanmasında güvenlik hizmetlerine katkı sağlayacaktır.
Madde 5 : Zilyedin, taşınır ve taşınmaz mallarını koruma görevi öncelikle kendisine aittir. Bir tecavüz ve suç oluşmasının engellenmesi için güvenlik kameraları en etkili ve caydırıcı yöntemlerden birisidir.
Madde 6 : Programın uygulanma aşaması il ve ilçelerimizde 2. maddede sayılan işyerlerini kapsar. Ancak, ileride değişen ve gelişen şartlara uygun olarak, idare güvenlik kamerası bulundurması gereken işyerlerini yeniden düzenleyebilir ve kapsamını genişletebilir.
Madde 7 : Yakalanma riski yüksek olan yerlerde potansiyel suçluların suç işleme oranları azalmaktadır. Suçun işlenmesi için elverişli ortamın minimuma indirilmesi, mağduriyetleri azaltacaktır. Suçlarda meydana gelen artış, insanları doğrudan etkilemekte, huzursuz etmektedir. Suç oluştuktan sonra, suçlular yakalansa bile bu olumsuz etki tamamen ortadan kaybolmamaktadır. Bu yüzden suç oluşmadan alınabilecek tedbirlerin en önemlilerinden birisi güvenlik kameralarıdır.
Madde 8 : İlimizde ve ülkemizde giderek artan suçlarla mücadelede, şehir hayatının gereklerinden birisi haline gelen güvenlik kameraları, gelişmiş ülkelerde yaygın ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Suç oluşmadan önleyebilmenin maliyeti, suç oluştuktan sonra yapılacak tüm çalışmalardan daha az maliyetlidir. Üstelik suçun toplum üzerinde oluşturduğu olumsuz etki, hiçbir maliyetle ölçülemeyecek derecede sosyal ve psikolojik problemleri beraberinde getirir.
Madde 9 : Güvenlik Kuvvetlerinin, suç soruşturmalarında sonuca gitmesinde etkili olan birinci ve en önemli unsur vatandaşlardan elde ettiği bilgilerdir. Vatandaşların desteğinden yoksun bir şekilde çalışan güvenlik kuvvetlerinin suçlular üzerinde etkili olması ve kendini kabul ettirmesi çok zordur. Vatandaşların katılımının sağlanması, suçla mücadelenin her aşama ve alanında geçerli olan temel bir ilkedir. Vatandaşın huzuru için çalışan güvenlik kuvvetlerinin suçlularla mücadelede vatandaşla işbirliğinin şart olduğu gerçeğinden hareketle, suçluların bildirilmesi, kendi işyeri güvenlik kamerası kayıtlarının suçları önlemede kullanılması, suça razı olmamanın bir göstergesidir.
Madde 10 : Toplumun yaşayan bir olgu olduğu düşünüldüğünde, toplum sağlığını belirleyen önemli etkenin, suç oranının düşüklüğü olduğu görülecektir. Toplum huzurunun sağlanması, her bireyin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesiyle mümkündür. Vatandaşların güvenlik kuvvetleriyle işbirliği yapmaları suçların önlenmesinde çok büyük fayda sağlayacaktır.
2- UYGULAMA ESASLARI
Madde 11 : Suç ve suçlularla mücadelede etkili yöntemlerden birisi olan güvenlik kameralarının kurulması ve kullanılması ile ilgili uyulacak esaslar aşağıda çıkarılmıştır. Güvenlik kamerası kurulacak işyerleri sahipleri ya da müstecirleri kararın kendilerine tebliğinden sonraki 1 (bir) ay içerisinde belirtilen nitelikte güvenlik kamerası takmakla yükümlüdür.
Güvenlik Kamerası Bulundurması Gerekenler:
İşyerleri, otogarlar, metro istasyonları, akaryakıt istasyonları, hastaneler, alış veriş merkezleri, bankalar, iş hanları, büyük marketler, kuyumcular, döviz büroları, oteller, araç kiralama şirketleri, oto galerileri, sanayi siteleri kamu kurumu misafirhaneleri, internet salonları,
Yukarıda nitelikleri belirtilen işyerlerinden güvenlik kamerası takacak olan işyeri ve kuruluşlar, il merkezinde Vali Yardımcısının, ilçelerde Kaymakamın oluru ile oluşturulacak komisyon tarafından belirlenecektir.
Kameraların kullanımı ve görüntülerin saklanma süre ve koşulları:
İç ve dış mekanlarda bulunan kameraların görüş alanı işyerinin tamamını kapsamalı ve 7 gün 24 saat kesintisiz kayıt yapabilmelidir.
Kamera görüntü kayıtları en az 30 (otuz) gün süreyle saklanabilir olmalıdır.
Cihazlarda arşiv görüntülerine tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerekli olduğunda güvenlik kuvvetlerinin kullanımına sunulmalıdır.
Güvenlik kameraları karanlık ortamlarda da net kayıt yapabilme (aydınlatma veya infrared aydınlatma), yüz ve eşkal belirlemeye yardımcı olacak şekilde yerleştirilmelidir.
Kameraların özellikleri:
Kameralar renkli ve ortamdaki ışık miktarının yeterli olmadığı durumlarda siyah - beyaz kayıt yapabilme özelliğine sahip olmalıdır.
CEZAİ HÜKÜMLER
Madde 12 : Yapılacak kontrollerde güvenlik kameralarının belirtilen sürede kurulmaması veya fonksiyonel halde olmaması veya genelge hükümlerine aykırı davranılması durumlarında, 5188 Sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar için yine, aynı Kanun’ un 20. Maddesinin c) fıkrası, diğer kurum ve kuruluşlar için ise İl İdaresi Kanununun 66. ve Kabahatler Kanununun 32. Maddesi uygulanır.
5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’ un idari para cezasını gerektiren filler başlıklı 20. Maddesinin C) fıkrası; 6. madde uyarınca mülkî idare amirlerince istenen ilave tedbirleri almayan kişi, kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine ikibin Türk Lirası, idari para cezası verilir.
İl İdaresi Kanunu'nun 5728 Sayılı Kanunla Değişik 66. Maddesi; İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler hakkında hareketi ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Kabahatler Kanununun 32. maddesi uygulanır.
Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesi: Emre Aykırı Davranış, Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye (idari para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 04.01.1961 tarih ve 213 sayı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298'inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu surede idari para cezasının hesabında bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınmaz. Bu fıkra hükmü, nispi nitelikteki idari para cezaları açısından uygulanmaz.) Maliye Bakanlığı'nın 12/11/2010 tarih ve 27757 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Vergi Usul Kanunu'nun Genel Tebliği'nde (Sıra No:401) 2011 yılı için 154 TL idari para cezası verilir. Bu cezaya emri veren Makam tarafından karar verilir.
YÜRÜRLÜK
Madde 13 : Bu genelge Adana Valiliği tarafından yürütülür. İmzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer. 29/09/2011
Hüseyin Avni COŞ
Vali