-
[Uyuyamıyoruz] Hidrofor Brülör Sesleri geliyor yönetim ilgilenmiyor Ne yapmam lazım?
Merhabalar ben giriş katında oturuyorum evi geçen sene aldık. evimizin altında kazan dairesi var ve doğalgaz brülörü ile hidrofor sesleri geliyor.
27601 nolu gürültü yönetmeliğindeki sınır değerlerini aşmaktadır. Kendi yaptığım ölçümlerle gürültü 50 db'e kadar çıkmaktadır ve tam yatak odamızın altında olduğundan orada uyuyamamaktayız.
Belediyeye de gürültü ile ilgili şikayette bulunmama rağmen 15 gündür gürültü ölçümü ile ilgili gelmediler. Lütfen uyuamıyoruz yardım edin.
Ne yapmam gerekir?
Alternatiflerim:
5326 sayılı Kabahatler Kanunu
Madde 36 - (1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
(2) Bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
(3) Bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.
2872 sayılı Çevre Kanunu
Madde 20 – (Değişik: 26/4/2006 – 5491/14 md.)
İdarî nitelikteki cezalar şunlardır:
h) Bu Kanunun 14 üncü maddesine göre çıkarılan yönetmelikle belirlenen önlemleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara, konutlar için 400 Türk Lirası, ulaşım araçları için 1.200 Türk Lirası, işyerleri ve atölyeler için 4.000 Türk Lirası, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 12.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
MADDE 183.– Madde metninde gürültüye neden olma fiili suç olarak tanımlanmıştır. Ancak, bunun için, gürültünün başkalarının sağlığının zarar görmesine elverişli olabilecek şekilde yüksek olması gerekir.
-
Cevap: [Uyuyamıyoruz] Hidrofor Brülör Sesleri geliyor yönetim ilgilenmiyor Ne yapmam lazım?
Bir alternatif daha yazalım.Kat Mülkiyeti Kanunu.
-
Cevap: [Uyuyamıyoruz] Hidrofor Brülör Sesleri geliyor yönetim ilgilenmiyor Ne yapmam lazım?
onun nasıl bir yaptırımı var acaba?
-
Kat malikleri önlem alacak ,ortak yer olduğundan ,diğer maliklere yönelik ses vesair zararlar için gerekli yalıtımı,az ses çıkması için yapılacak bir işlem varsa ,mümkünse bunu gerçekleştirecekler.Yani, şu soru sorulmalıdır.Bu makine blürölü daha sessiz ,hale getirilebilir mi yada , getirilemezse ,bu sesi almanız hangi yol ile engellenebilecektir?
-
susturucu takılmalı yada ses izolasyonu yapılmalı.
Yalnız 48 daireli blokta bu hizmeti 48 daire almakta ama sesi sadece ben duymaktayım. Ne yapabilirim. en kısa sürede tamamlanması için?
-
Daireyi alırken farketmediniz mi? Zemin kat daire alıyorsunuz durumunu incelemediniz mi?
-
Yönetici ile irtibata geçerek, belki de basit ve pahalı olmayan önlemler ile sorun çözülebilir...
Eğer tek başınıza kalırsanız kendi önlemlerinizi almak ve hukuk yoluna başvurmanız gerekiyor..
-
Daireyi aldığımızda ev tamamlanmamıştı hiçte böyle bir problem olacağını düşünmedik. AYrıca da biz almasak başkası alacaktı.
TOKİ'nin dairesi olduğu için Site YÖnetimi ilgisi çok fazla değil maalsef. Hukuka başvursam kazanr mıyım
-
Toki daireleri tamamen teslim almışmı? Yani inşaatın kabul işlemi tamamlanmış mı ? Toki başkanlığına yazılı bir şekilde aksaklığı bildirin. Gelen cevaba göre işlem yapılması daha uygun olacağı kanaatindeyim.
-
Alıntı:
TURHAN HARİTA rumuzlu üyeden alıntı
Toki daireleri tamamen teslim almışmı? Yani inşaatın kabul işlemi tamamlanmış mı ? Toki başkanlığına yazılı bir şekilde aksaklığı bildirin. Gelen cevaba göre işlem yapılması daha uygun olacağı kanaatindeyim.
kesin kabulu yapılmış konutların. ama projeleri bu şekilde ise yanlış proje. ama proje böyle olmamasına rağmen kabul edildi ise ortada büyük bir suç olduğunu düşünüyorum. ne yapmam gerektiğini bilemiyorum tam olarak
-
Turhan Haritanın yazdığı gibi; TOKİ'den satın almışsanız TOKİ'de Ayıplı Maldan sorumludur.Bu ayıbın Tokiye derhal ,iadeli taahhütle bildirilmesi elzemdir.
-
Bimer'e de yazmanızı öneririm. Tüm başvurularla ilgilendiklerini düşünüyorum.
-
Toki den gelen cevap önemlidir. Eğer projede standartlara uymayan bir durum varsa bunu ilgili kurum düzeltmelidir. Yani o daireyi konut olarak değil depo vs gibi değerlendirmelidir. Ayıplı mal satişi yapmış sayılır. Çünkü gürültü olarak kabul edilebilir değerleri aştığını söylüyorsunuz. Hata varsa bunu yapımcı firma değil, Projeyi kabul eden ve uygulatan kurum olan toki sorumludur kanaatindeyim.
-
Zabıtadan ölçüm yaptılar ve gürültünün olması gerekenden daha yüksek seviyede olduğunu söylediler. rapor hazırlanıyor bununla ilgili.
Ben Sulh Hukuk mahkemesine mi yoksa Tüketici mahkemesine mi dava açmam gerekiyor?
-
Alıntı:
turhan harİta rumuzlu üyeden alıntı
toki den gelen cevap önemlidir. Eğer projede standartlara uymayan bir durum varsa bunu ilgili kurum düzeltmelidir. Yani o daireyi konut olarak değil depo vs gibi değerlendirmelidir. Ayıplı mal satişi yapmış sayılır. Çünkü gürültü olarak kabul edilebilir değerleri aştığını söylüyorsunuz. Hata varsa bunu yapımcı firma değil, projeyi kabul eden ve uygulatan kurum olan toki sorumludur kanaatindeyim.
tokİ İlk baŞta uygun dİyordu.
Ama ÜstÜne bİraz daha gİdİnce konuyu ÇÖzeceklerİnİ sÖyledİler.
Ama aradan 5-6 ay geÇtİ ve hala sorunum ÇÖzÜlmedİ.
Benİm gİbİ dİĞer bloklarda konudan ŞİkayetÇİ oldular ve tokİye dİlekÇe yazdilar.
Toplu hareket etmek İstİyoruz.
Önerİlerİnİz nelerdİr?
-
Toki bu cevapları yazıyla bildirdiyse delil olarak kullanabilirsiniz.Projesine aykırı olarak yapılan imalat varsa Toki ve belediyesine yazılı olarak bildirin, Cevabını yazılı olarak isteyiniz. Projesine aykırılığı mahkemece tesbit ettiriniz.
-
İskan izni veren belediye ile görüşüp, hataların tesbitini yaptırmanız gerekir.
-
Merhabalar. Kalorifer kazanı gürültüsünden saat 03:37 olmasına rağmen uyuyamıyorum. 2006'da aldık evimizi, kura sonucu kalorifer kazanının üstü daire bize çıktı. İlk kez ev sahibi olunca aklımıza itiraz gelmedi. Gürültü katlanılmaz olunca site yönetimiyle, eşim uzun süren tartışmalara girdi. Birşeyler yapıldı, 2 yıl öncesinde ses biraz azaldı. Kazan motoru değişmiş, küçük motor yanmış.Bu yıl ses iyice yükselmiş.henüz ses ölçümü yaptırmadım (sadece telefonla 33 desibel ölçtüm ama eminim daha fazla).17 ay önce eşimle boşandık, anlaşmayla kat mülkiyeti bana geçti. Şimdi hangi yolları izlemeliyim bu gürültüden kurtulmak için.ayıplı mal diye kirayada veremiyorum. Üstelik boş eve yakıt parası ödüyorum. Müteahhiti şikayet etme, zararımı karşılama süremi geçirdim mi? Teşekkür ederim.
-
Müteahhit işini bitirip daireleri kat maliklerine devretti ise sizin muhatabınız Bina Yönetimi olacaktır. Yönetime noterden bir ihtarname çekip yaşadığınız sıkıntıyı dile getirin. Yönetim sizin şikayetinizi dikkate alıp gerekli düzenlemeyi yapmak zorunda, bu işten dolayı bir harcama yaparsa da bunu kusurun durumuna göre müteahhitten rücu edecektir.
Yönetim şayet size "tarafımızdan yapılacak herhangi bir işlem yoktur" diye yanıt verecek olursa, belediye İmar Müdürlüğünden binanızın makine - tesisat projelerini talep edip, TMMOB, Makine Mühendisleri Odası Antalya şubesine başvurarak yerinde tespit amaçlı bilirkişi talep edeceksiniz. Bedeli yanlış hatırlamıyorsam 150 TL civarında olmalı.
Bilirkişi yerinde inceleme yapıp, kazan / tesisat / pompalar ve motorların kapasiteleri ile tesisat yönetmeliklerine uygunluklarını, ses absorbe edici elemanların kullanılıp kullanılmadığını, mekanik ve elektrik montajları ile konumları gibi bir çok detay hakkında rapor hazırlayacaktır.
Hazırlanan bu raporda bina yönetiminin yapması gereken düzenlemelere de yer verilecektir. Yönetimi yeniden bilirkişi raporunu da ekleyerek ihtar edersiniz, yine gereği verdiğiniz süre içerisinde yapılmaz ise dava açarsınız.
Geçmiş olsun.
-
Çok teşekkür ederim. İyi günler.