-
İnatçı Komşu Anlaşmazlığı
Selamlar istanbulda 5 katlı evimizde sağ tarafı dış cepheden yağmur yediği için rutubet yapıyor. Ev sahibi olarak dış cephe ve çıkan masrafları karsilamak istiyoruz. Yandaki komşu benim binama iskele kurup yapamazsın diyerek karşı çıkıyor. Dava etmeyi düşünüyorum. Böyle bir hakkı bulunur mu? Dava etsem sonuç ne olur yardım ederseniz sevinirim.
Yardımlarınız için Teşekkürler
-
Cevap: İnatçı Komşu Anlaşmazlığı
Bütün bina mı rutubet yiyor yoksa sadece belli bir kesim mi? Sadece belli bir kesim rutubet yiyor ise, bu sefer de önemli olan şu: bu sorun bütün binayı tehlikeye maruz bırakabilir mi? Binanın sağlamlığına zarar verebilir mi?
-
Bütün değil kuzey cephesi açık kiracıların evlerine sakır sakır su iniyor. Binadaki beton dayanımını çok düşürdü şuan 3 kat rutubet yapıyor. Bu durum hepimizin sağlığına zarar veriyor.
-
Çatıya zarar gelirse karşılayacağız diye yazı verin, kabul etmezse dava açıcaksınız...
-
Sayın meraklı üye yukarıdaki sorumu tekrar okumanızı tavsiye ediyorum. "Böyle bir hakkı bulunur mu? Dava etsem sonuç ne olur." bunun cevabımı arıyorum.
-
KMK Madde 19 gereğince;
Ortak yer (dış duvarlar da dahildir) ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.
Mevzuatı bilmeyen kat malikleri bu tür zorlukları çıkartabilir. Bu durumda, yukarıda belirttiğim kanun maddesine göre dava açabilir ayrıca mahkeme masraflarını da talep edebilirsiniz. Yeter ki bilirkişi raporu sizin lehinize olsun.
-
Konuyla ilgilendiğiniz için teşekkurler. Bir sorum daha var bu anlaşmazlık yaşadığım bina bitişik komşum yani aynı binada değil yazdıklarınız genede geçerlimidir?
kat malikleri bitişik komşu aynı şey mi?
-
Evet geçerlidir. Mahkemenin vereceği karar, tüm kat maliklerini dolayısıyla komşularınızı bağlar.
-
Madde 19 daki gibi işlerde yan çatıya çıkmak tek çare veya daha uygun ise mahkemelik durumunda mahkeme bu yönde karar verir.
Sayın Gezgin in dediği gibi teknik kişiler gerekli raporu verir.
-
Alıntı:
Gezgin_06 rumuzlu üyeden alıntı
Evet geçerlidir. Mahkemenin vereceği karar, tüm kat maliklerini dolayısıyla komşularınızı bağlar.
Bence iletişim problemi var :)
Sayın üye ocelebi iki ayrı BİNA dan bahsediyor.
İki ayrı yönetimi olan iki ayrı bina.
Komşu derken karşı daire değil.
-
Boştaki cephe ile yan binadaki komşunuzun ne alakası var ?
Kafamda canlandırmaya çalıştım ama canlandıramadım dediklerinizi.
Yanyana ise zaten yağmur yemez. Yan yana değil ise arada arsa vs varsa diğer binaya neden iskele kuruyorsunuz.
Painte çizimli bir anlatım upload etseniz daha iyi anlaşılır bence sorununuz.
Ona göre kim haklı kim haksız , mahkemelik olunursa kim haklı çıkar daha iyi belli olur diye düşünüyorum.
-
Bir mahkeme kararı sadece davalı ve davacı açısından icrai sonuç doğurur.Komşu için doğurmaz.Bunun için o komşunun ilamda taraf olarak gözükmesi gerekir.
Burada soru sahibinin anlatmaya çalıştığı.Kendi binalarının yüksek olduğu ,diğer komşu olarak isimlendirdiği yan binaın ise alçakta olduğu ,bitişik te olduğu için yan cephenin ,boşta kalan kısmının ,tamir vesair işlem yapılması için yan tarafa çıkılması ,onun terasından veya çatısından kurulacak iskele ile tamirat yapılması gerektiğidir.Doğru anladıysam.
Komşu Hukuku gereğince bu izni vermesi elzemdir.Meğerki teknik bilirkişi başka bir yol olmadığını yada bu yolun en doğru ve ucuz yol olduğunu bildirmeli.Tabi bunun yanında verilecek zarar olabilecek ise bunu da karşılayacaksınız.Örneğin kiremitleri kırmanız,oluklara zarar vermeniz vesair.....
-
Alıntı:
sonyaka34 rumuzlu üyeden alıntı
Bir mahkeme kararı sadece davalı ve davacı açısından icrai sonuç doğurur.Komşu için doğurmaz.Bunun için o komşunun ilamda taraf olarak gözükmesi gerekir.
Sizin söylediğinizden şöyle bir sonuç çıkar o zaman. Bu arkadaş, onarıma izin vermeyen A isimli maliki dava etti ve kazandı. Tam iş başlayacakken bu sefer B isimli malik izin vermedi, dava açıldı, kazanıldı. İş başlayacakken C isimli malik bu onarıma izin vermedi. Daha sonra D, E, F ...... isimli malikler izin vermediler. Bu nereye kadar devam edecek?
-
Allah hepinize akil fikir versin, ne diyim..:)
-
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Bence iletişim problemi var :)
Sayın üye ocelebi iki ayrı BİNA dan bahsediyor.
İki ayrı yönetimi olan iki ayrı bina.
Komşu derken karşı daire değil.
Bu olayın yönetimle ne ilgisi var? İlgisi olan kişi, zorluk çıkaran malik veya maliklerdir ve hukuki süreç bunlarla ilgilidir. Yönetimle ilgili olabilecek kısmı, yapılacak onarımın arsa payı oranında maliklerden tahsil edilmesidir. KMK md. 19, bu onarıma zorluk çıkaracak tüm malikleri kapsar. Bu malikin aynı bloktan olup olmaması hiç önemli değildir. Ayrıca, komşuluk kavramı sadece karşı daireyi mi kapsar? Öncelikle komşu olmak nedir, bunun anlaşılması gerekir.
-
Alıntı:
Levent114 rumuzlu üyeden alıntı
Allah hepinize akil fikir versin, ne diyim..:)
Bu konuya katkı yapmayacaksanız, lütfen dükkanın önünü kapatmayın.
-
Sayın Gezgin_06;
Sayın üye Levent114' hak vermemek elde değil :)
Konuya dahil olan bazı üyeler, aralarında sorun olan kişileri, aynı binadaki kat malikleri olarak düşünüyor.
Halbuki sorunun tarafları birbirine bitişik iki bina.
Dolayısı ile de bir binadaki malikler+yönetim ile diğer binadaki malikler+yönetim hasım olmuş oluyor.
İki binanın birbirine bitişik olmak dışında hiç bir ilgisi yok.
Bu iki binadan daha yüksek olan; alçak olan tarafa bakan duvarında bir işlem yapmak istiyor.
Doğal olarak iskeleyi de alçak olan binanın çatısına kurmak zorunda.
Umarım bu sefer anlaşılmıştır :)
-
Konuyu anladığınız için teşekkür ederim ilgilenen herkesede ama amaç durumu çözmek tabiki biz iyi tarafız nedeni bize bitişik komşumuz çatıyı komple yenilememizi yani bir çeşit rüsvet gibi bir şey belirtti. Biz zararı karsılamak istiyoruz. Catıyı tekrar yeniden yapmak değil kimse akılsız yerine koymasın. Adalet var hukuk var.
-
Konuyu anladığınız için teşekkurler ama hasımlık durum yok ben artık hakkımı aramayı dusunuyorum. Normal konusuyorum sonuç itibarı komşu kavga filande etmedik.Medeni insanlarız o hakkını soyledi bende hakkımı dava ederek gostereceğim. :)
-
Alıntı:
ocelebi rumuzlu üyeden alıntı
Konuyu anladığınız için teşekkurler ama hasımlık durum yok ben artık hakkımı aramayı dusunuyorum. Normal konusuyorum sonuç itibarı komşu kavga filande etmedik.Medeni insanlarız o hakkını soyledi bende hakkımı dava ederek gostereceğim. :)
Madem dukkanin onunu isgal ettik, bir iki satir da biz yazalim.
Sizin yan binada ne hakkiniz var da talep ediyorsunuz ?
Adam kabul etmez etmez, cekersin iskeleyi dunya masraf eder yaparsin.
Gercekten hak var adalet var.
-
Alıntı:
Madem dukkanin onunu isgal ettik, bir iki satir da biz yazalim.
Sizin yan binada ne hakkiniz var da talep ediyorsunuz ?
Adam kabul etmez etmez, cekersin iskeleyi dunya masraf eder yaparsin.
Gercekten hak var adalet var.
Neden gereksiz laf muhabeti yapıyorsun. Olayı çözmek için yardım edeceğine, hakkımın olup olmadığına adalet karar verir sen değil.
Sorun adam iskele kurdurmuyor çatısına ve diyor ki çatıyı komple yaptır yenisiyle diyor. Halbuki catının belli kısmı açılacaktı. Masrafı karsılanacaktı.
Şimdi git başkasına sataş.
-
Orayı gözümüzle görmediğimiz için yorumlarımız yanıltıcı olabilir ama;
Yan binanın çatısı ile sizin binanın duvarının birleştiği noktalarda da problem var mı?
yoksa problem daha yukarlarda mı?şunun için soruyorum;
eğer böyle ise belki sizin çatıdan iskele sarkıtılıp halledilebilir...
eğer proplem yukarlarda ve daha dar bir alanı kapsıyorsa bu olabilir...
ama yan çatı ile sizin duvar birleşiminde de sorun varsa yan çatıya müdahale kaçınılmaz....
-
Alıntı:
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
Orayı gözümüzle görmediğimiz için yorumlarımız yanıltıcı olabilir ama;
Yan binanın çatısı ile sizin binanın duvarının birleştiği noktalarda da problem var mı?
yoksa problem daha yukarlarda mı?şunun için soruyorum;
eğer böyle ise belki sizin çatıdan iskele sarkıtılıp halledilebilir...
eğer proplem yukarlarda ve daha dar bir alanı kapsıyorsa bu olabilir...
ama yan çatı ile sizin duvar birleşiminde de sorun varsa yan çatıya müdahale kaçınılmaz....
Hiç bir firma iskele sarkıtmayı yapamayacaklarını belirttiler. Güvenli olmadığını belirtti. Sormadığım şirket kalmadı. Yaparım diyenlerde maliyeti astarından pahalı geliyor. Yani sağ elimle sol kulağımı tutmak gibi birsey neden kolayı bir işi boyle uzatıyoruz. Komşuluk hukuku ne işe yarar. Sanırım yetkili kişilerden yazı aldıktan sonra dava açmam gerekir.
-
Alıntı:
Neden gereksiz laf muhabeti yapıyorsun. Olayı çözmek için yardım edeceğine, hakkımın olup olmadığına adalet karar verir sen değil.
Sorun adam iskele kurdurmuyor çatısına ve diyor ki çatıyı komple yaptır yenisiyle diyor. Halbuki catının belli kısmı açılacaktı. Masrafı karsılanacaktı.
Şimdi git başkasına sataş.
Kimseye satasmiyorum.
Adam kabul etmek zorunda degil, diyorum.
Ya adamin tum catisini yaptirir isini gorursun, ya da zeminden, sifirdan iskele kurar yaptirirsin.
Hangisi uucuza gelir bakarsin.
Ama, yandaki binayi, hukuku kullanarak, iyilik yapmaya icbar edemezsin, diyorum.
Bu sayfalarda, hakkin varmis gibi, efelenmekle bir sey elde edemezsin.
Anlasilmismidir ??
-
" Allah hepinize akil fikir versin, ne diyim.. " Bu yazıyı yazarak giriş yapılmaz. Sorun varsa sorarsın fikirini soylersin.
Ben bir konu hakkında bilgi almak istedim. Sen konuya farklı giriş yaptın. Benim sorumu oku "Böyle bir hakkı bulunur mu? Dava etsem sonuç ne olur."
Gereksiz laf muhabbeti yapmana gerek yoktu. Hukuku kullanarak hakkımı aramak en doğal şey eğer ben suçlu isem cezamı çekerim. Ben elde edeceğimi ettim merak etme davaya hazırlığımı yaparım ve sunuda soyleyim. Adama catını komple yaptıracam dediğimde kabul etmezse ki öyle olacak ozaman hakkin varmis gibi konusma dersin. Ben olayı bitirmekten tarafayım adam yaklasmıyor.
-
Alıntı:
" Allah hepinize akil fikir versin, ne diyim.. " Bu yazıyı yazarak giriş yapılmaz. Sorun varsa sorarsın fikirini soylersin.
Ben bir konu hakkında bilgi almak istedim. Sen konuya farklı giriş yaptın. Benim sorumu oku "Böyle bir hakkı bulunur mu? Dava etsem sonuç ne olur."
Gereksiz laf muhabbeti yapmana gerek yoktu. Hukuku kullanarak hakkımı aramak en doğal şey eğer ben suçlu isem cezamı çekerim. Ben elde edeceğimi ettim merak etme davaya hazırlığımı yaparım ve sunuda soyleyim. Adama catını komple yaptıracam dediğimde kabul etmezse ki öyle olacak ozaman hakkin varmis gibi konusma dersin. Ben olayı bitirmekten tarafayım adam yaklasmıyor.
O cumleyi espri olsun diye yazmistim..
Burada emin olun o hosgoruye sahip dostlar cogunlukta.
Ayrica, sorunu anlama konusunda, cesitli fikirleri yazan arkadaslar icin yazmistim, sizin tezinizi hafife almak acisindan degil.
Simdi ise bildigimi yaziyorum.
Eger su anda, tum yapinin catisini yaptirmayi teklif ettiginizde, adam yine kabul etmezse, yine hukuken yapabileceginiz bir sey yok.
Isterseniz dava acin.
Keske konu bu noktaya kadar gelmeseydi.
Korkarim sizin bu konudaki benzer tavriniz bu sonuca yol acmis olmali.
Hukuk hepimiz icindir ve ozunde magdurun yanindadir.
Kolay gelsin..
-
Levent114 isimli şahıs;
Bilmediğin konular hakkında yorum yapma,
Sulandırma konuyu, havalar soğudu ,akşam don olur,kayıp düşersin sonra.
Git , komikliği ,genel mizah alanlarında yap.......
Laf kalabalığı yapıp ,vatandaşların özgün yorumlarını lekeleme........
Her konuya yazmak zorunda değilsin
Bizi aydınlatacaksan ,farklı bir yorum getireceksen yaz.
Yanlış da olsa yazdığın ,bir tutarlılığı ,bir ciddiyeti olsun.......
-
Alıntı:
O cumleyi espri olsun diye yazmistim..
Burada emin olun o hosgoruye sahip dostlar cogunlukta.
Ayrica, sorunu anlama konusunda, cesitli fikirleri yazan arkadaslar icin yazmistim, sizin tezinizi hafife almak acisindan degil.
Simdi ise bildigimi yaziyorum.
Eger su anda, tum yapinin catisini yaptirmayi teklif ettiginizde, adam yine kabul etmezse, yine hukuken yapabileceginiz bir sey yok.
Isterseniz dava acin.
Keske konu bu noktaya kadar gelmeseydi.
Korkarim sizin bu konudaki benzer tavriniz bu sonuca yol acmis olmali.
Hukuk hepimiz icindir ve ozunde magdurun yanindadir.
Kolay gelsin..
Bizde espriden anlıyoruz ama bu bölüm espri ve eğlence bölümü değil kardes kusura bakma ciddi sordum. Ben yaslı annem babam icin bu konuya el attım. Yani evde oturmuyorum yani adamla matap değilim. Yani adamın haberi yok benim evim ayrı annem babam ve kiracılar hasta olmasın diye elimden geleni yapmak istiyorum. Bu sebepten konu önemli benim için, gelelim başka konuya komşum dediğim arkadasla oturup konusacağız. Anladığı yere kadar beraberim. O bu konuda boyle tavır yapabilir, ama komşu komşunun külüne muhtaç mahallede sevilen birisi değil gün gelir bizim borumuz öter, şuan kozlar onun elinde görünüyor. Genede avukat arkadaşlardan yorum beklerdim. Belki atladığımız birseyler vardır.
-
Alıntı:
sonyaka34 rumuzlu üyeden alıntı
Levent114 isimli şahıs;
Bilmediğin konular hakkında yorum yapma,
Sulandırma konuyu, havalar soğudu ,akşam don olur,kayıp düşersin sonra.
Git , komikliği ,genel mizah alanlarında yap.......
Laf kalabalığı yapıp ,vatandaşların özgün yorumlarını lekeleme........
Her konuya yazmak zorunda değilsin
Bizi aydınlatacaksan ,farklı bir yorum getireceksen yaz.
Yanlış da olsa yazdığın ,bir tutarlılığı ,bir ciddiyeti olsun.......
Seviyene inmemek icin, bu yazini yonetime bildirdim.
Sonucu sabirla bekliyorum.
Su ana kadar degisen birsey olmadi, eger olmazsa, ben de tum yalakalara yazdigim gibi, layik oldugun cevaplari yazarim.
Endisen olmasin..
-
Yalaka .......
Bak sen ......
Bu çok hafif kalır..........Senden daha ağırını beklerdem........
Yukarıya yazdıklarından sonra........
Sabırla bekliyormuş .........
Sen daha çok beklersin.........
Senin notun benim dışımda da verildi meraklanma.........
Yukarıdan oku öğren............
-
Arkadaşımızın sorununu şimdi daha iyi anladık.
http://c1111.hizliresim.com/r/y/u9ym.jpg
Diğer arkadaşlarımızında dediği gibi sanırım a bina arkadaşın b bina ise yan komşunun.
Bu durumda b binası çatı katı şeklinde değilde normal teras şeklinde olsa idi sanırım iskele kurmasına yan komşu bina sahibi veya kat malikleri pek bir şey demeyeceklerdi.
Fakat yan komşunun ki çatı şeklinde olduğu için çatılarına zarar geleceklerini düşünüyorlar.
Birde acaba bu tür çatıya nasıl iskele kurulacak ? o da var şimdi. Çatının bir bölümüne zarar verilecekmi yoksa kiremitlerin üstünden mi iskele kurucaklar.
Kiremitlerin üstünde çalışma yapılacak ie elbet bir bölüm kiremitlere zarar verilir.
Kiremit fiyatlarına baktım.
http://www.insaathaberleri.net/haber...cesitleri.html
Piyasada kiremit fiyatları kalite ve özelliklerine göre 75 ile 90 kuruş arasında değişmektedir.
Kılıçoğlu Toprak San. Kılıçoğlu Kiremit 23,5x41 cm.......80 kuruş
Kılıçoğlu Toprak San. Akdeniz kiremit 23,5x41 cm........80 kuruş
Kılıçoğlu Toprak San. Valensiya kiremit 24x41 cm........82 kuruş
Kılıçoğlu Toprak San. Granada kiremit 24x40,5 cm.......87 kuruş
Ortalama bu fiyatlarda imiş.
ortalama 100 kiremit iskele kurulurken kırılsa 100 tl sı bir masrafı var. Hadi 200 kiremit kırılsın diyelim 200 tl masraf olur. Kiremitin altındaki kalaslara vb zaten kolay kolay zarar veremezler.
Fakat bu çatıyı yeniden yaptırcaksına girerse iş o bencede olmaz. Çünki zarar verilecek başka bir şey yok.
Kalkıpta çatı katını yeniden yapıcaksın derse eskisini söküp yenisini yapmak
-Kalasları
-Tuğlaları
-Çimento - kireç - kum harç
İşçilik vb en az 10.000 TL tutar.
Böyle bir talebi varsa biraz saçma olur.
Acaba A binanın teras ise terasından veya çatısından iskele sarkıtma ile kaç para tutuyor ?
Yan binanın komşunun çatı katından iskele kurup yapması kaç tl tutuyor ?
ikisininde fiyatlarını bilmek lazım.
Yan komşu kabul etmiyorsa , bende bir şey diyemiycem.
Şu iki fiyat karşılaştırmasını bilirsek ona göre yorum yapılabilir.
-
MahmutDemirkiran kardesim aynen dediğin gibi yani adam masrafı şişiriyor. Ben alternatifler bulmaya calısıyorum ama zor bir durum. En ucuz yolu adamın izin vermesi öteki türlü 10.000 tl üzerinde tutuyor. Gelen dıs cepheciler dediki abi çatını yarısını iskele kurmak icin kaldıracaz bir sey yok demişler adam babama sorayım diye yan cizdi zaten 6ay geçti. Babasıda istemiyor kıl bir tip anlayacağın asansör imalatına girişebilirim heran bakalim. Dava etsem ucuz imalat mı tartıcaz görecez ne diyeyim.
-
Levent114 isimli şahıs ,
Bak insanlığı gör...........
Demirkıran isimli üye ,üşenmemiş tuğla fiyatlarını araştırmış
Senin gibi komiklik yapmamış........
İnsanlara faydalı olmaya çalışmış..........
-
Helal olsun ben cizemedim. Şirketteyim yoğunluktan çok teşekur ederim mahmut kardes hepimizi birbirimize yardım edelim. :)
-
Kisiliksizlik ve yalakalik, muhbir vatandaslik gibi bir ruh hastaligidir.
Kolay kolay gecmez..
Sabir..
-
Oturduğun yerde bu hastalıklar geçmez.Doğru söylüyorsun.
Bir doktora görünmen lazım....
Sabırlı ol geçer .........geçer.......üzme kendini bu kadar.........
Biz ne hastalıklı ruhlar gördük........Çoğu iyileşti.......İyileşecem .iyi olacam demeli insan.......
-