Cevap: Reddi Miras sonrası
Reddi miras davası ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde açılır. Buna göre daha zamanınız var görünüyor. Terekenin borca batıklığını sanırsam ispatlamanız gerekmiyor, direk dava açıp reddedebilirsiniz. Miras açıldığında zaten borçlar da ortaya çıkacaktır.
Abinizden gelen mirası reddetmiş olursunuz.
Geri dönüşünüz ve bilgi için teşekkür ederim. Son bir sorum daha olacaktır. Reddi miras bildiğim kadarıyla kayıtsız şartsız olarak reddedilmesi gerekiyor. Ancak bulunduğumuz çevrede sorun yaşanmaması için bazı borçları ailem ödemek istiyor. Bu durumda mahkeme sadece bazı borçları ( net olarak belirtmek kaydıyla) ödememize izin verir mi ?
Çok teşekkür ederim.
Bir yere para ödenecekse kimse sen mirası reddettin senin paranı kabul etmiyorum demez kanımca:) yalnız ölümden sonra nüfustan kayıt düştüğü için ölen kişi adına para tahsil etmeleri biraz saçma olur, bu yüzden yasal mirasçıları sıfatıyla sizden bu parayı tahsil edip bu sıfatla size "mirasçılar borcu ödemiştir vs." şeklinde bir belge düzenlemeleri gerekir diye düşünüyorum. Eğer borç devlet borcu değil de senetli şahıs borcu tarzı bir borç ise, parayı ödeyin senedi geri alın sıkıntı olmaz. Fakat banka veya kamu kurum borcu ise yasal mirasçı sıfatıyla işlem yapmanız gerek
evet senetli sahıs borclarını kastedmiştim. bilgi için tekrar çok teşekkürler..
Tekrar Merhaba,
Aşağıda okuduğum yazıda "Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan" diye bir ibare var. Ailem abime ait icraya düşmemesi için bir miktar bankaya ve vergi dairesine ödeme yapmış.Bu durumda tereke işlemlerine karıştığı için miras red hakkı olmaz mı ?
"
MİRASI REDDEDEMEYECEK KİŞİLER
•Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan, terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya murisin işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da tereke mallarını gizleyen veya kendisine maleden mirasçı, mirası reddedemez.
Teşekkürler
[
Ödemeleri öldükten sonra mı yoksa önce mi yaptılar? Ölümden sonra ise bence daha fazla bu işi karıştırmayın. Borç ödenip dosya kapandıysa sorun olmayabilir de, ölümden sonra abinizin hesabına sanki mirası kabul etmiş gibi davranıp bir kısım ödemeler yapmışsanız, sonrasında miras reddedilmiş olsa bile banka ve maliyenin daha önce bir kısmı ödenen borcun sırf daha sonra ödenmesinden kaçma amacıyla mirasın reddedildiği iddiasında bulunabilir. Bence ret işlemlerini bir an önce tamamlayın.
- - - Updated - - -
Ödemeleri öldükten sonra mı yoksa önce mi yaptılar? Ölümden sonra ise bence daha fazla bu işi karıştırmayın. Borç ödenip dosya kapandıysa sorun olmayabilir de, ölümden sonra abinizin hesabına sanki mirası kabul etmiş gibi davranıp bir kısım ödemeler yapmışsanız, sonrasında miras reddedilmiş olsa bile banka ve maliyenin daha önce bir kısmı ödenen borcun sırf daha sonra ödenmesinden kaçma amacıyla mirasın reddedildiği iddiasında bulunabilir. Bence ret işlemlerini bir an önce tamamlayın.
slm. bundan tam 45 gün önce amcamı trafik kazasında kaybettik.kendisi evli fakat çocuğu yok.mirasçı olarak %50 yengem geri kalan %50babam ve 2 amcama kaldı.fakat amcamın yüklü miktarda borcu bulunmakta babam da reddi miras davası açmak istiyor.diğer amcam ve yengem dava açmasa bile biz dava açabilirmiyiz.2. sorum ise dava açmazsak ileriki zamanda yengemin vefatından dolayı da çocuk olmadığı için babama ve ondan bana yengemin borcu kalır mı.yengeminde yüklü derecede üzerinde borç gözüküyor maliyeye.şimdiden teşekkür ederim.
Babanız mirası red edebilir,ancak bu durumda sizlerin de red etmesi gerekir,
siz yengenizin mirascısı olmazsınız
Alıntı:
volidans rumuzlu üyeden alıntı
slm. bundan tam 45 gün önce amcamı trafik kazasında kaybettik.kendisi evli fakat çocuğu yok.mirasçı olarak %50 yengem geri kalan %50babam ve 2 amcama kaldı.fakat amcamın yüklü miktarda borcu bulunmakta babam da reddi miras davası açmak istiyor.diğer amcam ve yengem dava açmasa bile biz dava açabilirmiyiz.2. sorum ise dava açmazsak ileriki zamanda yengemin vefatından dolayı da çocuk olmadığı için babama ve ondan bana yengemin borcu kalır mı.yengeminde yüklü derecede üzerinde borç gözüküyor maliyeye.şimdiden teşekkür ederim.
Ne kadar elhamlı bir toplum olduğumuzun somut örneği bana göre.
Ya kardeşim siz ta nerelerdesiniz size neden borç kalsın anlayamadım.Reddi mirası babanız yapacak olay kapanacak hepsi bu.Ondan ona,ondan da bana kalırmı,yengeden bana kalırmı.Kalırrr.En yakın komşunuzun da vefatı halinde size borç kalabilir dikkatli olmanız gerekir..:k
Hasbinallah ve nimel vekil ....
dalga geçmesek diyorum
- - - Updated - - -
sadece mantığı anlamaya çalışıyorum babama tek başına reddi miras davası açamazsınız ölenin eşi ve 3 kardeş ancak birlikte açabilirsiniz denmiş bende mantığını kendime göre yanlış olduğunu ama bu hukuk sonuçta bilmediğim bir konu. ikincisi ise babam reddi miras davasını tek başına açamazsa ise diye düşünmüştüm çünkü yengem amcamın aylığını almak için red mirası açmıyacak hani olurya babam resmi mirasçı örnek veriyorum yengemin yasal mirasçısı amcam olmadığı için babamlar oda olmadığı için bize kadar uzanır mı mantık buydu sadece komşu falan değil yani...
- - - Updated - - -
cevabınız ve ilginiz için ayrıca teşekkür ederim çok sağolun...Sayın Erdoğan Kırcalı