"İhbar tazminatı" vermek şart mı?
Merhaba;
İşveren işçiyi çıkartmak istiyorsa, maaşını yatırmaz. İşçi de haklı nedenle iş akdini feshetmek zorunda kalır, tüm haklarını alır ama ihbar tazminatı alamaz.
İşçi işten çıkmak isterse işe gitmeyiverir. İşveren de haklı nedenle iş akdini feshetmek zorunda kalır. İhbar tazminatı söz konusu olmaz.
Yani bu ihbar tazminatı sadece "iyi niyet" ile ödenen bir şey mi? Zira anlaşıldığı kadarı ile kanunen böyle bir zorunluluk yok.
İşçinin ya da işvereninin salt ihbar tazminatı ödememek için bu yola başvurduğunu iddia etmek işe yarar mı? Bu nasıl ispatlanır?
Cevap: "İhbar tazminatı" vermek şart mı?
1-İşveren yada işçi tarafından yapılan fesih haklı bir nedene dayanıyorsa; işçi çalıştırma yada işyerinde çalışma anında sona ermektedir.İhbar tazminatı bir müddet daha çalışma karşılığında ödenen bir ücret olduğuna göre ödenmesi yada istenmesi için bir gerekçe olmayacaktır.
2-İşveren yada işçi tarafından yapılan fesih geçerli bir nedene dayanıyorsa; çalışma işçinin kıdemine bağlı olarak bir müddet daha devam eder. Bunun sonucunda da ihbar ücretinin ödenmesi için ortada bir gerekçe olacaktır.
3-Feshi bu iki seçenekten birine dayandırmak işyerinde birbirini istemeyen işveren ve işçinin izlediği strateji bağlı kalacaktır. (Bence...)
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
1-İşveren yada işçi tarafından yapılan fesih haklı bir nedene dayanıyorsa; işçi çalıştırma yada işyerinde çalışma anında sona ermektedir.İhbar tazminatı bir müddet daha çalışma karşılığında ödenen bir ücret olduğuna göre ödenmesi yada istenmesi için bir gerekçe olmayacaktır.
2-İşveren yada işçi tarafından yapılan fesih geçerli bir nedene dayanıyorsa; çalışma işçinin kıdemine bağlı olarak bir müddet daha devam eder. Bunun sonucunda da ihbar ücretinin ödenmesi için ortada bir gerekçe olacaktır.
3-Feshi bu iki seçenekten birine dayandırmak işyerinde birbirini istemeyen işveren ve işçinin izlediği strateji bağlı kalacaktır. (Bence...)
Doğrusunu isterseniz benim yazdıklarımla sizin yazdıklarınız arasında bir bağlantı kuramadım.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Doğrusunu isterseniz benim yazdıklarımla sizin yazdıklarınız arasında bir bağlantı kuramadım.
Yani, ihbar tazminatı sizin sorunuzdaki gibi "İyi niyet" doğrultusunda ödenen birşey değildir. Yukarıda 2. maddede açıkladığım şekilde şartların oluşması halinde "Kötü niyetli" olunması sonucu değiştirmeyecek, ödenecektir.
Sorum da buydu zaten ama cevabınızı tam anlayamadım. Tekrar edelim isterseniz:
1-Ben kötü niyetli bir işverenim. İşçimi işten çıkarmak istiyorum ama ihbar ödemek istemiyorum. Bu işçinin maaaşını yatırmazsam işçi ne yapacak? Nasıl alacak ihbar tazminatını?
2-Ben kötü niyetli bir işçiyim. İşten çıkmak istiyorum ama ihbar ödemek istemiyorum. Maaşımı bankadan çektikten sonra işyerine uğramıyorum bir daha. Patron nasıl alacak ihbar tazminatını?
Alıntı:
Sorum da buydu zaten ama cevabınızı tam anlayamadım. Tekrar edelim isterseniz:
1-Ben kötü niyetli bir işverenim. İşçimi işten çıkarmak istiyorum ama ihbar ödemek istemiyorum. Bu işçinin maaaşını yatırmazsam işçi ne yapacak? Nasıl alacak ihbar tazminatını?
Sözleşmesini feshetmeyecek, Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayette bulunacak, inceleme sırasında hala çalışıyorsa, maaşlarının hala ödenmediğini belirtecek, işveren ceza yiyecek ve bu sebeple sözleşmesini feshedecek.İhbar tazminatını ödemeden feshederse, işçi dava açacak ve ihbar tazminatını talep edecek, alacak :)
Alıntı:
2-Ben kötü niyetli bir işçiyim. İşten çıkmak istiyorum ama ihbar ödemek istemiyorum. Maaşımı bankadan çektikten sonra işyerine uğramıyorum bir daha. Patron nasıl alacak ihbar tazminatını?
Sözleşmeyi devamsızlık nedeniyle feshetmeyecek, bildirimleri devamsızlık olarak yapacak, çalışana ihtar gönderip işe davet edecek, gelmesini bekleyecek.Çalışan bir gün bildirirse, artık işe gelmeyeceğini, ihbar tazminatı için dava açacak ;)
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Çalışan bir gün bildirirse, artık işe gelmeyeceğini, ihbar tazminatı için dava açacak ;)
Bu kısmı anlayamadım....işçinin hiç sesi çıkmazsa işveren dava açamayacak mı...?
Üst üste x gün işe gelmediği için tazminatsız olarak işten atacak.
İhbar tazminatını alamıyor diye anladım ben burada okuduklarımdan.
Aynısı işveren tarafı için de geçerli.
Alıntı:
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
Bu kısmı anlayamadım....işçinin hiç sesi çıkmazsa işveren dava açamayacak mı...?
Burada işverenin işçisinden ihbar tazminatını nasıl alabileceği anlatılmış. Yani, işveren işe devam etmeyen işçisi için işe devamsızlık tutanakları düzenleyip sözleşmeyi haklı nedene dayandırmayacak. Bunun yerine, işe devamsızlık yapan işçisine işe gelmesi için ihtar yollayacak. İşçi aldığı ihtar karşılığında şu tarihten itibaren işe devam etmeyeceğim derse işveren geçerli nedenle işçisini işten çıkaracak.Dolayısıyla işçisinden ihbar tazminatını isteme hakkı olacak ve işçi ödeme yapmazsa dava açarak işçiden parasını alacak. Sizin dediğiniz şekilde işçi hiç sesini çıkarmaz, ihtara yanıt vermezse işverene işçisini haklı nedenle (25II/g) işten çıkarmaktan başka seçenek kalmayacak. İhbar tazminatıda alamayacak. Benim anladığım bu şekilde.
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
işverene işçisini haklı nedenle (25II/g) işten çıkarmaktan başka seçenek kalmayacak. İhbar tazminatıda alamayacak. Benim anladığım bu şekilde.
Çok güzek anlattınız. Konuyu açmamın amacı bu zaten. Aynısı işveren için de geçerli. İşveren de çıkartmak istediği işçinin maaşını yatırmıyor. Ta ki işçi haklı sebeple istifa edene kadar. O zaman da maaş ve kıdem tazminatı alacaklarını ödüyor ve ihbar ödemiyor.
Bu durumda ihbar tazminatı her iki taraf için de "canı isterse" ödenecek bir para durumuna gelmiyor mu?
Bu tür kötü niyetli davranışlara karşı ihbar alabilmek yapılabilecek bir şey yok mu?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
maaşlarının hala ödenmediğini belirtecek, işveren ceza yiyecek ve bu sebeple sözleşmesini feshedecek.
Maaş ödemeyen işverene bölge çalışma ceza mı keser? Bunu bilmiyordum.
Bu ceza ne kadar yaklaşık biliyor musunuz? Bir de bu konuyu ilk defa duydum; araştırmak istiyorum. Ne cezasıdır bu? ya da hangi kelimelerle arayayım?