Cevap: Atatürk'e hakaret davası
Şimdi bu ve buna benzer çok durum var.
Zaten savcı yada hakim atatürk hayranı ise (yanlış anlaşılmasın bende hayranım ve hayran olmayanlarda var) mutlaka bir günah keçisi arayacaktır.
O yüzden açık ve net şekilde şunu diyeceksin.
Sahibi olduğum site telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitem, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitem uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. o mesajda aynı şekilde kişi uyarıldı ve kaldırıldı."
İlgili yasada da yanılmıyorsam senin bu içeriği 6 ay saklı tutma zorunluluğun var (tam emin değilim) o yüzden savcı yada hakim kalkıp yıllar öncesi bir veriyi hani? nerde bu? diyemez.
Sen 6 ay sakladın sonrada sildin bitti.
Madem öyle savcı bu olay olduğunda 6 ay dolmadan gelip senden bilgileri o zaman istemeliydi.
Ömür boyunca süresiz bir şekilde veri tutamazsın istesende tutamazsın.
İÇERİK SAĞLAYICININ SORUMLULUĞU
Madde 4 - (1) İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur.
(2) İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Ancak, sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur.
2. duruşma yapıldı. Dosyam bilirkişide idi ve beni suçlu göstermiş 5651 sayılı kanun 4/1'ine göre. Yazıyı yazan kişi bulunamasada site sahibi bundan sorumludur ve bu suçu işlemiştir diyor. Halbuki hakaret içerikli yazıyı başkası yazdı...
Ne olacak bu iş anlam veremedim...
Suçun kanuniliği ilkesi gereğince, yalnızca suçu işleyen cezalandırılmalıdır.
Avukatınızdan yardım talep edin.
benim bildiğim kadarıyla site sahipleri üyelerin paylaştığı şeylerden mesul tutulamaz bu anayasa mı tck mı neyle korunuyor tam bilmiyorum
ayrıca ip kayıtlarını arkadaşın dediği gibi
"
b) Sağladığı hizmetlere ilişkin, yönetmelikte belirtilen trafik bilgilerini altı aydan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla,
"
6 ay dan fazla saklamak zorunda değilsin
Ben zaten sitede suç işleyen kişinin IP ve mail bilgilerini verdim. Ne Telekom ne de Microsoft bu kişiyi bulamadı. Bulamayınca iş döndü dolaştı bana geldi ve ben suçlanıyorum.
Önümüzdeki günlerde yeniden duruşma olacak savunma hazırlıyoruz.
Mahkeme sonuçlandı !
Suçu ben işlememe rağmen 2 yıl hapis cezası aldım. Çok üzüldüm ve mağdur oldum. Temyiz'e gittik.. Bakalım nasıl sonuçlanacak...
geçmiş olsun kötü bir durum....
Alıntı:
ankara80 rumuzlu üyeden alıntı
Mahkeme sonuçlandı !
Suçu ben işlememe rağmen 2 yıl hapis cezası aldım. Çok üzüldüm ve mağdur oldum. Temyiz'e gittik.. Bakalım nasıl sonuçlanacak...
Çok garip bir durum. İşte size Türk adeleti. Mektubun içinde hakaret içeren materyal var diye PTT müdürüne ceza vermek gibi bir şey.
Zaten bu hakaret davaları da aldı başını gidiyor, o da başka bir ucubelik... Çok geçmiş olsun.
İçerik sağlayıcı, İnternet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur. Bu bağlamda içerik sağlayıcı, İnternet ortamına sunduğu hukuka aykırı içeriği internet ortamından kaldırsa dahi suçu işlemiş olacaktır ve sorumluluğu vardır.
Yer sağlayıcınınsa söz konusu içeriği kontrol etmek yükümlülüğü dahi bulunmamaktadır. Bu bakımdan, yer sağlayıcıya İnternet Kanunu’nun amacını ve cezaların şahsiliği ilkesini aşacak şekilde cezai yaptırım uygulanması uygun değildir.
Ancak söz konusu olayda zaten yer sağlayıcı olarak değil, "hakaret niteliğinde ki içeriği oluşturduğunuz" gerekçesiyle " içerik sağlayıcı olarak sorumlu tutulmuşsunuz.
Linki buraya yazarmısınız?
Bildiğimiz zibidi takımı... En yakın savcılığa şikayet dilekçesi verebilirsiniz.
Alıntı:
Av.Selin Çam rumuzlu üyeden alıntı
İçerik sağlayıcı, İnternet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur. Bu bağlamda içerik sağlayıcı, İnternet ortamına sunduğu hukuka aykırı içeriği internet ortamından kaldırsa dahi suçu işlemiş olacaktır ve sorumluluğu vardır.
Yer sağlayıcınınsa söz konusu içeriği kontrol etmek yükümlülüğü dahi bulunmamaktadır. Bu bakımdan, yer sağlayıcıya İnternet Kanunu’nun amacını ve cezaların şahsiliği ilkesini aşacak şekilde cezai yaptırım uygulanması uygun değildir.
Ancak söz konusu olayda zaten yer sağlayıcı olarak değil, "hakaret niteliğinde ki içeriği oluşturduğunuz" gerekçesiyle " içerik sağlayıcı olarak sorumlu tutulmuşsunuz.
İçerk sağlayıcı hukuka aykırı içerği kaldırsa dahi suçu işlemiş olur ???? 5651/4. maddeye dayanarak bile direk böyle söylenmesi çok peşin hüküm olmuyor mu 9. madde varken? Sulh Ceza Mahkemesi içeriği kaldır der o da kaldırmaz ise ancak o zaman suç oluşur. Mevcut olayda içerik zaten kaldırılmış. 9. maddeye göre de böyledir.
Birlikte okuyalım mı:
Alıntı:
İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı
MADDE 9- (1) İçerik nedeniyle hakları ihlâl edildiğini iddia eden kişi, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak kendisine ilişkin içeriğin yayından çıkarılmasını ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabı bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasını isteyebilir. İçerik veya yer sağlayıcı kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki gün içinde, talebi yerine getirir. Bu süre zarfında talep yerine getirilmediği takdirde reddedilmiş sayılır.
(2) Talebin reddedilmiş sayılması halinde, kişi onbeş gün içinde yerleşim yeri sulh ceza mahkemesine başvurarak, içeriğin yayından çıkarılmasına ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabın bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasına karar verilmesini isteyebilir. Sulh ceza hâkimi bu talebi üç gün içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Sulh ceza hâkiminin kararına karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
(3) Sulh ceza hâkiminin kesinleşen kararının, birinci fıkraya göre yapılan başvuruyu yerine getirmeyen içerik veya yer sağlayıcısına tebliğinden itibaren iki gün içinde içerik yayından çıkarılarak hazırlanan cevabın yayımlanmasına başlanır.
(4) Sulh ceza hâkiminin kararını bu maddede belirtilen şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İçerik veya yer sağlayıcının tüzel kişi olması halinde, bu fıkra hükmü yayın sorumlusu hakkında uygulanır.
İdarî yapı ve görevler
şimdi yasayı sizin dediğiniz gibi yorumlarsa hakimler bu forumun bile kapatılması gerekmez mi? 9. maddeye göre yorumlamak daha doğru gibime geliyor hukukçu değilim ama şahsi görüşüm bu.
Ha bir de suçun şahsiliği ilkesi var : içerği oluşturan mesajı yazan kişi oluyor bu durumda yani mesajın içerik sağlayıcısı o mesajı yazan üye oluyor. Yoksa 75000 üyeli bir forumda bir kişi nasıl onca mesajı kontrol edebilir? Her üye yazdığından sorumlu.
Mevcut olayda sanırım savcı ip numarasının kimse adına çıkmaması nedeniyle kişiden şüphelenmiş. Yurtdışı proxy kullanmışsa zaten telekom nereden bağlandığını bulamaz.
Bu vesile ile bu Kanun'dan haberdar edelim:
ATATÜRK ALEYHİNE İŞLENEN SUÇLAR HAKKINDA KANUN
Kanun Numarası : 5816
Kabul Tarihi : 25/7/1951
Resmî Gazete : 31.07.1951/ 7872
Madde 1 – Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Yukarki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.
Madde 2 – Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır.
Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.
Madde 3 – Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.
Madde 4 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 5 – Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.