Toplam 2 dosya bulunuyor
Bir Hukuk Bürosu Tarafından Tarafıma Gönderilen mahkeme Celbi Hk.
İyi Çalışmalar..
Aşağıda belirtmiş olduğum mahkeme celbi bir hukuk bürosu tarafından tarafıma gönderilmiş olup belli bir miktar para yatırmam karşılığında savcılığa başvurulmayacağı tarafıma bildiriliyor. konu hakkında net bilgim olmadığı için bu belgenin bir geçerliliği olup olmadığı, bir dolandırıcılık durumunun söz konusu olup olamayacağını öğrenmek açısından bilgilerinizi rica ediyorum.
ilgili evraklar ektedir..
Cevap: Bir Hukuk Bürosu Tarafından Tarafıma Gönderilen mahkeme Celbi Hk.
Tam anlaşılmıyor. Tam olarak sen ne yaptında bunlardan senden
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/957.html
bu kanunun
madde 68 ve
70 de ki
2. Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, hapis cezasının üst sınırı beş yıl olup, adlî para cezasına hükmolunamaz.
bu maddesini sana işletmek istiyorlar ?
Eserleri nedir tescil edilmiş mi ? eserin ilgili kişiye veya firmaya ait olduğu nerden belli ?
internetten film indirmişim. film ismini ve hukuk bürosunun isimlerini sildim. herhangi bir soruna yol açmamak amacı ile.
birde merak ettiğim husus bilirkişi tarafından filmi indiren ip nin bana ait olduğunu tespit ettiklerini belirtiyor. herhangi bir mahkeme durumu söz konusu olduğunda bu yeterlimidir yoksa söz konusu filmin benim bilgisayarımda bulunması gereklimidir?
Filmi internete koymuşlarda bulan herkes indirir. Aşamalara bakalım.
1. Filmi rapidden indirsen demekki birileri rapide attı linki bilen herkes indirir bunda da ip tespiti olmaz.
2. hot file ve diğer upload sitelerinden indirmede aynı. İp tespiti yapmaları zor.
Senin ipini nasıl tespit ettiklerini merak ettim. Bunların bir siteleri orsan oraya sitelerine girdiğinde ipler loglanır. Fakat sitelerine girmen indirdiğin anlamına gelmez keza indirsen bile onlara ne. Koymasınlar o zamanlar internete film.
Film sinemada gösterimde iken sen bunu kayıt edersin ve internette yayınlarsan o zaman ip adresini bulmaları lazım. Keza rapide atsan gene senin ipini bulamazlar. Anca forumlarda yayınlarken yayınlayanın ip adresini forum sahibinden isterler.
Sen böyle bir filmi rapid vb türevlerine atılmış bir filmin linkini alır ve kendi sitene koyarsan sadece yayınlamaktan site sahibi her kim ise ona ihbar gider. İzleyenlerle , çekenlerle gene bir alakası olmaz.
Sen filmide sildi isen bence hiç bir şey olmaz.
Ne filmi olduğu ve senin filmi nerden indirdiğin de önemli.
Bana biraz bu gönderdikleri belge çok abes geldi. Resmen santaj yapıyorlar.
o 400 tl lık bedeli nerden çıkarmışlar. Nasıl bir maliyet hesabı yapmışlarda bedelinin 400 tl sı olduğunu söylüyorlar.
İyi o zaman bende bir kitap yazıyım. bandrolunuda alayım. Telif hakkınıda alayım , sonra internette kendi siteme download linkini koyayım. Çekenleri tespit edip her birinden telif hakları diye 400 TL isteyeyim . 1.000 kişiden 400.000 TL ne güzel memleket.
Sildi isen hiç bir şey olmaz. Olayı bilmediğim için ciddi bir durum ise bilgisayarına bile el konulup hdd incelenecek ise geri çağırma programları ile o film her ne ise gene bilgisayarında ortaya çıkar . Çift fdisk atman lazım veya hdd yi değiştirmen lazım.
ama dediğim gibi Ne filmi olduğu ve senin filmi nerden indirdiğin de önemli.
Bu filmciler , sanatçılar telif haklarına çok meraklılar ise internette binlerce video film sitesi var , yotube var ,kapattırsınlar o zaman bu siteleride görelim.
Adam gider yabancı host alır oraya yükler amerikadan yayın yapar gene bir şey olmaz. İnternet çok farklı bir ortam.
Televizyon , radyo , gazete , dergi vb için olan kurallarında internet içinde gelmesi lazım. İnternet kolay denetlenebilen bir yer değil.
Merhaba;
''internetten film indirmişim. film ismini ve hukuk bürosunun isimlerini sildim. herhangi bir soruna yol açmamak amacı ile.''
Burada olaydan haberinizin olmadığı anlaşılıyor , siz böyle bir film indirmediğinizi iddaa ediyorsunuz , ama başkaları sizin pc'nizden indirmiş olabilir.
Bilgisayarınıza oturan yakınınız , oğlunuz vs bu işlemi yapmış olabilir.Film ismini silmeyip pc'de arama yaparak bu iddaa'nın doğruluğunu kanıtlayabilirsiniz.
Pc'niz incelendiğinde gerekli tüm bilgiler tarafınıza iletilir zaten, suçlu olup olmadığınız pc'niz incelediğinizde anlaşılacaktır.İnşallah böyle bir olay yoktur , Çünkü suçsuzluğunuzu kanıtlamanız çok zor olabilir.
Resmi bir bildirim olmadan bu konuya takılmayın , bir hukuk bürosunun para istemeside garip geldi zaten.Siz pc'nizle bir oynama yapmayın,gerekli güvenlik önlemlerini alın.Yukarıda cevap yazan arkadaşım detaylıca anlatmış zaten.
Geçmiş Olsun.Hayırlı Günler
Saygılarımla.
oncelikle ilginiz icin tesekkurler bahsi gecen filmi torrent sisteminden yani bir baskasinin bilgisayarindan cekmisim
Şunu belirtmek isterim , öncelikle bahsi geçen film çok bilinen bir film mi ? Ve Torrent ile download yapıldıysa bunun tespiti çok zor olsa gerek.Torrent sisteminde çekilen dosyalar belirli bir sunucuda barınır , bu sunucunun IP'si kolayca tespit edilebilir ama sizin IP'nizin tespit edilmesi çok zor , imkansız gibi.
Bunu avukatlık bürosu nasıl öğreniyor , filmin ismini biliyor anlamadım.Tanıdığınız bir kişi , pc'nizi kurcalarken bu filmi görüp araştırıp sizden para almaya çalışıyor olabilir ( değişik bir düşünce :D ).
Siz resmi kurumlara başvurup durumu iyice anlatın , gerekeni onlar yapsınlar.Dediğim gibi büyük bir olay yok , resmi yerlere başvurup durumu anlatırsanız gerekli ve aydınlatıcı tüm bilgileri alırsınız.Görünüşe göre avukatlık bürosunun yaptığı resmen santajdır.
Dediğim gibi bir an önce resmi kurumlara gidip durumu anlatın , bir şikayet durumunda olay doğru ise suçsuzluğunuzu kanıtlamanız çok zor olacaktır.IP sizin üzerinize ise direk suçlu siz gözükürsünüz.
resmi kurumdan kasit savcilik mi bir baska avukat mi
Bu durumlarda savcılıktan yardım alınır heralde , bu konuda uzman kişiler ilede görüşebilirsiniz (bilişim konusunda) , tabi bir avukattan yardım alırsanız size fazlasıyla yararı olacaktır.Daha detaylı ve aydınlatıcı bilgiyi avukatlardan alabilirsiniz , bizim düşüncelerimiz sadece tahmin yürütmedir.
şuan belgeyi tekrar inceledim.
filmin digiprotect diye bir firmanın kendilerine verdiği vekalet benzeri bir yazı ekte sunulmuş. Beyoğlu 7. noterliğinden alınmış bir belge.
isim vererek bir bilirkişinin benim ip adresimi tespit ettiği eylemin gerçekleştiği gün ve saati bildirmiş.
birde telekomun belirtilen ip adresinin bana ait olduğunu altıkları bir müzekkere ile belirlendiğini belirtmişler..
ancak takıldığım husus avukatlara vekalet veren firma filmin haklarına sahip olan firma değil. digiprotect diye bir firma. parayı isteyen yerde orası?
Merhaba;
Olay karışık , aslı astarını öğrenmeniz gerekir , başınız ağrıyabilir o hukuk bürosu ile görüşün bilgi alın ve detayları buraya yazarsanız yardımcı olmaya çalışırız.
Hayırlı akşamlar.
Biraz teknik bilgi vermek isterim:
Ben bir filmin sahibi isem, filmimin torrentte olduğunu haber aldıysam derhal o filmi o torrent sitesinden indiririm. İndirme esnasında birisinin bilgisayarından tek bir parça (chunk) bile indirmiş olsam, onun IP numarasını görebilirim. İndirme işlemini başlatıp keserim sürekli olarak. Örneğin açar ve 5 dakika beklerim; 5 dk sonuna kadar belirleridğim IP leri alırım. Sonra durdururum. 2-3 saat sonra aynı işlemi tekrarlarım. Böylece her seferinde farklı IP ler yakalamaya çalışırım. Birkaç gün içinde yüzlerce IP bulmuş olurum.
Avukat IP yi nasıl tesbit eder sorunuzun cevabı bu.
Ayrıca torrent sitelerinde filim olmaz. Sadece tracker olur. Yani siz indireceğiniz zaman o dosyanın kimlerde olduğu bilgisini size verir. Torrent sitesini suçlamak daha karışık bir olay. Ama seed yapan kişiyi bulmak çocuk oyuncağı.
Diyelim IP'yi buldu , bu kişinin bilgilerine nerden ulaşacak ? Bir avukatın TTnet 'i arayıp kişinin bilgilerini almaya yetkisi yok.
burada anladığımız kadarı ile filmi indirmekten değil filmi bir yerlerden temin edip paylaştırmaktan dolayı ceza öngörülüyor.
Torrent sisteminde zaten bir programınız olur ve o program aracılığı diğerlerinin bilgisayarında bulunanları indirirsiniz. Sizinde paylaşıma açtığınız bölümden başkalarıda sizin indirdiklerinizi indirir. Tek bütün halde veya parça halinde farklı farklı kişilerden indirilir.
Çekmeyin derim bu tür usul ile başkalarından film ve bu usul ile başkalarına filmleri paylaştırmayın derim.
Fakat anlamadığım , şimdi bir liste çıkardım.
en az 40 tane film izleme siteleri ve indirme siteleri var ve çoğuda uzun süreden beri açık.
Domain bilgilerine baktım , host bilgilerine baktım bazılarıda Türkiye içi yayın yapıyorlar ve Türk filmide yayınlıyorlar ve yabancı filmde yayınlıyorlar. Neden bu film ve dizilerin yayınlanmasına bir çok film şirketi ve dizi film yapımcısı ses çıkarmıyor veya onlara uyarı göndermiyor.
Birde bildiğim kadarı ile torrente yayın yapanlara ilk önce uyarı geliyormuş. Sen yayınını kapatırsan hiç bir şey olmuyormuş. İkincide ceza varmış öyle yazıyor bazı yerlerde.
Alsınlar filmleri dizileri şarkıları onların olsun. Çekmeyin ve torrent türü yerlerde yayınlamayın bu tür çektiklerinizi.
Sanki çok muazzam bir şeyler.
İyi işmiş. 100 bin tl sına bir film yap. Film biraz yayılsın torrente de düşsün. Sonra yapımcı olarak torrrenti tara en az 1.000 kişi bulsan 400 liradan 400 bin lira. Güzel gelir. akıllıca.
Sinemada 1 kişi izlese ortalama kdv dahil 10 lira.
400 bin lirayı kazanabilmeleri için 40 bin bilet almaları lazım.
Onunda yüzde 8 i kdv olsa
yüzde 8 kdv = 29.600 TL kdv
yüzde 8 i eğlence vergisi olsa
27.100 TL devlete
kaldı 343.300 TL
bununda
yüzde 50 si sinema salonuna kalır. 171.000 TL
yüzde 50 si de yapımcıya kalır. 171.000 TL
sinema sektörüde , yapım sektörüde kendisine göre giderleride düştükten sonra
ortalama yüzde 20 sini devlete vergi olarak öderler.
örnek yapımcı 100.000 tl gider gösterir.
71.000 kalanında yüzde 20 sini 14.200 TL sını devlete öder. yapımcıya kala kala 57.000 TL sı bir şey kalır.
Ama diğer türlü filmini 40 bin kişiye bile izletemez. Filmi torrente düşürse bunu torrente çekene fikir vs adı altında her birinden 400 tl alsa
400.000 tl sı cebine gelir. Vallahi iyi iş.
Birde bunu merak edip 2.000 kişi internetten bu işi yapsa
800.000 TL . film maliyeti 100.000 tl kâr 700.000 TL maşalah maşallah yeni bir gelir kapısı.
Vercekmiymiş bu milletten topladıkları paraların vergisini devlete.
Ne yapsak bizde bir avukat tutup bir tane aramızda 50.000 Tl sına film çekip 10.000 tl da biraz reklama ayırıp filmin telif haklarını alıp torrente düşürüp sonra bunu 1.000 kişinin makinasına yakalasak kişi başı 400 tl alsak 400 bin tl paramı kazansak ne yapsak acaba ???