Cevap: balkon kapatma sorunu
Balkonların seyyar tip kapatılmasında (camlatma, tente) sakınca olmamakla birlikte, sabit olarak kapatılması (duvar veya pvc) yıkım sebebi olabilir. Gömme tip (üç tarafı duvar, bir tarafı açık) balkonlarda müsamaha gösterilirken, açık tip (iki ya da üç arafı açık) balkonlarda buna izin verilmiyor. Şikayet durumunda belediye tarafından işlem yapılır. Mevzuata aykırı olarak alınan genel kurul kararlarının geçerliliği yoktur.
Cevap: Balkon kapatma sorunu
Vaktinizi ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkur ederim,ancak ben Ankara Çankaya ilçesinde ikamet etmekteyim hemen hemen her binada bu tip kapatmalar söz konusu e o zaman heepsini yıkması lazım belediye haksızmıyım? İlla şikayet mi olması gerekir.
Benim edindiğim izlenim belediye görevlileri böyle durumlarda şikayet varsa harekete geçer ve işlem yapar...
aynı durumdaki diğer yerleri gözleri görse bile ilgilenmezler...fazla göze batmıyorsa tabii...
kimbilir belki belediye görevlilerinin balkonları da böyle kapalıdır?
Belediye senin balkonu kapattın diye yıkamaz sizi şikayet eden kişi mahkemeye verecek oda nerden baksan en az 2 yıl sürer ama siz yönetim planınıza bu tarih itibariyle karar alarınsanız hiç bir şşey olmaz saygılarımla...
iyi günler,
ben 10 senelik bir binada oturmaktayım ve mal sahibiyim. binamız ara sokakta bulunmaktadır. evimin bir odasında bulunan gömme balkonumu (3 cephesi kapalı 1 cephesi açık balkon) pimapenle kapatmak istiyorum. yalnız binada buna karşı çıkan 1 kişi bulunmaktadır. benim kapatmak istediğim taraf bina girişi tarafında. ama bana karşı çıkılırken bir şeyi unutuyorlar, arka cephede oturan bir kişi mutfak balkonunu (2 duvar açık 2 duvar kapalı) pimapenle kapatmıştır. banada izin vermek zorunda değillermi. ön arka cephe die ayrım yapılması hakmı. eğer izin vermezlerse yıktırtabilirmiyim. şimdiden teşekkürler.
Gömme tip balkonu pvc ile kapatabilirsiniz. Şikayetin sebebi, balkonunun pvc ile kapatılmış olması değil de görüntü çirkinliği yarattığı ile ilgili olabilir. Buna karar veren de bağlı bulunduğunuz belediye olduğu için, ilgilisiyle bir ön görüşme yapıp olur verilmesi durumunda bu kapatmayı yaptırmanız daha doğru olur. O zaman isteyen istediği gibi şikayette bulunabilir, sorun olmaz.
peki diğer balkonunu kapatan komşumun ( 2 tarafı açık 2 tarafı kapalı olan balkonu) arka cephede olsa bile kapatması yasak değilmi. binalarda ön taraf arka taraf ayrımı yapılması doğrumudur?
Benzer konuyla ilgili cevabı (bu sayfadaki 17-09-2011 tarihli mesajım) vermiştim zaten. Sanırım okumadınız.
Aşağıdaki Yargıtay Kararı'nın yardımcı olacağını düşünüyorum. Saygılar.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E: 2006/1434
K: 2006/2211
T: 16.03.2006
• ANA TAŞINMAZIN KORUNMASI
ÖZET: Davalının bağımsız bölümünün balkonunu mimarı proje ve yönelim planına aykırı olarak tüm kat maliklerinin rızası olmadan kapatmış olması 634 sayılı Yasanın 19. maddesine aykırılık oluşturur.
• 634 s. KAT MÜLKİYETİ KANUNU [Madde 19]
Dava dilekçesinde projesine ve site yönetim planına aykırı olarak kapatı¬lan balkonun eski hale getirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bü¬tün kâğıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dava dilekçesinde, kat mülkiyetti ana taşınmazda kat maliki olan davalı Mustafa'nın A2 Blok 18 nolu bağımsız bölümün balkonunu mi¬mari projeye, yönetim planı hükümlerine ve kat malikleri kurulu kararlarına aykırı olarak kapattığını ileri sürülerek sözü edilen değişikliğin projesine uy¬gun eski hale getirilmesine karar verilmesini istemiştir.
Kat Mülkiyeti Yasasının 19. maddesi hükmüne göre kat malikleri ana ta¬şınmazın mimari durumunu titizlikle korumakla yükümlü oldukları gibi kat maliklerinden biri diğer tüm kat maliklerinin rızası olmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım, tesis ve değişiklikler yaptıramaz. Yargıtay'ın yerleşmiş uygu¬lamalarına göre bir bağımsız bölümün balkonlarının dış duvar ve cepheleri Yasanın 4. maddesi hükmü uyarınca ortak yer olarak tanımlanmaktadır. Ana taşınmazdaki tüm kat maliklerini bağlayan sözleşme niteliğindeki yönetim planının 22. maddesinde açıkça bağımsız bölümlerin balkonlarının kapatıla¬mayacağı, balkon ve pencerelere güneşlik, jaluzi ve benzeri dış elamanların taktırılamayacağı hükme bağlanmıştır.Yerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen bilirkişi raporundan dava¬lının A2 Blok 18 numaralı bağımsız bölümünün mutfak balkonunu 12 parça¬dan oluşan cam ile kapattığı, bu camların sabit ray üzerinde kayarak açılıp kapandığı anlaşılmaktadır. Bilirkişinin yerinde saptadığı bu sistemin varlığı dosyadaki fotoğraflarda da görüldüğü gibi bu konuda davanın tarafların ara¬sında da çekişme yoktur. Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre balko¬nu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte ol¬ması ve/veya tek parçadan ya da bir kaç parçadan (somut olayda olduğu gi¬bi desensiz 12 cam plakadan) oluşması sonucu değiştirmez. Saptanan bu durum karşısında davalının bağımsız bölümünün balkonunu mimari projeye ve yönetim planının 22. maddesi hükmüne aykırı olarak tüm kat maliklerinin rızası bulunmaksızın kapatmış olmasının Kat Mülkiyeti Yasasının yukarıda değinilen 19. maddesi hükmüne aykırılık oluşturduğu gözetilerek davanın kabulü ile dava konusu edilen balkonun eski hale getirilmesine karar veril¬mesi gerekirken, mahkemece yerinde olmayan gerekçeyle davanın reddi doğru görülmemiştir. Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şe¬kilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğun¬dan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASI¬NA), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 16.03.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.