Cevap: Nafaka verilmemesi
Merhaba,
Mahkemenin önceden hükmettiği nafakayı faizleriyle beraber icraya koyun ve akabinde çocuğun okula başlaması nedeniyle masrafları arttığından dolayı nafaka artırım davası açın. Elden verdiği bölük pörçük paralar nafakaya sayılmaz.(Bankadan yada PTT'den çocuğun ismini ve ayını belirterek ödediği tutarlar hariç) Asgari ücretle çalışıyor iseniz tanıklarla eşinizin sosyal durumunun iyi olduğunu arabası vs. olduğunu ıspatlayarak çocuğunuz için biraz daha fazla nafaka alabilirsiniz. Çocuğunuz için yaptığınız özel harcamalarıda dosyanıza sunun derim.
Kolay gelsin.
Yargısal açıdan mahkemeler nafaka arttırım davalarında gerekli ekonomik durum incelemsini ihtiyatlı bir şekilde yapmadığı ve talepte bulunan da hakimi vicdanen doğruluğuna inandıramadığı için istemler hukuken karşılıksız kalabilmekte.Dolaysıyla sözkonusu arttırım isteminizi haklı kılacak yani eşinizin maddi durumunun nafaka artıırmını haklı kıldığını hakimi inandıracak nispette ispatlamanız gerekecektir.Bu açıdan salt ev ve arabasının maddi değer ifade eden bu malvarlığının fiiliyatta kendisini ancak sair sebeplerle başkalarının üzerinde olduğu iddiası talebinizi haklı kılmaz.Tanık veya imkanlarınız dahilinde birtakım objektif verilerle isteminizi hukuken haklı kılabilirsiniz.İyi günler...
icraya koyarsam,önceden belirlenmiş nafakayı da alabiliyorum yani.bankaya veya herhangi bi yere ödediği hiç bişey yok.sadece dediğim gibi arada 50-10tl gibi bişey elden verdi.verdiklerini toplasan 3aylık nafaka etmez.Eski eşimin üzerine hiç bişeyin olmaması lehime bir durum ama var.Yardımlarınız için teşekkür ederim
Üstüne bir şey olup olmaması, gelirinin olup olmaması sorun değil ki.
Evli olsaydınız aç mı duracaktınız?
Şükürler olsun başıma gelmedi ama burada okuduklarımdan aklımda kalan; nafaka borcunun -ölüm müstesna- hiç bir bahanesi olmadığı.
Ödemezse hapse gireceğini burada defalarca okumuştum. Nafaka borcu öyle basit bir borç değil yani.
Merhabalar ..
benzer bir konuda ben de fikirlerinize nail olmak istiyorum . 2008 temmuz ayında boşandım. şu an 18 ve 15 yaşlarında olan kızım ve oğlum un velayetleri bana verildi. anlaşmalı boşandık ve hiçbir nafaka türevi istemediğimi belirtmiştim. geçen sürede ayrıldığım kişinin maddi yardımı olmadı .. artık dava açmak ve nafaka talep etmek istiyorum. o kişinin bir şirketi ve birkaç mal varlığı var ve evlenme arefesinde ... şansım nedir sizce sayın arkadaşlar ??
18 yaşında olan çocuğunuz kendisi için yardım nafakası (eğitimi devam ediyorsa) adı altında dava açabilir...15 yaşında olan çocuğunuz için ise iştirak nafaka davasını siz açabilirsiniz.Sanırım anlaşmalı boşandığınız için nafakadan feragat etmişsiniz..dolayısı ile nafaka talebini dava açtığınız tarihten itibaren yapmalısınız.
kızım şu an üniversiteyi kazandı ve kayıt yaptıracak .. fakat neticede babası .. bu durum psikolojisini olumsuz etkileyebilir mi diye düşünüyorum. diğer taraftan yıllarca her sorumluluğunu maddi manevi ben üstlendiğim çocuklarımın bunu hakettiklerini düşünüyorum manevi ilgisizliği hat safhada bari maddi yardımını zorunlu hale getirelim ..
ilginize ve bilginize sağlık teşekkür ederim :)
Geçmiş olsun.. Babası olması asıl daha çok sorumluluk üstlenmesini ve çocuklarının geleceğini düşünmesini gerektiriyor. Çocuğunuzun psikolojisini neden olumsuz etkilesin, neden böyle bir kanaata vardınız anlamadım.
18 yaşını doldurmuş olan çocuk babasına karşı nafaka davası açabilir, 18 yaşından küçük çocuğunuz içinde siz dava açabilirsiniz. Eski eşinizin ekonomik ve sosyal durum araştırması yapıldıktan sonra mahkeme uygun miktarda nafaka miktarlarını belirleyecektir.
Sayın damn'ında belirttiği gibi; nafaka talebiniz davanın açıldığı tarihten itibaren geçerlidir.
bende mahkeme kararıyla nafaka bağlanmasına rağmen ödeme yapmayıp sürekli geçiştiriyo.lafa gelince oğlum demeyi biliyo ama iş nafakaya gelince ses yok.burdan anladığım üstüne bişeyi olmasa da davayı açabileceğim eğer ödemezse hapis cezası verileceği.
Elbette; önce elinizdeki mahkeme kararı ile (boşanmanın ve nafakanın belirlendiği) icra dairesine başvurun, haciz yolu ile alınmaması halinde tazyik hapsi var. Hapis yatsa da nafakayı ödemek zorundadır.
teşekkür ederim abdullah bey .. kızım açacağı davanın babasının hoşuna gitmeyeceğini bildiğinden çekimser davranıyor babasına maddi yardım yapmıyor diye ne kadar kızsa da bu tarz bi işlevle babasını karşısına almak istemiyor.. ben ; 15 yaşındaki kardeşi için bayram sonu bu davayı açacağım kızıma da önerdim fakat ürkek davranıyor .. peki ayrıldığım kişi nin ekonomik durumunu mahkeme mi araştıracak ?? zaten mevcut malını mülkünü yakınlarının üzerine geçirdi :) sosyal güvencesi dahi yok ...
Elbetteki mahkeme ilgilinin oturduğu bölgedeki polis karakolundan bu araştırmanın yapılmasını isteyecektir. Kişi karakola davet edilecek ve bazı sorular sorulacaktır. Yapılan araştırma mahkemeye sunulacaktır.
Siz de bu arada eğer elinizde eski eşinizin mali durumuna dair bilgi ve belge var ise yada tanıklar sözkonuısu ise mahkemeye beyan edebilirsiniz. Her halükarda baba çocukları için nafaka ödemek zorunda kalacaktır.
Kızınıza babalığın sadece çocuğu dünyaya getirmekten ibaret olmadığını, bir gün evlenip de benzer durumu kendisininde yaşaması halinde nasıl davranacağını sorun. Babasının kendisine "neden benden nafaka istiyorsun" tarzı bir soru sorma hakkının olmadığını anlatın. Hoşuna gitse de gitmese de eğer o çocuk kendisine aitse elini taşın altına sokmak zorunda kalacaktır.
:) teşekkürler .. umarım mantıklı bir açıklamayla ikna edebilirim kızımı... çocuklarımda babaları hakkında kesin yargı oluşmuş durumda .. '' babam almaz ki, para vermez ki, ilgilenmez ki ..... '' :) verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmedi yıllardır. dolayısıyle çocukların maddi manevi her işlerini halleden ahtapot gibi bir anneleri varken baba etkisiz eleman olarak kalıyor ..:)
Başaracağınıza inanıyorum. Kolay gelsin efendim..