11 Yıl Önceki Boşanma Davası İçin Tazminat Ve Nafaka
Merhaba,
Bir arkadaşım 11 yıl önce kocasından şiddet gördüğü ve kocası tarafından aldatıldığı için boşandı. 2,5 sene evli kaldılar. Bir tane çocukları var, çocuk babayla birlikte yaşıyor. Mahkemede boşanma nedeni olarak şiddetli geçimsizlik belirtildi ve tek celsede boşandılar. Arkadaşım yaşadığı kötü olaylardan biran önce kurtulmak için ne nafaka ne de tazminat talebinde bulunmamış.
Arkadaşımın, eski kocasından tazminat yada nafaka talep etme şansı var mıdır? Geçmiş yıllar için nafaka talebinde bululabilir mi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: 11 Yıl Önceki Boşanma Davası İçin Tazminat Ve Nafaka
Tazminat için hakkı olmayacağını biliyorum. Ama nafaka hakkı olması gerekir diye düşünüyorum.
11 yıl sonra mı?
Tek celsede boşanma gerçekleştiğine göre, anlaşmalı boşanma gerçekleşmiş olmalı.
Anlaşmalı boşanma davasında , anlaşılan protokelde kendisi için nafaka talebinde bulunulmamış ise,
arkadaşınız için bundan 11 yıl önce çevredeki herhangi birinden farkı kalmayan eski eşinden nafaka talebi kabul görmeyecektir.
Daha önceki konulardan okuduğum kadarıyla anlaşmalı boşanma davalarında "nafaka hakkımdan feragat ediyorum" şeklinde birşey imzalanmadığı takdirde nakafa için dava açma hakkı saklı kalıyor. Benim tereddüt ettiğim konu aradan geçen süre bu hakkın ortadan kalkmasına neden olur mu?
Medeni kanun MADDE 178.- Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
1 yıldır, boşanma davasının kesinleşmesinden sonra (nafaka talebi içermeyen ama feragat ta edilmemiş ise ) 1 yılı geçirdiğinden nafaka talebi kabul görmeyecektir.
Evet, ilgili kanun maddesini okudum. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
merhaba murat bey boşanma davası sonucunda zamanın geçmesinin önemi yoktur onedenle süre koşulu aranmaksızın talepte bulunulabilir yalnız hakimin takdiri sözkonusudur koşullar değerlendirilerek nafakaya hükmedilip edilmeyeceği belirlenir.
Alıntı:
aseli rumuzlu üyeden alıntı
merhaba murat bey boşanma davası sonucunda zamanın geçmesinin önemi yoktur onedenle süre koşulu aranmaksızın talepte bulunulabilir yalnız hakimin takdiri sözkonusudur koşullar değerlendirilerek nafakaya hükmedilip edilmeyeceği belirlenir.
Bu açıklamanızı hangi kanun maddesi veya yargıtay kararına dayandırıyorsunuz? Bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba,
Aşağıdaki linkte, 178. madde de 1 yıllık zaman aşımını olduğu yazıyor.
http://www.belgenet.com/yasa/medenikanun/161-184.html
Alıntı:
muratkutluer rumuzlu üyeden alıntı
Zaten bilinen ve geçerli olan budur. Ancak, sayın aseli tam tersi bir açıklama yapınca, kaynağını ve hukuki dayanağını merak ettiğim için sordum.
Ben sayın aseli'ye cevaben yazmıştım. Ben de aynı şekilde merak ediyorum kanunen bir dayanak noktası var mıdır diye. Ne arkadaşımın ne de ailesin bu konular hakkında bir bilgisi yok. Ben yardımcı olamaya çalışıyorum. Sayın aseli'nin belirttiği gibi bir nokta varsa daha araştırırdım ama 178. madde çok açık görünüyor.