Garantideki 30 iş günü süresi
Arkadaşlar ben laptopumun pilini 03/03/2011 tarihi itibariyle garantiye yolladım ve bugün 06/03/2011.Diyeceğim şu ki 30 iş gününün dolmasına az bi süre kaldı ne yapmalıyım casperdan hiçbir ses gelmiyor.Arıyorum açmıyorlar, mail atıyorum cvp yok ...Servise ulaşamıyorum.Arkdaşımın aynı sorunu vardı 2 hafta dolmadan hallettiler aynı firma fakat benimki hala piyasada yok.Yardımlarınız için teşekkürler şimdiden.Ne yapmam gerek ibraz felan ?
Cevap: Garantideki 30 iş günü süresi...
30 iş günü 45 takvim gününe tekabül ediyor bu süremi dolmaya başladı ?
Alıntı:
th3_majestik rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar ben laptopumun pilini 03/03/2011 tarihi itibariyle
Pil, biten bir şeydir. Otomobilin garantisine lastiklerin, fren balatalarının, motor yağının, filtrelerin, benzinin dahil olmadığı gibi laptopta da pile garantiye dahil değildir.
Pilin ayrıca kendi garantisi vardır ancak bu onun ömrü kadardır. Bu süre de tam emin değilim ama birkaç ay civarındadır. 2 sene değildir yani.
Bunları pilin garanti kapsamında olduğundan emin olmanız için söyledim. Pilin garanti dahilinde olduğuna emin misiniz?
Ayrıca 3 Mart'da servise verdiğiniz ürün için 30 işgünü bu ayın ortalarına doğru (sanırım 14 Nisan) dolacak. Ancak birçok bilgisayar firması (neredeyse tümüne yakını), ellerinde mal varsa bile bu kanuni haklarının sonuna kadar malı bekletiyorlar. Bu onların kanuni hakları.
Şikayet sitelerine yazı yazın oralardan daha hızlı dönüşler oluyor genelde kurumsal firmalar şikayet sitelerini takip eden halkla ilişkiler uzmanları istihdam ediyorlar. Bilgisayar firmalarının yasal sürenin sonuna kadar bekletme amacı müşteriyi bu tür haklarını kullanmaktan soğutmak mı acaba?
Alıntı:
Av.Serkan EROL rumuzlu üyeden alıntı
müşteriyi bu tür haklarını kullanmaktan soğutmak mı acaba?
Benim aklıma başka bir ihtimal gelmiyor. Zira adını vermek doğru olmaz ama "en büyük" bilgisayar markalarından biri, çok basit bir parçayı bile nedenini bilmediğim bir şekilde yurt dışından bekliyor. Halbuki aklı başında bir teknik servis yöneticisi, kendi iş hacmine uygun miktardaki yedek parçayı kendi stoklarında bekletir. Bir lokantaya gidip çorba istediğinizde "bir dakika gidip marketten alıp pişirelim" denmesi gibi mantıksız geliyor bana. Bunun tek mantıklı açıklaması bana göre de sizin söylediğiniz.
Alıntı:
03/03/2011 tarihi itibariyle garantiye yolladım ve bugün 06/03/2011.Diyeceğim şu ki 30 iş gününün dolmasına az bi süre kaldı
23/04/2011 yada 25/04/2011'de 30 iş günü süresi dolmaktadır.Servise yolladığınız zaman size verilen servis formu ile -şayet size geri dönüş olmazsa- bulunduğunuz yerdeki tüketici hakem heyetine dilekçe ile başvurabilirsiniz.Ürününüzün değişim durumunun ne olduğunu sormak amacıyla telefon etmeniz normal fakat garanti kapsamında '' müşteri ürünü hakkında telefonla bilgi almak istediğinde telefonları açaçağız yada durumu bildireceğiz'' gibi bir ibare maalesef yok.
Elektronik aletler son yürürlüğe giren tüketici yasası ile 3 yıl her parçası üretici veya ithalatçısı tarafından garantilidir.Dağıtıcı firma ürünün garantisinin takibini yapmakla sorumludur.
Yani Casper Marka bilgisarı hangi firma satıyor ise bunun garanti takibini yapmakla sorumludur.Hatta satıcı ürünü son kullanıcıya ulaştırmaktaki sorumluğu nasıl ki alıyorsa ürün garantiye yollandığında mağduriyet oluşmaması için garantiye yollanan ürünün aynısını son kullanıcıya tedarik etmekle mükelleftir.
Tabii ki garanti şartlarının ne şekilde geçerli olduğu belirtilmiştir.
Yani son kullanıcının yapmış olduğu belli kusurlar -suya düşürmek,üzerine kahve dökmek,yüksekten düşürmek- garanti kapsamından ürünleri çıkartabilir.
Bataryalar elektrik ile şarj edildiğinden son kullanıcı yapması gerektiği gibi bataryayı biterken şarja takmakla sorumlu olsada,o sırada kullanmış olduğu adaptör bunu belli voltajda düşürecek şekilde ayarlanmışmı,ayarlanmamışmı -ürünün orjinal şarj ünitesi- ,o sırada elektrik şebekesinden kaç volt akım geçiyor akımdaki düzensizlik gibi teknik ve üretimden kaynaklanabilecek kusurlardan elbette sorumlu tutulamaz.
Alıntı:
Trf.Bilirkişi EmrahÖztürk rumuzlu üyeden alıntı
Elektronik aletler son yürürlüğe giren tüketici yasası ile 3 yıl her parçası üretici veya ithalatçısı tarafından garantilidir.
Emrah Bey;
Bataryanın elektronik aletin bir parçası sayılamayacağını vurgulamak isterim.
Otomobilin yağ filtresi gibi düşünebilirsiniz bunu.
Filtrenin bir garantisi olduğu gibi, bataryanın da vardır. Ama filtre nasıl ki otomobilin parçası değilse ve otomobil için verilen kilometre ya da süre garantisi içinde değerlendirilemezse, batarya da aynı durumdadır.
Tüm ürünlere 2 sene garanti verilir ancak bir yazıcı kartuşuna 2 sene bitmeme, ya da bir hava filtresine 2 sene kirlenmeme garantisi verilmesi mümkün olmadığı gibi, bir bataryaya da 2 sene performans düşmeme garantisi verilemez.
Sayın th3_majestik hiç bir ayrıntı vermediği için durumunu bilemiyoruz; bu yüzden "garanti dışı" cevabı ile karşılaşırsa haklı durumda olmayabileceğini vurgulamak için bunların bilinmesi gerektiğini düşünüyorum.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Bataryanın elektronik aletin bir parçası sayılamayacağını vurgulamak isterim.
Alıntı:
Arkdaşımın aynı sorunu vardı 2 hafta dolmadan hallettiler aynı firma
Aynı sorun bir müşteride garantiye dahil başka birinde ise garanti dışı diye nasıl değerlendirilebilir bu keyfi bir durum mudur ?
Sorunun ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Sayın th3_majestik aynı olduğunu söylüyor ama, aralarında normal bir kullanıcının farketmesi beklenmeyecek nüanslar olabilir. Problemin ne olduğunu bilsek fikir yürütebiliriz. Ancak şüphesiz ki üretimden kaynaklanan bir sorunda firma değiştirmeli; normal kullanımdan kaynaklanan bir sorun ise değiştirmemelidir.
Örneğin Sayın th3_majestik; arkadaşı ile aynı tarihte aldığı laptopun 2 ay sonra şarjı 10 dakika gitmeye başladı ise, pil değiştirilir. Bundan 1,5 sene sonra aynı olay Sayın th3_majestik'in başına gelse değiştirilmez. Çünkü doğal bir durumdur. Kullanıcı tarafından bakıldığında "ikisinde de aynı sorun vardı" gibi görünebilir ama pilin ömrünün yaklaşık 1 sene olduğunu bilirsek, 1,5 sene sonra bu durumun normal olduğunu görürüz.
Slm beyler bende tüketici hakem heyeti kararıyla telefon değişşimi kararı çıktı ve ben bu kararı alıp teli satın aldığım yere götürdüm. 2011 ocağın 11de teslim ettim hala bişey yok haber yok ne yapmalluıyım tüketici mahkemesine başvursam kazanırmıyım sizce
Alıntı:
Tüm ürünlere 2 sene garanti verilir ancak bir yazıcı kartuşuna 2 sene bitmeme, ya da bir hava filtresine 2 sene kirlenmeme garantisi verilmesi mümkün olmadığı gibi, bir bataryaya da 2 sene performans düşmeme garantisi verilemez.
Yazıcı kartuşunun içeriğine değil kartuşun kullanımına garanti verilir.İçerik garantisi diye birşey yok bildiğim kadarıyla.Grantinin adı zaten genel olarak GARANTİ BELGESİ olarak düzenlenir.
Sizin anlattığınız olay benzinin bitmemesi,yazıcı kartuşunun bitmemesi tamamen alakasız ilgisizdir konu ile...
Garanti Belgesi olan her ürünün Garanti Şartları bu belgede belirtilmiş,Garanti Belgesi olmayan ürünlerde ise ürün faturası garanti belgesi yerine geçmekte ve satıcı garantör olmaktadır.
Yazının kartuşunun bitmeyeceğine garanti veren mi daha budaladır yoksa böyle bir garanti şartına aldanan mı bu tartışılacak bir konudur orası kesin !
Otomobilin marka sahibi otomobilin her parçasının -üreticisi olmadığı parçalarında satıcısı ve dağıtıcısı olarak- garantisini vermektedir.Bu garantiyi vermeden Sanayi ve Ticaret Bakanlığın'dan üretim izni alamaz.Kaldı ki firma lastiklerin hangi hava koşullarında verimli olduğunu belirtip ona göre tavsiyede bulunabilir.Yağın kaç km'de değişeceğini belirtir.Bundan sonra sorumluluk son kullanıcıya aittir.
Teknoloji öyle ilerlemiştir ki patlamayan araç lastikleri yahut patlasa bile normal lastikler gibi inmeyen yolda bırakmayan belli bir mesafe lastiğin havasını koruyan lastikler bile üretilmiştir.
Madem garanti süresi ürünün ömrü kadar verilecek yasal düzenlemeye neden ihtiyaç duymuş kanun koyucu onu anlayabilmek sizin gibi düşününce pek anlamlı gelmiyor !
Bilgisayar ramleri'ne ömür boyu garanti veriliyor,insan ömrü farazi bir kavram ama firmalar garantiyi ömür boyu verirlerken acaba yukarıdan birilerinden bilgimi alıyorlar :)
"Ömür boyu" konusunda korkarım büyük bir hatanız var. Buradaki ömür, ürünü satın alan insanın ölmesi değil, satın aldığı mala Sanayi Bakanlığı'nın yedek parça bulundurma zorunluluğunu belirtirken verdiği ömürdür. Her ürün için değişiktir. RAM'lerin ömrü yanlış bilmiyorsam 4 yıl olarak belirlenmiştir ve "ömür boyu garantili" bir RAM'ın garantisi bu süreden ibarettir.
İkincisi hatanız da birçok insanın yanlış bildiği bir durumdan kaynaklanıyor. Gerçekten işin ayrıntısını çok iyi bilmeyen kişiler burada yanlış düşünerek haksızlığa uğradığını zannedebiliyor.
Pil de aynen kartuş gibi biten bir şeydir. İnsanlar kartuşun biteceğini varsayıp "kartuş bitti" diye garantiye gitmez. Ama pil için sizde de olduğu gibi insanlar yanılıyor, Şarjlı pilin şarj edildiği sürece garanti süresi içinde bitmemesi gereken bir parça olarak düşünüyor ama böyle değil. Pil de bellirli bir defa şarj edilip boşaltıldığında biter. Aynen bir yazıcı kartuşu gibi. Dolayısı ile bittiğinden dolayı şarj tutmayan bir pil ile mürekkebi / toneri bittiğinden yazmayan bir kartuş aynı durumdadır. İkisinin de garantisi yoktur.
Ama kartuş henüz yazmadan, içinde daha mürekkebi / toneri varken yazmıyorsa, işte bu garanti dahilindedir. Pilde de şarj adedi doldurulmadı ise (pilin üzerindeki bir chip bunu sayar) pil garantiden yararlanır. Doldurdu ise, mürekkebi bitmiş bir kartuş gibi garantisizdir.
Benzer şekilde dot matrix (nokta vuruşlu, yani daktilo şeridi gibi ŞERİT kullanan yazıcılar) yazıcılarda fiyatı yazıcının kimi zaman yarısından fazla olan KAFA denen parça da benzer şekilde "Tüketim Malzemesi" dir. Belli bir kullanım sonunda biter. Yazıcının 2 yıllık garantisi bunu bağlamaz. Bu da çok zaman polemiklere konu olur.
Alıntı:
Pil de bellirli bir defa şarj edilip boşaltıldığında biter
Valla Kocaeli-Gölcük tarafında ''şarj tutmuyor'' diyoruz bizler ama Kocaeli-İzmit tarafında demek ki pil bitti diyormuşsunuz :)
Alıntı:
Pilde de şarj adedi doldurulmadı ise (pilin üzerindeki bir chip bunu sayar) pil garantiden yararlanır.
Haklısınız.Görmemişim koskoca chip'i laptop bataryasının üzerindeki :)
Emrah Bey, Ben de Kocaeliliyim. Hemşehriyiz. Kişiselleştirmek anlamsız ve zararlı.
Sizin uzmanlık alanınızla ilgili bir konuda ben sizin söyleyeceklerinizi anlamaya ve anlayamadıysam öğrenmeye çalışırım. Sizinle trafik konusunda bir şey tartışırken "siz yanlış biliyorsunuz ben doğru biliyorum" diyerek çizmeyi aşmam. Sizin de böyle düşüneceğinizi düşünerek, kendi uzmanlık alanımla ilgili bilgileri paylaşmak istedim.
En az sizin trafik bilginiz kadar benim pil bilgim olduğuna emin olabilirsiniz. Yine de katılmazsanız katılmazsınız ama "bizde şarj tutmuyor derler" gibi istihzaların kırıcı olduğunu ve bu forumun ciddiyeti ile bağdaşmayacağını düşünüyorum.
Ayrıca bahsettiğim chip, bataryaların üstünde değildir, içindedir ve görülmesi o kadar kolay değildir.
Çizgiyi aşan bir yazıma rastlamadım.
Ne hakkında ne kadar bilginiz var kimse kimseyi sınamıyor siz yorum yapma özgürlüğünüzü bende aynı özgürlüğümü kullanıyorum.
Bİlgisayar,laptop,dizüstü,el bilgisayarı,netbook,ipad, gibi ürünlerin tamamını kullandığım için,zaman zaman bende bu ürünler ile arıza sorunları yaşadığım için,fakat servislerden herhangi biri sizin söylediklerinizi söylemediği için olayı yanlış biliyormuşum düzgün bilmeye çalışıyorum.
Garanti takibi konusunda ne derece bilginiz var bilemiyorum tabiiki fakat,Gölcük ve Real Gold Bilgisayar mağazalarının sahibi arkadaşım olduğundan ve çoğu zaman garanti takibinden sorunlar çıkabildiğinden pratikte bilgim oldu benimde ihtisasım bu konuda olmasada...