- 

Telefonu geri alabilir miyim, veya kapattırabilir miyim? 
		ilk ayda biten evliliğimdeki o kısa süreçte eşime cep telefonu almıştım.evden giderken yüzüğüme kadar bütün değerli eşyaları alıp gitti.bu ziynet eşyalarını zaten hiçbir şekilde alamıyorum. yanında götürdüğü benim adıma faturalı olan cep telefonunu ımeı numarasından kapattırmak için ankara telekominikasyon u aradım fakat oradan; en son takılı olan hattın sahibinin araması gerekir, veya onun dışında çalınma düşünceniz var ise savcılığa başvurmanız gerekir denildi. İzleyebileceğim bir yol var ise Nasıl bir yol izlemeliyim acaba? 

- 

Cevap: Telefonu geri alabilir miyim, veya kapattırabilir miyim ? 
		Cep telefonunuz, hakkında ayrılık kararı verilmiş eski eşiniz tarafından rızanız dışında alınmışsa, bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunmanız halinde, TCK.nın     142/1-b. maddesinde tanımlanan ''Bina Dahilinden Hırsızlık'' suçu ile ilgili olarak soruşturma başlatılabileceğini düşünüyorum. TCK.nın 167/2. maddesine göre ; ''Bu suçların, haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dayı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi hâlinde; ilgili akraba hakkında şikâyet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.'' 

- 

ekrem bey teşekkür ederim öncelikle. 1 ay içerisinde resmen boşanmış olacağız. uzun zamandır ayrıyız zaten. şikayette bulunmam için resmen boşanmış olmamız mı gerekiyor? ve bu işlem sadece dilekçe ile halloluyor değil mi? avukata falan gerek kalmaz sanırım? yapabileceklerimi biraz daha açık anlatır mısınız acaba... 

- 

Kanunda ifadesini bulan ''ayrılık kararı'' lafzını boşanma olmasa da mahkemece eşler arasında evvelce verilmiş olan ayrılık kararı şeklinde değerlendirmek gerekir. Eğer eşler arasında ayrılığa ilişkin bir karar verilmedi ise, TCK.nın 167/1-b. maddesine göre ; ''Yağma ve nitelikli yağma hariç, bu bölümde yer alan suçların; Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin, zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.'' Kanun maddesinde ''bu bölümde yer alan suçların'' ibaresinden kastedilenin Türk Ceza Kanunu'nun Onuncu Bölümünde zikredilen ''Malvarlığına Karşı Suçlar'' olduğu, ''Hırsızlık'' suçunun da bu bölümde yer aldığı, dolayısıyla henüz boşanmadığınız eşinizin hırsızlık eylemi yargılamada sübut bulsa da cezaya hükmolunmayacağı sonucuna varılabileceği kanaatindeyim. 

- 

Alıntı: 

Ekrem Sencer rumuzlu üyeden alıntı

Cep telefonunuz, hakkında ayrılık kararı verilmiş eski eşiniz tarafından rızanız dışında alınmışsa, bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunmanız halinde, TCK.nın     142/1-b. maddesinde tanımlanan ''Bina Dahilinden Hırsızlık'' suçu ile ilgili olarak soruşturma başlatılabileceğini düşünüyorum. TCK.nın 167/2. maddesine göre ; ''Bu suçların, haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dayı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi hâlinde; ilgili akraba hakkında şikâyet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.'' 

Yakınanın ifadesine bakıldığında olay TCK 142/1-b maddesi ile örtüşmediği gibi yakından veya uzaktan alakası da yoktur.

Eşler birlikte iken koca, karısına cep telefonu hediye ediyor. Ayrıldıktan sonra kadın bunu da beraberinde götürüyor. Bu durumu nasıl 142/1-b ile örtüştürebildiniz hayret doğrusu!

- 

Anladığım kadarıyla siz, kendinizi zaten yargılama mercii yerine koymuş ve şüpheli hakkında da beraat kararına hükmetmişsiniz bile. Evet, TCK.nın 142/1-b. kapsamında soruşturma yapılabilir, dedim. Bunun neresi yanlıştır ? Şüpheli hakkında TCK.nın 142/1-b. maddesi gereğince mahkumiyetine karar verilmelidir mi dedim ? Müştekinin iddiası, kendisinden cep telefonunun hırsızlandığı şeklindedir. Öyle ise hırsızlık suçunun unsurlarının oluşup oluşmadığı yolunda soruşturma makamı görevini yapacak, suçun unsurlarının oluştuğu kanaatine varırsa kamu davasını açacak, şayet suçun oluşmadığına kanaat getirirse o zaman da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verecektir. Ben, kendimi sizin gibi yargılama makam ve mercileri yerine koymayıp onların verecekleri kararların ne olacağını bilmediğimden ve bu konuda bir tahmin yürüterek soru sahibini kanuni bir hakkını kullanması ya da kullanmaması bakımından yanlış yönlendirme sonucunu doğuracak tarzda mesaj kaydetmenin doğru olmayacağını bildiğimden, iddia içeriğini değerlendirerek cevap kaydettim. Bana kalırsa, siz de sözünü ettiğim konularda hassasiyet göstermeli ve kendinizi yargılama mercileri yerinde görerek anlatılan olaylarla ilgili sübut noktasında kesin yargı ve hükümlerden kaçınmalısınız. Zira, sadece beyanlardan hareketle ve dosyaya yön veren delillerden habersiz bir şekilde foruma kaydedilen birkaç cümlelik anlatımlardan böyle sonuçlara varılamayacağı hatırdan uzak tutulmamalıdır. 

- 

Sayın Sencer;
 Olaydaki kişileri ve ilişkileri değiştirip bir senaryo üretmek istiyorum müsaadenizle:
 Biz ikimiz çok samimi arkadaş olsak ve ben size bir cep telefonu hediye etsem, siz de kendi sim kartınızı bu telefona takıp kullanmaya başlasanız,
 Birkaç ay sonra da biz bir sebepten dolayı kavga edip bozuşsak, ben size hediye ettiğim telefonu GERİ istesem siz bana verebilirsiniz de, vermeyebilirsiniz de.
 Peki, vermezseniz ben TCK 142/1-b'den dava açarsam kazanma şansım nedir?

- 

Alıntı: 

Anladığım kadarıyla siz, kendinizi zaten yargılama mercii yerine koymuş ve şüpheli hakkında da beraat kararına hükmetmişsiniz bile. Evet, TCK.nın 142/1-b. kapsamında soruşturma yapılabilir, dedim. Bunun neresi yanlıştır ? Şüpheli hakkında TCK.nın 142/1-b. maddesi gereğince mahkumiyetine karar verilmelidir mi dedim ? Müştekinin iddiası, kendisinden cep telefonunun hırsızlandığı şeklindedir. Öyle ise hırsızlık suçunun unsurlarının oluşup oluşmadığı yolunda soruşturma makamı görevini yapacak, suçun unsurlarının oluştuğu kanaatine varırsa kamu davasını açacak, şayet suçun oluşmadığına kanaat getirirse o zaman da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verecektir. Ben, kendimi sizin gibi yargılama makam ve mercileri yerine koymayıp onların verecekleri kararların ne olacağını bilmediğimden ve bu konuda bir tahmin yürüterek soru sahibini kanuni bir hakkını kullanması ya da kullanmaması bakımından yanlış yönlendirme sonucunu doğuracak tarzda mesaj kaydetmenin doğru olmayacağını bildiğimden, iddia içeriğini değerlendirerek cevap kaydettim. Bana kalırsa, siz de sözünü ettiğim konularda hassasiyet göstermeli ve kendinizi yargılama mercileri yerinde görerek anlatılan olaylarla ilgili sübut noktasında kesin yargı ve hükümlerden kaçınmalısınız. Zira, sadece beyanlardan hareketle ve dosyaya yön veren delillerden habersiz bir şekilde foruma kaydedilen birkaç cümlelik anlatımlardan böyle sonuçlara varılamayacağı hatırdan uzak tutulmamalıdır. 

Yakınan ifadesi bu tür yorumlara yer verilemeyecek kadar açıktır. Dolayısı ile anılan maddeden bir iddianeme düzenlenemeyeceği gibi kovuşturma ihtimali dahi yoktur. Bu nedenle gerek yakınana bir umut verilmemesi, boş yere uğraştırılmaması gerekse adli mercilerin boş yere meşgul edilmemesi bakımından ortada kovuşturulmayı gerektiren bir suç olmadığı yönünde kesin ve net bir cevap verilmiştir.

- 

Alıntı: 

Alıntı: 

Alıntı: 

static rumuzlu üyeden alıntı

ilk ayda biten evliliğimdeki o kısa süreçte eşime cep telefonu almıştım. 

Yakınan ifadesine bakıldığında telefonun kendisi tarafından eşine (hediye olarak) alındığı açıkça görülmektedir. Bu durumda cevaba "telefon eşiniz tarafından rızanız dışında alınmışsa" şeklinde bir şart cümlesi ile başlamak başlıbaşına bir hata zaten.

Cevabınıza böyle bir hata ile başlayınca da "hatalı" bir sonuca ulaşmanız kendi açınızdan kaçınılmaz olmuş.

- 

Alıntı: 

senoleker rumuzlu üyeden alıntı

Sayın Sencer;
 Olaydaki kişileri ve ilişkileri değiştirip bir senaryo üretmek istiyorum müsaadenizle:
 Biz ikimiz çok samimi arkadaş olsak ve ben size bir cep telefonu hediye etsem, siz de kendi sim kartınızı bu telefona takıp kullanmaya başlasanız,
 Birkaç ay sonra da biz bir sebepten dolayı kavga edip bozuşsak, ben size hediye ettiğim telefonu GERİ istesem siz bana verebilirsiniz de, vermeyebilirsiniz de.
 Peki, vermezseniz ben TCK 142/1-b'den dava açarsam kazanma şansım nedir?

Yazılanların hepsini okudum. bu kadar ince bir konu olabileceği aklımın ucundan geçmezdi. ilgi ve alakanıza teşekkürler...Ayrıca SENOLEKER in yazdıklarını yukarı eklememle birlikte aynen benim durumumu açıklamış. Evet, aynen dediği gibidi.değer verdiğim o insana hediye aldım.fakat o beni ilk ayımızda aldattı.babasının evine giderken de herşeyi alıp gitti.boynuma bir sürü borç dışında 1,500 tl yi geçkin de tedbir nafakası tabiri caizse taktı. değerli hiçbir eşyayı zaten kanunen almam aklımızın ucundan bile geçmiyor. malumunuz kadın ne yaparsa yapsın hakim karşısında erkeğe oranla 2-0 önde. öyle değerli eşyayı kadından alıp ta erkeğe verdirmesi söz konusu bile değil. konunun ayrıntısı bu olmakla birlikte, esas konu ; Şimdi ben ufak bi yolu varsa da o hediye telefonu neden almaya kalkışmayayım.hele bu durumda, bu mağduriyette söz konusu hamle şart oldu. değeri 100 tl de olsa 500 tl de olsa... aslında geri alma ihtimalimi de bu durumda çok merak ediyorum.

- 

Hediye kime verilmiş olursa olsun verilen kişinin mülkiyetine geçer. Hediyenin iadesi aile hukukunda sadece nişanın bozulması halinde düşünülebilir. 
 Soru sahibi hediye ettiği telefonu faturasının kendisi adına olmasından yararlanarak eski eşine sıkıntı yaratmak veya bir mesaj vermek yahut öç alma duygusunu bir nebze de olsa yatıştırmak amacı ile geri almak istemektedir. Gerçek durum değerlendirildiğinde hediye ettiği telefonu geri alması mümkün değildir.
 Ancak ilk soruda hediye edildiği tam anlaşılamadığı için Sn. Sencer'in oldukça  yerinde bir izahı olmuş bu ve diğer cevaplarının altına ben de imzamı atıyorum. Profesyonellik budur yoksa "bundan bişi çıkmaz" kabilinden yorumlar isabetli değildir.

- 

anlaşıldı. teşekkür ederim... ayrıca biraz akla aykırı bir durum. bayan, yasalar karşısında bu kadar da önde olmamalı bence. istediği kadar karşı tarafı mağdur edebiliyor resmen. neyse... 

- 

Alıntı: 

Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı

Profesyonellik budur yoksa "bundan bişi çıkmaz" kabilinden yorumlar isabetli değildir. 

Benim yorumlarımı kasdetmediniz umarım üstadım.:)

- 

Yok yok kendime dedim üstünüze alınmayın :) 

- 

Alıntı: 

Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı

Soru sahibi hediye ettiği telefonu faturasının kendisi adına olmasından yararlanarak eski eşine sıkıntı yaratmak veya bir mesaj vermek yahut öç alma duygusunu bir nebze de olsa yatıştırmak amacı ile geri almak istemektedir. 

Yakınanın yazdıklarına baktığımızda amacının tamamen dediğiniz gibi olduğu açıkça anlaşılıyor.

Ancak olaya bir de şu açıdan bakmak mümkün;

Telefon herhangi bir suçta kullanıldığında hangi hat takılı olursa olsun teknik olarak hat numarasının yanısıra IMEI numarasının tespitinin de mümkün olduğunu duymuştum.

Yakınanın telefonu geri almak istemesi kuşkusuz bu nedene dayanmıyor, ancak böyle bir durumda yapılabilecekler de vardır herhalde üstadım.

- 

Soru başlığı altında kaydettiğim cevabın arkasında olduğumu tekrar etmekte  fayda görüyorum. Ayrıca, Sayın Oğuz'un hakkımdaki hüsn-ü zan ve teveccühlerine teşekkür ediyorum. Verdiğim cevapta özellikle, soru sahibi kişilerin bölük-pörçük anlattıkları olaylara ilişkin yeterli ve kapsamlı bilgi sahibi olunmadığı için kesin yargılardan uzak durulmasını, forum sitesinin özellikle  hukuki konulara münhasır yapısı münasebetiyle soru sahiplerinin edindikleri görüş, tefsir ve bilgilere istinaden karşılaştıkları adli meselelerde tavır ve davranış geliştirebilecekleri dikkate alınarak kanunun verdiği bir hakkı kullanma veya kullanmama noktasında tercihlerinin kesin hüküm ve yargı teşkil eden kanaat bildirimlerinden etkilenebileceği, bu tercihlerin ise soru sahibi açısından maddi veya manevi zararlara vâbeste olabileceğini dile getirmek istemiştim. Hukuk eğitimi görüp hukuki konulara alâkalı teknik bilgi sahibi tüm üyelerin de aynı hassasiyeti göstermeleri gerektiğini soru vesilesiyle de anlatmaya çalışmıştım. 

Soruya gelecek olursak; soru sahibi üye eşine bir telefon aldığını ifade etmiş ; ancak bu telefonu kendisine hediye olarak verip vermediğini, telefonun zilyetliğini eşine devredip devretmediğini ifade etmemişti. Üstelik, üyenin sorusundan eşinin kendi adına faturalı olan cep telefonunu rızası dışında aldığını, yani eşinin cep telefonunu hırsızladığı iddiasını ortaya koymuştu. Konu başlığındaki üyenin beyanları bütünlüğü içinde değerlendirildiğinde hırsızlık iddiasında bulunduğu anlaşılabilir. Üyenin anlattığı olaydan hareketle bir kısım üyeler ise soru sahibi anlatmadığı halde, bir kehanette bulunarak soru sahibinin bu cep telefonunu eşine hediye olarak verdiğini beyan ettiler. Şimdi siz birisine hediye almayı düşünebilirsiniz. Hediyeyi alabilirsiniz de. Ancak bu hediyeyi muhataba vermeden fikriniz değişebilir; hediye niyetiyle aldığınız bir şeyi vermekten vazgeçebilirsiniz. Başta kendisine hediye edilmek üzere telefon alınmış kişi de kendisine hediye takdim edilmediğinden hediye alındığını bilemeyebilir. Şimdi, burada bir sübut öngörüsünde bulunmak isterim. Bir kişi, hediye etme niyeti ile bir mal alır ve bu malı hediye etmeden fikrini değiştirirse bu mal faydalanmak veya başkalarına yarar temin etmek kastıyla rıza dışında kim tarafından alınırsa alınsın hırsızlık suçunun sabit olacağını düşünüyorum. Eğer kişinin rızası dışında bu malı alan kişi aralarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin zararına işlenmesi durumunda şahsi cezasızlık sebebi sözkonusu olacağını, aralarında ayrılık kararı verilmiş eşlerden birinin zararına işlenmesi halinde ise şikayet üzerine cezanın indirilerek verileceğini de evvelki cevabımda olduğu üzere tekrar ediyorum. İlerleyen mesaj kayıtlarında soru sahibinin beyanlarından hediye olarak aldığı telefonu eşine verdiği anlaşılıyor. Şu halde bu bilgiye istinaden elbette hırsızlık suçunun kanuni unsurlarından bahsedilemez. Şayet, bu şahıs kendisinden eşinin hediye aldığı bir telefonun rızası dışında alındığını ve eşinden şikayetçi olduğunu söylemesi halinde soruşturma makamının bu şahsa hediye etme niyetiyle aldığı bu telefonun zilyetliğini eşine devredip devretmediğini, yoksa telefonu aldıktan sonra hediyeyi vermeden eşi tarafından alınıp alınmadığını, hediye telefonu aldıktan sonra hediye etmekten vazgeçip vazgeçmediğini soracağını tahmin ediyorum. Şikayetçi şahsın beyanlarına göre de gâlib ihtimal koğuşturmaya yer olmadığına kararı verilecek; ama muhakkak ki bir soruşturma yapılacak idi. Ancak soruşturma sonucu ortaya çıkacak olayın tam mahiyetiyle anlaşılması ardından ya kamu davası açılacağını ya da takipsizlik kararı verileceğini bilmek gerekir. Aksi halde kendimizi yargı mercileri yerine koyarak ve bir takım eksik bilgilerden hareketle hükümlerde bulunmak bizi zaman zaman yanıltabilecektir. ''Efendim, bana böyle söylemişti de ben de böyle demiştim ! '' demek kanaatimce bir savunma ve mazeret teşkil etmez. Olayın mahiyeti farklı olduğu halde soru sahibi onu aktaramayabilir; anlattığı şeyler gerçek olayın niteliği ile bağdaşmayabilir ve daha pek çok değişken ve aklımıza getiremeyeceğimiz faktörler nedeniyle vardığımızı zannettiğimiz kesin hükümde hata edebiliriz. Hatamız, soru sahibinin adli süreçte diğer hatalarına da sebep olabilir. Böylece iyi niyetli davranışımız, yanlış sonuçların doğmasında pay sahibi olabilir. Hâsılı beyanın etkileyiciliğine inanırım; beyan sahibinin de sorumluluğunu kabul ederim.

- 

Alıntı: 

soru sahibi üye eşine bir telefon aldığını ifade etmiş ; ancak bu telefonu kendisine hediye olarak verip vermediğini, telefonun zilyetliğini eşine devredip devretmediğini ifade etmemişti. 

Çok açık ifade etmişsiniz. Her ne kadar isabet etti ise de, soru sahibinin ifade etmediği bir durumu yani telefonun hediye olarak verildiğini soru sahibinin ilk mesajından çıkarmak mümkün değil. Ancak benim cevabıma verdiği cevaptan sonra bu anlaşılabiliyor.
 Dolayısı ile benim cevabım ve ondan öncekiler (sizinki hariç) cevaplayanların kişisel zanlarına (hediye olarak verildiği zannına) dayanmakta.
 Dikkatinizden dolayı kutlarım.