Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Ben milli eğitimde 6 yıldır öğretmenim.Ve 6 yıldır ilçede çalışıyorum üstelik gidiş geliş yaparak.eşimde öğretmen ve merkezde çalışıyor.2011 ocak dönemi özür grubu atamalarına başvuru yaptım.klavuzda norm açığı olan bütün okullar açılacaktır demesine rağmen merkezde açık olduğunu bildiğim okul açılmadı.nedenini sordum il milli eğitime sonraki atamada gir sıraya gelirsin dediler dalga geçer gibi :k
Bende 17 ocak 2011 de okuluma dilekçe verdim il milli eğitimin açık olduğu halde o okulu açmadığını ve bu durumun mağdur olmama sebep olduğunu mağduriyetimin giderilmesini istediğimi belirttim.
Sonra ara tatilde bize açılmayan okula il dışından il emrine kalan bir hocayı atadıklarını duydum.Üstelik hizmet puanı benden düşük.:'(
Hala dilekçeme bir cevap gelmedi.dilekçeme 60 gün cevap gelmezse dava açabiliyoruz değilmi?birde bu haksız atama için dava açarsak atama iptal olup beni merkeze atarlarmı acaba?
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Bilgi edinme kanunu çerçevesinde dilekçenize neden yanıt verilmediğini istemeniz olası gözükmektedir.Şayet bu dilekçenizede bir yanıt vermezler ise konu devamında belirttiğim dilekçenin ilgili bölümlerini kendinize uygun oalrak düzenleyerek suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
1. Görevini yerine getirmeyen kurum ilgilileri hakkında idari üstlerine şikayet dilekçesi verip bağlı bulundukları mevzuata göre hakkettikleri disiplin cezasına çarptırılmalarını talep ediniz.
2. Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunun. (GKK ve görevi ihmal suçundan)
Alıntı:
Ceza hükümleri
MADDE 29. - Bu Kanunun uygulanmasında ihmâli, kusuru veya kastı bulunan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında, işledikleri fiillerin genel hükümler çerçevesinde ceza kovuşturması gerektirmesi hususu saklı kalmak kaydıyla, tâbi oldukları mevzuatta yer alan disiplin cezaları uygulanır.
Alıntı:
.........BAŞSAVCILIĞINA
MÜŞTEKİ:
SANIK :
SUÇ : Anayasa 74.Maddeye Muhalefet
5237 Sayılı T.CK.121 ve 204/2 Maddeye Muhalefet
4982 s.Bilgi edinme kanununa muhalefet
3071 Sayılı Kanuna Muhalefet
SUÇ TARİHİ:
OLAYLAR
...........Makamına ......tarihinde verdiğim ve ....sayı ile kayıt olan ekte sunulan dilekçeyi (ekte sunulmalı) verdim ve gereğinin yapılmasını istedim.ek
Dilekçeme işlem yapılmadı ve cevap verilmedi.
Daha sonra muhtelif zamanlarda (verdiğiniz dilekçeleri tek tek yazın idareye kayıt tarihlerini de yazınız) dilekçeler verdim.Yine işlem yapılmadı ve tarafıma bilgi verilmedi.Şu ana kadar da dilekçelerime bir işlem yapılmamış cevap verilmemiştir.ek.,.,.,
Söz konusu uygulama Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 74.Maddesi “(Değişik: 3.10.2001–4709/26 md.) “Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.(Değişik: 3.10.2001–4709/26 md.) Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir.” Hükmü ile 5237 Sayılı T.CK ‘NUN 121.Maddesi - (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukukî bir neden olmaksızın kabul edilmemesi hâlinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.”
4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunun 12. maddesi hükmü gereğince “bilgi edinme başvurularının değerlendirilerek başvuru sahiplerine cevap verilmesi başvurunun yapıldığı kurum veya kuruluşa ait bir yükümlülüktür”.
Devlet yönetiminde bulunan kişiler kanunların belirlediği çerçevenin dışına çıkıp Anayasanın 74. Maddesinde Hüküm altına alınan Vatandaşlık hakkını kullanan insanlara,hiç işlem yapmama gibi hakları olmadığı , resmi belgelerle gerçeğe aykırı cevaplar verip onları kandıramayacağı gibi, vatandaşa cahil, cühela muamelesi yapamaz. Bu yöneticilerin durumları gizlenmeye çalışılması, dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi, Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenleyen kamu görevlisinin cezai sorumluluğunu ( görevi ihmal ve kötüye kullanma vs) gerektiği kanaatini taşımaktayım.
Sanığın eylemi suç teşkil ettiğinden gerekli kovuşturmanın yapılarak sanığın cezalandırılması için Savcılığınıza müracaat zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ MESNETLER: Anayasa’nın 74.Maddesi,5237 Sayılı TCK 121 Maddesi,3071 Sayılı Yasa,4982 Sayılı Yasa ve ilgili sair mevzuat
NETİCE ve TALEP: Yukarıda arz ve izahına çalışılan sebepler ile nazara alınacak diğer sebepler muvacehesinde; unsurları oluşmuş bulunan suç sebebi ile Sanık hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. .../../....
Saygılarımla
...........
Şikâyetçi
Ekler :
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Eğer dilekçenize 60 güne kadar cevap vermezlerse, dilekçeniz zımnen reddedilmiş olur. Bu 60 günlük süreden sonraki 60 gün içinde iptal veya tam yargı davası açabilirsiniz. Eğer İdare Mahkemesi zımni ret işlemini iptal ederse, atama da iptal olur ve sizin atanmanız gerekir.
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Sayın Çobanolu;
Alıntı:
egem21 rumuzlu üyeden alıntı
okuluma dilekçe verdim il milli eğitimin açık olduğu halde o okulu açmadığını ve bu durumun mağdur olmama sebep olduğunu mağduriyetimin giderilmesini istediğimi belirttim
Üye atanma dilekçesi vermemiş diye anladım ben,yanlış mı anladım acaba ?Mağduriyetin giderilmesi dilekçesi ile tam olarak nasıl atanma yapılacak o konuyu anlayamadım ?
Bu mağduriyetin ne olduğunun belirtilmemesine rağmen ( belirtilse bile açıkça atanma yapılması istenmeden ) ilgili okula atanma yapılabilir mi ne istendiğinin yada mağduriyet konusunun ne olduğunun belirtilmediği bu dilekçede ?
Alıntı:
egem21 rumuzlu üyeden alıntı
birde bu haksız atama için dava açarsak atama iptal olup beni merkeze atarlarmı acaba?
Bu konuda izlenmesi gereken yolu açıklamışsınız sanırım.
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Sayın EmrahÖztürk doğrudur keşke dilekçesine doğrudan atanma talebini belirten ifadeler yazmış olsaydı. Belki de yazmıştır. Dilekçede yazılanları tam olarak yazmış olsa idi daha iyi yorumlanabilirdi ancak buradaki mağduriyetin ne olduğu da besbelli. Burada idarenin başka bir hocayı kayırarak hukuka aykırı davrandığı da besbelli. Başkaca da bir çare yok. Dava İdare Mahkemesine taşınacak ve mahkemede bir karar verecek. Şimdilik başkaca şansı yok diye düşünüyorum maalesef.
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Demek istediğim şudur ki üye mağduriyetinin sebebini biliyor,siz,ben yada konuyu okuyanlar biliyor fakat ben üyenin dilekçesinin muhatabı olan kurumun bu dilekçeye cevap verecek yada işleme koyacak kişisi olsam sırf belirsizlik sebebi ile dilekçenin maksadı anlaşılamamıştır şeklinde gelen evrak kayıt defterine kayıt ettirir,sebebi bilsem bile sırf bu dilekçede istem belirtilmediğinden dikkate almam.Zaten yasal süre dolduğunda cevap verilmemiş ise dilekçenin reddi gerçekleşeceğinden cevap yazma gereği duymam.
Zira dilekçede belirsizlik var ise zaten konuyu başlatan üyenin ne benim belirttiğim hususta bilgi istemesi nede sizin belirttiğiniz gibi idare mahkemesine başvurması yararlı olmayacaktır.
Tabiri caiz ise havanda su dövmek dedikleri şey burada gerçekleşen olayda mevcuttur.
Üye ilk önce muhatap kuruma verdiği dilekçesinde açık ve net olarak isteğini belirtmeli ki hem idari hemde hukuki mücadeleye başlayabilsin diye düşünüyorum
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Ben görüşünüze katılmıyorum. Hala çare var diye düşünüyorum. Bu durumda eğer dilekçede atanma talebinde bulunulmamışsa, idareye hemen bir dilekçe daha yazılmalı, bu dilekçede önceki dilekçenin tarih ve kayıt numarası ilgi tutulmalı ve o dilekçesindeki mağduriyetinin giderilmesinden maksadının söz konusu okula atanmak olduğu belirtilerek doğrudan atanma talebinde bulunulmalıdır diye düşünüyorum. Bu yeni dilekçeye de gelecek cevaba göre hareket edilebilir. Eğer yeni dilekçeye olumsuz cevap gelirse, önceki dilekçenin zımni reddinin ve yeni cevabın her ikisinin de iptali için İdare Mahkemesine müracaat gerekir. Yok eğer yeni dilekçeye de cevap gelmez ise, o vakit yine 60 gün bittikten hemen sonra ilk dilekçe için gerekli mahkemeye müracaat süresi dolmadan yine her iki dilekçenin zımni reddi için aynı dava dilekçesi ile her iki işlemin de iptali için İdare Mahkemesine müracaat edilebilir. Böylece hem ilk dilekçedeki mağduriyetle ilgili muğlaklık giderilir hem de işlemlerin iptali için şans artmış olur.
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Alıntı:
Çobanoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Ben görüşünüze katılmıyorum.
Neden ki :)
Alıntı:
Çobanoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Hala çare var diye düşünüyorum. Bu durumda eğer dilekçede atanma talebinde bulunulmamışsa, idareye hemen bir dilekçe daha yazılmalı,
Bende bunu demek istedim zaten.Görüşüme katılmayabilirsiniz elbette ama hem görüşüme katılmamanız hemde demek istediğimi belirtmeniz ilginç bir ikili olmuş.Yani sizin belirttiğiniz konuyu hem reddetmişiniz reddettiğiniz bir konuyu ise tavsiye olarak belirtmişsiniz.
Okuduğunu anlamak önemli bir konu diye düşünüyorum
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Benim maksadım sizinle tartışmak değil bir hukukinet üyesine hukuki bir çare bulmaya çalışmak ve bu nedenle okuduğumu anlamadığım hakaretini size iade ediyorum. Kem söz sahibine aittir. Bu nedenle size dolaylıda olsa kötü bir söz etmeyeceğim. Bu nevi tartışmalar da bu siteye yakışmaz. Sizin yazdıklarınızla benim yazdıklarımı okuyanlar kimin haklı olduğunu değerlendirir. Belki de bu konuda yorum da yazarlar. Siz kurumun ilgililerini şikayet edin, disiplin cezasına çarptırılsınlar, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunun ve İdare Mahkemesine başvurmak yararlı olmaz yani havanda su dövmek olur demişsiniz. Ben de sizin görüşlerinize katılmadığımı yazmışım. İdare Mahkemesine müracaat edilmeli demişim. Üstelik site üyesinin dilekçesinde atanma talebinde bulunup bulunmadığını bilmiyoruz demişim. Bu konuya bir çare bulunması yönünde görüşlerimi yazmışım. Herkesin görüşlerine saygım olduğu gibi sizin görüşünüze de saygı duymuşum ve hakarette bulunmamışım. Ancak tekraren söylüyorumki bu hukuk sitesinde saygının korunması gerektiğine inanıyorum. Lütfen burayı hukuki bilgi yarışmasına çevirmeyelim diyorum.
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Özel olarak hangi bölüme katılmadığınız belirtmemişsiniz o yüzden genel değerlendirme yapmam normal yoksa hakaret etmek gibi bir niyetim yoktu beni anlamışsınız ama yanlış anlamışsınız :(
Doğru bilgi vermek ile doğru bildiğini söylememenin ayrı konular olduğunu düşünüyorum.
Konuyu okuyanlar size yada bana hak verseler ne olacak madalyamı verecekler yada gerçek değişecek mi ?
Hukuki bilgi yarışmasına çevirmiyorum beyin fırtınası dedikleri yol ile bilmediğim eksiklikler varsa öğrenmeye,bildiğimden emin olduğum ve gerçek olan konular ile ilgilide bilgilendirme yapmaya çalışıyorum.
Yazıları okuyan üyenin yada üyelerin değerlendirmeleri tamamen kendi fikirleri ve kendi tasarrufları bana katılsalarda katılmasalarda beyaz beyazdır siyah ise siyah,dünyanın her yerinde 2x2=4 eder.Fakat sağ kulağı sağ el ile tutmak varken neden sol el ile tutmaya çalışıp işi uzatalım değil mi ?
Saygılarımla...
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Neyse hakaret etmiyorum derken bile hakarette bulunma kabiliyetiniz olduğuna göre size birşeyler anlatmaya gerek yok. Diğer üyeler sizin fikirlerinize katılmasa bile siz siyaha beyaz derseniz beyaz olurmuş bunuda öğrendik sağolun.
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
cevaplarınız için çook teşekkür ediyorum
dilekçemde merkez atatürk ilköğretim oklunun boş olduğu halde açılmadığını bunun mağduriyetime sebep olduğunu belirttim.okulu açmalarını istedim tercih edebilmek için.ama açmadılar cevapda vermediler.merkezden hiç okul açmadıkları için hiçbir matematikçi tercih yapamadı.il dışından isteyenler il emrini işaretlerse ildeki boş okullara dağıtılıyorlar.gelende il dışından muhtemel tanıdıkları ve ona o okulu ayırdılar.yani bu haksız atama dilekçeden sonra oldu.
şimdi atamamı istemek için mi dilekçe yazmalıyım?
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Sayın öğretmenim atama yapılması hususunda dilekçe yazmanız ve bu şekilde idari işlemi başlatmanız idari yoldan çözüm bulamaz iseniz durumu hukuki yoldan halletmeniz gerektiğini düşünüyorum.
Sayın Çobanoğlu'nun tavsiyeleri yerinde ve olması gerektiği şekildedir kanısındayım.Fakat mücadelenize baştan başlamalısınız diye düşünüyorum.Sizin puanınız dolayısı ile hakkınız ise zaten mahkeme gereğini yapacaktır.
Cevap: Bize açılmayan okula atama yapılmış ne yapabilirim?
Gözden kaçan bir noktada soruyu soran arkadaşımız,idari makamın cevabını beklemeden de idare mahkemesine dava açabilir,idari makamlara başvuruda bulunmak idare mahkmeye başvurmanın ön koşulu değildir,istenirse idari makamlara başvurulur ve yasal süreler takip edilebilir,idareden konunun düzeltilmesini istemek zaruri bir şart değildir,dolayısıyla cevabı beklemesine de gerek yok dilekçeye de ,zaten idari makamlar bu tür dilekçelerle geri adım atmıyorlar,ancak mahkemenin kararıyla hukuksuz işlemlerini geri alabiliyolar..