Cevap: YÖK denklik hakkında
Kanun değişikliğinden önce denklik şartlarını taşıyorsanız ve bunun için değişiklik tarihinden önce YÖK'e müracaatınız olmuşsa, Kanun değişikliğinin aleyhinizde olan hükümleri size uygulanamaz. YÖK ve Büyükelçilik yazışmalarındaki gecikmeler de sizi bağlamaz. YÖK'ten olumlu cevap alırsınız ancak cevap olumsuz olursa idari yargıda kuvvetle muhtemel hakkınızı alırsınız diye düşünüyorum.
yök ten olumsuz yanıt aldım, seviye tespit sınavına gireceğime dair tebligat haftaya elimde olacak. öğrenmek istediğim bu tarz davalarla bölge idare mahkemelerinin ilgilendiğine dair bilgi aldım. bu bilgi doğrumudur ? ayrıca avukat ve mahkeme ücretleri hakkında yaklaşık bi fiyat verirmisiniz ?
YÖK'ün olumsuz cevabının resmi olarak size tebliğinden itibaren 60 gün içinde İdare Mahkemesinde bir idari dava açmak gerekir. Dilekçenizde Yürütmeyi Durdurma talebinde bulunmayı da unutmayın derim. Gerekirse avukat tutun. Mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri ile ilgili bilgiler için http://www.ankarabim.adalet.gov.tr/.
aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler, peki mahkemeyi açtık ve yürütmeyi durdurma talebinde de bulunduk. bu arada sınava başvurduk ve sınav günü geldi ? öncelikle sınava başvurmamız gereklimi, başvurduktan sonra yürütmeyi durdurma ile ilgili bi karar çıkmazsa sınava girmemiz gerekir mi ?
Dilekçenizin ret işlemi ile sınava katılmanız ayrı konular ve sınava katılınız. Bu şekilde mahkemeden ne karar alınırsa alınsın önemli bir kaybınız olmaz.
tekrar merhabalar, yök denklik birimi sorumlusundan aldığımız bilgiye göre bizim durumumuzu hukuk müşavirlerine sormuşlar ve onlar yeni yasaya göre değerlendirilmemizi istemişler. bu bilgi ne derece mantıklı acaba ? hukuk müşavirleri yasadan önce başvurduğumuzu tabiki biliyor, tezat bir durum değil mi bu ?
merhabalar, konu ile ilgili acil bilgiye ihtiyacım var. yükseköğretim kuruluna tekrar dileçke yazcağım. bizim bu kanuna dahil olmamızı belirten madde hangisidir acaba ?
Öncelikle Kanun değişikliği yok sadece Yönetmelik değişikliği var. İkincisi hem 2007 tarihli değiştirilen Yönetmelikte hem de 2010 tarihli yeni Yönetmelikte seviye tespit sınavı var. Ancak 2007 tarihli Yönetmelikte "tereddüt hasıl olduğunda" denirken 2010 tarihli Yönetmelikte "Mezun olunan lisans programının eğitim düzeyi ve içeriğinin yeterli bulunmaması durumunda" deniyor. Bu durumda sizin Ağustos 2010 tarihli denklik müracaatınıza YÖK tarafından verilen olumsuz cevabı tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde idari yargıya taşımanız gerekir. Dava dilekçenizde diğer denklik alan öğrencilerin diplomalarının örneklerini emsal olarak sunmanız gerekir. Eğer dava için gerekli zamanı kaçırmamışsanız, YÖK'e dilekçe yazmanıza gerek yoktur.
Merhabalar Sayın Çobanoğlu, Sayın Volkanla aynı durumdayız izninizle bir sorum olcaktı;
Biz davayı açarsak YÖK e, ve dava sürerken YÖK; örneğin 1-2 hafta sonra veya 1 ay sonra denkliğin sınavsız verileceğini kabul ederse kurul kararı sonucunda(şu an görüşüyorlar konuyu olumlu olma ihtimali var) davadan çekilmemiz mi gerekiyor yoksa nasıl bir süreç olur,veya davanın sonunu mu beklemek zorunda kalırız?
şimdiden teşekkürler.
Denklik müracaatınıza YÖK tarafından verilen olumsuz cevabın tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde idari yargıya iptal davası için müracaat etmelisiniz. Eğer bu süre dolmadan YÖK yeni bir karar alacaksa, sonucu dava açmadan bekleyin derim. Yok süre dolacak ise iptal davası açın ve dava sürerken YÖK denklik probleminizi çözerse dava zaten konusuz kalır. YÖK tarafından denkliğiniz onaylandıktan sonra İdare Mahkemesindeki iptal davanızdan feragat ediniz derim.
(karar verilceği söyleniyor ancak yök e de güvenmiyoruz açıkçası çünkü zaman kazanmaya çalışıyor olabilirler-sınava az bir süre kaldı- haklı durumdayken haksız duruma düşmemek için bir yandan dava açmayı düşünüyoruz) yani dava açsak da pek birşey kaybetmeyiz, sadece avukat masrafı ödemiş oluruz anladığım kadarıyla,peki bu konusuz kalma durumu her mahkeme için geçerli mi yani siz idare mahkemesi demişsiniz ama örneğin danıştay da açılırsa bu dava yine konusuzluktan kapanabilir değil mi?
Eğer hukuka aykırı işlemin iptali ile beraber Yönetmeliğin ilgili maddesinin de iptali talebinde bulunursanız iptal davasını Danıştay'da açarsınız. Dava sürerken YÖK Yönetmeliğin ilgili maddesini lehinize değiştirirse ve diploma denklik probleminiz çözülürse, davanın konusu kalmaz diye düşünüyorum. Ancak özellikle yargılama masrafları ve vekalet ücretleri yönünden feragatta bulunmayın derim. Danıştay dava konusuzda kalsa yargılama masrafları ile vekalet ücretlerinin kim tarafından ödeneceğine karar verecektir. Söz konusu masraflar davacıya ya da davalıya yüklenir. Ya da tarafların masrafları üzerlerinde bırakılabilir. Ancak Yönetmelik maddesi YÖK tarafından lehinize değiştirilirse masraflar YÖK'e yüklenir diye düşünüyorum.
Sayın Çobanoğlu verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Sayın Çobanoğlu , 2006-2007 öğretim yılında kendi imkanlarımla Yükseköğretim Kurumu tarafından tanınan Bulgaristan’daki Sofya Teknik Üniversitesine kayıt yaptırdım. 2011 yılında mezun olduktan sonra denklik başvurusunda bulunmuştum ,fakat tarafıma seviye tespit sınavına girmem gerektiği bilgisi verildi. Ancak , Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 06/05/2006 tarihi kararı gereğince;
2006-2007 öğretim yılında kendi imkanlarıyla AB’ye üye ve aday olan ülkelerde yükseköğrenim görmek isteyenlerden ÖSS şartı aranmayacaktır duyurusundan sonra ,bende bu karara göre Bulgaristan'daki Sofya Teknik Üniversitesine kayıt yaptırdım.2006-2007 yılında bu bölüme ÖSYM tarafındanda öğrenci gönderildi ve 5 sene bu kişiyle beraber okuyup aynı hocalardan ders aldık, aynı dersleri gördük, aynı sınavlara girdik ve ben bu programı daha yüksek dereceyle bitirdim. YÖK'ün resmi güncel sitesinde de şuan yazdığı gibi (Madde 3 ,I bendi), Seviye tespit sınavı: Denklik verilebilmesi için mezun olunan programın eğitim düzeyi ve içeriğinin yapılan inceleme sonucu yeterli bulunmaması durumunda yapılacak sınavdır. Simdi 5 sene aynı bölümde beraber okuduğum şahıs sadece ÖSYM tarafından yerleştirildiği için mezun olduğu programın eğitim düzeyi ve içeriği hiçbir araştırma yapılmaksızın yeterli bulunup kendisine direk denklik belgesi veriliyor,fakat ben denklik başvurusunda bulunduğum zaman,bahsi geçen şahısla aynı dersleri almış olmama rağmen Denklik komisyonu benim aldığım dersleri yeterli bulmayıp seviye tespit sınavına girmem gerektiğini kararını alıyor. Sayın Çobanoğlu ,bu aşamadan sonra ben YÖK'e dava açmayı ve hakkımı bu yoldan aramayı düşünüyorum .Sizce benim bu davayı kazanma olasılığım nekadar yüksektir.Bana ayıracağınız süre için şimdiden teşekkürler ....
Sayın Çobanoğlu , konu ile ilgili acil bilgiye ihtiyacım var saygılar ...
Diğer kişiyle aynı bölümden ve aynı yıl mezun olduğunuz halde ondan seviye tespit sınavına katılması talep edilmemiş ve doğrudan denklik verilmişse, hiç durmayın İdare Mahkemesinde hemen bir YDli bir iptal davası açınız derim.
Alıntı:
Anl clks rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Çobanoğlu , 2006-2007 öğretim yılında kendi imkanlarımla Yükseköğretim Kurumu tarafından tanınan Bulgaristan’daki Sofya Teknik Üniversitesine kayıt yaptırdım. 2011 yılında mezun olduktan sonra denklik başvurusunda bulunmuştum ,fakat tarafıma seviye tespit sınavına girmem gerektiği bilgisi verildi. Ancak , Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 06/05/2006 tarihi kararı gereğince;
2006-2007 öğretim yılında kendi imkanlarıyla AB’ye üye ve aday olan ülkelerde yükseköğrenim görmek isteyenlerden ÖSS şartı aranmayacaktır duyurusundan sonra ,bende bu karara göre Bulgaristan'daki Sofya Teknik Üniversitesine kayıt yaptırdım.2006-2007 yılında bu bölüme ÖSYM tarafındanda öğrenci gönderildi ve 5 sene bu kişiyle beraber okuyup aynı hocalardan ders aldık, aynı dersleri gördük, aynı sınavlara girdik ve ben bu programı daha yüksek dereceyle bitirdim. YÖK'ün resmi güncel sitesinde de şuan yazdığı gibi (Madde 3 ,I bendi), Seviye tespit sınavı: Denklik verilebilmesi için mezun olunan programın eğitim düzeyi ve içeriğinin yapılan inceleme sonucu yeterli bulunmaması durumunda yapılacak sınavdır. Simdi 5 sene aynı bölümde beraber okuduğum şahıs sadece ÖSYM tarafından yerleştirildiği için mezun olduğu programın eğitim düzeyi ve içeriği hiçbir araştırma yapılmaksızın yeterli bulunup kendisine direk denklik belgesi veriliyor,fakat ben denklik başvurusunda bulunduğum zaman,bahsi geçen şahısla aynı dersleri almış olmama rağmen Denklik komisyonu benim aldığım dersleri yeterli bulmayıp seviye tespit sınavına girmem gerektiğini kararını alıyor. Sayın Çobanoğlu ,bu aşamadan sonra ben YÖK'e dava açmayı ve hakkımı bu yoldan aramayı düşünüyorum .Sizce benim bu davayı kazanma olasılığım nekadar yüksektir.Bana ayıracağınız süre için şimdiden teşekkürler ....
Merhaba,
Bende aynı mevzuat mağduruyu sadece varna teknik üniversitesi mezunuyum 2005. Bu konuyu irdelediğiniz için teşekkür ederim. Acaba YÖK tarafından denklik alabildinizmi? Bu konuda çalışmalarınız ne aşamada? paylaşırsanız memnun olurum. Şimdiden Teşekkürler.
yök e açmış olduğunuz seviye tespit sınavının iptaline dair davalarda bir gelişme var mı?