Cevap: Memur Olmak istiyorum
Ben de infaz koruma memurluğu güvenlik soruşturması ile ilgili bi soru sormuştum ama kimse cevap vermedi. Bu konularda pek bilgileri yok galiba.
Ailede hükümlü birinin olması ve basit yaralamadan bir yıldan az hapis veya para cezasına mahkumiyet memuriyete engel değildir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
"Madde 48 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/14 md.)
Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
A) Genel şartlar:
5. (Değişik: 23/1/2008-5728/317 md.) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak."
Eğer kamu haklarından mahrum değilseniz ve bu maddedeki suçlarla bir ilginiz yoksa kuvvetle muhtemel arşiv araştırmanız da olumlu sonuçlanır ve sözleşmeli memur olursunuz diye düşünüyorum. Ailenizdeki fertlerin hükümlü olması sizi etkilemez diyorum.
Konuyla ilgili cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim. Sicil kaydımı tekrar incelediğimde iki madde var.
Birisi : 11A20G H. Bilmem ne numaralar vs var
İkinici ise: Denetimli serbestlik yazıyor. İkisinin de tarihleri aynı tarih.
Bunlar dan ibaret inşallah sorun teşkil etmez.
Değerli hukukçu abiler , bir de güvenlik soruşturması sırasında oturduğumuz muhite gelip hakkımızda sorular soruyorlarmış. Sicilimizin temiz olmasına rağmen , oldu ya birisi hakkımızda olumsuz birşey söylerse soruşturmamız olumsuz mu çıkacak ?
Hem arkadaşın hemde benim konuya açıklık getirirseniz sevinirim.
Sayın Engin Bey ve Sayın Çopanoğlu ,
İnfaz ve Koruma Memurluğunu kazanan bir arkadaşımın da size bir sorusu var.
Cevabını bilen kimseyi bulamadık.Arkadaşımın bakaya kalmaktan almış olduğu 1500 tl para cezası var.
Paranın 1200 lirasını ödemiş 300 lirası kalmış.Bu ceza sicil kaydında da çıkmış. Bu durum güvenlik soruşturmasını
olumsuz etkiler mi ? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Bakaya kalmaktan ve çevreden sorulan kişilerin olumsuz beyanlarından güvenlik soruşturmasının olumsuz etkileneceğine inanmıyorum.
iyi çalışmalar AV.ENGİN OĞUZ
Ben üniversite öğrencisiyim
72 karton(720 paket) iki çeşit gümrük kaçağı sigarayla yakalandım..daha önce herhangi bi sabıkam bulunmamaktadır.olası bi para cezası gelen bu para cezası benim memur olmama engel olur mu
çok sıkıntıdayım bi cevap verirseniz çook sevinirim teşekkür ederim.
Memur olmanıza engel olmaz.
Ben 2007 yılında darptan dolayı 1 yıl 3 ay tecilli hapis cezası aldım. Ancak halen temyizde temyiz süresi temyizden döndüğünde mi yoksa 2007 yılında mı başlar?
İkinci bir sorum da, 2007 yılında bu cezayı aldığımda o günün kanunlarına göre memurluğa engel değilken 2008 yılındaki değişiklikle (1 yıl ve üzeri kasten işlenen suçlar) memuriyete engel teşkil eder oldu. Benim durumum 2007 yılındaki kanunlara göre değerlendirilebilir mi yoksa yeni kanun mu geçerli olur? Cevaplarsanız sevinirim, iyi günler.
Yukarıdaki mesajımda bir yanlışlık olmuş temyiz süresi değil tecil süresi olacak.
Tecil süresi karar kesinleşince başlar. Kazanılmış hakların korunması gerekir ayrıca kanunlar geriye yürümez memur olmanıza mani olmayacağını sanıyorum.
Engin Bey ilgilenip cevap yazdığınız için öncelikle teşekkür ederim. 2008'de değişen yasa da "kasten işlenen 1 yıl ve üzeri hapis cezaları" ibaresi beni bu konuda olumsuz yönde düşünmeye itti. Ayrıca bir de 2008'den önceki yasa da "tecilli hapis cezaları hariç" ibaresi bu yasa da yer almadığı için tedirgin oldum. Yani yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmama rağmen böyle adaletsiz bir uygulamayla karşı karşıya kalmak ben de hayal kırıklığı yaratacak. Umuyorum "adli sicil yasası" meclis toplandığında ilk gündeme gelen konulardan biri olur ve daha adaletli bir hale getirilir. Zaten en az cezalar neredeyse 1 yıldan başlıyor. Bu yüzden 1 yıl ve üzeri değil de 2 yıl ya da "3 yıl ve üzeri hapis cezaları" gibi bir yenilemeyle kanun daha insani ve adaletli bir hale getirilecektir. Devletten beklentilerimiz bu yönde.
Ayrıca benim durumum da olup da mağdur olanlardan çok önemli bir ricam var. Lütfen bu konuda Cumhurbaşkanlğı ve Başbakanlık(BİMER)'ın internet sitelerine girip "adli sicil yasasında" olumlu yönde değişiklik yapılmasına yönelik e-mail yollayın. İnanin faydası olacaktır. Sadece mağdur durumda olanlara değil değerli avukatlarımıza da bu konuda yardımcı olmaları için çağrıda bulunuyorum. Lütfen bu sese kulak verin.
Sayın Av.Engin Oğuz 1993 yılında 2 yıllık cezamın 9 buçuk ayını çektikten sonra infaz kurumundan çıktım.2 yıl önce adli sicil kaydımı sildirdim.Fakat adli sicil arşiv kaydım sorgulama belgemde çıkmakta.Suçum yönünden araştırdım atanmama engel bir durum yok.Fakat ceza süremin 2 yıl olması memuriyete engel olur mu ?Cevaplarsanız iyi bir örnek olacaktır.Şimdiden teşekkür ederim.
hocam iyi günler hocam benım bır sıkıntım var ve neyapacagımı bilemıorum yardımcı olursanız cok sevınırım ben 2002 yılında 2. el cep telefonu satıordum ve kaçak mal satmaktan tutuklandım 1 gun nezarette kaldım ertesı gun nobetcı mahkemeye cıkarıldım ve öglene dogru serbest bırakıldım ben o olayın orda kapandıgımı sanıordum 2004 yılında bır kımlık kontrolunde arandıgım ıcın goz altına alındım sebebı o cep tlf olayından oturu 120 tl para cezasına cartırılmısım abım ocezayı yatırdı aynı serbet kaldım sonra 2005 yılında ben bı kamu kurulusunda işci olarak işe başladım ve bu ceza 2005 yılında adlı sicil kaydımda yoktu 2007 yılında ehlıyet ıcın adlı sicil kaydı cıkardıgımda sicil kaydımda o ceptelefonu olayı ışlenmışti ve adli sicil kaydı ve arşiv kaydı vardır die ibare cıktı 2010 yılında adli scil kaydını sılmek ıcın başvuruda bulundum ve olayın ustunden 5 yıl gectigi icin adli sicil kaydım silindi ama arşiv kaydı hala duruyor şimdi benım asıl sıkıntım bizim işyeri özelleşti ve bizleri 4-c kapsamında saglık bakanlıgına atadılar orda işe başladım ama işe başlarken adli sicil kaydı istemediler şimdi 4-c lılerın kadroya alma durumu var kadroya gectgım zaman benden adlisicil kaydı isteyecekelr ve bu benim uykularımı kacırıor adlı sicil kaydımdakı bu durum 657 ye gecmeme engelmii
biraz uzun oldu ama kusura bakmayın şimdiden hakkınızı helal edin..
Bence durumunuzu acilen konunun uzmanı bir avukatla görüşün. Ya da Devlet Personel Başkanlığı'na telefon açıp isim vermeden durumu sorabilirsiniz? Umarım sıkıntı yaratmaz.