Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Memurların harcırah ödemelerine ilişkin 4 yıldır süren sorun çözüldü!
Danıştay 2'nci Dairesi, dört yıldan beri devam eden kamu çalışanlarının harcırah ödenmesine ilişkin bilmeceyi çözdü. Karara göre, 1 Ocak 2002 ile 22 Temmuz 2003 tarihleri arasında ilk defa veya yeniden göreve alınan kamu personeli ile 1 Ocak 2002 ve 27 Nisan 2005 tarihleri arasında kendi yazılı talepleri nedeniyle tayin olan kamu personeline harcırah ödenebilecek.
Anayasa Mahkemesi, yurt içinde veya yurtdışındaki bir göreve kendi istekleriyle atanmaları halinde devlet memurlarına harcırah ödenmeyeceğini öngören yasa hükmünü Anayasa'nın "eşitlik" ilkesine aykırı bularak iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından idare mahkemelerinin verdiği kararların temyiz incelemesini yapan Danıştay 2'nci Dairesi, 23 Aralık 2005 tarihinde verdiği kararla dört yıldan beri devam eden harcırah sorununa açıklık getirdi.
Kararın gerekçesinde, 1 Ocak 2002 ile 27 Nisan 2005 tarihleri arasında yürürlükte bulunan ve ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ve naklen ataması yapılanlar ile başka yerlerde sürekli veya geçici olarak görevlendirilenlerden harcırah talep etmediklerine ilişkin yazılı beyanda bulunanlara harcırah ödenmemesini amaçlayan yasaların Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği anımsatıldı.
Danıştay'ın kararında; harcırah konusuna ilişkin olarak Anayasa yürütülen yargısal süreç ve Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararlardaki hukuksal vurgular göz önünde bulundurulduğunda ve de sosyal hukuk devleti ilkesi boyutunda düşünüldüğünde, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren kamu personeline ilişkin olarak gerçekleştirilen yönetsel tasarruflardan kaynaklanan harcırah ödemelerinin gerçekleştirilmesinin idareler açısından bir zorunluluk olduğu ve en önemlisi anılan tarihten sonra oluşan ve kamu personeli açısından belirsizlikler içeren bir hukuksal ortamda harcırahını alamayanların, bu belirsizlik ortamının yargısal süreç sonrasında hukuksal aydınlığa kavuştuğuna işaret edildi. Karara göre, ilgililerin yasanın öngördüğü işlemin yapılması için her zaman idareye başvurmaları ve isteklerinin reddedilmesi durumunda 60 günlük süre içinde idari yargıya dava açabilecekler.
Karar ne anlama geliyor?
Karara göre, 1 Ocak 2002 ve 22 Temmuz 2003 tarihleri arasında ilk defa veya yeniden göreve alınan kamu personeline, 1 Ocak 2002 ve 27 Nisan 2005 tarihleri arasında kendi yazılı talepleri nedeniyle tayin olan kamu personeline de harcırah ödenebilecek. Bu durumda olan kamu personelinin harcırah alabilmesi için öncelikle kurumlarına yazılı olarak talepte bulunmaları gerekiyor. Taleplerinin reddedilmesi durumunda kamu çalışanları İdare Mahkemelerine dava açabilecekler.
Alıntı : Hürriyet
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Sayın Av. Dilek Kuzulu YÜKSEL bir sorum olcak:
11/09/2002 tarihli kararname ile Ağrı iline sınıf öğretmeni olarak atandım.(İlk Atama) 18/09/2002 tarihinde de göreve başladım. İlk atama kararnamemi buldum. Acaba idare mahkemesine dava açsam yolluğumu alabilir miyim?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler....
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
15 Şubat 2007 atamalarında sözleşmeli olarak göreve başladım... yolluk alabilir miyim? bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim..
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Sn. Avukat Dilek hn.Ben 2002 yılı 9,ncu ayında karama emniyet md,de teknisyen yardımcısı olarak(yardıımcı hizmetler sınıfı)göreve başladım.bu göreve sosyal hizmetler yetiştirme yurtlarında kalan 2828 sayılı kanun kapsamında sınavla işe girdim.Size birkaç sorum olacak. Soru-1- benim shçe 'lerin ve kps ataması ile göreve başlayan teknisyen yardımcılarının harcırah hakkı varmı.Soru-2-devletin vermiş olduğu giyim istihakları bize kumaş olarak verilmekte,bunun için bizim dikiş ücreti hakkımız varmı. (bizim gibi kumaş alan memurlara< sivil polis> dikiş ücreti ödendiği söylendi mutemede sorduğumda bize verilmediğini söyledi. Eger bu konularla ilgili olarak hakkımız var ise ne yapmamız gerekli.Benim zaman aşımı sürem 2007 9 ayda doluyor.Bana bu konuda ivedi bir cevap yazarsanız çok memnun olurum.Bu konuda toplu dava açılabilrmi.Yardımlarınızı bekliyorum.Bu konuda memurlar netteyayınlana bazı olumlu böl.idare mahkeme kararlarıvar ancak beni tatmin etmedi. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
selamlar.
ben Kocaeli Körfez ilçesinde öğretmen iken iliçi isteğe bağlı yer değiştirmede zorunlu hizmetimi yapmak üzere gebzeye atandım. Körfez İlçesi kararnamemde yolluk durumu kısmında hiç bir şey yazmadığı için yolluk ödemeyi reddetti. ama il merkezi ve diğer ilçelerden tayin olanlar hatta gebzeden körfez ilçeye tayin olanlar aynı kararname olmasına rağmen yolluklarını aldılar. şu durumda benim ne yapmam gerekiyor. şimdiden teşekkürler.
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Slm.Ben avukat hanımlara bir sorum var..
Ben 14 09 2005 te ilk defa atandım mta ankara ya.Bu atamamdan doğan nakil harcırahımı ve yolluğumu almadım.(muhasebe ve personele sözlü başvurumda açıktan atamalara verilmediği söylendi bu yüzden yazılı başvuru yapmadım.)
14 06 2007 de aynı kurumun konya bölge müdürlüğüne kendi isteğimle atandım.Bu atanmada benden atama dilekçeme harcırahsız ve yolluksuz yazmamı istediler.(nedeninde tayinim gerçekleşmiyeceğini söyledi personel dairesi) Tayinim yapıldı ve göreve başladım ancak bölgede çalışan arkadaşlarımda aynı yazıyı yazmalarına rağmen almışlar harcırahlarını 31 12 2006 tarihine kadar olanlar.Sıkıntım bu..
Ben memurlar nette geçenlerde idare mahkemelerine dava açıpta kazananların olduğunu ve bunların dava dilekçerini yayınladığını gördüm.Ben nasıl bir yol izlemeliyim.Mahkeme açamak için ne yapmalıyım ve açabilirmiyim.Memuriyetimi etkileyen bir şey olur mu.Kurumumla hukuki bir problem yaşarmıyım.Bu konu üzerine söylenen çok şey var yetkili kişi ve hukuku iyi bilen sizlerden yardım bekliyorum saygılar....
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Kurumunuza yazılı olarak başvuruda bulunun. Kurumdan cevap gelince avukatınız aracılığıyla idare mahkemesinde dava açın. Dava açmanız sebebiyle kurumla problem yaşamanız söz konusu değildir.
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
''1 Ocak 2002 ve 22 Temmuz 2003 tarihleri arasında ilk defa veya yeniden göreve alınan kamu personeline, 1 Ocak 2002 ve 27 Nisan 2005 tarihleri arasında kendi yazılı talepleri nedeniyle tayin olan kamu personeline de harcırah ödenebilecek''
Neden 1 Ocak 2002 ve 22 Temmuz 2003 tarihleri arası ilk atamalar için bu kanun çıkarılmış,onu anlamadım.Bu tarihlerin dışındaki ilk atamalara haksızlık olmuyormu?
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Avukat hanım;
2007 nin ocak ayı ve 2008 in şubat ayında olmak üzere iki sefer ilçeye altı ay süreyle geçici olarak görevlendirildim.Her ikisinde de yolluk almayacağıma dair beyanımı aldılar.Şu anda talep etsem zamanaşımı sözkonusu olur mu?Bilgi verirseniz çok mutlu olurum.Şimdiden teşekkür ederim.
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=36956
İlk sorduğunuzda cevap verilmiş,lütfen tekrar yapmayınız.
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Ozellestırme sonucu devlet personele bıldırılen daha sonra baskasehıre ataması yapılan memur harcırah kanununa gore harcırahını gıttıgı kurumdan mı alır.
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Benim bildiğim,benim zamanımda Harcırah Kanunu "Harcırah peşin ödenir,miktarı belirsizse yeteri kadar avans verilir" diyordu.Yoksa bu madde değişti de milletin haberi mi yok.İlgili kanuna bir bakıverin.
İyi günler...
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Açıktan atama ile 24 nisan 2002 tarihinde göreve başladım ve harcırah almadım.Aradan 6.5 yıl geçmesine rağmen hala ilk defa atandığım zamandaki harcırahı alabilirmiyim?Nasıl bir yol izlemem gerekir?
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Merhaba. Ben mecburi hizmet ile ataması yapılmış bir doktorum. Üniversite mezunu olduğum için, üniversite ile ilişkim kesildikten sonra uzman olarak bir devlet hastanesine atamam yapıldı ve şu anda çalışıyorum. Ben yol harcırahımı alamadım. Bana denilen gerekçede üniversite hastanesi ile ilişkim kesildiği için ve devlet memuru olduğum için yolluk parası alamayacağım söylendi. Benim gibi aynı durumda ataması başka illere yapılan arkadaşlarım ise yolluk ücretlerini aldılar. Benden 1 sene sonra benm çalıştığım hastaneye ataması yapılan başka arkadaşlar ise üniversiteden direkt (ilişki kesilmeden) geldikleri söylenerek yolluk parası aldılar. Benim de yolluk parası almam gerekmez mi?. Devlet başka hastanede benim durumumda olana para verirken ben neden hakkımı alamıyorum.
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
Sayın avukat hanım 2004 haziran ayında Niğde Polis okulundan mezun olarak İstanbul Emn.ne atandım Bu burumda harcirah alabilmem mümkün mü?Şimdiden teşk. ederim
Re: Memurun harcırah sorunu çözüldü!
c) Diğer ülkeler ve özel sektör uygulamalarında da bulunmaması ve gelişen sosyal ve ekonomik koşullar nedeniyle ilk defa veya yeniden yapılan atamalar için harcırah verilmesine ihtiyaç kalmadığından, Harcırah Kanununun ilgili maddelerinde bu amaca yönelik değişiklikler yapılmaktadır.
-----------
Yukarıdaki bölüm Harcırah Kanunu'nda da değişiklik yapan 4969 sayılı kanunun 1. maddesinin gerekçesinden alınmıştır.Önceki metin "İlk defa" atananlar ibaresi taşırken,değişiklikten sonra bu kaldırılmıştır.
Şöyle ki: İlk mezun olup göreve başladığım 1969 da; mezun olduğum okuldan, yüksek okulu bitirip ikinci defa göreve başladığım 1972 de ise; ikâmet yerinden görev yerine kadar yolluk almıştım.
Türkçesi: "Şimdi mümkün değil."
İyi günler...