Tüketici hakem heyeti karar sonrası
29.01.2010 tarihinde diyarbakır thh şikayette bulundum. mağazadan aldığım ürünü arızalanıp servise verdiğimi ve 30 iş günü geçmesine rağmen elime ulaşmadığını belirttim. 22 temmuzda karar çıktı ve dava red edildi. savunmaya göre tarihlerde sahtecilik yapılmıştı mağaza avukatı tarafından. bende itiraz ettim. dava lehime bir kararla sonuçlandı. karar 5 ay önce çıkmasına rağmen hala elime ulaşabilmiş değil. geçenlerde bana bir evrak verdiler. üzerinde hiç bir üyenin imzası yok ama aslı gibidir deyip yazı işleri müdürüne imzalattılar. bende mağazaya gittim kağıdı onlara teslim ettim. adamlar bana bu kağıtta hiö bir üyenin imzası olmadığını ve bu kağıdın geçerliliğinin olmadığını söylediler. şimdi ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.yardımcı olursanız sevinirim. saygılar.
Cevap: Tüketici hekem heyeti karar sonras
Yazdıklarınızdan konuyu anlamak mümkün değil. Tüketici sorunları hakem heyetine başvuru yaptınız ve heyet başvurunuzu ret etti.
Sonra Tüketici Mahkemesine itiraz ettiniz ve itirazınız kabul edildi.
Karar elinize ulaşmadığı için mahkeme kalemine gidip bir suretini elden aldınız ve aslı gibidir diye onaylattınız doğru mudur?
Ne kadar sağlıklı bilgi verirseniz o kadar yanıt alırsınız.
evet dedikleriniz doğru olduğuna göre demek ki anlaşılmış yazdıklarım. demek istediğim kararın bi kopyası karşı tarafa gönderilecek mi yoksa gönderilmeyecek mi? mağaza müdürü bana thh'nin kendilerine kararı bildirmeleri gerektiğini söyledi. aksi takdirde ödeme yapmayacaklarını belirtti.
Hayır verdiğiniz yanıt ile doğru anlatmamış oluyorsunuz ve konu hala tamamen anlaşılmaz durumda.
TSHH kararı zaten aleyhinize imiş siz Tüketici mahkemesine itiraz etmişsiniz sonra tekrar dönüp neden TSHH kararını anlatıyorsunuz?
TSHH kararından sonra mahkemeye gitmediniz mi?
Mahkemeye gittiniz ise karşı taraf veya vekili duruşmaya katılmadı mı?
İlk sorunuzda hiçbir üyenin imzası yok diyorsunuz.
Üye Tüketici Sorunları hakem heyetinde olur.
Tüketici Mahkemesinde zaten sadece 1 adet hakim olur.
Şİmdi siz doğru mu anlatmış oluyorsunuz yoksa biz bulmaca çözerek doğru şıkları mı arıyoruz.?
özür o zaman hocam olayı baştan anlatayım kfalarda soru işareti kalmasın.
- 16.11.2009 tarihinde taşınabilir harddisk aldım.fakat cihaz 9. gün bozuldu. o esnada araya 4 günlük kurban bayramı tatili girdiğinden dolayı cihazı aldıktan 13 gün sonra servise götürdüm. onlarda bana 10 günlük cihaz değişim hakkının dolduğunu söylediler ve cihazı servis göndereceklerini belirttiler.
-01.12.2009 tarihinde imzalı kağıt karşılığında cihazı servise teslim ettim. 30 iş günü geçmesine rağmen cihaz elime ulaşmayınca bende mağazayı tshh'ye şikayet ettim.
-ama nerden bileyim bu mevzuların bu kadar uzun sürdüğünü. tam 6 ay sonra karar çıktı. karar da istemim red edilmişti.
- karşı tarafın yaptığı savunmayı okuyunca tarihlerde oynama yapıldığını farkettim. bana verilen kağıtta cihazın 01.12.2009 tarihinde servise verildiği yazıyor ama mağaza avukatı savunmaya 07.12.2009 diye yazmış.
-bende bu nedenle tekrar itiraz ettim ve tarihlerde oynama olduğunu söyledim. bu yüzden ikinci defa heyete giren dosya benim lehime sonuçlandı.
-22.07.2010 tarihinde çıkan karar üyelerin yaz tatiline ayrılması nedeniyle bayram sonrasına bıraklıdı. bayramdan sonra tekrar aradım. bana karaın postaya verildiğini söylediler.
-en son 2 hafta önce onları aradım. kararın hala elime geçmediğini söyledim. oradaki çalışan bana karar yerine geçen bir kağıt verebileceğini söyledi. daha sonra karar metnini altında üyelerin imzası olmadan bana verdi. ama karar metninde "Aslı gibidir." ibaresi yer alıyor ve yazı işleri müdürünün imzası var.
-bende bu kağıdı mağaza götürdüm .bana biz buna bakalım gerekli itirazı yapacaz sonra sana döneriz dediler. 15 gün sonra mağazaya gittim. bana elimdeki kararın hiö bir geçerliliğinin olmadığını söylediler. üstelik kararın bi kopyasının onlara gönderilmesi gerektiğini belirttiler.
şimdi şu sorulara cevap verirseniz sevinirim:
-kararın kopyasını tshh karşı tarafa göndermek zorunda mı yoksa ben mi onlara teslim edeceğim.
-1 yıldır dava etmeme rağmen kararın elime ulaşmaması tshh yi şikayet etmeme yeterli mi?
- onların karara itiraz ettiği bana bildirilecek mi. itiraz ettikleri takdrde dava daha ne kadar uzar?
saygılarımla umarım bu defa anlatabilmişimdir...
Sayın Azadamet sizin olayınız maalesef yasa hükümlerine açıkça aykırı. TSHH bir karar verdikten sonra bu karara itiraz edebileceğiniz merci sadece tüketici mahkemesidir. BU 4077 sayılı yasanın 22. maddesinin açık hükmüdür. Yani sizin talebiniz ret edilip bir karar verildikten sonra yapacağınız tek şey 15 gün içinde Görevli Tüketici Mahkemesine itiraz etmektir.
Siz itirazınızı da TSHH ne yaptığınızı ve bu defa lehinize karar aldıklarını iddia ediyorsunuz. Bu hukuken mümkün değildir.
sayın phantom of law
aslında ben itiraz etmedim olaya sadece savunmayı okurken tarihlerde oynama yapıldığını belirttim. hemen oradaki çalışana durumu izah ettim. çalışan da bana durumu kaymakam beye bildireceğini eğer kabul ederlerse dosyayı yeniden görüşebileceklerini söyledi.
dosya ikinci kez görüşüldüğü esnada karar metni yazılmamıştı. yani sadece ortada alınmış bir karar var ama resmi olarak imzalanmamış. yoksa heyette avukatta yer alıyor bildiğim kadarıyla . aksi bir durum olsa o itiraz eder bu dava tüketici mahkemesine gönderilsin derdi.
-benim asıl öğrenmek istediğim bu karar metni karşı tarafa da gönderiliyor mu yoksa ben mi onlara bildirecem. yani posta yolu ile onlara da bildirilecek mi?
Hiç bu kadar uğraşmanıza dahi gerek yok. Karar lehinize çıktıysa ilamlı icra takibine başvurabilirsiniz. Öncelikle firmayı arayın ve kararın lehinize çıktığını belirtin. Gerekirse kararın bir örneğini kendilerine taahhütlü mektupla gönderin. baktınız ödemiyorlar avukatınızla görüşüp icra takibi yapabilirsiniz.
Bu yöntemi kullanırsanız muhtemelen paranızı ödeyeceklerdir. Büyük firmalar genelde icra takibiyle isimlerinin pek anılmalarını istemezler. Ayrıca internette yeralan sikayetvar.com gibi sitelere şikayet edeceğinizi söyleyin. Prestij kaybı yaşamamak için yine paranızı ödeyebilirler.
Ben bu yöntemi kullanarak 222 TL mi paşa paşa ödettim. Sizde deneyin.
Sayın Alper Kulcu
İlam hükmünde bir TSHH kararı ortda olsa dediğiniz doğru. Ancak sanırım konuyu en baştan okumadınız. Arkadaşımız 22 Temmuzda TSHH karar verdi ve ret ettiler.
Ben sonra itiraz ettim heyet ikinci defa karar aldı diyor.
Siz böyle bir durumu daha önce duydunuz mu? TSHH bir karar aldıktan sonra bu kararı geriye dönüp ikinci bir karar ile değiştirebilir mi?
Böyle bir olay var ise karşı taraf Tüketici Mahkemesine başvuru yaptığında ikinci karar iptal edilecektir.
Böyle bir durumda ikinci karar yok hükmünde değil midir?
Yok hükmünde olan bir kararı infaz ederseniz tüketici daha çok mağdur olmaz mı?
Üstelik karşı taraf Tüketici Mahkemesine gittiğinde sonucu belli olan karar nedeni ile Tüketici karşı vekalet ücreti ödemeyecek mi?
Harici hard disk fiyatları malumunuz. Tüketiciye yüklenecek karşı vekalet ücreti 500 Tl iken neden tüketicinin mağdur olmasına göz yumalım.
Yanıt yazmadan bu nedenle özellikle soru sorup açıklama istiyorum.
Konu tam olarak anlaşılsın ki tüketiciye sözde yardım ederken bu insanı yok yere mağdur etmeyelim diyorum.
Şikayetçi red kararına karşı itiraz etmiş ancak bunu edeceği merci hakem heyeti değil de Tüketici mahkemesi olmalıydı. Yaptığı doğru gibi görünsede yanlış merciye başvurmuş.
Normal olan kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde şikayetçinin Tüketici Mahkemesine başvurup tarihe itiraz etmesiydi.
Bu şekliyle hukuka aykırı bir karar alınmış.
sayın arkadaşlar
-evet dediğiniz gibi 22 temmuzda tshh de yapılan toplantı sonucu dava red edildi. bende 23 temmuzda davanın akıbetini öğrenmek için tshh ye gittim.
-bana istemimin red edildiğini söylediler. bende onlardan karşı tarafın yazdığı savunmaya bakmak istediğimi söyledim. saolsun oradaki çalışan yardımcı oldu. savunmaya baktığımda tarihlerde 7 günlük oynama olduğunu gördüm ve oradaki çalışana bu durumu ilettim.
- çalışan bana heyet üyelerinin tatile çıktığını ve 15 gün sonra ilk toplantının yapılacağını belirtti. ayrıca karar henüz resmi olarak imzalanmadığı için dosyayı tekrar heyete bildireceğini belirtti.
-ramazan bayramından sonra tshh ye gittim. bana istemimin kabul edildiğini belirttiler. kararın hazırlanıp imzalandıktan sonra postaya verileceğini belirttiler.
-aradan 3 ay geçmesine rağmen karar hala elime ulaşabilmiş değil. bende tshh yi aradım ve kararın hala elime ulaşmadığını belirttim. oradaki çalışanda bana karar metninin bi benzerini verdi. ama metinde hiç bir üyenin imzası yoktu. bu durum sorun olur mu dedim? hayır olmaz çünkü üzerinde "aslı gibidir." ibaresi yer alıyor dedi.
-bende bu kağıdı karşı tarafa elden teslim ettim. bir örneğini onlara verdim ve teslim ettiğime dair kağıt aldım. ardan 15 gün geçti ve mağazaya gittim.
- mağaza müdürü bana elimdeki kağıdın hiç bir geçerliliğinin olmadığını belirtti. gerekçe olarakta hiç bir üyenin imzasının olmamasıydı.
-bende üzerinde "aslı gibidir." yazdığını ve yazı işleri müdürünün imzasının olduğunu söyledim ama adam kabul etmedi.
bu durumda elimdeki kağıdın geçerliliği var mı?
kararın onlara posta yoluyla mı ulaşması mı lazım yoksa ben elden bildirsem yeterli mi?
Merhaba;
2009 Aralık ayında İphone 3GS marka telefonu 1.752,01 TL fatura bedeli ile Turkcell'den aldım. Cihazın arka kapağında şarj ve kulaklık girişinde çatlak meydana geldi. Servise gönderdim ve benden 495 TL kapak değişim ücreti istendi. Nette yaptığım araştırma da birçok tüketicinin bu sorun ile karşılaştığı ve cihaz değişiminin bazılarına yapıldığını gördüm. Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulundum ve karar para iadesi olarak çıktı. 18.05.2011 tarihinde firmaya tebligat yapılmış fakat onlar herhangi bir işlem yapmamışlar. Ben cihazı aldığım firmayı şikayet etmiştim ama onlar bana biz ürünü Genpa'ya göndereceğiz dedi. Bende şikayet edilen taraf sizsiniz dedim ama bir cevap alamadım. Bana THH kararının belli bir miktar ile sınırlı olduğunu söyledi. Ama forumda okuduğum kadarıyla ilamsız icra takibi başlatabiliyorum sanırım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. 6 aydır bir telefon ile uğraşıyorum. Şimdiden teşekkürler . . .
İyi çalışmalar . . .
Arkadaşlar bende mal ve hizmet satın alamadım tüketeci hakem heyetine başvurdum..heyet tutarın tüketiciye iadesine karar verdi firma daha sonra tüketeci mahkemesine itiraz etti..çünkü bana dava kağıdı geldi dava asliye mahkemesinde görülecek benim kağıtta davalı olarak ismim geçiyor...Benim sormak istediğim şu ben bu mahkemeye ve davaya gitmek istemiyorum çünkü bu tutarları bana banka kredi kartıma iade etmiş yani mahkemeye gitmesem ne olur..benim firmadan alacağım kalmamış durumda oluyor yani bi yol gösterin ne yapsamda bu mahkeme bitse birde karşı tarafın Avukatlık ücretini falan ödememek için ne yapmalıyım.
Merhaba,
ahmet2677 rumuzlu üyenin sorusunu cevaplıyorum:
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti nezdinde şikayet konusu ettiğiniz uygulama düzeltildi ve herhangi bir çekince olmadan talep ettiğiniz tutar size iade edildi ise, yine de duruşmaya katılmalı ve bu konu da dahil olmak üzere savunmanızı yapmalısınız. Siz davalı konumunda iseniz ve dava dilekçesi size tebliğ edilmişse, bundan sonra duruşmalara katılmasanız bile dava yokluğunuzda görülür ve karara bağlanır. Duruşmalara katılmamakla siz kendi savunma hakkınızı kısıtlamış olursunuz. Saygılarımla,
Hakem heyetine verdigim sikayete uretici firma savunma vermediler ancak buna ragmen itirazda bulunacaklarini soyluyorlar bu neticede sonucumu bekliyeyimmi yoksa icra yoluyla parami tahsismi etmeliyim.