Kadın kıyafetleri giyerek yolda dolaşmak
07/12/2010 tarihinde yani dün gece evimden çıktım ve yolda yürüyordum. Taksiye binip beyoğluna kulube gitmek için yolda yürürken hiç kimseyle bir işim olmamasına ve bir askıntılık, sarkıntılık, rahatsızlık verici hal ve davranışta bulunmadığım halde polisler tarafından durdurulup karakola goturuldum ve lira para cezası kestiler. Bayan kıyafetleri giyip yolda dolaşmak suçmu. Sonuçda bu tarz eğilimimden dolayı askerlikten muaf raporu aldım ve her zamanda kadın kıyafetleriyle dolaşmıyorum. Ayrıca fuhuş filanda yapmıyorum. Bu konuda yasal haklarım nelerdir?
Eşcinselim ve bayan kıyafetleri giymek suçmu
07/12/2010 tarihinde yani dün gece evimden çıktım ve yolda yürüyordum. Taksiye binip beyoğluna kulube gitmek için yolda yürürken hiç kimseyle bir işim olmamasına ve bir askıntılık, sarkıntılık, rahatsızlık verici hal ve davranışta bulunmadığım halde polisler tarafından durdurulup karakola goturuldum ve lira para cezası kestiler. Bayan kıyafetleri giyip yolda dolaşmak suçmu. Sonuçda bu tarz eğilimimden dolayı askerlikten muaf raporu aldım ve her zamanda kadın kıyafetleriyle dolaşmıyorum. Ayrıca fuhuş filanda yapmıyorum. Bu konuda yasal haklarım nelerdir?
Cevap: eşcinsellik hakkında
Açamazsınız. AİHM si gereğince açamazsınız. AİHM sözleşmesinin temeli ''iç hukuk yollarının bitmesi'' ile başlar.
Cevap: Eşcinselim ve bayan kıyafetleri giymek suçmu
Para cezasını hangi kanun ve maddeye istinaden kesmişler?
Cevap: Kadın kıyafetleri giyerek yolda dolaşmak
Para cezasının dayanağı olarak ne gösterildi?
Şu polislerle çatışmaya giren kişi siz misiniz yoksa?
Sayın Üyemiz,
Farklı alanlarda açtığınız konular birleştirilmiştir. Lütfen konuyu tek başlık altından takip ediniz.
Evet son kezde ben birleştirdim bir daha birleştirmem.
Ben birleştirmedim, direkt sildim. :)
Yolda herhangi birine bir sataşmam olmadı. Kimseye laf atmadım. İnsanları rahatsız edici bir davranışım yoktu. Alkollu filanda değildim. Tek derdim Beyoğluna kulube gitmek için taksi bulmaktı. Ekip arabası durdu kimliğimi aldılar ve beni karakola goturduler. Dışarıda beklettiler. Hava karanlıktı zaten okumama fırsat vermeden ifade olması lazım imzalattılar sonraidari yaptırım karar tutanağı diye bir kağıt verdiler ve bu kağıtta adıma kesilmiş 140 lira para cezası var. Kabahadin çeşidi 32. madde ihlal edilen kanun/ karar sayısı 5326 yazıyor. Bana hiç bir açıklamada bulunmadılar. Ve polislere karşı herhangi bir karşı koymam olmadı. Ben fuhuşda yapmıyorum. Sadece Kadıköyden, Beyoğluna geçmek için rıhtımda yürüyordum. Ve taksi arıyordum. Dediğim gibi çok aşırı psikolojim bozuldu. Dunden beri uyuyamadım. Bu yüzden bir kaç yere yazdım. Özür diliyorum. Napacağımı bilmiyorum. Çok kırgınım. Sonuçta içimden gelen hislerim bu şekilde.
Hayır hiç bir polis memuru ile çatışmaya girmedim. Zaten bu sadece o güne özel bir halimdi. İçimden geldiği gibi giyinip eğlenmekti. Hatta rica ettim bir ekip arabası sefere çıkıyordu beni taksilerin olguğu yere kadar bıraktılarda.
Geçen gün kadın kıyafetleri giyen bir adam silahlı çatışmaya girdi ortalığa dehşet saçtı siz de biraz hoş görülü olun hemcinsleriniz bazen böyle yaramazlıklar yapıyorlar işte :) Bu münferit olay canınızı sıkmasın.
İyi ama normal diye tabir edilen bir birey birine ateş açsa diğer insanlarada zanlı gözüylemi bakmamız gerekiyor. Kendini bilmez birisi bu şekilde davrandı diye benim kabahatim neydi. İnternettede araştırmalar yaptım genelde bu şekilde cezalar kesiliyormuş. Ama ben ne fuhuş için bir yerde bekliyordum, ne de bir şekilde müşteri bulmak için bir girişimim söz konusu değildi. Zaten dediğim gibi ben fuhuş yapmıyorum. Kaldı ki şuan ki yasalara görede bireysel fuhuş ve zina suç değilmiş. Ayrıca yasada herhangi bir konusu geçmeyen olgu için ceza verilmesi ne derece mantıklı. Sonuçta bu ülkede kılık kıyafet özgürlüğü olduğunu biliyorum. Her etek giyen bayana ceza kesmek nasıl mantıksızsa, ruhu bu şekilde hayat bulan birininde istediği gibi giyinme hakkına sahip olduğunu düşünüyorum. Bu konuda şimdi benim ne yapmam gerekiyor. Nereye müracaat edip bu durumu düzeltmem gerekiyor. Ayrıca manevi tazminat talebim olabilir mi bu yaşadığım utanc dolu olay için?
Öncelikle 15 gün içerisinde cezanın yanlış olduğuna dair dava açmanız gerekli bilahare bu dava sonucuna göre hareket tarzınız belirlenir.
Benim adres kaydım Giresun/Merkezde. Ve ben bir buçuk aydır İstanbulda ikamet etmekteyim sağlık sorunlarım nedeniyle. Zaten hem benim hem ailemin maddi durumu yetersiz olduğu için ve bu olayın ailem tarafından bilinmesini istemediğim için İstanbulda barodan adli yardımda bulunsam kabul olurmu? Açacağım davanın masraflarını nasıl karşılayacağım? Benim kişisel hak ve özgürlüğüme müdahelede bulunuluyor ve kısıtlanıyor sebebsiz yere, birde bu sorunu aşmam için maddi külfete yada boşuna vakit kaybı olucak işlerle uğraşmama neden olucak. Belki maddi yetersizliğim yüzünden dava açamayacağım, barodanda yardım talebim onaylanmazsa durduk yere kılık kıyafet özgürlüğü hakkım adeta gasp ediliyor ve birde ben suçlu çıkmış olacağım.
Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edeceksiniz masraflı bir iş değildir. İtirazınız kabul edilir cezanın iptaline karar verilirse İç işleri bakanlığı aleyhine manevi tazminat davası açabilirsiniz. Verilebilecek tazminat bir yemek parasından fazla olmaz eminim.
Barodan adli yardım talebinde bulunabilirsiniz ancak hem uzun sürer bu sürede itiraz haklarınız düşebilir
hem bu tür işlerde kabul edilmesi zayıf bir ihtimaldir.
Yarın ilk işim bunun ile ilgilenmek olucak ve gerekirse tv programlarına çıkıp bu durumu dile getiricem. Bir insanın haysiyeti ve şerefiyle oynamak ve yargılamak bu kadar kolay. Nasılsa hakkını almak için çekinir, korkar ve uğraşamaz en iyisi bu cezayı öder diye düşünülüyor. BDP ve ÖDP ile ayrıca LGBTT Derneğinede şahsen müracaat edip bu konuda yardım alıcam. Ne güzel bir ülkede yaşıyorum bir kere daha farkettim.
Ayrıca yazılan bir açıklamada
Kanun yoluna başvuru ücretli mi?
İdari yaptırım kararına karşı kanun yoluna başvurulması harca tabi değildir.
Kanun yoluna başvurudan kaynaklanan masraflar kime yüklenir?
Kanun yoluna başvuru dolayısıyla oluşan bütün masraflar ve vekâlet ücreti, başvurusu veya savunması reddedilen tarafça ödenir.
gibi bir anlatıma rastladım tezat bir konu yok mudur burda. Ayrıca çok merak ediyorum kültürümüzde, dinimizde, örf ve adetlerimizde bayanların pantolon ve gömlek giymesi yer almazken; bayanlara bu konuda kesilen ceza var mıdır?
Onlara yakışıyor belki de ondan ceza verilmiyor :)
Demek anayasada keyfiyet uygulaması var. Kaç yıl okudunuz ve kimbilir kaç kişinin avukatlığını yaptınız anayasayı ve yasayı çok iyi biliyorsunuz. Sizin bu cevabınızıda açacağım davada delil olarak göstericem.