-
Facebook iletileri ve msn mesajları
izmirden sevgiler saygılar!
sorunum şu: 2008 yılından beri ayrı olduğum eşime boşanma davası açtım. ve eminim ki bu 2,5 senede boş durmamıştır. msn,facebook,cep telefonu dökümanlarını istiyorum. evliliğimiz çok kısa sürdü,evlilik boyunca herhangi birşey çıkacağını sanmıyorum ama ayrılık döneminde eminim birşeyler yakalarım. bu arada ayrılır ayrılmaz eşim bana dava açtı 1 yıl kadar sürdü ve hakim kusurlu taraf olarak onu gösterip reddetti davayı. yani ayrılığımız ve birdaha biraraya gelmeyeceğimiz,iki tarafında boşanmak istemesi mahkemece kanıtlandı. şuan kararsızım belki döküman istemlerim boşa olucak.
döküman isterken nelere dikkat etmek lazım ve her aklına gelen isteyebilir mi? bunları merak ettim.
-
Cevap: facebook iletileri ve msn mesajları
Sevgili Oya Hanım;
Evliliğiniz zaten kısa sürmüş. Ayrılık zamanında olan şeyler diğer tarafın kusurudur. Ama bunu siz ispat etmekle yükümlüsünüz. Siz boşanıyorsunuz, devlet değil. Bu sebepten dolayı devlet hiçbir surette eşinizin facebook ve benzeri yerlerdeki mesajlarını, konuşmalarını talep edemez. Bu hukuki değildir. Ama siz ola ki ele geçirirseniz, bunu mahkemede ileri sürebilirsiniz.
Esenlikler.
-
Ben babamin MSN konuşmalarını cdye kaydettim ayrica kadınla babami uygunuz hallerdede gördüm ama avukat bunun bı suc degil kusur olduğunu söyledi ayrica babam konuşmaları ben yazmadım siz benim adıma yazdınız dedi ve bilgisayarın kasasını ırmaktan attığını söyledi konuşmaları ve resimleri gözükmesin diye. Telefonda da konuştuklarının haddi hesabı yok ama bunu nasıl cikartabiliriz ki ?
-
hayır anlayamamışsınız. elimde herhangi bir kanıt yok. sadece şu ayrılık sürecinde yani 2,5 sene içerisinde hayatına birileri girme olasılığı. belki birşeyler yakalarım diyorum. yani sormak istediğim facebook araştırılması yapılıyor mu? ayrıldığım kocamın mail adresini ve telefonunu biliyorum. ama eğer bir bayan varsa hayatında onun numarasını da yada mail adresini de öğrenmem mi gerekli? sadece ....@hotmail.com yada şu kullanıcıya ait facebook mesajları, 0532..... numaralı telefonun mesaj dökümanları nasıl alınıyor? yani sadece varsayımlarla,ortada şüphe yokken facebook araştırması telefon dökümanları yada msn görüşmeleri yapılabilir mi?
-
Siz eşinizin facesini yada mansını baska biriymiş gibi işletmeyi denemediniz mı belki esim herkesle boyle konuşuyor bakın gibi bisey olabilir mı :) birde konuya binayen normalde telefon ve MSN konuşmaları cikartiliyormu nasıl ispatlancakki
-
ben de bilmiyorum. çoğu iletilere kidemli üyeler,avukatlar cevap yazıyor. umarım bizide görürler busecim:)
-
İnşallah ama bence sen eşini baskasiymis ona ilgi duyuyormuş gibi islet ama bilgisayarina MSN plus gibi konuşmaları kaydedeceğin programları kurmayı unutma bence kendine bı kadın ilgi duyuyo die cogu erkek yem olur ama eşinizin bı sevgilisi varsa ve isletildigini anlarsa sizi tersleyebilir oyuzden siz niyetinizi hemen belli etmeyin :)
-
Evliliğiniz zaten kısa sürmüş ve ayrısınız neden hala eşinizin peşini bırakmıyorsunuz ve intikam peşindesiniz.Sizde eski eşinizde bundan sonra kendiniz için ne yapabilirsiniz ona bakın.
-
delil gösterdiğiniz şeyler mahkeme kanalı ile celp edilir.. örneğin telefon görüşmelerini mahkeme ilgili operatörden isteyebilir.. Ancak mail adresleri ,msn ve facebook fln bunları mahkeme kanalıyla istemek hukuken mümkün olsa da fiilen pek mümkün değil..
siz davayı avukat vasıtası ile götürmüyor musunuz ??
-
hukuken mümkün olan istek fiilen nasıl mümkün olmuyor? lütfen biraz açıklayabilir misiniz fırat bey? evet avukatlarım var,fakat duruşmamız şubat tarihinde. önceden araştırmak istiyorum bu sitede. çünkü çok faydalı olduğunu gördüm. iyice öğrenip hukuk bürosuna bilgili olarak gitmek istiyorum. umarım anlamışsınızdır. şimdiden çok teşekkür ederim.
-
Avukatınız veya siz istemlerinizi yani hukuki taleplerinizi mahkemeye sunarsınız. Mahkeme bunlardan uygun bulduklarını kabul ederek gereğini yaptırmak için savcılık aracılığı ile ilgili makamlara yazı yazar.
Sayın Av.Fırat Kırımcı; doğru demiş ancak yanlış anlamış. Eğer siz eşinizin face ve mail adreslerinin bulunmasını talep ederseniz ve mahkeme bunu kabul ederse bu hukuken geçerli ama fiilen olanaksız bir durum yaratır. Yani hukuken talep edilse bile mail adresinin bulunması neredeyse olanaksızdır. Ancak siz mail adreslerini ve face adresini biliyorsanız ve onu verirseniz talep kabul edilirse ilgili sitelerin Türkiye birimleri bu iletişimle ilgili döküm var ise gönderirler.
Ancak bu kadar zor ve içinden çıkılması neredeyse olanaksız istemde bulunacağınıza eşinizin telefon kayıtlarını ve bilgisayarının incelenmesini istesenize !!! Bilgisayar teknik incelemeye alındığında mail adresleri ve silse bile çoğu iletisi hard diskten geri çağrılabilir!!!
Şunuda unutmayın aldatma suç değil kusurdur. Yani aldatan yani zina yapan suçlu değil kusurlu kabul edilir boşanma nedenidir.
-
öncelikle çok teşekkür ederim. minnetarım sizlere... "Bilgisayar teknik incelemeye alındığında mail adresleri ve silse bile çoğu iletisi hard diskten geri çağrılabilir!!! " demişsiniz,bilgisayar ip numarasını bilmiyorum ki? aynı zamanda bildiğim kadarıyla laptop aldı. çok fazla soru soruyorum ama inanın çok çaresizim. mail adresini ve telefonunu biliyorum. bir de facebook hesabını(şifresini değil ama)... yani bu araştırmalardan birşeyler çıkarabileceğimi biliyorum,eminim çünkü 1 ay bile boş durmaz. ama kimlerle birlikte onların mail adresleri telefonları facebookları gereklimi araştırma için onu bilemiyorum işte:(
cevaplarınız için çok teşekkürler... iyi bayramlar :)
-
Cevap: Facebook iletileri ve msn mesajları
Bilgisayarın ip numarasını bilipte ne yapacaksınız ? Siz kişinin bilgisayarının incelenmesini talep edeceksiniz. O kişi bilgisayarını ilgili birime teslim edecek incelemeyi onlar yapacak. Bir pc nin yada laptop un veri toplaması ile ip numarası ilgisizdir. IP numarası genelde ''bilinmeyen bir pc den taciz tehtit v.s'' alındığında o bilgisayarın sahibini bulmakta işe yarar .
Bilgisayarın teknik incelenmesinde ise bilgisayarın gizli/açık veri durumu incelenir. Çoğu kişi iletiyi silince yok ettim sanır ama o kalırçok uzun bir süre... Hangi telefondan bağlandığı ne sıklıkla internete girdiği nerelerde dolaştığı(internette) hepsi bu incelemede çıkar gerekirse inceleme genişletilebilir.
Siz avukatınızla konuşun( var demişsiniz.) daha neler neler çıkar...
-
ama bilgisayarını teslim etmez ki:( herşeyi ortaya çıkacak niye versin kendi elleriyle:(
-
Alıntı:
oya özden rumuzlu üyeden alıntı
ama bilgisayarını teslim etmez ki:( herşeyi ortaya çıkacak niye versin kendi elleriyle:(
Sayın Oya Özden ;
Bu yazdığınızı naiflik olarak kabul ediyorum. Sanıyorum hukuktan bahsettiğimizin farkındasınız.
Siz hiç ben suç işledim diye kendi kendisine hapishaneye kapatan; nafaka ödeyen gördünüz mü?
Bilgisayarı siz gidip ondan istemeyeceksiniz ki siz mahkemeden talep edeceksiniz. Mahkeme bu yönde bir karar alırsa ne demek buna uymamak? Bu ayrıca bir suç olur ki ciddi bir yaptırımla karşı karşıya kalır. Tıpış tıpış bilgisayarına el koyulur olur biter. Yani kendi eliyle verse bile kendi iradesiyle değil mahkeme iradesiyle verecek.
-
cahilliğimi mazur görün. tüm sorularımı sabırla yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. facebook u incelense bile yeterli bana.
-
Her türlü kamu ve özel tüzel kişisi mahkemelere istediği belgeleri vermekle yükümlüdür. Ancak facebook, msn gibi uygulamaların merkezleri ABD'de olduğundan bu kuruluşlar Türk hukukuna tabi olmadıklarından cevap verme yükümlülükleri yoktur. Kaldı ki; mahkemelerin konsolosluklar aracılığıyla bilgi talep etmesi gerekir ki; bu tip bir diplomatik yola hakimler kolay kolay başvurmazlar. Ayrıca bu şirketler müşterilerinin kişisel verilerini ABD dışındaki mahkemelere göndermemektedir. Bu nedenle ancak hukuka uygun şekilde siz bu verilere ulaşıp mahkemeye delil olarak sunarsanız mahkeme bunu göz önünde bulundurur. Hukuken mümkün olup, fiilen mümkün olmamak bu demektir.
-
çok teşekkür ederim. emin olmadan adım atmamak lazım doğru. hırs aklımın önünde şu sıra:(
-
benimde anlatmak istediğim Sn.Av.Abdullah Murat Koruk'un ifade ettiği gibi mail ve facebook hesaplarının merkezi yurtdışında olduğu için fiilen çok başvurulan bir yol olmadığı idi..
Sn.commodore1tr nin dediği gibi bilgisayar üzerinde inceleme talep etmek veya sizin elinizde bulunan delilleri sunmak en iyi yöntem gibi gözüküyor
-
Alıntı:
Buse91 rumuzlu üyeden alıntı
İnşallah ama bence sen eşini baskasiymis ona ilgi duyuyormuş gibi islet ama bilgisayarina MSN plus gibi konuşmaları kaydedeceğin programları kurmayı unutma bence kendine bı kadın ilgi duyuyo die cogu erkek yem olur ama eşinizin bı sevgilisi varsa ve isletildigini anlarsa sizi tersleyebilir oyuzden siz niyetinizi hemen belli etmeyin :)
Sayın üye bir hukuk sitesinde olduğunuzu unutmayın. Burada üyelere yasa dışı işlemler yapmayı öneremezsiniz. Msn / facebook gibi unsurları manupule ederek delil elde etmek alenen suçtur.
Sayın oya hanım size gelince. sırf sizin faraziyelerinizi göz önünde bulundurarak hakim, ortada hiç bir kusur unsuru yokken ne MSN, ne FACEBOOK ne de GSM operatörlerinden siizn için belge getirtmez.
Önce siz eşinizin sdakatsizliğini gerekçe göstererek boşanma davası açacaksınız. Elinizde (varsa) bulunan delilleri sunacaksınız. daha sonra mahkeme sizin ulaşamadığınız delilleri müzekkere yazarak ilgili kurumu kuruluş ve kişilerden isteyecek.
siz boş atıp dolu tutturmaya çalışıyorsunuz. Bunun içind ehukuku kullanmaya çalışıyorsunuz
-
Alıntı:
Av.Abdullah Murat Koruk rumuzlu üyeden alıntı
Her türlü kamu ve özel tüzel kişisi mahkemelere istediği belgeleri vermekle yükümlüdür. Ancak facebook, msn gibi uygulamaların merkezleri ABD'de olduğundan bu kuruluşlar Türk hukukuna tabi olmadıklarından cevap verme yükümlülükleri yoktur. Kaldı ki; mahkemelerin konsolosluklar aracılığıyla bilgi talep etmesi gerekir ki; bu tip bir diplomatik yola hakimler kolay kolay başvurmazlar. Ayrıca bu şirketler müşterilerinin kişisel verilerini ABD dışındaki mahkemelere göndermemektedir. Bu nedenle ancak hukuka uygun şekilde siz bu verilere ulaşıp mahkemeye delil olarak sunarsanız mahkeme bunu göz önünde bulundurur. Hukuken mümkün olup, fiilen mümkün olmamak bu demektir.
Bir düzeltme MSN dökümleri, mail hesabının açılışı, üyelik bilgileri, ıp bilgileri gibi istemler de MİCROSOFT TÜRKİYE yetkili. 2 ayda bilgileri mahkemeye sunuyorlar..
-
Alıntı:
cahilliğimi mazur görün. tüm sorularımı sabırla yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. facebook u incelense bile yeterli bana.
Alıntı:
çok teşekkür ederim. emin olmadan adım atmamak lazım doğru. hırs aklımın önünde şu sıra:(
Evet hırs aklınızdan daha önde ve baskın.. Keskin sirke küpüne zarar.
-
bu konudan bende muzdaribim ama tek bi fark var ben karşı taraftayım.bundan 10 gün kadar önce biri faceme özelden mesaj attı ve konuşmaya başladık yalnız konu ilkokul fotoğrafımda olup olmadığı üzerüneydi yanlış anlaşılmasın.benim okul grubumda etiketlendiğim bir fotoğrafın onda oldunu idda etti durdu ve bende olmadını söyledim daha sonrasında hafiften iltifatlara geçmeye başlayınca muhabbeti kestim ertesi günde arkadaşlık talebş göndermiş bende red ettim.fakat dün eşi oldunu idda eden biri kocasıyla aramdaki muhabbeti sordu bende mesajların durdunu eşini tanımadımı sadece fotoğraf üzüreine konuştumuzu söyledim oda zaten mesajları okumuş benim bir suçum olmadını söyledi ama adamın bikaç vukaatı daha var heralde boşanma davası açıcakmış bu mesajlarıda davada kullanıcakmış.bende bu durumla benim ilgim olmadını adımın böyle bi davada geçmesini istemedini söyledim.kendiside iznime gerek olmadını sosyal paylaşım sitesi oldundan kullanabileceni zaten ıp adresimi falan aldını söyledi.şimdi benim adımın böyle bi davada geçmesi benim açımdan hiç hoş değil benim bu durumdaki rolüm ne olucak bana ulaşabilirlermi ıp adresimi gerçekten facebooktan alabilrlermi benim mahkemelik bi dururmum olcakmı acaba
-
Alıntı:
dila1008 rumuzlu üyeden alıntı
bu konudan bende muzdaribim ama tek bi fark var ben karşı taraftayım.bundan 10 gün kadar önce biri faceme özelden mesaj attı ve konuşmaya başladık yalnız konu ilkokul fotoğrafımda olup olmadığı üzerüneydi yanlış anlaşılmasın.benim okul grubumda etiketlendiğim bir fotoğrafın onda oldunu idda etti durdu ve bende olmadını söyledim daha sonrasında hafiften iltifatlara geçmeye başlayınca muhabbeti kestim ertesi günde arkadaşlık talebş göndermiş bende red ettim.fakat dün eşi oldunu idda eden biri kocasıyla aramdaki muhabbeti sordu bende mesajların durdunu eşini tanımadımı sadece fotoğraf üzüreine konuştumuzu söyledim oda zaten mesajları okumuş benim bir suçum olmadını söyledi ama adamın bikaç vukaatı daha var heralde boşanma davası açıcakmış bu mesajlarıda davada kullanıcakmış.bende bu durumla benim ilgim olmadını adımın böyle bi davada geçmesini istemedini söyledim.kendiside iznime gerek olmadını sosyal paylaşım sitesi oldundan kullanabileceni zaten ıp adresimi falan aldını söyledi.şimdi benim adımın böyle bi davada geçmesi benim açımdan hiç hoş değil benim bu durumdaki rolüm ne olucak bana ulaşabilirlermi ıp adresimi gerçekten facebooktan alabilrlermi benim mahkemelik bi dururmum olcakmı acaba
Karşı taraf sizin kişinin kusurundaki rolünüzü ispatlaması gerekir. Olsa olsa kişinin vukuatlarını örneklendirirken sizede kur yaptığını vs. anlatacaktır. Velevki sizinıp numaranızdan ve ordan da yola çıkarak adres ve isim bilgilerinize ulaşılsa ve mahkemede bilginize başvurmak niyeti ile tanık gösterse dahi, tanıklık yapmak zorunda değilsiniz. Daha doğrusu mahkemeye gitmek zorundasınız. Ancak tanıklık yapmak istemediğinizi belirtebilrisiniz orada. Karşı tarafın davayı açtığı şehirde değilseniz talimatla tanıklığınıza başvurulur.
Ancak sizin anlatımlarınızdan yola çıkıldığında, olayın sizin tanıklığınız aşamasına geleceğini sanmıyorum. Yinede her ihtimale karşı size yazılmış olan mesajların print screen yöntemi ile bir kopyasını saklamanızda fayda var. Zira boşanma davalarında sıklıkla baivuruluna yöntemlerden bir tanesi de delillerin üzerinde oynama yapılmasıdır.
Geçmiş olsun..
-
yani benim ıp adresimi buldukları doğru ve ıp adresi üzerinden adımı sanımı adresimi bulabilirler öff yaaa peki bende mağdur oluyorum bu durumda adım boş yere karalanıyo benim yapabilceğim bişey yokmuu
ayrıca evet mesajlarda aldatmaya dayanıcak bi husus yok bende taa beni mahkemeye çağrılcak kadar bu işin oralara gidiceni düşünmüyorum çünkü sadece bir ilkokul fotoğrafı üzerine konuşulmş kısa bi sohbetti cümlelere baktınızda askıntı olduğu veya asıldını anlatan bi durum yok ama kadınsal güdüler işte insan anlayabiliyo
yani benim yapabilceğim bişey yok bu durumda davayı açan taraf herşeyi yapabiliyor.
-
Alıntı:
dila1008 rumuzlu üyeden alıntı
yani benim ıp adresimi buldukları doğru ve ıp adresi üzerinden adımı sanımı adresimi bulabilirler öff yaaa peki bende mağdur oluyorum bu durumda adım boş yere karalanıyor benim yapabileceğim bişey yokmuu?
Ayrıca; evet mesajlarda aldatmaya dayanı(a)cak bi husus yok bende taa beni mahkemeye çağrıl(a)cak kadar bu işin oralara gidi(e)ce(ği)ni düşünmüyorum. Çünki sadece bir ilkokul fotoğrafı üzerine konuşulm(u)ş kısa bi sohbetti cümlelere baktı(ğı)nızda askıntı olduğu veya asıldı(ğı)nı anlatan bi durum yok ama kadınsal güdüler işte insan anlayabiliyo(r).
yani benim yapabil(e)ceğim bişey yok bu durumda davayı açan taraf herşeyi yapabiliyor.
Mahkemeye çıkıp doğruları söyleyerek tanıklık yapmak, adalete / iyiye / doğruya hizmet etmek demektir. Neden adınız karalansın? Tabii adınızın karalanacağına inanmanıza neden olacak bir kusurunuz yoksa?
Ama şu sözünüz bana manidar geldi " ..askıntı olduğu yea asıldını anlatan bir durum yok ama kadınsal güdüler işte insan anlayabiliyo"
Unutmadan bir şey daha; profilinizde öğrenci olduğunuz yazılı. İmla kurallarına ve yazım hatalarına lütfen dikkat ediniz.. Burası ciddi bir hukuk sitesi. İletilerinizi arkadaşlarınıza sms gönderir gibi göndermeyiniz..
-
Kendimi ifade edememiş olabilirim çünkü ilk defa böyle bi durumla karşı karşıyayım ve ne yapacağımı bilemiyorum.hayatında hiç mahkeme görmemiş, böyle durumlara uzaktan yakından tanık olmamış biri olarak benim için kolay bi durum değil.Ayrıca gerçekten ilgim olsa, boşanmalarında bi payım olsa, gerçekten gider gerekirse tanıklığımıda yaparım ama hiç ama hiç beni ilgilendiren bi durum yok. Sadece ilkokul fotoğrafı üzerine varmısın yokmusun diye yapılmış bi konuşmaydı.Manidar bulmanıza sebep benim çünkü anlatamadım.Ben babamın mesleği gereği ilkokulu farklı şehirlerde bitirdim, o şahıs bana diyarbakırla ilgim olup olmadığını sordu bende orda ilkokula başladığımı ve ama artık ilgim olmadığını söyledim, oda çok garip ilkokuldaki fotoğrafımın aynısından ondada olduğunu söyledi, bende ilkokulu istanbulda bitirdiğimi mümkün olmadığını söyledim.O aynı fotoğrafın onda olduğunu idda etti,sonrasında belkide yanıldığını fotoğrafı bulursa taratacağını söyledi.Benim profil resmimde köpekli bi resim vardı sonra köpeğe çok şekermiş falan demeye başlayınca ben cevap vermedim ve burda bitti sohbet. Yani o sizin manidar bulduğunuz cümlem burdan kaynaklanıyo görünürde yazılanlarda bişey yok ama yavaştan asıldığı belli. işte bu yüzden adımın böyle bir olaya karışmasından hoşnut değilim.