-
Eş Durumu Atamasında İdarenin ilginç mazereti?
Merhabalar,
Öncelikle sitede emeği geçenleri tebrik ederim.
Maliye Bakanlığında V.H.K.İ. (Genel İdari Hizmetler Sınıfı) kadrosunda 5. derece 3. kademe de 13 yıl 11 aylık hizmet yılı (kıdem) ile iki yıllık yüksekokul mezunu olarak çalışmakta olup, zorunlu yer değiştirmeye tabi personel değilim. Eşim ise Sağlık Bakanlığı Ebe (Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı) kadrosunda 5. derece 3. kademe de 9 yıl 10 aylık hizmet yılı (kıdem) ile dört yıllık fakülte mezunu olarak çalışmakta ve zorunlu yer değiştirmeye tabi personel değildir. Ben ve eşim memuriyetimize Meslek Lisesi mezunu olarak başlamış olup görev yaptığımız süre içerisinde yüksek öğrenimimizi yaptık.
Eşim benim bulunduğum ile eş durumu sebebiyle tayin yaptırmak istediğinde Sağlık Bakanlığı kendisine "eşinizden kıdemli bulunmanızdan dolayı başvurunuz red edilmiştir" şeklinde yanıt veriyor. Eşimin sadece iki yıl fazla öğrenimi var ve bütün problemin de bu olduğu yönünde sözlü ifadeleri var. Kendilerinin yasal gerekçeleri de şöyle;
Sağlık Bakanlığı Atama Nakil Yönetmeliğinin Eş Durumu Nedeniyle Atama başlıklı 20 nci maddesinin 6. bendinde; “Eşlerden biri bir başka kurumda çalışıyor ise, varsa o kurumla yapılan protokol hükümleri dönem bekletilmeden uygulanır. Ancak, başka kurumda çalışan eşin, Bakanlık personelinden Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde unvan, kadro ve görev bakımından üst olması veya zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olması halinde eş durumu ataması değerlendirilerek yapılır. Teşkilatın bulunmaması veya bir başka yerde istihdamı mümkün olmayan hallerde, Bakanlık ilgili Kurumla koordinasyon sağlayarak eş durumu atama talebini değerlendirir. Bu hallerde atama yapılamıyor ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi hükümleri uygulanır.” denilerek Genel Yönetmeliğe atıfta bulunmakta.
Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmasına İlişkin Genel Yönetmeliğin 9 ncu maddesinin 1 inci bendinde; “Yer değiştirme suretiyle atanmalar, Devlet Memurlarının dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak için öğrenimi, uzmanlığı, iş tecrübesi, mesleki bilgisi gibi özellikleri ile boş kadro durumu gözönünde bulundurularak kurumlarınca hazırlanan bir plan dahilinde yapılır.” denilmekte.
Sağlık Bakanlığı bu cümle içerisinden öğrenim kelimesini cımbızlamakta ve devamına bakmamakta. Benim anladığım bu maddeden kasıt, devlet memurunun kurum içindeki yer değiştirme taleplerinin değerlendirilmesinde uyulacak plan ve programlardır. Eş durumu atamalarında bu fıkra eşlerden hangisinin kıdemli olduğuna ilişkin değerlendirmede genel bir öncelik ifade eder gibi bir fikir alamadım bu cümleden? Yada burada bahsi geçen öğrenim; yine aynı yönetmelikte ve Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin Eş Durumu Nedeniyle Atama başlıklı 20 nci maddesinde bahsi geçen “başka kurumda çalışan eşin, Bakanlık personelinden Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde unvan, kadro ve görev bakımından üst olması” hükmünün önünde midir?
Yine Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmasına İlişkin Genel Yönetmeliğin 9 ncu maddesinin 4 üncü bendinde; “Farklı kurumlarda çalışıp da her ikisi de yer değiştirmeye tabi olan eşlerden unvan, kadro ve görev bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilir.” denilmekte olup, aynı maddenin 5 inci bendinde; “Aynı veya farklı kurumda çalışıp da eşlerden birinin yer değiştirmeye veya bu yönetmelik hükümlerine göre yer değiştirmeye tabi olmaması hallerinde, yer değiştirmeye tabi olan eşin görev ve unvanı ile hizmetin özelliği dikkate alınır. Bu yönetmelik hükümlerine göre yer değiştirmeye tabi tutulan memurun, memur olan eşinin yer değiştirme talebi öncelikle yerine getirilir. “ denilmekte.
İçimizde bulunan hukukçu arkadaşların fikirleri benim için büyük önem taşıyor. eşlerden hangisinin kıdemli olduğuna ilişkin örnek bir mahkeme kararı bulamadım, yada öğrenim sorunu yaşayanı duymadım. Konunun mağduru biz olduğumuz için objektif bakamıyormuyum acaba? Sağlık Bakanlığının gerekçesi hukuki midir sizce?
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
-
Cevap: Eş Durumu Atamasında İdarenin ilginç mazereti?
Sanırım katkı sunabilecek kimse yok, yine de teşekkürler...
-
Belki bir arkadaşın işine yarar dileğiyle yaşadığım gelişmeyi belirtmek istedim,
Başlıkta bahsettiğim konu hakkında Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığından görüş talebinde bulundum.
Gelen görüşte özetle şunu demekte;
"Eşler arasında ünvan, kıdem ve görev bakımında farklılık bulunmadığı mütaala edilmekte olup, zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan eşler için bu gibi şartlar aranmamaktadır. Bu bakımdan Anayasanın ilgili maddesi gereğince aile bütünlüğünün korunmasına özen göstererek eşlerin atamalarının yapılması vs."
İdare Mahkemesine dava açtık, nihayetinde Devlet Personel Başkanlığının Kuruluş Amaç ve Yetkilerini belirten 1984 tarihli K.H.K. de D.P.B. nın kurumlar arasındaki hukuki uyumsuzluğun giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla kurulduğu ve görüş verme yetkisine sahip olduğu belirtilmiş.
Yani D.P.B. görüşlerinin İdari açıdan bir yaptırımının olduğunu anlıyorum bende.
Umarım Devlet Personel Başkanlığının görüşü mahkemenin karar vermesininde etki eder.
-
merhabalar, mümkünse mahkemeden gelen sonucu paylaşabilir misin?
-
Elbette, belki biririlerine örnek teşkil edip mağduriyetlerini gidermelerine vesile olur.
Mutlaka paylaşırım.
-
İşlemin iptaline ilişkin açmış olduğumuz davayı kazandık, daha sonra mahkeme kararı elime geçince detayları paylaşırım.
-
sn.appi bizde sizin durumunuzdayız ben sağlık bakanlığında ebeyim 4 yıllık mezunum, eşim başka bir kurumda teknisyen 2 yıllık mezun,kadro, derece ve işe başlama yılı olarak ben eşimden üstünüm.eşimin tayini çıktı bakanlık benim tayinimide reddetti. bizde kara kara düşünüyoruz çocuğumuz var çok zor durumdayız. mahkeme sonucunu yayınlarmısınız veya mailime gönderirmisiniz şimdiden teşekkür ederim.
-
-
sn.appi sizden yanıt bekliyorum.
***************güncel***************
-
merhaba arkadaşım:ben yasin içişleri bakanlıgında hizmetli (yard. İdari Hizmetler Sınıfı) kadrosunda9. derece 2. kademe de 1 yıl 8aylık hizmet yılı (kıdem) ile dört yıllık lisans mezunu olarak çalışmakta olup, zorunlu yer değiştirmeye tabi personel değilim. Eşim ise Sağlık Bakanlığı tıbbi sekreter (Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı) sağlık teknikeri kadrosunda 10. derece 3. kademe de 1 yıl 2aylık hizmet yılı (kıdem) ile iki yıllık yüksek okul mezunu olarak çalışmakta ve zorunlu yer değiştirmeye tabi personel değildir. Ben memuriyete Meslek Lisesi mezunu olarak başlamış olup görev yaptığım süre içerisinde yüksek öğrenimimi yaptım.eşim aynı mezuniyetle göreve başladı.
eşim yanıma gelmek için sağlık bakanlığına eş durumu tayin dilekçesi verdi .şu an evrak beklemede diyorlar ne olacak bilmiyoruz.
-
Su an ne yapabiliriz bi fikrimiz yok?Sağlık bakanlıga verdiğimiz tayin dilekçesinde sadece eşimin memur olarak çalıştığına dair belge verdik.eşimin öğrenim durumu ve kadro derece,kıdem yıl hakkında bilgi sunmadık.ret yanıtı gelmesinden çok korkuyoruz.
-
iyi akşamlar sonucu burada yazarsanız çok sevinirim.inşallah sizin tayininizde çıkar bizde sizin izlediğiniz yolu izleyerek inşallah bizimde tayinimiz çıkar.hakkımızda hayırlısı neyse o olsun.
-
Arkadaşlar kararı veren mahkeme Aydın 1. İdare Mahkemesi, kararın içeriği elimde yok maalesef. Eşimin ataması 44 ay sonra yapıldı, ancak kaybettiğimiz zaman bizim evliliğimizi de yitirmemize neden oldu. Eşim ile 2 aydır ayrıyız ve boşanmamız için hukuki süreç te başladı. Bu nedenle kararı ilgilisi olan eşimde bıraktım.
Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı ile yaptığımız telefon görüşmesinden şunu söyleyebilirim ki, bakanlık atama ve nakil yönetmeliğinin eş durumu ataması başlıklı kısımlarını değiştirmek için çalışmalara başlamış bile. Şu kadarını söyleyebilirim ki, Sağlık Bakanlığı Atama Nakil Yönetmeliği esasen eşlerin her ikisinin de bakanlık personeli olması hallerinde işlevsel olup, eşlerin farklı bakanlıklarda çalışması durumunda hukuki boşluklarla dolu ve bu da uygulamada keyfiyete neden olmaktadır. Eğer farklı bakanlıkta çalışan eşin kurumu ile sağlık bakanlığı arasında protokol var ise sorun yok. Bu kurumlar Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı diye biliyorum. Ancak kurumunuz ile protokol yoksa ve farklı kurumda çalışan eşin kadro ve derecesi bizde olduğu gibi bakanlık personelinden düşükse işi buldunuz kolay gelsin. 15 Yıldır Maliye Bakanlığında çalışıyorum ve yönetmelikleri okuduğumda anlarım, ancak uygulayan personele yada müdürlerine kendi yönetmeliğini anlatmaktan gına geldiği gibi benim anlatmam da bir şey ifade etmiyor. Adamlar aleni şekilde kendi yönetmeliklerini yanlış uyguluyorlar. Devlet Personel Başkanlığının görüşü de daha önce ifade ettiğim gibi açık ve net. Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için ünvan, kıdem ve görev bakımından astlık üstlük vs aranmıyor diyor. Mahkeme de bu açık ifade doğrultusunda işlemi iptal etti.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var, bakanlık eşimin dilekçelerine "eşinizden kıdemli olduğunuzdan dolayı atamanız yapılamadı" demektedir. DPB grüşü ile de bu anlayış çürütüldüğü için mahkemeni bir tereddütü olmadı kanısındayım. Zaten kıdem dediğimiz hizmet yılıysa benim yılım daha fazlaydı, sadece eşim derece olarak benden yüksekti çünkü öğrenimi fazlaydı. Dileyen arkadaşlar bana telefon ile ulaşabilir (530 5512468). İdare Mahkemesinde eşimin vekili olan avukat arkadaş ile görüşmelerini sağlayıp karardan temin etmelerini sağlayabilirim belki.
-
ret ret ret adamlar nuh diyo peygamber demiyorlar..
-
geçmiş olsun ama mücadeleye devam inşallah tayinlerimiz olur mağdurluğumuz biter.
-
Benim de başımda benzer bir durum var arkadaşlar. Ben de Maliye Bakanlığında V.H.K.İ. olarak çalışmaktayım. Eşim Radyoloji Teknikeri. Ben 4 yıllık mezunumu eşim 2 yıllık, ben 6 yıllık memurum, eşim 2,5 yıllık. Herşey iyi hoş gözüküyor, eşim eş durumundan tayin için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunuyor biz de şartlar tutuyor diye gayet rahatız, maalesef red cevabı geliyor sebebi de şu;
"Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 9.Maddesinde : " Farklı kurumlarda çalışıp da her ikisi de yer değiştirmeye tabi olan eşlerden unvan, kadro ve görev bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilir." hükmü bulunmakta olup, eşinizin unvanı sizin unvanınızdan daha yukarıda olduğundan, eş durumu tayini yapılamamıştır."
Şimdi bu mazerete güler misiniz ağlar mısınız? Bir kere ben bahsettikleri yönetmeliğe tabi değilim. İkincisi hangi kanun, yönetmelik ya da tebliğde Teknikerin V.H.K.İ.'den unvan olarak üst olduğu yazar? Ben bulamadım bulan varsa bana da söylesin lütfen.
Eşim bi itiraz dilekçesi daha yazdı ondan da pek ümidim yok. Bu Sağlık Bakanlığının amacı nedir acaba çok merak ediyorum. Ben de İdare Mahkemesine başvurmayı düşünüyorum. Acaba başvuru süresi falan var mıdır. Red yazısının eşime tebliğinden itibaren mi işliyor süre bi de Bölge İdare Mahkemesinde ne kadar sürede sonuçlanır?
-
yasin kardeş öncelikle allah yardımcımız olsun, bende senin gibi eş durumu ile ilgili tayin istedim ve eşimin yanına gitmek için tayin dilekçesi verdim, bakanlıktan red cevabı geldi, eşim benden daha kıdemsiz olduğu için eşimin benim yanıma gelebileceği söylendi, appi nickli arkadaşı aradım size ''Devlet Personel Başkanlığının görüşü olan Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için ünvan, kıdem ve görev bakımından astlık üstlük vs aranmaması ile ilgili yazıyı ve dava kararını sizde mevcut olduğunu söyledi rica etsem bana faks çekebilirmisiniz, fax : 0412 2235369 cep no: 0 505 8137854 bu arada ismim mehmet sıddık güzel...
-
yasin kardeş öncelikle allah yardımcımız olsun, bende senin gibi eş durumu ile ilgili tayin istedim ve eşimin yanına gitmek için tayin dilekçesi verdim, bakanlıktan red cevabı geldi, eşim benden daha kıdemsiz olduğu için eşimin benim yanıma gelebileceği söylendi, appi nickli arkadaşı aradım size ''Devlet Personel Başkanlığının görüşü olan Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için ünvan, kıdem ve görev bakımından astlık üstlük vs aranmaması ile ilgili yazıyı ve dava kararının sizde mevcut olduğunu söyledi rica etsem bana faks çekebilirmisiniz, fax : 0412 2235369 cep no: 0 505 8137854 bu arada ismim mehmet sıddık güzel...
-
yasin kardeş öncelikle allah yardımcımız olsun, bende senin gibi eş durumu ile ilgili tayin istedim ve eşimin yanına gitmek için tayin dilekçesi verdim, bakanlıktan red cevabı geldi, eşim benden daha kıdemsiz olduğu için eşimin benim yanıma gelebileceği söylendi, appi nickli arkadaşı aradım size ''Devlet Personel Başkanlığının görüşü olan Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için ünvan, kıdem ve görev bakımından astlık üstlük vs aranmaması ile ilgili yazıyı ve dava kararını sizde mevcut olduğunu söyledi rica etsem bana faks çekebilirmisiniz, fax : 0412 2235369 cep no: 0 505 8137854 bu arada ismim mehmet sıddık güzel...
-
geçmiş olsun sende bizim gibi aynı kaderi yaşıyorsun inşallah sonumuz hayırlı olur.red cevabını tebliğden itibaren 2 ay içerisinde idare mahkemesine başvurman gerekiyor ,diğer soruna gelince evet tekniker vhki den üst diye biliyorum o yüzden size red vermişler.ama her ne kadar da olsa buna akıl veremiyor insan.
-
Alıntı:
ebe33 rumuzlu üyeden alıntı
geçmiş olsun sende bizim gibi aynı kaderi yaşıyorsun inşallah sonumuz hayırlı olur.red cevabını tebliğden itibaren 2 ay içerisinde idare mahkemesine başvurman gerekiyor ,diğer soruna gelince evet tekniker vhki den üst diye biliyorum o yüzden size red vermişler.ama her ne kadar da olsa buna akıl veremiyor insan.
teknikerin vhki den üst olduğunu biliyorsun da arkadaşım bana bunun hangi yönetmelik, tebliğ ya da kanunda yazdığını söyleyebilir misin? bana o lazım. benim araştırmalarım neticesinde vardığım sonuç şu; iki kadro da (tekniker-vhki) yer değiştirmeye tabi kadrolar olmadığından mevzuatta bu iki unvanı kıyaslayacak bir yönetmelik, tebliğ ya da kanun da olmadığından reddediş gerekçesi hukuka uygun değil gibi geliyor bana.
ben de mahkemeye pazartesi günü başvurmayı düşünüyorum. inşaallah lehte bir karar çıkar. hepimizin için hayırlısı olur inşaallah.
-
arkadaşlar benim farklı bi durumum daha var, eşimin babası % 83 daimi özürlü ve şu anda ailesinin bulunduğu ilçede çalışıyor, ben eş durumundan tayin isteminde bulunurken evraklarımı elden götürdüm, ilgili memur; ikimizinde lisans mezunu olduğumuzdan dolayı çalışma sürelerimize bakıp ona göre karar verdiler ( kadro derece ) yani tekniker ve vhki olayı değil, bizimkine de öyle bi bahane uydurdular :) adamı olan yapıyor bende pazartesi dava açıyorum, örnek davalar varmış ama bi türlü adamlara ulaşamıyoruz, dpb kıdemler ile ilgili vermiş olduğu görüş elimize ulaşmış olsaydı idare mahkemisi bunu göz önünde bulundururdu.
-
bunlar nası bi sistem oturtmuşlar böyle çok ilginç. işine gelene kıdem işine gelene unvan, olan da hep garibana oluyor bizim gibi. msdkguzel kardeşim ben de pazartesi açıcam davayı inşaallah avukatın elinde bahsettiğin görüş yazısı var ondan alabilirsem sana fakslarım merak etme.
-
gürüş yazısını bana fakslıyabilirsen gerçekten çok sevinirim, bu arada bende konyada bi arkadaş ile görüştüm oda bana eş tayini ile ilgili emsal bi karar gönderecek bana mail, adresini yaz karar geldiği gibi bende gönderirim, benim fax numaram: 0412 2235369 cep 5058137854.
-
gürüş yazısını bana fakslıyabilirsen gerçekten çok sevinirim, bu arada bende konyada bi arkadaş ile görüştüm oda bana eş tayini ile ilgili emsal bi karar gönderecek bana mail, adresini yaz karar geldiği gibi bende gönderirim, benim fax numaram: 0412 2235369 cep 5058137854.
-
memgov arkadaşım şimdi senin konuna çok hakim değilim zaten kesin bir dillen yazmadım sadece kendi fikrimi söylüyorum çünkü bir teknisyenin tekniker olabilmesi için görevde yükselme sınavlarına girmesi gerekiyor çünkü tekniker ünvanı üst sınıftadır,vhki ise genel idare hizmetleri sınıfında yer alıyor tekniker olabilmen için teknik hizmetler sınıfında olman lazım.zaten sen bu yükselmeye giremiyorsun.buda demek oluyor ki ünvan bakımından teknikerlik üsttür;hatta teknisyen bile vhki'den üst olması gerekiyor kadro derece yönünden,ama yanlışım olabilir sen araştır.sonuçta öylede olsa böylede olsa eş durumu tayinin yapılması gerekiyor çünkü bu anayasal bir hak örneğin benim arkadaşım teknisyen 2 yıllık mezun eşi başka bir bakanlık olan meb'de öğretmen 4 yıllık mezun ilk önce kendi sonra eşi onun üzerinden tayin oldu ama bizim sağlık bakanlığı göndermiyor kıdem durumu diye, sgk'lı olarak bir yerde çalışmış olsa gidebiliyor ama kadrolu memur olmana rağmen göndermiyor burda çok büyük bir haksızlık var.sonuçta bizde mağduruz.
arkadaşlar inşallah herşey bizim için hayırlı olur.elimizdeki bilgi ve belgeleri burada paylaşırsak veya birbirimize mail gönderirsek daha iyi sonuçlar alacağımızı sanıyorum.
benim mailim: saglik2012@mynet.com iyi günler.
-
eşim 2 yıllık yüksek okul mezunu. Sağlık Bakanlığında nasıl bi sistem varsa artık, görevde yükselme sınavına falan girmeden direk tekniker kadrosunda başlıyor, görevde yükselme sınavıysa ona ben giriyorum kendi kurumumda, düz memurdan vhki oluyorum. Bu konu yoruma çok açık siz de hep yorumda bulunmuşsunuz bakanlık gibi, ama bana yazılı bir metin lazım teknikerin vhki den üst unvan olduğuna dair.
İnşaallah bizim davaya bakacak hakim de sizin gibi düşünmez yoksa tek umudumuz da gider Allah korusun. Ben avukattan alır almaz fakslıyacam sizlere arkadaşlar.
-
arkadaşlar belgeleri mail adresime gönderirseniz sevinirim bende dava açmak üzereyim şimdiden teşekkürler.e-mail adresim saglik2012@mynet.com
-
elinde belge olan yok mu? dava sonuçlarına ihtiyacım var emsal göstereceğim acele lütfen e-mail adresim saglik2012@mynet.com