Printable View
Yazdıklarınız sitemizdeki teknik bir sorun nedeniyle silinmiştir. Yeniden yazabilirsiniz.
Eşim bana 1.5 sene önce boşanma davası açtı hakim red karırı verdi. 1.5 sene sonra 3 sene dolacak bu durumda hakim bizi eşim suçlu olsada kesin boşarmı. Eşim başka birisiyle birlikte bunuda inkar etmiyor ben bunu kanıtlarsam sonuç değişirmi ? Komşularımı tanık olarak hakime dinletebilirmiyim. Eşimin maddi durumu çok iyi çocuklarımızın velayetini hakim kime verir. Duyduğuma göre 3 sene dolunca eşim bana tekrar dava açacakmış bu dava ilk celsede hemen bitermi yoksa ilk mahkemeler gibi uzarmı lütfen bana yardımcı olurmusunuz tşk ederim.
Eşinizin başkası ile beraberliği varsa, ve sizin elinizde bu beraberliği ispat edecek deliller ve tanık ifadeleri mevcut ise 3 yıllık sürenin bitmesini beklemeden siz boşanma davası açabilirsiniz.. Açacağınız bu davayı kazanmanız halinde eşinizden maddi ve manevi tazminat alabileceğiniz gibi, eşinizin birlikte olduğu kişiyede haksız fiil nedeni ile Borçlar Kanunu 41/2 maddesi gereği maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz.. Çocuklarınızın yaşını bilmemekle birliklte küçük yaştaki çocukların velayetleri genellikle anneye bırakılmaktadır. Baba ise anneye iştirak nafakası ödemektedir. Komşularınız / anen babanız / kardeşleriniz / çocuklarınız aklınıza gelen herkesi tanık olarak dinletebilirsiniz.
Geçmiş olsun...
Ben eşimden boşanmak kesinlikle istemiyorum dava açmayı düşünmüyorum. 3 sene dolduğunda kendisi bana tekrar dava açacağını ve tek celsede boşayacağını söyledi bu davayı açarsa kesinlikle beni boşayıp boşayamayacağını öğrenmek istiyorum. Çocuklarımız 9 ve 5 yaşlarında cevaplarınız için tşk ederim.
Evet 3 yıllık fiili ayrılıktan sonra kesin boşanma olur. Kanun böyle. Eşimden hiç boşanmak istemiyorum demekle hakim tamam boşamıyorum o zaman demez. Hakim kanundaki maddelere göre hareket etmek zorunda.
O sebeple boşanacağınız kesin olduğu için olabildiğince maddi talepleri ön planda tutmanızı tavsiye ederim. Editörümüz Abdullah Yaman beyin yazdıklarını kesinlikle talep etmenizi tavsiye ederim. Hatta kocanızın mal varlığı varsa onları da mal paylaşımı talebi talebi ile dava edip, mallarına tedbir koydurup satmasına engel olabilirsiniz.
Şu an eşinizden tedbir nafakalarını alıyor musunuz?
cevap için tşk ederim. Nafakayı düzenli ödemiyor bazen 6 ay ödemediğide oldu ama çoçuklarımın her ihtiyacını karşılıyor. Ben hakime böyle söylesem ödemediği aylar için hakim ne karar verir.
Arkadaşların belirttiği gibi evlilik birliğinize ilişkin esasa ilişkin bir sebeple reddedilen boşanma davasından itibaren 3 yıl içinde ortak hayat yeniden kurulamazsa eşlerden birinin açacağı davayla boşanma gerçekleşir.Eğer ayrılık süresi boyunca sosyal ve ekonomik açıdan eşinizle gelirleriniz denk değilse tedbir nafakası ve ortak konut konusunda paylaşma sıkıntısı varsa ve diğer geçici önlemleri hakimden alması için dava açabilirsiniz.Eğer bu 3 yıllık süre içinde ortak hayat yeniden kurulamazsa artık kusur durumu felan bakılmazksızın süreler gözönüne alınarak boşanmanız gerçekleşir.Ancak şunu belirtmeliyim ki 166/4 ste belirtilen bu fiili ayrılık süresine dayanan boşanma davalrında tazminat veya nafaka istemleri için temel unsur olan kusur durumları önceden açılmış ve reddedilmiş olan davadaki kusur durumlarına göre yapılır.Çünkü 3 yıllık süre sonunda açılacak dava kusur durumuna bağlı değildir hakim sorumluluk hukukuna tabi tutmak için tarafların önceki boşanma davasında eğer saptanmışsa kusur durumlarından faydalanır.
ödemediği ayları hakim faiziyle eşimin bana ödemesini sağlayabilirmi ?
Hakimin karar verdiği tedbir nafakası kararları neler açar mısınız?
1-) Size ne kadar, çocuklarınıza ne kadar nafaka bağladı hakim?
2-) Kocanız nafakayı elden mi veriyor yoksa bankaya mı yatırıyor?
3-) Kocanız maaşlı mı çalışıyor? Eğer maaşlı çalışıyorsa maaşına haciz çıkartabilirsiniz ödemediği nafakalar için. Faizi ile de alırsınız. Bir de kocanız üstüne icra masraflarını da ödemek zorunda kalır. Ödememezlik yaparsa da hapis cezası var. Hapis yatsa bile ödeyeceği nafakalar silinmiyor. Hakkınız artmaya devam ediyor yani. Avukatım yok derseniz, maddi gücüm yok derseniz bulunduğunuz ildeki barodan avukat isteme hakkınız var, hemde ücret ödemeden. Devlet ödüyor bu avukatlık ücretini.
Ayrıca 3 yıllık fiili ayrılıktan dolayı kocanızın açacağı boşanma davasına karşılık eşinizin bu süre içinde sadakat içinde kalmadığını ispat ederseniz, kocanızı ağır kusulu bulunur ve maddi-manevi tazminatları alırsınız. Ayrıca tedbir nafakaları boşanma ile beraber yoksulluk nafakasına dönecektir. Hakim bu nafakaları kendisi yükseltecektir. sizde yüksek talepte bulunun. Ayrıca beraber yaşadığı/olduğu kadına da tazminat davası açma hakkınız var. Ondan da tazminat alırsınız. Bu tazminatları sakın küçümsemeyin. Günümüzde hakimler kadın yararına çok iyi tazminat kararları veriyorlar. Bu tazminatlar sizin geleceğiniz için çok önemli. Haklarınızdan asla vazgeçmeyin. Hakkınızı arayın,isteyin.
maaşlı çalışıyor elden veriyor toplamda 250 tl nafaka bağladı.
Siz dava esnasında tedbir nafakasını yüksek talep etmediniz mi?
Arkadaşa katılıyorum bizzat tanık oluyorum kadınların özellikle evlilik birliğinden doğan sadakat yükümlerinin ihlali durumunda talep ettiği tazminatlar hakimce fazla diretilmeden hükme bağlanıyor.Özellikle eşinize Bk.md.42 ye dayanarak maddi manevi tazminat davası açarsanız ve eşinizin sadakat yükümünü ihlal eden davranışlarını hakimi vicdanen inandıracak somut delillerle ispatlarsanız kazanma ihtimaliniz yüksek görünüyor.Bu imkanınızı değerlendirin bence.
Eğer hakim kararıyla 169.mdye dayanılarak verilen tedbir nafakanız zamanında ve olması gereken şekilde ödenmiyorsa faiziyle birlikte icra yoluyla alabilirsiniz.Ve eğer eşiniz banka yoluyla maaş alıyorsa nafaka talebiniz eşinizin maaşından ilk olarak tahsil edilecek alacaklar arasındadır.Ancak elden nafaka alımında nafakanın zamanında ve uygun bir şekilde ödenmediğini objektif olarak nasıl ispatlayacaksınız elinizde iddianzı ortaya koyacak bir somut emare var mıdır?
ben hiç bişey söylemedim talep etmedim benim avukatım yoktu zaten hakim bunu uygun gördü herhalde. dahamı fazla olması gerekiyor du ?
sanıyorum 2.500-3000 tl. arası bir rakam olması gerekiyor.
Yani icra takibi başlatacağınız ödenmemiş olduğunu iddia ettiğiniz nafaka bedellerinin ödenmediğini ispat edecek bir belge yada eşinizle elden nafaka ödemesinde baştan itibaren bir resmi usul veya olgu olmak zorundadır.Eğer eşiniz nafaka bedelini banka yada posta kanalıyla ödemiş olsaydı dekont vb. belgeler icra takibi için resmi delil teşkil edecekti.Ancak siz elden aldığınız ve herhangi bir resmi belgeyle ispatlayamadığınız ve ödenmediğini ileri sürdüğünüz nafakalarınızı neye dayanarak ispat edceksiniz?Takdir edersinizki icra makamı da bu alacaklarınızın objektif olarak ödenmediğini gösteren bir resmi olgudan hareket eder yani sadece sizin subjektif olarak ödemedi şeklindeki ikrarınızla icra takibinin başlatılması MÜMKÜN DEĞİLDİR.
peki eşim ödediğini nasıl ispat edecek bu durum onun içinde geçerli olmuş olmuyormu. oda ispat edemeyecektir.
Eşiniz için böyle bir delillendirme ihtiyacı doğmayacak.Çünkü elinizde ödenmediğine ilişkin somut bir resmi olgu yada belge yoksa eşinizi rahatsız edecek bir icra takibi sözkonusu olmayacak.
Kocanız aylık 2.500/3.000 TL arası alıyor, siz boşanma davasında nafaka talep dahi etmiyorsunuz. Hakim de siz talep etmediniz diye size ve çocuklara diye toplam 250 TL nafaka kararı veriyor. Çok ilginç. Acaba kocanız maaşını düşük mü gösterdi diye düşünmeye başladım açıkçası. Sonuçta bir ev geçindirmek kolay mı? Eviniz kira mı bilemiyorum ama, bunun haricinde kış geldi yakacak masrafı, çocukların ve sizin aylık ihtiyaçlarınızı düşününce 250 Tl aylık çok komik kalmış. Kaldı ki kocanız bu komik parayı bile düzenli vermemiş.
Yine de karar sizindir ama ben sizin yerinizde olsam ödenmeyen nafakaları icraya koyardım. Ama siz derseniz benim tuzum kuru,o 250 TL'ye ihtiyacım yok, benim gelirim var, geçimimi sağlıyorum derseniz diyecek birşeyim yok.
Yani elden alma usülüyle tahsil ederken bunu resmi bir belgeyle ispatlamayı düşünmeyip ödenmedikten sonra ödenmediğini ispatlamak için sadece iddianız doğrultusunda icra takibinin başlatılması yani hukuksal dayanaktan yoksun bir taleptir kanımca.İcra işlemi için bu iddianızı ispatlamanız ve bu doğrultuda alacağınızı icra yoluyla elde edebilirsiniz.
Kocanızın resmi olarak belirttiğiniz maaş miktarında eminmisiniz?Nafakaya hükmeden hakime ya eşinizin geliri eksik gösterilmiş yada sizin ileri sürdüğünüz miktar eşinizin yan gelirleriyle yani belki de resmi bir şekilde elde etmediği miktarları da içeriyor olabilir.Bu miktarda maaş aldığını ispatlayabilme imkanınız var mı?
Geçimimi şu an ailem sayesinde sağlayabiliyorum. ama sizden önce gelen başka cevapta elden aldığınız için kanıtlayamassınız diyor bu durumda boşa uğraşmış olmayacakmıyım.sanıyorum benim icin en iyisi anlaşarak bu işi çözmek olacaktır. Tüm verdiğiniz bilgiler için size ve diğer avukat arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
Hakime maaşını nekadar bildirdiğini bilmiyorum. cevaplarınız için teşekkürederim sanırım en iyisi eşimle ortak bir yol bulmak olacaktır.
Yani size de mantıksız gelmiyor mu?Nafakanızı aldığınız zaman sorun yok ama eşiniz ödemediği zaman icra takibi istiyorsanız ancak ortada icra işlemi için haklı sebebi ortaya koyan resmi bir delil yok.Ya eşiniz ben ödedim derse sizin doğru söylemediğinizi söylerse nasıl karşılık vereceksiniz?Bence elden nafaka alımlarında ilk nafaka ödenmesinden itibaren taraflar müşterek bir belge almalı ve sonradan ödeme yapılmadığında bu şekilde bir usül benimsediğiniz ve belgeleri ileri sürebilirsiniz.Bence de siz anlaşmaya çalışın veya nafaka alacaksanız unutmayın bunu aldığınız ortaya koyan bir deliliniz olsun.İyi Akşamlar..
Şu an itibariyle eşinizin durumunda biriyim..."3 senelik fiili ayrılık" davasında sona gelindi...ben 5 senedir gayriresmi evliyim...çocukları kendisi bana bıraktı...tedbir nafakasını icra marifetiyle tahsil ediyorlar....piyasadan gördüğüm kadarıyla normal maaşlı birisine ortalama 150-200 tl takdir ediliyor...ödenen nafakalar,ayrı ikametgahlar,şahitler,kendinizin biraraya gelmediğinize itiraz etmeyecek olmanız,MK-166 son maddesi en önemli deliller eşiniz için..bunların hepsini aynı anda temin etse bile ,karar en az 6-8 ayda çıkar...temyiz de dahil kocanız en az 3 sene resmi olarak sizin...bizim 6 sene bitti...olan eşime oldu...dikkatinize...
sizin dediğinizi anlamadım yani diğer avukat arkadaşların 3 sene dolunca kesinlikle boşanır demeleri sonucu sizin dediklerinizden kafam karıştı. Eşim sizinde dediğiniz gibi ikametgah,kira kontratı vs bunlarla ayrı yaşadığımızı kanıtlayacağını söyledi. Ama siz bu 3 yıldan sonra tekrar mahkeme uzarmı diyorsunuz ? Sizin tam olarak 3. yılın sonunda ne oldu anlatmanızı rica edebilirmiyim.
Valla bu konuda ben bir tanıdığımın oğlunun yaşadığı olayı anlatayım. Bu olayla çok örtüşüyor.
Tanıdığımın oğlu karısından boşandı. Karısına ve 3 çocuğuna hakim nafaka bağladı. Bu oğlan elden vermiş hep paraları. Gel zaman git zaman aradan ne kadar zaman geçti bilemiyorum, 1-2 yıl sonra sanırım avukatına emir vermiş. Eski kocam nafakaları ödemiyor diye. Avukat da bu oğlana icra çıkartmış. Taaaa baştan beri hesaplamış avukat faizi ile beraber baya iyi bir rakam çıkmış. Ödemese hapse girecekti. Oğlanın elinde de delil yok ki ödedim diye. Eli mahkum ödedi paşa paşa o parayı.
Yani bu konuda kocanın elinde ödediğine dair resmi belge yoksa bu kocanızın sorunu. Sizin değil.
sayın denizblk nafaka alıp almadığıma dair ispatlama konusunda az önceki beyefendi ispatlamak isteyen sizsiniz eşiniz değil diyor okumuşmuydunuz bilmiyorum sizin bu son anlattığınız olayla tezat düşüyor
Valla bu konu maalesef ki doğru. Bizzat tanıdığımın başına gelmese yazmazdım. Bu forumda bazı erkeklerin başına böyle birşey maalesef ki geliyor. Hatta boşanma ve nafaka konusunda yazan erkek üyelerimizi de bu konuda önemle uyarıyorum sürekli. Nafakalarınızı elden vermeyin yoksa tekrar ödemek zorunda kalırsınız diye. Bankaya eşinizin hesabına yatıracaksanız da hangi aya ait nafaka ise açıklama kısmına onu da yazdırın diyorum. Daha önce bu konuda mağdur olanları foruma üye olurken okumuştum.
Size tavsiyem bulunduğunuz ilin barosuna başvurun. Eğer avukat tutacak paranız yoksa tabiki. Avukat sizin adınıza bu ödenmeyen nafaka konusunda gerekeni yapacaktır.
Sayın denizblk sizden önce Hukukcular Kralı üye yazısında 6 senedir boşanamadığını söyledi sizce bu durum nasıl oluyor. 3. seneden sonraki duruşmada hakim boşanma ya karar verirse temyize gönderebilirmiyim.
3 leri karıştırmayalım...evet kesin boşanma olur...süreç şöyle....ilk dava RED..temyiz?...kesinleşme....3 senelik fiili ayrılık süresi...yeni bir dava(fiili ayrılık)...temyiz?...kesinleşme...BOŞANMAAA....
Nafaka kararını icraya verirseniz onlar gerekeni yaparlar....maaşımdan 200tl tedbir nafakası var...maaş 2.500 tl...bir nevi eziyet olsun diye nafakayı önceleri internet bankacılığından isme havale olarak ayın 15-20 günü 3-5 tl şeklinde gönderiyordum...tabii ki sonunda maaşta haciz sürprizi ...
Bakın sayın derya-nalan, eğer kocanız ya da siz bu 3 yıllık fiili ayrılıktan sonra dava açacak olursanız tabiki temyiz etme hakkınız var. Hem sizin hemde kocanısın dava bitiminde karar size ya da avukatınıza tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde temyiz etme hakkınız var. Temyiz edince boşanmanız kesinleşmemiş yani boşanmamış oluyorsunuz.
Sayın Nalan,Hukukçular Kralı arkadaşımız kendi somut hukuki sürecine ilişkin verileri sizle paylaşmış.Yani bu sizinde aynı şekilde bir sürece maruz kalacağınız anlamına gelmiyor.Her yargısal karar süreci somut olayın verilerine göre ve subjektif koşullara göre farklı sonuçlar doğurabilir.Kendinizi aynı sonuçlara tabi olacağınız şeklinde koşullandırmayın.Yargılamanın yapılacağı mahkemenin bulunduğu yerden somut şartlarınızdan eğer temyiz edilecekse Yargıtaydaki iş yükü gibi birçok değişkenlik ifade eden unsura kadar farklılık vardır ve bundan dolayı sizde aynı şeye maruz kalmayabilir veya daha ağırına yada daha hafifine maruz kalabilirsiniz.
Yargıtayda temyiz sürecinde devam eden bir boşanma davam var. (Yargıtaya giriş tarihi 21 Aralık 2009) Dava başında hakim eşime tedbir nafakası ödememi hükmetti. dava devam ederken; eşimin kamuda işe başladığını öğrendim. ne yapmam lazım.tedbir nafakasını ödemeye devam edecek miyim. yoksa eşim işe başladı diye nafakayı keseyim mi?
nafakayı kesersem ne olur? (dava açmam gerekiyorsa mahkemenin gün vermesi, 1-2 celse devam edene kadar zaten dosya yargıtaydan gelir.)
Temyizden sonra ki süreçte de yine mahkemeden karar aldırmanız lazım...yapılacak en uygun hareket;"nafakanın kaldırılması" davası açmaktır...eşinize ait ,kurum ismi , kadrosu , maaşı vs. elde edebileceğiniz bütün bilgileri , baştan , dava eki olarak vermeyi unutmayın...mahkeme kararsız iş yapmayın...yoksa icra işini yapar...