-
Devlet memuru rüşvet istiyor, ne yapmalıyım?
Merhaba,
Devlet memuru benden ek ücret şeklinde rüşvet almaya kalkıyor. Buna dair gizli bir görüntü-ses kayıdı alınsa hukuki bir geçerliliği olur mu? Bunun için savcılığa mı başvurmalıyım? Sizce ne yapmalıyım?
-
Cevap: Devlet memuru rüşvet istiyor, ne yapmalıyım?
Adresiniz savcılık,gerekeni yapacaktır.
-
Gizli ses ve görüntü kaydı almak bildiğim kadarı ile suç ve yanılmıyorsam mahkemede delil olarak kullanılamaz
-
-
-
Alıntı:
ismail32 rumuzlu üyeden alıntı
Gizli ses ve görüntü kaydı almak bildiğim kadarı ile suç ve yanılmıyorsam mahkemede delil olarak kullanılamaz
Bu kuralı koyan şahsa , acaba hangi devirde yaşadığını sormak isterdim. bence Taş devrinden kalma.
-
Yapacağınız tek şey rüşvet VERMEMEK.
-
Alıntı:
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
bu nasıl bir çözüm anlayışıdır anlamadım? bu bilinçli vatandaş vermezse başkabir taşralı vatandaş illaki verecek. Suç potansiyeli olan şeyi ortadan kaldırmak lazım. Sonuçta teşebbüste suçtur.
-
Alıntı:
philips rumuzlu üyeden alıntı
Bu kuralı koyan şahsa , acaba hangi devirde yaşadığını sormak isterdim. bence Taş devrinden kalma.
hukukun ve yasa koyucunun bir mantığı vardır önemli olan bunu anlamak
-
Alıntı:
bu nasıl bir çözüm anlayışıdır anlamadım? bu bilinçli vatandaş vermezse başkabir taşralı vatandaş illaki verecek. Suç potansiyeli olan şeyi ortadan kaldırmak lazım. Sonuçta teşebbüste suçtur.
Bu köktenbir çözüm anlayışıdır kardeşim.Vermeyeceksiniz,vermeyeceğiz,vermeyecekle r.Ancak böyle çözülür.
-
Alıntı:
Seri numarası alınmış para ile rüşvet vermenin vicdanen sakıncası yok :DD birde güvenlik güçleri paraların seri numarasını kontrol ederse :ok
-
Taşralıların şehirli olanlara göre rüşvet vermeye daha eğilimli oldukları hayatımda duyduğum en dayanaksız iddialardan biri olarak zihnimde yerini aldı.
-
Alıntı:
Bu köktenbir çözüm anlayışıdır kardeşim.Vermeyeceksiniz,vermeyeceğiz,vermeyecekle r.Ancak böyle çözülür.
Vereceğiz kardeşim seri nosu alınmiş paraları :) sonra güvenlik güçleri bu numaraları kontrol edecek !!! ses kaydı olmadan rüşvette belgelenecek.
-
Alıntı:
bizde verilsin demiyoruz elbet, ama suç potansiyeli olan memurun görevine son verirsen bu tehlikede tamamen ortadan kalkmış olur ! Asıl Kökten çözüm budur bence.
-
Alıntı:
hukukun ve yasa koyucunun bir mantığı vardır önemli olan bunu anlamak
zaten o bahsettiğiniz hukukun ve yasa koyucuların mantığı yüzünden ülkenin hukuk mekanizması yerlerde geziyor. Adliye koridorları boks ringine dönmüş durumda.
Gerçekçi olmakta fayda var!
Rüşvet alan bir şahsın kamera kaydı olayın açığa kavuşması adına %100 lük bir kanıttır. Delil amaçlı Kaydı yasaklayan zihniyette nasıl bir mantık aramamızı bekliyorsunuz?
-
Alıntı:
Stj.Av.Aydın Alber Yüce rumuzlu üyeden alıntı
Taşralıların şehirli olanlara göre rüşvet vermeye daha eğilimli oldukları hayatımda duyduğum en dayanaksız iddialardan biri olarak zihnimde yerini aldı.
zihninde ne yer aldı bilmiyorum ama Okuduğunu anlamamışsın. yada yanlış anlamışsın.
Taşralının rüşvet vermeye daha meğilli olduğu yorumunu sen uydurdun.Ben böyle bişey demedim
Benim demek istediğim taşralı insanların gerek eğitimsizlik gerek bilgi eksikliğinden daha kolay kandırılabildiği şeklindedir. Ek ödeme , yada zavazingo ödemesi adı altında aslında rüşvet isterler ve taşralı vatandaşımız bunu yasal bir ödeme zannederek verir hemen. Rüşvet verdiğinin farkında bile olmaz.
Şehirde yaşayanlar bu konuda biraz daha bilinçli.
Lütfen başkasının yorumlarını çarpıtarak yorumlamayalım !!!
-
Alıntı:
zaten o bahsettiğiniz hukukun ve yasa koyucuların mantığı yüzünden ülkenin hukuk mekanizması yerlerde geziyor. Adliye koridorları boks ringine dönmüş durumda.
Gerçekçi olmakta fayda var!
Rüşvet alan bir şahsın kamera kaydı olayın açığa kavuşması adına %100 lük bir kanıttır. Delil amaçlı Kaydı yasaklayan zihniyette nasıl bir mantık aramamızı bekliyorsunuz?
Basit mantık. Kişinin bilgisi olmadan, rızası olmadan kayıt yapılıyor ozaman işkence ile alınan ifadelerede hukuki diyelim telefonlarımızda dinlensin tuzaklar kurulsun kayıtlarla şantaj yapılsın vs.
-
Alıntı:
bizde verilsin demiyoruz elbet, ama suç potansiyeli olan memurun görevine son verirsen bu tehlikede tamamen ortadan kalkmış olur ! Asıl Kökten çözüm budur bence.
Yanlış bence sislem içerisinde, hayatın olağan akışında, rüşvet olgusu bazı memurların gözünde maaş haline gelmiştir olaya memurun gözünden bakarsak onu sislem bu noktaya getirmiştir o halde sislemin cezasını memura yüklemek hakkaniyet olamaz bu tip bir zihniyet konuyu kısır döngüye çevirmekten ileri gidemez bu durum memurun suçunuda yok etmez
Bence yapılması gereken kişileri ağır şekilde cezalandırmaktansa ( zira kişiyi mesleğinden etmek kişi ile birlikte ailesini ve bakmakla yükümlü olduğu kişileride madur etmekte) cesaretlendiren yasa dışı yollara iten nedenleri ortadan kaldırmalı diye düşünüyorum Bu tip sonuçsuz tartışmalardansa konunun esas sorumlusu sislemi tartışmak insanları bilinçlendireceği gibi ufkumuzuda genişletebilir.
-
Alıntı:
Basit mantık. Kişinin bilgisi olmadan, rızası olmadan kayıt yapılıyor ozaman işkence ile alınan ifadelerede hukuki diyelim telefonlarımızda dinlensin tuzaklar kurulsun kayıtlarla şantaj yapılsın vs.
masa başında görev yapan bir memurun rızasız ama delil amaçlı görüntü kaydının yapılması ile İşkence gibi insanlık suçunu bir tutamayız. Çok uç olduğu kadar kıyaslanamayacak iki örnek.
Çevrenizden göreceğiniz üzere artık bu kayıtlar inanılmaz kolaylaştı ve yaygınlaştı.
10 yaşında çocuğun elinde kameralı cep telefonu var artık , derste öğretmenini, sınıfı çekip video paylaşım sitelerine koyuyorlar.
Eğer kayıt suç ise sokakta dükkanların güvenlik kameraları ister istemez yoldan geçen her vatandaşı çekiyor. Devletin köşe bucak yerleştirdiği Mobesa kameraları beni sizi hergün çekiyor. Hatta işçilerinin çalışıp çalışmadığını izlemek için işveren bile kamera yerleştiriyor.
Bunca rahatlıkla kayıt yapan varken, delil amaçlı rüşvet ispatı için yapılan çekim çok masum kalıyor.
-
Alıntı:
Yanlış bence sislem içerisinde, hayatın olağan akışında, rüşvet olgusu bazı memurların gözünde maaş haline gelmiştir olaya memurun gözünden bakarsak onu sislem bu noktaya getirmiştir o halde sislemin cezasını memura yüklemek hakkaniyet olamaz bu tip bir zihniyet konuyu kısır döngüye çevirmekten ileri gidemez bu durum memurun suçunuda yok etmez
Bence yapılması gereken kişileri ağır şekilde cezalandırmaktansa ( zira kişiyi mesleğinden etmek kişi ile birlikte ailesini ve bakmakla yükümlü olduğu kişileride madur etmekte) cesaretlendiren yasa dışı yollara iten nedenleri ortadan kaldırmalı diye düşünüyorum Bu tip sonuçsuz tartışmalardansa konunun esas sorumlusu sislemi tartışmak insanları bilinçlendireceği gibi ufkumuzuda genişletebilir.
O zaman size şunlar sorayım:
1- Eğer Memur yetmeyen maaşını rüşvet takviyesiyle yeter hale getiriyosa burada sorgulanması gereken Memur değil Sistemdir. Bu konuda hemfikirim.
Peki Memur Türkiye şartlarına göre oldukça iyi bir maaş alıyorsa yetirmenin yanında kenara birikim koyabiliysa altında arabası kendi evi varsa , bunlara rağmen
rüşvet alıyorsa . Başka bir deyimle aç gözlülük yapıyorsa , yinede Sistemimi sorgulayacaz yoksa açgözlü Memuru mu?
2 -"kişiyi mesleğinden etmek kişi ile birlikte ailesini ve bakmakla yükümlü olduğu kişileride madur etmekte" demişsiniz. Sizinle bu konudada hemfikirm .
ama akşama haberleri izleyin İstanbul -Avcılarda içinde insanların oturduğu evler yıkılıyor , direnen ev sahipleri Devletin Polisi ve Zabıtası tarafından dövülerek dışarı atılıyor. Yasal gerekçe ise Evlerinin yasak yere inşa edilmesi yada ruhsatsız olması. Önümüz kış ve bu insanlar nerde barınacak , ufacık çocukların gözünün önünde evleri dozerle yıkılıyor,kimsenin gözünün yaşına bakmadan Devlet baba yuva yıkıyor. Peki Devlet baba sizin gibi düşünüyor mu? " Evin babası yani aile reisi bu evi buraya yapmış yada yaptırmış karısı ve çocukları ruhsat, izin belgesin, tapu nedir bilmezler dünyadan haberleri yok , Aile reisinin hatası yüzünden ailesini mağdur etmeyelim"
demiyor . Gözünün yaşına bakmadan çatır çatır yıkıyor paldur küldür dışarı atıyor.
Devlet vatandaşıın gözünün yaşına bakmıyorsa , ben neden devlet memurunun gözünün yaşına bakayım ? Sorma hakkı doğuyor!
-
Bazı işletmelerde güvenlik kamerası var ama ses kaydı yapmıyorlar ve işletmenin belirgin bir yerinde güvenlik kamerası olduğu yazıyor yada kişiye izlendiği bilgisi veriliyor diğer bir deyişle kişi izlediğini biliyor yada bildiriliyor
-
Ben fikrimi açıkladım sislemden memurdan önce kendimizi sorgulayacağız ben yasal olarak rüşvet alan memurun nasıl suç üstü yapılacağını anlattım ama illede gizli kamera diyorsanız
olasılıklar
1 Kaydı yaparsınız yakalanmadan savcıya verirsiniz
2 Kaydı yaparsınız hem memurdan harçlık alır hem işinizi yaptırırsınız
3 Kaydı yaparken yakalanırsınız memura ... silahlı bir memursa sonuç cinayete kadar gidebilir.
-
Alıntı:
Ben fikrimi açıkladım sislemden memurdan önce kendimizi sorgulayacağız ben yasal olarak rüşvet alan memurun nasıl suç üstü yapılacağını anlattım ama illede gizli kamera diyorsanız
olasılıklar
1 Kaydı yaparsınız yakalanmadan savcıya verirsiniz
2 Kaydı yaparsınız hem memurdan harçlık alır hem işinizi yaptırırsınız
3 Kaydı yaparken yakalanırsınız memura ... silahlı bir memursa sonuç cinayete kadar gidebilir.
Bu yorum kayıtların yasal olduğunu varsayarak yapılmıştır kişinin izni olmadan ses yada görüntü kaydı yasa dışıdır ve cezası vardır.
-
Neyin tartışmasını yapıyorsunuz ki anlamış değilim. Rüşvet almak suçtur. Suçu ortaya vatandaşın çıkarmaya çalışması tek başına hareket etmesi anlamsız. Gidilir durum izah edilir emniyete, yapılacak olan olay bellidir zaten. Paraların seri numaralarını alırlar, siz rüşveti verdikten sonra olaya dahil olup paraları şahsın üstünde yakalar alır götürürler. Şahıs bu parayı ne amaçla aldığını ispat etmek zorundadır. Neden tek başınıza kaydetme olaylarına gireceksiniz ? Emniyet yakalayıp savcıya verir onu akabinde. Sonra burda konu açar açığa alındım rüşvet almak ile suçlanıyorum ne yapmalıyım diye :)
-
kesinlikle rüşvet verme yapman gereken savcılığa bildirmek gereken yapılacaktır
görüntü ve sesi sen düşünme bence gereken ne varsa gerekli merciiler yapacaktır
-
Alıntı:
mgy51 rumuzlu üyeden alıntı
kesinlikle rüşvet verme yapman gereken savcılığa bildirmek gereken yapılacaktır
görüntü ve sesi sen düşünme bence gereken ne varsa gerekli merciiler yapacaktır
Ben açıkçası böyle bir durumda merciilere güvenmem, türkiyedeki devlet kurumlarında genelde (vatandaşın işi sözkonusu olduğunda) kendi işini kendin gör mantığı hakim.
Hukuk mekanizması akılalmaz derecede zayıf.
-
Alıntı:
Ben açıkçası böyle bir durumda merciilere güvenmem, türkiyedeki devlet kurumlarında genelde (vatandaşın işi sözkonusu olduğunda) kendi işini kendin gör mantığı hakim.
Hukuk mekanizması akılalmaz derecede zayıf.
Hukuk mekanizmasının zayıf olduğuna katılmıyorum ha hukuk bilinci derseniz o ayrı
Kendi işini kendin gör mantığı aceleci vatandaşların mantığıdır bence biz vatandaş olarak haklarımızı bilmiyor susuyorsak hakkımızı aramıyorsak kusuru kendimizde aramalıyız.
-
Alıntı:
Hukuk mekanizmasının zayıf olduğuna katılmıyorum ha hukuk bilinci derseniz o ayrı
Kendi işini kendin gör mantığı aceleci vatandaşların mantığıdır bence biz vatandaş olarak haklarımızı bilmiyor susuyorsak hakkımızı aramıyorsak kusuru kendimizde aramalıyız.
yurt dışı görmüş olsaydın anlardın ne demek istediğimi. Türkiyede gerektiğinde devlet kurumalrı şu kurumdan şu belgeyi bu belgeyi getirmen lazım delil amaçlı diyor. Ama yurt dışında ispanyada ,fransada bizzat gördüm aynı işin muadili için ad soyad verince sistemde çıkıyor herşey. Orada devlet yapıyor tüm işi. Türkiyede ise devlet vatandaşını koşturtuyor . Biraz gerçekçi olalım göz var izan var.
Ayrıca ülkede Hukuk yeterli derken buna kendinizin inanmadığığından eminim.
İzmirde dengesizin biri masum kediyi başını ezerek katlediyor ve bu cinayetin bu vahşetin Türk Ceza kanunda yeri yok !
Ortada kanun yokki yeterli olsun. Güldürmeyin lütfen