-
ÖSYM
ÖSYM: Kol saati görünümlü cep telefonlarıyla başımız dertte
ÖSYM, kol saati görünümündeki akıllı telefonlara sitem etti
ÖSYM üyesi Prof. Çavuşoğlu uyardı: “Kol saati görünümlü cep telefonlarıyla başımız dertte. Bu yöntem birçok sınavda kopya için kullanılıyor.” Bluetooth kulaklıkla da uyumlu bu telefonlara, internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor.
KAMU Personel Seçme Sınavı’yla (KPSS) başlayıp, üniversiteye girişin ilk basamak sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve açıköğretim sınavlarıyla süren kopya skandalları yeni boyut kazandı. Sınavlarda kopyaların büyük bölümünün kol saati görünümlü cep telefonlarıyla çekildiği anlaşıldı.
‘Bizzat yakaladım’
ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, temmuz ayında Kars’ta yapılan KPSS’de kol saati görünümlü cep telefonuyla kopya çeken bir adayı yakaladığını belirterek, “Bütün sınavlarda kopyaların yüzde 90’ı saat görünümlü cep telefonlarıyla çekiliyor” dedi. Çavuşoğlu şunları söyledi: “Cep telefonuyla kopya çekmek için sınavdan 1-2 gün önce sınavın yapılacağı okullara gelip tuvaletlere telefonlarını saklayanlar var. Ama cep telefonu kopyalarının büyük bir çoğunluğu saatli cep telefonlarıyla yapılıyor. Yakaladığımız kopyalarda en çok buna rastlıyoruz. Burada soruların önceden sızdırılması gibi bir şey yok. Bir kişi sınavdaki bütün soruları yapıp saatindeki cep telefonu vasıtasıyla diğerlerine SMS atıyor. Bu saatler internette oldukça yaygın. Bunun için tüm sınav değil, kopyacıların sınavı iptal edilebilir.”
Kapsam genişledi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Denetleme Kurulu, kopya iddialarının KPSS dışındaki diğer sınavlarda da ortaya çıkması üzerine incelemesini önceki yılları da kapsayacak şekilde genişletti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Denetleme Kurulu’na, kopya olaylarının diğer sınavları ilgilendirip ilgilendirmediğinin araştırılması talimatını verdi. Kurul, üniversiteye giriş sınavlarından başlayarak diğer sınavlarda soruların sızdırılıp sızdırılmadığını inceliyor.
400 TL’den satılıyor
GERÇEK kol saatinin model olarak bire bir aynısı olan saat görünümlü cep telefonlarında, kol saati ve telefon bir arada kullanılıyor. Hem kamera hem bluetooth kulaklıkla uyumlu cep telefonlarıyla, kulak içine yerleştirilen kulaklıkla da rahatça konuşulabiliyor. İnternette birçok sitede satışa sunulan kol saati görünümlü cep telefonlarının fiyatları 400 TL ile 2500 TL arasında değişiyor.
Avcı, kopyayı ÖSYM’ye bildirmiş
11 NİSAN’daki YGS esnasında kısa mesaj yoluyla 108 kişiye matematik bölümünün cevap şıklarının gönderildiği ortaya çıkmıştı. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunduğu sırada Hanefi Avcı’nın bizzat yürüttüğü ve KOM Şube Müdürlüğü’nün takip ettiği kopya skandalıyla ilgili ÖSYM’nin 4 aydır sessiz kaldığı ortaya çıktı. Türkiye’de 16 ilde belirlenen 108 isim ÖSYM Başkanlığı’na bildirilerek, aralarında sınava girenlerin ortak cevaplarının belirlenmesi ve buna göre bir değerlendirilme yapılması talep edildi. Ancak polisin 4 ay önce yazdığı yazıya ÖSYM yanıt vermedi. Gözaltıların başlaması ve operasyonun basında yer alması üzerine YÖK önceki gün YGS’yle ilgili inceleme başlattı.
Tahkikat devam ediyor
YGS operasyonunu başlatan isim olan eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nde “Tahkikat devam ediyor. Bir şey söylemek erken olur” dedi.
KPSS ve TUS’a erteleme
KPSS’deki kopya skandalının tartışmaları devam ederken, dün, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 26 Eylül’de yapılacak ortaöğretim ve lisans mezunlarına yönelik KPSS ile 18-19 Eylülde gerçekleştirilecek Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı (TUS) erteledi. Sınavların ertelenmesine, “11 Temmuz’da lisans mezunlarına yönelik yapılan KPSS’de sınav sorularının çalındığı ve kopya çekildiği” yönündeki iddialar nedeniyle kamuoyunda oluşan endişeleri giderilmesi neden gösterildi. Yetkililer, bu sınavların ertelenmesi nedeniyle diğer sınavların düzenlenme ve başvuru tarihlerinde de değişiklik olacağını belirtti. Sınavların ertelendiği tarih konusunda bir açıklama yapılmazken resmi açıklamanın bugün yapılacağı bildirildi.
-
Cevap: ÖSYM
ÖSYM'de her şey değişiyor
YÖK'ün, KPSS ile ilgili iddialar gündeme gelmeden önce hazırlayarak Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) sunduğu iddia edillen kanun taslağında, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile ilgili ayrıntılı düzenlemeler öngörülüyor.
Ankara- Taslakta, sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması ve sınav güvenliğinin sağlanması, sınavlarda görev alacak kişilerin uyması gereken kuralların yönetmelikle düzenlenmesi ve görevli kişilerin ÖSYM'nin belirlediği kurallara titizlikle uyması hükmü yer alıyor. Kurallara uygun davranmadığı tespit edilenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümlerince cezalandırılmaları için soruşturma yürütülmesi kuralı getiriliyor. Soru hazırlanmasından sınavın son aşamasına kadar görev alanlar, belirlenecek kurallara titizlikle uymakla yükümlü tutulurken, kuralara uymayanların TCK'ya göre cezalandırılması isteniyor.
Taslak, isteyenin istediği zaman bilgisayar ortamında sınava girebilmesine olanak sağlayacak TOEFL benzeri sınav gibi uygulamaların da önünü açıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, geçen Haziran ayında hazırlanarak MEB'e sunulan taslakta, ÖSYM ile ilgili ayrıntılı düzenlemelere gidiliyor.
Taslakta ÖSYM, ''yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim görecek adayların tespiti veya yerleştirilmesi ile yükseköğretim kurumlarında atama veya yükselmelerde esas alınan YÖK kararı gereği veya ilgili mevzuatta öngörülen her türlü bilim, yetenek veya yabancı dil sınavlarını ve gerektiğinde yerleştirme işlemlerini, kamu kurum ve kuruluşlarında görev almaya veya görevde yükselmeye yönelik olarak mevzuatta öngörülen sınavları ve gerektiğinde yerleştirme işlemlerini, özel hukuk tüzel kişilerinin talep ettikleri her türlü ölçme ve değerlendirme işlemlerini ücret karşılığında yapan, YÖK ile ilişkili özel bütçeli bir kuruluş'' olarak tanımlanıyor.
Getirilen düzenlemeler
Yükseköğretim ile ilgili bütün sınavların usul ve esasları ile tabi olacağı kuralların YÖK'ün onayıyla gerçekleşeceği belirtilen taslakta, öne çıkan düzenlemeler şöyle:
- ÖSYM'nin sınav hizmetleri, merkeze doğrudan bağlı olarak oluşturulan sınav koordinatörlükleri ve gerekli hallerde illerde oluşturulan il temsilcilikleri vasıtasıyla yerine getirilir. Sınav koordinatörlükleri ve il temsilciliklerinin çalışma usul ve esasları bu birimlerde görev yapacak personelin görevlendirilmesi, birimlerin teknik altyapılarının oluşturulması, cari ve diğer giderlerin ödenmesine ilişkin esaslar yönetmelikle belirlenir.
- Yükseköğretim kurumları ve MEB başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının sınav yapmaya uygun mekanları ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda kullanılabilir. Kamu kurumlarında çalışan personel de bu sınav hizmetlerinin yerine getirilmesinde görevlendirilebilir. Sınavlarda görevlendirilenlerin herhangi bir nedenle bu görevden çekilebilmeleri, mazeretlerinin ilgisine göre üniversite rektörleri, mülki idare amirleri veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi halinde mümkündür.
- ÖSYM tarafından gerçekleştirilen seviye tespiti veya yarışma sınavları, o alanla ilgili öğretim elemanı veya uzmanlar tarafından hazırlanan soruların, tüm adaylara farklı mekanlarda eş zamanlı olarak sorulduğu kağıt ortamında yapılan sınavlar veya ilgili soruların alan dağılımı ve zorluk düzeyine göre güvenli biçimde saklandığı zengin bir soru bankasından, başvuran her bir adaya farklı zamanlarda farklı soruların sorulabildiği bilgisayar tabanlı sınavlar biçiminde yapılabilir. Sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması ve şifrelenmesi, sınav sorularının elektronik veya kağıt ortamında güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılacak işlemlerin usul ve esasları ile sınavlarda görev alacakların uyması gereken kurallar yönetmelikle düzenlenir.
- Sınavlar, bilimsel özerklik ve gizlilik ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilir. Soru hazırlanmasından sınav salon güvenliğinin sağlanmasına kadar sınav süreçlerinin herhangi bir aşamasında görev alanlar ilgili yönetmelikler çerçevesinde ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından belirlenen kurallara titizlikle uymakla yükümlüdür. Kurallara uygun davranmadığı tespit edilenler hakkında kadrosunda bulundukları kurumlar tarafından disiplin soruşturması açılmasının yanı sıra, fiilin mahiyetine göre Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 257 veya 258. maddesi hükümlerine göre cezalandırılmalarını temin için adli soruşturma yapılır.
(TCK'nın ''Görevi kötüye kullanma'' başlıklı 257. maddesi ile ''Göreve ilişkin sırrın açıklanması'' başlıklı 258. maddesi, bu kapsama giren fiilleri nedeniyle kamu görevlilerine çeşitli sürelerle hapis cezası öngörüyor.)
ÖSYM yönetim kurulu nasıl oluşacak?
- ÖSYM Başkanlığının yönetimi ve yönetim kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olan ÖSYM Başkanı, YÖK Başkanı tarafından profesör unvanına sahip üniversite öğretim üyeleri arasından 3 yıllığına atanır. (Mevcut durumda ÖSYM Başkanı'nın profesör olma şartı yok ve başkan 6 ay için atanıyor.) ÖSYM Başkanı da Yönetim Kurulu üyelerinden birini ÖSYM Başkan Yardımcısı olarak görevlendirir. Merkezin karar organı olan Yönetim Kurulu, ÖSYM Başkanı dahil 7 kişiden oluşur.
- Yönetim Kurulu'nun başkan dışındaki üyeleri, Devlet Personel Başkanlığından daire başkanı veya üstü görevde çalışan 1, YÖK'te daire başkanı veya üstü görevde çalışan 1, MEB'den ölçme ve sınav konularında uzman daire başkanı veya üstü görevlerde çalışan 1; ÖSYM Başkanı'nın önerdiği, üniversitelerde merkezin görev alanına giren konularda görev yapan 6 aday arasından YÖK Genel Kurulu tarafından seçilen 3 öğretim üyesinden oluşur. Üyelerin görev süresi 3 yıldır. Başkan ve Başkan Yardımcısı dışındaki üyelerin asli görevleri devam eder. Yönetim Kurulu ÖSYM Başkanı'nın çağrısı ve oluşturduğu gündemle en az 5 üye ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Oyların eşit olması halinde Başkan'ın oyu yönünde karar alınır.
ÖSYM Yönetim Kurulu'nun görevleri
Taslakta, ÖSYM Yönetim Kurulu'nun görevleri de şöyle sıralanıyor:
- Sınavlarda sorulacak soruların hazırlanmasına veya sınavların yapımına yönelik olarak gerekli komisyonları oluşturmak ve bu komisyonlarda veya sınavların icrasında görevlendirilen kişilere yapılacak ödemelerin miktarını tespit etmek.
- Sınavların yürütülmesinde gerek duyulan açıklama, belge ve dokümanları onaylamak.
- YÖK'ün öngördüğü sınavları aksatmayacak biçimde diğer kurumlardan gelen talepleri de karşılamak üzere merkezin yıllık iş planlarını oluşturmak.
- Sınav, ölçme-değerlendirme ve yerleştirme faaliyetlerine yönelik olarak adaylardan veya kurumlardan alınacak hizmet bedellerini ve bedel alınmayacak hizmetleri; kişi, kurum ve kuruluş itibarıyla tespit etmek.
- Kurallara uyulmadığı tespit edilen durumlarda veya zorunlu hallerde sınavların kısmen veya tamamen iptaline, ertelenmesine veya aday işlemlerinin geçersiz sayılmasına ve sorumlular hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin yapılmasına karar vermek.
- ÖSYM temsilciliklerinin kurulmasına ve gerektiğinde kapatılmasına karar vermek.
- Başkan tarafından gündeme alınan, merkezin görev alanına giren diğer konuları görüşüp karara bağlamak.
Taslakta, sınav hizmetlerinin zamanında, aksatmadan ve etkin biçimde yerine getirilebilmesi için gerekli her türlü mal ve hizmetin satın alınabileceği vurgulanıyor.
ÖSYM'de çalışacakların özlük hakları
Taslakta, ÖSYM'de görev alacakların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Bu çerçevede, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda görev alanlara, belirli gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımından elde edilecek tutarın iki katını geçmeyecek biçimde, görevin önem ve güçlüğüne göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek tutarda ücret ödenmesi öngörülüyor. Bu görevlilerin görevleri süresince kamu kurum ve kuruluşlarının konaklama ve sosyal tesislerinden ilgili kamu kurum ve kuruluşunun personeline yararlandırılan şartlarla yararlanmaları hükmünün yer aldığı taslakta ayrıca, ''Soru yazımı, denetimi ve sınavların değerlendirilmesi ve özürlü adaylara ilişkin sağlık raporlarının incelenmesinde kısmi ve tam zamanlı olarak ÖSYM'de görevlendirilenler kendi kurumlarındaki aylık ve diğer sosyal haklarını almaya devam ederler'' deniliyor.
ÖSYM Başkan ve yardımcısına yapılacak ödemelerin YÖK Yürütme Kurulu üyelerine ödenen ücreti geçmeyecek biçimde Bakanlar Kurulunca tespit edilmesi hükmünün yer aldığı taslakta, bu kişilerin tam zamanlı görev yapacakları ve bu görevleri süresince başka hiçbir kurum veya kuruluşta ücretli veya ücretsiz iş göremeyecekleri şartı getiriliyor. Ancak kamu görevlisi iken bu göreve getirilenlerin her türlü haklarının saklı kalacağı ve kurumlarından ücretsiz izinli sayılacakları hükmüne de yer veriliyor
-
MİT ÖSYM'yi uyarmış!
KPSS'de 'telekulak' skandalı...
Soruların sınavdan önce sesli okunarak kontrol edildiği KPSS’de şekilli soruların sızmaması telekulak iddiasını güçlendirdi.
Binlerce memur adayının umut kapısı Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) kopya iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında her gün farklı bir iddia gündeme geliyor. ÖSYM’deki Yüksek Güvenlikli Test Geliştirme ve Araştırma Merkezi’nden soruların nasıl ve kim tarafından sızdırıldığını araştıran polis yeni bir detaya ulaştı. Her sınav öncesi sorularda hata olup olmadığının son kontrolü okuma yöntemiyle yapılıyor. Yani her soru bir uzman tarafından yüksek sesle okunuyor, diğer uzmanlar da soru ve cevapları dinleyerek anlatım bozukluğu ya da hatalı seçenek olup olmadığını kontrol ediyor.
Bu yıl da Eğitim Bilimleri Sınavı’ndaki 120 sorudan 117’si bu yöntemle kontrol edildi. Ancak sözle ifadesi mümkün olmayan 19, 20 ve 41’inci sorular sadece kitapçık üzerinden doğrulandı. Şekilli bu üç sorunun cevaplarının sızmadığı tespit edildi. Savcılık şimdi soruların dinleme yoluyla sızdığı iddiasına ilişkin inceleme yapıyor. Emniyet yetkilileri soruların hazırlandığı odanın konumu itibariyle teknik cihazlarla dışarıdan ya da basit bir dinleme cihazıyla içeriden kayıt alınmasının mümkün olduğu görüşünü dile getiriyor.
MİT brifig vermiş
İddianın ardından ortaya çıkan en çarpıcı bilgi ise MİT tarafından ÖSYM’ye telekulak brifingi verilmiş olması. 2010 yılı başında MİT görevlilerinin Test Geliştirme ve Araştırma Merkezi’ne gelerek çalışanları dinlemeler konusunda uyarıp önlemleri anlattıkları ortaya çıktı.
-
Özcan'dan KPSS açıklaması
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, KPSS'deki kopya iddiasıyla ilgili açıklamada bulundu: Savcılık soruşturmasını tamamlamadan bir karar almayacağız.
Cumhuriyet Haber Portalı
İstanbul- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı kabul etti.
Yök Başkanı Özcan, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen görüşmenin ardından, çıkışta gazetecilerin, 2010 yılı KPSS'deki kopya iddialarının ardından sınavın iptal edilip edilmeyeceği sorusu üzerine, ''İptal konusu için savcılığın kararını bekleyeceğiz'' dedi.
-
Bir kişi sınavdaki bütün soruları yapıp saatindeki cep telefonu vasıtasıyla diğerlerine SMS atıyor.
bu söylenen nedense pek inandırıcı gelmiyor bana Kpss sınavında 75 genel yetenek 75 genel kültür olmak üzere 150 soru var bunun için ayrılan süre 120 dk yani her soru için ortalama süre 1 dakika 25 saniye türkçe deki paragraf sorularını, anlatım bozukluklarını, tarih ve coğrafya sorularınıve işlem yuapmadan çözülemeyen matematik sorularını düşünürsek; Bir kişi 150 soruyu 120 dk içinde cevaplayacakta ne zaman ve nasıl tuşları küçücük olan cep telefonuna sms yazacak ve gönderecek. Sadece soru numarası ve cevap şıkkı olarak yazdığını düşünsek bile, herkesin soru kitapçığı ve soruların yerleri değişik. Şimdi bu açıdan bakarsak yukarıdaki cümle ne derece inandırıcı.....
-
KPSS skandalı, Yarımağan'ı koltuğundan etti
KPSS'de yaşanan kopya skandalının ardından hedef gösterilen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan görevinden istifa etti. Emekli olup torununa zaman ayırmayı istediğini söyleyen Yarımağan'ın yerine YÖK, önümüzdeki günlerde yeni bir atama gerçekleştirecek.
KPSS'de kopya çekildiğine dair bulguların ortaya çıkması sonrasında sürpriz bir gelişme yaşandı. Kopya skandalında eleştirilere maruz kalan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan görevinden ayrıldı. İstifa dilekçesini YÖK'e sunduktan sonra ÖSYM çalışanlarıyla bir toplantı yapan Yarımağan, "Koşullar böyle gerektirdi. Emekli olacağım. Torunum var, onunla ilgileneceğim." diye konuştu. KPSS'de 350 kişinin tam puan alması üzerine kopya iddiaları gündeme gelmişti. Eğitim Bilimleri Testi iptal edilirken öğretmen atamaları da ertelendi. Yarımağan'ın aralık ayında sona erecek görevinden sürpriz bir şekilde ayrılması üzerine YÖK, önümüzdeki günlerde yeni ÖSYM başkanını seçecek.
Ünal Yarımağan'ın son gelişmeler üzerine yaşadığı sıkıntılar sebebiyle istifa etmiş olabileceğini belirten YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, başkanlığa yeni atanacak kişinin ÖSYM dışından olacağını ve görevini yıl sonuna kadar sürdüreceğini ifade etti. Bu arada, ertelenen 12 sınav ile iptal edilen Eğitim Bilimleri Sınavı'nın da yapılacağını söyledi. Mevcut soruşturmalar sonuçlanıncaya kadar görevden almalar olabileceğini haber veren Özcan, ÖSYM'yi yeniden yapılandıracaklarını kaydetti. Bu kapsamda daha önce MEB'e sundukları kanun taslağını geri çekerek üzerinde çalışacaklarını dile getiren Özcan, "Yeni yapıyı, bugüne kadar gördüğümüz açıklar, yanlışlıklar, bu çerçevede neler varsa, örneğin bilgisayar sisteminin güvenliği, matbaada çalışan insanların güvenlik sorgulamalarının yapılarak gelmesi gibi hususlara dikkat ederek oluşturacağız." dedi. İptal edilen Eğitim Bilimleri Testi'ne yeni başvuru almayacaklarını vurgulayan Özcan, eski başvuruların geçerli olacağını söyledi. Özcan, sınava gireceklerden sınav ücreti alınmayacağını, sınava herkesin daha önce belirlenen yerde gireceğini belirtti.
Bu arada Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) kurulduğu 1974 yılından bu yana kurumda görev yapan Prof. Dr. Ünal Yarımağan, son 6 yıldır 'başkanlık' görevini yürütüyordu. 1942 Kilis doğumlu olan Yarımağan, Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra yükseköğrenimini Fransa'da sürdürdü ve 1966 yılında elektronik yüksek mühendisi diploması aldı.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1030453
Yönetim Notu: Haber kaynağı tarafımızdan eklenmiş olup eklelenen her alıntı için kaynak belirtmediğiniz taktirde iletileriniz onaylanmayacaktır. Bu anlamda hasassiyet göstereceğinizi umarak değerli katkılarınız için teşekkür ederiz.
-
KPSS'yi 2011'den itibaren MEB yapacak
Skandalın öğretmen atamalarını ve eğitimin işleyişini engellemesi üzerine harekete geçen bakanlık, öğretmenlik alım sınavını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) sorumluluğundan alacak.
Öğretmenlik alımının, 2011 yılından itibaren MEB tarafından ve bütün branşlarda ayrı ayrı sınavlarla yapılması kesinleşti. ÖSYM, kopyanın ardından ertelenen KPSS'yi 31 Ekim'de son kez yapacak. Çalışmayla bir yıl boyunca aralarındaüniversitesınavının da yer aldığı 38 ayrı sınav düzenleyen ÖSYM'nin yükü hafifleyecek. Yeni sınav sisteminde, adaylar bütün derslerden değil, branşlarına göre sınava alınacak. Böylece alan yeterliliği dikkate alınacak.
Bu yıl 10-11 Temmuz'da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na giren 3 milyon 254 bin 86 adaydan 835 bini üniversite mezunu. Bunlardan yaklaşık 300 bini öğretmen adayı. Öğretmen adayları, yaşanan kopya skandalıyla büyük şok yaşarken yıllarca emek vererek hazırlandıkları sınavın soru hırsızlığı sebebiyle iptal olmasıyla mağdur oldu. Skandal üzerine sınav sisteminde değişiklik yapmanın gerekliliğini görenYÖKve MEB, ÖSYM'yi yeniden yapılandırıyor. Bu kapsamda kurumun sorumluluğu da azaltılıyor. Özellikle üniversite mezunlarının gireceğiKPSSsınavları artık MEB'in bünyesinde yapılacak. Yüz binlerce öğretmen adayını ilgilendiren yeni sistem, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilecek. 2011'de hayata geçecek sistemle her branşta yapılacak özel sınavlarla öğretmen adaylarında 'alan yeterliliği' dikkate alınacak. Böylece tarih öğretmeni adayı tarih, matematikçi ise sadece matematik sınavından sorumlu olacak. Daha önce öğretmen adaylarının genel kültür ve genel yetenek alanlarında her dersten sorumlu tutulduğunun altını çizen MEB yetkilileri, "Üniversiteden mezun olan öğrenci kendi alanında uzmanlaşmak yerine içeriği tamamen kendi alanının dışındaki sınava zaman harcıyordu. Bu artık son bulacak." diyor.
KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı üzerindeki çalışmalar ise sürüyor. Bu yıl sonunda bitmesi beklenen hazırlıklara göre Eğitim Bilimleri Sınavı da her branşın kendi ölçü ve tekniklerine göre düzenlenecek. Halen 84 farklı branşta öğretmenlik bulunuyor. Eğitim Bilimleri Sınavı'nın alana göre düzenlenmesi için son çalışmaların yapıldığını belirten yetkililer, yeni sınavda sadece alan yeterliliği isteneceğini vurguluyor
-
KPSS çetesinin şifreleri çözüldü
ÖSYM'nin gerçekleştirdiği 6 sınavda teknolojik cihazları kullanarak kopya çeken organize suç örgütü üyeleri dinlemeye takıldı.
Delil olarak dosyaya giren konuşmalarda çete üyelerinin şifreli konuşmaları, cevap şıklarının aktarımında yaşanan sorunlar ve zanlıların sınav sonrası birbirlerini kutlaması ile nasıl kopya çektikleri kayda alındı.
ÖSYM'nin 2009-2010 KPSS, ÜDS, ALES, YGS, KPDS ve LYS sınavlarındaki kopya iddiaları soruşturması kapsamında örgüt lideri olmakla suçlanan öğretim üyesi O.A.U. ile yardımcıları, Ö.F, Z.B ve S.G. "örgüt kurmak ve yönetmek, resmi ve özel belgede sahtecilik ve 6136 Sayılı Kanuna muhalefet" suçlarından tutuklanmıştı.
Şüphelilerden M.H.Ç'nin, çete lideri Oruç A.U.'ya Polis MYO adaylık sınavı sonrası dert yanması dinlemeye şöyle takıldı:
Aktarımda problem çıktı
M.H.Ç: Valla reisim iyi değilim turşu çıktı.
Oruç A.U : Ee bizim çocuklar 79 çıktı la alamadın mı?
M.H.Ç: Baksana ya 57, sonra söz 57 sayısal var 42 sözel var eşit ağırlık 51.
Oruç A.U: Nasıl oldu peki bizimkilerin iyi hep baktım.
M.H.Ç: Valla öyle vereyim T.C'mi bi bak.
Oruç A.U: Yok ya, o zaman problem çıktı şeyde, aktarımda..
Antremansızdın
Çete lideri Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Oruç A.U ile 2010 KPDS sınavına girecek olan M.H.Ç arasındaki görüşmede ise dinlemeye şifreli şu diyalog düştü:
M.H.Ç. : Aman abi dediğim gibi yani sağlam olsun gözünü seveyim ya, bak aman.
Oruç A.U: Bizde herhangi bir sey yok. Bunda da olmazsa artık git atla diyorum Emir Dağı'na mı çıkarsın neye çıkarsın.
M.H.Ç. : Valla bilimiyorum yani madara duruma düştük de onu diyorum ya.
Oruç A.U.: Yani hayır en son maçta tamam bizimkiler faul yapmış olabilir ama ondan öncekilerde hep sen antrenmansızdın ya.
Cevap trafiği
Oruç A.U. ile cevapları para karşılığı adaylara dağıtan örgüt üyesi M.İ. arasında geçen konuşmalar ise soruların nasıl şifreli dağıtıldığını gözler önüne serdi:
Oruç A.U.: Şimdi üç dört ne olmuş, üç dört?
M.İ. : Üç dörde verdik, dolu dolu verdik her birine var olanları verdik. Bir iki açmadı. Onun dışında jöleye verdik.
Oruç A.U.: Jöle alamadım diyor.
M.İ.: Jöle'ye 60 taneden fazla şey verdi he Yavuz Alp verdi. Çok da düzgün verdi hepsini. Problem yoksa öksür dedik, öksürmedi mi. Yavuz Alp arka taraftan öksürdü, yoksa okur dedim öksürdü dedi. Jöle aldı abi, öbür çocuk alamadı, en alta ki iki tane varya...
GÖREV AŞKIYLA YANIP TUTUŞUYORUZ
Polis, çetenin adımlarını saniye saniye görüntüleri. Üyelerin cevapların dağıtılması karşılığında paylarına düşen parayı bölüşmeleri tele-kulağa şöyle takıldı:
Oruç A.U: Orda kuruşun kuruşu eksik olursa hepinizi topa tutarım.
Y.A.: Şimdi yüz milyon Necati'ye verdik. Yazık ufak diye. 720 milyon kalıyor onu da üçe 240'ar düşüyo. 240 240 bölüşüyoz işte hakkını helal et.
Oruç A.U: Eee?
Y.A. : Çok iyisin abi sağol. Arabaya cant alacaktım zaten, peşinatını verecem sayende haha...
Oruç A.U.: Senin kafatasından cant yaparım ben arabaya...
Y.A.:Hahahah, sağol abi Allah razı olsun büyüksün, bi dahaki organizasyonda bekliyok yani görev alma aşkıyla yanıp tutuşuyok.
Oruç A. U.: Orda en kıdemliniz, komutanınız kim?
Y.A.: Memet abi, ona 300 veriyom
Oruç A.U.: Ver bakıyım.
Jummer'a önlem
Soruşturmada çete üyelerinden yardım aldığı ve cevapları dağıttığı öne sürülen bayan öğretmen G.Ç.'nin D.G. adlı arkadaşı ile yaptığı konuşmaya ise "kopya düzenekleri" takıldı.
G.Ç.: Ben, İngilizce sınavında şeye gittim Diyarbakıra gittim, girdim.
D.G: hı.
G.Ç: Sınava orda da her yere cebir (jammer) koymuşlar, o telefonu engelliyo, çekmiyo gelmiyo cevaplar. Biz bi alet aldık Ankara'dan. Kulağına yerleştiriyorsun cip gibi ondan sonra kablosu falan var işte telefona bulutut özelliği var. Ondan sonra o aletide bayağı bi pahalıya aldık
D.G: sen mi aldın
G.Ç: Tabi canım ben, annemin kredi kartıynan ödüyorum onu 500 milyon. Kimse bilmiyo sen biliyosun annem biliyo ablam bile bilmiyo. Ablam zannediyoki ben İzmir'e toplantıya gidiyorum
-
ALES'ten sonra KPSS kılavuzu da yargıya taşındı
Eğitim-İş ALES'ten sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS) kılavuzunu da yargıya taşıdı. Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, "YÖK dayatması olan 2010-KPSS Lisans Eğitim Bilimleri Testi Sınavı Kılavuzu'nun kılık-kıyafet konusundaki hukuka aykırı hükümlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla dava açtık" dedi.
Ankara- Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, yaptığı yazılı açıklamada 2010-KPSS Lisans Eğitim Bilimleri Testi Sınavı Kılavuzu'nun kılık kıyafet konusundaki hukuka aykırı hükümlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla dava açıldığını duyurdu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının yok sayıldığını belirten Adıbelli, "KPSS, kamuda personel olmak için başvuran devlet memuru adaylarının girdiği bir sınavdır. Yani sınava giren herkes potansiyel devlet memurudur. 12 Eylül kalıntısı YÖK, dava konusu düzenleme ile toplumsal huzuru dinamitlemektedir" dedi.
YÖK Başkanı Özcan hakkında suç duyurusu
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde dün yaşanan Türban gerginliğini de hatırlatan Adıbelli, Türkiye'nin adım adım kaosa itildiğini öne sürdü. Adıbelli, toplumun tamamı için bir uzlaşmaya gidilmesi gerektiğini kaydederek, "Siyasi iktidar, açıkça arkasında durduğu olumsuz sürecin tetiklediği tehlikeli dışavurumları, 28 Şubat süreciyle özdeşleştirerek toplumun gözünü boyama arayışına tenezzül etmemeli, sorun kontrolden çıkmadan, toplumun tüm kesimlerini içine alacak bir uzlaşma zeminini yaratmak suretiyle huzursuzluğu ortadan kaldırmalıdır" şeklinde konuştu. Ayrıca Eğitim-İş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve üyeleri hakkında suç duyurusu sürecini de başlatacaklarını duyurdu.
-
Olaylı KPSS başladı
Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların sızdırıldığı kanaatiyle iptal edilerek yeniden düzenlenen Eğitim Bilimleri Sınavı saat 09.30'da başladı.
Ankara- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen sınav, Türkiye'de 81 il merkezinde ve KKTC'de Lefkoşa'da yapılıyor. Toplam 931 binadaki 12 bin 647 salonda gerçekleştirilen sınava öğretmen adayı 294 bin 909 kişi katılıyor. Sınavda emniyet görevlileri hariç 40 bin 800 ÖSYM görevlisi çalışıyor. Sınavda adaylara 120 soru sorulacak ve 150 dakika süre verilecek.
İptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda 100 ve üstünde doğru yanıt vererek yüksek puan alan adaylar, daha önce sınava girdikleri illerden farklı illerde sınava katılıyor.tÖSYM, bu sınavda olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Adaylar, sınav binalarına alınırken üstleri polisler tarafından elle ve detektörle arandı. Adayların saatlerinden yüzüklerine, kolyelerinden tokalarına her türlü aksesuarları çıkartırılarak, yanlarında hiçbir eşyayla sınav binalarına girmelerine izin verilmedi.
Başörtülü adaylar da üstleri detektörle aranarak, sınav salonlarına alındı. Adayların yanlarında hiçbir araç-gereç getirmelerine izin vermeyen ÖSYM; sınav salonlarında adayların kullanması için içinde kalem, silgi, kalemtıraş, şeker, su ve peçete bulunan paketler dağıttı.
Ayrıca, salonlarda duvar saati de bulunuyor.
-
KPSS adaylarına ahlak sorusu!
Kopya nedeniyle ikinci kez yapılmak zorunda kalınan KPSS'de adaylara sorulan bir soru çok imalıydı.
ÖSYM kopya sıkandalı üzerine tekrarlamak zorunda kaldığı KPSS'de adaylara ahlak sorusu da yönletti.
Kopyacıları utandırması beklenen Ahlak Gelişim Kuramı’nın mimarı ünlü psikolog Lowrence Kohlberg’e atıfta bulunularak yöneltilen soru şöyle:
Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramına göre, aşağıdakilerden hangisi gelenek öncesi ahlak anlayışını kesin yanısıtır?
A- Eğer camı kırdığımı itiraf etmeseydim tüm sınıf ceza alacaktı
B- Kopya çekmedim çünkü yakalanırsam okuldan atılırım
C- Hiçbir suç cezasız kalmamalıdır
D- Elimden geleni yapmasaydım kendimi suçlu hissederdim
E- Adaletli olmak merhametli olmaktan önemlidir
ÖSYM'nin kopya çeken adaylara göndermesi olarak nitelendirilen bu sorunun yanıtı B şıkkı.
KAĞITLARA ÖZEL İNCELEME
İkinci kez yapılan sınavda güvenlik önlemleri üst seviyedeydi. Sınav boyunca bir sorun yaşanmadı. Şimdi sırada sınav sonuçlarının açıklanması var. Sonuçlar üzerinde çalışırken ÖSYM ilk sınavda soruları tam olarak yanıtlayan adayların kağıtlarına özellikle bakacak. YÖK Başkanı Özcan da bu adayların kağıtlarına kendisinin de bakacağını duyurmuştu.
-
Kopya yok tam puan yok
Kopya skandalı yüzünden iptal edilip 31 ekimde tekrar yapılan Eğitim Bilimleri sınavından tam puan alan çıkmadı. Ertelenen 30 bin öğretmen ataması 6 aralıkta
Soruların sızdırıldığı gerekçesiyle iptal edilerek, 31 ekimde yeniden yapılan KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçları dün açıklandı. Sınavda tam puan alan çıkmadı. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, “Tam puan yok, kopya iddiası güçlendi. Top Savcılık’ta’’ dedi. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmen atamalarının 6 aralıkta yapılacağını bildirdi.
YÖK, Devlet Denetleme Kurulu’nun yürüttüğü ortak çalışmalar sonrasında 10 temmuzda gerçekleştirilen KPSS Eğitim Bilimleri testinde kopya şüpheleri kesinleşmiş, sınava giren 280 bin öğretmen adayından 350 kişi tam puan almıştı. 100 net ve üzerinde yapıp yüksek puan alan aday sayısı ise 7 bini buluyordu.
280 adayın sınavı iptal
ÖSYM’den yapılan açıklamada sınavdaki 120 sorudan en yüksek netin 111 olarak hesaplandığı, sınava giren 2 bin 718 adayın 100 ve üzerinde net yaptığı belirtildi. 280 adayın sınavının, ÖSYM Yürütme Kurulu kararı ile iptal edildiği vurgulanan açıklamada, sınavı geçerli olan adayların, toplam 120 soruya verdikleri doğru ve yanlış cevaplardan hesaplanan net soru sayısı ortalamasının yaklaşık 65 olarak gerçekleştiği kaydedildi. Bu arada KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçlarının netleşmesi üzerine, Bakanlık tarafından yeni atama takvimi belirlendi. MEB öğretmen atamalarının 6 aralıkta yapılacağını ve atanan öğretmen adaylarının 7 aralıkta göreve başlayacağını bildirdi.
Adliyede sürpriz buluşma
Dün akşam saatlerinde Ankara adliyesinde sürpriz bir buluşma gerçekleşti. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, KPSS ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan ile görüştü. ÖSYM’den iki yetkilinin de hazır bulunduğu görüşmede, soruşturmayla ilgili konular değerlendirildi.
Öte yandan, ÖSYM tarafından kopya çektiği şüphesiyle yaklaşık yüz kişininin ismi Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi. Şüpheliler arasında iptal edilen son sınavda bütün soruları bilen beş evli çift de bulunuyor.
YÖK Başkanı: Moralim bozuk
YÖK Başkanı Özcan, KPSS sorularını kimlerin sızdırdığının hâlâ bulunamamasından dolayı moralinin son derece bozuk olduğunu söyledi. İddiaların ortaya çıkmasından bu yana üç ay geçtiğini, olayı soruşturan savcının iyi niyetle çalışmasına karşın hâlâ netice alınamadığını belirten Özcan, “Eğer suçlular bulunmazsa ÖSYM’nin güven tesis etmesi hiçbir zaman yüzde yüz olmayacaktır. Artık topluma suçluları ifşa etmeleri lazım ki insanlar ÖSYM’ye güven duysunlar” diye konuştu.
-
Şampiyonlar da iptal!
Kopya ve sızdırma iddiaları nedeniyle yenilenen KPSS'de sarsıcı tablo. Eğitim Bilimleri Sınavı'nın şampiyonları adeta döküldü. İlkinde full çeken aday, MİT kontrollü sınavda fena çakıldı. Net sayısı 120'den 67'ye düştü
İstanbul- ÖSYM Başkanını koltuktan edip yenilenen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda 'net' tablo. İlk sınavın başarılı adayları, ikinci sınavda aynı 'performansı' gösteremedi. Kimilerinin net oranı yarı yarıya düştü. 120'de 120 yapan bazı adaylar bu kez 70'i bile göremedi.
İptal edilen sınavda tulum çıkaran adayların, yenilenen sınavdaki sonuçlarına AKŞAM ulaştı. Rakamlar hayli çarpıcı. İlk sınavda 120 net yapıp toplamda 95,767 puan alan V.Ş., bu kez 67 netle ancak 80.903'e ulaşabildi.
Eşlerde çöktü
120'de 120 yapan adaylardan H.B.'nin puanı 93'ten 73'e düşerken, yine sınavda full yapan eşi N.B ise bu kez sınava bile girmedi. Sınıf öğretmenliği mezunu E.C. de iptal edilen sınavda 118 doğru 2 yanlış yaparak 94.500 puan elde etmişti. E.C. tekrarlanan sınavda ise ancak 72.255 puan alabildi.
Savcılık inceliyor
ÖSYM'nin söz konusu verileri ayrıntılı bir rapor halinde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'a verdiği ve soruşturmanın derinleştirildiği öğrenildi. Bazı adayların ifadeye çağrılabileceği de belirtiliyor. ÖSYM, yenilenen KPSS'nin ardından adayların bilgilerine erişimi 'aday şifresi' yöntemiyle yasaklamıştı. Full çeken 354 adayla 100 net ve üzeri yapan binlerce adayın bilgileri kamuoyundan gizlenmişti. Söz konusu 354 adaydan 80'inin sınava girmediği, doğru yanıtlayan tek bir adayın dahi olmadığı ortaya çıkmıştı. AKŞAM'ın ulaştığı sonuçların ardından '120 soruda 120 yapan adaylar şimdi kaç puan aldı?' sorusuna da yanıt bulunmuş oldu.
Bu listede bir tuhaflık var
İptal edilen sınavın şampiyonları, yenilenen KPSS'de çuvalladı. İşte bazı örnekler:
Aday İlk sınav neti-puanı Yenilenen sınav neti-puanı
V.Ş. 120 net 95.767 puan 67 net 80.903 puan
B.O. 118 net 94.531 puan 60 net 77.988 puan
E.C. 117 net 94 puan 45 net 72.255 puan
H.İ.B 118 net 94.785 puan 92 net 90.228 puan
A.S. 120 net 93.533 puan Sınava girmedi
B.K. 120 net 94.700 puan 95 net 89.287 puan
R.N. 120 net 97.065 puan 95 net 93.226 puan
A.İ.A. 118 net 93.293 puan 76 net 81.253 puan
S.A. 109 net 88.447 puan 83 net 81.568 puan
A.A. 113 net 91,261 puan 75 net 80.952 puan
N.G. 117 net 92,548 puan puanı taban altı
B.Ö. 115 net 93.594 puan puanı taban altında
-
TUS'ta 4 soru iptal
Türk Sağlık-Sen'in TUS'ta bazı soruların hatalı olduğunu belirterek ÖSYM'ye başvurmasının ardından ÖSYM bir açıklama yaparak TUS sınavında 4 sorunun iptal edildiğini duyurdu.
Ankara - ÖSYM, sendikanın konuyu gündeme getirmesinin ardından bugün bir açıklama yaparak TUS sınavında 4 sorunun iptal edildiğini duyurdu.
ÖSYM'den yapılan açıklamada, 12 Aralık 2010 tarihinde yapılan TUS Bilim Sınavında denetçi akademisyenlerin yeniden değerlendirmesi sonucunda 4 sorunun adayların doğru cevap verebileceği biçimde düzenlenmediğinin tespit edildiği kaydedildi. Sınavda sorulan diğer 296 soruda ise iptali gerektirecek maddi ya da bilimsel bir hatanın olmadığı da ÖSYM tarafından bildirildi.
ÖSYM'nin yaptığı açıklamaya göre 4 sorunun 1 tanesinin soru kökünde hata olduğu, 2 sorunun cevabının cevap seçenekleri arasında bulunmadığı ve 1 soruda ise doğru cevap olarak verilen şıkta eksiklik bulunduğu açıklandı.
Bu nedenle, soruların söz konusu teste cevap veren adaylar tarafından doğru cevaplandığı kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılacağı ifade edildi.
Hatalı sorular
ÖSYM hatalı olduğunu açıkladığı soruları şöyle sıraladı:
-Temel Tıp Bilimleri Testi-1 (TTBT-1) A kitapçığında yer alan 9. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 14. sorunun doğru cevabının C olarak bildirilmesine rağmen soru kökünde hata olduğu,
-Temel Tıp Bilimleri Testi-1 (TTBT-1) A kitapçığında yer alan 52. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 32. sorunun doğru cevabının E olarak bildirilmesine rağmen doğru cevabının seçenekler arasında bulunmadığı,
-Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) A kitapçığında yer alan 68. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 83. sorunun doğru cevabının D olarak bildirilmesine rağmen doğru cevabının seçenekler arasında bulunmadığı,
-Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) A kitapçığında yer alan 71. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 86. sorunun doğru cevabının B olarak bildirilmesine rağmen doğru cevap olarak verilen seçenekte ifade eksikliği bulunduğu anlaşılmıştır.
-
Osym yönetim bakımından talihsiz bir dönem geçirmektedir...
-
ÖSYS Kılavuzu internette yayımlandı
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı. Üniversiteye girişte uygulanan birinci aşama sınavı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvurular 3 Ocak Pazartesi günü başlayacak.
ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Adaylar 2011-ÖSYS Kılavuzu ile aday bilgi formuna ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecek. Adaylar isterlerse örnek kılavuzları başvuru merkezlerinde inceleyebilecek.
Kılavuzda, başvuru işlemleri, puanların hesaplanması, sınavların uygulanması, üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
ÖSYS'nin ilk sınavı olan YGS'ye başvurular 3-19 Ocak 2011 tarihleri arasında yapılacak. 2011-2012 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve ön lisans (sınavsız geçiş dahil) programlarında öğrenim görmek isteyen adaylar 2011-ÖSYS'ye başvuracak.
-KİMLER BAŞVURABİLECEK?-
ÖSYS'ye 2010-2011 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (Lise veya dengi okullar, açıköğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavlarına girenler, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar başvurabilecek.
Durumları bu şartlara uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar ile T.C. yükseköğretim kurumlarından disiplin suçu nedeniyle kaydı silinenler de 2011-ÖSYS'ye başurabilecek. Ancak bu adaylar 2011-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim kontenjanlarına yerleştirelemeyecek.
Ancak doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge saHibi olmaları durumunda 2011-ÖSYS'ye başvurmaları gerekiyor. Bu adaylar 2011-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilecekler.
Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarına başvuran adaylar sınavsız yerleşebilecek. Bu adayların dışındaki tüm yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların 2011-YGS'ye girme zorunluluğu bulunuyor. Sınavsız yerleştirme yapılan ön lisans programlarının boş kalan kontenjanlarına, alan dışından yerleştirme yapılırken ilgili 2011-YGS puanları kullanılacak.
-BAŞVURU, ÜCRET YATIRILMADAN YAPILMAYACAK-
ÖSYS'ye başvuruda ortaöğretim kurumu (okul) müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları başvuru merkezi olarak görev yapacak. Ancak aynı adreste birden çok ortaöğretim okulunun bulunduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak.
Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvuruların okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacaklar. Okulun bağlı olduğu başvuru merkezi çalışır durumda değilse de okul müdürü adayları belirli bir başvuru merkezine yönlendirecek.
Mezun durumdaki adaylardan, 2009 ve 2010-ÖSYS'nin her ikisine de başvurmamış olanlar, 2009 veya 2010-ÖSYS'ye başvurmuş olanlardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecek.
Mezun durumdaki adaylardan 2009 veya 2010-ÖSYS'ye başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla yapabilecekleri gibi diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla da yapabilecek. Bireysel olarak internet aracılığıyla başvuru yapılabilmesi için, 2009 veya 2010 ÖSYS başvurularından birinin başvuru merkezi aracılığıyla yapılmış olması şartı aranacak. Bu şartı taşımayan adaylar, 2011-ÖSYS başvurularını, başvuru fotoğraflarının yenilenmesi amacıyla bir başvuru merkezinden yapmaları zorunlu olacak.
Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapması gereken adaylardan, başvuruların yapılabileceği tarihler arasında sürekli yurt dışında bulunan, sürekli hastalık ya da sürekli tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, başvurularını posta yoluyla yapacak.
Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapan adayların Aday Bilgi Formu'nu doldurması gerekiyor. Son sınıf düzeyindeki adaylar bu formu doldurduktan sonra okudukları okulun bir yetkilisine onaylatacak.
Başvuru işlemini yaptıracak adayın, başvuru merkezine gelmeden önce başvuru ücretini yatırmış olması gerekiyor. Ücretini yatırmayanların başvuru işlemi gerçekleştirilemeyeceği için adayların ücretlerini zamanında yatırmaları gerekiyor. 2009 veya 2010-ÖSYS'ye başvurusunda ve bilgilerinde hiçbir değişiklik olmayıp internet üzerinden başvuru yapacak adaylar için de ayBANKAYA GİTMEDEN DE SINAV ÜCRETİ YATIRILABİLECEK-
Sınava yurt içinden başvurmak isteyen adaylardan, ''YGS'ye girmek istiyorum'' seçeneğini işaretleyenler 35 TL'yi, ''YGS'ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçişe başvurmak istiyorum'' seçeneğini işaretleyenler 10 TL'yi kılavuzda belirtilen bankalardan birine yatıracak.
Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların bu ücreti yatırmak için banka görevlisine T.C Kimlik Numarası, adı, soyadı bilgileri ile kaç TL yatıracağını bildirmesi yeterli olacak.
Adayların bankadan aldıkları dekontu saklamaları gerekiyor.
Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilecek.
-''ÖNCELİKLİ OLARAK İL MERKEZLERİNDE SINAV YAPILACAK''-
Kılavuzda, sınav merkezlerine ilişkin önemli bir ifade de yer aldı. Kılavuzda, ''2011 yılında sınav güvenliğini daha da artırmak amacıyla alınan yeni güvenlik önlemleri nedeniyle öncelikli olarak il merkezlerinde sınav yapılacak'' denildi. Buna göre, il merkezlerinde yeterli sınav kapasitesi bulunmadığı takdirde adayların okul adreslerine göre belirlenecek ilçe sınav merkezlerinde ya da adayların ikinci tercih olarak belirledikleri okul ili veya adres iline göre çevre il merkezlerinde sınava alınacak. Aday formunda yer alan ''1. Tercih'' alanında, okulun bulunduğu il veya adres ili dışında sınav merkezi tercihi yazılmayacak.
ÖSYM gerektiğinde, sınava başvuran aday sayısına bağlı olarak belirtilen sınav merkezlerine ek olarak yeni sınav merkezleri açabilecek veya kılavuzda yer alan sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilecek. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adayların bir kısmı, kapasitesi dolmamış sınav merkezlerine atanacak. Böyle durumlarda öğrencinin sınav merkezini saptama yetkisi ÖSYM'ye ait olacak.
ÖSYM gerekli olduğu hallerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezine de atayabilecek. Ancak adayların sınava gireceği merkez belirlendikten sonra değişiklik yapılmayacak. Bu nedenle adayın, sınav merkezi tercihlerini belirlerken kendisine en uygun olan merkezi seçmesi gerekiyor.
Sınav merkezi sayılarını azaltan ÖSYM, kılavuzda 89 sınav merkezine yer verdi.
-''FOTOĞRAF, YÜZÜ AÇIK ŞEKİLDE ÇEKİLECEK''-
Adayın başvuru merkezine giderken yanında doldurulmuş Aday Bilgi Formu, fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulanan nüfus cüzdanı veya pasaport, mezun öğrenciler için ortaöğretim diplomasının resmi onaylı bir sureti, özürlü adaylar için sağlık kurulu raporlarının bir örneği ile özürlerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe, banka dekontu olması gerekiyor.
Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Bilgi Formu'ndaki bilgiler ile birlikte adayın web kamerayla alınacak fotoğrafı elektronik ortama aktarılacak. Kılavuzda buna ilişkin ''Bu fotoğrafın, yüzü açık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden çekilmiş olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü tanınmada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede güçlük çektiği takdirde salon başkanının sizi sınava almayabileceğinini göz önünde bulundurunuz'' denildi.
2011-ÖSYS Kılavuzu'nda bu konuya ilişkin ''Bu fotoğrafın, cepheden, başı açık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde olması gerektiğinden...'' ifadesi yer alıyordu.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı. Adayların üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olan YGS'ye başvuru işlemi sonrasında kendilerine verilecek şifreyi unutmaması ve saklaması gerekiyor. Adaylar, bu şifre ile sınava giriş belgesini temin edecek, sınav sonuçlarını öğrenecek.
ÖSYM, sınav güvenliğini artırmak için yeni bir uygulama başlattı. Buna göre, sınavda her adaya poşette verilecek soru kitapçığı ve cevap kağıdı üzerinde adayın fotoğrafı, kimlik bilgileri ve soru kitapçığı numarası bulunacak.
Kılavuzda yer verilen bilgilere göre, başvuru merkezindeki görevli tarafından onaylanarak adaya verilen ''2011-ÖSYS Başvuru Kayıt Bilgileri'' adlı belgenin saklanması gerekiyor. Bu belgede yer alan şifre daha sonraki işlemlerde de gerekeceği için adayların bu şifrelerini unutmamaları, kimseye vermemeleri ve özenle saklamaları gerekiyor. Adaylar, bu aşamadan sonra öğrenim bilgilerinde yapacakları belgeye dayalı her türlü değişiklik için doğrudan ÖSYM'ye başvuracak.
Başvuru işlemi sonrası adaya verilen şifre, T.C Kimlik Numarası ile birlikte ÖSYM'nin ''http://ais.osym.gov.tr'' internet adresini kullanarak adayın sınava gireceği yer bilgisini içeren Sınava Giriş Belgesini temin etmede, yerleştirme ve sınav sonuç bilgilerini öğrenmede, yükseköğretim programları tercihini girmede ve bazı bilgilerini değiştirmede kullanılacak.
Şifre hem 2011-ÖSYS'nin bütün aşamalarında, hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle saklanması zorunluluğu bulunuyor.
Yeni şifre edinmek isteyen adayların, nüfus cüzdanları ile şahsen başvuru merkezleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Bürolarına başvurmaları ve 2 TL hizmet ücreti ödemeleri gerekiyor.
İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapılabilmesi için 2009 veya 2010 ÖSYS başvurularından birinin başvuru merkezi aracılığıyla yapılmış olması şartı aranacak. Bu şartı taşımayan adayların, 2011-ÖSYS başvurularını, başvuru fotoğraflarının yenilenmesi amacıyla bir başvuru merkezi aracılığıyla yapma zorunluluğu bulunuyor. Posta yoluyla yapılan başvurularda ise, başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaşamayan belgeler kesinlikle işleme konmayacak.
-''SINAVA GİRİŞ BELGESİ'' ADAYIN ADRESİNE GÖNDERİLMEYECEK-
Aday sınava gelirken yanında 2011-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulunduracak. Üzerinde fotoğraf veya TC Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek.
Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun 2011-YGS'ye alınmayacak.
ÖSYM, Sınava Giriş Belgesi'ni adayın adresine ayrıca göndermeyecek. Bundan sonra aday bu belgeyi TC Kimlik Numarası ve başvuru sırasında kendisine verilen şifre ile ÖSYM'nin ''http://ais.osym.gov.tr'' internet adresinden edinecek.
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmemeleri gerekiyor. Sınavda kullanılacak gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş, saat) ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSY tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.
Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak. Çanta, cep telefonu, sat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar her türlü elektronik /mekanik cihaz sınav binasında kesinlikle alınmayacak. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.
Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az bir saat önce sınav yapılacak binan önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önem taşıyor.
Sınava girecek adayın yüzünün, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor.
-FOTOĞRAFLI SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP KAĞIDI-
YGS, 27 Mart 2011 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra sınav başlatılacak.
Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra sınav başlatılacak. Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmeleri, dışarı çıkmaları yasak olacak.
YGS'de uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıdına işaretleyecek. Her bir adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı matbaada özel olarak poşetlenecek ve sınavda adaya tek bir poşet halinde, açılmamış bir şekilde verilecek.
Adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı üzerinde adayın fotoğrafı, kimlik bilgileri ve soru kitapçığı numarası bulunacak. Poşet adayın bizzat kendisi tarafından açılacak.
Her aday için farklı numarada basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin aynısı olacak. Soruların ve sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri değişebilecek. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı farklı olacak.
Adayın soru kitapçığı üzerinde yer alan numara ile cevap kağıdı üzerinde bulunan numaranın aynı olduğunu kontrol etmesi gerekiyor. Bu numaraların farklı olması durumunda bu adayın cevap kağıdı değerlendirilmeyecek.
Adaylar isterlerse sınav sonunda toplanan cevap kağıtları ve soru kitapçıklarının salon görevlilerince paketlenmesini izleyebilecek.
YGS sonuçları ''http://sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden öğrenilebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.
-
Memur adaylarının başvuruları Pazartesi başlıyor
Devlet Personel Başkanlığı, bu yılın ilk memur atamasıyla ilgili süreci 24 Ocak 2011 Pazartesi günü başlatırken, 2011’in Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ve yerleştirme takvimini de belirledi.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca tespitleri 2010 yılında yapılan ve öğretmenler ile kariyer meslek memurları dışındaki kadro ve pozisyonlara alınacak 6.560 memur için başvurular pazartesi başlıyor.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca daha önce Devlet Personel Başkanlığına gönderilen toplam 6.560 kadro ve pozisyona yerleştirilmek isteyen memur adayları, pazartesinden itibaren 2 Şubat Çarşamba akşamına kadar ÖSYM Başkanlığının "www.osym.gov.tr" adresi üzerinde tercihte bulunacak.
Geçen yılın son döneminde yapılan KPSS’ye göre ilk defa kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak personelin 1.557’si bakanlıklarda, 1.693’ü bakanlıklara bağlı müsteşarlık ve genel müdürlüklerde, 431’i başkanlıklarda, 853’ü üniversitelerde, 932’si de mahalli idareler, il özel idareleri, il afet ve acil durum müdürlükleri ve birlik müdürlüklerinde görev yapacak.
Bu yerleştirmede Sağlık Bakanlığı 541, İçişleri Bakanlığı 380, Ulaştırma Bakanlığı 236, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 140, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 86, Adalet Bakanlığı 83, Dışişleri Bakanlığı 75, Çevre ve Orman Bakanlığı 11, Kültür ve Turizm Bakanlığı da 5 yeni memur alacak.
Müsteşarlık ve Genel Müdürlüklerde ise en fazla memur alımını 337 memur ile Gümrük Müsteşarlığı gerçekleştirecek. Bunu 277 memurla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 213 memurla SHÇEK, 202 memurla Karayolları, 198 memurla da Devlet Su İşleri (DSİ) izleyecek.
Sosyal Güvenlik Kurumunun 164 yeni memur alımında bulunacağı bu yerleştirmede, mahalli idarelerde istihdam edilecek 932 yeni memurun 525’i il afet ve acil durum müdürlüklerinde, 58’i de sivil savunma arama ve kurtarma birlik müdürlüklerinde çalışacak.
Bu dönemde KİT’lere de 1.094 yeni memur alınacak. Bu memurların 236’sı Türkiye Elektrik İletim A.Ş, 195’i Toprak Mahsulleri Ofisi, 170’i Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, 144’ü de Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü bünyesinde işe başlayacak.
Yeni memurların 529’u lise, 1.698’i 2 yıllık yüksekokul, 4.333’ü ise 4 yıllık yüksekokul mezunları arasından seçilecek.
-95 DEĞİŞİK KADROYA ATAMA YAPILACAK- Yeni memurlar, 95 kadro ve pozisyona atanacak. Yeni memurların 1.273’ü mühendis, 865’i veri hazırlama işletmeni, 428’i hemşire, 331’i bilgisayar işletmeni, 240’ı tekniker, 187’si muhafaza memuru, 169’u psikolog, 161’i enformasyon memuru, 101’i zabıt katibi, 96’sı da şoför olacak.
Sekreterden tahsildara, tren teşkil memurundan yol bekçisine kadar değişik meslek gruplarında yer alacak yeni memurların kadro ve pozisyonları ile buralara yapılacak atama sayıları şöyle: "Ambar memuru (101), arama ve kurtarma teknisyeni (98), arşiv memuru (3), aşçı (1), avukat (88), ayniyat memuru (2), bekçi (4), bilet kontrol memuru (10), bilgisayar işletmeni (331), bilgisayar mühendisi (3), biolog (5), çevre mühendisi (3), çocuk eğitimcisi (1), çocuk gelişimcisi (20), çözümleyici (18), dağıtıcı (6), dava takip memuru (18), diyetisyen (29), ebe (60), elektrik mühendisi (2), elektrik-elektronik mühendisi (1), endüstri mühendisi (11), enformasyon memuru (161), fen memuru (1), fizikçi (10), fizyoterapist (98), harita mühendisi (24), hemşire (428), hizmetli (40), hukuk müşaviri (7), icra memuru (35), inşaat mühendisi (57), inşaat teknikeri (2), istatistikçi (7), istidlalci (6), jeofizik mühendisi (18), jeoloji mühendisi (18), kaloriferci (15), kimya mühendisi (2), kimyager (19), kontrol memuru (1), koruma ve güvenlik görevlisi (41), kütüphaneci (13), laborant (3), makina mühendisi (4), manevracı (1), matematikçi (2), memur (893), meteoroloji mühendisi (5), mimar (119), muayene memuru (42), muhafaza memuru (187), muhasebeci (21), mühendis (1.123), mütercim (15), odyolog (5), orman muhafaza memuru (2), öğretmen (12), pedagog (15), peyzaj mimarı (1), programcı (25), psikolog (169), rasatcı (1), restoratör (1), sağlık fizikçisi (12), sağlık memuru (23), sağlık teknikeri (45), sağlık teknisyeni (17), sanat tarihçisi (1), santral memuru (34), satınalma memuru (20), satış memuru (8), sayaç memuru (1), sekreter (33), sosyal çalışmacı (180), sosyolog (11), şehir plancısı (31), şoför (96), tahsildar (8), tapu arşiv memuru (40), teknik ressam (2), tekniker (240), teknisyen (159), teknisyen yardımcısı (7), tercüman (1), topoğraf (1), tren teşkil memuru (6), uzman yardımcısı (12), veri hazırlama kontrol işletmeni (865), veteriner hekim (22), veznedar (13), yol bekçisi (2), yurt yönetim memuru (103), zabıt katibi (101), ziraat mühendisi (2)." ÖSYM’nin yerleştirme sonuçları, daha sonra açıklanacak ve yeni memurlar, güvenlik soruşturması ve diğer prosedürlerin ardından göreve başlayacak.
-2011’İN KPSS VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ- Bu arada Devlet Personel Başkanlığı, bu yılın KPSS ve yerleştirme takvimini de belirledi.
Buna göre KPSS A Grubu ve Öğretmenlik için 9-25 Mayıs tarihleri arasında başvuruda bulunulacak. Bu grubun KPSS sınavı da 9-10 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Başkanlığın ilan ettiği yerleştirme takvimine göre de, Devlet Personel Başkanlığı, 1. yerleştirmede, kamu kurum ve kuruluşlarının memur taleplerini 1 Mart-8 Nisan tarihleri arasında alacak. Bu kadro ve pozisyonlara ilişkin listeler 9 Mayıs’ta da ÖSYM’ye gönderilecek. Memur adayları, 30 Mayıs-8 Haziran tarihlerinde ÖSYM’ye tercihte bulunacak.
2. yerleştirmede ise kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri 5-30 Eylül tarihleri arasında toplanacak. Devlet Personel Başkanlığı, yeni memur kadrolarını 24 Ekim’de ÖSYM’ye iletecek. ÖSYM de 21-30 Kasım tarihleri arasında, 2.
yerleştirme taleplerini alacak.
-
ÖSYM Başkanı Demir: Sınav güvenliği için parmak izi taramasına geçilebilir
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, sınav güvenliği için ilerleyen dönemlerde parmak izi ya da göz bebeği taraması gibi yöntemlerin de uygulanabileceğini söyledi. Demir, "ÖSYM'nin bir çok teknolojik yatırım yapma imkanı var." diye konuştu.
ÖSYM Başkanı Ali Demir, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, başörtüsünün sınav güvenliği açısından bir engel teşkil ettiğine inanmadığını belirten Demir, bu yönde bir endişenin oluşması halinde parmak izi ya da göz bebeği taraması gibi tedbirlerin de uygulanabileceğini aktardı.
Bilişim teknolojisinin son derece ilerlediğini ve ekonomik hale geldiğini vurgulayan Demir, "Bir fizibilite çalışması yaptırdık. Ancak bunu tekrarlatacağız." dedi.
Demir, parmak izi uygulamasının 6 aydan önce uygulanmasının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
Adaylar sınav sonuçları açıklandıktan sonra cevap kağıtlarına erişebilecek
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Ali Demir, bundan sonra tüm sınavlarda sonuçlar açıklandıktan 5 gün sonra adayların bir şifre ile cevap kağıtlarına erişebileceğini söyledi. Demir, bu sayede adayların zihinlerinde oluşabilen bazı soru işaretlerinin de çözülmüş olacağını belirtti.
Ali Demir, göreve başladığı 22 Eylül 2010'dan bu yana ilk kez kameraların karşısına geçti. Bugüne kadar kurumu tanımak ve gecikmiş işleri tamamlamak için yazılı iletişimi tercih ettiğini söyleyen Demir, "İlk kez sizlerle yüz yüze tanışıyoruz. Bundan sonra daha sık bir arada olacağımız ümit ediyorum." diye konuştu.
ÖSYM'nin sosyal barışı tesiste en önemli kurumlardan biri olduğunu dile getiren Demir, böyle kapsamlı bir kurumun tek başına yönetilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Çalışma ekibini de basına tanıtan Demir, "ÖSYM faaliyetleri ancak takım oyunu ile yürütülebilir. O nedenle takım olarak birlikte çalışıyoruz." dedi.
Amaçlarının ileriye bakmak ve Türkiye'ye yaraşır bir ÖSYM tesis etmek olduğunu dile getiren Demir, bu nedenle sunumunda '2011 ve sonrasında ÖSYM başlığı' ismini tercih ettiğini aktardı.
Misyonlarını, yurt içinde ve yurt dışında hak ve adalet esaslı sınav yapan, bilimsel yöntemler ışında ölçme, değerlendirme ve yerleştirme çalışmalarını yürüten şeffaf bir kurum olmak olarak belirlediklerini kaydeden Demir, şöyle devam etti:
"Burada hassasiyetle seçilen kelimeler var. Hak ve adalet, bilimsel yöntemler ışığında ölçme değerlendirme ve şeffaf bir kurum olmak... Bunlar özenle seçilmiş, görevimizi tanımlarken tercih ettiğimiz nitelikli kelimelerdir. Bunları gerçekleştireceğiz. Bütün amacımız budur."
Demir vizyonlarının yurt içi ve yurt dışında yüzde 100 güvenilir sınavlar yapmak, kriptolu ve e-imza ile çalışan, sınav oluşturma aşamasından değerlendirme aşamasına kadar sürecin tamamını otomatik olarak gerçekleştiren, yapılan her işlemi silinemez ve değiştirilemez biçimde mutlaka kaydeden, uluslararası bilgi güvenliği standartlarına sahip, toplum nezdinde itibari yüksek bir merkez olduğunu dile getirdi.
Bir sınav hazırlığının en az 3 ay sürdüğünü belirten Demir, ilk defa bu yıl sınav görevlilerini tam olarak tanımlayıp onları ÖSYM'nin bir parçası haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Demir, şu anda sistemlerinde 300 binden fazla sınav görevlisinin kayıtlı olduğunu kaydetti.
Demir, konuşmasında sınav hazırlık aşaması hakkında da bilgi verdi. ÖSYM bünyesindeki güvenli bölgelerde sınav sorularının hazırlandığını ifade eden Demir, baskının da kapalı dönemde matbaada gerçekleştirildiğini dile getirdi. Demir, soru kitapçıklarının güvenli bir şekilde sınav merkezlerine nakledildiğini kaydetti.
BAŞKASININ YERİNE SINAVA GİRME DÖNEMİ SONA ERECEK
İlk defa bu yıl adaya özgü sınav soru kitapçıkları uygulamasının başlatılacağını aktaran Demir, soru kitapçıkları ve cevap kağıtları üzerinde adayın fotoğraflarının basılı olması dolayısı ile başkasının yerine sınava girme gibi istenmeyen olayların ortadan kalkacağını belirtti. Demir, 27 Mart'ta yapılacak YGS'de kullanılacak örnek bir soru kitapçığı ve cevap kağıdının görüntülerini de basın mensupları ile paylaştı. Demir her soru kitapçığına ait numaranın, aday tarafından cevap kağıdına da işleneceğini dile getirdi.
Sınavlardaki hoşa gitmeyen olguları ortadan kaldırmak için pek çok tedbir alındığını ifade eden Demir, bu kapsamda cep telefonu, kol saati gibi araç gereçlerin salonlara alınmadığını hatırlattı. Demir, tüm sınavlarda kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaportun kabul edildiğini söyledi. Öğrencilerin kalem, silgi gibi gereçlerinin de ÖSYM tarafından temin edildiğini anımsattı.
Demir, "Kötüye kullanıldığını düşündüğümüz tuvalete çıkma serbestisini göreve geldiğimiz günden itibaren kaldırdık, bu konuda kararlıyız. Çünkü değişik raporlarda bu imkanın çok kötü kullanıldığını görüyoruz." diye konuştu.
Sınavın toplam süresinin 4'te 3'ü bitmeden adayların sınavdan çıkmasına müsaade edilmediğini de hatırlatan Demir, "Tüm bunlarla sınavın adil bir şekilde gerçekleşmesine gayret ediyoruz." ifadesini kullandı.
Demir, sınav sonrasında da tedbirlerin devam ettiğini vurguladı. Cevap kağıtlarının görüntüleri alınarak kaydedildiğini ve silinemeyen bir ortama dönüştürüldüğünü kaydeden Demir, "Arkasından her bir cevap kağıdı iki defa optik okuyucudan geçirilerek, okuma farkları minimize edilmekte." dedi.
ADAYLAR CEVAP KAĞITLARINA, SONUÇLAR AÇIKLANDIKTAN 5 GÜN SONRA ERİŞEBİLECEK
Demir bundan sonra her sınavda uygulanmaya başlanacak yeni bir uygulama hakkında da bilgi verdi. Demir, sonuçlar açıklandıktan 5 gün sonra adayların kişisel şiflerini kullanarak cevap kağıtlarına erişebileceklerini dile getirdi. Bu sayede adayların zihinlerinde oluşan bazı soruların da ortadan kalkacağını aktaran Demir, "Çünkü pek çok adayımız 'ben şöyle yapmıştım, böyle değerlendirildi' gibi yorumlar yapabilmekte. Bu, cevap kağıdını gördükten sonra tamamen ortadan kalkmakta." dedi.
-
KPSS yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı
KPSS yerleştirme sonuçları açıklandı. Adaylar sonuçlara www.osym.gov.tr adresinden ulaşabilecek.
Yerleştirme işlemi sonrası, ortaöğretim düzeyinden 529, önlisans düzeyinden bin 696, lisans düzeyinden ise 4 bin 222 kişi olmak üzere toplam 6 bin 447 aday kamu kurumlarına yerleştirildi.
Adaylar sonuçları kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek
Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek
Kaynak : http://www.internethaber.com/kpss-so...#ixzz1DftH8yx1
-
Yaz saati uygulaması başlıyor
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla her yıl yapılan ileri saat (yaz saati) uygulaması, 28 Mart Pazartesi günü başlatılacak
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, 28 Mart Pazartesi günü gece 03.00'ten (pazarı pazartesiye başlayan gece) itibaren tüm yurtta saatler bir saat ileri alınacak.
Saatler, 30 Ekim 2011 tarihinde Pazar günü saat 04.00'te geri alınacak.
ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRECEKLER İÇİN PAZARTESİYE ALINDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının önerisi ile ileri veya geri saat uygulamasına normalde her yılın Mart ve Ekim ayının son pazar günü (cumartesiyi pazara bağlayan gece) başlanıyordu. Bu yıl Mart ayının son pazar günü aynı zamanda Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) yapılması nedeniyle öğrencilerin bu durumdan etkilenebileceği gündeme geldi.
Bakanlar Kurulunun değerlendirilmesi üzerine YGS sınavı nedeniyle bu yıl pazar gününü pazartesi gününe bağlayan gece ileri saat uygulamasına geçilmesine karar verildi.
-
YGS ve LYS'ye gireceklere ücretsiz ulaşım
İstanbul'da 27 Mart'taki Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile 18-26 Haziran'da yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS), öğrenci ve görevliler toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanacak.
AA
İstanbul - İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, öğrenci ve sınav görevlilerinin, sınav günlerinde sınav saatine kadar belgelerini ibraz ederek, toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilecekleri belirtildi.
Açıklamada, İETT otobüsleri, şehir hatları vapurları, tramvay, metro ve füniküler araçlarının sınav saatine kadar öğrenci ve görevlilere ücretsiz hizmet vereceği, hizmet kapsamında İETT, şehir hatları ve Ulaşım A.Ş'nin akaryakıt giderlerinin Büyükşehir Belediyesince karşılanacağı kaydedildi.
-
YGS, yarın yapılıyor!
1 milyon adayın katılacağı sınav öncesi işte son uyarılar...
Üniversiteye girişte uygulanan birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), yarın yapılacak.
YGS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, 160 sınav merkezindeki 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleştirilecek. Sınava, 1 milyon 692 bin 345 aday katılacak.
Sınav, saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 160 dakika sürecek.
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor.
Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka 2011-YGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurmaları zorunlu tutuluyor. Üzerinde fotoğraf ve T.C Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek.
Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, 2011-YGS'ye alınmayacak. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı halde sınav merkezi yöneticilerinin, bina ve salon sorumlularının veya ÖSYM temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Başkanlığınca geçersiz sayılacak.
Adaylar, sınava gireceği yer bilgisini gösteren ''Sınava Giriş Belgesini'', T.C. Kimlik Numarası ve şifresi ile ÖSYM'nin http://osym.gov.tr internet adresinden kendisi temin edecek.
YASAK OLANLAR
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmemeleri gerekiyor. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecekler.
Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak.
Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla; cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına kesinlikle alınmayacak.
Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.
Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önem taşıyor.
Sınava girecek adayın yüzünün kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor. Hiçbir aday 2011-YGS Sınava Giriş Belgesi'nde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremeyecek.
SINAV SIRASINDA TUVALET İÇİN BİLE OLSA DIŞARI ÇIKILMAYACAK
Adaylar, sınav salonuna 2011-YGS Sınav Giriş Belgeleri ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alınacak, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacak.
Yerine oturan aday, sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportunu sırasının üzerine koyacak. Salondaki görevliler de ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacak. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kurulları adaylara hatırlatacak, adaya ait sınav evrakı ile içinde kalem, silgi, bulunan poşetler dağıtılacak. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra sınav başlatılacak.
Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika (2 saat) ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak olacak. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmeleri, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecek.
Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav salonunda bekletilecek.
Sınav sırasında ÖSYM'yi temsil edecek özel görevliler sınav salonlarını dolaşacaklar, gerekli gördükleri taktirde belge ve kimlik kontrollerini yeniden yapacakları, gereken bütün önlemleri alacaklar.
Adayların sınav sırasında konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasak olacak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları iptal edilecek.
ADAYA ÖZEL SORU KİTAPÇIĞI
YGS'de uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıtlarına işaretleyecekler. Her bir adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı matbaada özel olarak poşetlenecek ve sınavda adaya tek bir poşet halinde, açılmamış bir şekilde verilecek.
Adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı üzerinde adayın fotoğrafı, kimlik bilgileri ve soru kitapçığı numarası bulunacak. Poşet adayın kendisi tarafında açılacak. Adaylar kendilerine verilen açılmış poşeti kabul etmemesi gerekiyor. Kendisine daha önceden açılmış poşet verilen aday, bunun açılmamış bir poşetle değiştirilmesini salon başkanından isteyecek.
Her aday için farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynısı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri değişebilecek. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacak.
Sınavda her aday, kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu cevap kağıdını kullanacak. Kendisine ait cevap kağıdını kullanmayan, başka bir adaya ait cevap kağıdında işaretleme yapan adayın sınavı geçersiz sayılacak.
Aday, her soru için beş farklı seçenekten yalnız birini cevaplayacak. Cevap kağıdını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti okuyabileceğinden, bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi için yanlış konulmuş işaretin temiz bir şekilde silinmesi gerekiyor.
Sınav bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı ile cevap kağıdı salondaki görevliler tarafından toplanacak. Adaylar isterlerse salon görevlilerinin cevap kağıtları ile soru kitapçıklarını paketlemelerini izleyebilecek.
KAMERA İLE KAYIT
ÖSYM, Pazar günü yapılacak sınavda, sınav salonlarında kamera ile kayıt uygulamasını gerçekleştirecek. ÖSYM tarafından tespit edilecek sınav merkezi, bina ve salon numarası bilgisi gizli tutulacak ve sınav salonlarında sınav süresince kamera ile kayıt alınacak.
Kamera ile kayıt, sadece sınavın güvenli ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek amacıyla yapılacak. Kayda alınan görüntüler, ÖSYM dışında, yargı organları hariç, hiçbir kişi, kurum ve kuruluşla paylaşılmayacak.
SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak.
YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak.
Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler.
Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.
Öte yandan, Ankara Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi, sabahın erken saatlerinden itibaren polis ekiplerini anonsla uyararak bölgelerinde yapılan düğün, nişan gibi gürültüye yolaçacak eğlencelere anında müdahele edilmesi talimatı verdi.
Ekiplerin ayrıca bölgelerinde yüksek gürültülü inşaat çalışmalarının da men edilmesi doğrultusunda çalışmaları istendi.
-
ÖSYM'den şifreli kitapçık açıklaması
ÖSYM’den yapılan soru kitapçığı açıklamasında, "Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir" denildi.
ÖSYM’nin İnternet sayfasında konuyla ilgili yer alan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Basında ’YGS’de Gizli Şifre’ başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM’nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir.
ÖSYM, Şubat 2011’den itibaren gerçekleştirdiği tüm sınavlarda ’adaya özgü soru kitapçığı’ hazırlayarak pek çok haksızlığın önüne geçmiştir. Adaya Özgü Soru Kitapçığı uygulamasında tüm adaylar için hazırlanmış olan toplam soru, ana konu alanları ile sınırlı kalmak üzere, her bir aday için rastgele seçilmiş farklı sıraya konulmaktadır. Buna ilave olarak her sorunun doğru cevabı da her bir adayın soru kitapçığında yine rastgele biçimde bir şıka atanmaktadır. Madde analizine imkan tanımak üzere yanlış seçeneklerin de yerleri değiştirilmektedir. Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı ’tek bir tane’ olarak basılmaktadır. Bugüne kadar yapılan üç sınavda da bu gerçekleştirilmiştir."
"BU ŞİFRELEME TESADÜF DEĞİL"
"Ortada bir sorun olduğu kesin. ÖSYM'nin inandırıcı bir açıklama yapması gerek" diyen Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, şifre iddialarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"ÖSYM'nin bu açıklaması inandırıcı değil. Seçeneklerin yeri değişse dahi bu şifre uygulandığı zaman değişen birşey olmuyor. Formül geçerli olduğu sürece yine aynı sonuca ulaşılır. Bundan sonra ne olacak, kimse fikir sahibi değil. 1 milyon 700 bin kitapçık üzerinde aynı formülü uyguladığınız sürece seçenekleri değiştirseniz dahi cevaplara ulaşabilirsiniz. Bu sadece basına dağıtılan bir kitapçık değil; ÖSYM'nin internet sitesinde de aynı kitapçık var. Bu şifreleme tesadüf değil! ÖSYM, bu şifreleme işleminin neden yapıldığını açıklasın."
Abbas Güçlü bugünkü yazısında şifrenin nasıl çözüldüğünü şöyle açıklamıştı:
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 20’den fazla sorunun iki ayrı şifreye göre çok rahat çözülebildiği iddia edildi Birinci şifre: Cevap şıklarında yer alan sayılar küçükten büyüğe doğru sıralanıyor. Çakışan sayılar varsa doğru cevap o şık oluyor İkinci şifre: Bu şifrede küçükten büyüğe doğru sıralama zaten yapılmış oluyor ve doğru cevap daima “A” şıkkı çıkıyor.
-
YGS cevap kağıtları internette
08 Mayıs 2011 Pazar, 10:51
2011 Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) cevap kağıtları, elektronik ortama aktarıldı.
ÖSYM'nin internet sitesinde yapılan duyuruya göre, 27 Mart 2011 tarihinde yapılan 2011-YGS'ye ait cevap kağıtlarının görüntüleri, sınava giren adayların kendi cevap kağıtlarını inceleyebilmeleri amacıyla erişime açıldı.
Sınava giren adaylar kendi cevap kağıtlarının görüntüsünü, ÖSYM'nin ''http://ais.osym.gov.tr'' internet adresinden T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile edinebilecekler.
Duyuruda, bu uygulamanın, adayı bilgilendirme amacıyla yapıldığı belirtilerek, görüntülenen sayfanın belge niteliği taşımadığı, her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgilerin esas alındığı bildirildi.
-
2011 KPSS başvuruları başladı
KPSS lisans düzeyinde, sadece A grubu ve öğretmenlik kadroları için il merkezleriyle Lefkoşa`da, 9 Temmuz Cumartesi sabah ve öğleden sonra, 10 Temmuz Pazar sabah ve öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacak.
2011-KPSS'ye başvuru işlemleri, 9-25 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Başvuruları yürütecek başvuru merkezleri ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinde yayımlanacak.
Sınava katılmak isteyen adaylar, kılavuzla aday bilgi formuna, başvuru süresi içinde ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. 2011-KPSS sonuçları B grubu kadrolar için kullanılmayacak. Bu nedenle 2011-KPSS'ye sadece A grubu ve öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyen lisans mezunlarıyla bir lisans programından mezun olabilecek durumdaki adaylar girecek. Adayların A grubu kadroları için kamu kurum ve kuruluşlarına ve öğretmen kadroları için Milli Eğitim Bakanlığına başvurdukları tarihte mezun durumda olmaları şartı aranıyor. KPSS Başvuru ücreti ne kadar ?
Adaylardan başvuru sırasında 3 TL başvuru hizmet ücreti ve 2 TL şifre edinme ücreti alınacak. Sadece Cumartesi sabah oturumuna katılacak adaylar 35 TL, Cumartesi sabah ve diğer üç oturumdan herhangi birine katılacak adaylar 55 TL, Cumartesi sabah ve diğer üç oturumdan herhangi ikisine katılacak adaylar 75 TL, tüm oturumlara katılacak adaylar da 95 TL sınav ücreti ödeyecek. Tüm adayların 9 Temmuz Cumartesi yapılacak Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerini içeren sabah oturumuna katılmaları gerekiyor. Öğretmen kadroları için başvurmak isteyen adaylar, cumartesi sabah oturumunun yanı sıra öğleden sonraki Eğitim Bilimleri testini içeren öğleden sonra oturumuna katılacaklar. A grubu kadrolar, başbakanlık, bakanlıklar, bakanlıkların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla bağlı ortaklıklarındaki özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevlerle il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarından oluşuyor. 2011-KPSS sonuçları A grubu ve öğretmen kadroları için sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli olacak. 2011-KPSS kılavuzunda başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alacak. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.
-
Halkın yüzde 72’si ÖSYM’ye güvenmiyor!
****ÖSYM önce yok dediği şifreyi savcıya verdiği savunmada kabul etti ama "Sistem Hatası" dedi.. DANSÖZ olma yolunda emin adımlarla ilerliyor..!
****Vatandaş tatmin olmadı!... 33 ilde yapılan araştırmaya katılanların yüzde 68’i Ali Demir’in istifasını istedi.
Abbas Güçlü / Milliyet
ÖSYM öğrencilere gece tefon açık “DÜZELLTİK” demiş…Ali Demir o iş öyle olamaz salak mıyız biz?...Bir öğrencinin sınavında 1 puan bile oynasa, bütün öğrencilerin sıralaması değişiyor….Yanlızca itiraz edenenin sıralaması düzeltmen yetmez…!
Burada 1.7 Milyon gencin istikbali söz-konusu, sınava itiraz edenlerin puanlarını düzelterek bu skandaldan yırtamazsın Ali Demir Yüzsüzü..
ÖSYM"nin sınav sonucuna itiraz edenlerin puanlarını düzeltip, ilan edilmiş olan diğer sonuçları değiştirmemesi de başlı başına skandaldır..! ÖSYM Sonuçlarında Puan ve Türkiye Sıralaması baz alınır, bir öğrencinin sonucunda 1 puan oynadığında Türkiye sıralaması komple değişir..!
Sabah saat 9:30 itibariyle Üniversiteler TMMOB bünyesinde toplandı.Ali Demir ve Milli eğitim bakanı hakkında İKİNCİ SUÇ DUYURUSU yapılacak….
Bu yıl YGS Sınavına giren gençler ALİ Demir"e tazminat Davası açsa, yeridir.. Bu UCUBE BÜROKRAT bir neslin geleceğinin içine etmiştir..!
"Şifreden kimler, ne şekilde yararlandı..?" sorusuna yanıt bekleyen halka, "ŞİFRE var ama kullanan yok" demek, taraflı BİLİR-KİŞİ" liktir..!
ÖSYM Soruşturmasında BİLİR-KİŞİ-RAPORU"nu hazırlayan Bilir-Kişinin, aslında Bilmez-Kişi veya da Bilip-Söylemez-Kişi olduğunu düşünüyorum..!
İlk 1000"e girenlerin kitapçığını inceleyerek, geriye kalan 1.699.000 kitapçığı aklayan kişi BİLİR-KİŞİ değildir, ARD-NİYETLİ-KİŞİ"dir..!
-
ÖSYM Başkanı Ali Demir istifa mı ediyor? "İstifa etmiyorum açıklamasını yaptı"...Ama Ali Demir savcılık soruşturması nedeniyle izne ayrılmış....
İstifa ediyor musunuz?...Sorularına gülerek cevap verirken….Abdullah Gül’den muhteşem (!!) bir yanıt gelmiş soruya….” DERE GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRİLMEZ”
Ali Demir, genç cemaati iyi üniversitelere taşıyacak olan Binek Hayvanı (AT) imiş..! Yerim sizin Devlet Adamı Üslubunuzu..!
-
ÖSYM Skandalda Sınır Tanımıyor! Cevap Kağıtlarını Kaybetmişler.....
YGS’de bir skandal daha
YÜKSEK Öğretime Geciş Sınavı’na (YGS) Diyarbakır’da giren 4 öğrenci, aldıkları puana itiraz edince cevap anahtarlarının kaybolduğu ortaya çıktı. ÖSYM araştırmasını sürdürürken, Diyarbakır’daki İrtibat Bürosu yetkilileri de cevap anahtarlarının tutanakla gönderildiğini söyledi.
Türkiye genelinde 27 Mart 2010 tarihinde yapılan YGS’ye, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde giren öğrencilerden 4’ü, puanlarının düşük geldiğini söyleyerek, cevap anahtarlarının yeniden incelenmesi için itiraz etti. Bunun üzerine ÖSYM itirazı değerlendirirken, iddiaya göre öğrencilerin cevap anahtarlarını bulamadı.
DİYARBAKIR’A SORDU
ÖSYM yetkilileri cevap anahtarlarını merkezde bulamayınca bu 4 öğrencinin TC kimlik numaralırını Diyarbakır İrtibat Bürosu’na sınav evrakının incelenmesini istedi. İrtibat Bürosu görevlileri de sınav günü Hukuk Fakültesi salondaki görevlilerin ifadelerine başvurdu. Sonuçta sözkonusu öğrencilerin sınavda soruları yanıtlayıp cevap anahtarlarını görevlilere teslim ettiğini, bunların da tutanakla ÖSYM’ye gönderildiğini bildirdi.
Şimdi cevap anahtarlarının akıbeti araştırılırken, ÖSYM’nin bu öğrencilere cevap anahtarı olmadan hangi kıstasa göre puan verdiği tartışılıyor.
Kaynak : Hürriyet
Şimdi tam TATMİN durumu söz konusu olmuş!....Bu skandaldan kimler tatmin olmuş bekliyoruz açıklamalarını!
-
ÖSYM 29 Mayıs'ta yapılan Tıpta Denklik Sınavı'ndaki 100 sorudan 75'inin geçen yılki sınavla aynı çıkması üzerine sınavı iptal etti. (TRT)
http://haberevet.com/haber/20110615/...al-edildi.html
-
İşte memur alacak o birimler...
Türk Standardları Enstitüsü (TSE), merkez ve taşra birimlerinde istihdam edilmek üzere 78'i lisans, 53'ü önlisans ve 12'si ortaöğretim mezunu olmak üzere sözlü sınavla toplam 143 kadrolu personel alacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, aralarında mütercim, mimar, aşçı, garson ve tabiplerin de bulunduğu toplam 35 devlet memuru açıktan alınacak.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı 4 bilişim personeli, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) 2 müfettiş yardımcısı alacak.
TSE
TSE mühendis, veteriner hekim, moleküler biyolog, avukat, tekniker, veri giriş operatörü ile memur olmak üzere toplam 143 kadrolu personel istihdam edecek.
Adaylarda sınavın yapıldığı yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 30 yaşını doldurmamış olmak (01/01/1981 ve sonraki tarihlerde doğmuş olmak), ÖSYM tarafından 10-11 Temmuz 2010 ve 28 Kasım 2010 tarihlerinde yapılmış olan Kamu Personel Seçme Sınavlarından (2010-KPSS Lisans ve 2010 KPSS Ortaöğretim/Önlisans) birine girmiş ve bu sınavlardan lisans mezunları için KPSSP3, önlisans mezunları için KPSSP93, ortaöğretim mezunları için KPSSP94 puan türünden en az 60 puan almış olmaları şartı aranacak.
Lisans mezunları içinse ÖSYM tarafından 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) yabancı dil bölümünden (İngilizce, Almanca ve Fransızca) en az 42 (yüzde 70) soruya doğru cevap vermiş veya Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'ndan (KPDS 2009, 2010 ve 2011 yıllarındaki sınavlar) en az (C) düzeyinde puan almış olmak veya geçerlilik süresi dolmamış olmak kaydıyla TOEFL IBT Sınavı'ndan 65 ve üzeri, TOEFL PBT Sınavı'ndan 470 ve üzeri puan almış olmakta aranacak şartlar arasında yer alıyor.
Başvurular, 17-26 Ağustos 2011 tarihleri arasında, ''http://www.tse.org.tr'' internet adresinden elektronik ortamda veya Türk Standardları Enstitüsü İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına (Necatibey Caddesi No: 112 06100 Bakanlıklar/Ankara) şahsen yapılacak.
Posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecek.
Giriş sınavına katılmaya hak kazandığı tespit edilen adaylar ve bunların yarısı kadar yedek adayın listesi ile sınavın tarihi ve yeri http://www.tse.org.tr adresinde ilan edilecek.
TSE tarafından merkez ve taşra birimlerinde istihdam edilecek personelin sayısı ve unvanı şöyle:
''Gıda mühendisliği bölümü (5 mühendis)
Makine mühendisliği bölümü (24 mühendis)
Kimya, kimya mühendisliği bölümü mezunu (12 mühendis)
Bilgisayar mühendisliği bölümü mezunu (2 mühendis)
Elektrik, elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği bölümü mezunu(14 mühendis)
Metalurji mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü mezunu (3 mühendis)
İnşaat mühendisliği bölümü mezunu (8 mühendis)
Tekstil mühendisliği bölümü mezunu (1 mühendis)
Orman endüstri mühendisliği bölümü mezunu (1 mühendis)
Bahçe bitkileri lisans programı mezunu (1 mühendis)
Fizik mühendisliği bölümü mezunu (1 mühendis)
Veteriner Fakültesi mezunu (1 veteriner hekim)
Mekatronik mühendisliği bölümü mezunu (3 mühendis)
Moleküler biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik lisans programı mezunu (1 moleküler biyolog)
Hukuk Fakültesi mezunu (1 avukat)
Biyomedikal cihaz teknolojisi önlisans programı mezunu (2 tekniker)
Elektrik önlisans programı mezunu (6 tekniker)
Elektronik önlisans programı mezunu (1 tekniker)
Makine, metal işleri, metalurji önlisans programı mezunu (4 tekniker)
Bilgisayar önlisans programı mezunu (1 tekniker)
Mekatronik önlisans programı mezunu (1 tekniker)
Endüstriyel elektronik önlisans programı mezunu (1 tekniker)
İnşaat önlisans programı mezunu (5 tekniker)
Lastik, lastik endüstrisi, lastik teknolojisi, lastik-plastik, plastik teknolojisi, lastik ve plastik teknolojisi önlisans programı mezunu (1 tekniker)
Ağaç işleri veya mobilya ve dekorasyon önlisans programı mezunu (1 tekniker)
Yalıtım teknolojisi önlisans programı mezunu (1 tekniker)
Kağıt teknolojisi önlisans programı mezunu (1 tekniker)
Adalet önlisans programı veya Adalet Meslek Yüksekokulu mezunu (3 memur)
Büro yönetimi, büro yönetimi ve sekreterlik, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, sekreterlik, ofis teknolojileri ve yönetimi, büro hizmetleri ve yönetici asistanlığı önlisans programı mezunu (16 memur)
Turizm otel yöneticiliği, turizm konaklama ve otel işletmeciliği, turizm ve otel yöneticiliği, turizm ve otel işletmeciliği, otel yöneticiliği, turizm işletmeciliği ve otelcilik, turizm ve otelcilik, turizm-otelcilik, ağırlama hizmetleri önlisans programı mezunu (1 memur)
Bilgisayar ve enformasyon sistemleri, bilişim sistemleri ve teknolojileri, bilgisayar teknolojileri ve yönetimi, bilgisayar teknolojisi, bilgisayar donanımı, bilgisayar teknolojileri ve bilişim sistemleri önlisans programı mezunu (7 veri giriş operatörü)
Bilgi yönetimi, bilgi yönetimi (internet) önlisans programı mezunu (1 memur)
Ortaöğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak (12 memur)''
ÖSYM BİLİŞİM PERSONEL ALACAK
ÖSYM, Bilgi Güvenliği ve Yönetimi Daire Başkanlığında görevlendirilmek üzere sözlü sınavla 4 sözleşmeli bilişim personeli alacak.
KPSSP3 puanının yüzde 20'si ile yabancı dil puanının yüzde 80'inin toplamı esas alınarak yapılacak sıralamaya göre en yüksek puanlıdan başlanarak sözleşmeli bilişim personeli pozisyonunun on katı aday arasından, Başkanlık tarafından gerçekleştirilecek sözlü sınav başarı sırasına göre yapılacak yerleştirme ile 4 bilişim personeli istihdam edilecek.
Adaylarda, fakültelerin dört yıllık bilgisayar, yazılım, elektrik mühendisliği, elektronik, elektrik ve elektronik mühendisliği bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmaları şartı aranacak.
İngilizce Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı'ndan 80 puan veya Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen (KPDS) dengi puan almış olmakta adaylarda aranacak şartlar arasında yer alıyor.
Başvurular 26 Ağustos saat 17.30'a kadar ÖSYM'ne yapılacak.
Başvuruların incelenmesi sonucunda geçerli başvuruda bulunan adayların, 2010-KPSSP3 (B) grubu puanının yüzde 20'si ile yabancı dil (İngilizce) puanının yüzde 80'inin toplamı esas alınarak yapılacak sıralamaya göre 12-13 Eylül 2011 tarihlerinde yapılacak sözlü sınava girecek adayların listesi, sınav yeri ve tarihi, ''www.osym.gov.tr'' adresindeki internet sitesinde ilan edilecek.
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından mütercim, mimar, aşçı, garson ve tabiplerin de aralarında bulunduğu toplam 35 devlet memuru açıktan alınacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargah ile bağlı birlik ve kurumlarında görevlendirilmek üzere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi 1 mütercim (Rusça), 3 danışma memuru, 7 kasiyer, 2 muhasebeci, 1 İngilizce öğretmeni, 1 grup sorumlusu, 1 elektrik mühendisi, 1 mimar, 1 gemi inşa mühendisi, 1 aşçı, 4 garson, 10 hademe, 2 tabip istihdam edilecek.
Adaylarda, 2010 yılı KPSS'ye girmiş ve belirtilen unvanlar için istenen asgari KPSS puanlarını almış olmaları şartı aranacak.
Başvuracaklar, 25 Ağustos 2011 tarihine kadar Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı İnsan Kaynakları Başkanlığına yapılacak.
Değerlendirmeye (mülakata) çağrılacak aday listesi ile sınav yeri ve zamanı 16 Eylül 2011 tarihinde ''www.dzkk.tsk.tr'' adresindeki internet sitesinde ilan edilecek.
GASKİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI ALACAK
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), sınavla 2 müfettiş yardımcısı alacak.
Sınav, 24 Eylül 2011 tarihinde GASKİ'de gerçekleştirilecek.
Sınava ÖSYM tarafından 10-11 Temmuz 2010 veya 9-10 Temmuz 2011 tarihlerinde yapılan KPSS (A) grubunda, KPSSP65 bölümünden 70 ve daha yukarı puan almış adaylar katılabilecek.
Ayrıca adaylarda üniversitelerin İktisat, Hukuk, Siyasal Bilgiler, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya eşitliği/denkliği yetkili makamlarca kabul edilen 4 yıllık lisans eğitimi veren yurt içi veya yurt dışındaki fakülte ve yüksekokullardan birinden mezun olmaları şartı aranacak.
Başvurular, 9 Eylül 2011 tarihinde mesai saati sonuna kadar GASKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına yapılacak.
SAKARYA VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL ALACAK
Öte yandan Sakarya ve Kocaeli Üniversitesi Rektörlükleri, çeşitli fakültelerde istihdam edilmek üzere öğretim üyesi alacak.
Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü devamlı statüde çalıştırılmak üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü için 1 profesör alımında bulunacak.
Adaylar başvurularını 15 gün içinde, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne şahsen yapacaklar. Posta ile yapılacak müracaatlar kabul edilmeyecek.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Hukuk Fakültesinde görevlendirilmek üzere 2 profesör, 1 yardımcı doçent alacak.
Buna göre Hukuk Fakültesinin kamu hukuku ile özel hukuk bölümleri için 2 profesör, kamu hukuk bölümü içinse 1 yardımcı doçent alınacak.
Profesörler daimi statüye göre görev yapacaklar.
Başvurular 15 gün içinde şahsen, (25 Ağustos 2011) Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne yapılacak. (AA)
-
Öğretmen atamaları yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 11 bin 475 kadroya öğretmen atadı.SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...
Öğretmen atamaları dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in de katılımıyla MEB Başöğretmen Salonu'nda tören düzenlendi.
Törende konuşan MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, 18-24 Ağustos 2011 tarihleri arasında öğretmenlik için 57 bin 952 adayın başvurduğunu, bu adaylardan 55 bin 718'sinin başvurusunun uygun bulunduğunu bildirdi. Yalçın, 55 bin 718 aday arasından 80 ayrı branşta 11 bin 544 kadroya atama yapılacağını belirtti.
Törende, Bakan Dinçer'in konuşmasının ardından bilgisayar kurasına geçildi ve KPSS puan sıralamasına göre 11 bin 475 adayın ataması yapıldı. Atamalar sonucunda taban puanlar Müzik Öğretmenliğinde 59.9, Okul Öncesi Öğretmenliğinde 67.2, Sınıf Öğretmenliğinde 80.5, Tarih Öğretmenliğinde 84.6, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğinde 84.0, Türkçe'de 89.2 olarak gerçekleşti.
Öğretmen olarak atananlar, 5 Eylülde göreve başlayacak. Atama sonuçları MEB'in internet sitesinden öğrenilebilecek.
-
üniversiteye ek yerleştirme başvuruları başlıyor
Üniversitelerin boş kalan kontenjanlarına yapılacak ek yerleştirme başvuruları bugün başlıyor.
Ankara - 2011-2012 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan ve 2011-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandıktan sonra açılan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına 2011-ÖSYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacak.
Adaylar, 2011-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, bugünden itibaren 6 Ekim 2011 tarihine kadar başvuru merkezleri aracılığıyla veya internet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacak.
2011-ÖSYS merkezi ilk yerleştirmede tercih işlemi yapılabilen tüm ortaöğretim kurumu müdürlükleri ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri, ÖSYS'de Başvuru Merkezi olarak görev yapacak.
Başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacak. Adaylar, tercihlerini Başvuru Merkezi aracılığıyla yaptıklarında ödeyecekleri 3 TL tutarındaki hizmet ücreti dışında başka bir ücret ödemeyecek. Posta ile ÖSYM'ye gönderilen Tercih Formları işleme alınmayacak.
2011-ÖSYS Ek Yerleştirme kurallarına ilişkin bilgiler, ''2011-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda'' yer alacak. Adaylar, 2011-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu ile Tercih Formuna bugünden itibaren ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Ek yerleştirme için başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.
Kılavuz basılı olarak dağıtılmayacağından adayların ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri yararlarına olacak. Ek yerleştirme işlemleri, 2011 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 2011-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2011-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen esaslara göre yapılacak.
-
Ek yerleştirme sonuçları açıklandı
Üniversitelerin boş kalan kontenjanlarına yapılan ek yerleştirme sonuçları açıklandı.
Adaylar sonuçları ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilecek.
ÖSYM, üniversitelerin boş kontenjanlarına yapılan 2011-ÖSYS ek yerleştirme işlemleri tamamlandığını ve adayların sonuçları ÖSYM'nin ''http://sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden öğrenebileceğini bildirdi.
Adaylar, ek yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek. Ek yerleştirme Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
2011-ÖSYS ek yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, yarından itibaren 14 Ekim 2011 tarihine kadar ilgili üniversite tarafından yapılacak.
Kayıt için adayların, ek yerleştirme ile yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye süresi içinde başvurmaları gerekiyor.
-69 bin aday yerleşti-
ÖSYM'nin sayısal verilerine göre, örgün yükseköğretim programlarında lisans programlarında 58 bin 601, önlisans programlarında ise 77 bin 695 olmak üzere toplam 136 bin 296 boş kontenjan yer alıyordu.
Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 31 bin 30, önlisans programlarında 62 bin 565 olmak üzere toplam 93 bin 595 kontenjanı; vakıf üniversitelerinin 15 bin 126 lisan, 13 bin 263 önlisans programlarında ise toplam 28 bin 389 kontenjan boş bulunuyordu.
Ek yerleştirme sonucuna göre 69 bin 437 öğrenci üniversitelere yerleştirilirken, 66 bin 859 kontenjan ise boş kaldı.
Lisans programlarında 43 bin 360, ön lisans programlarında ise 23 bin 499 boş kontenjan yer alıyor.
Devlet üniversitelerine 60 bin 269 kişi yerleşirken, bu üniversitelerde 33 bin 212 kontenjan boş bulunuyor. Vakıf üniversitelerinde ise 8 bin 177 öğrenci yerleşti, 20 bin 212 kontenjan ise boş.
Kıbrıs üniversitelerine 876 öğrenci ek yerleştirme ile yerleşirken, burada 12 bin 303 boş, diğer ülkelerdeki üniversitelere ise 115 öğrenci yerleşirken, bu üniversitelerde ise bin 18 kişilik kontenjan boş bulunuyor.
Açıköğretim programlarına yerleşen aday sayısı lisans programlarına 16 bin 503 olurken, ön lisans programlarına ise 45 bin 576 öğrenci yerleşti.
-
8 bin 234 memur kadrosuna tercih Kasım'da
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilk defa memur olacaklar için 8 bin 234 kadro ve pozisyona yönelik tercihlerin Kasım ayında alınacağı açıklamasını yaptı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre Çelik, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarınca atama yapılacak, (B) Grubu olarak adlandırılan kadro ve pozisyonların, incelenmek üzere Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmesi gerektiğini ifade etti.
Çelik, bu çerçevede Devlet Personel Başkanlığı'nın gerekli incelemeleri yapması sonucu uygun bulunan 8 bin 243 kadro ve pozisyona tercih yapılmasına yönelik listenin ÖSYM Başkanlığına gönderildiğini belirtti.
Adaylar, kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlardan durumlarına uygun olanları tercih edecek. Yerleştirme, aynı kadro veya pozisyonu tercih eden adaylardan en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ÖSYM Başkanlığınca yapılacak.
Yerleştirme sonuçları, ÖSYM Başkanlığının internet adresinde kamuoyuna duyurulacak.
KPSS Yerleştirme Kılavuzunda yer alan kadro ve pozisyonlara ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilen adayların, yerleştirildikleri kadro ve pozisyonun niteliklerini taşıdıklarının ilgili kurumda oluşturulan sınav değerlendirme komisyonunca tespit edilmesi üzerine de atamaları gerçekleştirilecek
-
800 Öğretmen Atandı.
Milli Eğitim Bakanlığı önceki gün ataması yapılacağını duyurduğu 800 öğretmenin atamasını yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Van'daki depremin ardından okulların öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere 2 Kasım 2011 tarihinde 800 öğretmen ataması yapacağını duyurmuştu.
Beklenen atama yapıldı.
Ataması yapılan öğretmenler bakanlığın sitesinde yayınlandı.
ATAMALARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...
800 öğretmen kadrosuna atama, 2011 Ağustos ayında ''Tercih Dışı Atanmak İstiyorum'' tercihinde bulunan öğretmenler arasında, KPSS 10 puan üstünlüğüne göre elektronik ortamda kurayla yapıldı.
Ataması yapılan adayların 14 Kasım 2011 tarihinde yeni görev yerlerinde göreve başlamaları gerekiyor. Bu tarihte göreve başlamayanların atamaları iptal edilecek.
Depremden dolayı verilen 800 kontenjanın, alanlar bazında dağılımı ise şöyle:
''Beden Eğitimi 35, Bilişim Teknolojileri 15, Biyoloji 9, Coğrafya 8, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 22, Felsefe 9, Fen ve Teknoloji 26, Fizik 6, Görsel Sanatlar/Resim 11, İ.H.L Meslek Dersleri 2, İlköğretim Matematik Öğretmeni 26, İngilizce 66, Kimya/Kimya Teknolojisi 4, Matematik 23, Müzik 19, Okul Öncesi 166, Rehber Öğretmen 7, Sınıf 248, Sosyal Bilgiler 22, Tarih 2, Türk Dili ve Edebiyatı 19, Türkçe 20, Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni 30''
-
YÖK katsayıyı kaldırdı
YÖK Genel Kurulu'nda alınan kararla, üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının “kaldırıldığı” bildirildi.
YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında dün toplandı. Halen devam eden toplantıdan sürpriz bir karar çıktı.
Yetkililerden edinilen bilgiye göre, toplantıda üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulaması ele alındı.
Katsayı uygulamasının her aday için 0.12 olarak belirlendiği, sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı için katsayının fiilen kaldırılmış olduğu kaydedildi.
Toplantıda ayrıca, Rize Üniversitesi'nin adının, “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi” olarak değiştirilmesi de kararlaştırıldı.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun “Yükseköğretime Giriş” maddesinde, “Mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir” hükmü yer alıyor.
Mevcut uygulamada, üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0,15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0,12 katsayısıyla çarpılıyordu.
Öte yandan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın görev süresi 10 Aralık 2011 tarihinde sona erecek.
-
-
YGS'ye başvurular başladı
Sınav başvuruları 13 Ocak 2012 tarihinde son bulacak.
Üniversiteye girişte uygulanan birinci aşama sınavı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvurular başladı. Başvurular, 13 Ocak 2012 tarihine kadar yapılabilecek.
Adaylar 2012-ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna, ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. Adaylar isterlerse örnek kılavuzları başvuru merkezlerinde inceleyebilecek.
Kılavuzda, başvuru işlemleri, puanların hesaplanması, sınavların uygulanması, üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
ÖSYS'nin ilk sınavı olan YGS'ye başvurular bugünden itibaren 13 Ocak 2012'ye kadar yapılacak. 2012-2013 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve ön lisans (sınavsız geçiş dahil) programlarında öğrenim görmek isteyen adaylar 2012-ÖSYS'ye başvuracak.
Van'da öğrenim gören ancak deprem nedeniyle öğretime devam edilemediği için diğer ortaöğretim kurumlarına nakledilen ve 2012-ÖSYS'ye başvurmak isteyen son sınıf öğrencileri ise öğrenime devam ettikleri ortaöğretim kurumunda başvurularını yapabilecekler. Öğrenime devam ettikleri okullarının başvuru merkezi olmaması durumunda ise bu öğrenciler okul müdürlükleri tarafından en yakın başvuru merkezine yönlendirilecek.
Kimler başvurabilecek?
ÖSYS'ye 2011-2012 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açıköğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavlarına girenler, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar başvurabilecek.
Durumları bu şartlara uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da 2012-ÖSYS'ye başvurabilecek. Ancak bu adaylar 2012-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim kontenjanlarına yerleştirilemeyecek.
Ancak doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olmaları durumunda 2012-ÖSYS'ye başvurabilecek.
Bu adaylar 2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilecekler.
Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarına başvuran adaylar sınavsız yerleşebilecek. Bu adayların dışındaki tüm yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların 2012-YGS'ye girme zorunluluğu bulunuyor. Sınavsız yerleştirme yapılan ön lisans programlarının boş kalan kontenjanlarına, alan dışından yerleştirme yapılırken ilgili 2012-YGS puanları kullanılacak.
Başvuru, ücret yatırılmadan yapılmayacak
ÖSYS'ye başvuruda ortaöğretim kurumu müdürlükleri ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri başvuru merkezi olarak görev yapacak. Ancak aynı adreste birden çok ortaöğretim okulunun bulunduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak.
ÖSYS Başvuru Merkezlerinin adresi, başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin internet sitesinde yer alacak.
Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacaklar. Okulun bağlı olduğu başvuru merkezi çalışır durumda değilse de okul müdürü, adayları belirli bir başvuru merkezine yönlendirecek.
Mezun durumdaki adaylardan, 2010 ve 2011-ÖSYS'nin her ikisine de başvurmamış olanlar, 2010 veya 2011 ÖSYS başvurularından en az birini bir başvuru merkezi aracılığıyla yapmamış olanlar ile 2010 veya 2011-ÖSYS'ye başvurmuş olanlardan son başvurusuna göre öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecek.
Mezun durumdaki adaylardan 2010 veya 2011-ÖSYS'ye başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla yapabilecekleri gibi diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla da yapabilecek.
Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapması gereken adaylardan, başvuruların yapılabileceği tarihler arasında sürekli yurt dışında bulunan, sürekli hastalık ya da sürekli tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, başvurularını posta yoluyla yapacak.
Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapan adayların Aday Başvuru Formu'nu doldurması gerekiyor. Son sınıf düzeyindeki adaylar bu formu doldurduktan sonra okudukları okulun bir yetkilisine onaylatacak.
Başvuru işlemini yaptıracak adayın, başvuru merkezine gelmeden önce başvuru ücretini yatırmış olması gerekiyor. Ücretini yatırmayanların başvuru işlemi gerçekleştirilemeyeceği için adayların ücretlerini zamanında yatırmaları gerekiyor. 2010 veya 2011-ÖSYS'ye başvurusunda ve bilgilerinde hiçbir değişiklik olmayıp internet üzerinden başvuru yapacak adaylar için de aynı kural geçerli olacak.
Ücret internet üzerinden de bankalara yatırılabilecek
Sınava yurt içinden başvurmak isteyen adaylardan, ''YGS'ye girmek istiyorum'' seçeneğini işaretleyenler 35 TL'yi, ''YGS'ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçişe başvurmak istiyorum'' seçeneğini işaretleyenler 10 TL'yi kılavuzda belirtilen bankalardan birine yatıracak.
Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların bu ücreti yatırmak için banka görevlisine T.C Kimlik Numarası, adı, soyadı bilgileri ile kaç TL yatıracağını bildirmesi yeterli olacak.
Adayların bankadan aldıkları dekontu saklamaları gerekiyor.
Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilecek.
''Fotoğraf, yüzü açık şekilde çekilecek''
Adayın başvuru merkezine giderken yanında doldurulmuş Aday Başvuru Formu, TC Kimlik Numarası ile güncel bir fotoğraf bulunan nüfus cüzdanı veya pasaport, mezun öğrenciler için ortaöğretim diplomasının resmi onaylı bir sureti, yurt dışında öğrenim görenlerin öğrenim bilgilerinin yer aldığı diploma, transkript, karne gibi onaylı bir belge, özürlü adaylar için bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporlarının bir örneği ile özürlerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe, banka dekontu olması gerekiyor.
Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Başvuru Formu'ndaki bilgiler ile birlikte adayın web kamerasıyla alınacak fotoğrafı elektronik ortama aktarılacak. Kılavuzda buna ilişkin ''Bu fotoğrafın, yüzü açık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden çekilmiş olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü tanınmada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede güçlük çektiği takdirde salon başkanının sizi sınava almayabileceğini ya da sınavınızın geçersiz sayılabileceğini göz önünde bulundurunuz'' denildi.
Kılavuzda yer verilen bilgilere göre, başvuru merkezindeki görevli tarafından onaylanarak adaya verilen ''2012-ÖSYS Başvuru Kayıt Bilgileri'' adlı belgenin adaylarca saklanması gerekiyor. Adaylar, bu aşamadan sonra öğrenim bilgilerinde yapacakları belgeye dayalı her türlü değişiklik için doğrudan ÖSYM'ye başvuracak.
Şifreler kriptolu olarak sistemde tutuluyor
Başvurusunu internet aracılığıyla yapacak adaylar, ÖSYM'nin internet sayfasında ''2012-ÖSYS Bireysel Başvuru'' başlıklı alana girecek ve buradaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yapacak.
İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan özürlü adayların dilekçeleri ile sağlık raporlarının bir örneğini Aday Başvuru Formuna ekleyerek başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaştırmaları gerekiyor.
Bu adaylar daha önceki yıllarda yapılan sınavlarda sağlık raporlarını ÖSYM'ye göndermiş olsalar da, bu durumlarını belirten bir dilekçeyi ve raporlarının bir fotokopisini 2012-ÖSYS Aday Başvuru Formuna ekleyerek ÖSYM'ye ulaştıracaklar.
Başvuru işlemi sonrası ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine ilk kez dahil olan adaylara ücretsiz olarak şifre veriliyor. Şifre bu yolla sadece bir kez edinebilecek. Şifre, geriye dönüşümsüz ve kriptolu olarak sistemde tutuluyor. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün olmayacak. Bu nedenle şifre kullanılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğa adaya ait olacak.
Adaylar bu şifre ile sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav ve yerleştirme sonuçlarını edinme gibi işlemlerini yapabilecek. Şifre, hem bu sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından özenle korunması, kesinlikle kimseyle paylaşılmaması gerekiyor.
İnternet erişim şifresini kaybeden ya da unutan adaylar, ÖSYM'nin internet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilecek. Bu sırada yöneltilecek sorulara doğru cevap veremeyen adaylar ise yeni şifre edinmek için ÖSYM başvuru merkezlerine nüfus cüzdanları ile şahsen başvurarak, 2 TL hizmet ücreti karşılığı yeni şifre edinebilecek.
YGS, 1 Nisan 2012 Pazar günü yapılacak. (AA)
-
ÖSYM kameralı sisteme geçiyor
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ''2012'de yine rastgele seçilmiş, ön değerlendirmesi yapılmamış bin salonda kamerayla kayıt gerçekleştireceğiz'' dedi.
Prof. Dr. Demir, Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen ÖSYM sınav yöneticileri toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, sınav maratonları öncesinde sınav merkezi yöneticileriyle, yıl içerisindeki faaliyetleri değerlendirmek ve bilgi paylaşımını sağlamak üzere bir araya geldiklerini belirtti.
ÖSYM'nin Türkiye'nin geleceğini şekillendiren en önemli kurumlardan biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demir, herkesin hayatına yön veren sınavların ''hak ve adaleti tesis edici'' şekilde yapılmasında başta sınav merkezi yöneticilerinin ve diğer tüm görevlilerin katkı ve desteğine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Sınav merkezi yöneticileriyle özellikle ÖSYM'nin misyonunu ve vizyonunu paylaşmak üzere bir araya geldiklerini belirten Prof. Dr. Demir, sınav güvenliği konusunda yapılabilecekleri gözden geçirmek istediklerini söyledi.
ÖSYM olarak 2012'de ilave sorumluluklarının oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Demir, şunları kaydetti:
''Bunlardan bir tanesi ilk defa gerçekleştireceğimiz Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS). Daha önce Tıp'ta Uzmanlık Sınavını (TUS) gerçekleştiriyorduk, uzun yıllardır DUS bekleniyordu. DUS ile TUS'u bir arada 29 Nisan'da gerçekleştireceğiz. Yine bir ilk olarak TUS ve DUS'u, Ankara dışında İstanbul ve İzmir'de de gerçekleştireceğiz. Yine Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) da yapacağız. Bu sınavın hazırlıkları için çok yoğun bir şekilde çalıştık, başvurularını almaya başladık. Farklı özür ve eğitim gruplarında yapacağımız bu sınav, çok nitelikli bir sınav olacak. Bu sınavı elimizden geldiği kadar, Türkiye'ye yakışır bir şekilde nitelikli ve sorunsuz bir şekilde yapmak istiyoruz. Yine KPSS, ortaöğretim ön lisans sınavı da yapacağız. Bu sınava 3 milyon adayın katılmasını bekliyoruz. Çok büyük bir kitle olması dolayısıyla hepinizi bilgilendirmek ve detaylarını görüşmek istiyoruz.''
-''Bin salonda kamera kaydı''
Prof. Dr. Ali Demir, 2011 yılındaki sınavlarda, yönetmenliklerde de yer alan rastgele seçilmiş 100 salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdiklerini hatırlatıp, uygulamayı bu yıl daha kapsamlı hale getireceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Bunun (100 kamerayla kayıt) çok etkin olduğunu gördük, buradan aldığımız deneyimle 2012'de yine rastgele seçilmiş, ön değerlendirmesi yapılmamış bin salonda kamerayla kayıt gerçekleştireceğiz. Bu, sınavın adaleti tesis etmesi bakımından son derece önemli. Çünkü tüm adayların eşit şartlarda, kendi bilgileriyle sınava girmelerini ve sonuçlandırmalarını istiyoruz. O nedenle bu tür tedbirlerimiz devam edecektir. Tabii ki sınav güvenliğinin en önemli unsurlarından bir tanesi de her adaya farklı bir sınav kitapçığının verilmesiyle sınav adaletinin büyük oranda tesis edildiğini görüyoruz. Bu uygulamamız devam edecek. Burada adayların soru kitapçık numaralarını cevap kağıtları üzerine doğru kodlamalarını bir daha hatırlatmak istiyorum. 2012 yılında ÖSYM'nin yeniden yapılanması tamamlanmış ve Türkiye'ye hizmet eden, sosyal barışın ve adaletin sağlamlaştırılması için gayretlerimiz devam ediyor. 2012 sonunda, gerçekten sınav adaletini tesis eden ve geliştirdiğimiz teknolojik çözümlerle şeffaflığı sağlamakta büyük adım attığımız ÖSYM'de, tüm sınava giren adaylarımızın gönül huzuruyla, sonucu görmelerini, sonucu kabul etmelerini planlıyoruz. Bunu gerçekleştireceğimizi ümit ediyoruz.''
Açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıya, HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu'nun yanı sıra Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ve ÖSYM sınav merkezi yöneticileri katıldı.
-
KPSS ile atamaya son!
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmenlerin KPSS ile değil alan sınavıyla atanacağı yeni sistemi anlattı
Öğretmen açığının 126 bin 137 olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, KPSS ile atamaya son verecek yeni sınav sistemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı
MİLLİ Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, uzun zamandır tartışılan KPSS ile öğretmen alımına son vereceklerini açıkladı. "KPSS ile öğretmen adayları, sadece genel kültür, genel yetenek ve öğretmenlik meslek bilgisine yönelik testlere tabi tutuluyor. Öğretmenlerin alan bilgileri ölçülmüyor" diyen Dinçer, bakanlığın yeni bir sınav sistemi üzerinde çalıştığını söyledi.
YENİ SINAV SİSTEMİ
Dinçer, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'ın sorularını yanıtlarken her yıl öğretmen atamalarını Maliye Bakanlığı'nın belirlediği sayıya göre yaptıklarını belirtti. Açığın ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışıldığını anlatan Dinçer, 10 yılda 316 bin 687 öğretmen atandığını, buna karşın 157 bin 153 öğretmenin emeklilik, istifa ve diğer nedenlere ayrıldığını söyledi. Dinçer, 2011 yılı ekim ayı itibarıyla öğretmen açığının da 126 bin 137 olduğunu açıkladı.
Dinçer, KPSS'nin öğretmen adaylarının alan bilgisini ölçmede yetersizliğine değinerek, "öğretmenlik mesleğine nitelikli adayların kazandırılabilmesi için öğretmen adaylarının alan bilgisi yönünden de ölçülmelerinin gerekli" olduğunu söyledi. Öğretmenlerin alan bilgisini ölçecek yeni düzenleme üzerinde çalışıldığını vurgulayan Dinçer, "Konuyla ilgili olarak gerekli düzenleme yapılıncaya kadar mevcut uygulama sürdürüleceğinden şu anda KPSS puanına göre atama bekleyen adaylar etkilenmeyecek" dedi.
Dinçer, 2003'te KPSS'ye 127 bin 973 adayın girmesine karşın 2011'de sayının 229 bin 767'ye çıktığını, 9 yılda KPSS'ye giren öğretmen adayı sayısının da 1 milyon 835 bin 290'a ulaştığını ifade etti. KPSS sınavına giren her öğretmen adayından 55 TL sınav ücreti alınıyor.