İşten çıkarıldım kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim??
Ben bir firmada özel güvenlik görevlisi olarak 4 yıldır çalışıyordum. Güvenlik kimlik kartları 5 yılda bir yenilenmek zorunda olduğunu tarafıma bildirdi. Fakatkimlik kartı ücretini yenileyecek para bulamadım ve yenileyemedim. BU konuda savunmam istendi. Maddi imkanlardan dolayı kimlik kartı yenileme ücretini ödeyemediğimi bildirdim. Bu konuyu da iş kanunun 25. maddesi II. fıkrasını (h) bendine bağlayarak kıdem ve ihbar tazminatı vermeden iş akdim fesh edildi. İŞ akdi fesih bildirimi yazılı yapıldı ancak ben kabul etmeyerek imzalamadım. Yargı yoluna başvurarak kıdem ve ihbar tazminatını alabilmem sözkonusu mu??
Teşekkürler!
Cevap: İşten çıkarıldım kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim??
Öncelikle iş aktinizin feshedildiğine ilişkin ibranamede sizin de imzanız olmak ve belgede belirtilen unsurları kişisel olarak kabul ettiğinizi beyan etmiş olmanız gerekmektedir.Eğer 4857 sayılı iş kanunu md.25 işveren haklı sebebe dayanarak iş aktinizi feshetmişse sözleşmenizi fesheden işveren olduğu için ihbar tazminatı talebinizi ileri sürebilirsiniz.(md.17 e göre 8 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı alacaksınız.)Kıdem tazminatı konusunda ise -1- yıldan fazla çalışmak ve kendi isteğiyle işi bırakmamak şartlarının varlığı halinde bu tazminatı talep edebilirsiniz.Ancak ahlak ve hüsnüniyet kurallarına uymamak sebeiyle fesihte kıdem tazminatı talep edilemez.Eğer bu şartları taşıyorsanız kıdem ve ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.Eğer kıdem tazminatınız noter kanalıyla çekeceğiniz iyiniyet süresi içinde ödenmezse açacağınız iş mahkemesindeki davada bu tazminatınız en yüksek mevduat faizi üzerinden verilir.
Ben iş akdinin fesh edildiğine dair ibranameyi imzalamadım. Bu herhangibir sorun oluşturur mu. Fesih ibranamesinde bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilmiştir olarak kaleme alınmış.
Sizin ibranamede imzanız olmadan belirli şartlar konulmuş olması durumunda bunu kabul ettiğinizi beyan etmediğiniz için geçerli olmayacaktır.Sizin durumunuzu teyit eden ve şartları kabul eden imzanız olması zorunludur.Sakın imzalayacağınız branamedeki şartları okumadan imzalamayın.Çünkü aksi takdirde bu çok sık rastlanan işveren hilesi karşısında işçiler iş mahkemesinde hernekadar kandırıldığını ifade etse de ortada resmi bir belge olduğu için zarara maruz kalmaktadırlar...Siz bu alacaklarınızın belirlenen sınırlı bir sürede tarafınızı verilmesi için noter kanalıyla bir ihtarname çekin ve ödenmezse iş mahkemesine dava açın..
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık!!
Alıntı:
Eğer 4857 sayılı iş kanunu md.25 işveren haklı sebebe dayanarak iş aktinizi feshetmişse sözleşmenizi fesheden işveren olduğu için ihbar tazminatı talebinizi ileri sürebilirsiniz.
Sayın kaosteorisi,
25. madde ihbarsız, önelsiz derhal fesih hakkı tanıyan bir maddedir. Bu sebeple 25.m.'ye dayanarak işverenin iş akdini feshi işçiye ihbar tazminatı talep hakkı vermez.
Sayın Temel haklısınız sanırım krıştırmışım bu hususta düzeltme yaptığınız için teşekkür ederim.Sanırım hızlı ve dikktsiz okuduğumdan yanlış anlamışım kusura bakmayın..İhbar Tazminatının yasal dayanağı 4857 sayılı yasanın 17. maddesidir. Madde; "Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır." hükmüne yer vermektedir. İhbar tazminatının söz konusu olabilmesi için varlığı gerekli husus; İş akdinin ihbar önellerine uymaksızın feshedilmesidir. Yasanın maddesinde İŞÇİ tabiri değil İHBAR ÖNELİNE UYMAYAN TABİRİ kullanılmaktadır. Dolayısıyla eğer koşulları varsa işveren de ihbar tazminatı talep edebilir; ancak haklı nedenle fesih durumunda ihbar önellerine uymama gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla 25. madde gereğince iş akdini fesheden işveren ihbar tazminatı talep edemez.
Sayın Hüseyin kardeşim özür dilerim biraz dikkatsiz okuduğum için hangi maddeye dayanark feshettiğini anlayamamışım.25.md ihbarsız haklı sebebin ispat edilmesiyle ihbarsız işverene feshetme hakkı verir.Sadece kıdem tazminatı talebinizi ileri sürebilirsiniz.İyi Günler..
Alıntı:
hsynctrz rumuzlu üyeden alıntı
Ben iş akdinin fesh edildiğine dair ibranameyi imzalamadım. Bu herhangibir sorun oluşturur mu. Fesih ibranamesinde bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilmiştir olarak kaleme alınmış.
Bu bir ibraname miydi, yoksa ihbarname mi?
bana verilen evrağın başlığı (İŞ AKDİ FESİH BİLDİRİMİ) yazıyor.
Alıntı:
kaosteorisi rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Hüseyin kardeşim özür dilerim biraz dikkatsiz okuduğum için hangi maddeye dayanark feshettiğini anlayamamışım.25.md ihbarsız haklı sebebin ispat edilmesiyle ihbarsız işverene feshetme hakkı verir.Sadece kıdem tazminatı talebinizi ileri sürebilirsiniz.İyi Günler..
Düzeltme için teşekkür ederim. İzleyeceğim yol yine anlattığınız gibimi çünkü elimde güvenlik görevlisi imzalamaktan imtina etmiştir yazılı (iş akdi fesih bildirimi) aslı şirkette onu gidip imzalamam gereklimi ? imza atmadan kıdem tazminatı isteyemezmiyim ? :alala
Alıntı:
bana verilen evrağın başlığı (İŞ AKDİ FESİH BİLDİRİMİ) yazıyor.
Akdi feshettiklerini size bildiriyorlar. Bu bir ibraname değildir. İmzalamanızda sakınca yok. İmzalamadığınız için de birşey olmaz. Tanıklarla tutanakla halletmişlerdir o eksikliği.
O bildirimde fesih maddesinin yanısıra fesih sebebi hakkında bir açıklama da yapmışlar mı?
Alıntı:
Düzeltme için teşekkür ederim. İzleyeceğim yol yine anlattığınız gibimi çünkü elimde güvenlik görevlisi imzalamaktan imtina etmiştir yazılı (iş akdi fesih bildirimi) aslı şirkette onu gidip imzalamam gereklimi ? imza atmadan kıdem tazminatı isteyemezmiyim ? :alala
Akdin feshi sebebini 25/II olarak göstermişlerse bu madde aynı zamanda Kıdem Tazminatı ödemeksizin fesih anlamına gelir.
Dava açmaktan başka çareniz yok.
(Savunmanızdan yenileme eğitimine ve sonrasında sınava girmediğiniz tesbit edilmiştir.Daha önceki tebligatta da belirtildiği üzere ilgili kimlik kartınızın geçerlilik süresinin dolduğu tarih olan 15.08.2010 tarihinden sonra 5188 sayılı Kanunun aradığı yasal şartlara haiz olmayacağınızdan ve ilgili uygunsuzluğun yaptırımının işverenliğimizin ağır para ve hapis cezalarına konu olması nedenleriyle;işverenliğimiz ile imzalamış olduğunuz iş sözleşmeniz iş Kanunun 25.Maddesinin II.Fıkrasının (h) bendi uyarınca 14.08.2010 tarihi itibarı ile bildirimsiz ve tazminatsız olarak fesih edilmiştir.)Diye açıklama yapmışlar.Belirtilen Kanunun 25. mad (h)bendinde İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.Ama yenileme eğitimine katılmak ve sınava girmek ücretli bu ücreti borçlarımdan dolayı ödeyemediğimi şirkete belirttim.Yani keyfi bir durum değil diye düşünüyorum. Bu durumda benzer davalarada girmiş olduğunuz düşünülürse kıdem tazminatını alma şansım varmı ? Tüm yardımlarınız için Allah razı olsun çok çok teşekkür ederim..
Sayın Temel
Ben taşeron bir firma üzerinden belediyeye bağlı olarak 3 yıl 8 ay 17 gündür çalışmaktayım.Belediye başkanı tarafından 18 / 09 / 2010 günü direkt sözlü olarak son bir ayım olduğu ve işime son verileceği sölendi.Bu ifadenin taşeron şirket tarafından yazılı olarak tarafıma bildirilmesi gerekirmi? bu şartlarda kıdem ve ihbar tazminatı alabilirmiyim? 35 iş günü kullanılmamış yıllık iznim var bu süreler içinde ücret talebinde bulunabilirmiyim? ve sendikalı olarak çalışmaktayım kişisel haklarımın ne olduğunu öğrenerek çıkış işlemlerim yapılırken haksızlığa uğramadan önüme konacak kağıtları bilinçli olarak imzalayabilmem için nelere dikkat etmeliyim? vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla
Nesrin Akkoç
İşten tazminatsız cikarilma
Merhaba 4.5 yıldır çalıştığım iş yeri tazminatsız görevi ihmal diyerek işten çıkardı.olay ise şöyle bir bankanın zırhlı para nakil aracında çalışmaktayız.bir hafta önce İstanbul'a kendi şirketinin kozyatagindaki nakit merkezine 8 milyon dolar tutarında 20 adet çuvalla para götürdük.ordaki nakit merkezine ulaştığımızda bize yardım eden olmadı sadece bir el arabası verdiler bizde çuvalları arabaya doldurduk içeri ite ite iki arkadaş götürmeye başladık.bubsirada çuvallarda bitanesi düşmüş biz içeri girdik arkamızdan yan tarafta market işleten adam sağolsun çuvalı düşürdünüz diyerek getirdi.bunu duyan genel müdürlük görevi ihmal diyerek tazminatsız işten çıkardılar bizi buna hakları varmidir cevaplardan iz sevinirim teşekkürler
- - - Updated - - -
Ayrıca tarafımıza kanuna dayalı hangi maddeye dayanarak bizi çıkardıklarını belirten bir çıkış belgeside verilmedi.sadece maaşınızı ve yaptığımız mesajların tutarı yazılı bir ibraneme gönderildi imzalamamiz için bizde imzalamdik tabiki