Kıdem tazminatı için dava açsam kazanır mıyım?
Ben 7 yıl boyunca bir şirkette çalıştım. Basın sektörü olduğu için bize süreli sözleşme imzalatıyorlardı. Ancak sözleşmeye elbetteki uyulmuyordu. Maddelerden birinde de kıdem tazminatının sıfırlandığı ibaresi vardı. Biz de mecburen bu sözleşmeleri imzalıyorduk. Ben bir ay önce işten kendi isteğimle ayrıldım. Her çıkan personele uygulanan ibraname isimli bir belgeyi kendi el yazımla yazarak imzaladım.(imzalattırıldı) o belgede her türlü sosyal hak ile ücretleri aldığım yazılıydı. Baba çıkarken en son imzalanan sözleşme baz alınarak 1,5 yıl çalıştın kıdem tazminatın var, almak ister misin dediler. Ben de almadım çünkü hakkım bu değildi. Şirketin maaşlarımızı yatırdığı kendi şahsi kartıma el koydular ve şifresini istediler. Mecburen verdim. personelden bir kişi tarafından benim tazminatın yatırıldı ve çekilerek şirket kasasına kondu.2 hafta sonra kartım verildi bana. Şimdi ben ne yapmalıyım. 7 yıllık emeğimi nasıl alabilirim ? Şirket personelinin şahitliği- ki bu çok zor olacak- ve de banka kamera görüntüleri ile ispat etmem mümkün mü? Dava açsam hak ettiğim kıdem tazminatını alabilir miyim? teşekkürler..
Cevap: Kıdem tazminatı için dava açsam kazanır mıyım?
imzaladığınız ibraname geçersiz sayılabilir kazanabilirsiniz biraz zorlanacaksınız ama deneyin. bir avukata gidip süreci başlatın.
ilginiz için teşekkürler. Denemekte fayda var şansıma artık.
ibranamede alınan miktarların net yazılması gerekiyor kıdem tazminatı şu kadar ihbar tazminatı bu kadar yıllık izin ücreti şu kadar diye ayrıca makbuz gerekiyor. bunlar yoksa kazanırsınız personelin sahitliği varsa tabi.
Kendi isteğiyle ayrılanın kıdem tazminatı hakkı yoktur.
kendi isteği ile ayrılan kim
Eğer iş aktinin sona ermesine ilişkin belgede işçinin tek taraflı olarak işten ayrıldığına ilişkin bir subjektif hüküm varsa kendi feshetmiş olduğu için ihbar tazminatı talep edemez.Çünkü işveren tarafından hükümleri belirlenen ve şahsa işten ayrıldığına ilişkin kendi el yazısıyla yazdırılmış ve imzalanmış gibi anladım ben.Eğer öyleyse sadece kıdem tazminatı talep edebilir.
Alıntı:
tarık yüce rumuzlu üyeden alıntı
kendi isteği ile ayrılan kim
İlk mesajda yazdığına göre kendi isteğiyle ayrılan, sn.melonko
Alıntı:
melonko rumuzlu üyeden alıntı
Ben 7 yıl boyunca bir şirkette çalıştım. Basın sektörü olduğu için bize süreli sözleşme imzalatıyorlardı. Ancak sözleşmeye elbetteki uyulmuyordu. Maddelerden birinde de kıdem tazminatının sıfırlandığı ibaresi vardı. Biz de mecburen bu sözleşmeleri imzalıyorduk. Ben bir ay önce işten kendi isteğimle ayrıldım. ..
bu biraz karışık gibi geldi bana ispatlayamazsa kıdem de alamayabilir soruyu bir kez daha okuyunca bu kanıya vardım
Sayın Yüce,sanırım anladığıma göre işveren işçinin bilgisizliğinden faydalanarak kıdem ve ilgili primleri talep etmeyecğini belirttiği bir belgeye imzasını zorla attırmış.Bu durumda iş mahkemesinde dava açsanız bile işveren işçinim ibranamede belirtilen şartları kabul yönünde irade beyanının imzası ile belirttiiğini ve haklarından feragat ettiğini ileri sürecektir.İşçi ise her nekadar attığı imzanın bu talepleriden feragat etmek anlamına gelmediğini bilmdeğini ve imzalamak zorunda kaldığını belirtsede iyiniyet iddiasında bulunamayacaktır.Çünkü hakim işçinin eğitim durumunu da gözönünde bulundururarak bir belgeye imza koymadan önce içeriğini kendisinin kontrol etmesi gerektiğini ve bu nedenle iyiniyet iddiasında bulunmayacağına hükmedebilir.Ancak ibranamenin imzalanması hususunda aldatma,yanılma veya manevi cebire maruz kaldığını tanıklar aracılığıyla ispatlarsa hakimin takdir yetkisini lehine çevirebilir.
01-05-2005 tarihinden beri aynı firmada çalışmakyatım. işe başladığım tarihten itibaren sigortam asgari ücretten yatırıldı. çalışma saati olarak haftalik yasal saatin üzerinde çalışma saatlerimiz var. işveren tarafından iş akdime son verilmesi ihtimali ile karşı karşıyayım. işverenin belirlediği kıdem ve ihbar tazminatı aldıktan sonra geriye dönük eksik yatan ssk primlerimden kaynaklı zararımın karşılanmasını ve fazla mesai ücretlerimin tarafıma ödenmesi için iş mahkemesine dava açabilirmiyim. yoksa tazminatlarımı almayıp noterden ihtarname mi göndererek iş mahkemesine davamı açmalıyım.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Öncelikle İş Kanununa göre haftalık azami çalışma süresi 45 saaatir.Ve eğer geriye dönük olarak sgk primlerinizn eksik yatırıldığını ve fazla mesai ücretlerinizin ödenmediğine ilişkin iddialarınızı SGK vya Bölge Çalışma Müdürlüğünden alacağınızı resmi belgelerle kanıtlarsanız iş mahkemesinde açacağınız davayla bu durumda doğan menfi zararınızın karşılanmasını ve hatta bunların ödenmemesi sebebiyle uğradığınız zararı da(mesela sgk primlerinin eksik yatmasından...) resmi olgularla ortaya koyarsanız bunları alabilirsiniz.Dediğim gibi iş mahkemesinde ki basit yargılama usülünde sözlü olarak ilerleyen süreçte açtığınız dava dilekçesine bu tür delilleriniz olduğunu d belirtin ve hakime bu belgeleri sunun...
paranızı alabilrsiniz yalnız ibranameye fazlaya ilişkin alacak haklarım saklıdır yazarak yada yazmasanızda eksik kalan alacaklarınız için 5 yıl içinde dava açabilirsiniz.
Merhaba;
17/03/2008 tarihinde özel bir bankada çağrı merkezi depertamnında müşteri temsilcisi olarak işe başladım.bu süre zarfında yoğun iş temposu ve izin günlerimizde çalıştırıldık..ekim ayı içersinde rahatsızlandım sürekli konuşarak işimi yaptığım için işyerinin çalışma ortamıda bronşit olmama neden oldu,doktora gittim bana kalırsa devam etme faranjitte olmuşsun imkanın varsa işi bırak dedi.(küçük yaşlardada alerjik astım geçirdim doktor astıma dönebilir dedi )1 hafta içinde 3 gün de bir rapor aldım .o günlerde çalışamayacağıma dair.sesimde kısıldığı için işe gitsemde eve gödermek bile istemiyorlardı düşünün sesim yok ve telefonda çağrı alıcam bana yuksek sesle konuş biraz dinlene dinlene konuş gibi ifadeler kullandıldı.ben artık ordan kurtulmak istiyordum. aldığım raporları bana bizim orası ile anlaşmamız bitti raporlarınız geçerli değil şekline bir açıklamada bulunarak sgk gönderdiler ama bana durumu 1 ay sonra bildirdiler. sgk ya gitmem gerektiğini o dönemde aldığım raporları onaylatmam gerektiğini söylediler.dahiliye doktoruna giderek durumu anlattım bana böyle bir uygulama hiç bir zaman yapılmadı ,yapılamaz denildi doktor onaylamadı .oysa insan kaynaklarından bana daha önce diğer çalışanlar yaptırdı ,sizde onaylatırsınız dendi. bende geçmiş güne rapor almanın mümkün olmadığını bildiğimi söyledim sorun olmaz dendi ama ben haklı çıktım. ben bu durumdan sonra istifa konusunda kararımı verdim.herhangi bir para ödemek istemiyordum.eğitim masraflarını ayrıca geçerli olmayan raporarımın parasını istediler.raporlar için 183 tl ,2 yıllık yaptığımız sözlşemeye göre eğitim masrafları için 388 tl.(araştırmalarıma göre iş kanununda 24 mad .sağlık nedenleri varsa eğitim masrafını ödeme yukumluluğum yokmuş )ödemek istemedim,yetkilim bana heyet raporu al dedi.araştırmalarıma göre heyet raporu alırsam ssk kayıtlarına işliyormuş bazı işyerleri sorun çıkarabiliyormuş (ör: yukselme kıdem atlama durumlarında),bende heyet raporu ile ilgili aldığım bilgileri kendisine söyledim,hasta olduğum süreçte aldığım raporlar zaten geçerlidir çalışamadığımı gösterir şeklinde bilgi verdim ama kabul edilmedi.sözleşmemin dolmasına 5 ay gibi bir süre kalmıştı bana 41 gün ihbar süremin olduğunu söylediler.26 ekim 2009 da dilekçemi verdim 02 11 2009 dada istersen ayrıl eğitim giderlerinden düşelim dediler yada istersen süreni doldur az para öde dediler ben 2 kasımda ayrılmayı kabul ettim zaten işe zor gidiyordum. bana dilekçe yazdırdılar sağlık nedenlerinden ötürü kendi isteğimle ayrılıyorum şeklinde.istifa ettiğim için kıdem tazminatı hakkım yok.daha sonradan bankanın içerde sağlık sorunlarından dolayı işten çıkmak isteyen birine sen çıkma biz çıkaralım bu nedenle tazminat al şeklinde teklifleri olmuş.(hala orda çalışmakta olan arkadaşım bana durumu bildirdi)yani ben bu dururmda kandırıldım,insiyatif kullanılsaydı banada aynı teklif sunulabilirdi ki gerçekten çalışamadığımı gördüler.benim bu paraları onlara ödediğime dair elimde makbuzlarım var ,istifa dilekçemin fotokopiside var ayrıca bahsettiğim raporlarında elimde fotokopileri var. ben şimdi dava açsam o dönemde o günlere ait tanı bilgileride var ve o tanılar zaten benim çağrı merkezinde çalışamayacağım hastalıklar boğazla ilgili tanılar.banka bunu o dönemde kabul etmedi ama mahkeme süresince incelenmesi gibi bir durum oluyor mu yada bunları sunsam istifada etmiş olsam davayı kazanma şansım olur mu ? yardımcı olursanız memnun olurum teşekürler
Sağlık sorunlarınızı sebep gösterip, kendi isteğinizle sözleşmeyi feshetmiş, gereklerini de yerine getirmişsiniz.
İnisiyatif kullanmak demek, gerektiğinde gerekli kararları alabilme becerisi -yetkisi demektir.
Sizin durumunuzda bu yönde karar verilmemiş olması ,bir başkası için bu inisiyatifin kullanılmış olması size bir kazanım sağlamaz.
İstifa etmek yerine, en başta belirtildiği gibi, yapmakta olduğunuz işin, sağlık sorunlarınızın artmasına neden olacağına dair bir rapor alıp işvereninize sağlık durumunuza uygun bir iş talebinizi iletmiş olsaydınız, işveren ya durumunuza uygun bir iş göstermek veya gösteremiyorsa kıdem tazminatınızı da ödeyerek sözleşmenizi feshetmek zorunda kalacaktı.