-
6. ayın sonunda işten çıkarıldım, haklarım neler acaba
Merhabalar.. Ben özel bir giyim firmasında 6 ay çalıştıktan sonra 6.ayın sonunda çalıştığım şube kapanacağı için başka bir şubeye transferim istendi..Fakat gideceğim yerde personel fazlalığı olduğu için bu ay sonunda işime son verileceği söylendi.. :'(
Firmadan talep edebileceğim haklarım neler ?
15 gün önceden ihbarsız çıkarılıyorum.Bu durumda bir hakkım var mı ?
6 ay çalıştım ama tazminat alabilir miyim ?
Senelik izine çıkmadığım için senelik izin parasını da alabilir miyim ?
-
Cevap: 6.ayın sonunda işten çıkarıldım.Haklarım neler acaba :(
Öncelikle sakın ve sakın, tazminatı v.s. alacağı yoktur, kendi isteğiyle ayrılmıştır gibi bir belgeye kesinlikle imza atmayın. Böyle bir şey yaptığınız anda zırnık alamazsınız.
-
Alıntı:
nikon rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle sakın ve sakın, tazminatı v.s. alacağı yoktur, kendi isteğiyle ayrılmıştır gibi bir belgeye kesinlikle imza atmayın. Böyle bir şey yaptığınız anda zırnık alamazsınız.
yok böyle bir belgeye imza atacak kadar saf değilim.Aynı durum daha önceden annem ve işvereni arasında yaşandığı ve mahkemelere kadar taşındığı için tecrübeliyim denebilir :)
Uyarınız için çok teşekkürler sayın nikon
-
6 aylık çalışmanız olduğundan kıdem tazminatına ve ücretli izne hak kazanamamış durumdasınız.
SÖyleminizden anladığım, sözleşmenizin feshedileceği size yazılı olarak ihbar süresine uygun olarak bildirilmiş, bu durumda ihbar tazminatına da hak kazanamıyorsunuz.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
6 aylık çalışmanız olduğundan kıdem tazminatına ve ücretli izne hak kazanamamış durumdasınız.
SÖyleminizden anladığım, sözleşmenizin feshedileceği size yazılı olarak ihbar süresine uygun olarak bildirilmiş, bu durumda ihbar tazminatına da hak kazanamıyorsunuz.
Sözleşmenin feshedileceği bana yazılı olarak bildirilmedi. 27.07.2010 tarihinde işverenin sadece ağzından duydum 31.07.2010 tarihinde işime son verileceğini.. Yani bana sözlü olarak 4 gün önceden söylediler.Yazılı olarak henüz birşey gelmiş değil
Kıdem tazminatına gelince.. 6 aylık çalışmanın sonunda son yatırılan brüt ücretin yarısı kadar tazminat alabileceğimi duymuştum.Doğru değil mi :(
-
Yardım edebilecek kimse yok mu.. Lütfen ACİLEN yardımınıza ihtiyacım var..3 gün sonra işşiz kalıcam..işverenin karşısına elimde kesin bilgilerle çıkmak ve hakkımı savunmak istiyorum..O kadar süre çalıştıktan sonra hiçbir suç işlemediğim halde beni işsiz açıkta bırakmak ne demekmiş görsün istiyorum :(
-
Sözleşmenizin feshedileceğinin size 2 hafta önceden yazılı olarak bildirilmesi gerekir.Yazılı olarak bildirilmediyse, sözleşmenizin feshi ile 2 haftalık ihbar tazminatına hak kazanırsınız.
Bunun dışında 6ay ı doldurmuşsanız, işverenin 30dan fazla çalışanı varsa işe iade davası açma hakkınız var, feshin size bildirildiği günden itibaren 30 gün içinde.
Kıdem tazminatına hak kazanmak için 1 yıl ve üzeri çalışma gerekir.364 günlük çalışma ile kıdem tazminatına hak kazanılamaz.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sözleşmenizin feshedileceğinin size 2 hafta önceden yazılı olarak bildirilmesi gerekir.Yazılı olarak bildirilmediyse, sözleşmenizin feshi ile 2 haftalık ihbar tazminatına hak kazanırsınız.
Bunun dışında 6ay ı doldurmuşsanız, işverenin 30dan fazla çalışanı varsa işe iade davası açma hakkınız var, feshin size bildirildiği günden itibaren 30 gün içinde.
Kıdem tazminatına hak kazanmak için 1 yıl ve üzeri çalışma gerekir.364 günlük çalışma ile kıdem tazminatına hak kazanılamaz.
işverenin 30dan fazla çalışanı var fakat benimle aynı şubede değil.Yinede işe iade davası açma hakkım doğar mı ?
Sözleşmenin feshedileceği bana 2 hafta önceden yazılı olarak bildirilmedi.. 2 haftalık ihbar tazminatı nasıl hesaplanır peki ?
-
Alıntı:
ugurcoskun rumuzlu üyeden alıntı
işverenin 30dan fazla çalışanı var fakat benimle aynı şubede değil.Yinede işe iade davası açma hakkım doğar mı ?
Sözleşmenin feshedileceği bana 2 hafta önceden yazılı olarak bildirilmedi.. 2 haftalık ihbar tazminatı nasıl hesaplanır peki ?
ndn kimse cevap yazmamış..ihbar tazminatını aldım fakat neye göre hesaplandığını bilmek istiyorum..Bilen birileri var mı acaba.. ?
-
Cevap: 6. ayın sonunda işten çıkarıldım, haklarım neler acaba
6 ay çalıştığınız için 15 günlük ihbar tazminatı hakkınız var maaşınız yarısı yani. bunın dışında işe iade davası açabilirisniz.
-
Alıntı:
tarık yüce rumuzlu üyeden alıntı
6 ay çalıştığınız için 15 günlük ihbar tazminatı hakkınız var maaşınız yarısı yani. bunın dışında işe iade davası açabilirisniz.
teşekkür ederim tarık bey
peki işe iade davası açabilmem için avukat mı tutmalıyım ?
-
tabiki evet. size kolay gelsin böyle yaparsanın 4 ile 8 ay arası maaş alabilirsiniz bu konudaki başlıkları okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz
-
merhaba, bende 5 nisandan beri çalıştığım işyerinden diğer 4 arkadaşım ile ''kriz'' sebebiyle çıkarıldım. Şu anda firmanın mali müşaviri ile muhatap oluyoruz. Alacaklarımızı hesapladı fakat herkese hesapladığından daha düşük bir alacak miktarı belirtti. 15 günlük ihbar tazminatı, alamadığım 2 aylık maaşım dışında alacağım var mıdır? Birde bordro vermıyordu firma, maaşımı düşük gösterdğinden dolayı bununla ilgili yargıya başvursam dava uzun sürer mi?
-
maalesef yok. dava açın büyük ihtimalle kazanırsınız süre derken?
-
Alıntı:
tarık yüce rumuzlu üyeden alıntı
maalesef yok. dava açın büyük ihtimalle kazanırsınız süre derken?
yani 1-2 yıl kadar?
-
sürebilir o kodar sürmeyedebilir
-
Arkadaşlar,
Benim gibi birçok şahsı ilgilendiren bir konuda değerli desteklerinize ihtiyacım var. 9 ay çalıştığım ve haksız yere işten çıkartıldığım işyerime "işe iade" davası açtım ve kazandım. Mahkeme kararı benim lehime çıkınca 10 gün içerisinde noter kanalı ile firmaya işe iademi talep ettim. Konu yargıtay'a gitti ve yargıtay mahkemenin kararını onadı.. Şimdi biz paranın tahsilatını icra dairesi yolu ile tahsil ettiğimiz için avukatım ikinci bir prosedür gerektiğini bildirdi. Yani bilirkişinin alacağımı hesaplaması için tekrar bir dava açılacakmış. Ben bu parayı birikmiş faizi ile birlikte bilirkişiye yada ek bir davaya gerek kalmadan alabilir miyim? Ayrıca onlar konuyu yargıtaya taşıdıkları için ve beni işe almadıkları için 4 maaş + 4 maaş olarak mı ödeme yapacaklar bana? (mahkeme kararı 4+4 maaş ödenmesi şeklinde idi). Konu ile ilgili yanıtınızı bekliyorum. Tşk. Saygılar.
-
30 işçi sayısına işverenin aynı iş kolundaki işyerlerindeki işçileride hesaba katılır. Yani farklı şubelerde olması farketmez. Ayrıca işveren size yazılı bir fesh bildirimi yapmazsa avantajlı durumda olmuşsnuz demektir. Çünkü yazılı fesih bildiriminde işveren işten çıkarma nedenin açık bir ifadeyle bildirmek zorunda. Sırf yazılı bildiririm yapmamasından dolayı feshiniz geçersiz sayılabilir ve işe iade davasıyla işe iadenize karar verilebilir.
Fakat işe iade davasını size fesih bildirimi yapılan tarihten itibaren (anladığım kadarıyla 27.07.2010 tarihinde yapılmış ) 30 gün içinde mahkemeye dava etmelisiniz.
-
Merhaba Emre Bey,
Bir de benim konum var. Ona da ynt verirseniz sevinirim.
Yukarıda benim konumu görebilirsiniz.
Tşk.
-
bilirkişi inceleme yapacak. mahkeme kararı neyse onu yasal faizleriyle alacaksınız ne kadar alacğınızı bilemeyiz.
-
Alıntı:
runoleno rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar,
Benim gibi birçok şahsı ilgilendiren bir konuda değerli desteklerinize ihtiyacım var. 9 ay çalıştığım ve haksız yere işten çıkartıldığım işyerime "işe iade" davası açtım ve kazandım. Mahkeme kararı benim lehime çıkınca 10 gün içerisinde noter kanalı ile firmaya işe iademi talep ettim. Konu yargıtay'a gitti ve yargıtay mahkemenin kararını onadı.. Şimdi biz paranın tahsilatını icra dairesi yolu ile tahsil ettiğimiz için avukatım ikinci bir prosedür gerektiğini bildirdi. Yani bilirkişinin alacağımı hesaplaması için tekrar bir dava açılacakmış. Ben bu parayı birikmiş faizi ile birlikte bilirkişiye yada ek bir davaya gerek kalmadan alabilir miyim? Ayrıca onlar konuyu yargıtaya taşıdıkları için ve beni işe almadıkları için 4 maaş + 4 maaş olarak mı ödeme yapacaklar bana? (mahkeme kararı 4+4 maaş ödenmesi şeklinde idi). Konu ile ilgili yanıtınızı bekliyorum. Tşk. Saygılar.
İşe iade davası kesinleşmeden iadenizi istemişsiniz anladığım kadarıyla. Noter kanalıyla gönderdiğiniz iade isteminin şu durumda hiçbir geçerliliği yok.
İşe iade davaları tespit davası niteliğindedir. Karar kesinleştikten sonra 10 gün içinde işe iadenizi talep edersiniz. İşverenin seçimlik hakkı vardır. Ya sizi 30 gün içinde işe başlatır, ya da kararda belirtilen 4 aylık boşta geçen süre ücreti ve 4 aylık ücret tutarında tazminatınızı öder.
Eğer hem işe başlatmaz hem de bu ücret ve tazminatı ödemezse iş mahkemesinin işe iadeye dair kararını icraya KOYAMAZSINIZ. Tespit kararları icraya konulamaz. Tespite dayanarak alacak davası açmanız gerekir ve bu alacak davasındaki kararı icraya koyabilirsiniz.
Yargıtayda temyiz incelemesindeyken işe iade kararı kesinleşmediğinden tespit kararını nasıl icraya koyduğunuzu açıkçası anlayamadım. İcra yoluyla alacağınızı tahsil ettiğinizi söylüyorsunuz, peki bu ikinci dava neyin nesidir? Karşı taraf takibin iptalini ve istirdadını mı talep etti acaba?
-
Merhaba, ben hukukçu olmadığım için tam anlatamamış olabilirim. Az önce avukatımla görüştüm, o beni aydınlattı. Şu an aklımda soru işareti kalmadı. Durum şu: mahkeme sonucunda ben 10 gün içinde noter kanalı ile işe iademi istedim. Sonra onlar bu sonucu dikkate almadılar ve aksiyona geçmediler. Bu arada avukatım icra üzerinden alacağımı hesaplayıp talep etti ama orada yaptığımız bir hata sonucu bize icra dairesinden 400 tl civarında bir masraf çıktı, yoksa maaşında kesilecektir diye yazı geldi icra dairesinden bana.. Biz de bunu ödedik. Bu arada yargıtay süreci işledi ve yargıtay kararı sonucunda mahkeme kararı onandı. Şimdi artık biz izleme durumundayız. Daha önce mahkeme sonucunda işe iade talebinde bulunduğumuz için tekrar işe iade talebinde bulunmayacağız ve onların yasal faizi ile birlikte ödeyecekleri parayı bekleyeceğiz. Eklemek istedikleriniz varsa dinlerim. Tşkler.
-
Yargıtay süreci hangi dava için işledi anlaşılmıyor.
Eğer işe iade davasını karşı taraf temyiz ettiyse sizin zaten işe iade için başvuru şartınız oluşmadığı gibi, ücret ve tazminat alacaklarınız da muaccel olmamıştır ve dahi miktarları eda davası açılmadığından tespit edilmiş de değildir.
Sanırım icraya konulmayacak bir karar icraya konuldu, karşı taraf icra hukuk mahkemesine başvurdu, takibi iptal ettirdi, sizin ödediğiniz para da bu dava için karşı tarafa ödenen masraf, vekalet ücreti v.s.