Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular
Merhabalar öncelikle böyle bir forum açtığınız için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum.Ben kafama çok takılan ve kurcalayan bir soru yöneltmek istiyorum sizlere..Annem ve babam arasındaki şiddetli geçimsizlik ve anlaşmazlık sebepleri dolayısıyla babam 2008 tarihinde evi terketti ve başka bir şehre kendine yeni bir hayat kurma umuduyla kendi kafasına göre karar vererek yerleşti.Yaklaşık olarak 2 sene geçtikten sonra 2 ay önce babam boşanma dilekçesini verdi ve süreç başladı..Şimdi bu duruma göre sizlere bir kaç soru yöneltmek istiyorum..
1-Babamın adına kayıtlı 1 ev vede borcu devam eden kooperatife kayıtlı olmak üzere ev yani toplamda 2 diyelim, 1 otomobil ve emeklilikten aldığı ikramiyesi var.Annem ise sadece öğretmen maaşıyla geçinmeye çalışan bir devlet memuru ve kardeşime bakıyor ben 18 yaşını geçtim ve üniversite okuyorum.Bu durumda malların paylaşımı ne yönde olur annemin payına nerden ne kadar düşebilir..
2-annem ve babam evlilikte 20.yılına girdiler edinilen mallarda hangi medeni kanun yönetmeliğinin uygulanacağı nasıl anlaşılır yani evin yapılmaya başlandığı tarih mi tapunun alındığı tarih mi etkindir bunu soruyorum çünkü 01.01,2002 den sonra yeni bir uygulama gelmiş sanırım ama tam anlayamadığım için sizlere soruyorum..
3-babamın evi terk ettiği şahitler huzurunda ıspatlanırsa annem haklardan daha fazla yararlanabilir mi yada çok büyük olmamakla beraber en azından kendisine ev alabilecek kadar bir tazminat alabilir mi...
sorularım bunlar şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.Saygılar...
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular..
Alıntı:
emre_cem rumuzlu üyeden alıntı
1-Babamın adına kayıtlı 1 ev vede borcu devam eden kooperatife kayıtlı olmak üzere ev yani toplamda 2 diyelim, 1 otomobil ve emeklilikten aldığı ikramiyesi var.
Ev ve otomobil 1.1.2002'den önce alınmışsa babanızın kişisel malıdır. Anneniz o ev ve araca katkı sağladıysa, maaşından verdiyse, bilezik bozdurularak alındıysa, değerini arttıracak türde masraflar yaptıysa, kapı pencere yaptırmak, yeni kapılar taktırmak, mutfağın fayanslarını değiştirmek v.s. gibi bu katkılarını "katkı payı" adı altında talep edebilecektir.
Ev ve araba 1.1.2002'den sonra alınmış ve anneniz yine katkıda bulunmuşsa bu halde hem yaptığı katkıyı "değer artış payı" adı altında hem de edinilmiş mallara katılma yasal mal rejimi sebebiyle alacak hakkına sahip olacaktır.
Kooperatif evi işi ise epeyce karışık. 1.1.2002'den önce ödenmiş olan kısım babanızın kişisel malı. Anneniz o kooperatif için de maddi destek verdiyse verdiği kadarını alabilecektir. Evlilik birliği içinde ödenmiş olan kısım edinilmiş mal. Boşanma davasının açıldığı tarih yasal mal rejimi sona ermekte olup, o tarihe kadar ödenen kısım edinilmiş mal, o tarihten sonrakiler ise yine babanızın kişisel malı.
Bunlar ayrı ayrı hesaplanacak ve annenizin alacağı ona göre tespit edilecek.
Babanızın emeklilik ikramiyesi ise aktüerya hesabı yapılarak belirlenecek. Anneniz o ikramiyenin 1/2'si üzerinde muhtemelen hak sahibi olamayacaktır.
Alıntı:
2-annem ve babam evlilikte 20.yılına girdiler edinilen mallarda hangi medeni kanun yönetmeliğinin uygulanacağı nasıl anlaşılır yani evin yapılmaya başlandığı tarih mi tapunun alındığı tarih mi etkindir bunu soruyorum çünkü 01.01,2002 den sonra yeni bir uygulama gelmiş sanırım ama tam anlayamadığım için sizlere soruyorum..
Eşler kendileri bir mal rejimi sözleşmesi yapmadıkları sürece evlilik tarihi değil, malın edinildiği tarih önemlidir.
Tam anlayamama meselesinde ise yerden göğe haklısınız. Öyle karmaşık durumlar olabiliyor ki hakimler bile işin içinden çıkmakta zorlanıyor.
Alıntı:
3-babamın evi terk ettiği şahitler huzurunda ıspatlanırsa annem haklardan daha fazla yararlanabilir mi yada çok büyük olmamakla beraber en azından kendisine ev alabilecek kadar bir tazminat alabilir mi...
sorularım bunlar şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.Saygılar...
babanız evi terk etmekte haklı bulunmazsa davası reddolunacaktır. Anneniz de boşanmak istiyorsa bazı usuli haklar açısından karşı dava açmanız gerekir.
Bence her iki dava için de bir meslektaşımla iletişime geçmeniz annenizin hak kayıplarını önlemek için gerekli.
merhaba
size boşanmayla ilgili kafama takılan soruları danışmak isterim
eşimle 1999da akrabalar vasıtasıyla 2ayda çokda tanışmadan evlendik(ikimizinde 2.evliliğimizdi)
sonra onun oğlu benim kızım annesi şehir değiştirmem işsiz kalmam onun emekli olması kısa sürede çok büyük değişiklikler depresyonlar sonucu şiddetli geçimsizlik başladı.
sonrası ihanetleri gece alemine mereklılığı çıktı.
tüm bunlar evliliğin ilk 5 ayında oldu bitti.
ve kavgalarda yaşanmaz hala geldi.
şehir değiştirelim dedik.ama gene düzelmedi.
bi bayan olarak ben evi terkettim.ailemin yaşadığı istanbula geldim.işime devam etim.çok güzel bi yaşantı kurdum.güzel bi yaşamım var.
11 sene olacak nerdeyse.
bu arada bi kere dava açtık ama çalışma hayatının yoğunluğundan davaya giemedım ve dava düştü.
bu kadar sene sonra erkek dava açarsa hakim direk boşayabilirmi?
ben boşasın istemiyorum.zaten dava açılırsa ''eşimi seviyorum sadece aramızdaki suların durulması için ayrıldım bi süre, eşimle halen görüşüyorum arasıra'' diyeceğim
açıkcası bu adamdan çocugum yok ama ben boşasın istemiyorum
zaten bunca zaman boşanamadık ama ayrı şehirlerde olduğumuzdan
oda masrafdan ve vakitden kaçtı bende..
ama ben şu durumda ne durumdayım
öğrenebilirmiyim?
18 yasını geçtiğin için babana dava açabilirsin univerdite okuyorum ihiyaclarim var diye ihtiyaclarını giderlerini hesaplayip yardım nafakası isteyebilirsin
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular
Smkrgl adlı arkadasım esinden ayrı olduğunu ama boşanmak istemediğini söylüyorsun eşini seviyorsan neden dönmüyorsun anlamadım bosanmamak için birçok sebebin varsa dva hem uzar hemde bosanmayabilirsin ama karsı tarafın elinde aksinin gerçekleşmesi için güçlü iddia ve kanıtları yoksa
ben sadece boşanma işini olabildiği kadar uzatmak istiyorum...
boşanmam sebeplerini sayarmısınz?
hakime ne gibi sebepler söylersem hakim boşamaz?
sıralayabilirmisiniz?
teşekkürler
Boşanmada eşin nafaka talep etmesi hakkı mıdır? Çok rahatlıkla en azından asgari ücretle çalışabilir ve kendini geçindirebilir halbuki. Neden erkekten nafaka talep eder kadın? Ayrıca oldu da nafakaya hükmedildi diyelim ne kadar alır ya da maaşın kaçta kaçını alabilir en fazla?
İyi günler, annem ve babam arasında uzun yıllardır şiddetli geçimsizlik var, annem daha fazla katlanamadığı için boşanmak istiyor. ilk davayı babam açtı, sonra geri aldı. ikinci davayı anlaşmalı olarak açtılar, ilk davayı babam açtığı için tekrar babamın üstüne açılmadı davacı annem, davalı babam olarak 2. dava açıldı. ancak babamın baskısı ve annemin çocuklarını düşünmesi ve maddi hiç bir gelirinin olmaması nedeniyle 2. davada geçen ay geri alındı. Ancak şiddetli geçimsizlik devam etmektedir, çocuklar olarak annemin boşanma isteğini destekliyoruz, annem tekrar dava açmak istiyor. son davada annem davalı gözüküyor yinede dava açabilir mi, babam çevreyi düşündüğünden ve tazminat korkusuyla boşanmak istemiyor. annem davayı açabilirse, yoksulluk nafakası, ve manevi tazminat alabilir mi? biz 3 çocuk olarak anneme şahidiz. 24, 18 ve 13 yaşlarındayız, 13 yaşındaki kardeşimizi annem alabilir mi? evlendikten sonra alınan ve miras yoluyla kalan ve babamın üzerinde bulunan mallardan annem hak talep edebilir mi?
iyi günler biz eşimle 4 ay evli kaldıktan sonra ayrıldık evini ayırdı 1 sene dolduktan sonra mahkemeye gittik beraber hiçbir şey talep etmiyoruz diye karşılıklı anlaşmalı boşandık mahkeme kararını aldıktan 1 gün sonra eşim boşanmadan sonra aramızda sorunlar çıktı diyerek temyiz ettirdi sonuç ne olur bilgi verirseniz sevinirim
eşim çekişmeli boşanma davası açtı fakat şuan da kiralamış olduğum evde oturmakta ve kirasını ödemekteyim. sözleşme bitecek ve yenilemeyeceğim. ancak yeni medeni kanunda eş herhangi bir şekilde sözleşmeyi fes edemez sınırlayamaz diyor. ben bu durumda sözleşme dönemi biteceğinden dolayı yenilemeyeceğim. bu durumda ne olur
sözleşmeyi yenilemezsem ne olur ?
sözleşme yenilenmediği gibi eş evden çıkmak istemezse ne gibi bir duru ile karşılaşırım saygılarımla
Öncelikle merhabalar ben 16 Ocak 2016 tarihinde bir suriyeli bayan ile evlendim ilk sözlü ve nişanlı olduğumuz günler dahil evliliğimizin ilk iki ayına kadar herşey güzeldi fakat o zamandan itibaren bu zamana 360 derece bir değişim ilgi ve alaka sıfır oldu her sabah ablasını arayıp evimizdeki durumları ve şeker hastası olduğum için ürolojik bir durumumdan ötürü geçirdiğim geçi hastalığımla ilgili bilgiler paylaşarak beni rencide etmiştir.
ayrıca her kavgamızda ne kadar aşkım canım diye alttan alsamda kendisi beni odamdan kovmuştur ve sinirli hareketler sergilemiştir.Ülkemizde kaçak gözüktüklerini ve farkedilirse sınır dışı olacaklarını nüfustan öğrenmiş bulunuyorum. Annesi gile gidip iki gün nefes alacağını söyledi ve cebinde evdeki altınlarla beraber gidecekken farkettim ve zorla bıraktırdım 1 aydır annesi gilde şuan pişman olduğunu söylüyor ama ben korktum boşanmak istiyorum ne yapmam lazım maaşım asgeri ücret +yan haklar olsada kredi yükümden ve % 67 engelimden ötürü bakımlarım var ve zaten engelli kadrosunda çalışıyorum erken boşanmam için ve benden birşey talep etmemesi için ne yapmam gerekir ne olursunuz acil cevap. Bu saydıklarım daha birşey değil birçok şey var.
Saygılarımla.
Uzak bir tanıdığım eşiyle boşandı. Hanımı böylelikle devletten maaş alıyor. Fakat zaman zaman birlikteler, kağıt üzerinde boşanıp devletten hakları olmayan bir maaş alıp devlet malını da bir nevi çoluk çocuğuna yediriyorlar. Şikayetimi nereye, hangi kuruma yapmalıyım?
Merhaba eylul 2017 yılında evlendım ARALIK 2017 yılında evden ayrıldım boşanmak istiyoruz ikimiz de ama eşim anlaşmalı bosanmaya yanaşmıyor para istiyor benden 4 ay sonra 1. senemız olacak esım 4 ay sonra ben çekışmelı dava acacagım dıyor bekle 1.senemız dolsun ben acacagım hak kanun nızamına göre dıyor ayrıca avukat tutup 5 bın tl avukat parasınıda sana ödetegım dıyor 20 bin tl evlendıgımızde ev esyası aldık benım adıma kayıtlı degıl annesının adınakayıtlı benım hıcr bır sekılde ımzam bulunmamaktatır benım ılk evlıgım bu yasım 26 esımın ıse benle 2. evlılıgı aynı zamanda ılk evlılıgınden resmı nıkahı yoktu ımam nıkagıla evlenmıs ve 1 tane cocugu var ılk evlılıgınden sadece cocuk ustune kayıtlı eskı esındende nafaka almıyor cocuguna cocuğu şuan 5 yasında anlaşamıyoruz esımle cocuğumu bılerek dusurdu ben evden ayrıldıktan sonrada benı baskasıyla aldattı ıkımızde ıstıyoruz bosanmayı ama ne yazıkkkı çekısmelı olacak dıyo ben nafaka vermek ıstemıyorum hem benı aldattı hem dogmayan çoçugumu karnında öldurdu ustene aldattı napmalıyım benden bıse kopara bılırmı avukat tutmak zorundamıyım suan ssklı bı ıste calısıyorumhttp://HUKİKİ.NET
Alıntı:
Ozan.s rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba eylul 2017 yılında evlendım ARALIK 2017 yılında evden ayrıldım boşanmak istiyoruz ikimiz de ama eşim anlaşmalı bosanmaya yanaşmıyor para istiyor benden 4 ay sonra 1. senemız olacak esım 4 ay sonra ben çekışmelı dava acacagım dıyor bekle 1.senemız dolsun ben acacagım hak kanun nızamına göre dıyor ayrıca avukat tutup 5 bın tl avukat parasınıda sana ödetegım dıyor 20 bin tl evlendıgımızde ev esyası aldık benım adıma kayıtlı degıl annesının adınakayıtlı benım hıcr bır sekılde ımzam bulunmamaktatır benım ılk evlıgım bu yasım 26 esımın ıse benle 2. evlılıgı aynı zamanda ılk evlılıgınden resmı nıkahı yoktu ımam nıkagıla evlenmıs ve 1 tane cocugu var ılk evlılıgınden sadece cocuk ustune kayıtlı eskı esındende nafaka almıyor cocuguna cocuğu şuan 5 yasında anlaşamıyoruz esımle cocuğumu bılerek dusurdu ben evden ayrıldıktan sonrada benı baskasıyla aldattı ıkımızde ıstıyoruz bosanmayı ama ne yazıkkkı çekısmelı olacak dıyo ben nafaka vermek ıstemıyorum hem benı aldattı hem dogmayan çoçugumu karnında öldurdu ustene aldattı napmalıyım benden bıse kopara bılırmı avukat tutmak zorundamıyım suan ssklı bı ıste calısıyorum
http://HUKİKİ.NET
1- Eşiniz bir avukat ile 5000 TL'ye anlaşırsa, bu parayı kendisi öder. Eşinizin açacağı davadan sonra sizin boşanmaya neden olacak kusurunuz ispatlanır ve boşanmanıza karar verilirse eşinizin avukatı sizden de ayrıca 2180 TL vekalet ücretine hak kazanır. Dava reddedilirse sizden bir şey alamaz.
2- Dava açıldığında, dava süresince eşinize cüzi de olsa en az 250-300 TL bir tedbir nafakası bağlanır. Geliriniz ve yaşam standardınıza göre bu tutar daha yüksek olabilir. Bu nafaka ödemesi, karar kesinleşinceye kadar yani istinaf ve temyiz aşamaları dahil sonuçlanıncaya kadar devam eder. Çekişmeli boşanma davasının ortalama sonuçlanma süresi 2 yıldır, daha da uzun sürebilir.
3- Eşiniz dava açtığında sizin bir kusurunuzu ispatlayamazsa boşanma davası reddedilir. Ancak geçen iki yılı aşkın sürede tedbir nafakası ödemiş olursunuz.
4- Eşinizin boşanmaya neden olacak kusurları olduğu görülüyor. Ancak bunların boşanma davasında dikkate alınması için sizin davayı açmanız veya onun dava açması üzerine karşı dava açmanız gerekir. Yani eşinizin açtığı boşanma davasında onun kusurlu olması nedeniyle boşanma kararı çıkmaz.
5- Çekişmeli boşanmada kaybedeceklerinizi hesaplayıp bu tutarı vereceğiniz bir anlaşmalı boşanma boşanmanın hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır.
6- Bir yıl dolmadan çekişmeli boşanma davası açılabilir. "Anlaşmalı boşanma" olarak nitelenen boşanma için evliliğin bir yılını doldurmuş olması gerekir. Ancak bir yıl dolmadan da "anlaşarak boşanma" tek celsede mümkündür. Bunun anlaşmalı boşanmadan farkı tanık dinlenmesidir.
7- Konunun pek çok teknik detayı olduğu için davada bir avukata vekalet vermeniz hak kayıplarınızı azaltacaktır.
yani karşı taraf açmadan benmi açayım davayı sonuçta maddi durumum pek iyi değil aile feryatlarıyla yasıyorum asgeri ücret maas alıyorum ilk davayı ben acarsam dahamı ıyı olmuş olur ?
Alıntı:
Ozan.s rumuzlu üyeden alıntı
yani karşı taraf açmadan benmi açayım davayı sonuçta maddi durumum pek iyi değil aile feryatlarıyla yasıyorum asgeri ücret maas alıyorum ilk davayı ben acarsam dahamı ıyı olmuş olur ?
Burada hukuki tavsiye değil, hukuki bilgi veriyoruz.
Çeşitli ihtimaller halinde ne olduğunu önceki mesajımda yazmıştım.
Bunlara göre değerlendirip kararı kendiniz vereceksiniz.
Tabii bu sayılanlar durumlar dışında farklı bir durum da ortaya çıkabilir.