Hp Bilgisayar/Tüketici Mahkemesi
Arkadaşlar Merhaba. Başlıkaki ürünümle ilgili dava açmak istiyorum. Yeterli bilgiye sahip değilim bilgilenmek için aranıza katıldım. Sorunum şudur ;
10 mayıs 2009 tarihinde Hp dizüstü bilgisayar aldım. Ürünün kutusunun üzerinde ekran kartı olarak 9200 modeli bulunuyor yazıyordu. Bende bunu almak istemedim fakat Ürünü temin ettiğim mağazanın bilgilendirme kartında 9600 serisi kart olduğu belirtildi aldım vede gerçekten buna sahip olduğunu anladım.
Gelelim olaya ben aldığım günden beri bilgisayarımda ekran kartıyla ilgili şikayetçiyim. Bilgisayarı da 9600 kartıyla aldığım için (9600 kartıyla aldım çünkü 9200 beklentilerimi karşılamıyordu) her yönden beklentilerimi karşılayacağımı düşünüyordum fakat bilgisayarım 2010 yılı itibariyle sorunları yüzünden sürekli servise gitmeye başladı. Her seferinde servise ilettiğim gerekçe ekran kararmasıydı. Servise 1 sene içinde 4 kez gitti. Her seferinde ana problemle ilgili herhangi bir çözüm bulunamadı.
16 haziran 2010 tarihinde Hp'ye bilgisayarımın alınması vede tamir edilmesi için başvurdum. Bilgisayarım 22 Haziran'da elime geçti ve inanılmaz olayla karşılaştım. Benim 9600 kartlı olarak aldığım bilgisayarım Hp'nin haber vermeksizin kendi başlarına buyruk olarak 9200 ile değiştirmesi olayı ile karşı karşıya kaldım. Hp servisi ile görüştüğümde onların sisteminde 9200 ile bu bilgisayarın üretildiği 9600 ile üretilmediği açıklanmaya çalışıldı bana fakat aldığım ürünü kart yüzünden aldığım için sonuna kadar eminim. İnternetten çeşitli araştırmalar yaptım modelle ilgili incelemeler sonucunda aşşağıda vereceğim resimler ile ilgili belgeler buldum.
http://img824.imageshack.us/i/75047739.jpg/
http://img408.imageshack.us/i/92747231.jpg/
http://img180.imageshack.us/i/70861727.jpg/
http://img695.imageshack.us/i/ayplmal1.jpg/
http://img708.imageshack.us/i/ayplmal2.jpg/
Sizce bu bulduklarım Mahkemede Hp'ye karşı bende bu parçanın olduğunu kanıtlamaya yeter mi ? , ayrıca Fatura bedeli olan 1.491tl olduğundan sanırım ilçemdeki heyete başvuru yapamayacağım. İstanbul Levent'te İstanbul Adliye'si var oraya başvuru yapılabiliyor mu ?
Herhangi bir ücret ödemek zorunda kalacak mıyım ?
Davayı kazanma şansım sizce nedir ?
Başınızı ağrıttım ama cevaba ihtiyacım var boynumuzu eğersek tepemize çıkacak bu ülkede şirketler.
Cevap: Hp Bilgisayar/Tüketici Mahkemesi
Durumun benim açımdan önemiyeti mevcuttur arkadaşlar. Bilgisi olan , birşeyler paylaşmak isteyen varsa çok sevinirim.
Hp firmasının ürünlerinden dolayı bende muzdaribim hakem heyetine sorunumu ilettim sonuç olumlu, kararın yazılıp tarafıma ulaşmasını bekliyorum . Ürün zaten aynı sorundan dolayı servise 4 kez gitmişse, bunların servis formlarını tarih sırasına göre diz sorununu anlatan kısa ve öz bir dilekçe yaz, dilekçende seçimlik haklarının hangisini istediğini belirt ( para iadesi - misli ile değişimi - ayıp oranında bedel indirimi ) gerisi kendiliğinden çözülecektir . Sonuç büyük ihtimal lehine olacaktır, firma eğer sorunu çözmemekte ve mağduriyerini gidermemekte açıkladığın halde diretiyorsa bir an önce dilekçeni yazıp hukuki süreci başlatmanı öneririm .
Firma bahsettiğim gibi 4. gidişte benim bilgisayarı aldığım zamanda üstünde bulunmayan bir parçayı takıp bana geri yolladı. En büyük hataları bana göre bu. Çözümü böyle sağladılar ama dilekçede her bir hatalarını tek tek yazacağım. Yaptıklarına karşılık olarak mahkeme uygun görecektir inşallah.
Siz bir an önce eğer firma hatasını kabül etmiyor ve mağduriyetinizi gidermiyorsa hukuki süreci başlatın . Tüketici mahkemeleri yada heyetinde olan sorunlar genelde tüketicinin lehine oluyor bilginize . . .
İlçemdeki Tüketici heyetine telefonla ulaştım, servise bilgisayarınızı yolladığınıza dair belge gerekli dedi Hp'yi aradım ve e-mail atacaklarını söyledi. Onu bekliyorum Pazartesi günü başvuracağım vede bayanın bana söylediği şey ürünün değeri ne olursa olsun bize gelin başvurun biz kararımızı veririz fakat aldığımız kararın bağlayıcılığı olmaz daha sonra gerekirse mahkemeye başvurursunuz dedi. Ne kadar doğrudur bu söylem?
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, başvuru sınırının üzerinde olan başvuruları kabul etmez diye biliyorum . Dolayısıyla, başvurunun değerlendirilmesi için ana koşul, yasal sınırın geçilmemesidir. ( 2009 yılı için zorunlu olarak başvuru yapılması gereken parasal limit olan 936,97TL ) Hakem heyetinden bir yetkili ile görüştüyseniz onu bilemecem .
Mahkeme masrafları pek bir şey değildir, daha önemlisi bilirkişi ücretini dava sürerken müşteki öder,
Bence bir avukat tutun, davayı kazanma olasılığınız çok yüksek heleki avukat ile yaparsanız kazanma olasılığınız dahada artar.
Davayı kazanınca, mahkeme,bilirkişi ve avukat ücretini karşı tarafa yükletin, fatura bedelini yasal faiziyle talep edin.
Avukat tutma gibi bir durumum yok fakat avukat tanıdıklarım var ellerinden geldikçe yardım ediyorlar. Kendimi savunacağım normal bir biçimde. Mahkeme ücretide faiş düzeylere çıkmadıkça karşılarım diye düşünüyorum. Bu arada ürün bedeli 1.491tl yani sınırın üzerinde fakat gelin bize dedi hanımefendi. Şimdi Hp'den servise yolladığım tarihlerin yazılı belgelerini istedim e-mail atacaklar. Onu bekliyorum.
Bencede gidip görüşün, durumu anlatın,aksi takdirte mahkemeye gidiceğinizi, firmanın daha çok zarar edip, itibar kaybı olucuğından bahsedin.
Mahkeme uzun bir süreç , en az 1 yıl sürer, o yüzden mutlaka görüşün, ısrarcı olun,her yolu deneyin hakkınızı savunmak için, hiçbir çıkar yol alamazsanız mahkemeye gidin:ok
Gidip görüşmem mümkün değil , telefon görüşmelerimizde yasal yola başvurun bizim bişey yapmamız şu anda olanaksız dendi. Çünkü kendi sistemlerinde bilgisayarımın 9200 ile üretildiği gözüküyor ama bana satılan 9600'dü. Bunu kanıtlamak için üstte eklediğim linkler var sizce bunlar kanıt olur mu ?
Ayrıca son bir şansımı denemek istiyorum gerçekten bakalım nasıl yaklaşacaklar ?
Şimdi tekrardan görüştüm kendileri ile , Kayıt oluşturduklarını söylediler yaptığım açıklama şu şekilde oldu ;
Bilgisayarım size 3 kez aynı arızadan gelmiş vede arızam 3.kez geldiğinde benim sahip olmadığım bir parça takılarak giderilmeye çalışılmıştır. Yasal hakkıma dayanarak vede yaptığınız uygunsuzluk yüzünden ürün değişimi yada para iadesi istiyorum dedim. Görüşeceklerini koordinatörlerinin döneceğini belirtti.
Dün görüştüğüm kadarıyla kadın kart değişimi yüzünden değişim yapamayacağını söylemişti. Bu sefer 3 kez arıza sebebiyle savunacağım kendimi , bakalım mahkeme olayı olmadan çözebilecekmiyim.
Tüketici heyetine başvuru yaptım , Şimdi aklım tazminat davası açmaya yöneldi böyle bir hakkım var mıdır arkadaşlar. Maddi yönden atıyorum 30.000 liralık tazminat davası açabilir miyim ?
Arkadaşlar Tüketici heyeti'ne başvuru yaptım fakat bilgisayarımın bedeli 1.500tl. Burda alınan karar bağlayıcı olacak mı. Benim başka mercilere başvuru/dava açmam gerekecek mi acaba? (Heyetteki kadın gerek olmayacağı şeklinde bilgi verdi fatura bedelimin önemli olmadığını söyledi vede Temmuz başındaki başvurumun Ağustos başında görüşüleceğini belirtti)
Arkadaşlar daha önce sıkıntımı yazmıştım. Başvurum görüşüldü Kaymakamlık hakem heyeti bilgisayarımı Bilişim şubesine göstermem gerektiğini inceleme altında alınacağını söyledi. Bende götüreceğim kişiyi aradım oda bana yapılan "sahtekarlığı" anladı gibi ve öğrendiğim kadarıyla büyük şehirlerdeki Hakem heyetlerinin kararlarının bağlayıcı tutarı artık 1700 Tl civarına çıkarılmış. Bu şöyle demek oluyor değil mi ? "Heyetin vereceği karar bağlayıcı olacak ve Para iadem yerine getirilecek"
Ayrıca arkadaşlar bilgisayarımı teslim ettiğimden sonra herhangi bir başka adım gerekecek mi ? Mahkeme veya bilişim şubesinin verdiği karar tekrar Eylül ayındaki görüşmede görüşmede incelenip sonuca öyle mi bağlanacak ?
Yardımlarınız için Teşekkürler.