Apartman bahçesini büfe , cafe yapmak amaçlı kiralamak
merhaba. kadiköy yakasında bir apartmanın bahçesini kiralayıp büfe tarzı bir işletme yapmak için apartman sakinleri ile görüşmeler halindeyim. araştırmalarımında, tüm kat maliklerinin izni olması gerektiğini öğrendim ancak konuyla ilgili prosedürle alakalı bir yayına rastlamadım.
sorularım şu şekilde:
1. böyle bir oluşuma belediyenin bakışı, prosedürleri nelerdir.
2. kiracı durumundaki kat maliklerini alakadar eden bir durum var mıdır? (biz kiralarken böyle bişey yoktu diyipte dava açma hakları doğar mı?)
kiracılardanda muhafakatname alınması gerekiyor mu sadece mal sahipleri yeterli mi?
3. nelere dikkat etmeliyim.
4. büfenin apatmanla arasında olması gereken bir minimum uzaklık değeri var mıdır?
gösterdiğiniz ilgiye şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Apartman bahçesini büfe & cafe yapmak amaçlı kiralamak
2- Evet doğar.Kiracılar için haklı tahliye nedenidir.Taşınma masraflarını da kiraya veren den talep edebilirler.
Alıntı:
sonuncuyaka rumuzlu üyeden alıntı
2- Evet doğar.Kiracılar için haklı tahliye nedenidir.Taşınma masraflarını da kiraya veren den talep edebilirler.
peki bu dava ne üzerine açılır?
büfeyi kapatmaya yönelik bir yaptırım söz konusu olabilir mi?
sadece taşınma masrafları talebi olucaksa buna kiracının daireye yaptığı masraflarda dahil olur mu?
talep edilen ücret tüm kat maliklerinden mi alınır. özetle sormak istediğim açılan büfe zarar görür mü?
Öncelikle belediye ile görüşüp, söz konusu yer için ruhsat alıp alamayacağınızı öğrenin. Apartman bahçesini kiralayacağınıza göre, ortak kullanım alanını kullanacaksınız demektir. Kiracının onayını bilmiyorum ama kat maliklerinin onayını almak durumundasınız. Kat malikinin orada ikamet edip etmemesi önemli değil.
Alıntı:
Gezgin_06 rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle belediye ile görüşüp, söz konusu yer için ruhsat alıp alamayacağınızı öğrenin. Apartman bahçesini kiralayacağınıza göre, ortak kullanım alanını kullanacaksınız demektir. Kiracının onayını bilmiyorum ama kat maliklerinin onayını almak durumundasınız. Kat malikinin orada ikamet edip etmemesi önemli değil.
bunu öğrendiğim iyi oldu demekki kiracıyla bi işim yok. birde şöyle bir makale okudum...
Apartmanda işyeri açmak kolaylaştı
Apartmanların bağımsız bölümlerinde işyeri açılması için, kat sahiplerinin `çoğunlukla` karar alması yeterli olacak
Hazırlıkları süren yönetmelik değişikliğiyle, apartmanlarda işyeri açılması için kat sahiplerinin `çoğunluk` kararı yeterli olacak. Daha önce bu tür işyerleri açılabilmesi için `oybirliği` gerekiyordu. Yeniden düzenlenen İşyeri Açma ve Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre, apartmanların bağımsız bölmlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması için daha önce aranan `oybirliği` şartı yerine, çoğunlukla karar alınması yeterli olacak. ANKARA
konuyla ilgili bilgisi olan hukukcular olayı aydınlatırsa çok sevinirim.
hukuksal bi yanıt alınamaycak bu forumun amacı neydiki?
Sayın sabutay7, oy birliği zorunluluğu 05.11.2007 tarihinde yapılan KMK değişikliğinde kaldırıldı yerine oy çokluğu getirildi.5/4 oranı getirildi . Bu orana göre sayısal çoklul sağlamanız işinize engel olmayacaktır.
Biz bunları defalarca yazıyoruz. Geriye doğru arasaydınız sayısal oranla ilgili bilgilere ulaşırdınız.
aradımda bulamamıştım. ilginiz için teşekkür ederim.
Oy Birliği ne için kaldırıldı.?
Yan binadaki kişi komşu ses ve kokudan rahatsız olduğunda bile başınız hem belediye ile hemde işini sıkı savanan birine rastlarsanız büfe ye ettiğiniz masraf ile ortada kalırsınız.Böyle bir yer açmak istiyorsanız en önemli şey tüm durumdan etkilenecek insanların yazılı iznini almaktır.Sonra çatıya kadar profosyenel koku yapmayan baca sistemi birde bu havalandırmanın gürültülü çalışmasını önlemeniz gerekmekte.Sıkıntılı süreç .
Ortak alanları çoğunluktan izin alarak kullanmak tek başına yeterli değildir.Belediye isterse yan binalarada emsal teşkil edecek rahatsız edecek bir durum görürse size ruhsat vermiyebilir.
bir büfeden ne kadar ses ve koku çıkabilirki kokareç veye işkemce yapmicam... heralde bu durumda ki şikayeti belediye değerlendirir. yan binadan kastınız bahçesini kullandığım binamı. yoksa obinanın yanındaki diğer binalar mı?
büfeyi apartmanın altına kurmicam binadan en az 5m uzaklıkta baca sistemini bina üzerinden geçiremem. toplamda 3,5 metrelik bi yüksekliğim olucak bacayıda kendi çatımdan çıkarıcam sorun olucağını sannmıyorum. zaten belediyede ruhsat verdikten sonra falan filanlara bakıp ruhsatımı iptal ederse. artık.... belediyedir yapar deriz. ne yapmadılarki bu zamanlara kadar artık çalışır 40 sene borç öderiz..
Alıntı:
sabutay7 rumuzlu üyeden alıntı
bir büfeden ne kadar ses ve koku çıkabilirki kokareç veye işkemce yapmicam... heralde bu durumda ki şikayeti belediye değerlendirir. yan binadan kastınız bahçesini kullandığım binamı. yoksa obinanın yanındaki diğer binalar mı?
büfeyi apartmanın altına kurmicam binadan en az 5m uzaklıkta baca sistemini bina üzerinden geçiremem. toplamda 3,5 metrelik bi yüksekliğim olucak bacayıda kendi çatımdan çıkarıcam sorun olucağını sannmıyorum. zaten belediyede ruhsat verdikten sonra falan filanlara bakıp ruhsatımı iptal ederse. artık.... belediyedir yapar deriz. ne yapmadılarki bu zamanlara kadar artık çalışır 40 sene borç öderiz..
Siz yeri yaptınız diyelim .Birisi durumu gördü oda yapmak istedi.Ama o binasından gerekli izni alamadı diyelim.Belediyeye gitti geldi sizin olduğunuz yeri emsal gösterdi .Veya diğer binalardaki kişi kokuyu bahane etti nede olsa açık alan.Veya ses olmadı mahremiyetim gidiyor dedi bastı davayı.İyi fizibilite yapın komşuları bence .Sorun olmıyacağını düşünüyorsanız tabiki açın.
valla tüm kat malikleri yeri kiralamayı ve burada gıda (büfe) işi yapılabileceğine dair muhafakatname versinde, bide belediye çalışma izni versin, sonraki dönemlerde bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. sorunda çıkarda maddi zarara uğrarsam bende belediyeyi dava ederim. madem sonra kaldırtıcanda neden açtırdın diye.