-
Uluslararası Hukuku İhlal Eden İsrail'e Tepki Yağıyor
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıya dünyadan tepki yağıyor
Filistin:
Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı. Haniye, müdaheleyi "acımasız bir saldırı" olarak niteledi.
Haniye, basına yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u, bu gemilerde bulunan dayanışma gruplarını korumak ve Gazze'ye güvenle gelmelerini sağlamak konusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.
Hamas ayrıca, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, Filistin'de 3 günlük yas ilan etti. Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi. Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.
İran:
İran, uluslararası camiadan, İsrail ile tüm ilişkileri kesmesini istedi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail güçlerince düzenlenen saldırıyı, "Bu saldırı gücün değil, zaafın göstergesidir" sözleriyle kınadı.
Ahmedinecad, dünya genelinden toplanan insani yardım malzemelerinin Filistin halkına ulaştırılmak istendiğini, ancak İsrail güçlerinin gemilerdeki yardımseverleri katlettiğini söyledi.
"Siyonist İsrail rejimi daha ne yapmalı ki, insan hakları savunucuları rahatsız olsun" diyen Ahmedinejad, İsrail yanlılarına hitaben, "Geleceğin dünyasında saygın yer edinmek istiyorsanız bu rejimi desteklemekten vazgeçin. Bu profesyonel katilleri desteklemeye devam edecek olursanız emin olunuz ki bölge halkları gününüzü karartmakla kalmayacak, tüm kapıları ebedi olarak yüzünüze kapatacak" ifadesini kullandı.
İsrail için sonun geldiğini ileri süren Ahmedinecad, "Bana niçin artık 'Siyonist İsrail rejimi ortadan kalkmalı' demiyorsunuz diye soruldu. Ben de artık 'Siyonist İsrail rejimi ortadan kalkmalı' demeye gerek yok, zaten bu rejim yok oluyor cevabını verdim" diye konuştu.
İran Dışişleri Bakanlığı da , İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırarak "zalim ve katil çehresini bir kez daha gösterdiğini" bildirdi.
Birleşmiş Milletler (BM):
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı "şoke olduğunu" söyledi.
Arap Birliği:
Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.
Avrupa Birliği:
Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.
Avrupa Parlamentosu:
Avrupa Parlamentosu'nun önde gelen siyasi grupları, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.
Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, "İsrail'in gemilerdeki sivillere, ölümcül silahlarla saldırmasının kabul edilemez olduğunu, İsrail askeri operasyonunun çizgiyi aştığını" söyledi.
Schulz, "İsrail güçlerinin esir tuttuğu kişilerin güvenliğinin sağlanması ve uluslararası toplumun soruşturma başlatarak olaylardan duyduğu nefreti İsrail'e açıkça iletmeleri gerektiğini" vurguladı.
Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Veronique de Keyser de, bu olayın AB'yi artık geri dönemeyeceği bir noktaya götürdüğünü belirterek, İsrail'in artık Gazze ambargosunu tamamen kaldırmaya zorlanması gerektiğini kaydetti.
Birleşik Sol Grup'tan yapılan açıklamada ise, İsrail'in uluslararası sularda düzenlenen ve uluslararası hukuku çok yönlü ihlal eden saldırısı şiddetle kınanarak, AB'ye İsrail'le ortaklık Anlaşması'nı derhal askıya alması çağrısı yapıldı.
Sol Grup, AP Genel Kurulu'nun bir sonraki oturumunda, AB Dışişleri Yüksek temsilcisi Catherine Ashton'ın da katılımıyla İsrail saldırısının görüşülmesini
istedi.
Türkiye:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan yardım konvoyuna güç kullanılmasıyla ilgili olarak, ''Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan ve Türkiye dahil 32 ülkenin sivil toplum kuruluşları mensuplarından oluşan yardım konvoyuna İsrail askeri kuvvetleri tarafından güç kullanılmasını şiddetle kınıyorum'' dedi.
Gül'ün, Filistin Devleti Başkanı Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
"Sayın Abbas görüşmede, Sayın Cumhurbaşkanımıza Gazze Yardım Konvoyuna düzenlenen saldırıda meydana gelen can kayıpları nedeniyle başsağlığı dilemiş, 'uluslararası korsanlık" olarak nitelediği İsrail saldırısını kınamış ve Türkiye'nin Filistin halkına verdiği desteğe teşekkür etmiştir. Abbas ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la konu hakkında bu sabah yaptığı telefon görüşmesi hakkında bilgi vermiştir."
"Suriye lideri Esad Gül'ü aradı"
Bu arada Cumhurbaşkanı Gül'ün Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün bugün kendisini arayan Esad ile telefonla görüştüğü ifade edildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Sayın Esad, söz konusu görüşmede Sayın Cumhurbaşkanımıza başsağlığı dilemiş, tüm şehit ve yaralıların her birinin Suriye vatandaşı gibi kardeşleri olduğunu söylemiş ve İsrail'in Gazze'ye giden uluslararası yardım konvoyuna saldırısını şiddetle kınamıştır. Cumhurbaşkanı Esad, Arap Birliği'ni konuyu görüşmek üzere toplantıya davet ettiklerini, ülkesinde Türkiye'ye duyulan sevgiden dolayı İsrail'e karşı büyük bir kızgınlık yaşandığını belirtmiş ve Suriye Parlamentosu Başkanı'nın bütün dost ülkelerin parlamento başkanlarıyla konuyu görüşeceğini kaydetmiştir."
İsveç:
İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya'daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.
İsrail'in Stockholm Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bildiren Bildt, durumu değerlendirdiklerini olay sırasında nelerin yaşandığını anlamaya çalıştıklarını söyledi.
Konuyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydeden Bildt, Türk Dışişleri Bakanlığı ile de sürekli temas halinde olduklarını kaydederek, ''Uluslararası sularda yaşanan bir olay ve Türkiye, bu olayın sonuçlarının tamir edilemez olacağını açıkladı. Şu anda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz'' dedi.
Carl Bildt, Avrupa Birliğinin İsrail'e ortak tepki göstermesi için çaba harcandığını da kaydetti.
Bu arada, Gazze'ye yardım götüren konvoydaki bir gemide İskandinav ülkeleri İsveç ve Norveç'ten de yardım kuruluşları temsilcilerin bulunduğu ve bunların arasında İsveç Meclisinin Türk milletvekili Mehmet Kaplan ile birlikte 11 İsveçli'nin yer aldığı açıklandı.
İrlanda:
İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırının, "İsrail'in Gazze'yi yasadışı biçimde ablukaya almasının sonucu olduğunu" söyledi.
Martin, Cork bölgesinde yaptığı açıklamada, İsrail'in Dublin Büyükelçisi'nin olanlara ilişkin kendilerine ayrıntılı bilgi sunması içinbakanlığa çağrıldığını, İrlanda'nın Tel Aviv Büyükelçisi'nin de İsrailli yetkililerle temas halinde olduğunu bildirdi.
İsrail makamlarına, yardım konvoyunda yer alan İrlanda vatandaşlarınıngüvenliğini sağlama konusundaki yükümlülüklerini hatırlatan Martin, "İnsanlarınhayatlarını kaybetmesine gerek yoktu. Tüm bu olanlar, İsrail'in Gazze'yi yasadışı biçimde abluka altına almasının doğrudan sonucudur" diye konuştu.
İrlanda Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle gün içinde görüşmesi beklenen İsrail Büyükelçisi Zion Evrony'nin, Meclis Dışişleri Komitesinin bu hafta yapacağı olağanüstü toplantıya da çağrıldığı bildirildi.
Hollanda:
Hollanda baskın konusunda İsrail büyükelçisinden "açıklama" yapmasını ve bir soruşturma açılmasını isteyeceğini bildirdi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen yayınladığı açıklamada, İsrail'in Lahey büyükelçisinden bugün açıklama isteyeceğini belirterek, "Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Hollanda, bunun nasıl meydana geldiğini belirleyecek açık bir soruşturma başlatılmasını istiyor" dedi.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, İsrail ordusunun yardım gemilerine saldırması için "kabul edilemez" dedi ve İsrail'in Oslo büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrıldığını kaydetti.
Stoltenberg, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Koşulları ne olursa olsun sivil yardım görevlilerine karşı askeri saldırı düzenlemek kabul edilemez,
filoda 3 Norveçli bulunuyordu, akıbetleri bilinmiyor" dedi.
Yunanistan:
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in düzenlediği askeri operasyon için, "Bu derecede şiddet haklı gösterilemez" açıklamasında bulundu.
Fransa:
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, "İsrail'in müdahalesi beni şoke etti, soruşturulmalı" dedi.
Kouchner yaptığı açıklamada, "İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz. Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz" diye konuştu.
Kouchner, bu dramın sorumlularının bulunması için kapsamlı soruşturma başlatılmasını talep etti.
Gazze'deki durumun böyle devam edemeyeceğini vurgulayan Kouchher, "şiddetin tekrar tırmanmasını engellemek için bütün gerekli girişimlerde bulunacaklarını" ifade etti.
Almanya:
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden "derin endişe" duyduğunu belirtti. Westerwelle, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili kapsamlı, saydam ve tarafsız bir araştırması yapılması gerektiğini söyledi.
Westerwelle, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'dan, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırının kapsamlı şekilde araştırılmasını istedi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.
Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.
İtalya:
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.
Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.
Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun'daki terör saldırısı, hem de İsrail'in Gazze'ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı.
Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.
İspanya:
İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.
Garrido, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.
Bu arada, konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi. Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası, "Son olarak sabah 04.00'de oğlumla konuşabildim. Daha sonra hiç haber alamadım. Öldü mü, yaralı mı yoksa esir mi alındı, bilgim yok. İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum" diye konuştu.
Belçika:
Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu söyledi.
Belçika devlet kanalına konuşan Vaneckere, İsrail'in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin "son derece üzüntü verici olduğunu" ifade etti.
Saldırı anında yaşananlarla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Vaneckere, İsrail'in barış içinde yaşaması gerektiğini vurguladı.
İslam Konferansı Örgütü (İKT):
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.
Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Medeniyetler İttifakı'nın 3. forumuna katılan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu açıklamada, "bu olayın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini" söyledi.
BM'nin olayı tüm yönleriyle araştırmasını isteyen İhsanoğlu, uluslararası toplumu ve kuruluşları "İsrail'in hukuk dışı davranışlarını ağır şekilde
kınamaya" davet etti.
Bu arada Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İKT Genel Merkezinde kriz masası oluşturuldu.
Lübnan:
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman,İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "insanlığa karşı bir suç"olarak nitelendirdi.
Lübnan Başbakanı Saad Hariri de İsrail'in saldırısını kınadı. Hariri, saldırının bölgede gerilimi artıracak tehlikeli ve delice bir safha olduğunu belirtti.
Lübnan'daki Hizbullah örgütü ise, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasını, "uluslararası cezayı hak eden terörist bir eylem" sözleriyle değerlendirdi.
Mısır:
Mısır'ın İsrail'in Kahire'deki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdığı bildirildi. Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğinden ise Büyükelçi İshak Levanon'un Dışişleri Bakanlığına çağrılmasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Mısır, 1979 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi.
Avusturya:
İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere askeri operasyon düzenlemesi Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından sert bir dille protesto edildi.
Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, İsrail saldırısını "insanlık dışı ve şoke edici bir saldırı" olarak niteleyerek, "bu insanlık dışı saldırının acilen ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulmasını
beklediğini" söyledi.
Spindelegger ayrıca, İsrail'in Viyana Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını bildirdi.
İngiltere:
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "İsrail'in itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini" söyledi.
Hague, "Büyükelçiliğimiz, İsrail hükümetiyle acil irtibat halinde. Daha fazla bilgi ve İngiliz vatandaşlarına acil olarak ulaşmayı talep ediyoruz. Gazze'ye bu yolla girilmemesi gerektiğini çeşitli riskler nedeniyle sürekli tavsiye ediyoruz. Ancak aynı zamanda, İsrail'in itidal içinde ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesine açık bir ihtiyaç var" dedi.
Hague ayrıca, İsrail hükümetine Gazze'ye yardım için geçişlerin açılması çağrısında bulundu.
Orta Doğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair de İsrail'in Gazze'ye uluslararası yardım filosuna saldırısından şoke olduğunu belirterek, olayla ilgili soruşturma açılmasını istedi.
Eski İngiltere Başbakanı Blair yayıMladığı açıklamada, "Gazze halkına daha iyi bir şekilde yardım etme ve şu anki durum gibi içinden çıkılmaz bir trajediden kaçınmaya ihtiyacımız olduğu yönündeki görüşümü bir kez daha dile getiriyorum" dedi.
Rusya:
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, sivillere yönelik saldırının ve açık denizdeki gemilere el konulmasınını uluslararası hukuk normlarının net bir ihlali olduğunu açıkladı.
Afrika Birliği:
Afrika Birliği, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyla ilgili soruşturma açılmasını istedi.
Afrika Birliği adına yayımlanan bildiride, Afrika Birliği komisyonunun İsrail güvenlik güçlerinin bugün düzenlediği ve birçok kişinin ölümüne neden olan kanlı operasyondan dolayı derin şoka uğradığı belirtilerek, söz konusu saldırı kınandı.
Pakistan:
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını, "uluslararası hukukun ihlali" sözleriyle değerlendirdi.
Kazakistan:
Kazakistan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, taraflara "sükunet" tavsiyesinde bulundu. Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kazakistan Cumhuriyeti olarak olayların daha da büyümemesi için tüm taraflara sükunetle hareket etmeyi tavsiye ediyor ve bu trajik olayla ilgili soruşturma yapılmasını desteliyoruz"denildi.
Çin:
Çin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü, yaptığı açıklamada, "ciddi kayıplara yol açmış olan bu saldırıdan şoke olduklarını" belirtti. Sözcü, İsrail'in gemilere saldırısını "kınadıklarını" ifade etti.
http://www.cnnturk.com/2010/dunya/05...4.0/index.html
-
Cevap: Uluslararası Hukuku İhlal Eden İsrail'e Tepki Yağıyor
İsrail devlet radyosu: "480 yolcu gözaltında"
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, gemideki yolculardan 480'inin gözaltında bulunduğu belirtildi. Çoğu Türk 45 yolcunun çeşitli hastanelerde tedavi altında olduğu bildirildi.
İsrail devlet radyosundaki haberde, 48 kişinin ise sınır dışı edilmek üzere olduğu ifade edildi.
45 yolcu tedavi altında
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, çoğu Türk 45 yolcunun çeşitli hastanelerde tedavi altında
olduğu bildirildi.
İsrail devlet radyosundaki haberde, olay sırasında 6 İsrail askerinin yaralandığı belirtilirken 480 yolcunun Aşdod'da bir cezaevinde toplandığı, 48 kişinin de ülkelerine sınır dışı edilmek üzere Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na götürüldüğü kaydedildi.
Haberde, Aşdod'da tutulan kişilerin gün içinde sorgulanacağı, İsrailli yetkililerin bu kişilerin serbest bırakılıp bırakılmayacaklarına ya da soruşturma açılıp açılmamasına karar vereceği de ifade edildi.
Bu arada, İsrailli Arapların İsrail'i protesto etmek için bugün geçerli olacak bir genel grev çağrısında bulunduğu, polisin de olası düzensizliklere karşı alarma geçirildiği belirtildi.
http://www.cnnturk.com/2010/dunya/06...8.0/index.html
Suçları: İnsani yardım!..
-
Dünya basını İsrail'in baskınını böyle duyurdu...
İsrail'in Gazze'ye yardım konvoyuna dün düzenlediği kanlı baskın dünya medyasında da geniş yankı buldu.
ABD BASINI
Washington Post:
Washington Post, “Açık denizler İsrail'in yalnızlığını derinleştiriyor" başlığını attı.
Haberde, "Kanlı İsrail baskını ABD liderliğindeki Ortadoğu barış çabalarını zora sokarken, İsrail'in yalnızlığını da derinleştirdi. Aynı zamanda İsrail'in bölgedeki en önemli müttefiki Türkiye ile ilişkilerini de yerle bir etme noktasına getirdi. Geceyarısı düzenlenen operasyonun, Gazze'deki İslamcı Hamas yönetimini güçlendireceği de açık" ifadesi kullanıldı.
Wall Street Journal:
Gazetenin haberinde şöyle denildi:
“İsrail komandolarının yardım gemilerine yaptığı baskın bütün dünyada şok yarattı. Ancak en büyük darbeyi bir zamanlar yakın müttefik olan Türkiye ile İsrail ilişkileri gördü. Türk yetkililer ilk anda bütün ilişkileri yerle bir etmemeye özen gösterdiler. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İsrail'e karşı alınacak önlenmeleri saydıktan sonra, gazetecilerin sorusu üzerine, bu ülke ile ilişkileri kesmeyi düşünmediklerini açıkladı"
Los Angeles Times:
Los Angeles Times'da çıkan haberde de İsrail'in yardım götüren gemilere saldırısının "İsrail için bir halkla ilişkiler kabusu gibi göründüğü" belirtildi.
Saldırının yankılarının, İran'a yeni yaptırımlar için uluslararası konsensüs sağlanması için çalışan ABD'nin bu çabaları üzerindeki dikkatleri dağıtma riski taşıdığı ifade edilen haberde, uluslararası toplumun ilgi odağının Gazze'ye yöneldiğine dikkat çekildi.
Yazıda, Beyaz Saray'ın saldırıya yönelik açıklamasında temkinli davrandığı da belirtildi.
Gazetede Megan Stack imzalı yazıda da saldırının, Türkiye'de, son yıllarda ilişkilerin bozulduğu İsrail'e karşı son kalan olumlu bakış açılarını da ortadan kaldırmış olabileceği kaydedildi. Yazıda, Türkiye'nin uzun süredir İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını açık şekilde eleştirdiği, ancak bu son olayın bardağı taşıran son damla olduğu belirtilerek, bu durumun iki ülkeyi soğuk bir barışa itebileceği ve Türkiye'nin Arap dünyasındaki statüsünü yükseltebileceği yorumunda bulunuldu.
CNN:
CNN'in haberinde de İsrail'in saldırısına yönelik dünya genelindeki protestolara ve uluslararası toplumun tepkilerine yer verildi.
Saldırının Türkiye-İsrail ilişkilerinde zorluk yaratacağı ve bunun ABD için de "büyük bir diplomatik başağrısı" olduğu belirtilen haberde, İsrail askerlerinin, gemiye indiklerinde kendilerine demir çubuk ve bıçaklarla saldırıldığı, ateş açıldığı yönündeki iddialarına da yer verildi.
İNGİLİZ BASINI
BBC:
BBC haberi, “En büyük darbeyi Türkiye-İsrail ilişkileri yiyecek" başlığıyla verdi.
Haberde, “İsrail'in Gazze filosuna yaptığı müdahaledeki ölü sayısının yüksekliği İsrail'i diplomatik olarak zora soktu. Dünyanın her köşesinde bunun neden ve nasıl olduğu soruluyor. Birçok ülke olanları protesto ediyor. Ama belki de en önemli darbeyi Türkiye-İsrail ilişkileri yiyecek. Oaha kısa bir süre öncesine kadar iki ülke aşırı İslamcılığa karşı bölgede aynı stratejik vizyonu paylaşmaktaydı" yorumunda bulunuldu.
The Times:
Gazete, haberinde, “İsrail, Gazze konvoyuna ve sivillere uluslararası sularda düzenlediği ölümcül saldırıdan sonra Gazze kuşatmasını kaldırmaya zorlanacak. Bu olaydan sonra dikkatler, ambargonun kaldırılmasına çevrilecek. Nitekim, Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi Tony Blair, şimdiden, Gazze halkına yardım etmenin bir yolunun bulunması gerektiğini söyledi" ifadesini kullandı.
Independent:
Independent gazetesi de, "İsrail'in hücumbot diplomasisi küresel öfkeye neden oldu" manşetini attı.
Gazetenin Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, "İsrail'in müdahalesinin Türkiye ile ilişkilere büyük darbe indirdiğini" belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye şu anda Ortadoğu'da, geçmişte olduğundan çok daha hayati bir müttefik. Amerikan askerlerinin daha kolay bir şekilde çekilmesine yardımcı olarak, Irak'ta kritik bir rol üstleniyor. Ankara'nın İsrail ile ittifakı, Amerika'nın Ortadoğu politikasında kilit önem taşıyor. Türk Dışişleri Bakanı daha önce, yardım filosuna müdahalenin geri dönülmez sonuçlar doğuracağı konusunda uyarmıştı. Galiba bu diplomatik klişe ilk kez doğru çıkacak."
Batılı liderlere ağır eleştiri
Independent gazetesinin bir diğer deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk ise, "Batılı liderlerin insanların hayatını kurtarmaya yardımda çok korkakça davrandıklarını" yazdı.
Beyaz Saray açıklamasını "zavallı", BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamasını "gülünç" olarak niteleyen Fisk, "İngiltere Başbakanı (David) Cameron
neredeydi? Başbakan Yardımcısı (Nick) Clegg neredeydi?" diye sordu. Fisk, yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Bu noktaya nasıl geldik? Belki de hepimiz İsrail'in Arapları öldürmesine alıştık. Belki de İsrail Arapları öldürmeye alıştı. Şimdi de Türkleri öldürüyorlar. Ya da Avrupalıları. Son 24 saatte Orta Doğu'da birşeyler değişti ve İsrailliler, (bu katliama verdikleri son derece aptalca tepki düşünüldüğünde), olan biteni kavrayamamış gibi görünüyor. Dünya artık bu zorbalıklardan bıktı usandı. Sadece politikacılar sessiz."
Guardian:
Guardian gazetesi de 5 tam sayfasını ayırdığı haberle ilgili, "İsrail kanlı saldırının ardından devlet terörü uygulamakla suçlanıyor" manşetini attı.
Gazete, İsrail'in oynadığı kumarın kendisine çok pahalıya mal olacağını savunarak, İsrail'in uluslararası alanda daha da yalnızlaşmak ve Ortadoğu'da hayati önem taşıyan halkla ilişkiler savaşını kaybetmek gibi bir bedelle karşı karşıya olduğunu yazdı.
Guardian'ın Ortadoğu editörü Ian Black, olayın ardından, İsrail'inüzerindeki Gazze ablukasını kaldırma ve Hamas ile temas kurma baskısının artacağı ancak İsrail'in politikasında bir değişiklik olmayacağı yorumunu yaptı.Gazete başyazısında da konuya yer verdi ve İsrail'i eleştirdi.
"AblukadanKatliama" başlıklı başyazıda, Somalili korsanlar dün uluslararası sularda 6 gemiye çıkıp 10 yolcuyu öldürse ve onlarcasını da yaralasa, bugün NATO'ya bağlıbir görev gücünün Somali kıyılarına doğru yola çıkmış olacağı yazıldı.
Guardian buna karşın bugün İsrail kıyılarına doğru yol alan NATO gemilerinin olmadığınıkaydetti.İ srail donanmasından gelen, "kendilerine ateş açıldığı, linç edilmekten kurtulmak için karşılık verdikleri" açıklamasına da tepki gösteren Guardian, "Komandolar Filistin yanlısı aktivistlerin ne yapmasını bekliyordu ki? Kendilerini kaptanla köprü üstünde çay içmeye davet etmelerini mi?" ifadesini kullandı.
Financial Times:
Gazete olayı “ABD, İran konusunu yeniden düşünmeye zorlanacak" başlığıyla duyurdu.
Haberde, “İsrail üzerinde artan uluslararası baskı, BM'yi İran konusunda ikna etmeye çalışan ABD'yi Ortadoğu'daki öncelikleri konusunda yeniden düşünmeye zorlayacak. Uluslararası kamuoyu saldırıyı lanetlerken, Fransa, Avrupa Birlği ve ABD zaman kazanmaya çalışıyor. Nitekim Beyaz Saray bu yüzden sadece yardım filosundaki olaylardan üzüntü duyduğunu açıklamakla yetindi" denildi.
İSRAİL BASINI
Haaretz:
İsrail'in artık kendini savunmadığını öne süren gazete, “Biz artık İsrail'in Vietnam'ı haline gelen Gazze'deki kuşatmayı savunuyoruz. İnsani yardım taşıyan uluslararası gönüllülere, hem de uluslararası sularda ateş açarak bu savaşı kaybettik. Bu ikinci Gazze savaşı bize birincisinden daha pahalıya mal olacak" diye yazdı.
Haaretz, İsrail'in 2008'de Gazze'ye saldırıp Hamas'a bir ders vermeyi amaçladığını belirterek şöyle yazdı:
“Ama şimdi de bizim çıkarmamız gereken bir ders var. Biz artık İsrail'i savunmuyoruz. Biz kuşatmayı savunuyoruz. Ve bizzat kuşatmanın kendisi İsrail'in Vietnam'ı oldu. Ama en büyük kaybımız, neredeyse savaşın eşiğine geldiğimiz ve çok önemli bir bölgesel güç olan Türkiye ile ilişkiler oldu. Nitekim, bakan Benjamin Eliezer, bu iş Türkiye konusunda bize pahalıya mal olacak, diyerek durumun vehametini dile getirdi."
Şalom:
Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete ''Şalom'', internet sitesinde İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin haberi ''Gemiye Müdahale: Kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz'' başlığıyla verdi.
Siyasi ve kültürel Şalom gazetesinin ''www.salom.com.tr'' adlı internet sitesinde yer alan haberde, taşıdığı yardımları Gazze'ye ulaştırabilmek için ambargoyu delme kararıyla yola çıkan yardım filosundaki dokuz gemiden biri olan Mavi Marmara gemisinin, İsrail'in müdahalesine maruz kaldığı belirtildi.
FRANSIZ BASINI
Fransız basını, İsrail'in dün Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili "tüm dünyanın İsrail'i kınadığı ve buülkenin herkes tarafından tecrit edildiği" yorumunu yaptı.
Liberation:
Gazete, "Korsan devlet" başlığıyla verdiği haberde, dünyanın İsrail'i sert şekilde kınadığını belirtti.
Gazetenin başmakalesindeyse "hiçbir gerekçenin böyle bir saldırıyı haklı çıkaramayacağı" belirtilerek, İsrail'in konuyla ilgili resmi açıklamasının ise "acınası" olduğu kaydedildi.
Gemide bulunan insan hakları savunucularının İsrail için kesinlikle tehdit oluşturmadığı ifade edilen yazıda, İsrail'in özür dilememesi de eleştirildi.
İsrail'in yardım gemisini ablukayı delme girişiminde bulunmakla suçladığı belirtilen yazıda, uluslararası toplumun bu ablukayı meşru görmediği kaydedildi.
İsrail'in, güvenlik gerekçesiyle sürekli uluslararası hukuku ihlal ettiğibildirilen başmakalede, gerekirse artık İsrail'e uluslararası yaptırım uygulanabileceği ifade edildi.
Yazıda, "İsrail güvenliğini şiddet kullanarak değil, uluslararası hukuka uyarak sağlamayı tercih etmek zorunda" ifadesi kullanıldı.
Le Figaro:
Le Figaro gazetesi de "İsrail tecrit edildi" başlığıyla manşetten verdiği haberde, bütün dünyanın İsrail'i kınadığını bildirdi.
Le Figaro'nun başmakalesinde, "bu saldırının, İsrail'in tecrit edilmişliğini daha da kötüleştireceği" yorumu yapıldı.
Başmakelede, "Türkiye ve İsrail arasında 1990'lı yıllarda oluşturulan veiki ülkeye de yararlar sağlayan stratejik işbirliğinin artık devam etmesinin zor olduğu" görüşü dile getirildi.
Yazıda, "Türkiye'nin İran'a yaklaştığı, Arap ülkeler nezdindeki ağırlığını artırdığı, İsrail ve Filistin arasında arabulucu rolü üstlenerek, Mısır'ın yerine geçmek istediği bir dönemde, bu işbirliğinin tekrar eskisi gibi olamayacağı" yorumu yapıldı.
Le Parisen:
Le Parisen gazetesi ise "Genel Öfke" başlığıyla verdiği haberde, İsrailsaldırısının bütün dünyayı şoka uğrattığı belirtildi.
BELÇİKA BASINI
İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısı hemen bütün Belçika gazetelerinde manşetten verilirken, İsrail'in "onarılmaz bir hata" yaptığı ve "tarihinin en yalnız döneminde olduğu" vurgulandı.
Le Soir:
Le Soir gazetesi, "İsrail ölümcül baskınının ardından hiç olmadığı kadar yalnız" bağlığıyla verdiği haberde, dünyayı şoke eden saldırının ardından İsrail'in izole edileceğinin neredeyse kesinleştiğini belirtti.
İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine baskında sivillere ateş eden fotoğraflarıyla dün Türkiye'deki protesto gösterilerinden kareler kullanan gazetenin köşe yazarları da İsrail'in uluslararası hukuku hiçe saydığı, bu baskınla imajını daha da kötüleştirdiği ve olanlardan Hamas'ın karlı çıktığı üzerinde durdu.
La Libre:
La Libre gazetesi, "Onarılamaz" manşetiyle verdiği haberde, İsrail'in bu saldırı nedeniyle alacağı karışılığın ülkede hiç kimseyi memnun etmeyeceğini, "Yahudi devletinin felaket yaşadığını" yazdı.
Gazeteye göre aşırı sağcı hükümetin işbaşına gelişiyle dünyada imajı ağır darbe alan İsrail, özellikle "yardım filosunun patronu" Türkiye ile ilişkilerini
bozduğu için ciddi yaptırımlarla karşılaşacak. İsrail'in gemilerdeki sivillere saldırısında ileri sürdüğü "meşru müdafaa" savunmasını ciddi bulmayan gazete, İsrail askerlerinin baskına hazırlıksız geldiğini savunurken, görüşüne başvurulan yorumcular, İsrail'in gerçekten barış istemediği ve tüm Filistinlilere terörist muamelesi yaptığı üzerinde durdu.
De Standaard:
Flamanca yayımlanan De Standaard gazetesi, baskının dünyayı şoke ettiğini, Türkiye'nin İsrail'i "terör devleti" olarak tanımladığını bildirdi.
İSPANYOL BASINI
El Pais:
Gazete, "İsrail, uluslararası yasalara saldırıyor" ifadesini başlığında kullandı ve İsrail'in "orantısız bir müdahale yaptığı konusunda herkesin hemfikir olduğunu" belirtti.
Saldırının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu "gerçek ve derin bir soruşturma yapmaya zorladığını" yazan El Pais, "İsrail'in uyguladığı şiddet, geleceği daha da kötü bir belirsizliğe sokuyor. İsrail hükümeti sadece, bölgedeki tek müttefiği Türkiye'yi tamamen kaybedip, izole olmakla kalmıyor aynı zamanda
başlayan barış görüşmelerinde başa dönüyor. İsrail'in ahmakça suçları, Arap dünyasında da öfke yaratıyor ve Hamas'a oksijen veriyor" görüşünü savundu.
El Mundo:
"İsrail'in korsanca saldırışı uluslararası öfke yaratıyor" başlığını atan El Mundo gazetesi de saldırıyı AB'nin, "kabul edilemez" olarak nitelendirdiğini ve hemen kınadığını, tüm dünyada protesto gösterileri yapıldığını, AB, ABD, BM gibi uluslararası komitelerin İsrail'den açıklama istediğini yazdı.
ABC:
Gazete, "İsrail'e karşı protesto dalgası" ifadesini ön plana çıkartarak, saldırının uluslararası tansiyonu çok yükselttiğine dikkati çekti.
La Vanguardia:
Katalonya bölgesinin önemli gazetelerinden La Vanguardia, İsrail'in gemilere yaptığı saldırının Avrupa'nın önemli başkentlerinde ve dünyanın birçok yerinde gösterilere neden olduğunu, bu meselenin, "uluslararası ciddi bir krize dönüşmesi tehditinin bulunduğunu" belirtti.
İTALYAN BASINI
La Repubblica:
La Repubblica gazetesi, "Aktivistlerin gemisinde kıyım" manşetinin spotunda, "İsrail, Gazze'ye giden yardım konvoyuna saldırdı: 9 ölü var. Tüm dünyadan kınama. Türk konvoyu geceleyin saldırıya uğradı. Ankara'ya göre bu,
devlet terörüdür. Arap ülkeleri isyanda. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu orduyu savundu ve (ABD Başkanı Barack) Obama'ya yapacağı ziyareti iptal etti" ibareleri kullanıldı.
La Stampa:
Torino merkezli La Stampa gazetesi, "Gemiye operasyon, İsrail'e yargılama" manşetiyle çıktı. Spotta, saldırının tüm dünyada tepki çektiğine işaretle şu cümleler kullanıldı:
"Gazze'ye yardım konvoyuna saldırıldı, Türk gemisinde 10 ölü var. 4 İtalyan da gözaltında. Netanyahu-Obama görüşmesi iptal edilirken, BM Güvenlik Konseyi toplandı. AB şiddeti kınarken, (İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio) Napolitano da kaygılandığını söyledi."
Il Sole 24:
İtalya'nın en önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 "İsrail'den saldırı", merkezi Roma'da olan Il Messaggero gazetesi "Yardım gemilerinde kıyım" ve sol çizgideki günlük gazetelerden Il Manifesto "Devlet terörü" manşetleriyle çıktı.
Il Giornale:
Başbakan Silvio Berlusconi'ye ait yayın organlarından biri olan sağ çizgideki Il Giornale gazetesinin ise İsrail yanlısı bir manşet kullanması dikkati çekti.
"İsrail ateş etmekle iyi yaptı" biçiminde bir manşet atan Il Giornale gazetesi, Gazze'ye insani yardım götüren barış gönüllülerini "teröristlerin arkadaşları" diye niteledi.
YUNAN BASINI
Kathimerini:
Kathimerini gazetesi, "İsrail'e uluslararası protesto" başlıklı haberinde, İsrail özel komandolarınca düzenlenen kanlı saldırının tüm dünyanın tepkisine yol açtığını yazdı.
Uluslararası sularda seyreden filoya karşı İsrail'in aşırı şiddet kullandığını, saldırıda yaşamını yitirenlerin çoğunlukla Türk vatandaşı olduğunu belirten gazete, Türkiye'nin olaya sert tepki verdiğini ve İsrail Büyükelçisi'ni derhal Ankara'ya çağırdığını kaydetti.
Gazete, Türkiye ve Lübnan'ın talebinden sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplandığını da bildirdi.
To Vima:
"Kanlı saldırı için uluslararası öfke" başlığını kullanan To Vima gazetesi ise tam teçhizatlı İsrail komandolarının Gazze'ye insani yardım taşıyanlara gece yarısı düzenlediği baskının tüm dünyayı dondurduğunu kaydetti.
To Vima, İsrailli askerlerin "Mavi Marmara" gemisine çıkmadan öncesivillere ateş açtıklarını belirtirken, bunun gerek Avrupa gerekse Müslüman dünyasında tepki dalgası yarattığını yazdı.
ALMAN BASINI
Alman gazeteleri İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırmasına geniş yer verdi.
Bild:
Bild gazetesi, "İsrail, Hamas yardımcılarının filosuna saldırdı" şeklinde duyurduğu haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de olayın en hızlı şekilde aydınlatılmasını istediğini ifade etti.
Haberde "dayanışma filosu" olarak nitelendirilen yardım ekibinin, "İsrail'in uyarısına rağmen deniz ablukasını delmek için Kıbrıs'tan yola çıktığı, gemilerde 10 bin ton yardım malzemesinin bulunduğunun iddia edildiği ve bu eylemin Gazze'deki terör rejimini desteklemek için yapıldığı" tezleri savunuldu.
ARAP BASINI
Arap basını, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısını genelde "katliam" olarak değerlendirdi.
El Hayat:
Suudi Arap sermayeli El Hayat gazetesi, "İsrail Özgürlük Filosunu öldürdü, dünya baş kaldırdı" manşetini kullanırken, İsrail'in davranışını, "bütün cezalardan uzun zaman kaçtığı için öldürme iştahı kabarmış bir katilin davranışı"na benzetti.
El Ahbar:
Mısır'da yayımlanan hükümet yanlısı El Ahbar, bağımsız El Düstur ve muhalif El Vafd, saldırıyı "katliam" olarak değerlendirirken, bağımsız El Masri El Yom gazetesi, "Özgürlük kanı Akdeniz'e aktı" ifadesine yer verdi.
El Ahbar gazetesi "(ABD Başkanı Barack) Obama yönetimi İsrail'in suçunu haklı çıkardı, özgürlük kana bulandı" gibi
ifadelerle, "Şafak katliamı Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olacak" görüşüne yer verdi.
En Nahar:
Lübnan'da yayımlanan En Nahar gazetesi, "Özgürlük Filosu İsrail'i Türklerin kanında boğdu" manşetini kullanırken, "Zaten zayıflamış İsrail-Türkiye ilişkileri dönüşü olmayan bir noktaya geldi" yorumunda bulundu.
El Haliç:
Birleşik Arar Emirlikleri'nde çıkan El Haliç, "İsrail denizin ortasında özgürlüğü öldürdü" başlığı altında, "Kanun dışı bir çete tarafından insanlığa karşı işlenen savaş suçunu" kınadı.
Dubai hükümetinin El Beyan gazetesi, "Özgürlük filosuna karşı İsrail devlet terörü" başlığını kullanırken, "Birleşmiş Milletler daha ne kadar uluslararası hukukun ihlalini kabul etmeyi ve savaş suçu işlenmesine göz yummayı sürdürecek" sorusuna yer verdi.
Gulf News:
Muhabirlerinden biri gemide bulunan Gulf News gazetesi ise "Özgürlüğe saldırı" başlıklı yazısında, "On yıllardır İsrail katliamlar yapıyor ve bundan sıyrılıyor. İsrail'in terörist hükümetine dünyanın 'yeter' deme zamanı geldi" yorumuna yer verildi.
Arap News:
Suudi Arabistan'da yayımlanan Arap News, "Denizde cinayet" başlıklı yazısında, "İsrail, uluslararası sularda kanlı korsanlığıyla dünyaya gerçek renklerini yeniden gösterdi" yorumunda bulundu.
El Riyad:
El Riyad gazetesi "Dünya şokta" derken, Okaz gazetesi "İsrail'in Özgürlük Filosuna yaptığı şey, bu varlığın (ülkenin) insanlığa karşı suç işlemekte tereddüt etmeyen bir grup suçlu tarafından yönetildiğini milyonuncu kez kanıtlıyor" ifadesini kullandı.
El Kabas:
Kuveyt'te yayımlanan El Kabas gazetesi de Arap ve Müslümanları "İsrail'e işlediği suçları için ağır bir bedel ödetmeye" çağırdı ve bu ülkeyle bütün ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulundu.
PAKİSTAN BASINI
The News:
The News gazetesi, "İsrail yardım gemisine saldırdı" manşetinin alt başlığında gemide bulunan iki Pakistanlı'dan haber alınamadığı belirtildi.
Gemilerdeki iki Pakistanlıdan biri gazeteci diğeri de bir aktivist.
Frontier:
Frontier gazetesi İsrail saldırısını, "Müslümanları uyandırma saldırısı" olarak nitelendirirken, Nation gazetesi, "İsrail yardım konvoyunu vurdu: 19 ölü" manşetiyle çıktı.
Daily Times:
Daily Times gazetesi ise, İsrail karşıtı gösterileri manşetine taşıdı.
http://www.cnnturk.com/2010/dunya/06...6.0/index.html
-
İsrail kabinesindeki 7 aptal yüzünden...
İsrail'in Gazze'ye yardım konvoyuna düzenlediği saldırı ile ilgili haberler, İsrail basınında da geiniş yer buldu. İsrailli köşe yazarları ve yorumcular da bugün konuyu ele alan makaleler yazdı.
İsrail gazetelerinde genelde hükümeti destekler nitelikte yazılar yer alsa da, hükümete en sert eleştiriler Haaretz gazetesinden geldi. Gazetenin yazarlarından Yossi Sarid, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın partisi 'Evimiz İsrail' partili bakanları kastederek, "Bu sonuca burunlarını göremeyen kabinedeki 7 aptal neden oldu" diye yazdı.
HATALI POLİTKALARIN BEDELİ
Haaretz gazetesi İsrail'in tutumunu eleştiren bir editoryal makale yayınladı:
"Hatalı politikaların bedeli" başlıklı makalede, şunlar belirtildi:
"Eğer düzenli, iyi silahlanmış ve eğitimli bir ordu, sivil gemilerden oluşan ve yemek ile tıbbi malzeme taşıyan bir filoya savaş açarsa, sonuç belidir. Hatalı politikaların sonucu olan bu vahşi çatışma, vahim bir siyasi zarara neden oldu.
BU ABLUKA BUMERANG GİBİ BİZİ VURUYOR
Türkiye ile ilişkiler muhtemelen daha da bozulacak, hatta resmi düzeyde bile ciddi hasarlar yaşanabilir. Filistinliler ile başlayan görüşmelerin ilerlemesi zorlaşacak. Hamas tek bir roket bile ateşlemeden, zaferini duyurmaya başladı.
Burada soru kimin çatışmayı kazandığı değil, kimin kamuoyu nezdinde daha çok puan kazandığı. Ve bu noktada Netanyahu hükümetinin tamamen kaybettiği kesin. İsrail Gazze'ye ablukayı sürdürmeyi varoluş meselesi yaptı. Ve şimdi bu politika bir bumerang gibi geri dönerek, İsrail'in uluslararası meşruiyetini vurdu."
KABİNEDE 7 APTAL
Haaretz yazarlarından Yossi Sarid ise "Kabinede 7 Aptal" başlıklı makalesinde, "Bu sefer sonuç önceden belliydi. Büyük deniz muharebesinin tarihi yaklaştıkça kötü sonuçlar doğacağı netleşmeye başladı" ifadelerini kullandı.
Bu sonuca, "burunlarından ötesini göremeyen 7 bakanın neden olduğunu" yazan Sarid, "Orduyu yönlendiren onlardı. Denizde güçlükle yüzebilen 7 gemi birden bire korkunç bir donanma haline geldi. Elit komando birliğinin, devleti batırmadan bir geminin nasıl ele geçirileceğini, ölüme yol açmadan cop ve bıçak taşıyanları nasıl yeneceğini ve silahlarını nasıl kaptırmayacağını bilmesi gerekirdi. Siyasi provokasyon olduğu doğru da olsa, paslı kablo ve zincirler arasında düğümlenmek yerine provokasyonun nasıl etkisiz hale getirileceği düşünülmeliydi" görüşünü dile getirdi.
"Bundan sonra yapılması gerekenin bir soruşturma açılması olduğunu, ancak bunun da bir anlamının kalmamış göründüğünü" belirten Sarid, yorumunda şunları kaydetti:
"Aptallığın sınırı yok ve anlaşılıyor ki bu, bakanlara özel bir imtiyaz. Tabii aptallığın sınırı olmayınca yapılmak isteneni anlayabilmek de imkansız. Öyle görünüyor ki, bu yedili kötülüklerinde ısrar edip bizi herhangi bir geminin yapabileceğinden çok daha büyük tehlikelere atacaklar."
MİNİ DÖKME KURŞUN OPERASYONU
Yine Haaretz'de yayınlanan Gideon Levy imzalı makalede ise filoya yönelik saldırı, 'Mini Dökme Kurşun' olarak nitelendirildi:
"İsrail dünü mini bir 'Dökme Kurşun Operasyonu' gerçekleştirdi. Büyük Dökme Kurşun operasyonu gibi bunda da gerekli tüm özelliker vardı: Her zamanki, 'Uluslararası sularda olmasına rağmen gemiye inen komandolarımız değil, onlar başlattı', 'Şiddete ilk başvuran da bizim askerlerimiz değil, onlar oldu!' 'Gazze ablukası yasaldır, ama bizim kıyılarımıza dayanmak kanuna karşıdır (Tanrı bilir hangi kanun!)' iddiaları.
SADECE BEYNİ YIKANMIŞ İSRAİLLİLER KANIYOR
Bu harekat, sanki açıklayacak bir şey varmış gibi, halkla ilişkilere yönelik hastalıklı odaklanmamızı da ortaya çıkardı.
Yine İsrail ağır bir diplomatik bedel ödeyecek. Yine İsrail propoganda makinesi, sadece beyni yıkanmış İsraillileri kandırmayı başardı. Ve yine kimse, "Bunlar ne için? Neden askerlerimiz sopalar ve bilyelerler dolu bir tuzağın içine atılıyor?" Bizim bundan kazancımız ne oldu?
İsrail dün ilk Dökme Kurşun operasyonundan hiçbir ders almadığını gösterdi.
Elimizde ne var? Tamamen izole olmuş bir ülke. Entellektüellerin sınır kapılarından geri gönderildiği, barış gönüllülerinin vurulduğu, Gazze'nin dünya ile bağlantısının koparıldığı bir yer oldu burası."
http://haber.mynet.com/detay/guncel/...uzunden/514253
-
İzmirli Avukat, İsrail Başbakanı Netanyahu Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu
İzmir Barosu'na kayıtlı Av. Yusuf Akın, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırı sebebiyle İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve eylemi gerçekleştiren diğer şüpheliler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Türk Ceza Kanunu'nun 8. maddesinin 2. fıkrasına göre açık denizde ve üzerindeki hava sahasında meydana gelen olayların Türkiye'de işlenmiş sayılacağı hükmünün bulunduğunu hatırlatan Av. Akın, "Netanyahu, Barak ve diğer şüpheliler hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 76. maddesi gereğince soykırım ve 77. maddesi gereğince de insanlığa karşı suçlar çerçevesinde tutuklama kararı çıkarılmasını talep ediyorum" dedi.
Netanyahu, Barak ve diğer şüphelilerin, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında dile getirdiği gibi insanlığa karşı suç işlediklerini söyleyen Akın, yaklaşık 32 devletin vatandaşlarının bulunduğu bir insani yardım gemisine ağır silahlarla baskın yaparak masum insanları öldürenlerin, onların idarecisi olan devlet yetkililerinin ve eylemi yapan canilerin uluslararası hukuka ve Türk Ceza Kanunu'na aykırı eylemlerinin bir soykırım ve insanlığa karşı suç olduğunu açıkladı.
Av. Yusuf Akın'ın dilekçesi, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edilerek işleme konuldu. Başsavcı, soruşturma kapsamında Akın'ın ifadesini de aldı.
http://www.haberler.com/izmirli-avuk...082028-haberi/
Tebrik ediyorum.
Sayın avukatımızın bunu düşünmüş olması bille yeterlidir.
İnsanlık ölmedi daha. :ok
-
Katliam değil, Soykırımdır.
Etkililer ve yetkililer Soykırım olarak kullanmalıdır.
Sayın Avukatı Doğru Hukuki Tespitlerinden dolayı kutluyorum.
Türkiyeye Girdiklerinde Tutuklanmaları gerekecektir.
-
İsrail devlet radyosu: "610 kişi cezaevinde"
İsrail'in dün sabaha karşı Gazze'ye yardım götüren 6 gemiye düzenlediği saldırının ardından, 368'i Türk 610 kişi gözaltında ve halen Ber Şeva'daki cezaevinde tutuluyor.
Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 368 Türk vatandaşı Ber Şeva cezaevinde tutuluyor.
Büyükelçilik yetkilileri, şu ana kadar Türkiye'ye gönderilen vatandaşların sayısının 19 olduğunu da belirtti.
İsrail basını, gemi yolcularından 610 kişinin Ber Şeva'da cezaevinde olduğunu; bunların sınır dışı edileceğinin ya da haklarında yasal bir önlem alınacağının henüz belli olmadığını belirtti.
Radyo, gemi yolcularından onlarcasının ülkelerine gönderilmek üzere Ben-Gurion Havalimanına yollandığını da kaydetti.
Bazı kaynaklar ise halihazırda 45 kişinin ülkelerine gönderildiğini, 3 kişinin ise uçak beklediğini ifade etti.
Radyo ayrıca, İsrail polisinin gemi yolcuları arasında bulunan, İsrail'deki İslam Hareketi'nin Kuzey Şubesi sorumlusu Şeyh Raid Salah ile yine İsrail'deki Arap Yüksek İzleme Komitesi Başkanı Muhammed Zeydan'ın gözaltı halinin 4 gün daha uzatılmasını istediğini duyurdu.
45 yolcu tedavi altında
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, çoğu Türk 45 yolcunun çeşitli hastanelerde tedavi altında olduğu bildirildi.
İsrail devlet radyosundaki haberde, olay sırasında 6 İsrail askerinin yaralandığı belirtilirken 480 yolcunun Aşdod'da bir cezaevinde toplandığı, 48 kişinin de ülkelerine sınır dışı edilmek üzere Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na götürüldüğü kaydedildi.
Haberde, Aşdod'da tutulan kişilerin gün içinde sorgulanacağı, İsrailli yetkililerin bu kişilerin serbest bırakılıp bırakılmayacaklarına ya da soruşturma açılıp açılmamasına karar vereceği de ifade edildi.
Bu arada, İsrailli Arapların İsrail'i protesto etmek için bugün geçerli olacak bir genel grev çağrısında bulunduğu, polisin de olası düzensizliklere karşı alarma geçirildiği belirtildi.
Fransa İsrail'den ne istedi?
Öte yandan Fransa, İsrail'den, Gazze'ye insani yardım götürürken baskın düzenlenen gemilerde bulunan ve gözaltına alınan vatandaşlarının, konsolosluk yetkilileriyle görüştürülmesini talep etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, Fransız konsolosluğundan bir yetkilinin, İsrail'in güneyindeki Beerşeba'daki gözaltı merkezinde bulunan Fransız vatandaşlarıyla temasa geçmeye çalıştığını söyledi.
Valero, yardım gemisinde 10 Fransız vatandaşının gözaltına alındığını tahmin ettiklerini belirtti.
Gemide bulunan bir Fransız vatandaşının, İsrail'e tekrar geri dönmeyeceği yolunda bir yazı imzalamasının ardından İsrail'den ayrılmasına izin verildiğini kaydeden Valero, gemide olduğu tahmin edilen diğer bir Fransız vatandaşıyla ilgili şu ana kadar bilgi alınamadığını söyledi.
Valero, meydana gelen olayların, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.
Mısır, Gazze sınırındaki refah sınır kapısını açıyor
Öte yandan, Mısır'ın sürpriz bir şekilde, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in talimatıyla Gazze Şeridi ile arasındaki Refah sınır kapısını açması kararının ardından, kapının bugün geçişlere açılacağı bildirildi.
Gazze'deki yönetimin İçişleri Bakanlığı, İsrail donanmasının bölgeye yardım getiren gemilere uyguladığı; 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan operasyonun ardından alınan genel grev sebebiyle, kapının bugün değil; yarın açılacağını bildirdi.
http://www.cnnturk.com/2010/dunya/06...8.0/index.html
Rotamız cezaevi, suçumuz insani yardım!
-
Erhan Merttürk / CNN TÜRK / Berlin
Norman Paech: "Gemiden ateş açıldığı doğru değil"
Baskına uğrayan Mavi Marmara gemisinde bulunan Alman Sol Parti eski Federal Milletvekili Norman Paech, gemiden İsrail birliklerine yönelik ateş açılmasının söz konusu olmadığını söyledi.
Saat 04:30 sularında İsrail botlarının sesini duyduklarını ve 10 dakika sonra da gaz bombalarının geminin güvertesine atıldığını anlatan Paech, ardından da helikopterlerden İsrail askerlerinin gemiye indiklerini söyledi; "Askerlerin hepsi maskeli ve ellerinde ağır silahlar vardı" dedi.
"Kadınlar ve çocuklar en alt kattaydı, bizlerse üst katlardaydık o yüzden tüm olanları gördük" diyen eski Federal Milletvekili, 3 İsrail askerinin hafif şekilde yaralandığını gördüğünü buna karşılık ondan fazla sivilin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ağır yaralandığını belirtti.
Olayları bir kameraya kayıt ettiğini, ancak kameraya İsrail askerleri tarafından el konulduğunu ifade eden Paech, "Gemide hiçbir zaman bıçak görmedim. Sadece saldırı sırasında askerlere karşı iki sopanın kullanıldığını gördüm. Başka bir şey de yoktu. Demir sopalar görmedim. Askerlere karşı baltaların kullanıldığı iddiası doğru değil" dedi.
İsrail askerlerinin ölçüsüz güç kullandığını belirten Paech, "haydutların eline düştüklerini, İsrail'in savaş suçu işlediğini" ifade etti.
"Kendimizi savaşta hissettik"
Gemide bulunan Alman Sol Parti Federal Meclis üyesi Inge Höger ise, "kendilerini savaşta ve rehin alınmış hissettiklerini" söyledi.
Yeniden Almanya'da olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Höger, "Kolay değildi. Biz önce Chellenger 1 gemisinde bulunuyorduk. Bu gemi arızalandıktan sonra Türk sivil toplum kuruluşunun organize ettiği 'Marmara' gemisine geçtik ve İsrail'in saldırısını yaşadık. Kendimizi savaşta ve rehin alınmış hissettik. Bu, Gazze'ye uygulanan abluka gibi insan haklarına aykırı" dedi.
Milletvekili oldukları için dönebildiklerini kaydeden Höger, "Diğerleri cezaevinde ve onlar için ne yapılacağını bilmiyoruz. Hepimiz barışçıl bir şekilde Gazze'ye insani yardım götürmek istiyorduk. Hiç kimsede silah yoktu" diye konuştu.
Saldırı olduğu sırada kadınların geminin alt katındaki bölümde bulunduklarını ifade eden Höger, askerlerin tüm bavulları açtıklarını, ellerinin kelepçelendiğini, tüm eşyanın yerlere dağıtıldığını ve akşama kadar hiç hareket etmeden bütün günü oturarak geçirdiklerini kaydetti.
http://www.cnnturk.com/2010/dunya/06...0.0/index.html
-
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:
''Türkiye Büyük Millet Meclisi, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin 31 Mayıs 2010 Pazartesi sabahı, çoğunluğu Türk olan, 32 ülke vatandaşının bulunduğu insani yardım taşıyan gemi konvoyuna yaptığı ve çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınamaktadır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemektedir.
Bu saldırı, Birleşmiş Milletler yasasının ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir.
TBMM, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu olaydan dolayı İsrail'i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesini beklemektedir. Bu menfur saldırının bütün boyutlarıyla araştırılması için bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmalıdır.
İsrail Hükümeti, bu saldırı dolayısıyla resmen özür dilemeli, olayın sorumlularının yargılanarak cezalandırılmalarını sağlamalı, saldırının mağdurlarına tazminat ödemelidir.
Türkiye, İsrail'e karşı milli ve uluslararası yargı yollarına başvurmalıdır.
TBMM, Türk Hükümeti'nden, İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir.
TBMM, bu saldırıya karşı halkımızın gösterdiği haklı tepkileri saygıyla karşılamaktadır.
TBMM, bu tepkilerin şiddete dönüşmeyeceğine ve Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımızı incitici bir nitelik taşımayacağına inanmaktadır. İsrail Hükümeti'nin saldırgan tutumuna karşı gösterilen tepkiler, İsrail milletini hedef almamalıdır.
TBMM, her zaman olduğu gibi Filistin halkı ile dayanışma içindedir ve Gazze'ye yönelik insanlık dışı abluka ve ambargonun derhal kaldırılmasını beklemektedir.''
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata'nın imzalarının yer aldığı deklarasyon, Genel Kurulda oy birliğiyle kabul edildi.
http://www.internetajans.com
-
BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail saldırısına 'uluslararası soruşturma' çağrısı yaptı
Hürriyet - 02 Haziran 2010
BM Güvenlik Konseyi'nden sonra BM İnsan Hakları Konseyi de İsrail'i sert şekilde kınadı. Konseyde kabul edilen karar İsrail'in Gazze'ye giden gemilere düzenlediği saldırı hakkında bağımsız ve uluslararası bir inceleme başlattı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail'i uluslararası hukuku çiğnediği ve Gazze'yi ablukaya aldığı için çok sert şekilde kınadı.
İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan BM İnsan Hakları Konseyi'nin bugün yayınladığı deklerasyonda, İsrail'in Gazze'ye yardım filosuna yaptığı kanlı baskının "çok çirkin bir saldırı" olduğu ifade edildi. Konseyden ayrıca baskının araştırılması için uluslararası bir soruşturma kurulunun oluşturulması kararı çıktı.
Karar 32 evet, üç hayır, sekiz çekimser oyla kabul edildi.
Komisyondan "insani yardım taşıyan gemi filosuna İsrail'in yaptığı saldırılardan kaynaklanan, uluslararası insani yardım yasaları ve insan hakları yasaları dahil uluslararası hukuk ihlallerini inceleyecek bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu oluşturulması" kararı çıktı.
Metinde ayrıca konseyin başkanına bağımsız uluslararası soruşturma komisyonunun üyelerini belirleme yetkisi verildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de İsrail'i Gazze'ye yardım götüren gemi filosuna uluslararası sularda müdahale ettiği için kınamıştı.
-
İsrail bir kabile bile olamaz.
Afrikadaki ilkel kabileler bile İsrailden çok devlet olmayı hakeden kurumlardır.
Sicilyadaki sokak çetelerindeki adalet 'in 1/10 u bile israilde yoktur.
İsrail denen yokluk
Bir devlet olarak nitelendirilemez.
İsrail sağdan soldan toplama bir köksüz yığındır.
Yere düşen TÜRK ÇOCUĞUNUN KAFASINA ATEŞ EDEN.
Bir kitapsızdır israil.
-
İsrail'i korkutan silahlar!
http://fotograf.gazetevatan.com/foto...2062010_12.jpg
İsrail tarafından silah taşıdığı iddia edilen Gazze’ye yardım konvoyundaki gemilerin taşıdığı malzemeler basın mensuplarına gösterildi.
İsrail komandolarının "Özgür Gazze" yardım filosu gemilerine saldırısı ve Mavi Marmara gemisine de el koymalarıyla dokuz filo elemanını öldürmesinden sonra Aşdod limanına çekilen gemilerin rıhtımında askerler, boşaltılan gemilerin yardım malzemesini denetledi.
İsrail komandolarının "Özgür Gazze" yardım filosu gemilerine saldırısı ve Mavi Marmara gemisine de el koymalarıyla dokuz filo elemanını öldürmesinden sonra Aşdod limanına çekilen gemilerin rıhtımında askerler, boşaltılan gemilerin yardım malzemesini denetledi.
İsrail Başbakanlık Sözcüsü Geldelman’ın “Gemilerde silah vardı. Silahlar İstanbul limanında yüklendi” diye suçladığı gemilerden çocuk oyuncakları, bebek pusetleri, tekerlekli sandalyeler ve çok sayıda yardım malzemesi çıktı. Gemilerin mutfak ihtiyacı dahil çok çeşitli kalemlerden taşıdıkları yardım malzemesi dünya medyası mensuplarına gösterildi.
Yardım malzemeleri arasında tekerlekli sandalyelerle çeşitli türde battaniye ve çok sayıda çeşitli ilaç, kutularla sandıklara konuldu. Mavi Marmara'nın da dahil olduğu, dünyadan 35 milletin temsilcilerinin bulunduğu, kırk yıl önce Kuzey İrlanda'ya barış getirmek isteyen 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Corrigan Maguire'ın de bulunduğu hayır vakfının İsrail askerlerince öldürülen mürettebat elemanlarının çıkamadığı Aşdod limanında tüm dünya getirilen yardım malzemesini gördü.
http://haber.gazetevatan.com/haberde...2&Categoryid=1
-
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, Türkiye-İsrail Dostluk Grubu'ndan istifa etti.
Ankara- Onur Öymen, TBMM Başkanlığına yaptığı başvuruda, ''İsrail'in 31 Mayıs 2010 günü yaptığı hukuk ve insanlık dışı saldırı üzerine Türkiye-İsrail Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ediyorum'' ifadesine yer verdi.
Onur Öymen, konuya ilişkin soruları yanıtlarken, dostluk grubu üyelerinin büyük çoğunluğunun daha önce istifa ettiğini belirterek, ''İki ülke, iki halk arasında irtibat kanalları kalsın diye birkaç arkadaşımızın üyeliği sürüyordu. Son gelişmeler üzerine ben de istifa kararı aldım'' dedi.
AA
-
Onur Öymen isimli arkadaş "İsrail Dostluk Gurubu"na üye mi imiş?
-
Dünyanın yapamadığını, Nikaragua yaptı
İsrail’in Gazze’ye insani yardım taşıyan gemiye yönelik saldırısında ölenlerin tümü Türk vatandaşıydı. Ancak, saldırıya yönelik en büyük tepki çok uzaklardan, sürpriz bir yerden geldi; Nikaragua’dan.
Nikaragua hükümeti, yaptığı bir açıklamayla, “İsrail’le tüm diplomatik ilişkilerini resmen kestiğini” bildirdi.
Bu konudaki açıklama resmen, Devlet Başkanı’nın sözcülüğünü de üstlenen, ülkenin First Lady’si Rosario Murillo’dan geldi. Murillo, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın İsrail askerlerinin yaptığı saldırının “suç” olduğuna inandığını ve uluslararası hukukun ihlali anlamına gelen bu saldırıda ölen 9 kişi için “yas tuttuğunu” söyledi.
First Lady, “Nikaragua hükümeti, İsrail’in uluslararası sulardaki bu faaliyetinin illegal olduğunu vurgular” dedi ve ekledi; “Nikaragua hükümeti, İsrail’le olan tüm diplomatik ilişkilerini kesmiştir...”
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14923929.asp?gid=373
-
Bakırköy Savcılığı'ndan İsrail'e soruşturma
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül, Gazze'ye insani yardım götürürken İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan gemilerde bulunan yardım gönüllülerinin talepleri üzerine inceleme başlattıklarını bildirdi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül, Gazze’ye yardım götüren gemilerde bulunan yolcuların birçoğunun kendilerine müracaat ettiğini belirtti. Mustafa Adagül, işletilen mekanizmanın henüz soruşturma olarak adlandırılamayacağını anlatarak, gelen kişilerin taleplerini aldıklarını ifade etti. Kendilerine talepte bulunan insanları durumlarının tespiti için Adli Tıp Kurumu’na yönlendirdiklerini belirten Mustafa Adagül, “Şu anda müracaat edenlerin bazı iddiaları var. Tabii bunlar anında tespit edilmesi gereken olaylardır. Gelen insanların yaşamış oldukları olaya saygı anlamında taleplerini ciddiye alarak hemen böyle bir inceleme başlattık” dedi.
Olayın hangi başsavcılığın görev alanında olduğunun dahi henüz netleşmediğini ve tartışıldığını da belirten Mustafa Adagül, kendilerinin gecikmesinde sakınca olduğu gerekçesiyle olaya müdahale ettiklerini vurguladı. Mustafa Adagül, “Şu anda Adli Tıp Kurumu’ndan gelen cevapları bekleyeceğiz. Ondan sonra bu arkadaşlarımızı çağıracağız. Şikayetlerini detaylı bir şekilde dinleyeceğiz. Bu tespitin ardından şikayetleri alıp yönlenme yapacağız. Şu anda talepte bulunanları değerlendiriyoruz ama gemide bulunanların tamamına yakını talepte bulundu. İddiaları doğrultusunda bize taleplerini ilettiler. Biz o taleplere bakıyoruz” diye konuştu.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14924085.asp
-
İsrail katliam soruşturması için Kore modeli istiyor
hurriyet.com.tr/DIŞ HABERLER 2 Haziran 2010
Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak uluslararası soruşturma başlatılmasını reddeden İsrail, kendilerinin yürüteceği bir soruşturmaya yabancı gözlemcilerin katılmasını önerdi. İsrail, açılacak soruşturmada son Güney Kore-Kuzey Kore geriliminde izlenen metodun uygulanmasını istiyor.
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, haber sitesi Ynet'e yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak saygın eski bir İsrail Yüksek Mahkeme yargıcının başkanlık edeceği soruşturma komisyonu kurulmasını önerdiklerini, komisyona yabancı gözlemciler dahil edilmek istenirse bunu kabul edeceklerini belirtti.
"Saklayacak bir şeyleri olmadığını" söyleyen Lieberman, "Operasyona ilişkin bir soruşturma komisyonu açılmasından korkmamıza gerek yok. Bunu Başbakan Benjamin Netanyahu Kanada'dayken kendisine de söyledim" diye konuştu.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Lieberman, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada da soruşturma yapılmasından yana olduğunu ifade ederek, önerisini yineledi.
İsrail Dışişleri Bakanı, "Soruşturmadan yanayım. Yeterince üst düzey hukuk uzmanımız var, eğer dışarıdan gözlemci almak isterlerse gözlemcileri davet edebiliriz" diye konuştu.
GÜNEY KORE MODELİ
Lieberman açılacak soruşturmaya model olarak da Güney Kore donanma gemisinin batırılmasından sonra yapılan soruşturmayı işaret etti.
İsrailli bakan, "Güney Kore'yi örnek olarak kullanmayı öneriyorum" dedi.
Güney Kore, 46 denizcisinin öldüğü donanma gemisinin Mart ayında batırılmasıyla ilgili soruşturma başlatmış, soruşturmaya ABD, Avustralya, İngiltere ve İsveç'ten uzmanları da dahil etmişti. Soruşturmada, geminin Kuzey Kore denizaltısından atılan torpido yüzünden battığı sonucuna varılmıştı.
İSRAİL'DEN SORUŞTURMA KARARINA RET
İsrail'den bugün içerisinde yapılan bir diğer açıklamada, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili uluslararası soruşturma yapılmasına ilişkin BM İnsan Hakları Konseyi'nin kararı reddedilmişti.
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ygal Palmor, Kudüs'te AFP'ye yaptığı açıklamada, "İsrail'e bir kez takıntılı biçimde yüklenen bu konseyin otoritesi sıfıra inmiştir. Cibuti, Pakistan, Küba ya da Suudi Arabistan gibi insan haklarını yoğun biçimde ihlal eden ülkelerin kendilerini insan hakları savunucusu gibi göstermeleri hiç de uygun değildir" dedi.
BM İnsan Hakları Konseyi dün Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail ordusunun saldırısıyla ilgili uluslararası bir soruşturma misyonu kurulmasını öngören kararı kabul etti.
Konsey tarafından alınan kararda, oluşturulacak misyonun bağımsız ve uluslararası bir inceleme başlatmasına karar verilirken, yardım filosuna düzenlenen kanlı baskından ötürü İsrail sert şekilde kınandı. Karar 32 evet, üç hayır, sekiz çekimser oyla kabul edildi. ABD, İtalya ve Hollanda ret oyu verdi.
BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 2008-2009 kışındaki "Dökme Kurşun" operasyonunun ardından Güney Afrikalı Richard Goldstone'u bu operasyonu soruşturmakla görevlendirmiş, İsrail bu komisyonla işbirliği yapmayı reddetmişti. Komisyon, raporunda İsrail ile Filistinli grupları savaş suçu işlemekle suçlamış ve İsrail'in güvenilir bir soruşturma açmayı reddetmesi halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin müdahil olmasını tavsiye etmişti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de İsrail'i Gazze'ye yardım götüren gemi filosuna uluslararası sularda müdahale ettiği için kınamıştı.
-
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Onur Öymen isimli arkadaş "İsrail Dostluk Gurubu"na üye mi imiş?
Sayın Onur Öymen: İstifa etmiş üye imiş şimdi istifa etmiş..
Eee R. T. E . Ne yapar bilen varmı istifa eder geri verir mi ?!
İSRAİL’E KATİL DİYEN ERDOĞAN O ÖDÜLÜ İADE EDER Mİ?
Ödül 2004 yılında Erdoğan’a verilmişti.
Tayyip Bey, başından beri eğer İsrail'e bu kadar karşıysa, Amerikan Yahudi Kongresi'nin (AJC) verdiği "Cesaret Ödülü"nü iade etsin. Biliyorsunuz ilk ve tek kez bir Türk’e verildi. Bu ödülü, tek Yahudi olmayan tek kişi olarak aldı”
T. Recep Erdoğan beyin ödülü mü varmış??
-
İsrail e bir tek Başbakan değil, tüm dünya katil dedi, diyor...
Katil değil de ne peki???
Ne İsrail'den ne de başka bir ülkeden korkacak bir Başkanın bu ülkede yeri yok! Adı üzerinde cesaret ödülü.. Cesaretimizi yitirmedik ki iade edilsin. Ha utanmadan verdikleri ödülü isterlerse , eminim ki "alın başınıza çalın" denilecektir.
Koltuk ve ödül meraklılarının sonunu görüyoruz birer birer..
http://img5.mynet.com/ha5/o/oguz-celikkol.jpg
Beş santim daha alçaltırız demişler :)
Koltuk meraklılarından herşey beklenir ancak bilmezler ki "Başkasına verdikleri değer kadardır değerleri.."
Ödül mödül vız gelir...
Madem o kadar çaldılar SAZ,
Şimdi de Dünya ülkelerindeki koltuklarını düşünsünler biraz.. :ok
-
Gemideki vahşeti eski ABD askeri anlattı
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren konvoya saldırısı sırasında 'Mavi Marmara" gemisinde bulunan eski ABD askeri aktivist Kenneth Nichols O'Keefe, yaralı halde İstanbul'a geldi. THY'ye ait uçakla Tel Aviv'den, yüzü yaralı ve elbiseleri kanlı olarak gelen O'Keefe, saldırı sırasında "Mavi Marmara"da olduğunu ve 5 kişinin ölümünü gördüğünü söyledi.
Gemiye çıkan bir İsrailli komandonun silahını aldığını ve mermilerini boşaltarak başkasına verdiğini anlatan O'Keefe, "3 İsrailli komandoyu tamamen kontrol altına aldık. Biz onların pozisyonundaydık. Bize baktılar, aynı bizim onlara baktığımız gibi. Onların bize yaptıklarını biz de onlara yapacağız sandılar. Öleceklerini düşündüler. Ama biz onların gitmelerine izin verdik" diye konuştu.
Tutuklandıktan sonra kendisine şiddet uygulandığını ifade eden O'Keefe, "Bize köpek gibi davrandılar. Kafama vurdular, yere yatırdılar. Beni öldüreceklerini düşündüm. Amerika, İsrail ve İngiltere bu dünya için en büyük tehlike. İsrail, Amerika'nın da desteğini alıyor. Bu ülkeler insan haklarını ihlal ediyorlar. Bütün kanıtları yok ediyorlar, o yüzden yüzümü temizlemedim" dedi.
ABD'li deniz piyadesi olarak 1991'de Körfez savaşına katılan Nichols O'Keefe, 2003'te Bağdat'a giden "canlı kalkan" grubunda yer almıştı.
O'Keefe'nin yarın İrlanda'ya gideceği öğrenildi.
http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/...1.0/index.html
-
Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısı konusunda ABD'den kınama gelmemesinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Washington- ABD'nin, özellikle İsrail tarafından gözaltına alınan aktivistlerin Türkiye'ye gönderilmesine yönelik baskılarla ilgili diplomatik çabaları konusunda, ''Amerikan müdahalesinden memnunuz'' ifadesini kullanan Tan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Ancak ABD tarafından, hiçbir düzeyde tek bir kınama kelimesi gelmemesine üzüldüğünü'' belirtti.
ABD'nin tepkisinin hayal kırıklığı yaratıp yaratmadığının sorulması üzerine de Tan, ''evet'' yanıtını verdi.
İsrail özür dilemeli
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, İsrail'in yardım gemilerine saldırı konusunda özür dilemesi, bağımsız soruşturmayı kabul etmesi ve Gazze'ye ablukayı kaldırması gerektiğini söyledi.
Büyükelçi Tan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsrail'den üç talebinin bulunduğunu belirterek, bunları, ''kamuoyu önünde özür dilemesi, gemilere saldırı konusunda bağımsız bir soruşturmayı kabul etmesi, Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırması'' olarak sıraladı.
Büyükelçi Tan, ''Bunlar yapılmazsa Türkiye, İsrail ile ilişkilerini dondurabilir mi?'' sorusunu ''Bu noktaya gelinmesini istemeyiz'' diye yanıtlayan Tan, ''Hükümetimiz, böyle bir adım atmaya zorlanabilir'' dedi.
Türkiye'nin, ''İsrail'in dostu'' olduğunu kaydeden Büyükelçi Tan, İsrail'in, "bu dostunu kaybetmek üzere olduğunu" sözlerine ekledi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=146042
-
İsrail'i kınayan mektup yola çıktı
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayan mektubu birçok ülkedeki 75 muadil komisyon ile uluslararası kuruluşlara gönderdi.
Mektup; İspanya, Ukrayna, Makedonya, Avusturya, İsviçre, Bulgaristan, Rusya, Macaristan, Almanya, İrlanda, Letonya, Slovenya, Arnavutluk, Romanya, Portekiz, İtalya, Hırvatistan, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Lüksemburg, Gürcistan, Bosna-Hersek, Kosova, Hollanda, Azerbaycan, Yeni Zellanda, Peru, Avustralya, Moldova, Özbekistan, Finlandiya, Yunanistan, Malta, Japonya, Norveç, Litvanya, Danimarka, Suriye, Pakistan, İngiltere, Moğolistan, Katar, Cezayir, Filipinler ve Bahreyn'deki muadil komisyonlara yollandı.
Mektup, ayrıca Avrupa Konseyi İnsan Hakları Başkomiserliği ve Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonun da aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşlara da iletildi.
Mektupta, "Bildiğiniz gibi İsrail, Gazze'ye insani yardım götüren bazı gemilere uluslararası sularda askeri operasyon düzenlemek suretiyle can kayıpları ve yaralanmalara sebebiyet vermiştir" denildi.
Gemilere yapılan bu silahlı saldırının açık denizde gerçekleştirildiği ve bu eylemin uluslararası hukuku ciddi olarak ihlal ettiği belirtilen mektupta şunlara yer verildi:
"Ancak, daha da önemlisi, içinde 30'dan fazla ülkeden yüzlerce insanın bulunduğu sivil toplum gruplarınca uluslararası organize edilen gemiler insancıl bir görevle yola çıkmıştı. Gemilerin yola çıkış amacı 35 aydır abluka altındaki Gazze'de yaşayan insanlara yardım ulaştırmak ve yaşanan tecride uluslararası toplumun dikkatini çekmekti.
Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu silahsız kişilerekarşı güç ve zor kullanımı ağır bir insan hakkı ihlalidir ve hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz. Yaşama hakkı temel bir insan hakkıdır ve söz konusu yaşam kayıplarını telafi edecek hiçbir ahlaki eylem ya da bir özür bulunmamaktadır. Gerçekleşen menfur olayda başta yaşam hakkı olmak üzere, seyahat etme özgürlüğü ile kişi özgürlüğü ve güvenliği ihlal edilmiştir. Ayrıca, gemilerde yer alan kişiler ve aileleriyle beraber uluslararası toplumun da bilgi edinme hakları ve haberleşme özgürlüğü hiçe sayılmıştır."
"Kötü muameleye maruz kaldı"
Mektupta, "İsrail'de gözaltına alınan kişilerin kötü muameleye maruz kaldığı ve böylece uluslararası hukukun yasakladığı bir diğer eylemin de açıkça sergilendiği" vurgulandı.
Komisyon üyeleri ve diğer tüm parlamenterlerin bu olay üzerine eğildiği, ulusal ve uluslararası kamuoyuna doğru mesaj vermenin öneminin bilincinde olduğu belirtilen mektupta, şu ifadelere yer verildi:
"Bu amaçla, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bugünkü olağanüstü toplantısında İsrail eylemlerini sert bir şekilde kınayan bir kararı kabul etmiştir. Bu bağlamda, söz konusu kabul edilemez saldırı eylemine ortak bir karşı duruşun önemine inanan Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası topluluğun sağduyulu üyelerini, tepkisine katılmaya davet etmektedir.
Nerede ve kim tarafından gerçekleştirildiğine bakmaksızın insan hakkı ihlallerine karşı ortak çabamızdaki dayanışma ve sorumluluk ruhu içerisinde, komisyonunuzun siz saygıdeğer üyelerini bizleri bu konuda desteklemeye ve saygıdeğer komisyonunuzun uygun gördüğü şekilde girişimde bulunmaya davet ediyorum."
http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/...9.0/index.html
-
Siyonist soykırımcı çete için, Türk Ceza Kanunu tutuklamaya ve hüküm vermeye ELVERİŞLİDİR.
Diğer suçlar
Madde 13- (1) Aşağıdaki suçların, vatandaş veya yabancı tarafından, yabancı ülkede işlenmesi halinde, Türk kanunları uygulanır:
a) İkinci Kitap, Birinci Kısım altında yer alan suçlar.
b) İkinci Kitap, Dördüncü Kısım altındaki Üçüncü, Dördüncü, Beşinci, Altıncı, Yedinci ve Sekizinci Bölümlerde yer alan suçlar.
c) İşkence (madde 94, 95).
d) Çevrenin kasten kirletilmesi (madde 181).
e) Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (madde 188), uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190).
f) Parada sahtecilik (madde 197), para ve kıymetli damgaları imale yarayan araçların üretimi ve ticareti (madde 200), mühürde sahtecilik (madde 202).
g) Fuhuş (madde 227).
h) (Mülga : 26/6/2009 – 5918/1 md.)
i) Deniz, demiryolu veya havayolu ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması (madde 223, fıkra 2, 3) ya da bu araçlara karşı işlenen zarar verme (madde 152) suçları.
(2) (Ek ikinci fıkra: 29/6/2005 – 5377/3 md.) İkinci Kitap, Dördüncü Kısım altındaki Üçüncü, Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerde yer alanlar hariç; birinci fıkra kapsamına giren suçlardan dolayı Türkiye'de yargılama yapılması, Adalet Bakanının talebine bağlıdır
(3) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yazılı suçlar dolayısıyla yabancı bir ülkede mahkûmiyet veya beraat kararı verilmiş olsa bile, Adalet Bakanının talebi üzerine Türkiye'de yargılama yapılır.(1)
-
İsrail kasten adam öldürmekle suçlanıyor
İsrail’in gemi saldırısıyla ilgili soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. İsrail makamları, soruşturma fezlekesinde gemi kaçırma, deniz korsanlığı ve kasten adam öldürmekle suçlanıyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosu Savcısı Mehmet Taştan tarafından yürütülen soruşturmada suçlamaların odağında İsrail Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Bakanlığı ve İsrail hükümeti var.
NTV'nin ulaştığı savcılık soruşturması, açık alanda hava ya da deniz taşıtlarının kaçırılması ve alıkonulmasını düzenleyen Ceza Kanunu’nun 223. maddesi çerçevesinde yürütülüyor.
Bu madde 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Hava ve deniz korsanlığı için de uygulanan bu madde, yaralama ve öldürme olması durumunda ağırlaştırıcı hükümler içeriyor. Soruşturmanın ikinci boyutu ise kasten adam öldürme.
Savcı Taştan yaralılardan 17'sinin ifadesini tek tek aldı. Yaralılar saldırıyı tüm ayrıntılarıyla anlattı. Savcılık, kimyasal saldırıya uğrayıp uğramadıklarının tespiti için yaralılardan kan ve idrar örnekleri de aldırdı.
Saldırıya ilişkin Türkiye genelinde açılan diğer soruşturmaların Ankara'da toplanacağı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütüleceği bildirildi.
Saldırıya ilişkin basına sızan görüntü ve fotoğrafları da inceleyen savcı Taştan soruşturmanın sonunda dava açılıp açılmayacağına karar verecek.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25103142/
-
Soykırım
Madde 76- (1) Bir planın icrası suretiyle, milli, etnik, ırki veya dini bir grubun tamamen veya kısmen yokedilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı aşağıdaki fiillerden birinin işlenmesi, soykırım suçunu oluşturur:
a) Kasten öldürme.
b) Kişilerin bedensel veya ruhsal bütünlüklerine ağır zarar verme.
c) Grubun, tamamen veya kısmen yokedilmesi sonucunu doğuracak koşullarda yaşamaya zorlanması.
d) Grup içinde doğumlara engel olmaya yönelik tedbirlerin alınması.
e) Gruba ait çocukların bir başka gruba zorla nakledilmesi.
(2) Soykırım suçu failine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. Ancak, soykırım kapsamında işlenen kasten öldürme ve kasten yaralama suçları açısından, belirlenen mağdur sayısınca gerçek içtima hükümleri uygulanır.
(3) Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.
(4) Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.
İnsanlığa karşı suçlar
Madde 77- (1) Aşağıdaki fiillerin, siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç oluşturur:
a) Kasten öldürme.
b) Kasten yaralama.
c) İşkence, eziyet veya köleleştirme.
d) Kişi hürriyetinden yoksun kılma.
Sayfa 21
8986
e) Bilimsel deneylere tabi kılma.
f) Cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı.
g) Zorla hamile bırakma.
h) Zorla fuhşa sevketme.
(2) Birinci fıkranın (a) bendindeki fiilin işlenmesi halinde, fail hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına; diğer bentlerde tanımlanan fiillerin işlenmesi halinde ise, sekiz yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Ancak, birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında işlenen kasten öldürme ve kasten yaralama suçları açısından, belirlenen mağdur sayısınca gerçek içtima hükümleri uygulanır.
(3) Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.
(4) Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.
Örgüt
Madde 78- (1) Yukarıdaki maddelerde yazılı suçları işlemek maksadıyla örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu örgütlere üye olanlara beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.
(3) Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.
-
Ölen gazeteci için soruşturma isteği
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (UGF), Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail saldırısını görüntülemek isterken öldürülen Türk gazeteci Cevdet Kılıçlar için "özel soruşturma" yapılmasını istedi.
UGF Genel Sekreteri Aidan White, yaptığı yazılı açıklamada, "İzah edilmesi gereken korkunç şartlarda bir gazetecinin öldürüldüğünü ve en az bir diğerinin ağır yaralandığını biliyoruz. Ayrıca gazetecilere nasıl davranıldığı ve malzemelerine el konulması konusunda bilgi topluyoruz. Tüm bu yaşananlar, gazeteci haklarının ihlal edildiği konusunda yeni endişeler doğuruyor" dedi.
İsrail'in gemilerde bulunan 10'dan fazla ülkeden 100 civarındaki gazeteciyi tutuklaması nedeniyle özel soruşturmanın zorunlu olduğunu bildiren UGF, gazetecilere saldırı ve kötü muamele hakkında topladıkları bilgi ve kanıtları içeren dosyanın tamamlanmasıyla İsrail'den tazminat talep edeceklerini duyurdu.
http://www.internethaber.com/olen-ga...gi-258199h.htm
-
Ankara Barosu Yönetim Kurulu
BASIN AÇIKLAMASI
31.05.2010 günü İsrail işgali altında bulunan Gazze Şeridine insani yardım taşıyan gemilere, İsrail ordusu tarafından düzenlenen ve pek çok sivil ve silahsız insanın ölümüyle sonuçlanan saldırı, güvenlik bahanesi adı arkasına gizlenmiş insanlık dışı bir cinayettir.
İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere, diğer bütün uluslararası sözleşmelerin yanı sıra Avrupa Konseyi’nin 6 numaralı kararı ile de güvence altında olan kutsal yaşama hakkına yönelik bu ağır saldırının hukuki ve meşru hiçbir nedeni olmadığı gibi ahlaki ve vicdani dayanağı da yoktur.
İsrail Devletinin Uluslararası hukuka, savaş zamanlarında dahi sivillere ve insani yardım birimlerine saldırılmayacağı yönündeki uluslararası ilke ve teamüllere aykırı bu insanlık dışı saldırısını nefretle kınıyor, sorumlularının bir an önce uluslararası düzenlemeler kapsamında yargılanarak cezalandırılmalarını talep ediyor, hayatını kaybetmiş masum insanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Saygılarımızla.
-
İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI:
ULUSLARARASI HUKUK YOLLARI ACİLEN İŞLETİLMELİDİR
Gazze'ye insani yardım götüren Türk bandıralı gemiye AÇIK DENİZDE İsrail Askerlerince 31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen kanlı baskınla ilgili olarak İstanbul Barosunun görüşlerini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüm dünyanın şiddetle kınadığı, halkımız arasında büyük üzüntüye yol açan saldırıda iki hukuki boyuta dikkat çekmek istiyoruz:
1- Öncelikle olayın meydana geldiği denizalanı uluslararası sular, yani açık denizalanıdır. 1958 Cenevre ve 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmelerine göre, açık deniz hiçbir devletin ülkesine, egemenliğine ait olmayan uluslararası deniz alanını ifade eder. Açık denizin serbestliği ilkesi yanında, açık denizdeki gemilerin hukuki statüsünü belirleyen temel ilke BAYRAK DEVLETİ kuralıdır. Yetki bakımından, uluslararası antlaşmalarla öngörülen istisnalar dışında, açık denizde bulunan bir gemi üzerinde ancak bayrak devleti yetki kullanabilir.
Kanlı baskın İsrail KARASULARI DIŞINDA,77 mil açıkta meydana gelmiştir.1982 BM Deniz hukuku sözleşmesinin bayrak devleti istisnai olarak öngördüğü ZİYARET HAKKI'nın hiçbir şartı (deniz haydutluğu, köle ticareti, uyruksuz gemi gibi)sivil gemi açısından mevcut değildir. Saldırıya maruz kalan gemi Türk bayraklı ve insani yardım taşıyan bir sivil ticaret gemisidir.
Açık denizde gerçekleşen bu eylemin hiçbir hukuki, meşru gerekçesi yoktur. İsrail uluslararası deniz hukuku kurallarını açık olarak ihlal etmiştir. Türk bandıralı gemiye verilen her türlü zarar ve ziyanın İsrail devleti tarafından tazmin edilmesi gerekmektedir( 1982 BM Sözleşmesi m.110/3).
2 - Olayın bir diğer yönü saldırıda ölen ya da yaralanan Türk vatandaşları ile ilgilidir. Türk Ceza Kanunu, bu gibi sularda evrensellik ilkesini benimsemiştir. TCK'nın 13/1'e göre, DENİZ, demiryolu veya havayolu ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması ya da bu araçlara zarar verme suçları dünyanın neresinde işlenirse işlensin failinin Türk veya yabancı olduğuna bakılmaksızın Türk kanunları tarafından cezalandırılır. İsrail Devleti, olayda BM ŞARTI m.2'de yer alan KUVVET KULLANMA YASAĞINI da açık olarak ihlal ettiği gibi, ORANTISIZ GÜÇ kullanmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası hukuku defalarca ihlal eden İsrail hakkında BM Şartının öngördüğü tüm (kınama, ekonomik ve siyasi ambargo) yaptırımları alması yönünde Hükümetin girişimlerde bulunması gerekmektedir.
Diğer yandan bu kabul edilemez insanlık suçunun faillerinin, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek olayın sorumlularının cezalandırılması için uluslararası hukuk yollarının da acilen işletilmesi gerekmektedir.
Şiddetle kınadığımız, uluslararası hukuku ve insan haklarını hiçe sayan kanlı saldırıda yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, kamuoyunu soğukkanlı olmaya, yetkilileri ise hukuki girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz.
-
* Çağlayanda onbinler İsrail'i protesto etti: Akdeniz'de yaşanan İsrail vahşetine karşı, 300 Sivil Toplum Kuruluşu'nun desteğiyle Çağlayan Meydanı'nda Türkiye'nin en büyük mitinglerinden biri gerçekleşti.. Yaklaşık 3 buçuk süren mitingde İsrail'e lanet yağdı. Haber7
* İsveçli İşçilerden İsrail Duyarlılığı: İsveç Liman İşçileri Sendikası Sözcüsü Peter Annerback, 15-24 Haziran tarihleri arasında İsrail mallarıyla ilgili işlem yapmayacaklarını açıkladı. Bin 500 işçinin üye olduğu sendika, buna gerekçe olarak barış girişiminde bulunan gemileri hedef alan saldırıyı gösterdi. Haber7
* Moratinos: Gazze'ye ambargo kaldırılsın: İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, İsrail'in Gazze'ye ambargosunu kaldırmasını istedi. Moratinos, Orta Doğu'daki çatışmanın sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, "barış sürecini teşvik etmek için yeni fırsatlar gördüğünü" ifade etti. Cumhuriyet
* Almanya'da İsrail protestosu: İsrail'in Gazze'ye yardım götüren yardım gemilerine saldırısı, Almanya'nın Duisburg kentinde düzenlenen iki farklı gösteriyle binlerce kişi tarafından protesto edildi.
* BM, İsrail için 5 kişilik komisyon kuruyor: İsrail'in yardım gemisine saldırısıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon nezaretinde 5 kişilik bire komisyon kurulacak. Cumhuriyet
* İsrail, Yunan gemisine de saldırdı: Yunan hükümeti, İsrail'in Yunan gemisine de müdahale etmesine tepki gösterdi. Filistin'e insani yardım götüren gemiler arasında Özgür Akdeniz ve Sfendoni adlı 2 Yunan gemisi yer alıyordu. Son olarak Dışişleri Bakan Vekili Druças, İsrail'in Atina Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdığı bildirildi. Bu arada yolcular arasında ağır yaralanan Yunanların olduğu kaydediliyor. Bugün
* Son gemiye İsrail'den son ihtar: İsrail donanması, Filistin'e giden son yardım gemisi olan İrlanda bandıralı Rachel Corrie'nin Gazze'ye 35 mil kala yolunu kesti. Gemi, İsrail'in Aşdod limanına yönelme çağrısını reddederek, Gazze'ye doğru seyrini sürdürüyor. İsrail ordusu, gemiye rotasını değiştirmesi için son ihtarını yaptı. Hürriyet
-
Ankara'da "Katil İsrail'e lanet" mitingi: Memur-Sen, Hak-İş, Mazlumder, Alperen Ocakları ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından Ankara'da "Katil İsrail'e Lanet, Filistin'e Özgürlük Mitingi" düzenlendi. Yoğun yağış altında Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Gazze'deki ablukayı kaldırmak için Sıhhiye Meydanı'nda toplandıklarını söyledi. CNNTürk
İsrail halkı sokağa çıktı, hükümeti protesto etti: srail'de binlerce kişi İsrail hükümetinin 43 yıllık işgal uygulamasını ve Gazze yardım gemilerine yapılan saldırıları protesto etti. Hadaş ve Meretz partileri, Şimdi Barış, Guş Şalom, İsrail'de İnsan Hakları için Doktorlar da dahil olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin yer aldığı gösteride, İsrailliler ve Araplar birlikte yürüyerek, hükümete İbranice ve Arapça istifa çağrıları yaptı.
Böyle mermi böyle yara görmedim: İsrail komandolarının, Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı baskında kullandığı mermiler girdiği yeri dağıtıp parçalamış. Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, “20 yıllık adli tıpçıyım, böyle mermi de yara da görmedim” dedi. Milliyet
Furkan Doğan'ın babası: "Oğlum Amerikan vatandaşı olduğuna güvenip yola çıktı" İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıda hayatını kaybeden lise son sınıf öğrencisi Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan, "Oğlum ABD vatandaşı olduğuna güvenip yola çıktı. ABD’nin tutumu bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi. Milliyet
BİR YAHUDİ PROFESÖRÜN İSYANI : Kanada'nın Ontorio Eyaletinde Üniversity Of Waterloo'da Musevi kökenli Profesör Norman Finkelstein, Yahudi soykırımını bahane ederek gözyaşları döken Yahudi öğrenciye büyük bir ders verdi. Profesörün konuşması sırasında Musevi öğrenci "Konuşmanızda Musevileri Nazilerle karşılaştırdınız. Bu Almanlar için oldukça incitici aynı zamanda Nazilerden gerçek anlamda zulüm görmüş Museviler için de incitici" diyerek, ağladı. Bunun üzerine Profesör "Hem anne hem de baba tarafından ailemin her bir üyesi katledildi. Annemle babamın bana ve 2 kardeşime öğrettiği şudur; İsrail'in Filistin'e karşı işlediği savaş suçlarına suskun kalmayacağım. Onların zulmünden ve işkencelerinden daha fenasını düşünemiyorum! Yapkiklari bu kıyımı, bu vahşiliği, tüm suçlarını, kendi maruz kaldıkları zulümlerle haklı çıkarmaya çalışmalarından daha aşağılık bir şey düşünemiyorum. Bundan böyle gözyaşlarıyla sindirilmeyi, caydırılmayı reddediyorum. Eğer sende gerçekten kalp olsaydı bugün Filistinliler için ağlayabilirdin" de. Hürriyet- Video
ABD'Lİ YAHUDİLERDEN BÜYÜK JEST : TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE ELLERİNDE TÜRK BAYRAKLARIYLA GELDİLER. Aralarında Ortodoks Yahudiler, CodePink adlı kadın örgütü, Adalet ve Barış İçin Hristiyanlar (Christians for Justice and Peace) ve YesMEP gibi barış yanlısı örgütlere üye çok sayıda kişinin bulunduğu grup, İsrail saldırısını protesto etmek ve Türkiye'ye başsağlığı dilemek için Washington Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Hürriyet- Video
İsrail’in Türk ulusundan özür dilemesi gerekiyor: Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Washington Post gazetesinde kaleme aldığı makalede, Gazze'ye giden yardım gemilerine düzenlenen saldırı konusunda İsrail'in Türk ulusuna bir özür borcu olduğunu söyledi. Hürriyet
İsrail’in sildiği fotoğraflar: Uluslararası sulardaki operasyon sırasında elektronik karartma yaparak görüntüleri engellemeye çalışan İsrail askerlerinin dünyanın görmesini istemediği fotoğrafları Hürriyet ele geçirdi. İsrail’in sildiği veya kullanılamaz hale getirdiği fotoğraflar, makinelerin hafıza kartlarından birinde, program yardımıyla data geri dönüşümü yapılınca gün yüzüne çıktı. Hürriyet
'İsrail, Türkiye'den özür dilemeyecek' İsrail Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, geçen Pazartesi günü "Mavi Marmara" gemisine düzenlenen operasyonda 9 Türk'ün ölümüyle ilgili olarak İsrail'in Türkiye'den özür dilemeyeceğini söyledi. Cumhuriyet
İsrail'den uluslararası soruşturmaya ret: İsrail'de Rachel Corrie eylemcilerini sınırdışı etmeye başlayan hükümet, BM'in Mavi Marmara saldırısı hakkında uluslararası soruşturma başlatılması önerisini reddedediyor. İsrail'de hükümet, Birleşmiş Milletler'in geçen hafta yardım konvoyuna düzenlenen saldırı hakkında uluslararası soruşturma başlatılması önerisini reddedeceğini açıkladı. İsrail'in BM'deki büyükelçisi Michael Oren, İsrail'in kendi soruşturmasını kendisi yapabilecek kapasitede bir demokrasi olduğunu söyledi. Haber Mynet
İran'dan tehlikeli çıkış!: İran Devrim Muhafızlarının Gazze’ye insani yardım götüren gemilerin güvenliğini sağlamak için göreve hazır olduğu bildirildi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetlerindeki temsilcisi Ali Şirazi, Mehr Haber Ajansına verdiği demeçte, savunmasız ve mazlum Filistin halkını korumanın bir görev olduğunu söyledi. İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemilere saldırısını “namertlik ve vahşilik” olarak adlandıran Şirazi, “İran, tüm dünya milletlerini siyonistlerin bu davranışı karşısında birleştirmek için harekete geçmeli” dedi. Haber Mynet
-
ABD'den soruşturma talebi : ABD'nin İsrail'den, Filistin yanlısı gösteride bir Amerikalı kadının gaz bombası yüzünden gözünü kaybettiği olayın soruşturulmasını istediği bildirildi. Cumhuriyet
"Gazze ablukası başarısız oldu, sınır süresiz açık kalacak" Mısırlı bir güvenlik yetkilisi, Gazze'ye yönelik ablukanın başarısız olduğunu belirterek, sınırın süresiz olarak açık kalacağını söyledi. Cumhuriyet
İsrail’in başkenti Tel-Aviv’de, çoğunluğu sol eğilimli Yahudilerden oluşan 6 bin kişiyi bir araya getirdi. Türk bayraklarının da taşındığı gösteri nedeniyle İsrail polisi güvenlik önlemleri almak zorunda kaldı. Bir göstericinin taşıdığı Türk bayrağının yıldızının Davut yıldızı olarak çizildiği de dikkat çekti. İsrail’i yakından takip eden uzmanlar, uzun süredir sessiz kalan solun dünyanın tepkisini çeken gemi baskınının ardından, yıllar sonra ilk kez bu tarz gösteriler düzenlemeye başlamasının önemli gelişme olduğuna dikkat çekiyor. Bu arada Gazze’de doğan bir bebeğe, Recep Tayyip Erdoğan adı verildi. Hürriyet
İsrail mallarına boykot çağrısı Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tokbaş, İsrail destekli olduğunu iddia ettikleri firma ürünlerine boykot çağrısı yaptı. Milliyet
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad: "Barış, İsrail için esasında iltihaplanmış bir yara gibidir. Yaraya dokunmak acıyı artırır. Türkiye, bu yaraya parmak bastı. Ciddi bir şekilde barış için çaba harcadı. Türkiye'nin girişimi, rolü, aynı zamanda Suriye'nin Türkiye'nin girişimine destek vermesi İsrail'in tavrını gözler önüne serdi, barışı İsrail'in engellediğini ve Suriye'nin engellemediğini ortaya çıkardı. Bundan dolayı da değerli kardeşim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşmelerin sonucunda şunu demeliydi; 'Barışa bakış açısından iki ülke arasındaki fark büyüktü'. Türkiye'nin dürüstçe yürüttüğü bu arabuluculuk esasında müzmin olarak uyuşturucu kullanan kişinin elinden uyuşturucunun alınması gibiydi. Saldırı, bölgenin doğal şekline dönmesi için Türkiye'nin tarafsız arabuluculuğunun bedeliydi." CNNTürk
İsrail basın bürosuna tepki maili yağıyor İsrail'de başbakanlığa bağlı basın merkezinden ülkede akredite tüm gazetecilere gönderilen e-mail'e tepki yağıyor. Haber 7'nin duyurduğu çirkin videoyu izleyen binlerce insan İsrail basın merkezini mail yağmuruna tuttu. Haber7
-
İsrail gözlerini ve kulaklarını kaybedebilir
Gazze'ye gemi filosuna kanlı baskın sonrası Türkiye ile ilişkileri gerilen İsrail'in İran'ı gözetleyen üssünü kaybedebileceği iddia edildi.
İngiliz Sunday Times gazetesinde, İsrail’in geçtiğimiz hafta düzenlediği filo baskını yüzünden İran’a yönelik istihbarat gücünü yitirebileceği belirtildi. Bunun sebebi ise, İsrail’in Türkiye’de bulunan istihbarat merkezinin kapatılma riskine yönelik endişeler.
Bir İsrailli yetkili gazeteye, “Bu üs kaybedilirse İsrail Tahran’ın arka bahçesini gözetlemesini sağlayan gözleri ve kulaklarını kaybedebilir” dedi. Bahsi geçen istihbarat üssünün İran sınırından fazla uzakta olmadığı belirtildi.
Gazete, Gazze’ye ulaşmak isteyen yardım filosuna yapılan ve felakete dönüşen baskının ardından İsrail savunmasının İran’ın nükleer tehdidine karşı daha zayıf hale gelebileceğini öne sürdü.
İSRAİL SÜRPRİZLE KARŞILAŞTI
Sunday Times ayrıca baskını düzenleyen Shayetet 13 özel askeri biriminden bir askerin ifadelerine yer verdi. Asker, normalde operasyon önceleri çok sessiz olduklarını ancak Mavi Marmara baskını öncesi birbirleriyle şakalaşarak vakit geçirdiklerini söylediğini yazdı. İsrail basınına göre ise, polis tarzı bir operasyon yapacaklarını uman askerler neyle karşılaşacaklarını bilmiyordu.
El Cezire gazetecisi fotoğrafçısı Andre Abu Khalil Türklerin yaralı İsrail askerlerini güvertenin alt katlarına götürdüklerini, diğer askerlerin ilerlemesini engellemek için etten duvar ördüklerini ve hoparlörlerden tıbbi yardım getirmelerine karşılık arkadaşlarının salıverileceğini söylediklerini belirtti.
Khalil, 10 dakika sonra İsrail askerlerinin ateş açtıklarını ve aktivistlerden birinin kafasından, diğerinin ise boynundan vurulduğunu ifade etti. Gazete, askerlerin makine odasını koruyan “militanlara ateş açtığını”, odada Türklerin yaralı askerleri borulara bağladığını söyledi. Pazarlık niyetine kullanılan diğer yaralı askerler ise kaçarak gemiden atladıkları ifade edildi.
Gazetenin raporunda, İsrailli komandolar dikkat çekmemek için İsrail’e ait özel bir yat kullandıklarını öne sürdü.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14953354.asp?gid=373
-
İsrail'in MİT paniği
TEL AVİV (A.A) 07 Haziran 2010
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail savunma kuruluşlarının ve özellikle istihbarat örgütü Mossad’ın Dış İlişkiler bölümünün, Türk istihbarat örgütü MİT’in başına yapılan son atamadan kaygı duyduğunu ileri sürdü.
Merkez sol çizgideki gazetenin savunma ve askeri konularda uzman yazarı Amir Oren’in imzasını taşıyan haberde, İsrail güvenlik çevrelerinin, Gazze’ye gemilerle yardım operasyonunun, 42 yaşındaki Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından birlikte planlandığına ve ilişkilerdeki kasti değişimi temsil ettiğine inandıkları belirtildi. Ancak Haaretz, Fidan’ın yardım operasyonunun içinde yer aldığı veya yardım gemilerinin organizasyonunu yapan İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile bağlantısı olduğuna dair somut bir bilginin bulunmadığını vurguladı.
Mossad yetkilileri ile yerel siyasi-güvenlik kuruluşlarının yetkilileri arasında yapılan toplantılarda, Fidan’ın daha önce Başbakanlık’ta Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptığı ve Türkiye’nin İran ile bağlarının güçlendirilmesinde merkezi rol oynadığının vurgulandığı belirtildi.
MİT’in İsrail’de Mossad ve Shin Beth gibi iki örgüt tarafından gerçekleştirilen iç ve dış istihbarat görevini tek başına yüklendiği kaydedilen haberde, akademik kariyeri sırasinda ABD, İngiltere ve Türkiye’de istihbarat servislerinin kıyaslamalı incelemesini yapan Hakan Fidan’ın da MİT’te iç ve dış istiharatın ayrılması gibi kurumsal değişiklikler planladığı. ancak buradaki amacının kendi atamasına yönelik eleştirileri savuşturmak olduğu ileri sürüldü.
Haaretz’e göre Fidan’ın atanmasına yönelik İsrail istihbarat ve güvenlik yetkililerinin kaygıları iki olası sonuç doğuracak. "Birincisi, iki ülke arasındaki istihbarat değişimi zarar görürken, ikincisi İsrail, kendisine düşman ülke veya örgütlerin eline geçebileceği kaygısıyla Türkiye’ye bilgi aktarımını sınırlandıracak."
http://www.milliyet.com.tr/israil-in...m?ref=haberici
-
İsrail'le askeri anlaşmalar iptal oluyor
Gazze’ye yardım taşıyan gemilere yapılan kanlı baskının ardından İsrail’le olan ilişkilerin akıbeti merak ediliyordu. Bu konuya açıklık getiren AK Parti’li Ömer Çelik, "Askeri anlaşmalar dahil, her şeyin feshedileceğini” söyledi.
İSTANBUL - Türkiye, İsrail ordusunun Gazze’ye yaptığı ve 9 Türk’ün hayatını kaybettiği operasyona büyük tepki gösterdi.
İsrail’e karşı ilk adımlar da gecikmeden geldi; Tel Aviv Büyükelçisi geri çağrılırken, üç askeri tatbikat iptal edildi, genç milli takım maça çıkmadı.
Güney Amerika gezisini tamamlayarak yurda dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’e sert sözlerle yüklendi.
Türkiye’nin sabrının test edilmemesini isteyen Erdoğan, "Kimse bizi başkasına benzetmesin, bedeli ağır olur" dedi. Başbakan Erdoğan'ın ses tonu daha sonraki günlerde de aynı gürlükle çıkmaya devam etti.
İsrail’in kendi kara suları dışında yaptığı baskın dünyayı da ayağa kaldırdı. Birçok ülkede geniş katılımlı protesto gösterileri düzenlendi.
Öte yandan, Türkiye’nin girişimleri sonucunda BM’de bir inceleme komisyonu kurulmasına karar verildi.
Askeri gücün devreye sokulması bile kamuoyunda tartışılırken, iki ülke arasındaki ilişkilerin bu krizden nasıl etkileneceği belirsizliğini korudu.
NTV’de yayımlanan “Gündemdekiler” programına konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu konuya açıklık getirdi.
Murat Birsel’in sunduğu programda Ömer Çelik, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir ve Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal’ın sorularını yanıtladı.
ASKERİ ANLAŞMALAR DAHİL HER ŞEY FESHEDİLİR
Çelik, "Başbakan Erdoğan, devlet politikasının temelini uluslararası hukuk ve diplomasi ile çizdi. Bir de sokağın sesi var. AK Parti siyaset yapıyor, sokağın sesine duyarsız kalamaz. Öte yanda da devlet aklı var. Bu ince çizgi tutturulabiliyor mu? Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri bundan sonraki süreçte Türkiye neler yapacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Çatışma senaryoları bunlar oyuncak değil. Bunun hiç zikredilmemesinden yanayız. Çatışma senaryolarının dışında hakkınızı, hukukunuzu elde edeceğiniz; karşınızdakine müeyyide uygulayacağınız bir sürü enstrüman mevcuttur.
Türkiye-İsrail ilişkilerinde bundan sonraki yol haritasında yakın vadede askeri anlaşmalar ve diğer bağlantılara kadar her şey feshedilir."
Gazeteci Mustafa Ünal’ın araya girerek "feshedilecek" demesi üzerine Çelik, "feshedilir, feshedilecektir" dedi.
Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İkincisi, Türkiye uluslararası hukuktan doğan bütün haklarını kullanacaktır. İsrail’deki hükümetin, buna emir verenlerin, bunun arkasında olanların cezalandırılması için bütün haklarını kullanacaktır. Bunu 32 ülke ve diğerleriyle birlikte yapacaktır. Birleşmiş Milletler’de araştırma komisyonu kuruldu ama İsrail başbakanı bu komisyonun kurulmasına da karşı çıktı. Bu suçluluk psikolojisidir."
http://www.ntvmsnbc.com/id/25103629/
-
010565 - ÖnbellekTürk Kızılayı'nın Gazzeye Yönelik Yardımları Sürüyor 08 Ocak 2009 ...
8 Oca 2009 ... Türk Kızılayı'nın Gazzeye Yönelik Yardımları Sürüyor Gazze'de yaşanan insanlık dramının ardından süratle harekete geçen Türk Kızılayı'nın ...
www.lpghaber.com › Anasayfa › GÜNCEL - ÖnbellekKızılay'dan Gazze'ye yardım kampanyası! haberi Güncel haberleri ...
5 Oca 2009 ... Kızılay'dan Gazze'ye yardım kampanyası! haberi Türk Kızılayı, Gazze'deki ihtiyaç sahiplerinin acısını dindirmek amacıyla bölgeye yönelik ...
http://www.haber7.com/.../Kizilaydan...kampanyasi.php - ÖnbellekGazze'ye Yardım Özel Yayını Türkiye'yi Ekranlara Kilitledi :: Türk ...
10 Şub 2009 ... Türk Kızılayı ile Doğan Holding'in ortaklaşa düzenlediği ve Star TV ile Kanal D'nin ortak yayını ile ekranlara gelen kampanyaya binlerce ...
http://www.kizilay.org.tr/kurumsal/h...azze.ye.Yardim... - ÖnbellekTürk Kızılayı'nın 6. Yardım Konvoyu Gazze'ye Ulaştı :: Türk ...
Gazze'de yaşanan insani krizin ilk anından itibaren Gazze halkını yalnız bırakmayan Türk Kızılayı, 6. yardım konvoyu da Gazze'ye girdi.
http://www.kizilay.org.tr/.../haber....dim...Gazze.ye... - ÖnbellekKIZILAY, İHH VE RECEP BEY'İN BÜYÜK GÜNAHI - İlk Kurşun Gazetesi
8 Haz 2010 ... Not: Kızılayın Gazze'ye yaptığı yardımlar için bkz: ... Uğur Dündar'ın Kızılay'ın Gazze'ye yardım kampanyasına verdiği destek için ...
http://www.ilk-kursun.com/.../kizila...-buyuk-gunahi/ - 2 saat önceSon 24 saate ait diğer sonuçları görüntüle
Kızılay, Gazze'ye Yardım Kampanyasının Startını Verdi
KIZILAY, GAZZE'YE YARDIM KAMPANYASININ STARTINI VERDİ - Türk Kızılayı, İsrail Saldırıları Nedeniyle İnsani Trajedinin Yalandığı Gazze'ye Yardım Kampanyasını ...
http://www.sondakika.com/haber-kizil...inin-startini/ - Önbellek - Benzerfilistin / gazzeye yardim etmek isterseniz kizilay a ...
13 Oca 2009 ... Konu: filistin / gazzeye yardim etmek isterseniz kizilay a aktabailirsiniz. Yönlendir | Yazdır | Kişisel ileti | Aslını göster | Bu iletiyi ...
groups.google.com.tr/group/.../52cb031b298825db - Önbellek - BenzerHABER: Kızılay'dan Gazze'ye Yardım haberi
24 Oca 2009 ... KIZILAY'DAN GAZZE'YE YARDIM - Türk Kızılay'ının 24 Tırdan Oluşan Yardım Konvoyunun, Hatay'ın Reyhanlı İlçesindeki Cilvegözü Gümrük ...
http://www.haberler.com/kizilay-dan-...yardim-haberi/ - Önbellek - BenzerHer şeyGörsellerVideolarHaberlerKitaplarBloglarGüncell emelerTartışmalar
KIZILAY, İHH VE RECEP BEY'İN BÜYÜK GÜNAHI - İlk Kurşun Gazetesi
8 Haz 2010 ... Not: Kızılayın Gazze'ye yaptığı yardımlar için bkz: ... Uğur Dündar'ın Kızılay'ın Gazze'ye yardım kampanyasına verdiği destek için ...http://www.ilk-kursun.com/.../kizila...-buyuk-gunahi/ - 2 saat önce
-
İsrail Büyükelçiliği önünde protesto eylemi yapıldı İrlanda'da bir grup sivil toplum kuruluşu üyesi, Gazze'ye yardım götüren gemilere geçiş izni vermeyen İsrail'i, Dublin'deki büyükelçilik binası önünde protesto etti. Cumhuriyet
Obama'dan Filistin'e destek : ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in ablukası altındaki Gazze'ye "daha iyi bir yaklaşım" çağrısında bulunarak, statükonun kabul edilemez olduğunu söyledi ve Filistine 400 milyon dolar yardım sözü verdi.
Obama, Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Orta Doğu'da durumun "sürdürülemez" olduğunu belirterek, “İsraillilerle Filistinliler görüşmelere bağlılıklarını gösterirlerse gelecek aylarda gerçek bir ilerleme kaydedileceği" öngörüsünde bulundu. Gazze'deki durumun "kabul edilemez" olduğunu vurgulayan Obama, Filistinlere 400 milyon dolar sivil yardım sözü verdi.
Abbas'a, bu yıl sonuna kadar Ortadoğu'da "önemli ilerlemeler" olabileceğini ifade eden Obama, barış sürecini bu zor durumdan çıkarmak için ABD'nin tüm gücünü ortaya koyacağını bildirdi. Filistin Devlet Başkanı Abbas da İsrail'in Filistinlileri hedef alan ablukayı kaldırması gerektiğini kaydetti. Abbas, ayrıca ABD'nin 400 milyon dolar yardım sözünü "olumlu" bulduğunu belirterek, Obama'ya teşekkür etti. Hürriyet
İsrail, 'Gay Pride'dan atıldı: İsrail, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısından dolayı, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek "Gay Pride" etkinliklerinden atıldı.
Madrid'de 30 Haziran-4 Temmuz arasında yapılacak "Eşcinsel Olmanın Gururu" (Gay Pride) etkinliklerine katılacağı açıklanan İsrail, insani yardım filosuna yapılan saldırıdan dolayı program dışı bırakıldı.
İspanya Gay, Lezbiyen, Transseksüel ve Biseksüel Federasyonu (LGTB) Başkanı Antonio Poveda, 3 Temmuz'da Madrid sokaklarındaki korteje katılacak 35 TIR arasından İsrail'e ait olanının çıkarıldığını duyurdu.
"Gay Pride"a Tel Aviv Belediyesi adına katılması öngörülen İsrail'e, Madrid'deki Büyükelçiliği de destek vermişti. İsrail askerlerinin insani yardım gemilerine yaptığı saldırının "Tel Aviv Belediyesi tarafından kınanmamasından" dolayı kortejden çıkarıldığı belirtilirken, LGTB yekilileri "saldırıyı kınayan, insan haklarını savunan herhangi bir İsrailli grubun başvurması halinde Gay Pride'a alınabileceğini" açıkladı. Hürriyet
Ve tüm bu tepkilere karşı koyamayan İsrail; Gazze'ye meyve suyu, kurabiye ve baharat gibi gıdalar üzerindeki kısıtlamaları hafiflettiğini belirtti. Haber Mynet
Benden bu kadar...
-
İsrail’e tepki
Taha Akyol
Milliyet 07 Haziran 2010
METROPOL adlı araştırma şirketine göre, halkın yüzde 33’ü Türkiye’nin İsrail’e gösterdiği tepkiyi yeterli buluyor.
Yetersiz bulanların oranı ise tam yüzde 66... Müthiş bir oran!
Mesela, “Mehmetçik Gazze’ye” mi gönderilmeli?!
Yahut İsrail ile aramızdaki Heron (casus uçak) yapım ve alımı projesini mi iptal etmeli?!
İyi de, biz bu anlaşmayı İsrail’e lütuf olsun diye mi yapmıştık? Hem çıkarımıza uygun hem teknik ve ticari şartları ehven olduğundan yapmamış mıydık?!
Yoksa, İsrail’le diplomatik ilişkilerimizi mi kesmeyiz?!
Böyle durumlarda rahmetli Turgut Özal’ın bir sözünü hatırlarım daima:
“Devlet halka sorarak değil, halka hesap vererek yönetilir!”
Kitlelerin heyecanlarına göre politika yapılmaz... Öyle politikalar üreteceksin ki, sonunda ortaya çıkacak neticeleri ülkeye yarar sağlayacak, halk da o zaman memnun olacak...
Politikada elbette ‘belagat’ olur, ama akl-ı selim daima daha yararlıdır.
Nerede hata yaptık?
Bana göre, akılcılığın en iyi tanımı ‘nerede hata yaptık diye sorabilmektir’.
Bunun için vakit erken, diplomasi kanallarında nelerin işlemekte olduğunu, ne sonuçların çıkacağını henüz bilmiyoruz.
Ama şimdiden iki gerçek belli:
Keşke 9 insanımız, hele de “gök ekini biçer gibi” 19 yaşındaki Furkan hayatını kaybetmeseydi. Evet şehittirler ama keşke yaşıyor olsaydılar...
Peki önlemek mümkün müydü? Arkadaşımız Aslı Aydıntaşbaş’ın dünkü yazısı, geminin rotasını Mısır’a çevirerek bu kanlı saldırıya maruz bırakmamak için Ankara’nın, MİT’in çok çaba sarf ettiğini anlatıyordu. Somut veriler ortaya çıktığında bu konuda daha ‘akılcı’ değerlendirmeler yapılabilecektir.
İkincisi İHH’nin yardım filosu ‘beyhude’ bir eylem yapmamış, İsrail saldırganlığı dünyanın ayağa kalkmasına sebep olmuştur. Artık ABD bile Gazze’deki ambargonun kalkmasını istiyor. Ambargo en azından bu şiddetiyle sürdürülemez hale gelmiştir.
Peki, ambargo kalkar da ‘eski hal’e dönülürse, hele de bir barış süreci başlarsa İsrail’le ilişkilerimiz de ‘eski hal’e dönmeyecek mi?
Daima diplomatik aklı önde tutan Davutoğlu bunu söyledi zaten...
Tepkinin dozu
Öyleyse politikamızı bugünkü heyecanlara ve hele de çok heyecanlı “yüzde 66”’ya göre değil, yarınki ihtimallere göre ayarlamak gerekmiyor mu?
Fethullah Gülen Hocaefendi’nin hemen herkeste şok yaratan ‘beklenmedik’ sözleri en en azından ‘olay’ üzerinde düşünme yelpazesini genişletti...
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Gülen doğru söylüyor” dedi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu ise “Gülen’in sözleri sağlıklı tartışma için zemin yaratacak” diyor.
‘Tek fikirli toplumlar’ yaratıcı olamaz, gelişme dinamizmi gösteremez... Tıpkı bunun gibi, herhangi bir olay konusunda da tek fikirli olmak, en azından farklı yolların ve metotların düşünülmesini engeller.
İsrail’in saldırganlığı açık bir gerçek... Militarist devlet olduğu açık bir gerçek... Gazze’deki ambargonun zulüm olduğu açık bir gerçek...
Ama çözüm ararken diplomaside “akıl için yol bir” değildir; zaten diplomasi akıl için farklı yollar üretebilmek demektir.
Ben “yüzde 66”nın duygularına saygı duyuyorum ama ‘diplomatik akıl’ için referans olamayacağını düşünüyorum. Türkiye’nin tepkisi yeterince serttir, aşırıya kaçmamalı.
-
Kanlı baskında şok iddialar!
Amerikalı siyaset bilimci Finkelstein: İsrail, Türkiye’nin, ekonomik ve politik olarak hem bölgesinde, hem de dünya genelinde artan gücünden çekiniyor.
HEDEF ÖZELLİKLE TÜRK GEMİSİ VE TÜRKLERDİ
İsrail'in politikalarını sert eleştirileriyle tanınan Yahudi asıllı Amerikalı siyaset bilimcisi Norman Finkelstein, İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren öteki gemilere saldırıda bulunmadığını, hedef olarak özellikle Türk gemisini ve Türkleri seçtiğini öne sürdü.
NASR SENDROMUNDAN SONRA TÜRKİYE SENDROMU
İsrail’in, Türkiye’nin, ekonomik ve politik olarak hem bölgesinde, hem de dünya genelinde artan gücünden çekindiğini anlatan Finkelstein, İsrail’in bunu tehlike olarak algıladığını, İsrail’in 1967’de yaşadığı ‘Nasır’ sendromunun yerini, Türkiye sendromunun’ aldığını dile getirdi. İsrail’in bu korkusunun, Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyla ortaya konduğunu belirten siyaset bilimcisi Finkelstein, ‘Bütün donanımlarını Türk gemisine karşı kullandılar, ötekilere karşı değil. Çünkü hedefleri ve önüne geçmek istedikleri Türklerdi. Bizim komandolarımıza ilişirseniz, alacağınız karşılık bu olur mesajı vermek istediler. Ama olaylar istedikleri gibi gelişmeyince dünyaya rezil oldular’ dedi. Finkelstein, New York’ta Birleşmiş Milletler merkezinde Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı anlatan bir belgesel filmi izledikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İSRAİL BİLE İTİRAF ETMEKTEN ÇEKİNMİYOR
İsrail’in kasıtlı ve bilinçli olarak Mavi Marmara gemisine baskın düzenlediğini, bunu İsraillilerin bile itiraf etmekten kaçınmadıklarını söyleyen Finkelstein, 9 Türk’ün ölümü, bir çoğunun da yaralanması ile sonuçlanan saldırı karşısında, Başbakan Erdoğan’ın bir şeyler yapmak istediğine inandığını söyledi. Finkelstein, ‘Türk kamuoyu ayağa kalktı. Erdoğan bir şeyler yapmak zorunda, gönlünden ne geçer bilmem. Ancak, aynı zamanda Türkiye denge kurucu bir rolü var ve Türkiye’nin İsrail ile çok yakın savunma bağlantıları var. Türkiye’de, İsrail’in İran’da ne olup bittiğini gözetleyen istihbarat İstasyonu var. Dolayısı ile iki karşıt durum var ortada. Ama gelinen durumda Erdoğan kamuoyu tepkisini de arkasına aldığı için, en azından uluslararası bir soruşturmayı sağlamalı. İsrail kendi kendini ayağından vurmuş durumda ’ diye konuştu.
İsrail’in, uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıya karşı ABD’nin yetersiz tepkisini de eleştiren Finkelstein,, ‘ABD bayrağı taşıyan bir gemiye İran’ın saldırmış olsaydı, yapılacak en iyi şey bence Tahran’dan hemen taşınmak olurdu. İnsanlar ABD’nin süper güç olduğunu düşünür, gereğinden çok da süper güç gibi davrandık. Ama bu konuda sıradan bir ülke gibi davrandı, gerekli tepkiyi ortaya koyamadı’ dedi.
ULUSLARARASI HUKUKU UMURSAMADIKLARI MESAJINI VERDİLER İsrail’in Türk gemisini özellikle hedef aldığı savını yineleyen Finkelstein, İsrail’in bir süredir Türkiye’ye karşı politika izlemekte olduğunu dile getirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Dany Ayalon’un imza attığı ‘alçak koltuk’ skandalını da anımsatan Finkelstein , ‘ Türkiye İranla anlaşma imzaladı. İsrail Türkiye’nin ileri gittiğini ve önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyor’ diye konuştu. İsrail’in Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda saldırmasının da kasıtlı olarak yapıldığını savunan Finkelstein, ‘Çünkü dünyaya uluslararası hukuku, kuralları umursamıyoruz’ mesajı vermek istediler’ dedi.
İSRİL'İN KİRLİ İŞLER BÖLÜMÜ VAR
Türkiye ve İran’ın, gerek bölgelerinde gerekse dünyada ‘önemli güçler’ olduğunu vurgulayan Finkelstein, İsrail’in bundan son derece rahatsız olduğunu ve ne yapması gerektiğini bilemediğini belirterek, ‘Bu yüzden çok tehlikeli oyunlara giriyorlar. İsrail kontrol dışı davranıyor ki bu bence çok tehlikeli’ diye konuştu. Finkelstein, ‘Terör örgütü PKK’nın, Türkiye’de yaptığı son saldırılarla İsrail’in bağlantısı olabilir mi’ sorusuna verdiği yanıtta da ‘İsrail’in kirli işler bölümü var. Amerikalı İsrail destekleyicileri, yarın bir gün ‘gelin şu Ermeni sorununu konuşalım’ derlerse hiç şaşırmayın’ dedi. Finkelstein, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Amerikan medyası ile çok iyi ilişkileri olduğunu, olayları çarpıtmak için de Amerikan medyasını kullandığını söyledi.
Milliyet
-
'İsral uluslararası hukuku ihlal etti'
BM uzmanları, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yardım konvoyuna baskında ve sonrasında "uluslararası insan hakları yasası" da dahil uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildirdi.
Cenevre- BM İnsan Hakları Konseyinin bilirkişi heyeti, İsrail'in, insani krizin yaşandığı bir dönemde Filistin toprağına deniz ablukası uygulamasının "yasa dışı" olduğunu belirtti.
Üç uzmandan oluşan heyet, İsrail'in yardım filosuna verdiği askeri karşılığın "orantısız" ve "kabul edilemez gaddarlık düzeyinde" olduğunu kaydetti.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardım götüren filodan Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskında 9 Türk hayatını kaybetmişti.
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=175686