-
İş yeri açılışında muvafakat alınması
Merhaba Ankara da bulunan Anaokulumu taşımakl üzere bir sitede bulunan villayı kiraladım, ancak başvurular esnasında belediye iş yeri açmak için site sakinlerinden muvafakat getirmemizin zorunlu olduğunu söyledi. Ev sahibi ile yaptığım görüşmede burasının site olarak yalnızca adının bulunduğunu sitre olarak resmi bir faaliyetinin bulunmadığını ve kendisine ait müstakil bir tapunun bulunduğunu söyledi, bu durumda herhangi bir muvafakate ihtiyaç olmaması gerekiyor diye düşünüyorum , konu ile ilgili yardım alabilirmiyim.
-
Cevap: İş yeri açılışında muvafakat alınması.
Konut olarak kullanılmak amacıyla yapılan binalarda bina ,amacı dışında kullanılmak istenirse bu değişikliğin
yasa gereği bazı yaptırımları olmaktadır.Bunlardan bir tanesi de diğer oturanlardan iş yeri amaçlı kullanabileceğinize dair imzalı muaffakiyettir.
-
Cevabınız İcin çok teşekkür ederim ancak yaptıgım araştırmalarda bu meskenin siteden bagimsiz bir müstakil tapusu bulunmakta, üstelik site resmi olarak kayıtlı bir site değil, sakinlerin kendi aralarında toplanıp oluşturdukları bir site. Cevrede oturan kisiler buraya bir anaokulu açılmasına taraftar değiller, bu durmda bağımsız olamasın rağmen buranın anaokulu olarak faaliyet gostermemzi engellemeleri mumkunmu, Yafa belediyede konut olarak kayitli olan bu mekanın ls yeri olarak kayıt değiştirilmesi mumkunmudur.
-
Müstakil tapulu villanız sitenin bulunduğu parsel içinde ise , bu parsel içindeki hak sahipleri villalarının yada dairelerinin 3/2 oranında faal olarak kullanıyorlarsa kat mülkiyeti çıkarılmasa dahi kat mülkiyeti kanunları çerçevesinde işlem görür. Villanız başka bir parselde kayıtlı ise ,diğerleri karışamaz. Ana projede villa yada daire olarak görünüyorsa değiştiremezsiniz. Sadece kullanılma amacı , aynı parselde bulunan hak sahiplerinden izin alınarak değiştirilebilir
-
*
*
Meskenlerde açılması durumunda Kat Maliklerinin oybirliği ile vereceği Muavafakata Tabii İşyerleri*******
*
10.8.2005 tarih 25902 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 5.maddesinin ( b ) bendinde; işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilmesi için “634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması,” gerektiği kurala bağlanmıştır. (Bakkal, kasap, Manav, Kuaför, berber, her türlü imalathane vb.)
*
*
Meskenlerde açılması durumunda Muavafakata Tabii olmayan İşyerleri*******
*
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 7/c ve 634 sayılı kat mülkiyeti yasasının 24.maddesinde kat maliklerinden muvafakat aranması gerektiren işyerleri arasında her türlü büroya yer verilmediğinden kat maliklerince işyeri açılması konusunda herhangi bir muvafakatname istenmeyen işyerleri (bürolar);
1.Emlak bürosu
2.Danışmanlık bürosu
3.Müteahhitlik bürosu
4.Turizm bürosu
5.İthalat-ihracat bürosu
6.Ve yukarıda sayılanlara benzer faaliyet içeren her türlü büro
*
*
*
*Yukaridaki yönetmeliğe göre ana okulu hangi standartta yer alır peki?
-
Muaffakata tabi iş yerine girer. Oy birliği kaldırıldı oy çokluğu getirildi. Hak sahiplerinin 5/4 oy çokluğu oranına göre karar veriliyor.
-
-
Bu yerin tapusunda ada numarası 4568 parsel numarası ise 1 olarak görülüyor, burası belediyede site olarak kayıtlı olmadığına dair bir yazıda var elimizde bu durumda ruhsat İcin muvaffakiyet gebede gerekirmi
-
Belediye fen işlerine gidin , binanızın bulunduğu 1 nolu parsele , başka yapı kayıtlımı , varsa kaç tane ve hangileri olduğunu öğrenin . 1 nolu parselde başka bina kaydı yoksa başkalarından izin almanıza gerek yok.Kayıtlı başka binalar varsa belediyeden izin de alsanız ruhsat da alsanız bu durum , parselinizi ortak kullanan diğer hak sahiplerinden izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.Yazılı dilekçe verin sorun, dilekçeye cevap vermek zorundalar.
-
Merhaba Yeni kiralamayı düşündüğüm bir villanın anaokulu haline dönüştürülmesi için görüşme yaptım, bu binanın yönetim planında iş yeri de olabilir diye bir ibarenin olduğunu söyledi ev sahibi, ancak tapu müstakil değil genede diğer villa sahiplerinden muvaffakat almam gerekirmi , gerekirse oy birliğimi yoksa oy çokluğumu gerekir, yoksa yönetim planındaki ibare muvaffakiyeti ortadan kaldırırmı?
-
Peki son bir sorum olacak acaba yönetim planında is yeri olabilir diye bir ibare varsa bunun değişmesi mumkunmu ? Yada diğer kooperatif sakinleri bunu değiştirme şansına sahiplermi?
-
Alıntı:
şahin41 rumuzlu üyeden alıntı
Muaffakata tabi iş yerine girer. Oy birliği kaldırıldı oy çokluğu getirildi. Hak sahiplerinin 5/4 oy çokluğu oranına göre karar veriliyor.
Merhaba,
internet cafe için (içkisiz istirahat ve eğlence yeri ) iş yeri ruhsatı almak da bu oy çokluğu kanununa dahil midir?
yoksa oy birliği mi geçerlidir?
-
Öncelikle tapu sicil müdürlüğünde de bulunan yönetim planına bakılır. Ancak belediye mevzuatı da ruhsat açısından başka bir çoğunluk arıyorsa, ona bakılır.
-
bizim durumumuz şu an çok karışık. 16 dairelik bir site burası. Yalnız sitenin ne bir yönetim kurulu ne de bir defteri mevcut. Ancak bizim yerimiz tapuda mesken göründüğü için muvafakatname istedi belediye. 15 imzanın 14 tanesi tamam fakat 1 kat maliki inatla imza vermiyor. Ancak bu imza vermeyen kişi de kendi yerine 2 ay önce işyeri açtı ve ruhsat aldı. Bizim dükkan sahibimiz de ona imza atmıştı ama o şimdi inatla bize imza vermiyor. Benim iki sorum var : 1- Muvafakatnamelerde oybirliği ile karar alınır ibaresi oy çokluğuyla değiştirildi mi? Yani kat maliklerinin 4/5 oyu yeterli mi , yoksa bu insiyatif belediyeye mi ait ? 2- Bu imza vermeyen kişi, 2 ay önce kendisi işyeri açtığı ve ruhsat aldığı için bizim onu belediyeye emsal göstererek, onun imzasına ihtiyaç duymadan ruhsat alma hakkımız var mı ?.
-
Cevap: İş yeri açılışında muvafakat alınması
Oy birliği gerekli. Bildiğim kadarıyla Avukatlık bürosu,muhasebe büroları gibi yerler için muvafakatname gerekmiyor.
-
Arkadaşlar Evime Bitişik nizam bir kreş var, ve bütün mahalle bu kreşten rahatsızız , şikayet edip kapattırmak mümkünmü ? Ve nereye şikayet etsek kesin sonuş alabiliriz ? Cevaplarsanız sevinirim
- - - Updated - - -
Evimin Yanında bitişik nizam bir kreş var , parselimiz farklı , ama bitişik nizam müstakil , biz bütün mahalle bu kreşten şiddetli rahatsızız , nasıl ve nereye şikayette bulunup bu kreşin mahallemizden taşınmasını veya ruhsat iptali Olmasını sağlayabiliriz . Cvp verebilirseniz çok sevinirim
-
Ruhsatlı yer. Neden rahatsızsınız?
-
Sabah erken saatler ve gün îçerisinde şiddetli gürültü yapıyorlar ve Etüt merkezi oldukları halde kreş hizmeti veriyorlar , sadece ben değil tüm mahalle rahatsızız , ne yapılabilir ? Vali iptal edebilirmi ruhsatı?
- - - Updated - - -
Bütün komşular imza toplayıp valiliğe götürsek bir işe yararmı ? Veyahut nasıl bir yol izlemekte bu kreşi mahallemizden göndersek ?
-
Devlet okullarındada gürültü oluyor. Onları kapattırabiliyormusunuz? Neyse,Sosyal hizmetler il müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz. Kreş olarak kullandıkları için.
-
Değerli kardeşim , öncelikle burası özel bir işletme ve okullar gibi bağımsız bir alanda değilde evlerimize bitişik nizamda bulunmakta , mahallemiz şehir merkezinden uzak ve sessiz bir konumda biz evimize dinlenmek Amaçlı geldiğimizde huzurumuz kaçıyor ve devamlı kavga ediyoruz bu işletmeyle gerçekten mahalle olarak Sıkıntımız çok , eğer bilğin varsa biz ne yapabiliriz lütfen söyle , evimizde Hastamız olsa uyuyamıyor , gece geç saatlere kadar çalışıyoruz uyku haram oldu , kesin sonuç alabileceğimiz bir mecra biliyorsan lütfen yardımcı olursan sevinirim
-
Şikâyetlerin değerlendirilmesi veya denetim
MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelikte yer alan gürültü kaynakları bazında yaşanan sorunlar nedeniyle oluşan şikâyetlerin değerlendirilmesi veya programlı ve programsız yapılacak denetimlerde aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Bu Yönetmelikte getirilen esaslar çerçevesinde gerek programlı veya programsız gerekse şikâyeti değerlendirmek amacıyla yapılacak denetimler; belediye sınırları ve mücavir alan içerisinde Çevre Kanununa istinaden yetki devri yapılan belediyelerce; belediye sınırları ve mücavir alan dışında yetki devri yapılan il özel idarelerince; yetki devri yapılmadığı takdirde ise İl Çevre ve Orman Müdürlüklerince, gerektiğinde diğer mevzuat kapsamında yetkili kılınan kurum ve kuruluşlar ile işbirliği ve koordinasyon içinde yapılır.
b) Şikâyetleri değerlendirme, denetim ve idari yaptırım konusunda yetki devri yapılmış kurum ve kuruluşlarda; Çevre Denetim Biriminin kurulması, Bakanlıkça esasları belirlenmiş uzmanlığa sahip en az 2 personelin görevlendirilmesi, bu personellerden en az birinin dört yıllık üniversite mezunu olması ve bu kişinin gözetiminde göreve katılım sağlayacak diğer personelin iki yıllık yüksek okul veya lise ve dengi okullardan mezun olması ve bu Yönetmelik kapsamında getirilen esas ve standartlara uygun ölçüm ekipmanının bulundurulması zorunludur.
c) Yapılan denetimlerde, bu Yönetmelikte verilen sınır değerlerin aşıldığının tespiti halinde, gürültü rahatsızlığına ve sınır değerlerin sağlanması için alınacak tedbirin özelliğine bağlı olarak, süre verilmesi, kapatılması ve benzeri uygulamalara yönelik esaslar denetim yapan personel veya birimi tarafından belirlenir.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...20100604-5.htm
-
Mülkü bana ait olan ve tapuda mesken olarak görülen ofisimde danışmanlık yapıyorum.Sadece ben çalışıyorum yazıhane niteliğinde kullanıyorum.Bunun için kat maliklerinin muvafakatını almam gerekiyormu?Böyle bir hizmet için işyeri açma ruhsatı almak zarurimi.Ve 2006 senesinde bina yönetimi oybirliği ile karar almış,bulunduğum dairenin işyeri olarak kullanımına ortak kararverildiğini karar defterine yazmış ve onaylamışlar.Sözkonusu bina ve kat maliklerinin şimdide herhangi bir rahatsızlığı yok beni dışardan biri şikayet etmiş.Ne yapmam grekli bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.
-
Sayın arkadaşlar konuyla ilgili bi sorum olacak.aynı ada parsel üzerinde 5 blok bulunmakta.şimdi bu bloklardan birinin altında yapacağım dükkana çevirme işleminde muvafakatı işlem yapacağım bloklardan mı alacağım yoksa 5 blokun tamamından muvafakat almama gerekiyor mu
-
Merhaba Bir apartmanın zemin katında oturuyorum evimin onunde 40metre karelik L seklinde bahce var orayı satın almak istiyorum ancak merak ettiğim konu binada 44daire var o bahce bagımsız ortak alana giriyor ve orada yan blokların hakkı varmı yoksa benim ustu deki 10 kat daireye mi ait ve yasal olarak kat malikleriyle anlasarak satın alabilir iyim oraya market amcayı dusunuyorum boyle birey kanuni yollarla mumkunmu zemin kat daire sahibiyim yardimcı olursanız sevinirim teşekkürler
TURKCELL T70 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi