-
İdare Mahkemesine Dava Açma Süresi
Öncelikle İYİ çalışmalar ve iyi günler.
Daha önce hiç yolu adliyeye düşmemiş birisi olarak bir konuda yardımınızı rica ediyorum.
Ben devlet memuruyum çalıştığım kurum tarafından hakkımda uygulanan bir işlem dolayısıyla bölge idare mahkemesinde dava açmayı düşünüyorum.Biraz önce bahsettiğim işlem (yer değişikliği) 15.03.2010 tarihinde idare tarafından tarafıma tebliğ edildi. Ben işlemin durudurulması için idareye 21 gün sonra 05.04.2010 tarihinde dilekçe ile başvurdum.İdare dilekçemi 16.04.2010 tarihinde cevapladı ve reddetti.başta dava etmeyi düşünmüyordum ama fikrim değişti
Sorum şu idare mehkemesinde dava açma süresi olan 60 gün benim için ne zaman dolacak?60 gün süresi hangi tarihten itibaren başlıyor? İşlemin bana tebliğ edildiği tarih mi(15.03.2010) yoksa Dilekçeme red cevabının verildiği tarih mi? (16.04.2010 ) yoksa idareye işlemin düzeltilmesi için başvurduğum tarih mi?
-
Cevap: iDARE MAHKESMESİNE DAVA AÇMA SÜRESİ
İdari işlemin kaldırılması için itirazda bulunabileceğiniz üst makam var mıydı? Ve siz bu makama itirazda bulundunuz mu? Eğer üst makam var iken aynı makama itirazda bulunmuşsanız, 15.03.2010 tarihini dikkate almanızı tavsiye ederim. Eğer 05.04.2010 tarihinde üst makama itirazda bulunmuşsanız ve 16.04.2010 tarihinde ret cevabını almışsanız, iptal davası dilekçesi sunmanız için yaklaşık 20 gününüz var. Ancak ben yine de en geç bir haftaya kadar iptal dilekçenizi İdare Mahkemesine teslim ediniz derim. Adliye ile işiniz yok. Dilekçeyi Bölge İdare Mahkemesine değil İdare Mahkemesine teslim edeceksiniz. İyi günler dilerim.
-
sayın çobanoğlu ben öğretmenim idari işlemi il miili eğitim yaptı.ben de okuluma dilekçe verdim onlarda il milli eğitime havale ettiler.bu durumda hangi süreyi dikkate almam gerekli
-
O zaman 15.03.2010 tarihini dikkate almanızı tavsiye ederim. Dilekçenizi 14.05.2010dan birkaç gün önce veriniz.
-
ben hep cevap verildikten sonraki 60günü düşünmüştüm . peki dava hazırlığı ne kadar sürer? bir kaç günde halledebilir miyim?
-
Başka çare görünmüyor maalesef. Sanırım 1 haftada iyi bir iptal dilekçesi yazabilirsiniz.
-
sayın çobanoğlu sizi rahatsız etmek istemem ama bunu cevaplarsanız sevinirim
Ben öğretmenim bahsettiğim olay müdür yardımcılığı ataması ile ilgili milli eğitim bakanlığının yaptığı sınav ile puan üstünlüğüne dayalı müdür yardımcılığı atamasında çalıştığım ildeki boş müdür yardımcılığı kadrolarına başvurdum. Atamalar puan üstünlüğüne göre yapıldığı halde bir tercihime benden daha düşük puanlı bir kişi yönetmeliğin bir maddesi gerekçe gösterlilerek atandı.Ben bu uygulamanın haksız olduğunu düşünüyorum. Atamaları il milli eğitim yaptı 15.03.2010 tarihinde. bundan sonrada anlattığım süreç başladı
bu durumda mahkemyey en geç bu ayın 13 ündemi 15 inde mi başvurmalıyım
Ayrıca bulunduğum ilde idare mahkemesi yok nasıl bi yol izlemeliyim
-
Maruz kaldığınız idari işlemin iptali dilekçenizde YD talebiniz olsun. Sınav hukuka aykırı diyorsanız sınavın iptali talebinde bulunabilirsiniz. Dilekçeyi en geç 13.05.2010 tarihinde ilinizin bağlı bulunduğu yargı çevresindeki diğer ilin İdare Mahkemesi Başkanlığına ve eğer İdare Mahkemesi bulunan ilde İdare Mahkemesi birden çok ise Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına sunulmak üzere yazarak kendi size ne yakın Asliye Hukuk Hakimliğine hitaben yazacaksınız. Dilekçenizin üst sağ köşesine YÜRÜTMEYİ DURDURMA talebinizi yazınız. Onlar dilekçenizi İdare Mahkemesine iletirler. Yoksun kaldığınız parasal ve özlük haklarınız varsa onları da talep etmeyi unutmayınız.
-
sayın cobanoğlu dilekçemi hazırladım. yalnız bir belge bekliyorum. Dilekçeyi asliye hukuk mahkemesine 13.05.2010 tarihinde versem bir sorun çıkar mı? bir ikincisi kayseri de nöbetçi idare mahkemesi var mı?
-
birde dava açma harçlerı ne kadar ve nereye yatıracağım son gün elim ayağıma dolaşmasın?
-
Dilekçenizi 60 gün dolmadan en geç 13.05.2010 tarihine kadar Asliye Hukuk Mahkemesine teslim etmelisiniz. Hatta dilekçenizi hemen teslim edebilirsiniz. Beklediğiniz belge size ulaştıktan sonra onu da ek bir dilekçe ile 13.05.2010 tarihinde yine sunabilirsiniz. Kayseri'de 2 İdare Mahkemesi olduğuna göre dilekçenizi Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına sunulmak üzere Asliye Hukuk Mahkemesine vermelisiniz diye düşünüyorum.
-
Dava harçlarını ve posta ücretlerini dilekçenizin tesliminden önce Asliye Hukuk Mahkemesine makbuz karşılığı yatırmanız gerekiyor. Mahkeme masraflarının YDli olsa bile 100 TLden fazla olacağını sanmıyorum. Dilekçenizi teslim ettikten sonra Asliye Hukuk Mahkemesinden dilekçenizin kayıt tarih ve sayısını gösteren imzalı ve mühürlü bir alındı kağıdı almayı unutmayınız. Bu belgeler dava tarihi ile ilgili önemli belgelerdir unutmayınız.
-
sayın çobanoğlu beklediğim belge geldi. dava dilekçemi yarın veriyorum.yalnız son bir tereddütüm var. dava delilleri ve yasal dayanaklar arasındda gösterdiğim bazı yönetmelikler, listeler ve uygulama kılavuzları var. bunların bazıları 70-80 sayfa hepsini internet üzerinden yaınlanıyor yani kamuya açık .Ben sadece dilekçede ilgili mevzuatların ve uygulamaların kendi durumumu ilgilendiren kısımların alsam va dava dilekçesinde delililler bölümünde bu yönetmeliklerin adlarının, sayı ve tarihlerinin yanı sıra mevzuatın tamamının yayında olduğu internet sayfasının link adresini versem olur mu? Biraz önce de ifade ettiğim gibi bir mevzuat 70 bir liste 261 sayfa, beni ilgilendiren sadece bir paragraf ya da bir sayfa. Böyle yaptıığım takdirde mevzuattan aldığım bölümleri biyerlere onaylatmam gerekir mi?
SAygılarımla
-
Dava dilekçenize ilgili mevzuatın sadece sizi ilgilendiren sayfalarını onaysız fotokopi olarak ekleyebilirsiniz.
-
Dilekçemi hazırladım söylediğiniz gibi sadece beni ilgilendiren kısmın fotokopisini aldım.şimdi bunları kapalı zarf içinde mi teslim etmem gerekiyor sayın çobanoğlu
-
Eğer davalı idare sayısı bir tane ise dilekçeniz ve eklerinden üçer suret olacak şekilde üç dosya hazırlayınız. Dosyalar bildiğiniz telli dosyalardan olacak ve dilekçenize imzalamayı ve tarih yazmayı unutmayınız. Zarfa gerek yok. Bu şekilde dosyalardan iki tanesini Asliye Hukuk Mahkemesine teslim ediniz. Bir dosya da kendinizde kalsın. Onlar sizin dosyanızı ilgili İdare Mahkemesine gönderirler diye düşünüyorum.
-
Sayın çobanağlu size çok teşekkür ederim.Sizinde katkılarınızla hazırladığım dava dilekçesini Asliye hukuk mahkemesi üzzerinden bölge idare mahkemesine yolladım.Yalnız buradan sonra kafama takılan bir kaç nokta var. Dilekçemin idare mahkemesine ulaşıp ulaşmadığını veya dilekçemin kabul edilip edilmediğini bana geri yollanıp yollanmadığını kısaca bundan sonraki işlemleri kararları nasıl takip edebilirim.Yapılan tüm işlemler bana posta yoluyla bildirilir mi?Birde mahkemenin davayı reddetme hakkı var mı? Böyle olursa ne yapmalıyım?
-
Alıntı:
kksl rumuzlu üyeden alıntı
Sayın çobanağlu size çok teşekkür ederim.Sizinde katkılarınızla hazırladığım dava dilekçesini Asliye hukuk mahkemesi üzzerinden bölge idare mahkemesine yolladım.Yalnız buradan sonra kafama takılan bir kaç nokta var. Dilekçemin idare mahkemesine ulaşıp ulaşmadığını veya dilekçemin kabul edilip edilmediğini bana geri yollanıp yollanmadığını kısaca bundan sonraki işlemleri kararları nasıl takip edebilirim.Yapılan tüm işlemler bana posta yoluyla bildirilir mi?Birde mahkemenin davayı reddetme hakkı var mı? Böyle olursa ne yapmalıyım?
"Uyap Vatandaş Portal" sayfasından giriş yaptıktan sonra T.C. numaranız ile sorgulama yaptığınızda davanızın açılış tarihi gözüküyor.İkinci bir yol Mahkeme kalemine bizzat giderek ya da telefon ederek sorabilirsiniz.Dilekçeniz reddedilirse nedeni belirtilerek 30 gün içerisinde dilekçenizdeki eksikliklerin giderilmesi için posta ile size teblgat yapılır.Yeni bir masraf yapmazsınız.
-
Alıntı:
kksl rumuzlu üyeden alıntı
Sayın kksl hadi hayırlısı olsun. Gerçi sayın tolg gereken pek çok cevabı size yazmış. Ancak ben yine size bir kaç husus hatırlatayım. Dilekçeniz Bölge İdare Mahkemesine değil İdare Mahkemesine gitmiştir. Dava dilekçenizde çok önemli noksanlıklar yoksa dilekçenizin ilk incelemeden sonra kabul edileceğini düşünüyorum. Bundan sonra İdare Mahkemesinin aldığı tüm kararlar size posta memuru vasıtası ile tebliğ edilecektir. Eğer dilekçeniz ilk incelemeden sonra kabul edilirse mahkemeye sunduğunuz iki suret dilekçenin bir sureti davalı idareye gönderilecektir. Davalı idare 30 gün içinde cevabını mahkemeye gönderecek ve sonra onların cevabı size gönderilecektir. Sizde onların cevabına 30 gün içinde gerekiyorsa yazılı olarak cevap vereceksiniz. Sonra İdare Mahkemesi heyeti dosyanızı görüşecek ve karara bağlayacaktır. YD talebiniz varsa bu talep hemen veya davalı idarenin cevabını aldıktan sonra görüşülür. Umarım dava lehinize sonuçlanır. Artık bırakın siz değil hukuka aykırı işlem tesis edenler düşünsün.
-
SAYIN çobanoğlu ben dilekçemi verdikten sonra bakanlık yönetmelik değişikliğine gitti. Kısacası yeni yönetmelikle atama kriterleri değiştirildi.Eğer bu yönetmelik benim atandığım dönem yürürlükte olsaydı dava konusu ortadan kalkacaktı.Şimdi yönetmelik geriye dönük işlemiyor bundan sonraki atamalarda uygulanacak ama bakanlık bi yerde haklılığımı tespit etti.Ben yeni yönetmelikle baknlığın haklılığımı kabul ettiğini düşünüyorum ve bunu dava dilekçeme eklemek istiyorum dava açarken izlediğim yolu mu takip etmeliyim yoksa bana verilen dosya numarası üzerinden dilekçe mi vermeliyim
-
Davalı idarenin sizin dilekçenize cevabı mahkemece size gönderilecek ve sizde onların cevabına cevap yazacaksınız. Bahsettiğiniz ilave bilgi ve belgeleri cevaba cevap dilekçenize ekleyerek verebilirsiniz.
-
arkadaşlar cevap verirseniz sevinirim ve acil.
08.04.2010 tarihinde görevyeri değişikliği yazısı aldım.28.04.2010 tarihinde yazının geri alınması yada iptali için dilekçe verdim.(belediye başkanı olduğu için başka üst makam yok.) herhangi bir yanıt gelmedi daha.sorum şu: iptal davamı 21.05.2010 da açabilirmiyim.yani dilekçe cevabını beklemeden dava açamazmıyım yoksa daha fazla beklemek istemiyorum. çalıştığım yer berbat çünkü
-
Davanızı açabilirsiniz... Atama işlemlerinde itiraz yolu öngörülmemiştir. Dava süresi, atama işlemini tebliğ tarihinden itibaren başlamış olur... İtirazınız bekleyerek dava sürenizi geçirmemeye dikkat edin...