-
Kiracının habersiz evi terketmesi hakkında
Merhaba, Kiracım 3,5 yıldır oturdugu evimden evi bana teslim etmeden ve kirayı ödemeden çıktı.
Sorum; Kontratta yazan isim evi kullanan kişi değilmiş, kişinin muhtarda kaydı bile yokmuş, kirayı hesabıma yatıran kişi muhtarda kayıtlıymış, kendisini aradığımda evde tek ben oturmuyordum, kontratıda ben yapmadım birşey ödemem diyor. Bana kirayı ödeyen kişi sözleşmede kefil gözüküyor, bu kişiyi icraya versem hakkımı alabilirmiyim? evde diğer oturanlara ulaşamıyorum. tek kişiye dava açsam kazanma şansım varmıdır?
-
Cevap: kiracının habersiz evi terketmesi hk.
Sözleşmeden (kira kontratı) doğan alacaklarınız için borçluya,kefile ayrı,ayrı veya her ikisine birden veya sadece birine yönelik icra takibi başlatabilirsiniz. Alacak davası açmayın,icra takibine geçin. İtiraz halinde itirazın kaldırılması veya itirazın iptali davası açabilirsiniz. Bir avukattan destek almanız sağlıklı sonuç almanız açısından lehinize olacaktır.
-
İsmail Bey, bir avukatla konuştum, kendisi avukatlık ücreti ve masrafların alacağımı ancak karşılayacağını söyledi, bu sebeple avukat tutmayı düşünmüyorum, itirazın kaldırılması veya iptali davası hakkında biraz daha detay verebilirmisiniz?
Teşekkürler..
-
Her iki dava türüde icra ödeme emrine borçlu tarafından yapılan itirazlar çerçevesinde açılan davalardır. İtirazın vukuu durumunda alacaklı İcra Mahkemesinde İtirazın Kaldırılması veya genel mahkemede (alacağın miktarına göre sulh hukuk veya asliye hukuk) İtirazın Kaldırılması davası açabilir. Sonuca çabuk gitme açısından İcra mahkemesi seçeneği genelde tercih edilir.
-
sizce avukatsız bu işlem yürütülebilir mi?
-
Avukat mutlak bir zorunluluk değildir. İşlemleri sizde başlatabilir,takip edebilirsiniz. Fakat sonuca çabuk ve hatasız ulaşma açısından avukat desteği hayati öneme haizdir.
-
icra hukukunu okuyorum , itirazın kaldırılması için İİK md. 68 belgesi olmalı davaya gerek yok diyor diye anlam çıkarıyorum, doğrumu anlamışım, İİK mb.68 belgesi kira kontratımıdır?
-
Evet yazılı kira sözleşmesi de bir alacağın ispat (senet) belgesidir.
-
Bu kişi Nisan ayının 11 inde evi boşaltmış, bana resmi bildirimde bulunmadı mail yoluyla haber verdi. Sizce İcraya başvurumda sadece nisan ayı kirasınımı istemem gerekir yoksa sözleşme sonuna kadar tüm kiraları isteyebilirmiyim?
-
daha doğrusu yasal olarak ne isteme hakkım var?
-
01.07.2009 tarihinde daireyi kiraya verdım ılk ayın kirasını peşin aldım odeme her ayın 1-5 arası bankaya yatırılacaktı kontrata yazdık ama kıracı ılk aydan sonra hic bir ay gününde ödemedı kafasına göre 2 ayda bır 3 ayda bır belırsız tarıhlerde telefonla defalarca arayarak zorla ödeme yaptı 2 ay gecıktırınce noterden kendım 3 kez ihtarname cektım her ıkısınde de 30 gün süre dolmadan kira zamanında olmasada odedı şimdı mart ve nisan ayları için tekrar ihtarname cektım ve kira aktının yenılenmıyecegınıde belırttim bu ihtarda 30 gün daha dolmadı beklıyorum 01.07.2010 tarihinde 1 yıllık sure doluyor bu tarihte bunu nasıl tahlıye ettırebılırım icraya vermek ıstemıyorum sadece tahlıye yapsam yeter kira kontratında muacceliyet diye bir madde var okuduklarıma gore bu madde tahlıyeyı engellermı şimdıden teşeşkür ederim
-
muacceliyetin tahliye ile ilgisi yok, sözleşme bittiğinde 2 haklı ihtar ile kiracıyı tahliye edebiliyorsunuz..
-
benim başka bir sorum, kracı evden çıktığı için icra kağıdını nereye göndereceğim, elimde tc kimlik numarası var, sgk dan araştırıp şu an bi yere çalıştığını öğrendim elimde işyeri numarası var fakat sgk yı aradığımda işyeri adı hakkında bilgi vermiyor, bu durumda ne yapılıyor?
-
bana cevap verebilecek kimse var mi?
-
hukuçu değilim ama bildiğim kadarı ile sözleşmenin yani kontratın geri kalan aylara ait tüm kiraları isteyebilirsiniz ..bu kiracılar bizi bayağı bir hukuk bilgisi sahibi yaptılar :)
-
evet öyle ,baya bi bilgi edindik ama konuyu kime açsam hiç uğraşma diyor, avukatada danıştım emlakçıyada, genelde bu tip davalarda kiracı haksızda olsa sonuç kiracı lehine çıkabiliyor dediler, bu doğrumudur?
-
Alıntı:
yelizg rumuzlu üyeden alıntı
evet öyle ,baya bi bilgi edindik ama konuyu kime açsam hiç uğraşma diyor, avukatada danıştım emlakçıyada, genelde bu tip davalarda kiracı haksızda olsa sonuç kiracı lehine çıkabiliyor dediler, bu doğrumudur?
yeliz hanım.. diyelimki aleyhine çıktı değişen bişey olmuyor icra yı infaz edeceksiniz para. taşıtacaksınız para. eşyayı muhafaza edeceksiniz para .bide o eşyaya zarar geldiğini düşünün o da para . bide dyorum ya ağır aksak işliyor .yani hem vaktiniz hem paranız bol olucak sırf gıcıklığına hani sürüm sürüm süründürmek denir ya o zaman kiracınız ile o şekilde uğraşıcaksınız ..yine adalet mülkün temeli imiş diyelim :)
-
evet uğraşmak gerekecek, ben evin anahtarını bile teslim alamadım, en iyisi avukata devretmek.
Yönetim Notu: Hukuki.net üzerinden avukat bulmak yasaktır. Forum kurallarına uyunuz.
-
-
Alıntı:
bilmiyordum..
anahtarı teslim alamadığınız için eve giremiyorsunuz da bide böyle bi durum var kiracı evde eşyam vardı diyebiliyor daha sonradan .mahkemeden talep edeceğiniz bilirkişi ve çilingir ile birlikte açabiliyosunuz evi .. allah kolaylık versin
-
Merhaba,
Bahsettiğim kiracı evin anahtarını karşı komşuya bıraktığını maille haber verdi, benim anahtarı bıraktığı kişiden alıp eve girebilmem ve evin durumunu tespit etmem için kiminle beraber eve girmeliyim?
-
Merhaba,
Anahtarın teslim edildiği kişi ile eve girdik, evde eşyalar bulunuyor ve ev kötü durumda, komşu tutanak tutmayı kabul etmediğinden dolayı anahtarı teslim almadık, bu durumda ne yapmamızı önerirsiniz?
-
Mesela , eve abimle girsem tutanakta evin durumu ile ilgili abimi şahit olarak gösterebilirmiyim?
-
Alıntı:
Mesela , eve abimle girsem tutanakta evin durumu ile ilgili abimi şahit olarak gösterebilirmiyim?
sanmıyorum yeliz hanım birinci derece akraba olmaz sanırım . dedim ya sonradan benim değerli eşyalarım vardı der .siz kendisine ulaşmaya çalışı kendi elinden evi rızası ile terk ettiğine dair bir yazı almaya baskın yada asli hukuktan bilir kişli talebinde bulunun tabi buda ek bir masraf olacak :(
-
Merhaba Hakan Bey,
Evi hala teslim etmedi, anahtarı komşuya bırakmış, komşu bana yazılı teslim etmiyor, evi boşaltması için kiracıyla konuşmasını istedik, söylediğine göre telefonu açmıyormuş. Avukatla konuştum, icra başvurusunda 30günlük süre dolana kadar birşey yapamıyormuşuz sonrasındada tahliye davası açıyormuşuz, ev boş olduğu halde birşey yapamıyorum yani, neyse icra takibi başlattık, bekliyoruz. Bu konuda başka önerisi olan varsa buraya yazarsa sevinirim.
-
icra takibi için mutlaka bağlı bulunduğu muhtarlığın olduğu adrese tebligat yapın yoksa boşuna zaman kaybı oluyor .ben eve gönderdim ama evde olmadığı için muhtara gitmiş muhtarda kaydı gözükmediği için teslim edememişler.. kiracınızın tc no su varsa TUİK kayıtlarından bağlı olduğu adrese ulaşabilirsiniz ..
-
Kiracı hala muhtarda kayıtlı gözüküyor, umarım bendede komşulardan evden çıktığını duyup tebliğin icra dairesine iadesini yapmazlar :(
-
sizde olmaması lazım .çünkü evde bulamayan memur yöneticiye falan sormuyor anladığım kadarı ile .direkt muhtara gidip bırakıyor .muhtara bırakırsa problem yok teslim alınmış sayılıyormuş .
-
Teşekkürederim, gelişmeleri yazacağım buraya..
-
biz kiracı mağduru ev sahipleri bu gidişle örgütlenicez galiba :)