Adı Soyadı kişisel veri midir? Facebookta sadece isim ve soyadı üzerine soruşturma başlatılabilir mi?
Printable View
Adı Soyadı kişisel veri midir? Facebookta sadece isim ve soyadı üzerine soruşturma başlatılabilir mi?
Facebookta isim ve soyisim tarattıgımızda binlerce kişi karşımıza çıkıyor. kimin kim oldugunu nasıl bilecekler. Ama hangi profil oldugu biliniyorsa o profile giren bilgisayarın ıp adresinde şahsa ulaşıp soruşturma başlatılabilir. Tabi ki derdinizi tam olarak yazarsanız tam bir cevap verebiliriz
facebook hesabına giren kişilerin ip adresleri bilgisayar hd numaraları kaydediliyor
peki o sayfa kapatıldıysa bulma ihtimalleri varmı
ben bir arkadaşımın facebook üyeliğini hackledimde sonra savcılığa verdiğini duydum gerçi nekadar doğru bu emin değilim ama ben genede işimi garantiye alıp sayfasının adını değiştirdim ve kapattım sayfasını daha dogrusu dondurdum o günden beride hiç girmedim beni bulma ihtimalleri varmı acaba
Giriş yaptığınız bilgisayar ev bilgisayarınız ise arkadaşınızın hesabını dondurmak için giriş yaptığınız sırada kullandığınız IP adresinden size kolayca ulaşırlar.
hayır ev bılgısayarı değildi iş yerimin bilgisayarıydı bundan bulabilirlermi peki?
İşyerinizi bulurlar. Kanımca sonrası tamamen işyerinizdeki IP yönetimine ve soruşturmayı yürütenlerin bu konudaki isteğine bağlı olarak değişir.
Facebook, Her kullanıcıya ID verir isim benzerliklerini kendi sisteminde ayırt etmek için. bunu giriş yaptıgında sende görürsün.
Ayrıca önce Facebook gizlilik ilkesine bakıp sonra bilişim suçlarına bakmanı tavsiye ederim..
Facebook bu gibi çalınma,hakaret,tehdit,izinsiz resim kullanma gibi suç duyurularına aşırı özen gösteriyo ve savcılık bilgi istemlerine direk cvp veriyor.
+ Facebook'a girip ekledigin bilgi,resim,video kısacası ne yüklersen yükle, yazarsan yaz geri silsen dahi, resimleri kaldırsan dahi kendi sisteminde hepsini tutuyor..
Şikayetçi olursa işin zor.
Facebook herşeyin kaydını tutuyor ama bunu hiçbir şekilde vermiyor güvenlik güçlerine. Kaliforniya Federal Mahkemeleri yetkisinin dışında hiçbir yeri bağlamıyor zaten kullanıcı sözleşmesi.
Mağduriyeti önlemek adına çocuklara yönelik koruma birimi oluşturmaya başladılar sadece. Ben de bilgileri emniyete verdiklerini düşünenlerdendim. Benim başıma da böyle bir olay geldi ama ben IP mağduru oldum. Eski bir tanıdığın hukukun her bireye verdiği temel bir şüphe etme hakkını kötüye kullanması nedeniyle bir aydır Bilişim Suçları büro amirliğindeyim. Husumetli olduğum biri zaten bildiği IP adresimi şikayette kullanmış. Savcının tanıdık olma ihtimali üzerinde durdu şikayeti inceleyen avukat arkadaşım. Şikayet dilekçesinde fotoğraf ikametgah adresi vs gibi kişisel verilerin olmadığı yani adı ve soyadı dışında müştekiyle alakalı hiçbir veri olmamasına rağmen eski tanışıklığın ve aramızdaki husumetin kaynak gösterilerek soruşturma başlatıldığını öğrendim. Sadece adı ve soyadının bizi tek bir kişiye ulaştıramayacağı düşünüldüğünde kişisel veri olmayan bir sözde suç nedeniyle KİŞİSEL VERİLERİ KULLANMAK VE YAYMAK suçundan soruşturma açıldı. Bilgisayarıma el konuldu. Eğitim sürecim sekteye uğradı. Soruşturmanın beni daha fazla mağdur etmeden sona ermesi için Facebooka yazı yazıldı ID ye göre hangi IPden açılmışsa bilgisinin bir an önce verilmesi için. Çabucak bilgisayarımı alacağımı düşünürken koskoca emniyete facebooktan :' gizlilik hakkını ihlal etmiyoruz, şikayetçiye rahatsız olduğu durumu facebooktan şikayet etmesini öneriyoruz. Bu şekilde sorunu ortadan kaldırabiliriz' maili geldi.
Emniyet güçlerinin işlerinin başından aşkın olması ve bir diskin incelemesinin bile günler alabildiğini varsayarsak komşulardan bilgisayar dilenmeye devam edecek gibi görünüyorum.
*Uzun lafın kısası Facebook Bu bilgileri kesinlikle vermiyor.
*Benim bu konuyla ilgili tek merak ettiğim; kişisel veri kavramı bu kadar muamma iken, sadece 'adı soyadı' gibi saçma bir verinin kişisel kabul edilip soruşturma konusu olabilmesi.
İnsanları bu kadar mağdur edebilecek kadar boşluk olması insanları hukuki hakları kötüye kullanmaya itiyor sanki...
Burada konuyu başlatan olayda Facebook'un kullanmış olduğu ID ile veya Ad soyad ile konunun hiç ilgisi yok. Açıklamaya çalışayım. (Kullanılan ad ve soyadlar hayalidir)
1. Facebook'a üye oldum ve üye olurken gerçek ismimi değil Ali CİN ad ve soyadını kullandım.
2. Gerçek ismi Ayşe CİNS olan arkadaşımın da Facebook üyesi olduğunu öğrendim.
3. Bir nedenden dolayı aramızda bir sürtüşme çıktı ve Ayşe'nin Facebook sayfasını kapatmaya karar verdim. Şifresinide bir şekilde daha önce kendi isteği ile bana vermişti varsayalım.
4. Facebook'a Ayşe CİNS olarak bağlandım şifresini değiştirip hesabını dondurdum.
Bu aşamdan sonra Ayşe hesabına ulaşamayınca ve şifresini de elde edemeyince (geçersiz bir email ile üye olması durumunda elde edemez) savcılığa suç duyurusunda bulunuyor.
5. Savcılık FaceBook'a resmi kanaldan 4. maddede yapılan işlemin hangi IP'den bağlanılarak hangi tarih ve saat'te yapıldığını soruyor.
6. Bu kişisel bir bilgi değildir ve büyük ihtimalle FaceBook bu bilgiyi verir.
7. Elde edilen IP adresinin basitçe www.ripe.net üzerinden Whois sorgusu yapılarak hangi ISP'ye tahsis edildiği bulunur.
8. Savcılık IP, Tarih ve saat bilgisi ile 7. Maddede elde edilen ISP'ye abone bilgilerini ve adresi sorar.
9. ISP bu bilgileri Log kayıtlarından çıkararak savcılığa gönderir.
10. Böylece artık Savcılığın elinde Ayşenin Facebook hesabını kapatan aboneliğe ait bir ad, soyad ve adres bilgisi vardır.
Bundan sonrası o aboneliğin tipine göre değişim gösterir. Ama kabaca izlenen yöntem budur. Facebook'da ki adınızın, ID nizin konuyla alakası yok yani. Takma isim kullanmış olabilirsiniz, ID sizin ID'nizdir oysa kapatılan hesap dolayısı ile o kişinin ID'si tamamen farklıdır zaten.
Anceturs arkadaşım,
FAcebook, Ad ve Soyad ile kesinlikle IP veremez. Buna sebep 300 milyon kullanıcılı ve 30.000 aşkın server içinde aynı Ad soyad milyonlarcadır. Orda belirtmiş oldugum kullanıcıdan kastım MAİL adresidir.
Facebook her MAİL'e bir ID verir.
örnek : xxxyyyzzz@abc.com - 123456789
Facebook'a gelen bilgi isteminde Facebook bu maile gelen ID yi kendi sisteminde sorgular (MAİL'i bile sorgulamaz çünkü ID ler benzersizdir, değiştirilemez.). Hesabının çalındığını iddaa eden kişinin verdiği gün itibari ile Facebook, ID den hangi IP baglanmışsa bunu istenilen kanala, istenildiği taktir de en ince ayrıntısına kadar verir.
Daha sonra ki anlatığın süreçte hem fikirim ztn uslubu bu dur.
Okuyorum Arkadaşım,
Facebook Her türlü Bilgiyi zaten (İstenildiği taktir de) Kolluk kuvvetleri ve İstihbarat Birimleri İle zaten paylaşıyor. Ki akabinde Gizlilik İlkelerin de açık ve net bir şekilde bunu belirtiyor.
Şurdan görebilirsin
facebook.com/help/?safety=law
Kanka06,
Dikkat ederseniz ben Ad soyad verir demiyorum. Maddelere dikkat edecek olursanız IP sorgulamasından ulaşılacak ISP'den ad, soyad ve adres bilgisi sorulur diyorum. Facebook'tan istenecek bilgi sadece işlemin yapıldığı tarih, saat ve kullanılan IP bilgisidir.
A kişisi facebook üyesi. Mail adresi ve şifresi var. Dediğiniz gibi Facebook ID'si var. B kişisi, A kişisinin hesabını kapatmak için kendi B hesabı ile girmiyor ki. A kişisinin Mail adresini ve şifresini kullanıyor. Dolayısı ile burada Facebook ID'sinin bir geçerliliği yoktur. Kullanılan ad soyadın da bir anlamı yoktur. Burada önemli olan tek şey kişinin bu kapatma işlemi yaparken kullandığı IP adresidir.
Kısacası FaceBook bu işi yapanı kendince bulup bütün bilgilerini verse bile bir geçerliliği yoktur. Çünkü tamamen uydurma bilgilerle, tamamen uydurma bir mail adresi ile bir profil oluşturabilirim. Aslolan işlemin yapıldığı IP adresi, saat ve tarih bilgisi ve bunlar aracılığı ile ISP'lerden ulaşılan kişi ve adres bilgileridir.