-
İşe iade kararında tazminat süresi hesaplaması
Merhabalar. Benim işe iade davam var. kazandım firmam temyize gitti. şu an davam temyizde.işten çıkarılmamın üzerinde 1,5 sene geçti. sorum şu. işe iade davasının temyizden lehime sonuçlanması durumunda hesaplanacak kıdem ve ihbar tazminatım temyizin karar tarihi baz alınarakmı hesaplanacak yoksa işten çıkarıldığım tarih olan 1,5 yıl önceki tarih baz alınarakmı hesaplanacak. bir hukuk forumunda yargıtayın şöyle bir kararına denk geldim şimdi bulamıyorum. yargıtayın kararı şöyleydi: işe iade davasında temyizdeki dava işe iade kararı verirse hesaplanacak olan kıdem ve ihbar tazminatı temyizin karar tarihi baz alınarak ve karar tarihinde işten çıkarılan kişinin emsal çalışanlarının maaşları baz alınarak hesaplanır. şeklindeydi. yargıtayın böyle bir kararı varmı. varsa bana ulaştırabilirmisiniz. bazı avukat arkadaşlarıma sordum onlar karar tarihi değil işten çıkarıldığın tarihten hesaplanır diyolar. ama yargıtayın o kararını görünce kafam karıştı yardmcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkürler. Abbas bey özellikle sizden yardım bekliyorum bu konuda.
-
Cevap: İşe iade kararında tazminat süresi hesaplama hakkında yardım
Arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkürler. çok duyarlısınız bu siteden bir yanıt alabilirm düşüncesiyle yardım istedim ama görüyorum ki ya sitede olan avukat arkadaşlar bu konu hakkında bilgi sahibi değiller yada yardım konusunda özveri sahibi değiller yinede teşekkürler.
-
Açtığınız davanın konusu işe iade davası ise ve iade yönünde mahkeme kararı temyizde onanırsa, olacak olan işverene başvurunuz sonucu işinize , eski görevinize iade edilmenizdir. İşe iade davasını kazanmış olmak, kıdem tazminatına hak kazandırmaz.
Mahkeme kararına rağmen işe başlatılmamanız durumunda alacak olduğunuz işe başlatılmama tazminatı ve 4 aylık ücretiniz dışında , işverenin feshi nedeniyle çalışmış gibi sayılan 4 aylık süre de dahil edilerek işverenin işe iade kararına uymadığı , son fesih tarihi itibariyle kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanırsınız.
İşverenin bu tazminatlarınızı ödememesi durumunda tekrar dava açarak tazminatlarınızı talep edebilirsiniz.
-
sercio-31 rumuzlu arkadaşım 2003 yılından bu yana iş mahkemelerinde 2 kez işe iade davası açtım.İkisini de kazandım.İlkinde geri işe alındım ancak çıkarıldığım tarihteki maaşım ödendi.6 ay çalıştırılıp tekrar çıkarıldım.Yine dava açttım.yine kazandım ama bu sefer işe alınmadım.mahkemenin vermiş plduğu karardaki 4+4 maaş tazminat ödediler,ben de yine alacak davası açtım yani tazminatımı en son kararın onandığı tarihte tekrar hesaplanması gerektiği o zamanki emsal ücretler üzerinden.Davayı yeni kazandım ancak hala gerekçeli kararı bekliyorum.Bugüne kadar mahkemelerde yaşadıklarımı kendi sayfamda yazdım.Gerekçeli kararı alınca tüm detaylarıyla yazacam.tek şunu söyleyebilirim kıdem+ihbar dava bittiği tarihte o günkü ücretten hesaplanmalıdır.Saygılarımla
-
arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ama bir arkadaşım farklı bir yorum yapmış diğeri farklıu bir yorum yapmış. elinizde işe iade kararı onanıpta işe iade edilmeyip kıdem tazminatının son temyiz kararı tarihinde hesaplanması gerektiğini kanıtlayan bir yargıtay kararı varmıdır.
-
Yrg. 9. H.D. 12.4.2005 T. 2004/18066E. 2005/12952K.
"Davacının işverence işe başlatılmadığı 17.11.2003 tarihinde iş ilişkisi sonlandığından, kıdem tazminatı hesabında bu tarihteki tavanın gözetilmesi gerekir. Ancak kıdem tazminatına esas alınacak sürenin tespitinde feshi izleyen ilk 4 aylık sürenin dikkate alınması gerekir..."
İş akdi, sizin işe iade için başvurunuzdan itibaren 1 ay sonra, yani işverenin sizi işe alması gerekipte almadığı son gün sonlanmış olmakta.
Kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücretleri de iş akdinin sona erdiği tarihteki ücretlere göre hesaplanacağından, iş akdenin feshedilmiş sayıldığı gün emsal işçilere ödenen ücret üzerinden hesaplama yapılacaktır.
-
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Yrg. 9. H.D. 12.4.2005 T. 2004/18066E. 2005/12952K.
"Davacının işverence işe başlatılmadığı 17.11.2003 tarihinde iş ilişkisi sonlandığından, kıdem tazminatı hesabında bu tarihteki tavanın gözetilmesi gerekir. Ancak kıdem tazminatına esas alınacak sürenin tespitinde feshi izleyen ilk 4 aylık sürenin dikkate alınması gerekir..."
İş akdi, sizin işe iade için başvurunuzdan itibaren 1 ay sonra, yani işverenin sizi işe alması gerekipte almadığı son gün sonlanmış olmakta.
Kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücretleri de iş akdinin sona erdiği tarihteki ücretlere göre hesaplanacağından, iş akdenin feshedilmiş sayıldığı gün emsal işçilere ödenen ücret üzerinden hesaplama yapılacaktır.
ilknur hanım duyarlılığınız için teşekkür ederim.
ücret tespitini anladım. orada bir sorun yok. ama kıdem ve ühbar tazminatının süresini yine aynı tarihe göre hesaplanması gerekmiyormu.
yani yukarıda örnek olarak vermiş olduğunuz karardaki 17.11.2003 tarihi süre hesaplamada baz alınmayacakmı. bu tarihin baz alındığı yargıtay kararları var son zamanlarda ben o yargıtay kararlarına ulaşmak istiyorum. sizin örneklendirdiğiniz kararda kıdem ve ihbar tazminatı süre hesaplamada işten çıkarıldığı tarihten sonraki 4 ay gözetilerek hesap yapılır diyor.
-
Söylediğim gibi en son açmış olduğum alacak tazminatı davam bitti ve davayı kazandım aynı şekilde iki arkadaşım daha kazandı.Ancak gerekçeli kararı tam olarak görmedim ancak avukatın söylediğine göre kıdem ve ihbar tazminatım karar kesinleştiği tarihe göre hesaplanmış ve aradaki farkı yakında alacam.Gerekçeli kararı aldığımda aynen burada yazacam.saygılarımla
-
Alıntı:
guner70 rumuzlu üyeden alıntı
Söylediğim gibi en son açmış olduğum alacak tazminatı davam bitti ve davayı kazandım aynı şekilde iki arkadaşım daha kazandı.Ancak gerekçeli kararı tam olarak görmedim ancak avukatın söylediğine göre kıdem ve ihbar tazminatım karar kesinleştiği tarihe göre hesaplanmış ve aradaki farkı yakında alacam.Gerekçeli kararı aldığımda aynen burada yazacam.saygılarımla
teşekkür ederim güner arkadaşım. kararı yayınlamanı bekliyorum. dava sonuçlanmadan hazırlık yapmam lazım bu konuda. ilgin ve alakan için çok teşekkür ederim.
-
Sayın sercio,
ilk iletinizde de sonrakinde de, hatta arayıp bulamadığınızı söyleyerek örnek gösterdiğiniz yargıtay kararında da miktardan bahsediyorsunuz.
Sizin asıl sorduğunuz "hangi ücret" mi? yoksa son iletinizdeki "hangi süre" mi?
-
Cevap: İşe iade kararında tazminat süresi hesaplaması
sayın Güner70'in bahsettiği gibi bir kararın BOZULMASINA ilişkin Yargıtay Kararları da var.
-
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Sayın sercio,
ilk iletinizde de sonrakinde de, hatta arayıp bulamadığınızı söyleyerek örnek gösterdiğiniz yargıtay kararında da miktardan bahsediyorsunuz.
Sizin asıl sorduğunuz "hangi ücret" mi? yoksa son iletinizdeki "hangi süre" mi?
ilknur hanım siz ilk iletimi yanlış anlamışsınz. ilk iletime dikkatlice okursanız eğer orada "hangi tarih" ibaresini vurgulandığını görürsünüz. dolayısıylada tarih süre bildiren bir kavramdır. aslında ben hem süre hemde miktar konusunda bir açıklık istiyorum. ama süre benim için daha önemli çünkü süre hesaplaması işten çıkarılmam 1,5 sene önce olduğu için benim açımdan daha önem arzediyor. özellikle süre nin hangi " tarihe " göre olduğunu öğrenmek istiyorum. ve sizinde elinizde kıdem ve ihbar tazminatının hesaplama süresinin yargıtay kararı onadıktan sonraki en son fesih tarihi olan bir yargıtay kararı varsa bana bu konuda yardımcı olmanızı istiyorum süre açısından. tekrar konuya olan duyarlılığınız için size teşekkür ederim. hiç olmazsa yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. bu arada güner arkadaşımın yorumlarınıda okursanız konuyu daha iyi irdeleyeceğinizden eminim. tekrar teşekkür ederim
-
Değerli arkadaşlar "İşe iade" davası açıpta kazanan ve işveren tarafından işe kabul edilmeyen bir işçinin Kıdem,İhbar Tazminatı ile İş Güvencesi Tazminatı işe başlatılmadığı tarihteki ücreti üzerinden hesaplanmalıdır.Yani mahkemenin devam ettiği sürede maaşlara gelen tüm zamlardan yararlandırılarak hiç işten çıkmamış gibi ücreti belirlenmelidir.Açmış olduğum alacak davasını lehime sonuçlanmıştır ve 2003 yılından işe kabul edilmediğim güne kadar gelen tüm zamlar saat ücretime eklenmiş ve oluşmuş olan farklar tarafıma ödenmiştir.Alacak davasının sürdüğü ve mahkemenin bittiği tarihe kadar olan süre için oluşan farklar için yasal faiz uygulanmıştır.Saygılar.
-
öncelikle benimlede alakılı olan bir kaç konu var sayın güner 70 ve av .ilknur sezgin temel ve diğer arkadaşlara sormak istiyorum 2006 yılında girdigim işyerimden 2008 yılında çıkarıldım işe iade davası açtım 2010 yılında dava onandı işverene başvuru yaptım kabul etti mevcut işimi bırakıp gittim 4 aylık maaş ve asg indirimini ugraşlarım sonucu aldım yemek yol param hala verilmedi ve çıkarıldıgım mayıs ayından iki ay sonra yüksek bir zam yapıldı ama zam farkınıda alamadım hala çıkarıldıgım süredeki maaşıma çalışıyorum ve işe başlayalı 3 ay oldu işverenin elinde işi olmamasıyla alakalı tekrar çıkarılmam söz konusu burda çıkarılırsam veya çıkarılmazsam ne gibi haklarım var mesela tazminatım nasıl hesaplanacak ihbar nasıl hesaplanacak mevcut çalışana verilen zammı alabilirmiyim farkları alabilirmiyim yardımcı olabilirmisiniz
-
Değerli arkadaşım K47 anladığım kadarıyla işe geri işten çıktığın zamanki maaşınla başlatılmışsın.Ancak işe başladığın için hiç çıkmamış gibi tüm zamlar maaşına yansıtılması gerekiyordu ve şuan seninle işbaşı yapmış ve işten hiç çıkmayan bir arkadaşınla aynı maaşı alman gerekiyor.Bence Avukatınla görüşüp işyerini uyarmasını sağlayabilirsin.Eğer tekrar işten çıkarılırsan tazminatın tüm zamlar yansıtılmış maaşının üzerinden olmalıdır.Eğer işveren ,çıktığın tarihten sonraki haklarını vermiyorsa alacak davası açabilirsin.Saygılarımla
-
peki yasada hiç çıkarılmamış gibi işe devam edicekdiye yazıyor takrar çıkarıldıgında tazminatı ve kıdemi ilk işe başladıgı ve tekrar çıkarıldıgı ratih arasında hesaplanmıyor hiç çıkarılmamış gibi işe iade demesinde ne anlam varki o zaman desinki çıkarıldıgı tarihten itibaren devam etmesine diye yazsın dogru olan bu değilmi
-
Kanunda her şey açık ve net yazılmadığı için işverenler işlerine geldiği gibi yorumluyorlar.Kanunlarımızı da maalesef öyle bir yapıyorlar ki ne şiş yansın,ne kebap misali.En basit örneği işe iade davasını kazanan bir işçiye en fazla dört maaşı ödeniyor,ister dava on yıl sürsün.Ben de senin gibi ilk davamı kazanıp işe geri gittiğimde çıktığım tarihteki maaşla başlatılmıştım.İtiraz ettim ancak netice alamadım.Zaten fazla uzunçalıştırmadılar tekrar çıkartıldım.Yine işe iade davası açtım ve kazandım.Ama bu sefer işe almadılar ve tazminatımı da ikinci çıkarıldığım tarihten ödediler.Bu defa da ilk çıktığım tarihten son işe kabul edilmediğim tarihler arasında gelen tüm zamlar ve sosyal haklarımla ilgili alacak davası açtım.ve mahkemenin verdiğikarar lehime oldu.yani kıdem ,ihbar ve iş güvencesi tazminatımın dava kesinleştikten sonra iş başvurusunu işverenin kabul etmediği gün iş aktimin fesih tarihi olarak kabul edildi.
-
yardımcı oldugun için çok saol bende anlamadım şimdi beni çıkarsalar veya çıkarmasalar digerlerini saymıyorum 2008 mayıs 28de çıkarıldım ve dört ay tüm hakları almam gerekiyor yasaya göre temmuzda zam yapıldı bu zam farkını alamıyorum yani temmuz ,ağustos.eylül en azından bu üç ayı zamlı başladıgım şubat.mart.nisan ve bu ayları yasanın emrettiği üzere zamlı almam lazım yani şimdilik 6aylık zam kaybım var 4 aylık yemek 4 aylık yol paramda var içerde alacagım bunları verecek olsalar veya alacak davası açsam şubat ayından itibaren faizlimi ödüyecekler .sizin bahsettiğiniz sey benim çıkarılamam halinde ilk işe başladıgım 2006 ve çıkarılırsam 2010 tarihleri arasındamı tazminatımın hesaplanması gerekir yani işveren bunu uygulamasa bile alacak davası açmam durumunda bu durum nasıl gelişir birde bu işyeri beni çagırdı mevcut işimi bırakıp geldim elinde işi yok kötüniyet tazminatını vermemek için aldı şimdide çıkarırsa bu kötü niyeti talep edebilirmiyim
-
işten çıkartılırsan tekrar işe iade davası açman gerekiyor.
-
işten çıkarılırsam tekrer işe iade davası açamam çünkü işyerinde 10 kişi kalacak mecbur alacak davası açıcam haklarımı almam için dogrumu
-
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 2007/24092
Karar No : 2007/32631
Tarihi : 06.11.2007
İşe iade davası lehine sonuçlanan ve işe başlatılmayan işçinin talip ettiği kıdem tazminatına ilişkin faiz, işçinin işe iade davasının sonuçlanmasından sonra işe başlatılmadığı tarihten itibaren işletilecektir.
Taraflar arasındaki, kıdem, ihbar, fazla çalışma ücreti, alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 6.11.2007 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat .... geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- lslah dilekçesi verilerek dava konusunun arttırılmasından sonra davalı vekili usulüne uygun olarak zamanaşımı definde bulunmuştur. Fazla çalışma ücretleri bakımından ıslaha konu olan miktar yönünden ıslah tarihinden geriye doğru gidildiğinde son 5 yıl öncesinde kalan alacaklar zamanaşımına uğramıştır. Mahkemece gerekirse bu yönden bilirkişiden ek hesap rapor alınarak zamanaşımına uğramamış olan fazla çalışma ücreti hesaplanmalı ve indirim de yapılarak istekle ilgili bir karar verilmelidir.
3- Davacı, 9.6.2005 tarihinde açmış olduğu bu davada kıdem tazminatı isteğinde bulunmuş, mahkemece 13.8.2003 tarihinden itibaren faiziyle birlikte isteğin kabulüne karar verilmiştir. Davacı işçinin iş sözleşmesi 13.8.2003 tarihinde davalı işveren tarafından feshedilmiş, davacı işe iade davası açmış ve feshin geçersizliğinin tespiti ile işe iadesine dair mahkemece karar verilmiştir.
Davacı yasal süresi içinde işe başlamak için işverene 11.3.2005 tarihinde başvurmuş, işveren bir aylık işe başlatma süresi sonu olan 11.4.2005 tarihinde işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklarını ödemiştir. Bu durumda davacı işçi yönünden iş sözleşmesinin feshedildiği tarih, işe başlatılmayacağının açıklandığı ve haklarının ödendiği 11.4.2005 tarihidir. Kıdem tazminatı faizi için sözleşmenin feshedildiği bu tarih yerine, geçersiz sayılan fesih tarihinden itibaren faize karar verilmesi hatalı olmuştur.
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davalı yararına takdir edilen 500 YTL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 6.11.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.
-
seryil35 paylaşımın için teşekkürler istediğim böyle bir karardı emsal teşkil etmesi açısından tekrar teşekkür ederim
-
Bundan daha güzel nasıl açıklanabilir ki? : ))
-
Merhaba,
15 Eylül 2009 tarihinde işten çıkarıldım ve işe iade davası açtım.Mahkeme beni haklı bularak feshi geçersiz saydı.Şirkete iade için dilekçemle beraber gittim.Şirket evrağı teslim almadı bende ptt kanalıyla gönderdim.Evrak teslim alınma tarihinden 25 gün sonra 4 net 4 brüt maaş hesabıma yatırıldı.
Yeni Fesih tarihimin 4 ay ileri gitmesi sebebiyle 15 Ocak 2010 olduğunu,şirketin aynı bölümde çalıştığım arkadaşlara yapılan zam oranında zam yapılarak yeni maaş miktarının hesaplanmasını ve her sene başında ödenen ikramiyeden tarafıma da ödenmesini istedim.
Başvurum üzerine boşta geçen süreye ait 4 ay için yemek,yol,özel sigorta ve ihbar kıdem farkıda ödendi.
Ancak beraber çalıştığım arkadaşlara yapılan %6 civarında zam ile 1 maaş civarındaki ikramiyeyi vermemekte ısrar ediyorlar.
Bana ödenen 4 brüt maaş ile kıdem ve ihbar tazminatının yeni zamlı maaştan ödenmesi gerekli değilmidir?
Bunun için nasıl bir yol izlemem gerekmektedir