Cevap: Domain'nim el değiştirdi
Burda nitelikli dolandırıcılık söz konusu,Firmaya ceza davasının yanında,kaybolan domain'iniz için maddi ve manevi bir tazminat davasıda açın,bir avukat tutarak davalarınız yürütürseniz her türlü hakkınızı söke söke alırsınız.
Alıntı:
nikon rumuzlu üyeden alıntı
Burda nitelikli dolandırıcılık söz konusu,Firmaya ceza davasının yanında,kaybolan domain'iniz için maddi ve manevi bir tazminat davasıda açın,bir avukat tutarak davalarınız yürütürseniz her türlü hakkınızı söke söke alırsınız.
Yanıtınız için teşekkür ederim
Pardon ama neden nitelikli dolandırıcılık oluyor?
Süreli olarak bir domain alınmış.
Sözleşme bitiminine kadar sözleşmenin yenilenmesine yönelik herhangi bir işlem yapılmamış.
Sözleşme bitmiş.
Ertesi günü ödeme yapılmış. Ama bu arada bir başkası aynı domain için büyük ihtimalle sözleşmenin bittiği anda ödeme yapılarak domain alınmış.
Domain firmaları özellikle bu konuda çok açıkgözler. Alınmış, belli bir süre kullanılmış ve sonra sözleşmesi biten domainleri (tekrar alınabilir ihtimali ile) sözleşme bitimlerinde otomatik olarak alıyorlar. Geçmişte aldığım 4-5 tane domain bu şekilde firmalar tarafından alınmış durumda şu an ve satılık listesinde. Hele hele domain ücretleri yıllık 1.9$'a düşmüşken.
Kısacası sözleşme bitiminden sonra ödeme yaptığınız için domain konusunda pek hak iddia edebileceğinizi düşünmüyorum.
Alıntı:
Antecurs rumuzlu üyeden alıntı
Pardon ama neden nitelikli dolandırıcılık oluyor?
Süreli olarak bir domain alınmış.
Sözleşme bitiminine kadar sözleşmenin yenilenmesine yönelik herhangi bir işlem yapılmamış.
Sözleşme bitmiş.
Ertesi günü ödeme yapılmış. Ama bu arada bir başkası aynı domain için büyük ihtimalle sözleşmenin bittiği anda ödeme yapılarak domain alınmış.
Domain firmaları özellikle bu konuda çok açıkgözler. Alınmış, belli bir süre kullanılmış ve sonra sözleşmesi biten domainleri (tekrar alınabilir ihtimali ile) sözleşme bitimlerinde otomatik olarak alıyorlar. Geçmişte aldığım 4-5 tane domain bu şekilde firmalar tarafından alınmış durumda şu an ve satılık listesinde. Hele hele domain ücretleri yıllık 1.9$'a düşmüşken.
Kısacası sözleşme bitiminden sonra ödeme yaptığınız için domain konusunda pek hak iddia edebileceğinizi düşünmüyorum.
Domainler süresi dolduktan sonra hemen düşmezler,belli süre sonunda başkası satın alabilir,süresi dolduktan sonra düşme potasına girer,belli süre sonunda tamamen ICANN den kaydı silinir.
TCK 158 de açıkca belirtilmiş;
Nitelikli dolandırıcılık
MADDE 158. - (1) Dolandırıcılık suçunun;
f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
İşlenmesi hâlinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Madem domain düştü, firma açıkgözlülük yapıp kendi aldı, doğru kullanıcının sözleşmesi 1 yıl, peki kendi üstüne aldığı domainin parasını kullanıcıdan tahsili ne demek?
O zaman kayıt esnasında söyleyeceklerdi, domain düştü kayıt edemiyoruz, para yatırmayın v.s.
Ki burda ki durum, 2.5 ay sonra başkası tarafından kayıt edildiğini iddia ediyor, kısacası firma parayı alıp,domaini yenilememiş, parayı zimmetlerine geçirmişlerdir.Buda dolancırılık suçunu oluşturmaktadır.
Burdaki bahse değer konu, parası ödenen bu yılki domain hakkıdır.;)
Bu demek oluyor, Bilişim dalında tecrübeli bir avukat bulmam gerekiyor.
Bildiğiniz biri varsa önerebilirsiniz :)
Malesef, sitede avukat önermek yada avukat önerilmesini istemek forum kurallarına aykırı olduğu gibi, etik de değil :)
Ama nacizane tavsiye olarak, Bulunduğunuz ildeki Baro'ya başvurabilirsiniz :ok
Alan adlarının süresi dolduktan sonra %100 blokeden düşmeme garantileri yoktur. Günü geçmişse geçmiş olsun.
Alıntı:
Hakyadaadalet rumuzlu üyeden alıntı
Alan adlarının süresi dolduktan sonra %100 blokeden düşmeme garantileri yoktur. Günü geçmişse geçmiş olsun.
09/04/2009'da süresi doldu ve 10/04/2009' ödemesi yapıldı, ödemede geçiktirmiş olsam bile bir süre domain boşa çıkmaması gerekiyor. Böyle bir şey olsa ödemeyi niçin alıyorlar ? Ödemesini yaptım ve faturasını aldım, daha sonra yenilenmediğini gördüm.
ben hukukçu değilim ama internet siteleri sahibiyim. türk firma sen ödemesini yaptıktan sonra sallamış ve domain'in süresini uzatmamış olabilir. keşke firma domaini kendi almış olsa. ama %100 domain uçup gitmiştir. bu çok rastlanan bir durum. uzatılmayan domain de 15 günlük bir süresi vardır. bu 15 günlük süre dolunca o domaini %90 ihtimalle sedo gibi parking şirketi alır. 1 yıl beklersin. 2. yıl belki bırakırlar. almak istersen de baya bi para ister parking şirketi senden. bunu önlemek için aracı bir firma ile çalışacağına godaddy.com gibi bu işi doğrudan yapan sitelerden domainlerini almalısın. şimdi o türk firma ne yaparsa yapsın alınmış domaini tekrar alamaz.
sen ödemeyi yaptığın halde türk firma işini yapmadıysa türk firmaya öyle bir dava açabilirsin galiba.
ayrıca http://whois.domaintools.com/ gibi sitelerden domain ne zaman süresi bitmiş ne zaman kim almış gibi bilgileri sorgulayabilirsin.
Cevabınız için Teşekkürler
Kimse senin domaini senin üzerindeyken alamazki domainin süresi bitse bile ödeme yapmasan bile uzatmasan bile belli bir süre parking olur ondan sonra düşer firmanın bir yanlışlığı olmuş olabilir..
Yanlışlık şurada, firma benden parayı tahsil etti fakat domain'nimi uzatmamış. Bende ödedim diye takip etmedim. Bir süre sonra demek boşa çıktı ve başkası aldı. Böyle olduğunu düşünüyorum, tam olarak emin değilim.
Dediğin olabilir firma yetkilileriyle görüşmeyi denedin mi ? Artı fatura kesiliyor fatura kesmediler mi ?
Faturalar var ama onlar da işe yaramıyor, firma para iadesini yaparım diyor. Bu işler bukadar basit demek onların açısından.
Domain pat diye düşmez, mesela ufukkaraca.net domainin süresi 13 nisan 2010'da doldu uzatmadım com.tr aldığım için şuanda RENEWAL HOLD yani yenileme sürecinde, sorgulama yaptığınız zaman bunun dolu olarak gösterir çünkü yenileme sürecinde almak istersen ücretin fazlasını vermek zorundayım mesela 15 tl ise 120, 200 usd falan bunu da domain kalitesine göre belirliyorlar herhalde. 60 gün biter ve 60 günlük sürenin sonunda PEDDİNG DELETE süreci girer bu süreç 5,10 gün arası değişmektedir bazen 15 günde olabiliyor, Bu süreç bitene kadar kimse domain'i alamaz pedding delete domain'in silinmesi anlamına geliyor bu süreç bittikten sonra domain'i başkaları alabiliyor.
Yani domain'in süresi bitti hemen başkası kaptı muhabbeti imkansız.
u.karaca haklısınız, aslında olay süresi bitti başkası kaptı değil, süresi bitti, ben türk firmasına ödemesini yaptım, ve bir daha açıp bakmadım. Sanırım türkiyedeki firma benden ödemeyi aldı fakat yurt dışına bildirmedi veya oraya ödeme yapmadı. O yüzden domainim boşa çıktı.
Türkiyedeki firmaya sorduğum zaman çok rahat bir şekilde bir hata olmuş ve yapacak bir şey yok diyorlar
Ödemeyi yaptıysan sorumluluk firmanındır çoğu firma karavana iş yapıyor Türkiye'de Ama firmayı iyi seçmek lazım yıllık 15 TL domain'in yani 30 tl verip 2 yıl alsan başın ağrımaz en azından ama dediğim gibi ödeme süresi bittiği gibi kesinlikle alınamaz.
ufukkaraca.net 43 gün geçti domain düşeli ama almaya kalktığınız zaman alamazsınız.
Whois çektiğiniz zaman dolu gösteriyor http://whois.domaintools.com/ufukkaraca.net
Whois çekildiği zaman şu kısma dikkat edin Domain Durumu: REDEMPTIONPERIOD/Zaman Aşımı Süresi 43 Gün geçmiş olmasına ragmen domain alınamıyor bundan yola çık işte...
Bi domain için 90 gün beklediğimi biliyorum :)
Muhatab olduğum firma türkiyedeki en büyüklereden biri, alan adı artık geri gelemez çünkü başkası tarafından kullanılmakta. Ben biraz araştırdım ama bilişim hukuku konusunda iyi bir avukat bulamadım, yani ne yapılabilir konusunda açıklayıcı bir bilgi alamadım. Şimdi türkiyede ki firmaya ihtarname göndermeyi düşünüyorum. Sorun açık ve net, firma benden ödemeyi aldı ama karşılığında hizmet vermedi. Benim alan adımı uzatmadığı için boşa çıkmış ve başkası tarafından alınmış.
Bir üstteki konuma bak işte bundan yola çık şuanda 47 gün oldu ama halen benim adıma kayıtlı duruyor... Almak isteseniz alamazsınız dolu gösteriyor.
Konuyu takip ediyormusun bilmiyorum ama benim sitenin süresinin dolmasının üstünden tam 2 ay geçti ve Domain Durumu: REDEMPTIONPERIOD/Zaman Aşımı Süresi yani kayıt edilemez :)