-
Bankadan istifa halinde,bankanın tazminat ve eğitim ücreti talebi
Ben bir bankada(İstanbul) yaklaşık 4 aydır çalışıyorum,bilgi işlem de yazılım personeliyim(mühendis),eşim Ankarada onun tayin işlemini yaptıramadığımız için istifa etmeyi düşünüyorum.5 aylıkta bir bebeğimiz var.Sözleşmemde "2 yıl çalışmayı kabul eder ,2 yıldan önce ayrılması durumunda 20.000 USD tutarındaki cezai şartı ve o tarihe kadar kendisi için yapılmış olan her türlü eğitim,kurs vb. faaliyetlere ilişkin giderlerin USD cinsinden ödemeyi herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın iş sözleşmesinin feshi tarihinden itibaren 3 iş günü içinde nakten ve defaaten ödemeyi kabul eder." diye özel koşullar adı altında bir madde var.
Insan kaynaklari yetkilileri 20.000 doları almayacaklarını ama eğitim almıştık İstanbulda bir kurumdan,4 arkadaş almıştık bu eğitimi benim payıma düşen 2000 tl gibi bir rakammış.Bunu ödemem gerektiğini söylediler.Böyle bir zorunluluğum varmıdır bunu öğrenmek istiyorum.
-
Cevap: Bankadan istifa halinde,bankanın tazminat ve eğitim ücreti talebi
Aldığınız eğitim karşılığını ödemek mecburiyetinde kalabilirsiniz.
-
tek taraflı cezai şart ise 20.000 USD alamazlar ama Sn. Değirmenci'nin dediği gibi eğitim masraflarını ödemek durumunda kalabilirsiniz
-
Tesekkur ederim çok yardımcı oldunuz.İyi günler dilerim...
-
TAAHHÜTNAME
Türkiye Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünün 19.07.2008 tarihinde açtığı sınavı kazanmamı müteakip tarafıma verilen……..sicil numarası ve ……….unvanı ile bankacılık ve görevimin gerektirdiği yetkinlikleri kazanmak, mesleki ve kişisel gelim ve davranışlarımı geliştirmek için bankaca verilecek eğitimlere katılmayı,
Eğitimler sonrası bankanın belirleyeceği göreve herhangi bir nedenle başlamaz veya göreve başladıktan sonra 5 yıl içinde bankadan istifaen ayrılır ya da bankaca iş sözleşmem İş Kanunu hükümleri doğrultusunda haklı nedenle fesh edilirse, Bankaya(eğitim-konaklama bedelini ve 8.000.-YTL’yi) 5 gün(işgünü) içinde nakden ve defaten ödemeyi, verilen süre içinde yerine getirmediğim takdirde, talep edilen tutarı………faizi ve sair masrafları ile birlikte ödemeyi, doğacak ihtilaflarda Ankara Mahkemeleri ve İcra Müdürlüklerinin yetkisini kabul ve taahhüt ederim.
Bende böyle bir sözleşme imzaladım, bir sene çalışıp istifa ettim.
Eğitim masrafını ödememe rağmen banka dava açtı. 22.04.2010 dava günü. Banka hangi kanun/yasa/içtihat binaen dava açıyor?
Benim lehime bu konuda yargıtayın içtihatları varmış ama bulamadım. Bu içtihatlar ve emsal davalar hakkında nasıl bilgi edinebilirim.
Saygılarımla.
-
Sn Mermes,
22sinde davanız vardı. Sonuç ne oldu? Lütfen yanıtlayın çok önemli
Tşkler
-
Mahkemeye iki tane emsal karar sununca karşı avukat süre istedi, Dava 20.05.2010 ertelendi.
(Sizinde davanız varsa irtibata geçelim.)
-
Yoksa sizdemi istifa etmeyi düşünüyorsunuz? Elimde iki tane emsal karar var, biri İzmir 8.İş Mahkemesi diğeri Ankara 5.İş Makinesi kararı.
Benim mahkemeyle bu sayı üçe çıkacak inşallah.
-
Bende arkadas gibi bankada 1 yıl calıstıktan sonra ayrıldım . Tazminat konusunda benzer dava sonucları duydum fakat elimde hic örnek dava metni yok 10.06.2010da davam var.Elinde karar metni olanlar gönderirlerse cok sevinirim.
Kısa mesaj atamadım MERMER23 nickli ardaşa 29 mesaj sınırı var. Burdan iletisim kurarsa memnun olurum.
Birde 1 sorum olucaktı hukukçu arkadaşlara bu eğitim bedelini ödememek için belirli bir süre yokmu? Yani 2-3 yıl hizmet ediyorsun bu eğitim bedelinin karşılığını almış olmuyorlarmı?
-
Cezai şart indirilir.İşçinin taşıyabileceği bir seviyeye.Eğitim gideri ödenir.Sonuçta bir süreli sözleşme yapılmıştır.
Ne cezai şart öderim nede eğitim gideri olmaz.
Emsal kararlarda ne yazıyor.Cezai şartta ödemez,eğitim gideri de mi ödemez şeklinde?
-
Alıntı:
sonuncuyaka rumuzlu üyeden alıntı
Cezai şart indirilir.İşçinin taşıyabileceği bir seviyeye.Eğitim gideri ödenir.Sonuçta bir süreli sözleşme yapılmıştır.
Ne cezai şart öderim nede eğitim gideri olmaz.
Emsal kararlarda ne yazıyor.Cezai şartta ödemez,eğitim gideri de mi ödemez şeklinde?
Hocam burası hukuk sitesiyse ifedelerimiz hukuki lütfen olsun.
Öncelikle şunu söyleyeyim, bu konuda iki tane bankanın davayı kaybettiği emsal karar var.
Biri İzmir 8.İş mahkemesi
Esas: 2009/332
Karar:2009/580
Diğeri Ankara 5.İş Mahkemesi
Esas: 2009/558
Karar:2010/11
Bu Mahkeme kararlarında tek taraflı cezai şartın geçersiz olduğu kararı verilmiştir.
Böyle sırıtmanızın sebebinide anlayamadım.
Saygılarımla.
-
Kararları yaz da tartışalım.
Hukuki olarak.
Sırtmaya devam edeceğim.
-
Süresi belirli hizmet akdinde erkenden fesheden taraf tazminat ödemekle yükümlü değil midir ?
Eğer banka işten çıkarsa idi, pekala sözleşmeye göre ben 2 sene çalışacaktım; diğer aylarında maaşını vereceksiniz deme hakkınız mümkünken; banka neden aynı hakkı kullanamasın ? bir hukukuçu arkadaşımız bu konuda daha net cevap verebilir sanırım.
-
Alıntı:
merakli12 rumuzlu üyeden alıntı
Süresi belirli hizmet akdinde erkenden fesheden taraf tazminat ödemekle yükümlü değil midir ?
Eğer banka işten çıkarsa idi, pekala sözleşmeye göre ben 2 sene çalışacaktım; diğer aylarında maaşını vereceksiniz deme hakkınız mümkünken; banka neden aynı hakkı kullanamasın ? bir hukukuçu arkadaşımız bu konuda daha net cevap verebilir sanırım.
Evet haklısınız ama yukarıda yazılı olan ''Taahhütnamede'' bankanın böyle bir yükümlülüğü olmadığı için yanı cezai şartın sadece işçiye yükletilmesi, işverene herhangi bir şart koşulmaması dolayısıyla iş kanununa göre geçersiz sayılıyor.
-
iyi günler,
bir konuda bilgilerinize ihtiyacım olacaktı.ben de 07.06.2010 tarihinde TC Ziraat bankasından istifa ettim.15000 eğitim+10000 cezai şart olmak üzere 25000 tazminat ödemek zorunda kaldım.görüştüğüm bir kaç avukat bankayı dava ettiğimde kazanmamın zor ve masraflı olacağını söyledi.ben de dava etmedim.fakat şimdi içime bi kurt düştü.dava açma sürem geçti mi?geçmediyse açsam kazanma ihtimalim nedir?ÇOK ACİL cevaba ihtiyacım var...
-
eğitim gideri kesinlikle ödeniyor
-
15.000-TL eğitim gideri nasıl oluyor, yurt dışındamı eğitim gördünüz? Eğitim giderini ayrıntılı olarak size gönderdilermi?
-
ben ziraat bankacılık okulunda uzman yard. için 6 ay eğitim gördüm.onun karşılığı..acaba dava açma sürem doldumu lütfen bir cvp....
-
Dava açma süresi konusunda emin değilim ama zaman aşımının 1 yıl olduğunu hatırlıyorum. Benim dava sonucunda mahkeme, davanın KISMEN KABUL KISMEN REDDİNE kararı verdi, bende temyiz başvurusunda bulundum, dosya şu an yargıtayda temyizde.
2.sayfada belirttiğim bankanın kaybettiği emsal mahkeme kararlarıda banka tarafından yargıtaya temyiz edilmiş. Dosyaları takip ediyorum, daha bi sonuç çıkmadı.
-
acaba sizin bankanızın emsali bana da emsal olur mu mahkemeye karşı?
-
Sizin imzaladığınız taahhütname nasıl? Ben 1.sayfada imzaladığım taahhütnameyi yazmıştım, sizinkiyle aynı ise başka bir ayrıntı yoksa tabiki bu mahkeme kararları sizin içinde emsal teşkil eder.
-
peki siz avukat tuttunuz mu?ben bankaya dava açacağım dediğimde,boşa masraf olur,alacağın parayı mahkeme ve avukat parası olarak verirsin zaten diyenler oldu da...
-
Evet tuttum, davayı kazanırsanız zaten avukat ücretini ve diğer masrafları karşı taraftan alıyorsunuz.
-
merhaba,
ben 2011 yılında garanti bankasında işe başladım ve 1 yılımı tamamladıktan sonra 2012 de istifa ettim eğitim ücretini ödememiştim ve istifa ettikten sonra zorun 17 gün çalışma süresi var demişlerdi ve ben çalışamayacağımı belirtmiştim benden giriş kartlarınıda almış ve istifa dilekçemi imzalatmışlardı sebebinide sağlık sorunları olarak belirtmiştim. 2013 yılında beni icraya vermişler fakat mernis kayıtlarında benimle hiç alaksı olamayan bir ilde bir adrese tebligat göndermişler ben durumu edevlet öğrendim ve itiraz ettim aradan 1 yıl geçti ve bugün beni banka avukatı aradı bulunduğum adres bilgilerini ilettim bana tekrar tebligat göndereceklerini ilettiler.
benim sorularım ;
1_ mernis kaydım nasıl hatalı oluyor ve nasıl düzeltebilirim?
2_ benim itirazım eğitim ücretini ödeme konusunda sıkıntı yok 167 tl eğitim ücreti dediler benim için tamamdır ama mecburi çalışma süresini çalışmadığım için 1750 tl demişler ben 1 ay çalıştığımda mesailerle 1000 tl zor alıyorken 17 gün için bunu nasıl isterler birde cezai ücreti tarzı bişeyden bahsettiler 1600 civarı bu nedir ne için isteniliyor? bunların hepsini ödemek zorunda mıyım? eğitim ücreti dışındakileri ödemem şansım var mı konu hakkında aydınlatırsanız sevinirim
-
Şayet işçi işe alıştırılmak için belirli süreli bir hizmet akdi ile işe alındıktan sonra eğitime tabi tutulmuş ise, hizmet akdini süresi dolmadan feshettiği takdirde, işveren zarara uğrayacaktır. Zira işveren kalifiye hale gelen personelin belirli süre hizmeti için bu tür masrafları yapmış olmaktadır. Bu nedenle süresinden önce hizmet akdini İş K.m.24/II.deki sebepler dışında fesheden işçi, eğitim giderlerini tamamen ödemek zorundadır. Ancak, uzun süreli yapılmış hizmet akdinin bitmesine az bir süre kalmış ise çalışılan ve çalışılmayan dönemin orantılaması suretiyle eğitim giderlerinden indirim yapılabilir.
Öte yandan belirsiz süreli iş sözleşmeleri ile çalışan işçilere zorunlu hizmet koşulu getiren asgari süreli iş sözleşmesinde de eğitim giderlerinin işçinin kararlaştırılan asgari süreden önce işten haklı bir neden olmadan ayrılması halinde eğitim giderlerinin ödenmesi kararlaştırılabilinir.
Eğitim giderlerinin işveren tarafından kanıtlanması gerekir. Toplu eğitimlerde her bir işçi için yapılan gider bulunmalıdır. Eğitim sırasında işçiye ödenen ücret eğitim gideri olarak geri alınamaz. Eğitim bittikten sonra çalışılması gereken sürede çalışılan ve çalışılmayan dönem orantılanarak karşılığı talep edilebilir. Eğitim tamamlanmadan işçinin ayrılması halinde tüm eğitim dönemi için yapılan giderler işçiden kanımca istenebilir.
İşverence işçi adına yapılan eğitim giderlerinin tamamı yerine, işçinin çalıştığı ve çalışması gereken sürelere göre oran kurularak indirildikten sonra kalan miktarının tahsiline karar verilmesi gerekir. Gerçekten işçi, eğitimden sonra çalışmayı yükümlendiği sürenin bir kısmında çalışmış ise işverene bu konuda katkı sağlamış olmaktadır. İşçinin yükümlü olduğu sürenin tamamında çalışılmış olunması halinde ise, işverence eğitim giderleri istenemez.
İstifa halinde 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesinde yer alan ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. İhbar süreleri çalışma süresine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
İşi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin : 2 Hafta
İşi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 4 Hafta
İşi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 6 Hafta
İşi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin : 8 Hafta olarak belirlenmiştir.
Bunlara uymayan taraf ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Muhtemelen sizden bahsettiğiniz o bedelleri bu maddeye istinaden istiyorlardır.
-
hepsini ödemem mi gerekiyor kısaca?
- - - Updated - - -
kısacası hepsini ödemem mi gerekiyor?
-
Alıntı:
gamzeynn rumuzlu üyeden alıntı
hepsini ödemem mi gerekiyor kısaca?
- - - Updated - - -
kısacası hepsini ödemem mi gerekiyor?
Sizden gerçekten ne istendiğini, hangi nedenlerle istendiğini yazmadan bilemeyiz. Hele tebligat size bir ulaşsın ya da siz avukattan öğrenin buraya yazın gerekçelerini ona göre araştıralım yanıt verelim.
-
Sİzden istenen kalemler neledir tam olarak?
-
tebligat gelir gelmez paylaşacağım teşekkürler. bi de mernis kaydını nereden güncelliyeceğim konusunda bilginiz var mı?
-
Biraz araştırdım bir linkte şu haberi okudum.
"2009 şubat ve 2010 şubat arasında bir yıl bankada çalışıp sonrasında istifa ettim. Banka benden 10.000 tl tazminat 2.000 tl gibi bir rakamda eğitim masrafı talep etti. İcra bildirimi gelince süresi içinde eğitim masrafını ödeyip tazminata itiraz ettim. Yerel mehkeme ve daha sonrada yargıtayda davayı kazandım. Ve hatta 2.000 tl de bankadan haksız icra tazminatı kazandım. Aslında dava görülürken haksız icra tazminatı %40 tan %20 ye indirilmese bankadan 4.000 TL alacaktım. Benim dava dilekçemde belirttiğim en önemli itirazlardan biri sınav ilanında 5 yıl çalışma taahhütünün belirtilmemiş olmasıydı."
Belki işinize yarar.
http://forum.memurlar.net/konu/1388097/1.sayfa
Bu link tam da sizin durumunzda olan kişilerin paylaşımlarının bulunduğu bir link.. Faydalanacağınızı umuyorum..
- - - Updated - - -
Alıntı:
gamzeynn rumuzlu üyeden alıntı
tebligat gelir gelmez paylaşacağım teşekkürler. bi de mernis kaydını nereden güncelliyeceğim konusunda bilginiz var mı?
Mernis adres bilginizin hatalı olduğundan eminseniz, muhtarlığınıza başvurun, alacağınız belge ile nüfus müdürlüğüne başvurup kayıtlarınızın düzeltilmesini talep edebilirsiniz.
-
verdiğiniz bilgiler ve ilginiz için çok teşekkürler