Baba malları ikinci eşine geçirdi
Merhaba. Baba ikinci evliliğini yaptı. İlk eşinden olma üç çocuğu ve ikinci eşinden olma bir çocuğu var. Baba ikinci evliliğinden sonra edindiği malların tamamını ikinci eşinin üstüne yaptı. Babanın vefaat etmesi durumunda ikinci eşinin üzerine yaptığı mallar üzerinde ilk eşten olma çocukların hakkı olacak mı?
Bu arada ikinci eşin kişisel gelir durumu sözkonusu malları almaya yeterli değil. Bunun ispatı mümkün.
Şimdiden teşekküreder iyi çalışmalar dilerim.
Cevap: Baba malları ikinci eşine geçirdi
cevap yazilmadimi yaa????ayni sroun bendee var..
Miras bırakanın mallarında tüm çocuklarının hakları vardır. Eşlerin üzerine yapılan mallardan dava yolu ile miras paylarının alınması mümkündür.
dava acmak istiyorum...bunun ucreti ne olur???avukat durusma ucretleri toplami avkatla anlasmayada bagli die biliyorum ama ortalama bisey soyleyebilirmisiniz?
sag kalan eşin 1/4 miras payı ve geri kalan 3/4 yanı 4 kişiye 3/16 olarak düşer(TMK 495,499 mad) her eşin ve çoçukların mahfuz hisse dedigimiz hisselerı vardır yanı müris/ölen bu hisselere tecavüz edecek işlem yapamaz yaparsa dava konusu olur,burda sag
kalan eşin 1/4 un tamamı mahfuz hisse kardeşlerin ise kendilerine düşen hissenin yarısı mahfuz hissedir(TMK 506)yanı her birinin mahfuz hissesi 3/16X1/2=3/32 her kardeşin mahfuz hissesidir örnek verirsek tereke 250.000 olsun her birinin mahfuz hissesi.,
250.000X3/32=23.437 muris buna tecavüz edecek işlem yaparsa dava konusu olmakta bu davalarda tenkis, muvaza nedeniyle iptal..ancak 1.1.2002 tarihinden sonra edinilmiş mal ortaklıgına geçildiginde TMK 219 maddesi edinilmiş malları belirlemiş bu tarihten itibaren muris/ölen mal varlıgı elde etmişse sag kalan eşin, edinilmiş mallardan net deger varsa yarı oranında nakdi alacak hakkına sahib olacak(1)
(1)Kılıçoğlu A edinilmiş mallara katılma rejimi 2002
yani 2002 yilindan once alinmissa ve esini uzerine yapmissa bunda hak iddiaa edemiyorum??2002den sora alinmissa mi hak iddia ediyorum?
yanı 2002 den sonra alınmada edinilmiş mal ortaklıgı yüzünden eşin payı fazladır yoksa siz pay alamıyorsunuz kasdetmedim mahfuz hissenizi alabilirsiniz TMK 571 maddesi dava açma süresini belirlemiştir 1 ve 10 yıllık süre olarak ayrıca muvazaya dayalı
iptal davasıda açılabilir gecikmeden av. yardımı alın
babam 2007 yilinda vefat etti... 2002-2003 yillarinda emekli ikramiyesi ile aldigi evi ikinci esinin uzerine yaptigini ogrendim...mulk ilk alindiginda esinin uzerine alinmissa genede hak talep edebiliyormuyum? bazi duyduklarima gore ilk alindiginda esinin uzerine alinmissa bi hakkim olmadigi sekllinde....
tenkis veya muvazaa sebebiyele iptal davası açarak miras hakkınızı alabilirsiniz alacagınız miktar yukarıda belirttigim gibi av. yardımı alın
bi avukata danistim...oda bu isin kolay olmadigini ve eger butun mallari ilk aldigi zaman esinin uzerine yaptiysa bi hak elde edemeyecegimi soledi...cunku mahkeme acip bu mallari babam almisti ama senin uzerine yapmisti desek, kadin yemin edip altinalrimi satip bu malllari evi arabayi aldim kendi ailemin parasinida ekleyip aldim die yemin edebilir...ozaman elimiz bos kalir dedi...ama tapudan mallarin ilk alinis tarihi ve babamin banka hesaplari incelenip karsilastirilirsa belki elimiz kuvvetlenebilir dedi...baska bir yolu varmidir bilemem benim ogrendiklerim bunlar...baska bi yol varsa yardimlarinzi bekliyorum
öncelikle herkese selamlar form a yeni katıldım... anlatayım hemen benim babam 2.evliliğini yapmıstı biz ufakken.babam 2002 yılında çalıstığı yerde 43 yaşında olumcul hastalığa yakalandı ve erkenden emekliye ayrıldı.zaten 7..8 ay sonra vefat etti bız o zamanlar 18 yasımızdan kucuk oldugumuz için 18 yaşımıza kadar bellı bır ucret adıma bankaya yattı ve 18 yasıma kadar sıgortalıydım ben şu an 24 yasımdayım.üvey annemlede anlaşamadığım için 19 yasımda onun yanından ayrılmıstım dedemlerde kalıyorum.sormak ıstedığım üvey annem babamın emeklı maasını çatır çatır alıyor bize bakmıyor ve bende onunla kalmıyorum zaten kendısı ıstememişti yanında bızı.benım o maasta hakkım yokmu yada baska herhangı bır malda payımız yokmu.ben bu konularda çok cahılım ne gıbı haklarım var yada ne yapmam gerek. ve durumum kötü olduğu için bir kurumdan yada vs. gibi yerlerden yardım alabılırmıyım.. durumum da çok kotu zor gecınıyoruz.o keyıf yapıyor bız karnımızı doyursak sukur dıyoruz.lütfen yardım
Babanızdan geriye menkul veya gayrimenkul mal, para kaldıysa mirasçısınızdır önce bu konuyu araştırabilirsiniz.
Bayan iseniz babanızdan dolayı size aylık bağlanabilir.
Alıntı:
delidir_yakalayin rumuzlu üyeden alıntı
bi avukata danistim...oda bu isin kolay olmadigini ve eger butun mallari ilk aldigi zaman esinin uzerine yaptiysa bi hak elde edemeyecegimi soledi...cunku mahkeme acip bu mallari babam almisti ama senin uzerine yapmisti desek, kadin yemin edip altinalrimi satip bu malllari evi arabayi aldim kendi ailemin parasinida ekleyip aldim die yemin edebilir...ozaman elimiz bos kalir dedi...ama tapudan mallarin ilk alinis tarihi ve babamin banka hesaplari incelenip karsilastirilirsa belki elimiz kuvvetlenebilir dedi...baska bir yolu varmidir bilemem benim ogrendiklerim bunlar...baska bi yol varsa yardimlarinzi bekliyorum
ilk sayfanin sonunda kalan sorumu goremediniz galiba ...bende tekrarladim
selamlar tekrardan ben 25.01.1987 doğumluyum ben lıseye baslayacağım zaman babamın hastalıga yakanması ve olumu ve maddı durumumuzun kotu olmasından dolayı iş hayatına atılmıstım.sımdı ben açık öğretımden lıseyı bıtırmek daha sonrada kısmet olursa uvıversıte acık oğretımden bılgısayar muhendıslıgı okumak ıstıyorum.sorum şu olucak benım maddı durumum cok bozuk bu yuzden okumak için bir yerlerden yardım olabılırmıyım?? cok acıl yardımlarınızı beklıyorum
oğlumun babası yeniden evlenmeden malları oğlumun üzerine geçirmişti. evliliği sürecinde edinilen mallar da oğlumun üzerine ve başka çocuğu yok. baba oğul çatışması yaşadılar ve bir ara verilmiş bir vekaleti kullanarak baba tüm mal varlığını şimdiki eşinin üzerine satış yolu ile geçirdi. fakat şirket için krediler halen oğlumun üzerine görünmektedir. son üç aydır baba bu kredileri ödüyor ama nereye kadar ödemeye devam eder bilemiyorum. bu durumda oğlum dava açabilir mi.. babanın sağlık durumu da iyi değil bugün birşey olsa oğlumun hakkı ne olabilir? ne yapmamızı önerirsiniz? şimdiden teşekkür ederim