-
Araç Kilometresini Düşürmek Suç mu?
Merhabalar;
Yaklaşık 3 ay önce almış olduğum aracın aldıktan sonra kilometresi ile oynanmış olduğunu öğrendim ( Aracı 84.000 km'de aldım. Ocak 2009'da 150.000 km'deymiş). Aracı satan kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundum. Satan kişi ifadesinde suçlamayı kabul etmiş. Şimdi bu konudan mahkemeye gidildi. Avukatım yok. Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
-
Cevap: Araç Kilometresini Düşürmek Suçmu?
Alıntı:
pier014 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar;
Yaklaşık 3 ay önce almış olduğum aracın aldıktan sonra kilometresi ile oynanmış olduğunu öğrendim ( Aracı 84.000 km'de aldım. Ocak 2009'da 150.000 km'deymiş). Aracı satan kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundum. Satan kişi ifadesinde suçlamayı kabul etmiş. Şimdi bu konudan mahkemeye gidildi. Avukatım yok. Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Belki başka bu konuda araştırma yapan birilerine yardımcı olabilirim. Mahkeme tek celsede sonuçlandı. Deliller ve sanığın ifadeleri doğrultusunda sanığa 10 ay hapis cezası verildi. Bu ceza paraya çevrilerek ertelendi.
-
Sevk maddelerini de yazarsanız seviniriz, yani hangi madde kapsamında ceza verildi. Dolandırcıcılık mı?
-
Gerekçeli karar geldiğinde burada yayınlarsanız memnun oluruz...
-
[QUOTE=Kantaroncu;337305]Gerekçeli karar geldiğinde burada yayınlarsanız memnun oluruz...[/QUO
Karar çıktığında yayınlamaya çalışacağım. Kişi hakkında dolandırıcılıktan işlem yapıldı
-
pier014 sizi çabanızdan ve ulaştığınız sonuçtan dolayı tebrik ederim. Keşke bu mahkeme kararını medyada gösterme imkanı olsa. Belki bazılarına ibret olur.
-
Alıntı:
henien rumuzlu üyeden alıntı
pier014 sizi çabanızdan ve ulaştığınız sonuçtan dolayı tebrik ederim. Keşke bu mahkeme kararını medyada gösterme imkanı olsa. Belki bazılarına ibret olur.
Teşekkür ederim.
-
araç km si değil ama internet ilanında kusursuz olduğunu belirttikleri araç iki sefer büyük kazalı çıktı. ve ilanda belirtilen hiçbir şeyi ya çalışmıyor yada sökülüp alınmış. tamamı yalan beyan. sence bende mahkemeye versem kazanabilrimiyim. bütün evraklar eline ulaştığında bana yollayabilirmisin mümkünse.
-
Sayın pier14 peki sizin için herhangi bir karar ya da yol var mı? Yani karşı taraf ceza almış tamam ama sizin mağduriyetiniz konusu ne olacak?
-
Amcam da aynı şekilde ikinci el bir araç satın aldı yaklaşık bir ay önce. Ben amcamdan aracı emanet aldım, haftasonu için Sakarya'ya gidip dönecektim. Dönerken Bolu tüneli viyadüğünde aracın motoru kilitlendi ve az kalsın kardeşimle birlikte viyadükten uçacaktık. Servis çağırdım ve aracın kilometresinin 3 kez sıfırlanmış olduğunu söylediler. Araç 300000 kmden fazla yol yapmış ve bu sebeple motor kilitlenmiş, canımızdan oluyorduk az kalsın. Araca 5000 tl'ye yeniden motor yaptılar. Ayrıca araç kazalı çıktı. Dava açmayı planlıyorum ama kaç tane avukat ile görüştü isem davayı kazanmamızın çok zor olduğunu söylüyorlar. İnternet ilanında aracın orjinal olduğu yazıyordu, bunun satıcının mal ile ilgili taahhüdü sayılıp sayılmayacağı konusundan emin olamadıklarını söylüyorlar. Siteyi aradım, ilan yayından kalksa da dava konusu olma ihtimali nedeniyle ilanları sakladıklarını söylediler. Kazalı araç sebebiylea ayıplı mala ilişkin bedel indirimi, hileli davranışı ile ayıbı gizlediği için motor masrafını ve kardeşimle kendim için manevi tazminat talep etmeyi düşünüyorum fakat ilk iki talebi ancak amcam ileri sürebilir. Ben de hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. Amcamı mahkemede temsil edemeyeceğim için güvenebileceğim bir avukat arıyorum fakat davaya bakmaktan çekiniyorlar.
Sayın Pier014 ceza davasını dolandırıcılıktan mı açtınız? Ceza aknununda dolandırıcılık gözüme ilişti benim de ama Motor kilometresinin sıfırlanmış olmasını bu kapsama sokup sokamayacağımdam emin olamadım malesef
-
Cevap: Araç Kilometresini Düşürmek Suç mu?
Bu tür durumlarda ceza davası yerine, hukuk davası açmak daha mantıklı, ceza davalarında görüldüğü gibi daha önce sabıkası yoksa, büyük ihtmal dişe dokunur bir ceza almıyor,ve sizin maddi kaybınız telafi olmuyor...
-
Merhabalar; öncelikle geçmiş olsun. Aynı dertten muzdarip olan biri olarak sizden davayı hangi delilleri göstererek ve hangi mahkemeye açtığınızı dilekçe örneklerinide sunarak bize yardımcı olursanız sevinirim. Bende 3 hafta önce aldığı aracın km ile oynandığını öğrendim. İnternette herkez tarafından bilinen bir sitede bir galericiye ait ilanda gördüğüm aracı 93000 km de diye satın aldım. TÜV Türk kayıtlarında aracın 170000'de olduğunu öğrendim. satıcının ilanını sık kullanılanlarda saklıyorum. Bunu ve tüv türk kayıtlarını ayrıca aracı alırken götürdüğüm 101 nokta kontrolü yapan firmanın dökümanını (aracın Km oradada 93 000 gözüküyor) kullanarak dava açmam durumunda aracı iade ederek yaptığım masraflarla birlikte ödediğim paramı geri alabilirmiyim. Bir de tahminen ne kadar sürer dava ve sonuç ne olur. Dava sürecinin işleyiş basamakları hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.
-
Arkadaşlar merhaba;
Uzun zamandır siteyi takip edemediğimden konuyla ilgili tarafıma gelen sorulara cevap veremedim. Cumhuriyet savcılığına aracı alırken gösterdiğim test merkezinde belirtilen kilometreyi ve daha sonra servis kayıtlarında belirtilen kilometreyi delil olarak sunmuştum. Sanık suçlamayı kabul etmiş. Asli hukuk mahkemesine kamu davası açıldı. Mahkemede de sanık suçlamayı kabul etti. Benim zararımı karşılamadığından dolayı da mahkeme dolandırıcılık suçu ile 10 ay hapis cezası verdi. Cezayı paraya çevirdi. Sanık temyize gidecekti ama sonrası hakkında bilgim yok.Benim kaybım içinse temyiz sonrası sanırım bir dava daha açmam gerekli.
Ben aracı aldığımdan daha düşük bir fiyata gerçek kilometresini söyleyerek ve aracın kilometresi bu şekildedir diye yazılı bir anlaşma yaparak sattım. Sattıktan kısa bir süre sonra alan kişi tekrar kilometresi düşürülmüş halde yüksek bir fiyatla satışa koymuştu.
-
Ben de aynı dertten muzdaribim. Önce noterden ihtarname mi yollamalıyım? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olabilir misiniz? pier014 siz nasıl bir yol izlediniz?
-
sayın pier gerekçeli karar geldi ise yada davadaki karar özetini yayınlarsanız seviniriz
-
gerçi baya zaman olmuş ama
-
Alıntı:
Arkadaşlar merhaba;
Ben aracı aldığımdan daha düşük bir fiyata gerçek kilometresini söyleyerek ve aracın kilometresi bu şekildedir diye yazılı bir anlaşma yaparak sattım. Sattıktan kısa bir süre sonra alan kişi tekrar kilometresi düşürülmüş halde yüksek bir fiyatla satışa koymuştu.
Sn. pier014 geçmiş olsun ve tebrikler.
Arac markası modeli ne acaba?
ALINTI: "Kilometre küçültme, otomobilini daha kolay satmak ve aracının değerini artırmak isteyen kişi ve galericilerin sıkça başvurduğu bir yöntem. Dijital kilometre düşürme işleminin fiyatı markaya göre değişirken, mekanik kilometre küçültme işleminin fiyatı 15-20 milyon lira.
İlk olarak Almanya'da başlayan dijital kilometre küçültme işlemi, yaklaşık 7-8 yıldır Türkiye'deki araçlara da uygulanıyor. Bu sistemin Amerika'da sıkça kullanılmamasının nedeni ise Alman otomobillerine oranla, Amerikan otomobillerinde kilometre düşürülmesinin çok daha zor olması. Yeni üretilen otomobillerde artık dijital ekran kullanılması nedeniyle, daha çok bu araç sahipleri kilometre düşürme talebinde bulunuyorlar. Bu işlem, bilgisayar ya da bu iş için özel olarak düzenlenmiş bir cihaz yardımıyla yapılıyor. Elektronik sistemleri ve kilometre sayacını tamir eden kişilerce yapılan bu uygulamanın, ahlaki kaygılardan başka hiçbir kanuni engeli bulunmuyor. Belli başlı birçok sanayi sitesindeki bu işlemi yapanların sayısı, 15-20'yi buluyor. Almanya'da üretilen ve TÜV belgesi (Almanya'daki TSE karşılığı kuruluş) olmayan "kilometre düşüren cihaz"; bu işten para kazanmayı amaçlayan bir bilgisayar mühendisinin, başka amaçlar için geliştirilen bir cihaza kendisinin hazırladığı programı yüklemesiyle oluşuyor. Cihazla yapılan işlem ise yaklaşık 5-10 saniyede bitiriliyor.
Kilometre küçültme işleminin aşamaları
* Cihaz, kilometresi düşürülecek otomobile bağlanıyor.
* Cihaz ekranından aracın markası seçiliyor.
* Aracın tipi seçiliyor.
* Model yılı seçiliyor.
* Cihaz ekranında yeni kilometrenin yazılması gereken bölüme yeni kilometre yazılıyor. Yeni kilometre, müşterinin isteği doğrultusunda ayarlanıyor. Bu işlemi yapanlar, kilometre küçültme işleminin otomobile herhangi bir zarar vermediğini söylüyorlar. Ancak son teknoloji kullanılarak üretilen bazı araçlarda, kilometre bilgisi 2-3 yere birden yazılıyor. Bu nedenle bu araçlarda, kilometre küçültülse bile eski kilometre okunabiliyor. Kilometre küçültme işlemini yapanlar bunun oranının, yüzde 3 olduğunu söylüyorlar. Kilometrenin değiştiği, ancak yetkili servislerde tüm periyodik bakımlara ve servisin kayıtlarına girmiş otomobilde anlaşılabiliyor. Otomobilin gerçek kilometresi 100 ise kilometrenin en fazla 80'e indirildiğini söyleyen bu işlemi yapanlar, bunun nedenini ise şöyle açıklıyorlar:
"Çünkü kilometre yanında araçta lastik, direksiyon simidi, vites topuzu gibi fazla kullanılmaktan aşınan bir sürü parça var."
Dijital kilometrenin düşürülmesinin bir başka yolu da bilgisayar. Bu işlem için gösterge tablosunun sökülmesi gerekiyor ve bilgisayar yardımıyla program değişikliği yapılıyor. O ana kadar yazılmış olan satırların değiştirilmesiyle, kilometre değiştirilmiş oluyor. Ama bu işlem 1-2 saat sürüyor.
Mekanik göstergeli otomobillerde de, yine gösterge tablosu sökülüyor. İşlem bu kez mekanik olarak yapılıyor. Numaratör sökülüyor, kilitler boşaltılıyor ve istenilen kilometre dizilerek sistem çalışır hale getiriliyor. Bu otomobillerde, kilometre küçültme işleminin yapıldığını anlamak daha kolay, çünkü iz bırakılabiliyor. Küçültme sırasında, gösterge tablosunun fazla temizlenmesi yapılan işlemi ele verebiliyor.
Dijital kilometre küçültme işleminin fiyatı; Alman araçlarında 100-350 euro, Amerikan araçlarında 250-350 Dolar, İtalyan araçlarında ise 350 euro Mekanik kilometre küçültme işleminin fiyatı ise 15-20 milyon lira arasında değişiyor"
-
Yıllardır sanayiye giderim bir tane denetim gormedim.
16 yaşın altında onlarca cocuk calıstırılır, sigortasız çalıştırılır.
Yedek parçacılar, ustalar fiş fatura vermezler. Bazıların belki kayıdı bile yoktur.
Kilometre Düşürmek çok basit bir olay sanayilerde 20-30 liraya her türlü aracın Kmsi düşürüyorlar
anlamak zor ama şunlar belki bir fikir verebilir.
- Motorun durumu, sesi
- Direksiyon simidi (arka kısımları)
- Vites topuzu,
- Pedallardaki aşınmalar,
- Konsoldaki çiziklerden
- Koltuğunun çökmesi
- Görünen çatlaklar
- Plastik aksamından gelen sesler
- Kaportanın durumu
- Göstergelerin olduğu paneldeki vidalar
- Aracın ilk sahibinin kaç km de aracı SATTIĞI
- Servis kayıtları
- TüV kayıtları
- Stepne
- KM düşürenlerden birine göstermek
- Emniyet kemeri aşınması
- Tavan döşemesi, kaplaması
- Farlar
- Taban pas durumu
Satıcıdan bu aracın KM'sini düşürmedim aracın KM'si budur diye yazı almak iyi olabilir
KM'yi düşürtenlerin düşürenleri Allah'a havale ediyorum.
-
Alıntı:
Merhabalar;
merhaba pier014.Bu konuyla ilgili bizinde şikayetimiz oldu.ancak savcı takipsizlik kararı verdi.itirazedeceğiz.siz ceza aldı diye yazmışşsınız.mahkeme esas ve karar numarasını veya özellikle karar özetini bizimle paylaşırmısınız?gereçekten bizim için çok önemli.
-
km düşürmek tek başına dolandırcılık suçunu oluşturmaz ancak bu fiili sırf aracı daha fazla bir fiyata satmak için yaparsa ve alıcıyıda bu konuda aldatırsa yani aldatıcı davranışlarla kendisine haksız menfaat sağlarsa dolandırıcılık suçu kapsamına girer.Tabi bu benim görüşüm.ancak savcılar böyle düşünmüyor.çünkü km düşürülmüş araçtan dolayı satıcı hakkında dolandırıcılıktan savcılığa suç duyurusunda bulunduğumuz halde savcı takipsizlik kararı verdi.pier014 isimli arkadaş ceza aldığını yazmış.kararı bizimle paylaşırsa itiraz etmek için elimizde emsal karar olacak.
-
Km düşürmek zevk için ya da aracın ihtiyacı olduğu için yapılmıyor elbette. Aracı daha değerli gösterip yüksek bedele satmak için başvurulan bir hiledir. Savcının takipsizlik kararı vermesi açıkça hukuka aykırıdır bu işi mahkemeye bırakmalıdır. O savcı bu şekilde bir araç alsa napardı acaba?
Üye ile mail yolu ile ulaşmayı deneyin.
-
kişi ceza aldı diye yazmışsınız.Kararı burada yayınlar mısınız?Aynı konu hakkında bizde şikayetçi olduk ama hukuki itilaf olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.Bu yüzden bu karar emsal karar olması açısından çok önemli.
- - - Updated - - -
Engin bey merhaba,Üye ye mail yolu ulaşmayı deneyin demişsiniz.Sanırım bunu bana söylediniz ama sitedeki katı kurallar nedeni ile özel mesaj atamıyorum.Mail adresini nasıl bulabilirim?.yardımcı olurmusunuz?O karar çok önemli ve İtiraz süremiz dolmak üzere.
-
Mail adresinize bildirdim iyi forumlar.
-
Alıntı:
nikon rumuzlu üyeden alıntı
Bu tür durumlarda ceza davası yerine, hukuk davası açmak daha mantıklI
Yargıtay 11. Dairesi'nin Kararına konu olayda, aracın Km. göstergesinin yanında bir çok aksamı da değiştirilmiştir:
"...otomobili satın almadan önce her hangi bir servis istasyonuna götürüp, orijinal olup olmadığını kontrol olanağına sahip olan katılanın denetleme istek ve imkanını da ortadan kaldırmadıkları, bu tablo içinde soyut yalan boyutunu aşmayan beyanlarla dolandırıcılık suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı ve uyuşmazlığın HUKUKİ NİTELİK taşıdığı gözetilmeden beraatlerine yerine yazılı gerekçelerle mahkümiyetlerine..."
-
Alıntı:
Av.zehra rumuzlu üyeden alıntı
kişi ceza aldı diye yazmışsınız.Kararı burada yayınlar mısınız?Aynı konu hakkında bizde şikayetçi olduk ama hukuki itilaf olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.Bu yüzden bu karar emsal karar olması açısından çok önemli.
- - - Updated - - -
Engin bey merhaba,Üye ye mail yolu ulaşmayı deneyin demişsiniz.Sanırım bunu bana söylediniz ama sitedeki katı kurallar nedeni ile özel mesaj atamıyorum.Mail adresini nasıl bulabilirim?.yardımcı olurmusunuz?O karar çok önemli ve İtiraz süremiz dolmak üzere.
Karar elimde olmadığından sitede yayınlayamadım. Mahkeme bulunduğum yere uzak olmasından dolayı da kendim gidip alamıyorum. Mahkeme kalemine dilekçe gönderdim ve kararın tarafıma gönderilmesini istedim. Karar bana ulaşırsa sitede de yayınlayacağım.
-
Arkadaşlar hukukcu değilim,otomotiv sektöründe görev yapmaktayım.konuyu bir başka yönü ile yorumlamak isterim.İkinci el araç alacak olanların en dikkat etmesi gereken şey araç 2010 ve daha yeni ise ve kilometre göstergesi 80000-90000 aralığında ise mutlaka alacağınız araçtan şüphelenin ve gerekli kontrolerini yaptırarak alın.Şu an kilometre düşürenlerin araçları indirdiği kilometre büyük çoğunlukla 80-90 bin arası.Ufak bir bilgi benden olsun.5664 e mesaj atıp muayene bilgilerine bakın,yetkili servis kayıtlarına bakın,aracın koltuk,direksiyon simidi,vites topuzu,pedallarına bakın aracın kilometresi ile yıpranmaları orantılımı,bunlardan bile anlayabilirsiniz kilometre orjinalmi değilmi.
-
Alıntı:
Karar elimde olmadığından sitede yayınlayamadım. Mahkeme bulunduğum yere uzak olmasından dolayı da kendim gidip alamıyorum. Mahkeme kalemine dilekçe gönderdim ve kararın tarafıma gönderilmesini istedim. Karar bana ulaşırsa sitede de yayınlayacağım.
Kararı siteye yüklemeyi denedim ama başaramadım. İsteyen olursa e-mail ile gönderebilirim.
-
pier014 bana kararı atabilirseniz sevinirim.
-
Banada kararı yollayabilirseniz sevinirim. Saygılar.
Koraybulbul@hotmail.com
-
amma bizim ülkede dolandırıcı ve mağdur varmış
-
merhaba engin bey, 2011 de ford focus marka bir araç almıştım. aldığımda aracın muaynesi yapılmıştı. tramer kayıt soruglattık ama sadece kaza kayıt bilgileri geldi kazasız şeklinde, km bilgileri gelmedi. 2013 muaynesini yaptırırken aracı kmsi ile oynandığını anladık. aracı sahibinden.com üzerinden bulmuştuk oradaki kayıtları mahkemede delil kullanabilir miyiz ? aracın daha önceki servis kayıtlarını, yağ değişim vs kayıtları nasıl teemin edebilirim. yani aslında mağdurum ve bunu nasıl ispat edeceğimi bilemiyorum yardımcı olur musunuz lütfen
-
Baya bir zaman geçmiş... Mesele zaten ispatlayabilmekte her türlü delili kullanmak mümkün tabi bunu önce savcı dava açarsa mahkeme takdir eder.
-
Günaydın, ilginizden dolayı teşekkür ederim.bendeki ilk muayenesinde durumu öğrenir öğrenmez noter üzerinden gerekli yazışmaları ve dava sürecini başlattım yaklaşık 1 yıl oldu ama daha bir duruşma dahi görülmedi.tensip zaptı dosyası hazırlandı şeklinde bir bilgi var, ben duruşmadan önce hangi yollarla delil toplayabilirim bunu öğrenmek istiyorum teşekürler...
-
Alıntı:
Koray Bülbül rumuzlu üyeden alıntı
kararı mail adresinize gönderdim
-
Tum kilometre dusurenlerin Allah belasını cezasını versin insallah. Dusurdukleri kilmotrenin sonsuzu kadar ceza alırlar ınsallah
-
Emsal kararıbanada atabilirmisiniz ayrıca sonuç alabilen oldumu
-
bu karari benim meil adresime de gönderebilirmisiniz??
olemu.ua@hotmail.com
-
söz konusu kararı av_figenyildirim@hotmail.com adresime de gönderebilirmisiniz??
-
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 28.01.2004 T., Esas: 2002/12983, Karar: 2004/219:
"Dolandırıcılık suçundan sanıklar M____ G____ ve N____ K____'nın yapılan yargılamaları sonunda: TCK.nun 503/1 ve 522. maddeleri gereğince 1 yıl 1 ay hapis ve 541.666.666 lira ağır para cezasıyla mahkümiyetlerine, 250.000.000 lira maddi ve 250.000.000 lira manevi tazminata hükmedilmesine dair Niğde 2. Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 8.11.2001 gün ve 2000/341 Esas, 2001/574 Karar sayılı hükmün süresi içerisinde Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar ve sanık N____ vekili tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığının bozma isteyen 5.11.2002 tarihli tebliğnamesi ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği görüşüldü:
KARAR : Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kişiye kandırabilecek nitelikte hile ve desiselerle hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisi veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır.Yalan belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olma, "sergileniş açısından mağdurun denetleme olanağını ortadan kaldırmalıdır. Desise ise maddi nitelikteki fiil ve hareketlerle mağduru hataya düşürmek için kullanılan aldatıcı vasıtalardır. Kullanılan hile ve desiseler ile mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu kandırıcı davranışlarla yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
Hile ve desisenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
Somut olayda; katılanın araba satın almak amacıyla piyasadan araştırma yaptıktan sonra sanık N____ K____'ya ait olup diğer sanık M____ G____'in oto galerisinde satışa çıkardığı aracı sağlam ve üzerinde gösterdiği şekilde kilometrede olduğu inancıyla satın aldığı, ancak kısa bir süre sonra araçla seyahat ederken otomobilin arıza yapması üzerine, Opel servisine götürdüğü, burada yapılan incelemede aracın satın alındığı sırada kilometresinden fazla kullanıldığı, kilometre göstergesi ile daha bir çok aksamının değiştirildiği, bu şekilde orijinalliğinin kaybolduğunun anlaşıldığı, sanıkların da suça konu aracın kaza sonucu tamir edildiğini bildikleri halde katılana sattıkları şeklinde gelişen olayda; sanıkların hile ve desise oluşturacak nitelikte yoğunlaşmış yalanları bulunmadığı gibi, otomobili satın almadan önce herhangi bir servis istasyonuna götürüp, orijinal olup olmadığını kontrol olanağına sahip olan katılanın denetleme istek ve imkanını da ortadan kaldırmadıkları, bu tablo içinde soyut yalan boyutunu aşmayan beyanlarla dolandırıcılık suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı ve uyuşmazlığın hukuki nitelik taşıdığı gözetilmeden beraatlerine yerine yazılı gerekçelerle mahkümiyetlerine karar verilmesi,
SONUÇ : Yasaya aykırı, sanıkların temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı CMUK.nun 321 nci maddesi uyarınca BOZULMASINA, 28.1.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi"
- - - Updated - - -
T.C. YARGITAY
15.Ceza Dairesi
Esas: 2011/24601
Karar: 2013/8497
Karar Tarihi: 07.05.2013
ÖZET: Araba alım satım işi yapan sanığın, katılana … marka aracı satarken aracın … kilometrede olduğunu söylediği ve göstergesinde oynama yaparak gerçek kilometresini gizlediği, ancak katılanın sonradan arıza yapan aracı servise götürdüğünde aracın gerçekte… kilometrede olduğunun anlaşıldığı ve böylece sanığın dolandırıcılık suçunu işlediği iddia olunan somut olayda; eylemin hukuki ihtilaf mahiyetinde olduğu anlaşıldığından unsurları itibariyle oluşmayan dolandırıcılık suçundan verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.
(5237 S. K. m. 157)
Dava: Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Karar: Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, fiille olan ilişkisi, mağdurun durumu, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
Araba alım satım işi yapan sanığın, katılana 2004 model Ford Fiesta marka aracı satarken aracın 87.000 kilometrede olduğunu söylediği ve göstergesinde oynama yaparak gerçek kilometresini gizlediği, ancak katılanın sonradan arıza yapan aracı servise götürdüğünde aracın gerçekte 150.000 kilometrede olduğunun anlaşıldığı ve böylece sanığın dolandırıcılık suçunu işlediği iddia olunan somut olayda; eylemin hukuki ihtilaf mahiyetinde olduğu anlaşıldığından unsurları itibariyle oluşmayan dolandırıcılık suçundan verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.
Sonuç: Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılanın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 07.05.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.
-
xxxxxxxxxx@xxxxxxx.com gönderirmisiniz bende mağdurum.
Editör: İletişim bilgisi vermek forum kurallarına aykırıdır