Yemek ihalesi ve ihaleye fesat karıştırma davası
1 yıl önce eski görev yerinde yemek ihalesi komisyonunda görevlendirildim.Şartnamede "İl dışından ihaleye katılan şirketlerin il içinde yemekhane kurması ve noter sözleşmesi yapması" şartı vardı.İl dışından gelen şirketler "İhaleyi aldığım takdirde il içinde yemekhane kuracağım ve yer tutacağım taahütnamesi" verdiler.Kamu İhale Kurumu kararlarında il dışından ihaleye girenlerden il içinde yemekhane kurma veya tutma şartı istenmez kararı var.
İhale komisyonu taahütname aldı.İhaleler yapıldı.Komisyon şimdi niye şartnamede yazan yemekhane tutma ve noter sözleşmesini almadın diye suçlanıyor.Komisyonda KİK Kararı var.Taahütname aldık.İhaleyi alan şirketler ihaleden sonra sözleşme yapmadan önce yer tutup yemekhane kuracak diyor.
Bu konuda hukuk nasıl işliyor?Bu konuda benzer mahkeme kararları veya KİK kararları var mı?Şirketlerle yapılan sözleşmelerde komisyonun sorumluluğu ne olabilir?Çünkü ihale komisyonları sadece ihale yapıyor.Sözleşmeyi hiç görmüyorlar.
İhaleye fesat karıştırma olur mu?
-2007 yılında kurumuzda bir yemek ihalesi yaptık.Komisyon üyesiydim.Bu konuda hiçbir eğitim almadım ve bilgim de yoktu.Komisyon başkanı ve diğer üyelerden biri idari amirim görevinde.İhale için toplandık.İhaleye bir kişi katıldı.İhale şartnamesinde yemek ihalesi için il içinde yemeğin pişirileceği bu nedenle katılımcıların il içinde yemek şirketi ile veya yemek mutfağı ile noter onaylı sözleşme teslim etmeleri de isteniyor.
-Komisyon üyelerinden biri bu şartın Kamu İhale Kurumu kanununa aykırı olduğunu,bu konuda Kamu İhale Kurumun kararları olduğunu KİK'in bu şart koyan ihaleler için katılımcıları noter onaylı kira sözleşmesi yerine kira sözleşme yapacağına dair taahütnamenin yeterli olacağına karar vermiştir.Yani katılımcı noter onaylı kira sözleşmesi yerine ihale kendisine kalınca kira sözleşmesini yapacağına dair imzalı taahütname verebilir.İhaleye katılan dosyasına bu şekilde bir taahütnameyi hazırlamış zaten.Komisyon olarak bunu kabul ettik.İhaleyi alınca sözleşme yapılmadan önce kira sözleşmesi yapılacaktı.Komisyon olarak ihale kararı ladık ve bitirdik.
-Komisyon olarak bundan başka birşey yapmadık.Kamu İhale Kurumunun bu şekilde ihale şartı koyan ihaleler için verdiği 2 ihale iptal kararı var.KİK,noter onaylı sözleşme alınmasının yanlış olduğunu taahütnemenin yeterli olacağını karara bağlamış.Biz ihaleyi Kamu İhale Kanununa göre yaptık.
-İhaleyi alan kişi ile idare sözleşme yapmadan önce kira sözleşmesini yapıp teslim etmiş.Tabi yemeğin il içinde pişirilip pişirilmediğinin kontrolü ve denetimi ihale komisyonunun işi ve görevi değil.Şimdi komisyon niye noter onaylı kira sözleşmesi almadık diye suçlanıyor.Bu konuda Yargıtay Kararı da var "Şartnamenin yasaya aykırı olan hükmü geçerli değildir."(Yargıtay-4.H.D.K-E6974-K4320),KİK ihale kararlarıda mevcut 2 tane.
Cevap: İhaleye fesat karıştırma olur mu?
Kamu İhale Komisyonu 2007 yılında 2 tane ihale iptal kararı vermiş bu kararlarda ;
1.Karar :"Oysa, il sınırları içerisinde üretim tesisi bulunmayan isteklilerin ihaleye teklif verebilmesini teminen, ihaleyi kazanan isteklinin sözleşme imzalamadan önce il sınırları içerisinde faaliyet gösteren üretim tesisi ile sözleşme yapılması şartı konulması ve buna ilişkin taahhütname istenilmesinin yeterli görülmesi gerekmektedir."
2.Karar :"Ancak, ihale üzerinde kalan isteklinin sözleşme imzalamadan önce il sınırları içerisinde faaliyet gösteren fabrika ya da fabrikalar ile sözleşme yapması şartı konulması yerine buna ilişkin taahhütname istenilmesinin yeterli olacağı sonucuna varılmıştır."
Ayrıca Yargıtay'ın "Şartnamenin yasaya aykırı olan hükmü geçerli değildir." kararı mevcut elimizde.
Bunun yanında suçlandığımız ihale şartnamesinin bu maddesinin ihale ilanında olmaması ve ihaleye katılma yeterlilikleri içinde sayılmaması bize faydası olur mu?