Boşanmada borçların paylaşımı
Değerli Hukukçular;
Genelde herkes mal paylaşımından söz etmiş.Lakin benim borç paylaşımım sözkonusu.Kendi üzerime aldığım ve 5 yıllık olan 3 tane kredi var.
(memur olduğum için tüm kredileri ben çektim çok fedakaar bir insan olarak.)
Boşanmak istesem bu maddı kaybım ne olur;ödemelerin yarısını eşim üstlenmek zorunda kalırmı?
Ücretsiz olarak barodaki avukatlar bu tür davalara bakıyolarmı acaba?
Teşekkürler...
Cevap: Boşanmada borçların paylaşımı
Çalıştığınız için ,geliriniz olduğu için adli yardımdan yararlanamazsınız.
Alıntı:
yukhemsire rumuzlu üyeden alıntı
Değerli Hukukçular;
Genelde herkes mal paylaşımından söz etmiş.Lakin benim borç paylaşımım sözkonusu.Kendi üzerime aldığım ve 5 yıllık olan 3 tane kredi var.
(memur olduğum için tüm kredileri ben çektim çok fedakaar bir insan olarak.)
Boşanmak istesem bu maddı kaybım ne olur;ödemelerin yarısını eşim üstlenmek zorunda kalırmı?
Ücretsiz olarak barodaki avukatlar bu tür davalara bakıyolarmı acaba?
Teşekkürler...
Öncelikle geçmiş olsun.
Yasa gereği 3 ncü şahıslara ve kurumlara karşı kişi kendi mal varlığı ile sorumludur.
Daha açık bir ifade ile.. Krediler sizina dınıza ise siz ödeyeceksiniz. Eşiniz bu kredilerden eğer size kefil değilse sorumlu değildir.
Adli yardımdan istifade edebilmeniz için muhtarlıktan belge almanız gerekiyor. Tamamen ücretsiz olmayıp, maddi anlamda tazminat yada nafaka aldığınızda vekalet ücretini yine ödüyorsunuz.
Siz çalıştığınız için adli yardımdan istifade edemezsiniz.
Geçmiş olsun..
Soru sahibi şunu soruyor.
Boşanmada nasıl ki edinilmiş mallar yarıyarıya ise
Borçlarda yarı yarıya paylaşılmamalı mı
Alıntı:
9.Köy rumuzlu üyeden alıntı
Soru sahibi şunu soruyor.
Boşanmada nasıl ki edinilmiş mallar yarıyarıya ise
Borçlarda yarı yarıya paylaşılmamalı mı
Belki düz mantıkla bakıldığında böyle. Ama ya eşlerden bir tanesi durumu suistimal edip diğer eşten habersiz anlaşmalı borçlanma yoluna gitti ise. 3ncü şahıs yada kurumlara, karşı tarafın tüm mal varlığını elinden alacak ve böylece zarar verecek nitelikte bir borçlanma yaparsa, bu haksızlığı ve mağduriyeti nasıl giderecek yasa..
Hayatın müşterek oluşu nedeni ile yasa koyucu eşlerin birbirlerinin haberi olarak ve eşit derecede borçlanarak birlikteliklerini devam ettirdiklerini düşünmektedir.
Kredi ekstrelerinde durum ortaya çıkar.
Şöyleki ;Yapılan harcamalar normal aile dayanışması yollu harcamalar ise bu durumda talepte bulunulamayacağı,Kira ,ev harcamaları ,market harcamaları gibi
Fakat, mobilya ,yada çocuğun hastane masrafları,dersane masrafları durumunda Kredi kartına yapılan taksitli ödemeler için talepte bulunabileceği
Aslında eşimin üzerine olan borcu kapatıp yeniden baska bankadan çektim.
Dolayısıyla hepsi benim üzerimde su anda anladığım kadarıyla 2013 e kadar bosanmamam gerekiyor...
İstanbul şartlarında geçinmem zor olacak.
Teşekkür ederim.......
hayat gerçekten ,bir uçurumun kenarında;her an düşme korkusuyla aldığın nefes nekadar ısıtabilir ki seni.....
Alıntı:
yukhemsire rumuzlu üyeden alıntı
Aslında eşimin üzerine olan borcu kapatıp yeniden baska bankadan çektim.
Dolayısıyla hepsi benim üzerimde su anda anladığım kadarıyla 2013 e kadar bosanmamam gerekiyor...
İstanbul şartlarında geçinmem zor olacak.
Teşekkür ederim.......
hayat gerçekten ,bir uçurumun kenarında;her an düşme korkusuyla aldığın nefes nekadar ısıtabilir ki seni.....
O tarihe kadar boşanmamayı düşünüyorsanız o halde acizane tavsiyem bir evlilik danışmanına gidin eşinizle birlikte, 4 sene içerisinde o evliliği 400 kez kurtarırsınız..
4 sene daha borcuna harcına rağmen sırf geçim sıkıntısını bahane ederek eşinize katlanacaksanız (!) bu süreyi iyi değerlendirin derim..
Geçmiş olsun..
bütün borçlar genelde erkeğe yüklenilir
Alıntı:
hkknt21 rumuzlu üyeden alıntı
bütün borçlar genelde erkeğe yüklenilir
Bu genellemeyi neye göre yaptınız.. Hukuki bir dayanağı varmıdır ?
Alıntı:
dardayım rumuzlu üyeden alıntı
Bu genellemeyi neye göre yaptınız.. Hukuki bir dayanağı varmıdır ?
Hukuki değil ama, toplumsal bir dayanak var bu genellemede.
Kadın evinin gülü, çocuklarının biricik bakıcısı, evin hizmetçisi, erkeğin mülkiyetinde v.s. olduğu sürece, borçlanamayacağına göre, herhalde borçlanma özgürlüğü "evin direği", eve ekmek getiren, evin yegane gelir sahibi, muhteşem insan, üstün cinsiyet erkekte olacağından, borcu ödeme kapasitesi de ancak erkekte var olacaktır. (faraza) :)
Sanırım soruyu soran üyemiz kadın. Bu da ayrı bir ironi.
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Hukuki değil ama, toplumsal bir dayanak var bu genellemede.
Kadın evinin gülü, çocuklarının biricik bakıcısı, evin hizmetçisi, erkeğin mülkiyetinde v.s. olduğu sürece, borçlanamayacağına göre, herhalde borçlanma özgürlüğü "evin direği", eve ekmek getiren, evin yegane gelir sahibi, muhteşem insan, üstün cinsiyet erkekte olacağından, borcu ödeme kapasitesi de ancak erkekte var olacaktır. (faraza) :)
Sanırım soruyu soran üyemiz kadın. Bu da ayrı bir ironi.
:) :) :ok
eşim şirket kurdu ve iflas etti en azından ben öyle biliyorum.maddi olarak beni zor duruma sokmuş olması ve dolayısıyla psikolojomin bozulması nın hukukta bir yeri varmıdır?
çok çaba sarfedeceğim hukuki bir savaşamı girmiş olurum...
Evlenirken iyi günde,kötü günde diyerek evlenilmiyor mu? Sadece ekonomik olarak zor duruma düştüğünüz için mi boşanmak istiyorsunuz? Ekonomik durumlar kötü diye sevginiz bitti mi?
Sizi yadırgayarak sormuyorum yanlış anlamayın lütfen.