-
Akıllı Kimlik - Ulusal e-posta uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Anaposta Projesi" kapsamında, her çocuğun doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı olan bir posta adresine sahip olacağını bildirdi.
Yerli arama motoru kurulması çalışmaları kapsamında "Anaposta Projesi"ni de yürüttüklerini anlatan Acarer, şöyle konuştu:
"Proje kapsamında, 70 milyon vatandaşımızın her birine 10 GB mail kotası olan bir elektronik posta adresi verilebilecek. Her çocuk doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı olan bir posta adresine sahip olacak.
70 milyon kişinin T.C. kimlik numarası eşleşmesi seviyesinde kullanılabileceği bir mobil ağ sağlanmış olacaktır. Yahoo, Hotmail, Gmail gibi yabancı ve güvenli olmayan posta adresleri ve ağları kullanılmamış olacak.
İslam ülkeleri ile Türk cumhuriyetleri, Türkiye'nin posta altyapısını tercih edeceklerinden, uluslararası büyük bir ağ ve internet haberleşme ortamı sağlanmış olacak."
Projenin yazılım altyapısının tamamlandığına ve test uygulamalarının başlatıldığına dikkati çeken Acarer, "Bu ölçekte geliştirilecek bir projenin uygulamaya sunulması ve ulusal bir e-posta altyapısının kurulması, teknik, ekonomik ve soysal açıdan ülkemize büyük prestij ve kazanımlar sağlayacak" dedi.
www.guncelhaber.com
-
Cevap: Akıllı Kimlik - Ulusal e-posta uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bence desteklenmesi gereken bir proje. Devlet tarafından verilenlerden başka e-mail kullanılması yasaklanmadıkça sorun yok.
Ancak BTK'nın bundan hemen sonraki çalışmasının da Türkiye'de hat ücretlerinin düşürülmesi olması gerek. En azından düşük hat ücretini Datacenter'lar (veri merkezleri) için sağlayarak Türkiye ve hatta Ortadoğu'nun ihtiyacını karşılanabilir. Bugün hosting ve dedicated server hizmetleri için yurtdışına ve özellikle ABD'ne ödenen para azımsanmayacak kadardır.
-
Normal olarak düşünüldüğünde faydalı bir uygulama olarak görülebilir. Ancak günümüz şartlarında telefon dinleme, ortam dinleme, fişleme iddiaları gözönüne alındığında, insan bu projeye acaba demekten kendini alamıyor.
Gerçi, şu anda kullanılan mail adreslerinin de bazı kuruluşlar kontrolünde olduğunu unutmamak gerek ama izlemek isteyen kullanıcı adınızı tespit edebilirse oradan da izleyebilir. Çeşitli telefon şirketlerine dinlemeyi sağlamak üzere yönetici olarak yerleştirilen ajanlar olduğu basında yer aldı. Dinlemek isteyenler engel tanımıyor görünüyor.
Ancak bu sistemde kullanıcı adınız bilindiği için izlenme daha kolaylaşabilir. Böyle bir sistem yürürlüğe konulursa, isteyen bu verilen mail adresini kullanır. Dileyen yine şimdi olduğu gibi farklı kaynaklı mail adresini kullanmaya devam edebilir.
Ne diyelim: vatana, millete hayırlısı olsun.
.
-
Devletin günümüz isleyis sistemini düsündügümde bahsedilen GMail, Hotmail ve benzeri sistemlerde barinan e-postalarimin daha güvende olduklarina inaniyorum.
-
Biraz paranoid bir yaklaşım olacak ama,ilk okuduğumda hoş bir uygulama gibi görünse de, doğuştan itibaren her kişinin devlet tarafından fişlenmesi ve elinin altında bulundurulması gibi bir fikir oluşturmuyor mu bu uygulama sizde?
-
Ve açıkçası faşizan bir yaklaşım değil mi?
-
Alıntı:
Av.Ferda Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Ve açıkçası faşizan bir yaklaşım değil mi?
Aksini düsünemiyorum malesef...
-
Alıntı:
salpyilmaz rumuzlu üyeden alıntı
Aksini düsünemiyorum malesef...
Savunma mekanizması ne olursa olsun ve ne platformda olursa olsun tüm faşizan düşünce ve uygulamalara karşı oldum ve olacağım, sonucu ne olursa olsun..
-
Alıntı:
Av.Ferda Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Biraz paranoid bir yaklaşım olacak ama,ilk okuduğumda hoş bir uygulama gibi görünse de, doğuştan itibaren her kişinin devlet tarafından fişlenmesi ve elinin altında bulundurulması gibi bir fikir oluşturmuyor mu bu uygulama sizde?
Bence hayır!
Nasıl ki kendi ad ve soyadımızı, anne-babamızı , renk- ırk ve hatta cinsiyetimizi vb gibi seçimlere sahip olamıyorsak , işte o zincire bir halka daha ekleniyor o kadar..
E-Devlet geliştikçe her şeyin daha şeffaf olabileceğini düşünüyorum., tabii ki bu gibi projelerin önü tıkanmaya çalışılmazsa!
Çünkü aramızda şefflaflıktan hoşlanmayanlar da vardır mutlaka..
-
Bunun gibi kurulan, TİB gibi sistemlerin işini daha da kolaylaştıracağını da düşünmüşsünüzdür umarım. Kimsenin gücü sayısal çoğunluğun önünü tıkamaya yeterli değil sizin inandığınız gibi. Onlar ne isterlerse yapıyor, istedikleri yasayı çıkarıyorlar, emin olun. Suyu bulandırmak istediklerinde "birileri istemiyor" oyunları başlıyor, bir yerden Ergenekon patlıyor, öteki yandan Kafes patlıyor; balon gibi.
Ben hayır diyorum. Fişlenmemin altına en azından kurbanlık koyun misali imzamı atmam.
Demokrasi naraları atan tayfa da sanırım benim demokratik hakkım olan düşünce özgürlüğüme saygı gösterme şerefine nail olabilirler...
-
Asıl korkması gereken , daha doğrusu çekinmesi gereken mevkiler , o işaret ettiğiniz mevkilerdir; e-imza şu bu derken her şey otomatik olarak bir anda kim bilir kaç bilgsayarda kayıt altına alınır - ki ana depoları da olacaktır mutlaka.. Kaldı ki fişlenmek istenenler zaten fişleniyor , iş kolaylaşsa ne olur, zorlaştırılsa ne olur. İmzalarımızı atsak ne olur , atmasak ne olur... Sanırım sadece haberdar ediliyoruz o kadar..
Bu şeffalık işi ülke içinde sınırlı kalabilse neyse de , Devlet sırrı nasıl korunuacak? işte orada takılı kalıyorum!
-
Hemen baştan teslimiyet kadar hemen baştan reddiyat da yanlıştır. Daha projenin detayları yokken ve şu haliyle yahoo,gmail,microsoft(homtail) maillerini bir güzel kullanırken göstermediğiniz titizliği birden bire göstermeye başlamış görünüyorsunuz. Bu saydığım genel mail sağlayacılar ile yaptığınız yazışmalarda bilgilerinizin güvende kaldığını kim garanti ediyor?
Evet, şu anki hükümet AB'ye uyacağız adı altında binlerce yasa çıkararak düzeni altüst etmesi yetmediği gibi bir de bir çok uygulamayı kendine yontuyor. Ama doğru dürüst bir proje önümüze geldiğinde de tukaka demeye gerek yok. Bir mail verilir, bunu kullanmaya zorlanmazsınız (örnek: bu adrese yapılan tebligat geçerli tebligattır gibi hukukdışı uygulamalar yapılmazsa) o zaman bir fazla e-posta adresinin bize ne zararı var. Şahsen benim email sayım 18 den 19 a çıkar. O kadar.
Ayrıca yukarıda bir avukatın söylediği şeye de katılıyorum. Siz yurdışına döviz gitmesini önlemek için asıl hat ücretlerini ödeyin. Bir çok webmaster sitesinde bir çok kişinin ayda en az 100 dolar ABD'ye gönderdiğini (server için) okumuştum. Hadi yapsanıza Türkiye'yi Ortadoğunun en önemli veri merkezi. Öyle mail dağıtmak kolay iş...
-
Alıntı:
çoban rumuzlu üyeden alıntı
Bence hayır!
Nasıl ki kendi ad ve soyadımızı, anne-babamızı , renk- ırk ve hatta cinsiyetimizi vb gibi seçimlere sahip olamıyorsak , işte o zincire bir halka daha ekleniyor o kadar..
E-Devlet geliştikçe her şeyin daha şeffaf olabileceğini düşünüyorum., tabii ki bu gibi projelerin önü tıkanmaya çalışılmazsa!
Çünkü aramızda şefflaflıktan hoşlanmayanlar da vardır mutlaka..
Bir avukat olarak elimi koyduğum gibi-diyelim ki bir borçluyu bulmayı-
isterim.
Ama hukukçu kimliğim dışında kimsenin özel alanıma -3.bir kişiye şu ya da bu nedenle zarar vermediğim takdirde- çabuk ulaşılmayı istemem doğrusu.İlkelerinizden taviz verdiğiniz sürece verdiğiniz ödünlerin sonu gelmez.Bireysem ve yaşadığım toplumun da demokratik olduğu iddia ediliyorsa bırakın da bir özgürlük alanımız kalsın...Boynumuza bir yafta asılmadığı kaldı..
-
Türkiye'nin Bilgi Toplumu olmasının önündeki engellere dair bir konuşma:
BİLİŞİM KURUMLARI TEK ÇATI ALTINDA TOPLANMALI - Video
-
Türkiye'de hersey özellestirilirken nasil üniversiteler ve diger kurumlar özerklestirilmiyorsa iletisim ve bilisim alaninda da bir özerklestirme gerceklestirilmesi bana hayal gibi geliyor...
Bir "olmasi gereken" vardir, bir de "olacak olan." Malesef...
-
Bazı arkadaşların devletin dağıtacağı e-posta adreslerini fişleme olarak algılamasını yadırgıyorum. O zaman bence TC kimlik no uygulaması da fişlemedir. Buna neden itiraz etmedi hiçbir hukukçu? Üstelik emin olmamakla birlikte devlet tarafından verilecek e-mail adresleri sanırım 11 haneli TC kimlik numarası ve @ uzantısı ile verilecektir. Mesela 3348797878@devletpostayollari.gov.tr gibi...
-
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Bazı arkadaşların devletin dağıtacağı e-posta adreslerini fişleme olarak algılamasını yadırgıyorum. O zaman bence TC kimlik no uygulaması da fişlemedir. Buna neden itiraz etmedi hiçbir hukukçu? Üstelik emin olmamakla birlikte devlet tarafından verilecek e-mail adresleri sanırım 11 haneli TC kimlik numarası ve @ uzantısı ile verilecektir. Mesela
3348797878@devletpostayollari.gov.tr gibi...
Ben itiraz ediyorum, ancak hukukcu degilim. Bir vatandas duyarliligiyla devletin isleyisine zerre kadar güvenmiyorum. Ister yadirgayin, ister yadirgamayin...
-
Güvenip güvenmemek en doğal hakkınız. Ancak bu kadar basit uygulamalara bile itiraz edersek 10 sene sonra çocuklarımız bunlar neden yok dendiğinde AKP'den başka gösterebilecek neden bulabilecek miyiz?
Dediğim gibi bu uygulama basit bir uygulamadır. Ama daha önce de bahsedildiği gibi "eğer bu bir resmi tebligat adresidir" dendiği anda tüm düşüncelerimden vazgeçeceğimi de belirtmek isterim.
tckimlikno@emailprojesi.com gibi bir fazla e-posta adresinin bana zararı olmayacağı gibi, resmi işlerimde bunu, diğer hertürlü işlerimde ise dilediğim e-mail adresini kullanırım.
-
e-posta adresinin nasıl olacağı hakkında bilgim olmamakla birlikte fişleme hususunda sayın litigation aynen katılıyorum.
Kimlik no'dan , ad ve soyadından farklı bir şey olmayacak ki.. Kaldı ki Devlet de vatandaşının düşmanı değildir.. Açıkçası devletimize karşı duyulan güvensizliğe hem üzülüyor hem de bir anlam veremiyorum! İçinde yaşadığımız ülkemiz , varsa bir sorunumuz onca STK lardan birine katıl , mitingini yap vs vs.
Ama denilse ki verilerin korunabilmesi sorunu yaşanabilir, işte ona bir diyeceğim yok. Ama fişlemeydi, şuydu -buydu v.b. şeyleri düşünüp durursak , bir adım dahi ileri gidemeyiz..
Verilerin korunabilmesi şimdilik imkansız gibi gelse de, hızla gelişmekte olan teknolojide onun da vardır bir çaresi ya da bulunur.
Vatandaşa verilecek olan bu e-postaların daha çok resmi işlemlerde kullanılacağını düşünmekle birlikte, diğer adreslerin yasaklanacağını da düşünmüyorum. Çünkü hem çok saçma hem de önlemek imkansız, ve hatta kaç e-posta alınırsa alınsın; temel e-postaya dayalı olarak alınabilir duruma getirilebilir? neden olmasın !
-
Alıntı:
İçinde yaşadığımız ülkemiz , varsa bir sorunumuz onca STK lardan birine katıl , mitingini yap vs vs.
Bunu gercekten inanarak mi söylediniz?
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
10 sene sonra çocuklarımız bunlar neden yok dendiğinde AKP'den başka gösterebilecek neden bulabilecek miyiz?
Ayrica, 10 sene sonra cocuklarimiz bunun neden olmadigini sorgulamazlar, emin olun. Yöneticilerimizin islerine gelen her konuda (GDO'lu ürünler icin cikarilan tüzükteki gibi) örnek aldigi Avrupa Birligi'nde benzer bir uygulama yine yok. (En azindan Almanya'da olmadigini ben biliyorum.)
"Güzel uygulamalar bunlar" diye sakir sakir alkislayan güruhun icinden olamadigim icin kusuruma bakmasin kimse. Ben gelecekte neyin ne olacagini hesaplamadan bakkal dükkani acar gibi fakülte acan, para edecek herseyi özellestirip diger hicbir kurumu özerklestirmeyen, Polis Meslek Yüksekokullari giris sinav sorularinin alinip bazi dersanelere gönderildigi artik borazanla ilan edilmisken birsey yapmayip kadrolasmayi tam hiz devam ettiren bir yönetimin hakim oldugu, azicik sesini cikaran herkesin bir anda kendini Silivri'de buldugu bir dönemde kusura bakmayin da fislenme konusunda kaygili olayim.
Siz kaygili degilseniz o sizin probleminiz. 10 sene sonra cocugum olursa ve bana sorarsa, en fazla neden benim biraz sesimi cikarip da Türkiye'nin parcalanmasina, daha kötüye gitmesine engel olmak icin birseyler yapmadigimin nedenini sorar. Neden e-mailim yok diye sormaz. Zannediyorum ki benim cocugum o kadar aptal olmaz...
-
Arkadaşlar bu işlemler son derece acemice ve cahilce hazırlanmış tasarılar gibi görünüyor. Devlet basit bir nüfus sayımı ( kelle sayımı) dahi yapamıyor. Çünkü kadroları büyük çoğunlukla cemaatte yetişmiş (sözde yetişmiş) vasat insanlarla dolduruyorlar. Sadece vasat olsa bile razıyım, körkütük cahil insanlar. Bunların yaptığı yollarda hergün yüzlerce insan ölüyor,yaptıkları binaların tamamı mühendislik ilmine aykırı vs vs.bir çok şeyi yüzlerine gözlerine bulaştırıyorlar. Bu ulusal e-posta işi de bunun gibi saçma sapan ipe sapa gelmez bir uygulama. 72 milyon kişiyi de evlerinde internet olan, bilgisayarı olan, audiye binen hali vakti yerinde sanıyorlar galiba. Daha köylere içmesuyu, yol, elektrik, telefon gitmemişken, köylüler garibanlık çekerken yiyecek ekmek bulamazken oturup e-postadan gelen mesajları yerler, bilgisayardan gelecek suyla da banyolarını yaparlar heralde. İnsanca yaşamın gerekleri olan ulaşım, eğitim, içmesuyu ve barınacak imkan verin de bir e-postamız eksik kalsın herkes razı olur heralde....
-
Alıntı:
Bunu gercekten inanarak mi söylediniz?
En son baş vurulacak çare olarak evet, son günlerde moda haline geldiğine göre... :DD Bir de e-posta yürüyüşü yaparız nolmuş yani...
-
Alıntı:
En son baş vurulacak çare olarak evet, son günlerde moda haline geldiğine göre... :DD Bir de e-posta yürüyüşü yaparız nolmuş yani...
Ben ciddi sormustum, neyse ki siz gayriciddiymissiniz...
-
Alıntı:
romeo1973 rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar bu işlemler son derece acemice ve cahilce hazırlanmış tasarılar gibi görünüyor. Devlet basit bir nüfus sayımı ( kelle sayımı) dahi yapamıyor. Çünkü kadroları büyük çoğunlukla cemaatte yetişmiş (sözde yetişmiş) vasat insanlarla dolduruyorlar. Sadece vasat olsa bile razıyım, körkütük cahil insanlar. Bunların yaptığı yollarda hergün yüzlerce insan ölüyor,yaptıkları binaların tamamı mühendislik ilmine aykırı vs vs.bir çok şeyi yüzlerine gözlerine bulaştırıyorlar. Bu ulusal e-posta işi de bunun gibi saçma sapan ipe sapa gelmez bir uygulama. 72 milyon kişiyi de evlerinde internet olan, bilgisayarı olan, audiye binen hali vakti yerinde sanıyorlar galiba. Daha köylere içmesuyu, yol, elektrik, telefon gitmemişken, köylüler garibanlık çekerken yiyecek ekmek bulamazken oturup e-postadan gelen mesajları yerler, bilgisayardan gelecek suyla da banyolarını yaparlar heralde. İnsanca yaşamın gerekleri olan ulaşım, eğitim, içmesuyu ve barınacak imkan verin de bir e-postamız eksik kalsın herkes razı olur heralde....
Siz de haklısınız sayın romeo1973 ,
Sanırım - bu konuda- daha çok kendi bilgisizliğimiz bizi böyle düşündürüyordur.
Şunu da hatırlatmak isterim ki; yol, su , elektrik , telefon vb hizmetlerin önceliği hep şehirlere verilmiştir, bu da onun gibi bir şey...
Bakınız ne buldum , sanırım konuyla ilgili: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/duyur...lendirme_I.pdf
-
Alıntı:
Ben ciddi sormustum, neyse ki siz gayriciddiymissiniz...
Siz öyle anlamışsanız , saygı duymaktan başka yapabileceğim bir şey yok.
İnanıp, inanmamak meselesi... Tıpkı e-posta olayı gibi.
-
Alıntı:
Ben itiraz ediyorum, ancak hukukcu degilim. Bir vatandas duyarliligiyla devletin isleyisine zerre kadar güvenmiyorum. Ister yadirgayin, ister yadirgamayin...
Bu konuda illa ki hukukçu mantalitesine sahip olmak gerekmediğini düşünüyorum.Zira toplumdaki konulan kurulan kurallar illa ki hukukçular tarafından konulmuyor; sadece mevcut sisteme uygun olup olmadığı sistem tarafından hukukçular nezdinde değerlendirtiliyor...