-
18 ay sigortasız çalıştım avukatsız dava açtım
Merhaba;
Şu an çalıştığım şirkette 18 ay (işe giriş 06/09/2006) sigortasız çalıştıktan sonra sigortam yapıldı(01/02/2008) ve 20 aydırda sigortalı çalışıyordum.Şu an şirket kapanıyor diye işten çıkardılar(1.5 ay oldu) ve sadece 20 ayın kıdem ve ihbarını verdiler.Ben ve diğer benim gibi olan arkadaşım 17.10.2009 tarihinde dilekçe yazdırarak dava açtık.Sadece hizmet tespit davası açtım...Şu an elimde her ay olmasada yaklaşık 13 ayın(bize maaş ödediklerinde verdikleri belge) makbuzu var.Ayrıca insan kaynaklarının muhasebe müdürlüğünden (benim gibi bir kaç arkadaşın isim listesiyle işe giriş tarihlerimizin de olduğu) 2007 temmuz ayı için maaş isteme belgeside var.
Ayrıca 20 ay süre boyuncada ikinci sınıf çalışna olarak görüldük zam bile yapılmadı.Sigortasız çalıştığımız için hep bunlar sigortasızdı zaten anlayışı sürüp durdu. Dava için avukat mı gerekli?Durumun yok.Avukatlarla konuştum malesef şu an onlara ödeyebileceğim durumum yok.Bu yüzden avukatsız açtım.Bu bu belgelerle kazanabilirmiyim?1 tanede bir arkadaşım 7 yıldır ayrıldığım şirkette sigortalı çalışıyor ve bana şahitlik edebileceğini söyledi.Ayrıca Bizimle beraber çalışan bir arkadaşımız sigorta yapılmadı ve 18 ayın sonunda işten çıkarıldı kendisi ssk şikayet etti bir sonuç alamadığını söylüyor?Onunda elinde sadece her ay aldığı bir kaç makbuzu vardı.toplam 3 - 4 adet.Çlıştığım şirket Büyük bir firma uğraşılmaz diyorlar kaybedersiniz diyorlar doğrumu?Lütfen acil cevap bekliyorum.İlginiz için şimdiden teşşekkürederim.
Not:Ayrıca tazminat davasını ne zaman açmalıyım?
-
Cevap: 18 ay sigortasız çalıştım avukatsız dava açtım
Çalıştığınız şirket büyük diye uğraşılmaz olamaz. Nasıl bir büyük şirketmiş ki sizi aylaca sigortasız çalıştırmış. Hakkınızı arama noktasında gerekeni yapmış gibisiniz. Hem elinizdeki belgeler ve şahitlerinizle iddianızı ispatlayabilirsiniz. Yeterki her mahkemeye gidin,mahkemenin sizden istediği belge,bilgi ve cevapları verin. Büyük ihtimalle sonuç lehinize olacaktır. Yılmayın,hakkınızı aramaya devam edin.
-
06/09/2006 tarihinde çalıştığınız şirkette sigortalı olarak çalışan başka tanıklar da bulmanızı salıkveririm.
-
Sadece 1 tane şahidimiz var.Diğerleri büyük bir holding olduğu için ve referanslarına yansır diye korkuyorlar.Ayrıca orada sadece ben sigortasız değildim.Benimle beraber 4 kişiyiz ve diğer 2 kişide dava açmış.Bununda bir etkisi olurmu?Avukatsız olduğum için problem olurmu?Ayrıca tazminat davasını hangi aşamada açmalıyım.Şimdiden çok teşşekkürederim.
-
Alıntı:
taralay rumuzlu üyeden alıntı
Sadece 1 tane şahidimiz var.Diğerleri büyük bir holding olduğu için ve referanslarına yansır diye korkuyorlar.Ayrıca orada sadece ben sigortasız değildim.Benimle beraber 4 kişiyiz ve diğer 2 kişide dava açmış.Bununda bir etkisi olurmu?Avukatsız olduğum için problem olurmu?Ayrıca tazminat davasını hangi aşamada açmalıyım.Şimdiden çok teşşekkürederim.
İlk iletinizdei ifadenizden sigortalı çalıştığınız dönemle ilgili kıdem ve ihabr tazminatlarınızın ödendiği anlaşılıyor. Sizin talebiniz sigortasız çalıştırıldığınız dönemle alakalı öyle değil mi? Bu durumda önce sigortasız çalıştırıldığınız dönemin tespiti gerekir. Açtığınız mahkeme neticesinde karar lehinize çıktığı zaman o dönemle ilgili alacaklarınıız talep edebilirsiniz. Bu süreci mutlaka avukatla takip etmek zorounda değilsiniz. Fakat süreci hatasız yürütme ve en kısa sürede sonuç alabilme açısından bir avukattan hukuki destek almanızın yararı çok açıktır. Değişik avukatlara görüşerek açtığınız davayı,şimdiye dek yaptıklarınızı,elinizdeki belge,bilgi ve şahitlerinizin varlığını anlatmalı ve ücrete ilişkin yükümlülüğü ancak davadan sonra yerine getirebileceğinizi söylemelisiniz. Belki ücretini daha sonra alarak davanızı üstlenmek isteyen avukat bulabilirsiniz. Sn. Avukat İlknur Sezgin TEZEL'in değindiği şahit meselesini gözardı etmemelisiniz. Zira elinizdeki yazılı belgelerle birlikte bu tür hizmet tespit davalarında şahit delili müspet neticeye varma adına tayin edici olmaktadır.
-
Bilgilendirmeleriniz için çok teşşekkürederim...
-
Merhaba;
Daha öncede dava açtığımı yazmıştım.Dün bana duruşma günü kağıdı geldi.Ben dilekçemi yazıp davamı açtırmıştım sadece..Şimdi delilleri ve şahitlerin ismini yazdırmak için iş mahkemesine gitmelimiyim yoksa duruşma günündemi bu delilleri götürmeliyim.Yani dava aşaması nedir?Kaç aşamalıdır?Yaptığım gibi dava açmka ve duruşma gününe katılmakmıdır?Lütfen şimdi hangi yolu izleyeceğimi belirtirseniz sevinirim.Şimdiden teşşekürederim.
Not:2 tane şahit buldum.
-
Alıntı:
Merhaba;
Daha öncede dava açtığımı yazmıştım.Dün bana duruşma günü kağıdı geldi.Ben dilekçemi yazıp davamı açtırmıştım sadece..Şimdi delilleri ve şahitlerin ismini yazdırmak için iş mahkemesine gitmelimiyim yoksa duruşma günündemi bu delilleri götürmeliyim.Yani dava aşaması nedir?Kaç aşamalıdır?Yaptığım gibi dava açmka ve duruşma gününe katılmakmıdır?Lütfen şimdi hangi yolu izleyeceğimi belirtirseniz sevinirim.Şimdiden teşşekürederim.
Not:2 tane şahit buldum.
Tanıklarını işter şimdi ister dava günü delillerin sunumudur diye bir dilekçe ile tanıkların ad soyad ve TC.NO larını yazarak verebilirsin
-
Tensip zaptında ne yazıyor?
-
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Tensip zaptında ne yazıyor?
Tenzip zaptında tanıkların dinlenmesine müzakeresına der :)
-
Bana gelen çağrı kağıdıdır.Sadece çağrı kağıdı geldi.Kağıtta davalı ve davacının ismi mahkeme günü ve saaati yazıyor.Başka birşey yazmıyor.
-
Mahkemeye gidip tanıkları dilekçe yazarak bildirmeliyim demişsizniz;Peki elimdeki belgeler çok fazla onlarıda dilekçede belirtmelimiyim..Şimdiden tekrar teşşekkürederim.
-
Davacı olduğunuza göre işleri çabuklaştırmak istersiniz.
İlgili mahkemeye gidip dosyasını çıkartın.
Tensip zaptında getirtilecek belgelerle ilgili en az iki madde vardır. Onlar için gerekli müzekkere masraflarını bırakın ki duruşma gününe kadar en azından iki deliliniz dosyaya celpedilmiş olsun.
Tensip zaptına göre yapmanız gereken başka şeyler varsa onları da yapın. İlk duruşmaya kadar beklemenin ve dava sürecinin 1 celse fazladan uzamasının alemi yok.
Bu arada, profesyonel yardım alırsanız, neyin delil olup olmayacağına ilişkin kararı avukatınız verecektir, siz de angarya / davada hiçbir faydası olmayacak belgelerle uğraşmaz mahkemeyi de uğraştırmaz olursunuz.
-
ilknur hanımbir başka konubaşlığında şahit listesini vermediğimizi ve duruşmanın fuzuli bir celse daha uzamamması için dilekçe vermemizin gerekli olup olmadığını merak etmiştik.dava günü şahitlerimizin bizle beraber geldiğini söylersek dinleneceğini belirtmiştiniz.acaba şimdi söylediğiniz yönteme başvurmamıza gerek varmı hızlanması açısından tekrar rahatsız ettik saygılar
-
Nerede söylemişim onu?
Adalet bakanlığının hakim ve kalem personelini uyardığı genelgesini okumadan önce söylemiş olabilir miyim acaba? :)
Sayın rempetika,
olayı hatırlayamadım, link verebilir misiniz?
-
bireysel iş hukuku bölümüde "ŞAHİTLERİ NE ZAMAN YAZDIRMALIYIM"başlıklı konuda jilet adlı kullanıcı benim sorum üzerine şahit listesi dilekçesine gerek olmadığını şahitlerin o an hazır olması yeterli ve dinleneceğini yazmış.yanlışlık için özür dilerim bu arada konu hakkında görüşünüzü de alabilirmiyim hazır konu açılmışken:)
-
o başlığın link'ini koyabilir misiniz, bulamam yoksa.
-
-
Ok. gördüm. ben de, "nasıl böyle bir şey söylemiş olabilirim" diye kara kara düşünüyordum. :)
Benim burada, yukarıda bahsettiğim şey şahit dinletmekle ilgili değil. Başka yerlerden celp edilecek delillerin biran önce dosyaya girmesiyle ilgili.
Eğer tensip zaptında örn: "taraflara duruşma gününe kadar tüm delillerini, varsa şahitlerinin isim ve adreslerini bildirmeleri için süre verilmesine" türünde bir karar varsa ilk duruşmadan önce bunu öğrenerek bildirmeniz elbette mümkün.
Ancak Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı bir genelge var. Şahitlere tebligat çıkmadan bazı hakimlerin hazır olan şahitleri dinlemesine ilişkin yapılan uygulamanın usule aykırı olduğuna dikkat çekmişler. Ki HUMK'a göre de tebligat yapılmadan dinlenmemeleri gerekiyor. Ancak usul ekonomisi açısından düşünülerek olsa gerek ben sırf tebligat çıkmadı diye Yargıtay'ın bozduğu bir karara rastlamadım. Belki vardır ama ben görmedim.
-
dava 22 aralıkta şahit listesi vermemizi mi önerirsiniz bu durumda.
-
Şu anda şahit/delil listesi vermenizi önermem. Eğer tensip zaptında bu konuyla ilgili bir madde varsa verin tabii ki.
Ancak öyle bir madde yoksa ilk duruşmada hakim zaten size kesin süre verecektir bu hususlarla ilgili.
Hem ilk duruşmada davalının cevap dilekçesi ve delillerini gördükten sonra delillerinizi somutlaştırmanız bence daha uygun olur.
Karşı tarafın nasıl bir savunma yapacağını bilmeden şahitlerinizi neye göre dinleteceğinizi de bilemeyebilirsiniz. Ola ki, onların ileri sürdüğü olayların aksini ispat yükünüz olabilir.
Bu sebeple eğer tensipte yoksa ilk duruşmayı bekleyin. Cevap gelirse cevap dilekçesini ve davalının delillerini inceleyerek kendinize rota belirleyin.
-
-
Teşşekürederim İlknur hanım.Yanlız sanırım bana gelen çağrı kağıdı tenzip zaptı oluyor değil mi?Ben dava açmadan önce bir çok avukatla görüştüm(avukata verecektim davayı fakat maddi yetersizlikten veremedim) elimdeki delillerin hepsinin önemli olduğunu ve hepsininde delil niteliğinde olduğunu söylemişti.
O halde ben yazacağım dilekçede hem tanıkların isimlerini adreslerini ve delilerimi belirtip , dilekçe ekindede delillerle beraber teslim etmeliyim...
Ynlışım varsa yardımlarınızı tekrar bekliyorum.Bilgilendirmeleriniz için tekrar çok teşşekkürederim.
-
Biz dava açarken verdiğimiz ilk dilekçede dilekçenin ekleri şeklinde delil niteliğindeki tüm evrak fotoğraf vs dosyayı vermiştik .tek eksik şahit listesini içeren dilekçe idi.mahkeme çağrı kağıdındada haliyle şahitlerin ismi mevcut değil .bu bir zaman kaybı olacak ama avukat hanımın yazdığı gibi olumları yanlarıda küçümsenmeyecek niteliktedir
-
Teşşekkürler.Ben yinede şahit listesini vermek istiyorum.Bu konda herhangi bir sakınca olmaz herhalde.
-
olmaz sanırım ama ben hukukçu değilim ilknur hanıma sormak lazım yinede:)
-
Alıntı:
Teşşekkürler.Ben yinede şahit listesini vermek istiyorum.Bu konda herhangi bir sakınca olmaz herhalde.
Siz bilirsiniz.
ben olsam, karşı tarafın savunmasını görmeden vermezdim.
-
+
Tanıklarınızı bildirseniz bile, hakim tanıklara davetiye çıkarılması kararı vermediği sürece de onlara davetiye çıkarılmaz. Erken bildirmekle dava sürecini hızlandırmış olmazsınız yani.
-
İsim listesini vermedim diyelim; dava günü getirsem şahitleri hakim dinlermi?
Ayrıca delillerimi ben dilekçede belirttim fakat vermedim.Elimde her ay maaş ödemesine dair belgeler makbuzlar ve resimler var.Bunları vermelimiyim?
-
Yukarıda demin sorduğum yanıtı zaten vermişsiniz.Teşşekkür ederim.
-
Bu sayede hukuku bilmek veya öğrenmek ile avukatlık mesleğini bilmek arasındaki farkları görmüş oluyorsunuz. Kanunu bilebilirsiniz ama ne zaman ve nasıl uygulayacağınız bir sanattır, mesleki bir bilgidir. Yukarıda avukat hanım sizlere karşı tarafın iddialarını görmeden delil/şahit listesi vermemenin daha akılcı bir yol olduğunu söylemiş. Dikkat delil veya şahit listelerini sonradan keyfinize göre değiştiremezsiniz. Karşınıza öyle şahitler çıkartılır ki karşı şahit gösteremediğinizden davayı bile kaybedebilirsiniz. Onun için işin cimriliğini bırakıp, konunun uzmanı olan avukatların duruşmalarınızı takibini sağlayın. Sonra neden bu davayı kaybettim, haklıydım, veya hay allah hakim rüşvet yedi gibi komedyaların figuranı olmayın.
-
teşekkürler ama burada bahsi gecen kişiler işsiz diğer kişiyi bilemem ama.yani verilmeyen aylıklarını alarak belki biriken kira borcunu karşılayacak veya 2-3 ay gecimini sağlamaya çalışacak.avukat tutacak parası olsa zaten bu forumdan niye bilgi almaya çalışsın ki danışacaklarını avukatına sorar.başkalarını yargılamaya çalışırken avukat tutmayı onlarında düşünebilecek kapasitede olduğunu idrak edelim.ve daha önceki yazılarımda "hakim karşı taraftan para yedi" gibi bir yazıma raslayamadım.neye dayanarak böyle bir düşünceye kapılacağımızı yazarak bizim adımıza bir önyargıda bulundunuz.elbetteki avukat hanımın yazdıklarınsa saygı duyup değerlendireceğiz.zaten burası bir paylaşım ortamı avukat hanımın bundan ne bir zararı olur ne de çıkarı sadece öneri yaptı.değerlendirmek diğer kişi ile bizim aramızdaki bir sorun
-
Yazdıklarınız için teşşekkürederim (rempetika78)Bende şimdi baktım ve şok oldum.Öncelikle bir çok avukata gittiğimi söylemek istiyorum.Ama öncelikle belirli bir nakit istiyorlar ki haklılar bu onların işi....Ayrıca eğer benim ve benim gibi sigortasız çalışan arkadaşların paraya ihtiyacı olmasaydı az bir parayla 18 ay sigortasız çalışmazdık.Keşke dediğiniz gibi cimri olsaydık......Zaten diğer sigortasız çalışan 2 arkadaşım sırf avukatsız olmaz diye açmadılar davayı...
Olsun...Ben inandığım şeyi yaptım.Haklıyım...Elimde bir çok delilim var ve adaletimizede güveniyorum...Avukat tutamadım diye asla umutsuzluğa kapılmadım.
Yardımlarınız için bir kere daha çok teşşekkür ederim.
-
bizimde delillerimiz ve şahitlerimiz var ve sonuçta dava görülecek,hatta ilk duruşmaya girildi ve tahminen 1-2 senelik süreç olacak.hiç bir davanında kazanma garantisi yoktur bu garantiyi avukatlarda veremez zaten .tabiki para olsada avukat desteği de olsa ama davayı kaybetsemde arkadaşın başkası adına düşünerek yazdığı gibi" bu hakim rüşvet yedi "diyeceğimi sanmıyorum:)
-
Merhaba;
Dava günüme az kaldı fakat karşı taraf uzlaşmak istiyor.Bu nasıl olabilir?(Biz 4 kişi bu davayı açmayı planlıyorduk 2 kişi açtık.Dava açmayanlar uzlaşma yoluna gitmek istiyor)Ben bu saatten sonra düşünmüyorum fakat merak ettiğim bizin davamız devam ederken nasıl böyle bişey düşünülebilir?Uzlaşmak bu süreçte yasalmı?
Şimdiden İlginiz için teşşekürederim
-
Merhaba
Bugün arkadaşımın dava günüydü...Bende bulundum.Mahkeme 7 nisana ertelendi çünkü, davacı olduğumuz eski iş yerimiz malum 1 hafta sonra tamamen kapanacak.Fakat bu firma .... holdigin alt kuruluşlarınından biri...Firma kapandığında davamız sonuçlanır ise mahkeme elimize hiç birşey geçmez diye davalıyı bu şekilde yazdırdık:.....holdinge bağlı .....tanıtım a.ş. (Elimizde olan belgelerde;çalıştığımız firmanın makbuzunda holdinginde logosu var var aynı zamanda maaşımız bu holdingten istenildiğine dair belge var)
Yani
Davacı:.........
Davalı:1- .....holdinge bağlı .........tanıtım a.ş.
2- sgk
Böyle oluncada hakim davalı 2 firmamıdır?Diye sordu...Arkadaşım evet dedi.Sgk avukatı böyle olursa itirazım var dedi.hakim ise ben ..... tanıtım a.ş. olarak düşünmüştüm o zaman sen düşün hangi firmaya açacağını düşün taşın içeriye ver(bu arada hakim çok babacandı)
Şimdi kısacası biz 2 firmayıda yazmak istiyoruz...Bir sorunmu oluyor böyle ki sgk avukatı itiraz etti?Tek tekmi firmalaların adını yazman gerekiyor?Bildiğim kadarıyla tebligat sadece ..... tanıtım a.ş. çıktı.
Benim davamda 1 ay sonra bendede böyle sorun yaşansın istemiyorum.bU SÜREÇTE NE YAPMAM GEREKİYOR?
Not: Lütfen avukata gidin felan diye bişey yazmayınız.Yeterince yukarıda izah ettim.Ayrıca barodan randevuda aldım.Bana yardımcı olacak arkadaşlar yazsın lütfen.Saygılar...
-
Benim de Taralay arkadaşımızınkine benzer bir durumum var.
1,5 ay önce işe başladığım yer anlaştığımız maaştan daha düşük bir maaşa anlaştığımızı iddia ediyor. Sözleşme yapmamamızı fırsat biliyor. Mahkemede anlaştığımız maaşı nasıl talep edebilirim ? Hangi mahkemeye dava açmalıyım ? Ayrıca sigortamı hiç yatırmadı. Nasıl bir yol izlemeliyim ? Orada çalıştığıma şahit olan sigortasız 10 tane elemanım var. Ayrıca bazı müşterilerle de görüştüğüm için onlar da bu şirkette çalıştığımı biliyor. Şirkete ait antetli bir kağıt üzerinde şirketin müşterisi ile yapılan bir sözleşmede imzam bulunmaktadır. Bu nasıl bir avantaj sağlar ? Son olarak hangi mahkemeye dava açmalıyım ? dava ne kadar sürer ? alacağımı alma şansım ne olur ? Şu anda işe devam ediyorum. Ancak büyük bir ihtimalle ben hakkımı arayacağım diyeceğim için yarın sabahtan itigaren işsiz kalabilirim.
-
Acil cevap veren olursa memnun olurum.
2 ay önce işe başladığım yer anlaştığımız maaştan daha düşük bir maaşa anlaştığımızı iddia ederek paramı vermiyor.. sözleşme yapmamamızı fırsat biliyor. Mahkemede anlaştığımız maaşı nasıl talep edebilirim ? Ayrıca sigortamı hiç yatırmadı. Nasıl bir yol izlemeliyim ? Orada çalıştığıma şahit olan sigortasız 10 tane elemanım var. Ayrıca bazı müşterilerle de görüştüğüm için onlar da bu şirkette çalıştığımı biliyor. Şirkete ait antetli bir kağıt üzerinde şirketin müşterisi ile yapılan bir sözleşmede imzam bulunmaktadır. Bu nasıl bir avantaj sağlar ? Son olarak hangi mahkemeye dava açmalıyım ? dava ne kadar sürer ? alacağımı alma şansım ne olur ? Şu anda işe devam ediyorum.
-
Merhaba;
Davam 2 kere görüldü.Bu aşamalarda bayağı zorlu yollardan geçtim.Dilekçeler yazdım davamı takip ettim.Karşı avukatların sunabileveği ertelemeleri tartım ona göre herşeyimi ayarladım.Avukatlar en son verdiğim dilekçe karşısında hiç bir şekilde davayı başka sebeplerden erteliyemedi.Hakim ise hazirana gün vererek şahit ve delillerimi istedi ve ekledi o gün sonuçlanacağına......
Şahitlerim var.Delillerimde var.Burada artık kaybedeceğimi düşünmüyorum.Bu sitede defalarca yardım istedim.Başta bir kaç cevap ki onlara teşşekürediyorum.Sonra avukat tutmadığım için eleştiri ve yazdığım yazılarım cevapsız kaldı.Gördüğünüz gibi insan isterse başaramayacağı hiç bişey yoktur.Sonuçta hukuk devletinde yaşıyoruz.Hakkınızı yeterki arayın....Bir çok avukat arkadaşla konuştuğumda bana hep olumsuz baktılar hepsi kazanamayacağımı veya davanın 3 veya 5 yıl arası süreceğini söyledi.İşin içinden çıkamazmışım.Benim durumumda olan arkadaşlarım; dilekçenizi yazın ve davanızı açın.İlk duruşma gününe kadar şahit ve delil sunmayın.Sonra işin akışı ne ise ona göre hareket edin.Hakkınızı sakın ama sakın aramamazlık yapmayın.
Yine bu formda bana yardım eden arkadaşlara bir kez daha teşşekkürediyorum
-
Mücadeleniz ve kararlılığınız için sizi tebrik ederim. Evet hak arama yolları herkese açık. Yeter ki yılmayın,usanmayın. Ne var ki hala sizi bekleyen zorlukların olduğunu da unutmayın. Mesela haziranda görülecek davanızda lehinize karar verilse bile muhataplarınız muhtemel ki kararı temyiz edeceklerdir. Ama şunu bilin ki seçiminiz,uğraşınız doğrudur. Yolunuz açık ve aydınlık olsun.