Mrb. sorum konu başlığındaki gibi.
Okul Kantini işletenler veya çalışanlar okul içinde başörtüsü takabilirmi?
Printable View
Mrb. sorum konu başlığındaki gibi.
Okul Kantini işletenler veya çalışanlar okul içinde başörtüsü takabilirmi?
Kantin işleticisi veya çalışanı dışardan biri ise takabilir bunu engelleyen bir yasa yoktur. Ancak bazı okullar kooperatif şeklinde kantin çalıştırmakta, satış görevlisi olarak da okulun kadrolu hizmetlisini (memur sınıfında) görevlendirmektedirler. Bu tür kişiler takamazlar.
başörtüsünü ne amaçla takıyor bu kişi? Eğer inançları için takıyorsa, bazı alimlere göre sesi, kimliğini belirtecek gibi ortada gezinmesi, erkeklerle teması vs. de haram.
Yani başörtüsü taksa da, umuma açık yerde çalışamaz.
Bizdeki durumu soruyorsanız, yasal engel yok. Ayrıca, başörtüsü dediğiniz kıyafetin serbest olduğu tek islam ülkesi (yani müslümanların çoğunlıkta olduğu) ülke, Türkiye.
Bahsettiğiniz kıyafetle, afganistanda,iranda,cezayirde,arabistanda, libyada, bırakın kantiin çalıştırmayı; Sokağa bile çıkamazsınız.
yasal engel olmaması çok ilginç gerçekten. okul kamuya açık biryer değilmidir.
gerçi bu kamuya açıklık konusuda ayrı bir muamma.
Hocam;
Türkiye'deki durum içinde yaşadığımızdan malumumuz. Ancak sözünü ettiğiniz diğer ülkelerden örneğin Arabistan'da başını (hatta belki yüzünü) örtmek zorunda. İran'da başı açık gezebilir. Emin değilim ama sanırım kapalı da gezebilir. Diğer ülkeleri bilmesem de söz ettiğim iki ülkenin ortak yerini bulamadım. Açıklayabilir misiniz?
Okul kamuya açık yerdir de takan memur değilse kılık kıyafet yönetmeliği bu kişi için geçerli değildir.
Onu geçtik bazı resmi hastanelerde başı kapalı doktor, hemşire, memur görmeye alıştık. Bunları ne yapacağız? Ülke hızla şeriat devleti olma yönünde ilerlemekte malesef.
Bu forumda bile bu olanlar karşısında çaresiz olduğumuzu görmek üzüntü verici.
Atatürk'ün hedeflediği "Toplumsal alanda dinin etkisini en aza indirmek" gayesi ne hallerde.
Memur olmayan öyle hizmet verebilir diye birşey olabilirmi canım.Sonuçta o kişide kamuya hizmet veren birisidir.Memurlar kadar onlar içinde geçerlidir.
Okul kantininde bikinli kızlar satış yapabilir mi???
Yapabilir, çok da modern olur, kamusal alanda dinin etkilerinin sıfırın altına indiği cümle aleme ispat edilmiş olur.
Bu durumda kamusal alanda sıfırın altına inen sadece dinin etkisimi olacaktır?
Gerisinin ne önemi var ki?
Vatana kurban evlatlar versin, vergi versin harp olursa sırtında top taşısın, karnında Atatürk gibi yiğitler taşısın ama ortalıkta görünmesin.
Gidişat bilmem nereyeymiş. Gidişat yapanın yaptığı yanına kar kaldığı, zenginin daha zengin fakirin daha fakir olduğu, sadakaya muhtaç bir çıkmaza doğru.
Hocam harikasınız.Avukatlarımızın bu düşüncede olduğunu bilmek umut verici.
Bir dinin siyasi propaganda haline getirilmiştir olan giysi eşyası okullarda elbette yasak olmalıdır.Nitekim bikinin hiçbir sakıncası yoktur.
kantin çalışanları takabilirlermi? yasal olarak birde sizden cevap almak isterim. Bu kadar boşmu yasalar bu konuda?
Bikini ile sokakta gezmek yasakken kantinde nasıl serbest anlayamadım. Kuşadası sahil ilköğretim okulu kumsal kantinimi orası :))
Ayrıca kamusal alanlarda memurun değil herkesin eğer başörtüsünden kasıt türbansa takamaması gerekir.Memurun görevli olduğu sürece uyması gereken kılık kıyafet düzenlemesi dışında değerlendirmeli bu durum.
En son istanbul mahkemesinde bir türbanlıya hakim türbanını çıkarttı diye ,yandan medya ortalığı karıştırmıştı.Ama hakim yasayı uygulamıştı. kamusal alan kamuya açık alan demek değildir . :)) kamu hizmeti verilen alan demektir.
Bir kişi iranda takıp takmamak serbest yazmış. Sacının ucu görülürse uyarı ikinci seferde ceza gelir.
Ragıp bey muhtemelen o ülkelerde tek başına baş örtüsünün de sokağa çıkmak için yeterli olmayacağının kara mizahını yapmış olmalı
okul kantininde çalışanlar devlet memuru değil takabilir.Taksında zaten ben hijyen açısından kafasını kapatması taraftarıyım.Bu bone olsa daha uygun ama yapacak birşeyimizmi var.Ben bundan bir ay önce halk eğitime kantin işletmeciliği kursuna katıldım.Kantinciler odasına gittim birşeyler sormak için gittiğimde bir sürü baş örtülü kadın vardı ve benimle ilgilenmediler bile.
işte biz 71 yıldır bu yüzden yerimizdeyiz. biri takar diyor biri takamaz diyor. ya bırakın kım ne takarsa taksın. sen bugün geleceğin için ne yaptın? niye bu sorunun cevabını kendimize sormuyoruz?
71 yıl nerden geliyor ?
71 yıl ile Atatürk döneminden sonraki dönemi demek istenmiş sanırım.
Önemli olan taksınlar takmasınlar mevzuu değildir.Takmaları veya takmamaları Atatürk'ün sözleriyle veya ilkeleriyle uyuşuyormu bu göz önüne alınmalıdır.Bu konuda yasalarda eksiklik olabilir.Malumunuz bu 71 yıl içerisinde anayasa bir kaç kez değişmiştir.
Bir çok yasa Anayasada "Atatürk ilkeleri ile uyumlu" olmadığı veya olduğu konusunda tartışılmaktadır.Bu konudada bu tartışmayı yapıyoruz.
Ama burda fikir ayrılığı yaşamamıza gerek yok.Atatürk'ün ilkeleri ve sözleri yeterince bize yol göstermektedir.İster taksınlar ister takmasınlar diyerek işin içinden sıyrılamayız.Sorumluluk almamız gerekli.
Takılan başörtüsü mü, türban mı?
Okullar bence hepimizin birçok davranışına dikkat etmesi gereken yerlerdir. Çünkü eğitim ve öğretim kurumlarıdır ve ilkokuldan liseye bir çocuğun yetiştirildiği yerlerdir. Türban ya da başörtüsü şeklinde takılan "örtü"ye bir de bu açıdan bakmak lazım. Kabul etmeyenler olacaktır illa ki ancak çocuklar bu tip şeylerden çok çabuk etkileniyor. Yasal engel var veya yok bence kesinlikle okullarda böyle şeyler olmamalı. Size en basit bir olay anlatayım, 2 çocuk resim çiziyor, birisi Atatürk'ü yapıyor diğeri ona diyorki: " Ne yapıyorsun?" Cevap : "Atatürk çiziyorum" Karşı cevap: "Çizme Allahuekber kızar" Bizim ülkemizin gündemi işte 2 çocuğun ağzında böyle şekilleniyor. O yüzden bırakalım çocukların yakasını. Okullarda modern eğitim yapılsın. Hepsi modern şekilde yetişsin etkilenmesin..
Söylediklerinize katılmamak mümkün değil.Ancak anlamakta zorlandığım, baş örtüsü ile Atatürk karşıtlığının aynı kefede anılması.Google görsellerde Atatürk ün annesine ait resimlere baktığınızda tek bir "başörtüsüz" resmini bulamazsınız.Ha bu, elbette aaa Atatürk ün annesi de başörtüsü örtüyormuş biz de örtmeliyiz demek değildir elbette ama her başını örten de irtica temsilcisi demek te değildir.
Benim annem de başörtülüdür,ben gidemeyecek olmama rağmen, annem bu yıl 10 kasımda gene Anıtkabirde olacak geçen yıllarda olduğu gibi.
Kesinlikle size katılıyorum, ikisi aynı kefede ele alınıyor ve Atatürk dinsiz bir devlet adamıymış gibi lanse ediliyor, üzücü ama maalesef böyle..
Kamusal alanda memur sayılanların türban takmasına, irticai kodrolaşmaya, Atatürk karşıtlığına, kısaca mevcut duruma tamamen karşıyım ve tam bir Atatürkçüyüm. Bununla birlikte hukukun üstünlüğüne inanıyorum.
Bu bağlamda okul içerisinde memur sayılmayanların türban takmasına yasal bir engel yokken bunu yorum yolu ile yasaklamaya çalışmanın türban savunucularının işine geleceğini, "bakın yasal bir şeye dahi tahammülü yok bunların" yorumlarına neden olabileceği gerekçesi ile görüşünüze karşıyım.
Üniversitelerle ilgili anayasa mahkeme kararı ve ahim kararları bence yasal gerekçeler olabilir.
Tanım kamusal alan. İrticacılara koz vermesenizde sonuç değişmez.Aynı borazanı öttürüler bir şekilde. Çünki iyi niyetli değiller.Amaçları yasa dışı olan kişilere şirin görünmek yada tartışmaya girmek bile bence hata.
Bu ön yargılar etnik kimlik için de on yıllarca hüküm sürdü sonuç? Silahlı mücadele ile bile elde edilmiş bir zaferden söz edemiyoruz. Etnik kimliği inkar edilenler için bugün şurdan burdan da olsak kardeşiz noktasına gelinmiştir.
71 yıldan söz ediliyor, bunca yıllık tecrübenin bir tek yorumu olabilir ne baskı altına alınmışsa ters tepmiş daha fazla özgürlüğüne kavuşmuştur.
Yasaklara ve ön yargılara karşı yine demokratik seçme hakkıyla kendini ötekileştirenlere cevap verilir. En güzel yol da budur, sınırlamak için gelene oy vermeyeceğiz.
Kuşkusuz toplumu düzenleyen tüm kuralların hukuk kuralları olduğu söylenemez. Dini, ahlaki, sosyal kurallar, görgü kuralları, örf ve adetler vb. toplum düzeninde önemli etkenlerdir.
Ancak türban konusuna artık bunlarla ya da teamüllerle ya da yorum yoluyla bir çözüm getirilmeye çalışılamaz. Çünkü sorun Anayasa Mahkemesi'ne hatta AİHM'e kadar taşınmış bir sorun iken bence artık teamüllerden, yorum yoluyla ulaşılan sonuçlandan söz etmeye olanak yoktur.
Atatürk dinli değildir. birçok sözü vardır olmadığını gösteren.İslamiyetin milli birliğimizi gevşettiği vs gibi..
Atatürk'ün dinli olmasıda gerekmez zaten.Emin olun dinli olsaydı bu çağdaşlaşmayı gerçekleştiremezdik.O Devrimler olmazdı.Bir Avukat olarak Atatürk'ü sırf toplum istiyor diye müslümanmış gibi yansıtmanız doğru değil.
Sizi gidi "GERİLER SİZİ"
siz böyle milletin ne giydiğiyle uğraşır durursanız, yok türbandı, yok başörtüsüydü, yok din geldi,şeriat geldi, ülke elden gitti diye safsatalara takılı kalırsanız, daha bu ülke çooook çeker sizin gibilerden. Bir zamanlar Amerikada zenciydi,beyazdı diye ugraştı ama onlar da bu sorunu çözüp medeniyette gelişmiş ülke oldular. Milletin özgürlüğünü kısıtlamaya hiç hakkınız yok!!