-
Aynı suça iki kere mahkeme açılır mı?
Evli olan bir türk genci, almayada ikametgah ediyor.Istanbuldan hollandaya ucarken,bir suctan yakalanip ( uyusturucu kurierlik ) 48 ay ceza kesiliyor.Ilk cezasi oldugu icin, 26 ay cezaevinde yatiktan sonra serbest kaliyor.
Almanya esi alman vatandasi oldugu icin, türk vatandasini geri almanyaya oturum hakiyla yasamasini kabul ediyor.
Türkiyeden ailesinin telefonu üzeri,babasi cok rahatsiz,istanbula ucuyor ve hollandadaki suctan pasaport kontrolundan,direk sorusturmaya aliniyor,ordan metris cezaevine,ordanda simdi su an silivri cezaevine gönderiliyor ?
Yurtdisinda mahkemesi edilen bir sucun türkiyede yine ayni suctan mahkeme acilip, birdaha suc yiye bilirmi ?
Bir suca sadece birkere mahkeme acilmazmi ?
Bu sadece avrupada degil,dünyanin her tarafinda gecerli degilmi ?:alala
Bu konuyu isliyoruz, ve simdilik bir cevaba varamadik.
-
Cevap: Aynı suça iki kere mahkeme açılır mı?
Bir suça bir ceza, evrensel hukuk prensiplerindendir. Dediğiniz gibi aynı suç ise kesinleşmiş karar, cezanın infaz edildiğine dair belgelerle tutukluluğa itiraz edebilir, yargılama yapılırsa savunma yapabilirsiniz.
-
Tesekkür ederim efendim,yani hollandadan o kisi kararnameyi,mahkemye sunanrsa, ve itraz ederse, serbest kalma sansi yüksek mi oluyor?
Konuyu bugün okulda actik, ve avukat ögrencileri arastirmaya göre söyle bir cevaba geldiler.
Türkiye hukuku karari az bulup, üstüne türkiyede verilen ceza hesaplanir, ve kalan zamani, cezaevinde yatmasi gerekiyor.
Asli varmi acaba
-
Suç tam olarak nerde işlendi hangi ülkede?
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Dediğiniz gibi aynı suç ise !
Suc istanbuldan hollandaya uyusturucu kurierlik, hollanda havaalaninda yakalanip, tutuklanip,hollandada cezasi kesilip ve cezaevinde yatti bu kisi.
Evet efendim ayni suc, gecen Hafta Havaalaninda, pasaport Kontrolundan gecerken, ordan sorusturmaya cekmisler.
O saaten beri cezaevinde.Yani hollandadan kararnameyi mahkemeye sunarlarsa, tutuklama serbeste mi dönüsüyor ?
Kac avukatlarla görüstürldüyse, sölye bir sonuc verdi Avukatlar.
Türkiye hollandanin kararini az bulup , türkiyede verilen cezayi üstüne eklerler.Ve arta kalan cezayi cekmesi gerekiyor ?
Bu sucda yani daha 11 sene yatmasi gerekiyor.
Almanya interpole sordu , bu kisinin tutuklama emri cikmismi diye, ve öyle bir sey olmadigini söyledi alman polisi.Su an bu kisi temiz görünüyor denildi.
saygilarimla aylin2006
-
Suç hangi ülke havaalanında işlenmişti?
-
Alıntı:
Suç hangi ülke havaalanında işlenmişti?
Schiphol, amsterdam hollanda efendim.2007 yilinda.bavulun icinde uyusturucuyla yakalandi.Istanbuldan hollandaya uctu bu kisi.Hollandada havaalaninda yakalandi.
Bu kisi gecen hafta sadece üstündeki elbiseyle Istanbula uctu, ailesini ziyaret etmeye.
Yanina canta bile almadi, sorun cikmasin diye.
Sadece pasaportu yanindaydi.
-
Türk Ceza Kanunu 13, 16 ve 188/2 gereği başka ülkede aldığı ceza Türkiye'de verilecek cezadan mahsup edilir. Başka ülkede indirim yapılmaksızın verilen cezayı bilmek lazım. Cezalar müsavi ise salıverilme olasılığı yüksektir. Bir avukatla anlaşırsanız yararlı olur. Geçmiş olsun.
-
Alıntı:
Türk Ceza Kanunu 13, 16 ve 188/2 gereği başka ülkede aldığı ceza Türkiye'de verilecek cezadan mahsup edilir. Başka ülkede indirim yapılmaksızın verilen cezayı bilmek lazım. Cezalar müsavi ise salıverilme olasılığı yüksektir. Bir avukatla anlaşırsanız yararlı olur. Geçmiş olsun.
Evet bugün bir avukat aradi, ve kararnameyi istedi, hollandayla temasa gecildi,haftaya karar faxla istanbuldaki avukatin elinde olur.
Son sorum olacak efendim,
Mahkemenin acilmasinimi beklicek ? Evet ise hangi sürede mahkeme acilir.
Yoksa önceden faliyete gecermi mahkeme, serbest birakmasi icin ?
Cünki 6 ay almanya disinda kalirsa bu kisi, pasaportu otomatikmen ölür, almanyaya giris yapamaz.
6 ay icinde, bu durum cözülürmü ?
saygilarimla tesekkür ederim.aylin
-
Belgeleri en kısa zamanda ulaştırıp tutukluluğa itiraz için avukatınıza yardımcı olunuz.
Tutuklu işler öncelikli işler olduğundan daha hızlı seyreder. Kişinin ikametgahının yurt dışında olması bu konuda sıkıntı yaratabilir. Kesin süre ve sonuç hakkında yorum yapmak zor ama ben iyimserim. Tutukluluk hali süreç devam ederken de her ay incelenir.
-
Beni düsündüren tek bir soru var, acaba bir daha zamaninizi calabirlirmiyim.
Simdi hollandanin kararini avukat bey mahkemeye sunarsa, önceden cezaevinden beraat etme sansi varmi,yoksa mahkemenin acilmasini mi beklemesi zorunda ?
saygilarimla aylin
-
Tutukluluğuna son verilebilir belki beraat başka bir şeydir. Yargılama tutuksuz da devam edebilir, mahkemenin takdiridir bir şey söylemek yanıltıcı olur.
-
Evet efendim, yanlis cümle kullandim, özür dilerim.
Yani benim demek istedigim.mahkeme acilmadan konu kapatilirmi ?
Ayriyetten, avukat bey beni aramisti gecen hafta, ve hala yanina gitmemis o gencin.Yani söyle sorumu iletim efendim, o gencin yanina hic bir avukat gitmemis,telefon deseniz acamiyor.peki nerden bilebilir ki, disardan islemlerin yürütüldügü.avukat tutuldugu.
zannetmezmi, beni unuttular, kimse ilgilenmiyor benimle ?
Ben almanyada yasadigim icin, ve bir alman avukatin yaninda, tercümanlik ve danismanlik calistigim icin, farkli biliyorum.Burda bir avukat ayni gün gider cezaevine, vekaletini almak icin.
Sonra arastirmaya baslar.Yani benim bildigim bu.Türkiyede hukuk islemlerini ben pek bilmiyorum.Bu sayfada okuyarak ögrenmektir benim niyetim.
Tabiki sizin gibi degerli avukatlarin bilgilerini okuyarak efendim.
selamlarimi iletirim aylin
-
Yargılama yapılmadan konunun kapatılması olmaz.
Her meslekte olduğu gibi işi azru ettiğiniz şekilde yürüttüğünden kuşkuya düştüğünüz vekili değiştirebilirsiniz. Bu konuda iyice düşünüp emin olduktan sonra hareket etmelisiniz.
-
Hizli yanit yaziyorum,neden hep takiliyor?
Bir sorunmu var, yoksa neden kaynakliyor ?
bu 3. deneyisim.
selamlar aylin
-
Hızlı yazmayın ihtiyarladık biz yetişemiyoruz kalbimiz durursa sebebi siz olursunuz sonra demedi demeyin :)
-
Alıntı:
Tutukluluğuna son verilebilir belki beraat başka bir şeydir. Yargılama tutuksuz da devam edebilir, mahkemenin takdiridir bir şey söylemek yanıltıcı olur.
Evet beraat yanlis kelime oldu, özür dilerim efendim.Hani mahkeme acilmadan bu sorun temizlenirmi diye sorum olacakti.
Benim sasirdigim tek su, ben almanyada bir alman avukatin yaninda calisiyorum.Ve burda biri cezaevine düserse, hemen bir avukat kisinin yanina gider.Vekaletini alir, islemlerini yoluna koyar,ama tükiyedeki avukat 1 hafta oldu, daha kisinin yanina gitmemis.Bana biraz sanki isi asiyormus gibi geliyor.Kararnameyi bekliyorum , gelsin öyle gidecem demis, sekreterine.
Yanlis anlasilmasin lütfen.Hani türkiyede hukuk nasil dönüyor haklari nedir, ben bilmiyorum.Almanyanin ve türkiyenin hukukunu karsilastirdigimz zaman, cok farkliliklar ortaya cikiyor.
Sayin adminim
Ben burdan admine su soruyu iletmek istiyorum.Ben hizli cevapla tusuna bastigim zaman, mesaci yazdiktan sonra, yaniti göndermek istedigim zaman, bilgisayar kitleniyor. Acaba hatlarda mi sorun var, yoksa forumda mi sorun var ?
kopyaladigim zaman, hemen foruma cevap yükleniyor.??
Arti benim klaviem almanca yazdigi icin, bazi türk alfabemizde olan harfler yok.
Bu yüzden okurken rahatsizlik verdigim icin özür dilerim, ama türkce alfabe maalesef yok.
-
Alıntı:
Hızlı yazmayın ihtiyarladık biz yetişemiyoruz kalbimiz durursa sebebi siz olursunuz sonra demedi demeyin :)
Yaslilik ve siz, :))
yok efendim yok, siz daha kac genci cebinizden cikarirsiniz !!:ok
Bugün babam, büroya ugradi, ve kulagimda kulakcik vardi, avukat bilgi veriyordu, bende stenographi usulüyle yaziyordum.
babam o anda dediki , yahu kizim ne cirkin yazin var senin ya.Gözüm kaydi dedi.
kisa harflerle cizgi halinde yazilar.stenographi oluyor burda, eger yanilmiyorsam, türkiyede bu yazi türü var.ama emin degilim.
Sizde az önce hizli yazma degince , inanin kahkaha atmak zorunda kaldim.Hem babam hem siz ayni günde.:DD
Birinin Kalbi birinin gözü.Yok ben yavas yazim.
Yavas yazmaya gayret ederim bundan sonra.Sizi yormak ne haddimize.
Siz bize lazimsiniz.:))
-
Nebis in hidem ilkesi gereği bir kişi hakkında sadece bir kez yargılama yapılabilir. Bunu tek istisnası Uluslararası Adalet Divanı davalarıdır fakat sizin olayınızda adalet divanı kapsamına giren bir suç yoktur bu nedenle ikinci kez yargılama yapılamaz.
-
Alıntı:
muratyilmaz86 rumuzlu üyeden alıntı
Nebis in hidem ilkesi gereği bir kişi hakkında sadece bir kez yargılama yapılabilir. Bunu tek istisnası Uluslararası Adalet Divanı davalarıdır fakat sizin olayınızda adalet divanı kapsamına giren bir suç yoktur bu nedenle ikinci kez yargılama yapılamaz.
Yanlış bilgiler vermemekte yarar var. Aynı suçtan yargılama aynı ülkede yapılmıyor. Mehmet Ali Ağca örneği önümüzde duruyor.
-
Alıntı:
Aslinda bende böyle biliyorum, bir suca bir kere ceza kesilir.
Ama söyle birsey varki, ben ismini vermeden, televizyondan taninmis bir avukati aradim, ve sorunu ayni sekilde ilettim.
Ve bana sayin avukatimizin dedigi cevap su oldu.
Aylin hanim keske bir avukat yoluyla polise sordursaydiniz, kisiye tutuklama karari cikmismi diye.
Gelmicekti türkiyeye,türkiyede isledigi sucun cezasi 15 sene, kisi yemis 4 sene, türk mahkemesi davayi yeni acar, ve 15 sene verir, 4 senesini iner 11 sene yatar cikar gecmis oslun, dedi.
Bu cevap cok karisiklik yaratti.Cok büyük sekilde bazi kisilerde yara acti.
Hanimi deseniz hastanelik oldu.
Yani simdide burda cok farkli sonuclar veriliyor.Sasirmadim desem yalan olur.
Ben cok tesekkür ederim.
saygilarimla aylin
-
Alıntı:
aylin2006 rumuzlu üyeden alıntı
Aslinda bende böyle biliyorum, bir suca bir kere ceza kesilir.
Ama söyle birsey varki, ben ismini vermeden, televizyondan taninmis bir avukati aradim, ve sorunu ayni sekilde ilettim.
Ve bana sayin avukatimizin dedigi cevap su oldu.
Aylin hanim keske bir avukat yoluyla polise sordursaydiniz, kisiye tutuklama karari cikmismi diye.
Gelmicekti türkiyeye,türkiyede isledigi sucun cezasi 15 sene, kisi yemis 4 sene, türk mahkemesi davayi yeni acar, ve 15 sene verir, 4 senesini iner 11 sene yatar cikar gecmis oslun, dedi.
Bu cevap cok karisiklik yaratti.Cok büyük sekilde bazi kisilerde yara acti.
Hanimi deseniz hastanelik oldu.
Yani simdide burda cok farkli sonuclar veriliyor.Sasirmadim desem yalan olur.
Ben cok tesekkür ederim.
saygilarimla aylin
Avukat büyüğümüz çok doğru söylemiş onun anlattığı gibi hakkında tutuklama kararı olması durumunda türkiyeye gelirse dava açılır ve ilk tutardan düşülür.
-
Mehmet Ali Agca´nin isledigi suc ile burda ki islenilen sucla kiyaslana bilinirmi ki ?
Beni sasirtan su acaba, sucu istanbuldan hollandaya gelirken islemis, bu yüzdenmi istanbulda ceza kesmek istiyor ??
Aklimi karistiran buydu.
Ama hala tutuklama emri neden cikti, nasil cikti, bir fikrim yok.
Burda alman polisi interpol üzeri sorusturdu, ve kisinin, temiz cevabi geldi.
Yani kisinin hic bir tutuklama emri yok.Ne gerekceyle tutuklandi anlam veremedim.Tamam polis karakolda, dosyayi okudu, ve bitmis davanin sucunu okudu.
Yani tutuklama nasil oluyor? Hollandada tutuklama emri vermemis.
Burda okadar kisiler, hala gözhapsindeyken, türkiyeye girip cikiyor.hic birsey olmuyor.
Buna bir cevabiniz varmi acaba ? Ne sebebi varki türk polisinin Yurtdisindan gelen kisiyi tutuklasin.
-
Alıntı:
Avukat büyüğümüz çok doğru söylemiş onun anlattığı gibi hakkında tutuklama kararı olması durumunda türkiyeye gelirse dava açılır ve ilk tutardan düşülür.
Ama az önce farkli sey söylediniz ? :alala
-
Alıntı:
aylin2006 rumuzlu üyeden alıntı
Ama az önce farkli sey söylediniz ? :alala
Bir an gözden kaçırdım o ayrıntıyı ve mesajını okuyunca aklıma geldi.
-
Aylin Hanım ;
Mehmet Ali Ağca örneğini çok bilinen çarpıcı bir örnek olsun diye verdim. Ceza kişilere göre değil olaya göre verilir. Ceza iki temel öğeden yola çıkarak uluslararası hukukta tespit edilir. Bir suçun işlendiği ülkenin kanunları iki vatandaşlık hukukundan doğan ilgili ülkenin kanunları.
Hiç bir devlet diğer devletin cezasına ben bunu kabul etmiyorum diyemez. Örnek olayda da dememiş . Ancak bu benim vatandaşım bende yargılarım kanunuma göre demiş. Burada sorun şu, aldığı ceza ve yattığı sürenin bizim hukukumuza göre durumu. TCK bu durumu
UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDE İMAL VE TİCARETİ
MADDE 188
(1) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı fiilinin diğer ülke açısından ithal olarak nitelendirilmesi dolayısıyla bu ülkede yapılan yargılama sonucunda hükmolunan cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye'de uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı dolayısıyla yapılacak yargılama sonucunda hükmolunan cezadan mahsup edilir.
(3) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, beş yıldan onbeş yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Uyuşturucu maddenin eroin, kokain, morfin veya bazmorfin olması hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(5) Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(6) Üretimi resmi makamların iznine veya satışı yetkili tabip tarafından düzenlenen reçeteye bağlı olan ve uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi doğuran her türlü madde açısından da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır.
(7) Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmî makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, dört yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(8) Bu maddede tanımlanan suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
olarak düzenlemiştir. Etkin pişmanlık hükümleri hariç olmak üzere sistemimiz budur.