Vekaleten çek keşide etmek
Merhaba,
Ablam, üzerine olan şirketin işlerini yönetmesi için eşine vekaletname veriyor. Eniştem, çek imzalama yetkisi içeren bu vekaletname ile imzaladığı bir kısım çekleri ödeyemeyince ablam adına davalar açılıyor. Ablam ev hanımı, şirket işleri ile ilgisi yok. Tebligatlar eline geçmediğinden 3 dava yokluğunda sonuçlanıyor. Okuduğum ve araştırdığım kadarıyla itiraz etme hakkımız var, fakat tanıdığımız avukatlar itiraz edemezsiniz diyorlar. Eniştem cezaevinde ve ablamın çeklerden haberi olmadığını kabul ediyor. Bu durumda nasıl bir itiraz dilekçesi hazırlamalıyız acaba? Ablam adına dilekçeyi ben verebilir miyim?? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Cevap: Vekaleten çek keşide etmek
İyi akşamlar,
Yargıtay kararlarına nasıl ulaşabiliriz acaba? Yargıtay'ın internet sayfasında emsal arama var fakat bütün kararlar yok gibi sanki. Aramaya 'çek' yazdığımda yüzlerce sonuç çıkmalı gibi geliyor bana, fakat sayılı adette karar çıkıyor.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Yeni çıkacak olan çek yasa tasarısını okuyan var mı acaba? Ablamın durumu yeni yasaya göre dahada mı kötü olacak acaba? LÜTFEN cevap verin...
Gülşen hanım sizin durumunuzda karşılıksız çekten sorumluluğun ablanıza değil eniştenize ait olduğu kanaatindeyim. Ablanız aleyhine karara çıkan dava var ise tebligatların usule uygun yapılıp yapılmadığı incelenerek temyiz veya yargılamanın iadesine ilişkin prosedür işletilerek itiraz olunabilir. Gerek mahkemelerin gerek doktrin ve yargıtayın sizin durumunuzla ilgili görüşü de bu yönde biliyorum.
Burdan dilekçe örneği veremiyoruz, siz de ablanız adına bu işleri takip edemezsiniz.
Başkası adına adliyelerde işlem yapma yetkisi avukatlara aittir. Zaten bir avukatınız olmadığı için bu sorunları yaşamaktasınız. Şu andan itibaren yapmanız avukat tutmak suretiyle profesyonel yardım almanızdır.
Bu sitede bundan fazla yardım almanız mümkün değildir.
Engin Bey,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Engin Bey iyi akşamlar,
Kastamonu milletvekili Hakkı Köylü'nün yaptığı bir açıklamayı okudum bugun. Açıklamanın bir kısmı aşağıda.
”Yeni düzenlemeyle getirilen değişiklikler şöyle: Çekin karşılığı ödenmediği zaman doğrudan hapis cezası yok, para cezası var. Para cezası ödenmezse, genel hükümlere göre hapse çevriliyor. Bu yeni kanun çıktıktan sonra, çekten dolayı sorumlu olan kişi hesap sahibi olacak. Yani çekin üzerindeki imza sahibi değil. İmza sahibi aynı zamanda hesap sahibi de olabilir, o ayrı bir durum.
Sizce bu tasarı kanunlaşırsa, ablam hesap sahibi olarak geçmişteki çeklerden ceza alır mı? En yeni çek 2008 eylül tarihli.
Saygılarımla,
Eski durum ya da şimdiki uygulama da böyle zaten. Doğrudan hapis cezası değil çek tutarı kadar para cezası veriliyor. Para cezası ödenmezse aşağı yukarı günlüğü 100 lira üzerinden hapse çevriliyor.
Vekaleten çek keşide etmede hesap sahibi çekler ve hesaplar üzerinde tasarrufu varsa, işlemlerden muttali ise vs. sorumlu tutulabiliyor yoksa ceza vekile veriliyor.
Cevabınız için çok teşekkür ederim Engin Bey. Şu anda uygulama böyle, vekil ceza alıyor. Fakat yeni yasada sanki hesap sahibi ceza alacakmış gibi geldi bana. Vekaleten imza atanlar yeni yasa ile hapishaneden çıkacak diyorlar. Tabi ki uzman birinin değerlendirmesi çok daha farklı. Ablamın hiçbirşeyden haberi bile yoktu.
Yeni yasanın en geç 2009 yılı sonuna kadar çıkacağı söyleniyor.
Alıntı:
Gulshen rumuzlu üyeden alıntı
Yeni yasanın en geç 2009 yılı sonuna kadar çıkacağı söyleniyor.
Hukukun temel kurallarından birisi ''Kanuni düzenlemelerin makabline şamil olamayacağı'' kuralıdır. Bu ifade günümüz türkçesi ile kanunların geriye yürüyemeyeceği gerçeğini ifade etmektedir. Sn. Avukat Engin Oğuz'un söylediklerini dikkate almalısınız. Vekaleten imzalanan çeklerle ilgili vekalet verenin borca muttali olma keyfiyeti önceden belirli değil ise cezai sorumluluk kime ait olacaktır? Sanırım üzerinde cevabınızı aradığınız soru bu. Konu dikkatli ve titiz bir takibi gerektirdiği için profesyonel hukuki destek almanızın yararı açıktır.
Bugün ablamın Bursa'da gıyabında sonuçlanmış bir davasına itiraz ettik avukat aracılığıyla. Tebligatlar usulsüz ve de imza ablama ait değil diye. Fakat itirazımız hakim tarafından reddedildi. Tebligatlar usulüne göre yapılmışmış, ama diğer gerekçelerle ilgili açıklama yapılmamış. Çekten ablamın haberi bile yoktu, imzanın ona ait olmadığı da açıkca belli idi.Fakat gene de red cevabı aldık. Ne yapacağımızı şaşırdık :((
Vekaleten çek keşide edildiğinde daha sonra işbu çek karşılıksız işlemi gördüğünde cezai sorumluluk kime ait olacaktır? Herşeyden önce vekilin tasarruflarının - yetki belgesi çerçevesinde olması koşulu ile- vekalet vereni bağladığı kabul edilmelidir. Ablanızın verdiği vekaletname çek keşide etmeye izin veriyor ise bu durumda cezai sorumluluk ablanıza ait olacaktır. Çeki alanların çek üzerindeki imzanın vekaleten mi,yoksa asaleten mi olduğunu bilmeleri gerekmez. Bu çerçevede düzenlenen çekin hesap sahibi yararına mı yoksa vekil yararına mı olduğu önem taşımaktadır. Vekil yararına düzenlendiği iddia edilir ve bu durum kanıtlanabilir ise bu durum yeni bir yargılama konusu olabilir. Bugün gazetelere yansıyan haberlere göre yeni çek yasasında geçici bir çözüm üzerinde durulmaktadır. Bu geçici çözüme göre karşılıksız çek keşide edenler savcılıklara müracaat etmeleri halinde kendilerine 2 yıllık süre tanınacağı,ancak işbu 2 yıllık süre içinde çek bedelleri ödenmez ise cezaların tatbik edileceğinden bahsedilmektedir.
esim adına cek karneleri vardı. babasına vekalet vermiş. babasıda bu çekleri kendi şirketine mal alımında kullanmış. çekteki imzalar eşime değil babasına ait. babası çeki kendi şirketine kesmiş. arkasınıda şirketinin kaşesi basıp baska birine cirolamış. eşimin babası vefat etti. eşimde gecenlerde yakalanıp hapse atıldı. ama eşimin bu çeklerin kullanıldığından hiç haberi yok. nasıl bir yol izlememizi tavsiye edersiniz. çeklerin kesildiği tarihte biz burada yoktuk. düğünümüz oldu ve ben eşimialıp gitmiştim
Sayın Umut811,
Sizin ve eşiniz adına çok üzüldüm. Biz de aynı durumdayız.
Yapılacak olan, imza eşinize ait olmadığı için ilgili mahkemelerden iadei muhakeme talep edeceksiniz. Mutlaka bir avukata başvurun. Size avukat tavsiye edebilirim fakat bu sitede sanırım bu yasak. Mahkeme iadei muhakemeyi kabul edebilir veya etmeyebilir fakat şansınızı mutlaka denemelisiniz.
Uzman avukatlar vekalette verse, imza eşinize ait olmadığı sürece ceza almaması gerektiğini söylüyorlar. Eşiniz adına açılmış tüm davaları öğrenin ve davaları mutlaka takip edin. Takip ettiğiniz sürece olaylar lehinize gelişebilir. Bizim henüz beraat ettiğimiz bir dava yok. Fakat elimizde yerel mahkemelerden beraat etmiş birinin beraat kararları var. İstediğiniz takdirde size de ulaştırabilirim.
Eşinizin adına açılmış davaları öğrenebilmenizin yolu postaneden alınacak bir e-devlet şifresidir. Fakat bu şifreyi sadece eşiniz alabilir. Cezaevindeyse nasıl alınır bilemiyorum. Veya eşinizin adına kayıtlı bir cep telefonu varsa, bu telefondan UYAPa abone olun. TC kimlik nosunu yazıp bir boşluk bırakıp ABONE yazıp 4060a yollarsanız abone olursunuz. Sonrasında tekrar TC kimlik nosunu yazıp tekrar 4060a yollayın. Eşinizin adına açılmış tüm davalar cep telefonunuza mesaj olarak gelir.
Elimden gelen yardımı yaparım, lütfen soru sormaktan çekinmeyin.
Saygılarımla,
eşimin çekleri şahıs çeki şirket çeki değil. ama kullanılan yer şirket. yani babası kendi şirketi için kullanmış
bu gün eski avukatıyla görüstüm. kararı temyiz ettirmiş. yargıtaya gitmiş. temyiz süresi de dolduğu için tutukluluk hali devam ediyormuş. yargıtaydan kimbilir ne zaman gelir dosya