-
Gezme Ceylan Bu Dağlarda Seni Avlarlar
Av. Abbas Bilgili
Gezme Ceylan Bu Dağlarda Seni Avlarlar
“Ölüm bu,
Fukara ölümü
Geldim, geliyorum demez.
Ya bir kuşluk vakti, ya akşamüstü,
Ya da seher, mahmurlukta,
Bakarsın, olmuş olacak.
Bir hastan vardır umutsuz,
Hayreti uykularda,
Hayreti soğuk sularda.
Gayrı, iki korku çiçeğidir gözleri,
İki mavi, kocaman korku çiçeği,
Açar, derin kuyularda... “
Ahmed Arif (Hasretinden Prangalar Eskittim, sh. 43)
Takvimler 28 Eylül 2009’u gösteriyor... Dağların ardında bir köy… Orda bir köy var uzakta… “Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür” diye kendimizi avutmuşuz yıllarca.. (Gitmediğin köy nasıl senin köyün olabilir k?) O köyde Ceylan isimli 13 yaşındaki kız çocuğu koyun otlatırken bir patlama sonucu parçalanarak can verdi..
Bu ülkenin “düzeyli” medyası, bir adi cinayete kurban giden Münevver Karabulut’a gösterdiği ilgiyi Ceylan’a göstermedi.. Ceylan’ın anası, babası medya önünde çığırtkanlık yapmadı, yapamadı… Münevver’in alımlı görüntüleri Ceylan’da yoktu.. Ceylan, kentin süslü kızı değildi… Garibandı… Dağların ardında gitmediğimiz, görmediğimiz yaylaların kızıydı.. Belki gülmeyi de bilmiyordu.. Ahmed Arif ustanın yukarıdaki şiirinde betimlediği gibi “iki korku çiçeğidir gözleri” Ceylan’ın… Fotoğrafına bir bakın lütfen.. Gözlerine bakın… O gözler ne ifade ediyor sizler için? Küçük çocuğun büyük gözleri korku ve hüzünle açılmış bir hayret ifadesi taşımıyor mu? O kocaman gözler birer “korku çiçeği” değil mi?
Bir patlama sonucu o korku çiçekleri sonsuza dek kapandı.. Ceylan’ın küçük ve masum bedeni parçalandı… “Gezme Ceylan bu dağlarda seni avlarlar… Anaydan, babaydan, yardan ayrı koyarlar.” Hain avcı hedefi tam ortasından vurmuştu.. Ceylan’ın elleri, ayakları sağlamdı ama karnı parçalanmıştı… Etler ağaç dalarında asılı kaldı…
“Büyük ve kutsal” devletimizin savcısı, “can güvenliği olmadığı” gerekçesi ile olay yerine gitmedi.. Köy imamına kamera verilerek, çektiği görüntüleri karakola getirmesi istendi… Köylülerin topladığı ceset parçaları savcının talimatı ile karakola götürüldü.. Karakol nizamiyesinde pratisyen hekim otopsi yaptı… Asker, köylüleri içeriye almadı… Avukatın otopside bulunmasına izin verilmedi… Ve Ceylan toprağa verildi…
Kimin kimle ne yaptığını ballandıra ballandıra ve “azzz sonraaa” çığlıkları ile anlatan anlı şanlı medyamız Ceylan’ın dramını görmedi… Görmek istemedi…
Olay yerine gitmeyen “büyük ve kutsal” devletimizin savcısı, dosya için gizlilik kararı aldı… Birilerinin gizlenmesi gereken ayıbı olmalı… Ne de olsa devletimizin hikmetinden sual olunmaz.. Her şeyin en iyisini o bilir… Gizlilik kararının da vardır bir gerekçesi… “Vatan” gibi… “Millet” gibi… “Kamu güvenliği” gibi… Yüksek gerekçelerimiz var bizim ayıplarımızı örten… Söz konusu olan vatansa Ceylan’lar teferruat değil mi?
Dağların ardında; gitmediğimiz, görmediğimiz köylerde, yaylalarda, mezralarda açan korku çiçekleri hepimizin sorumluluğu değil mi? Dosyayı örten gizlilik kararı vijdanları da örtecek mi? O gözlerin ruhumuzda bıraktığı izleri nasıl sileceğiz?
Ürkek ve narin ceylanların gezdiği dağlarımız, yaylalarımız av sahası olmaktan ne zaman çıkacak? Özgürlük ve barış rüzgarı saçları ne zaman okşayacak? Korku dolu gözler ne zaman gülecek?
Ne zaman bahar gelecek dağlarına memleketimin?
Az sonra mı?
Yoksa gelmeyecek mi?
-
Cevap: Gezme Ceylan Bu Dağlarda Seni Avlarlar
"Bir şeyi güzel olarak mı algılıyorsunuz? demek ki yanlış algılıyorsunuz."
NİETZSCHE
Birşeyler daha yazmak istedim ancak filozofun sözlerinin gölgesinde ve anlamsız kalacağı için vazgeçtim...
-
Bilirkişi: Ceylan mühimmata bıçakla vurmuş
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Lice’de ölen Ceylan Önkol’un, patlamamış bir bomba atar mühimmatına elindeki bıçakla vurması sonucu meydana gelen patlamada öldüğünü açıkladı.
Devamı: http://www.ntvmsnbc.com/id/25009474/
-
Alıntı:
Mehtap Deniz rumuzlu üyeden alıntı
Bilirkişi: Ceylan mühimmata bıçakla vurmuş
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Lice’de ölen Ceylan Önkol’un, patlamamış bir bomba atar mühimmatına elindeki bıçakla vurması sonucu meydana gelen patlamada öldüğünü açıkladı.
Devamı:
http://www.ntvmsnbc.com/id/25009474/
Geçenlerde bir basın mesubu mayından sakat kalan bir vatandaşa diyor ki.. size ne oldu beyefendi.. o da diyor ki valla yolda yürürken mayın buldum fakat mayın olduğunu bilmiyordum elime aldım top gibi havaya attım bi sağa salladım bi sola salladım sonra yere koyup üstüne taşla bir vurdum ki ondan sonrasını hatırlamıyorum...İşte, Güneydoğu'da nerden ne çıkacağı belli olmuyor. Ölüm, yaralanma dünyanın neresinde bu şekilde oluyordur acaba merak ediyorum!
-
12.10.2009/MİLLİYET
Rıza Türmen
Yenmemiş makarna ve demokratik hukuk devleti12 Ekim Pazartesi 2009
Çoban kızı Ceylan Önkol, iri, kara gözleriyle dünyaya sadece 14 yıl bakabildi. Koyunları otlatıp, eve dönecek, annesinin pişirdiği makarnayı yiyecekti. Makarna yenmedi. Soğudu. Ceylan Önkol karnına isabet eden bir havan mermisiyle paramparça olmuştu. Parçalarını ağaç dallarından topladılar. Annesinin eteğine doldurdular.
Ceylan Önkol’un hesabı kimden sorulacak?
Bir parkta arkadaşlarıyla gitar çalıp içki içtiği için elleri kelepçelenip polisler tarafından dövülen, beyninde meydana gelen kanama nedeniyle ölümden dönen, bacağındaki kırık ile kurtulduğuna sevinen Güney Tuna’ya atılan dayağın hesabı kimden sorulacak?
İki yıl önce Bahçelievler’de gazete satarken polis kurşunu ile felç kalan 17 yaşındaki Ferhat Gerçek’in hesabını kim verecek?
İşkence ile gözaltında öldürülen Engin Çeber’in hesabının verilmesi için gerekli çaba gösteriliyor mu?
Hrant Dink’in öldürülmesinin hesabının verilmesi gerçekten isteniyor mu?
AİHM’nin aradığı koşullar
Bu soruların muhatabı devlet. Hesaplar devlete kesiliyor. Bütün bu olaylarda devlet önce etkili bir soruşturma yapmakla yükümlü. Soruşturmanın amacı, ulusal yasaların uygulanmasını ve sorumluların cezalandırılmasını sağlamak. AİHM, soruşturmanın etkili olabilmesi için bazı koşullar arıyor:
a. Soruşturmayı yürüten kişiler bağımsız ve tarafsız olmalı. AİHM devlet memurları için idari makamların yaptığı soruşturmayı bağımsız ve tarafsız bir soruşturma olarak kabul etmiyor.
b. Soruşturma yeterli olmalı ve sorumluları bulmaya, cezalandırmaya yönelmeli. Kanıtları elde etmek için gerekli her şey yapılmalı. Olay yerinde incelemeler, tanık ifadeleri, balistik incelemeler, otopsi raporları eksiksiz olmalı. Soruşturma için gerekli kişilerin ifadelerine başvurulmaması, soruşturmanın etkisiz olması sonucunu doğuruyor.
c. Soruşturma olaydan hemen sonra başlamalı ve makul bir sürede bitirilmeli.
d. Soruşturma ve soruşturmanın sonuçları hakkında kamuya bilgi verilmeli.
Mahkemelerden beklenenler
Ceylan Önkol gibi kamuoyunun dikkatini çeken bir olayda, soruşturmayla ilgili olarak kamuoyunun aydınlatılması önemli. Soruşturma hangi aşamaya geldi, neler yapıldı? Halkın bunları öğrenmeye hakkı var. Bu aynı zamanda ifade özgürlüğünün bir gereği. Savcının aldığı gizlilik kararı, bilgi ve belgelere ilişkin. Halka bilgi verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor. Tersine, gizlilik kararı nedeniyle, avukatlar soruşturma dosyasındaki bilgi ve belgeleri öğrenemeyeceklerinden, halkı bilgilendirebilecek tek kaynak soruşturmayı yürüten makam kalıyor.
Devletin sorumluluğu burada bitmiyor. AİHM, yargı aşamasında, mahkemelerin olayın ciddiliğini göz önünde tutarak gerekli özeni göstermelerini, örneğin davanın zaman aşımına uğramasına izin vermemelerini ve benzer olayların meydana gelmesini caydıracak nitelikte cezalara hükmetmelerini öngörüyor.
2 maddenin ihlali yeterli
Soruşturmanın etkili olmaması, yaşam hakkına ilişkin 2 maddenin ihlali için yeterli. Güvenlik güçlerinin öldürücü güç kullanmalarına karşın talihleri yaver gittiği için ölümle sonuçlanmayan Güney Tuna, Ferhat Gerçek gibi olaylar da 2 madde kapsamına giriyor.
Soruşturmanın etkililiği, devlete duyulan güvenle yakından ilgili. Devlet bireyin yaşam hakkını mı yoksa kendi ajanlarını mı koruyor? Devlet, ölüme yol açan bir olayda görevliyi yargı önüne çıkarıp cezalandırmak için ciddi bir çaba gösteriyor mu, yoksa o görevliye kol kanat mı geriyor? Bireylerin, kamuoyunun bu sorulara verdikleri yanıtlar aynı zamanda devlete duydukları güvenin ya da güvensizliğin bir ifadesi oluyor.
Hesap verebilirlik önemli
AİHM, Akkoç/Türkiye kararında (10.10.2000) şöyle der: “Güvenlik güçlerinin kendi davranışlarından dolayı hesap verebilir olmamaları, Sözleşme’de güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklere saygılı demokratik bir toplumdaki hukuk devleti ile bağdaşmaz.”
Ceylan Önkol ve diğer olaylarda, devletin kendine bağlı görevlilerle ilgili etkili bir soruşturma yürütme ve sorumluları cezalandırma yükümlülüğünün altında yatan sorun, temel hak ve özgürlüklere saygılı demokratik bir hukuk devleti olup olmadığımız.
-
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Ceylan Önkol karnına isabet eden bir havan mermisiyle paramparça olmuştu.
Sn. Türmen'in verdiği diğer örneklere katılıyorum ve suçlunun dolaylı da olsa (çünkü bu işleri yapan kamu görevlilerinden hesap sormadığı için) Devlet olduğu aşikar. Bu yaşananların demokratik herhangi bir ülkede olması bile ilgili Bakanları ve hatta Hükümetleri yerlerinden eder.
Ancak Sn. Türmen'in tam da Emniyet Kriminal Laboratuvarı'nın, "Ceylan Önkol havan mermisi ile ölmedi." sonucuna ulaştığı gün yayınlanan yazısında kesin ifadeler kullanarak TSK'yı suçlamasına bir anlam veremediğimi de belirtmek isterim. Niyetinin bölücü terör örgütü yandaşları gibi, olayın arkasından 13 yaşında bir kızın parçalanan cansız bedeni üzerinden kirli propaganda yapmak olmadığını biliyorum. Ancak bir hukuk adamının ortada bir tespit varken kesin ifadelerle böyle bir iddiada bulunması garip olduğu gibi, hadi yazısını bir gün önce yazdığını ve bu rapordan haberdar olmadığını düşünsek dahi bu kez de henüz sonuçlanmamış bir inceleme ile ilgili böyle kesin ifadeler kullanmasını anlamakta zorluk çekiyorum.
Sonuçta 13 yaşında bir kız çocuğu daha yaşamının başında kara toprağa düştü. Bölücü terörün bu aşamaya gelmesinde sorumluluğu bulunan eski, yeni siyasiler ne düşündüler. Kavramlar öyle bir anlam kaymasına uğradı ki, neredeyse eline silahı alıp dağa çıkanlar demokrat, görev tanımında bu silahlı gücü etkisiz hale getirmek olanlar terörist sayılır oldu. Ceylan Önkol'un ölümünde bu demokratların hiç mi suçu yok?
-
Genelkurmay basın sözcülüğü de soruşturma bitmeden olayı "vatandaşın PKK mayınına basması" olarak açıklamıştı. Şimdi lançerin kime ait olduğu muğlak bırakılarak olayda bir kusur varsa gizlenmek isteniyor.
Ayrıca elindeki tahrayla "lançer mermisi"ne vuran Ceylan'ın karnı ve iç organları parçalandığı halde elleri sapasağlam. Tahra da öyle... sapasağlam.
-
Sanatçılar Ceylan Önkol'u andı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Lice İlçesi Şenlik Köyü Paşaçiya Mezrası'nda 28 Eylül'de meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol'un, 40 milimetrelik bomba atar mermisinin patlaması sonucu öldüğünü açıklamasının ardından bir grup sanatçı Önkol ailesine başsağlığı diledi.
Devamı: http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2009/10/13
-
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Genelkurmay basın sözcülüğü de soruşturma bitmeden olayı "vatandaşın PKK mayınına basması" olarak açıklamıştı. Şimdi lançerin kime ait olduğu muğlak bırakılarak olayda bir kusur varsa gizlenmek isteniyor.
Ayrıca elindeki tahrayla "lançer mermisi"ne vuran Ceylan'ın karnı ve iç organları parçalandığı halde elleri sapasağlam. Tahra da öyle... sapasağlam.
Sn. sdt 23,
Siz hiç hayatınızda havan topu gördünüz mü? Havan nasıl bir silahtır ve amacı nokta atış mıdır yoksa parça tesiri midir bilir misiniz? Herhangi bir havan mermisinin neredeyse 10 kilometre uzaklıktan atılıp küçücük bir bedenin tam ortasına isabet ettiğini iddia etmenin ucubeliğini teknik yönden anlayabilecek bilgiye sahip misiniz? Değilsiniz tabi, diğer bilmeden yorum yapanlar gibi...
Şimdi yeni moda, yalanlara menzil yetmeyince 81'lik havan yerine 120'lik havan atıldığı iddiası. E atın bakalım nereye kadar?
-
Tanık olarak ifadesi alınan Ceylan Önkol’un ağabeyi Rıfat Önkol, kardeşi Ceylan’ın hayvanları otlatmak için evden ayrıldığını ve kısa bir süre sonra hava topu sesi tarzında bir ses duyduğunu, ardından da patlama sesi geldiğini söyledi. Önkol, “Patlamanın olduğu yere gittim. Köylülere nereye düştüğünü sordum. Bana hayvanların olduğu yere düştüğünü söylediler. Kız kardeşime seslendim, daha sonra parçalanmış cesedini gördüm. Kardeşim hayvanları otlatmaya çıkardığında sürekli yanına bir satır alırdı, zannedersem bu satırı silah sandılar. Akrabalarıma haber verdim, 3-4 hayvanın telef olduğunu gördüm” dedi.
Basından
Tahra, satır, nacar denilirken bu bizim bildiğimiz NACAK olmasın. 10 kilometre ötedeki bir karakolun 13 yaşındaki bir kızı görüp de elinde ne olduğunu görememesi, gördüğü tahra, satır veya nacaksa bunun için havan topu kullanması, o mesafeden kullanılan havan 81'lik olamayacağına göre, şimdi kimilerinin yeni iddiasına göre 120'likse o patlamada, hedefin iddia edildiği gibi isabet alması halinde geride herhangi bir elle tutulur parçasının kalmasının mümkün olamayacağını bilmez mi birileri? Bilirler de işlerine gelmez...
-
Bu konuyu ilk açtığımda, okuduğum gazetelerde Ceylan'ın ölümüne sebep olan patlamanın asker kaynaklı olduğu konusunda yoğun bir şüphe vardı. Açıkçası bend e aynı kanıdaydım. Ama bu kanaatime rağmen askeri doğrudan suçlamanın o aşamada doğru olmayabileceğini düşünerek suçlamamı doğrudan askere değil de soyut bir "hain avcı" figürüne yönelttim. Kimin suçlu olduğu bence henüz aydınlanmış değil. Resmi açıklama da beni tatmin etmiyor. zaten olay yerine gitmeyen savcılığın gizlilik kararı ve savcılığa dayalı açıklamalar hiç de tatmin edici değil. Hiç kimseyi peşin hükümle suçlamak istemiyorum.
Bu konuda toplum olarak hepimiz suçluyuz. Ceylan'nın resmini de buraya kopylamak istedim, ama bunu beceremedim. Korku dolu ve alabaildiğine açılmış gözleri beni çok etkiledi Bu resim bir çok yerde var. Kopyalabilecek arkadaş olursa minnettar kalcağım.
-
En ufak yaprak kıpırdasa gözü dönmüş birşekilde TÜRK SİLAHLI KUVETLERİ'ni yıpratma kampayası moda oldu.
Görende sançakki oralarda pkk lı katiler hiç yaşamadı bütün olayların sorumlusu Türk Silahlı Kuvetleri
pkk lı katiller kendi insanlarına az kurşun sıkmadı tuzak kurmadı bunlar unutulduysa birazını hatırlatmak isterim.
Niye pkk akla gelmiyor? Niye
BU BİRAZI
Ocak 1987
Hakkari, Uludere ilçesi, Ortabağ köyü katliamı.
23 Ocak 1987
Midyat, Bayburt köyleri, Efeler mezrası katliamı.
26 Ocak 1987 Seri katliamlara dönüşen yeni PKK stratejisi.
7 Mart 1987
Nusaybin ilçesi, Açıkyol köyü katliamı. (6 Çocuk, 2 Kadın, Toplam 8 kişi)
20 Haziran 1987
Ömerli ilçesi, Pınarcık köyü katliamı. (16 Çocuk, 6 Kadın, 8 Erkek, Toplam 30 Kişi)
9 Temmuz 1987
Hani ilçesi, Kırım köyü katliamı.
11 Temmuz 1987 Yine baskın, yine 5 ölü.
22 Temmuz 1987
Hakkari, Şemdilli İlçesi'na başlı Umur köyü katliamı.
20 Ağustos 1987
Siirt, Kılıçkaya köyü katliamı. (14 Çocuk, 10 Erkek, Toplam 24 kişi)
20 Ağustos 1987
Midyat ilçesi, Dargeçit Bahçebaşı mahallesi katliamı. (3 Çocuk, 1 Kadın, 1 Erkek Toplam 5 kişi)
8 Eylül 1987
Pervari ilçesi, Sığırkaya köyünde öldürme olayı.
21 Eylül 1987
Güneyce köyü katliamı.
21 Eylül 1987
PKK'lı teröristler, Bingöl ve Siirt'in 2 köyüne düzenledikleri baskınlarda 12 kişiyi katletti.
22 Eylül 1987 PKK'ya çifte operasyon
12 Ekim 1987
Şırnak'ta kanlı baskın, 13 ölü.
12 Ekim 1987
Rezzuk mezrasında saldırı ve öldürme (Toplam 13 kişi)
12 Kasım 1987
Öğretmen'i telle boğdular.
28 Mart 1988
Eruh ilçesi, Fındıkbucağı Yağızoymak köyü katliamı.
1 Nisan 1988
Nusaybin, Bahmimi mezrası katliamı.
7 Mayıs 1988
Dereler Köyü, Taraklı mezrası katliamı.
8 Mayıs 1988
Siirt’in Şırnak ilçesine bağlı Taraklı ve Üçkardeşler mezralarını basan PKK’lı teröristler, 4’ü kadın 11 kişiyi katlettiler, 3 kişiyi ise kaçırdılar.
9 Mayıs 1988
Mardin’in Nusaybin ilçesi Taşköyü’nün Behmenin mezrasını basan PKK’lı teröristler, bir aileden 8’i çocuk, 2’si kadın 11 kişiyi katlettiler, 2 çocuk ağır yaralandı. PKK’lı teröristlerin Şırnak baskınında kaçırdıkları 3 kişi de ölü bulundu.
5 Kasım 1988
Mardin Dargeçit yazıörün köyü (3 Öğretmenin öldürülmesi)
25 Ocak 1989
Kömür ocakları baskını
14 Ağustos 1989
Yine PKK, yine kan: 6 ölü
21 Ağustos 1989
Aktaş köyü öldürme olayı
14 Eylül 1989
PKK, kaçırdığı öğretmenleri kurşuna dizdi.
16 Eylül 1989
3 öğretmeni şehit eden 2 PKK'lı güvenlik görevlileri tarafından ölü olarak ele geçirildi.
2 Kasım 1989
Pervari ilçesinde tahrib ve öldürme olayı.
9 Kasım 1989
Lice ilçesi, Duru köyü Gomabekan mezrası katliamı.
24 Kasım 1989
Hakkari, Yüksekova ilçesi, ikiyaka köyü katliamı
26 Kasım 1989
Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı İkiyaka köyünde 21 kişinin öldürülmesi ile ilgili olarak Olağanüstü Hal Bölge Valiliği’nden yapılan açıklamada, 'Bir grup teröristin, saldırıyı düzenledikten sonra komşu bir ülkeye kaçtıkları, kaçarken 9 çoban ile 700 koyunu beraberlerinde götürdükleri' bildirildi.
-
Alıntı:
Bu konuyu ilk açtığımda, okuduğum gazetelerde Ceylan'ın ölümüne sebep olan patlamanın asker kaynaklı olduğu konusunda yoğun bir şüphe vardı. Açıkçası bend e aynı kanıdaydım. Ama bu kanaatime rağmen askeri doğrudan suçlamanın o aşamada doğru olmayabileceğini düşünerek suçlamamı doğrudan askere değil de soyut bir "hain avcı" figürüne yönelttim. Kimin suçlu olduğu bence henüz aydınlanmış değil. Resmi açıklama da beni tatmin etmiyor. zaten olay yerine gitmeyen savcılığın gizlilik kararı ve savcılığa dayalı açıklamalar hiç de tatmin edici değil. Hiç kimseyi peşin hükümle suçlamak istemiyorum.
Bu konuda toplum olarak hepimiz suçluyuz. Ceylan'nın resmini de buraya kopylamak istedim, ama bunu beceremedim. Korku dolu ve alabaildiğine açılmış gözleri beni çok etkiledi Bu resim bir çok yerde var. Kopyalabilecek arkadaş olursa minnettar kalcağım.
http://www.turkolmak.org/images/stor...havan-topu.jpg
Küçük kızımız Ceylan Önkol'a Allahtan rahmetdilerim Yakınlarının Başı sagolsun.
Sayın Av. Abbas Bilgili saygılarımla Resim Önceden cekilmiş bir resim
-
Ceylan'ın ölümüne çok üzüldüm, tek dileğim de suçluların, sorumluların bir an önce ortaya çıkarılması ve hak ettikleri cezayı almaları.
Öte yandan, bu olayın bazı kesimlerce, özellikle de bazı gazatelerin bazı yazarlarınca siyasi malzeme olarak kullanıldığını düşünmekteyim.
Sorarım kendilerine, bunu neden görmezden geldiler, neden sayfalarca yazılar yazmadılar, neden arkasından ağlamadılar, türküler adamadılar?.
ADMIN NOTU: İletideki resim kan ve ölüm içerdiğinden site politikası gereğince 20.2.2015 tarihinde tarafımdan yayından kaldırılmıştır.
Ne o, yüreğiniz dayanmıyor mu yoksa basındaki fotoğrafları görmeye?
Benimki de dayanmıyor ne Ceylan'a, ne yukarıdakilere ne de şehit olan, uzuvlarını kaybederek gazi olan gencecik evlatlarımıza. Kan üzerinden, can üzerinden siyaset yapmayı bırakın artık, çok çirkinleşiyorsunuz...
-
Ben de Ceylan 'ım , hepimiz Ceylanız , yeter artık...
Bir anneniin yavrusunun parçalarını topladığı anda neler hissettiğini anlayabilmek için, anne olmak gerekmiyor.
Bin parçaya bölünmüş bir ceset üzerinden siyaset yapanlara , yapmaya çalışanlara binlerce YUH olsun.
Gez Ceylan! Sen ölmedin , ölemezsin... Kimseye malzeme olamazsın ! :'(
http://i.radikal.com.tr/644x385/2009..._mf261269.Jpeg
Yandı Yürek Yana Yana
Savur Külüm Döne Döne
Soğumadan Elde Kına
Zülfün Telin Yere Sermem
-
PKK bir terör örgütüdür, PKK bu kadar masum insanı katlederken bir terör örgütünden bekleneni yapmıştır.
Genelkurmay gözbebeğimizdir, askerimizin, polisimizin, jandarmamızın bir masum insanımızı öldürmesi beklenmez, bu anormaldir. Böyle bir şey olduysa, bunun kaza mı, ihmal mi, kasıt mı olduğu açıklanmalıdır.
Havan olduğu iddiasında değilim, her nasıl olduysa bu konuda tatmin edici bir açıklama arayan birisiyim.
Elindeki bir tahrayla lançer mermisine vurarak patlatan birinin ellerinden zarar görmemesinin makul ve mantıklı bir açıklaması yapılmadıkça bu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarına daha çok zarar verecektir.
KAza sonucu el bombasının patlamasıyla öldüğü açıklanan dört askerin eline el bombasının bir işgüzar teğmen tarafından pimi çekilerek tutturulduğu açıklamadan günler sonra ortaya çıktı.
İlk açıklamada bu olay olduğu gibi anlatılsaydı, eminim kamu vicdanı çok daha rahatlar ve teğmenin münferit suçuna durumu örtbas edenler ortak olmamış olurdu.
-
İlk duyumlara göre "Havan Topu" nedir? i araştırdığımda şöyle bir bilgiye ulaşmıştım:
"Ateşlenen havan topu mermisi yere çakıldıktan sonra patlamayabilir. Tapası çok hassas olduğundan dokunma ile ateş alabilir. Geçmişte bu hususla ilgili bir çok kazaya rastlanmıştır. 120 lık havanlar araç üzeri veya kendi şasesi üzerinde tekerlekli (çekili) olarak kullanılan bir silahtır." http://tr.wikipedia.org/wiki/Havan_topu
Patlamaya neden olanın havan topu olmadığı açıklaması da yapıldı. Kuşkusuz TSK böyle bir girişimde bulunmaz ancak o topun orada ne işi vardı ? sorusu ile boğuşup durmaktayım.
Ayrıca, savcı ve doktor neden gitmedi veya gitmek istemedi? Alan, "güvenli değildi" ise, neden İmam gönderildi ve neden sivil halkın girmesine izin veriliyor?
Bundan sonra "İmam Nikahını" hiç küçümseyip kınamayalım öyleyse !
-
Küçük Ceylan'ın başına gelenler için çok ama çok üzüldüm. İlk duyup okuduğumda boğazıma bir şeyler saplandı. Tüm gümbürtünün kopmasından önce içimden ''saçma sapan terör örgütü yüzünden kontrolsüz mühimmat yada terk mühümmatı lanet olsun ..'diye geçirdim....
Bu foruma ilk forumu açanın yaklaşımından bile net belli olan siyasetin saçmalığının bulaşacağı belli olduğundan yazmaya asla niyetli değildim. Ama ''görülen lüzüm üzerine'' bir iki satır yazayım dedim... Kimseylede ölüm üzerinden polimiğe girecek değilim. Herkes yazdığı yazıyı okusun satır arasına iyi baksın en azından ''teferruatı '' görsün....
Bu ''acı'' ölüm haberinden ortaya çıkan ilk ''havan atışı'' yüzünden dendiğinde... şaşırmıştım. İlk şaşkınlığım atış sahasının çok önceden ''notamlanacağından'' olmuştu... yok teröriste karşı atış ise ne biçim işti bu ne terörist ne askerimize bir şey olmuş sadece ufacık bir can yitip gitmişti.... İkisi hakkında da bilgi bulamadım... Ne eğitim atışı vardı bölgede nede teröriste karşı atış.... Sonra kriminalden ilk bilgiler basına düştüğünde ''bu kesinlikle havan olamaz'' düşüncesi bende kesin ve net hakim oldu. Eğer rapor doğruysa bu ''havan tahribatı olamaz'' dedim. Zaten bir gün kadar sonrada genel kurmayın açıklaması geldi ''havan topu kullanılmaşı atış olmamıştır'' diye...
Ve geçen gün otopsi açıklandı gene ''çok bilenlerce''kıyamet koparıldı... Aslında otopsi raporu ilk aklıma geleni doğrulamıştı En küçük ''havan'ın ''60mm lik olduğunu ve genelde 81mm ve üstü havanların kullanıldığı bilindiğine göre. Bu havanların patlamasının parçalarının ve etkisinin tesirinin olmadığı zaten açıkça anlaşılıyordu. Benim anladığım Küçük ceylan ''katilini'' elinde tutmuştu belirli bir süre... Sonra her meraklı afacak gibi ''oynadı'' oynadığının ne olduğunu bilmeden... Muhtemel mermi kovan ayrımına alt hartuç çizgisinden ayırmak için vurdu... Büyük bir olasılıkla sadece bir gümbürtü duydu bakabildiyse hafif kızarmış ellerinde kalan boş kovana bakabildi... 40mm lik bir bomba atar ın kovanı Crylan ın elinden daha büyüktür... EE patlayan barut mermiyi itekleyen barut gazının geri tepmesi olduğuna göre elindeki kovan patlamıyor ki!! Kovan ın ucunda bulunan mermi barutun patlayarak oluşan barut gazının baskısıyla fırlıyor... Öldürücü olan mermisi kovanı değil .... Ceylanın elinde ki yanık izleride barut gazından oluşan ufak ''fem'' alevi olsa gerek... Zaten parçalanan bölgede bunu gösteriyor...
Aslında küçük ceylan ın ölümü daha doğrusu trajik ölümü herkesi düşündürmeli... Hemde çok düşündürmeli... Savcının ''can güvenliği yok'' diye gitmediği yerde yaşayan vatandaşlarımızın nasıl ''can güvenliği'' olduğunu düşünmeliyiz... Savcının hangi ''yetkiyle'' gitmediğini ve niçin bu konuda ''adli makamların'' sustuğunu düşünmeliyiz. O merada ''öldürücü bir silahın'' neden bulunduğunu düşünmeliyiz. Gerçekleri unutup elimizin altında ki yasal güce yüklenmekten utanmamız gerektiğini düşünmeliyiz. İmralı şerefsizine ''sayın''diyerek ''açılım'' derken ceylan ın yaşamını kapattığımızı düşünmeliyiz.
Düşünmeliyiz düşünmesne de düşünecek kişi nerede ?
-
Alıntı:
Mehtap Deniz rumuzlu üyeden alıntı
Kuşkusuz TSK böyle bir girişimde bulunmaz ancak o topun orada ne işi vardı ? sorusu ile boğuşup durmaktayım.
Orada patlamış veya patlamamış bir havan mermisi yok, Mehtap Hanım. Resmi açıklamaya göre orada bulunan patlamamış bir bombaatar mermisi. Havanı incelemişsiniz, bir de bombaatarı araştırın. Ben ipucu vereyim, bombaatar mermisi çeşitli tüfeklere takılıp atılabilen bir mermidir. Mesela G3 piyade tüfeğinin etkili menzilinin 400 METRE olduğu düşünülürse (kendi mermisi için bile) , bombaatar gibi böyle bir merminin 10 KİLOMETRE uzaklıktan atılması bilimkurgu filmlerinde bile iddia edilemez.
Öyle ya da böyle; sonuçta 13 yaşında bir kız çocuğu hayatını kaybetti. Bu ölümden sorumlu olanlar (peşin hükümlerde bulunmadan) iyi düşünülmeli, belirlenmeli ve kesinlikle cezalandırılmalıdır. Tespit sonucuna göre arazide patlamamış bir bombaatar mermisi var ve bu o çocuğumuzun ölümüne neden olduysa, bölgede silahların gölgesinde bir yaşama neden gelindiği de objektif olarak değerlendirilmelidir.
Selamlar,
-
Sayın Gür,
Ben ne anlarım toptan tüfekten... Havan topunu da ilk defa bu olayda duydum, daha doğrusu aklımda yer etti diyebilirim. Olay, haber konusu olduğu günden bu yana, "havan topu" da havan topu diye geçti hep, belki de o yüzden havanı bırakıp topta yoğunlaşmışımdır, bilemiyorum.
Düzeltme yapmak gerekirse en azından "mühimmat" demeliydim.
Teşekkür ederim.
Sayın commodore1tr' in açıklamalarında bazı sorularıma yanıt buldum, teşekkür ederim.
Sonuçta asker de o maddeye basabilirdi veya bir TSK mensubunun çocuğu da eline alabilrdi. ( ki pekala piknik yapılabilir ) İlla ki çobannın veya kurdun kuşun başına gelecek diye bir şey yok. Her an herkesin başına gelebilir; bölge güvenli değilse , değildir densin !
Ülkemizde hangi taş kaldıracak olsak altından bir sorumsuzluk olduğu görülüyor. Ceylan'ın durumu da o sorumsuzluklardan biridir diye düşünüyorum fakat bunun açığa çıkması için Ceylan'ların ölmesi gerekmiyor ki !
"Ailesinin acısını paylaşıyorum" demekten başka elimizden bir şeyin gelememesi ne acı !
Saygılarımla,
-
Ceylan için Meclis devreye girdi
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde hayatını kaybeden Ceylan Önkol için İnsan Hakları Komisyonu harekete geçti. Komisyon başkanı Zafer Üskül, ilgili savcılık nezdinde girişimde bulundu ve hazırlanan raporu istedi.
Devamı: http://www.ntvmsnbc.com/id/25010636/
-
Ceylan için 'gizlilik' kalktı
Ceylan Önkol'un ölüm nedeni ile ilgili Lice Cumhuriyet Savcılığı, Lice Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Lice Cumhuriyet Savcılığı bilirkişi raporunun tamamlanması nedeniyle dosyadaki ''Gizlilik Kararı''na gerek kalmadığı ve kaldırılması yönünde talepte bulundu. Yapılan başvuruyu değerlendiren Lice Sulh Ceza Mahkemesi, gizlilik kararını kaldırdı.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25011160/
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=211310
-
-
Alıntı:
Alıntı:
mehmet emin sezen rumuzlu üyeden alıntı
https://www.hukuki.net/forum/showpost...6&postcount=12
Ben bir Ceylan'ım
Annem korktukça irkildim
Nazlanıp durdum ana rahminde
Apansız top sesleriyle
Patlayınca flaşlar gözümde
Kızıl kıyametti sanki
Kulaklarımdaki gümbürtü
Lazer gibi delip geçti
Iskalandık mı anne?
Dayanmakta zorlanıyorum
İlıklerime işledi hızlı nefesin
Yetmedi mi bu kadar kabûs!
Eğilip kucağına alamazsan eğer
"Minicikti doğamadı
Ele avuca sığamadı" dersin
Zulmetmek zalimlerin işi
Sen, sev yine de
İyi ol, iyi olanı kolla ki
Nazlın, cennet bahçelerinde
İyi bir melek olup sana güller dersin
Zalimler için; Rabbine çokça yalvarabilsin
Yaşa anne doğdum işte
"Ana gibi yar, vatan gibi diyar olmazmış ya..."
Şanlı bir vatanın onurlu kızıyım bak
Allah verdi bu minik canı sana
Seni de kurtardı o ağır yükten
Ilık bir rüzgâr gibi okşuyor şimdi nefesin
Ne de güzel kokar mis gibi sütün
Babam da yorulsun istemem
Emek verdi hepimize
Nar tanem diyerek seve seve
Bölük bölük asker abiler
İyi giyimli şeker gibiler
Rüyalarımızda bizi hep korudular
Çok çalışmam gerek, çok
Otlanmak ister hayvancıklarım
Bağ bahçe demez sekerim
Ağıl ağıl sürülerim acıktı çünkü
Nasıl da meler kuzularım!
Ceylan'ım ben, Ceylan doğdum
Eteklerinde karlı dağların
Yalın ayak baş açık
Lâle sümbül topladım durdum
Ana -babama merhem diye
Nasırlı yüreklerine ilaç getirdim
Ilıdı suyum, tamamdır vaktim
Miniktir bedenim, kocaman yüreğim
Ölüm Allah'ın emri
Lâl oldu dilim, yandı böğrüm
Meler durur anam, ahu gibi
Eyhah ! kuzusu... kan revan içinde
Kızılca kıyamet ağıtlar yükseldi
İnciden birer hece oldum
Sülün gibi süzülerek yükseldim göğe
Tökezledim önce, bin parça oldum
Elendim gayri, sizden ayrı
Müjdeler olsun katil silaha
Eğrisi yok şahitliğimin
Zorlandım amma hıncımı aldım
Demişti bana "ÖL" diye Allah
İris'i gözlerimin alışamadan / ana
Maraz oldu Ceylan'ın / vatan içinde...
-
Ceylan kanıtı bulan getirsin...
Ceylan'ın ölümüyle ilgili soruşturmanın nasıl geciktiği bilirkişi raporuna da yansıdı. Ceylan'ın elbise ve doku parçaları ile metal parça gibi 22 kanıtın bir bölümünü köylüler bir bölümünü avukat bulup getirdi...
Haberin devamı...
-
Bir Ceylan daha ölmesin, bir Mehmet daha yaralanmasın diye...
"Biz kadın hekimler, Ceylan’lar ölmesin-Mehmet'ler ana kucağında yaralanmasın diye, çocuklarımız bu topraklarda hiçbir kaygı duymadan özgürce, güzel günler görerek yaşasın diye olayın takipçisi olacağız."
Devamı: http://www.ttb.org.tr/index.php/habe...ari/1717-kadin
-