Memnu Hakların İadesi Hakkında
Herkese kolay gelsin, Avukat arkadaşlardan içinden çıkamadığım bir konu hakkında yardım almak istiyorum.
Kişi 22 yıl önce hırsızlık suçundan 5 ay hapis cezası almış ve ehliyetine süresiz el konulmuşur.Kişi memnu hakkının iadesi için mahkemede dava açmak istemektedir.Ancak ehliyetine el konulması süresiz olduğu için 5590 sayılı kanunun 38.maddesi lehe kabul edilip hakkındaki bu kısıtlama kararı kaldırılabilir mi?
Yardım edeceklere şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Memnu Hakların İadesi Hakkında
İlgili kanun maddesini yazabilirmisiniz?
Avukat bey, ilgili kanun maddesi derken neyi istediğinizi tam olarak anlamadım.
5590 sayılı kanunun 38. maddesini çok alakasız buldum da yanlış kanunamı baktım merak ettim.
5590 sayılı kanun ticaret odaları borsaları ile ilgili bir kanun değilmidir yanlışmı baktım. Kanun sayısına ismine bakıp biliglendirirmisiniz?
5590 Sayılı Kanun UÇUŞ, PARAŞÜT, DENİZALTI, DALGIÇ VE KURBAĞA ADAM HİZMETLERİ TAZMİNAT KANUNU VE 926 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun Numarası : 5590
Kanun Kabul Tarihi : 01/03/2007
Resmi Gazete Tarihi : 07/03/2007
Resmi Gazete Sayısı : 26455
Bu da değildir herhalde?
Arkadaşlar çok özür dilerim.Kanun 5560 sayılı kanun olacak, maddesi de 38.Kolay gelsin
Yeni Türk Ceza Kanunun 53/6 ile ehliyete sınırsız el koyma kaldırılmış görünüyor. Ceza infaz edildikten itibaren 3 yıl geçmişse yeniden ehliyet almak için müracaat edilebilir gibi geliyor bana. Ayrıca 5560 sayılı kanunun 38. maddesi de belirttiğiniz gibi böyle yorumlamaya müsait. Umarım arzu ettiğiniz neticeyi alırsınız başarılar dilerim.
Merhabalar.yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.Uzun zamandır cevabını aradığım bir sorum olacak.Ben 20.05.2003 tarihinde arkadaşın kişisel sorununu çözme amaçlı karışmış olduğum hirsizlik olayından dolayı 50 gün hapis yattıkdan sonra tahliye oldum.02.12.2003 tarihinde para cezası kararı uygulandı.Ben karardan önce güvenlik olarak çalışmaya başlamışdım.Fakat 2006 yılında kimlik alma hakkım olmadığından dolayı işi bırakmak zorunda kaldım.Şimdi işsizim.Memnu hakları iadesi hakkında bilgi almak istiyorum.Eğer ben memnu haklarımın iadesini mahkeme yoluyla geri alırsam arşiv kaydım silinecek ve ben güvenlik kimlik kartı alabileceğim.doğrumudur.yani memnu hakları iadesi kişinin arşiv kaydını siliyormu?Bilgi ve yardımlarınızı iletirmisin.Teşekkür ediyorum.İyi çalışmalar
Cevap: Adli sicil arşiv kaydı
Bende bu soruya cevap arıyorum.memnu haklarının iadesi ile arşiv kaydı silinebiliyormuş.ama net bir cevap arıyorum.mahkemeden memnu haklarının iadesi kararı alırsam arşiv kaydım silinirmi.lütven bir hukukcu cevap yazsın.eğer siliniyorsa mahkemeye başvuracağım
Yasaklanmış hakların geri verilmesi
MADDE 13/A – (1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,
a) Mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması,
b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması,
gerekir.
(2) Mahkûm olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukukî nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir. Ancak, bu süre kişinin mahkûm olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.
(3) Yasaklanmış hakların geri verilmesi için, hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine, hükmü veren mahkemenin veya hükümlünün ikametgâhının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir.
(4) Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet savcısını ve hükümlüyü dinlemek suretiyle verebilir.
(5) Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebi üzerine mahkemenin verdiği karara karşı, hükümle ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen kanun yoluna başvurulabilir.
(6) Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde, adlî sicil arşivine kaydedilir.
(7) Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanacakdır
Lütven bir hukukcu,yetkili cevap yazsın.mahkemeden memnu haklarımın iadesi hakkında karar alırsam arşiv kaydım siliniyormu?eğer siliniyorsa avukat tutup mahkemeden dava açtıracağım.
Arşiv kaydı başka bir şey memnu haklar başka. Adli sicil kaydınızı sildirdinizmi?
Cevap: memnu hakların iadesi
Merhaba.Mahkemeden memnu haklarının iadesini alırsak arşiv kaydı siliniyormu?
Evet silindi..Adli sicilde kayıt gözükmüyor.Fakat arşiv kaydında gözüküyor.Aşağıdaki madelere göre sildiribileceğimi düşünüyordum ama net bir karara varamadım.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi
MADDE 13/A – (1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,
a) Mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması,
b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması,
gerekir.
(2) Mahkûm olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukukî nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir. Ancak, bu süre kişinin mahkûm olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.
(3) Yasaklanmış hakların geri verilmesi için, hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine, hükmü veren mahkemenin veya hükümlünün ikametgâhının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir.
(4) Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet savcısını ve hükümlüyü dinlemek suretiyle verebilir.
(5) Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebi üzerine mahkemenin verdiği karara karşı, hükümle ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen kanun yoluna başvurulabilir.
(6) Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde, adlî sicil arşivine kaydedilir.
(7) Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanır
Sayın Engin OĞUZ.Benim bahsetmiş olduğum memnu haklar,yasaklanmış haklarla aynı sanırım.Ben arşiv kaydımı aşşağıda vermiş olduğum kanuna göre sildirirsem memur veya güvenlik görevlisi olabileceğim sanırım.bu konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum.Teşekkürler
YASAKLANMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİ
Madde 13/A - (Ek madde: 06/12/2006 - 5560 S.K.38.md)
(1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,
gerekir.
(7) Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanır.
Yasaklanmış hakların iadesinden önce, özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilmeniz için 5188 sayılı kanuna göre , kanunun 10.maddesinde belirtilen şartları taşımanız gerekir.Hükmü kesinleşmiş olan suçunuz nedeniyle özel güvenlik görevlisi olma şartlarını taşımıyorsunuz.
Bunun dışında yasaklanmış hakların iadesi ile arşiv kaydı silinmez.Arşiv kaydının silinebilmesi şartları ise 5352 sayılı kanunun 12.maddesinde belirtilmiştir.
"Adlî sicil ve arşiv bilgilerinin silinmesi
MADDE 12. — (1) Arşiv bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine ve her halde kaydın girildiği tarihten itibaren seksen yılın geçmesiyle tamamen silinir.
(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
(3) Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir"
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Yasaklanmış hakların iadesinden önce, özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilmeniz için 5188 sayılı kanuna göre , kanunun 10.maddesinde belirtilen şartları taşımanız gerekir.Hükmü kesinleşmiş olan suçunuz nedeniyle özel güvenlik görevlisi olma şartlarını taşımıyorsunuz.
Bunun dışında yasaklanmış hakların iadesi ile arşiv kaydı silinmez.Arşiv kaydının silinebilmesi şartları ise 5352 sayılı kanunun 12.maddesinde belirtilmiştir.
"Adlî sicil ve arşiv bilgilerinin silinmesi
MADDE 12. — (1) Arşiv bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine ve her halde kaydın girildiği tarihten itibaren seksen yılın geçmesiyle tamamen silinir.
(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
(3) Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir"
SAYIN Kırcali.Konuyla ilgilenip itinayla cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum.Yanlız anlamadığım kısım bu yasaklanmış hakların geri alınması sadece memurlar içinmi geçerlidir.Yani bir kişi memur iken suç işliyor ve memurlukdan atılıyor.Ama mahkemeden yasaklanmış haklarını geri alma kararı çıkarırsa memurluğa geri dönüyor öylemi?Yani ben bu yasaklanmış haklarımı geri alıp memurda olamıyorum doğrmudur?